2011/05/25

Rasmus Lindgren och Philip Haglund - Kommer den ena, bägge eller ingen?

SILLY SEASON. Nu när sommaruppehållet närmar sig med stormsteg, är det som vanligt många rykten som florerar på nätet.
De senaste dagarna har det skrivits ett antal artiklar om Blåvitt, och spelare som är antingen på väg in eller ut från klubben. Alla spekulationer kring Ragnar och Tobbe, och deras eventuella övergångar till Club Brügge, lämnar vi dock åt sidan.
Idag skulle jag istället vilja veta hur ni läsare ser på ryktena kring Rasmus Lindgren och Philip Haglund.

Redan häromdagen pratades det på stan om att Håkan Mild och Jonas Olsson hade satt sig på ett plan från Landvetter flygplats med destination Amsterdam.
Målet med resan verkar, efter diverse olika tidningars artiklar, ha varit Rasmus Lindgren i Ajax och Philip Haglund i SC Heerenveen.

Vi talar om två landslagsmeriterade mittfältare som denna säsong har haft svårt för att ta plats i sina respektive lag. Två mittfältare som bägge kan tänkas konkurrera om en plats som defensiv mittfältare.

Rasmus Lindgren, har denna säsong spelat i 15 av Ajax ligamatcher, och har ett kontrakt som går ut nästa sommar. Rasmus har dock haft det svårt att ta sig in i Ajax startelva, och har inte spelat i ligan sedan i början av mars, då han fick 15 minuters speltid i slutet av den redan avgjorda matchen mot AZ Alkmaar (4-0 till Ajax).
Ajax har nu i dagarna även gjort klart med Theo Janssen från FC Twente. Janssen, som är en lysande mittfältare, blev i år utsedd till Årets fotbollspelare i Eredivisie.
Något som inte direkt underlättar för Rasmus i kampen om en plats i Ajax startelva.
Lindgren, som är 27 år gammal, debuterade i Ajax 2005, efter att redan två år tidigare flyttat från Landskrona Bois till Ajax. Tiden mellan flytt och debut spenderades i Ajax utvecklingslag.
Redan 2009 ryktades det om att Rasmus var på väg tillbaka till Allsvenskan, och IFK Göteborg nämndes då som ett av alternativen.


Philip Haglund, 24 år gammal, slog igenom med dunder och brak under säsongen 2009.
Haglund, då i BP, var ett eftertraktat namn i Sverige men valde att gå till den holländska ligan och SC Heerenveen. Efter endast 13 matcher i ligan under 2010/2011, där han dock fick avsluta säsongen med att spela från start i de sista 5 omgångarna, kunde vi i början av maj läsa på Haglunds blogg att han var till salu.
Håkan Mild och Jonas Olsson har sedan tidigare deklarerat sitt intresse för Haglund, och har följt honom sedan han valde att lämna Sverige.
Philip Haglund uppges dessutom redan ha köpt en bostad i Göteborg, enligt Sportbladets artikel.

Om IFK Göteborg skulle klara av att knyta till sig någon av dessa spelare, eller kanske bägge, så står vi inför en mycket intressant sommar. Det behövs inte några högskolepoäng för att räkna ut att det är dags för storstädning i truppen inför nästa säsong.

Den trupp vi har idag, innehåller följande mittfältare (enligt IFK Göteborgs officiella hemsida);
Thomas Olsson, Stefan Selakovic, Jakob Johansson, Alexander Faltsetas, Tobias Sana, Sebastian Eriksson, Elmar Bjarnason, och Kamal Mustafa.
Utöver dessa så använder sig Jonas Olsson även av Andreas Drugge, Nicklas Bärkroth, Pär Ericsson och Hannes Stiller som mittfältare i vissa lägen.
En del kallar Drugges position "släpande anfallare", men med tanke på avståndet mellan mittfält-"släpande anfallare"-anfallare, så väljer jag snarare att se dessa herrar som rena mittfältare och Tobias Hysén som ensam anfallare.
Skulle vi då värva Lindgren och Haglund, så har vi alltså 14 st mittfältare i truppen!

En hög av frågor har redan nu dykt upp i supportrarnas huvuden.
Får Olsson, Stiller och Faltsetas förlängt kontrakt?
Kommer Bärkroth och Mustafa att stanna kvar i denna mördande konkurrens?

Skall Sebastian Eriksson säljas till sommaren?
Kommer det att finnas utrymme och möjlighet för IFK Göteborgs egna talanger att ta en plats i A-truppen?


Kommer vi att se en rensning bland spelarna på mittfältet, eller är rubrikerna om Rasmus Lindgren och Philip Haglund endast tidningarnas försök att sälja lösnummer till guldtörstiga Göteborgare?

Vad tror Ni läsare? Hur hade Ni valt att formera en startelva OM dessa värvningar går hem?

53 kommentarer:

 1. Haglund kommer, Rasmus gör det inte. Seb säljs. TO, Stiller o Faltsetas försvinner efter säsongen. Både Bärkroth och Kamal stannar.

  Där är mina gissningar.

  SvaraRadera
 2. Att Haglund kommer känns stensäkert.
  Tror att han hade kunnat göra det riktigt bra tillsammans med Elmar på det defensiva mittfältet.
  Rasmus känns däremot som en drömvärvning som vi inte är i närheten av tyvärr.

  För övrigt så går Sebban till England,TO+Faltsetas+Stiller+Bärken lämnar och Pärlan och Kamal lånas ut.

  Min drömelva blir:
  - Ny -
  Adam - Dyre - Kalle - Logi
  Rasmus - Elmar/Haglund
  Söder - Drugge - Sana
  Tobbe

  SvaraRadera
 3. Tror att Adam, Ragge och Hysén kan gå i sommar. Joel gjorde en mycket bra debut mot Trelleborg och lär utvecklas mycket till nästa säsong, om han får speltid så att säga. Får hoppas att J.O (om han stannar) ändrar system till 4-4-2. Om detta inträffar ser min drömelva 2012 ut såhär:

  -Ny-
  Joel-Dyre-Kalle-Logi
  Sella-Rasmus-Elmar/Haglund-Sana
  Söder-Drugge

  SvaraRadera
 4. Inte bara säsongen 2012, utan även hösten 2011.

  SvaraRadera
 5. Rasmus har för övrigt en äldre bror som bott i Göteborg i många år och spelat i bl.a. Västra Frölunda när de låg högt upp.
  Även han fostrad i Landskrona Bois.

  SvaraRadera
 6. Till SoD: Dyrestam är en fantastisk talang. Han har dock en hel del kvar att bevisa. OM han nu skall spela mittback är det viktigt att han spelar bredvid en SNABB back, vilket varken Kalle eller han själv är. Jag vet inte hur många gånger Ragnar har räddat Kalle under säsongen.

  När det gäller spekulationerna kring nyförvärv tycker vi skall skita i Haglund och satsa all krut på Rasmus. Därefter är prio ett en ny målvakt och en ny mittback.

  SvaraRadera
 7. "Kommer den ena, bägge eller ingen?" fick mig att anta att inlägget skulle vara av betydligt mer provokativ art. Tji fick jag.

  SvaraRadera
 8. Tror ni inte att Haglund är tänkt som ännu en ersättare till Werner?
  En drömelva till hösten ser ju ut typ såhär om JO ska fortsätta med sitt 4-2-3-1:
  Eddie.G/Alvbåge/Kim
  Adam-Dyre-Anton-Logi
  Lindgren-Elmar
  Sana-Haglund-Söder
  Muslimovic

  Bänk:
  Dahlin, Kalle, Lund, Joel, Drugge, Sella, Bärk.
  Vi har då sålt: Hysén (30milj), Ragge (5-10m), Seb (15-20m), Stiller, TO, Faltsetas (i snitt typ 1m per man.). JJ, Pärlan lånas ut.
  Ja, drömma går ju...

  SvaraRadera
 9. håller med anonym 01:48, rent önsketänkande! Satsa på söder!!! Skaffa ny målvakt när vi knutit till oss haglund och lindgren! Sandberg håller tyvärr inte, Ett skämt att han är uttagen till u-21 landslaget....

  SvaraRadera
 10. Lindgren spelade väl ändå i Groening där emellan också? Han ansågs ju vara en av den holländska ligans bästa spelare där innan han gick tilbaka till Ajax. Känns helt klart som en väldigt bra värvning fall han nu kommer. Haglund känner jag mig mindre imponerad av.

  SvaraRadera
 11. Jag är rädd att de senaste dagarna har avslöjat att Seb kommer lämna nu i sommar.

  Haglund är annars i princip klar.. hehe köpt lägenhet av min systers kollega :) Nej, där återstår nog bara att finlir kring detaljerna med Heerenveen..

  När det gäller Lindgren så är det ju så att flera andra klubbar - inte minst de skånska - är intresserade. Min gissning blir ändå att Djurgården får hybris och erbjuder ett brutalt överbetalt kontrakt nu när de får nys om vad som är på väg att hända...

  Bärkens framtid är tyvärr inte så ljus längre. Söders framtid är ett enda stort frågetecken. Vad har den grabben sagt/gjort?

  TO, Killer och Faltsetas är inte kvar nästa säsong.

  SvaraRadera
 12. Ny målvakt! behöver vi!!

  - Ny -
  Adam - Dyre - Kalle - Logi
  Rasmus - Haglund
  Söder - Drugge - Sana
  Tobbe

  Annars så snor jag Gretas uppställnning och håller med den till fullo!!

  SvaraRadera
 13. Pihlbaoge:
  Det stämmer att han även varit i Groningen under sina år i Holland. Ungdomslaget i Ajax till a-truppen, där han hade det tufft. Såldes till Groningen där han överpresterade, vilket gjorde att Ajax köpte tillbaks honom.
  Var given i laget i början, men fick till sist svårt att ta en plats.

  SvaraRadera
 14. Men är inte Haglund mer offensiv då? Att det är mer "10-rollen" om honom? Spela med han som släpande och ev. Lindgren snäppet nedanför. Eller är jag helt ute och cyklar då?

  SvaraRadera
 15. Det handlar ju om innermittfältet. Så Kamal, Bärken, Söder, Sella och Sana är nog knappast hotade. Där har vi en bra besättning.

  Vad gäller innermittfältet så tror jag att både Faltsetas och Pärlan är att betrakta som historia i Blåvitt, troligen också Stiller och Olle (större chans dock att de är kvar året ut). Huruvida någon säljs vet jag inte, men det känns inte givet att det absolut skulle handla om Seb i så fall.

  SvaraRadera
 16. Haglund har spelat som defensiv mittfältare i Heerenveen, förutom i några matcher då han sprungit på kanten.
  Han har till och med bildat mittbackspar tillsammans med Viktor Elm i matcherna mot Twente och PSV. Men detta var för över ett år sedan.
  När han var i BP, så användes han som tia.

  Däremot så är jag personligen oerhört tveksam till det spelsystem som vi har idag. Det är upplagt efter Pontus Wernbloom, som inte går att ersätta.
  Hur många spelare skall vi värva och försöka tvinga in som tia?
  Stiller, Pärlan, Drugge, Haglund?

  Nä, slopa det nuvarande och gå över till 4-4-2 så att vi äntligen får lite spelare med fart i benen!

  /Tjolle

  SvaraRadera
 17. Haglund - är så gott som klar.

  Lindgren - kommer bli dragkamp mellan klubbarna. Hamnar i Danmark där han får mer €

  Muslimovic - Hade varit fantastisk. Såg honom när han var i Italien. Perfekt i "Wernblooom-rollen". Men han är inte intresserad av Allsvenskan.

  SvaraRadera
 18. BaraBen.com2011-05-26 09:29

  Anonym 09:20
  Våra läsare är inte intresserade av dina åsikter i judefrågan.

  Om det är någon som undrar hur man söker upp dåren från Malmö, så hade vi rekommenderat Google.
  Killens namn och bild är ute sedan länge på diverse olika siter, och behöver inte läggas ut här för allmän beskådning.

  SvaraRadera
 19. Känns mer udda att Viktor Elm spelat mittback än att Haglund gjort det.

  Men det kanske är så i Holland, att man kastar om väldigt mycket på spelarnas positioner. JO hade gillat det.

  SvaraRadera
 20. Haglund kommer men inte Lindgren. Det ger 13 spelare.

  Olsson, Stiller och Faltsetas får inte förlängt kontrakt. Det ger 10 spelare kvar. Dessa konkurrerar om 5 platser. Två spelare på varje position är en bra balans.

  Sella/Bärken
  JJ/Haglund
  Elmar/Seb
  Sana/Kamal
  Drugge/Söder

  och

  Tobbe/Pär

  Skulle Seb säljas ökar möjligheterna att köpa Lindgren, men jag tvivlar på att Seb säljs redan i sommar. Jag tror han först behöver lyfta upp sig till sin vanliga höga nivå igen.

  SvaraRadera
 21. Lindgren är en sur skåning, men en bra spelare. Haglund är numera lite för all-round för min smak. Kan vi inte värva spelare som är superbra på en position och inte mellanbra på alla positioner?

  SvaraRadera
 22. värva två petade spelare? Känner mig lite osäker...

  SvaraRadera
 23. Noring
  Adam-dyrestam-kalle-logi
  Elmar-Lindgren
  Sella/Söder-Haglund-Sana
  Tobbe

  SvaraRadera
 24. Haglund är redan klar skrivit på ett kontrakt som gäller säsongen ut och ytterligare tre år. Bör presenteras senast i helgen om inte Håkan vill annorlunda, kommer börja träna på KG efter emkvalet i Juni.

  När det gäller Rasmus så har han erbjudits en nyckelroll i IFK " Vi ska bygga kring dig" samt ett gäng miljoner i sign on. Inget klart där och det lär vara en 5-6 andra klubbar som anmält intresse för Rasmus.

  SvaraRadera
 25. Är mycket skeptisk till båda dessa, har aldrig sett Lindgrens storhet och Haglund platsar inte i Heerenveen, som knappast är ett mycket bättre lag än blåvitt. Ser inte att någon av de två har några speciella spetsegenskaper, som behövs i dagens blåvitt.

  SvaraRadera
 26. Till förrförra inlägget: Är du säker på att Haglund e klar? Och hur vet du detta med Lindgren. Frågar inte för att jag är misstänksam utan mer att jag hade blivit jävligt glad om du har rätt! :D

  SvaraRadera
 27. >> 10:44

  Har mina källor, du får helt enkelt vänta och se. Haglund klar 100% när det gäller Rasmus så är det nog 50-50% om vi lyckas ro hem honom. Han lär få fetare kontrakt hos andra, men frågan är om han kommer få den roll han "lovats" hos oss?

  Djurgården är intresserade utav Pär Ericsson på lån, kom ihåg vart ni läste det först.

  SvaraRadera
 28. Fan du kan dina saker du! Polare med Håkan eller?

  SvaraRadera
 29. Min blåvita elva efter transferfönstret;

  Alvbåge (ny)

  Adam - Kalle - Helgason(ny) - Dyre

  Rasmus(ny) - Elmar

  Söder - Haglund(ny) - Sana

  Hajsen

  Lätt SM-Guld med den startelvan...

  SvaraRadera
 30. Till Anonym 10:24:

  Haglund lär väl iallafall inte kunna ansluta till Blåvitt förens transferfönstret öppnar den 1:e augusti?

  SvaraRadera
 31. Faltsetas var ett dåligt köp redan från början så honom kan vi räkna bort. TO har inte fått spela på länge och börjar bli för gammal, likaså Stiller som var en nödlösning 2009 och visserligen gjorde det bra.

  Seb och Elmar kommer vilja testa sina vingar i en annan liga snart, i sommar eller nästa säsong. Då blir det inte så många kvar.

  SvaraRadera
 32. Måste också säga att det känns sådär... Haglund, nja vet inte om han är en större talang än Elmar och Seb. (Tror inte alls att varken Seb eller Elmar lämnar i sommar.)

  Känns som att kontinuitet gäller för allt utom just mittfältet. JO måste vara ohyggligt osäker på hur det ska se ut i positioner och personer.

  JJ har haft en ypperlig utvecklingskurva, samma sak gäller Seb och Elmar. Efter senaste matchen är jag övertygad om att Joel Allansson också kommer bli en duktig mittfältare, när han väl får chansen. Att signa båda dessa känns direkt fel. Lägga ut så otroligt mycket pengar som det handlar om på två spelare som har varit bänkade rätt mycket. Det är inte så jäkla lätt att gå rätt in i ett lag, se bara på Kalle, Risp även Hysen hade det tufft i början. Då är det inte så kul att vara en miljonvärvning.

  Jag tycker att Haglund går bort. Lindgren känns sådär men är nog ett bättre köp.


  //Olskrokens Baggio

  SvaraRadera
 33. Jag vill se ett 4 4 2 nu. Vi har spelarna för det. Söder kommer ju inte stanna om han aldrig får spela. Vi har Drugge Hysén Bärkan Söder å ävan Pär som fw alternativ. Elmar o Sebbe centrala mittfältare JJ TO backup.

  Sandberg(eftersom vi inte har ngn bra)

  Adam - Ragge - Kalle - Logi

  Sana- Elmar - Sebbe - Söder

  Hysén - Drugge

  SvaraRadera
 34. Värva Andreas Johansson från Odense. Sätt hon i den offensiva mittfältsrollen och låt honom köra en säsong eller två. Vi får en spelare som definitivt kommer kunna fylla den rollen. Kommer inte kosta mycket om han till och med inte sitter på utgående kontrakt.

  SvaraRadera
 35. Så här kör

  Sandberg

  Joel, Hjalmar/Dyre, Kalle och Logi

  Lindgren, Haglund

  Sella/Kamal,Elmar/Söder,Sana/Bärkis

  Tobbe/Drugge

  SvaraRadera
 36. Hade gärna sett både Rasmus och Haglund i IFK.
  Tänk er ett defensivt mittfält med Rasmus och Elmar och framför dem Sana, Söder och Drugge/Haglund.

  Då har vi två spelare som kan städa upp bakåt, och våra offensiva spelare kan koncentrera sig på att assistera Hysén i anfallet.

  Mumma!!

  /Henke

  SvaraRadera
 37. Intressant att flera av er tycker att Sandberg inte håller för allsvenskan. Det var precis vad många sa om Johan Wiland för några år sedan. Elfsborg fortsatte ge honom förtroende...och vad hände sedan?

  Sandberg, tror jag, har vad som krävs för att bli en av Sveriges bästa målvakter. Det han saknar är rutin, något en målvakt MÅSTE ha!

  SvaraRadera
 38. Varför söker inte blåvitt någon kreativ spelare. En bra nummer 10 hade ju varit klockrent!

  SvaraRadera
 39. Vad jag har förstått så går Haglund gratis till den klubb som vill ha honom. Därför är det enligt mig en självklarhet att erbjuda honom kontrakt. Vi måste få nya spelare samt göra oss av med gamla.

  Min uppställning: 4132
  (Offensivt! :D)

  -Joel-Ny-Dyre-Logi-
  -----Lindgren-----
  -Sella-Elmar-Sana-
  ----Söder-Hysén---

  SvaraRadera
 40. > Anonym 26/5/11 15:24

  Jäkligt offensivt och väldigt ung!
  Men visst vore det kul att se den uppställningen.

  Jag tycker däremot det är underligt att alla vill ha Dyre som startman. Det lilla han har visat är väldigt lovande och bra. Men jag tror det krävs mer tyngd och rutin, inte bara 90-talister i backlinjen va?

  Lägg till Antonsson så.... :)

  SvaraRadera
 41. Tålamod: Intressant att Victor Noring är både yngre och bättre. Känns som att han ligger minst tre säsonger före Sandberg.

  SvaraRadera
 42. "Varför söker inte blåvitt någon kreativ spelare. En bra nummer 10 hade ju varit klockrent!

  26/5/11 15:14"


  Nu råkar ju Philip Haglund vara en kreativ, offensiv mittfältare, en klockren nr.10..ändå klagar du..

  SvaraRadera
 43. Hej då Faltsetas!

  SvaraRadera
 44. Jag vill ha Görlitz bakom Tobbe!

  SvaraRadera
 45. Haglund känns riktigt bra, äntligen någon som åtminstone har potentialen att ersätta Pontus. I BP hade han ju en sådan roll och gjorde det riktigt bra. Sen höll han inte helt som offensiv mittfältare i Holland, men hade även lite otur då tränarn som köpte honom fick foten ganska direkt, sen skador vid fel tillfällen.

  Inte lastgammal ännu och kan säkert blomma ut till en landslagsspelare i Blåvitt. Lindgren vet ja för lite om, men han lär ju vara en stjärna i allsvenskan.

  SvaraRadera
 46. Varför tror en del att Bärken kommer att lämna? P.g.a. att han är kass eller för att lämnar för utlandet? Tycker personligen att han är helt fantastisk.

  /Jont

  SvaraRadera
 47. Vänta lite nu.... två mittfältare!!! Borde inte den blåvita ledningen leta där behovet är som störst.

  1. En riktigt målfarlig anfallare:
  Visst har vi vår Gudabenådade Hysen. Men vi kan inte räkna med att allt hänger på att han gör 100% av målen.

  2. En stabilare målavakt:
  Kan kännas orättvisst mot unge herr Sandberg. Men tyvärr är han på tok för osäker. Om vi skall vara ärliga har enbart hans osäkerhet gjort att blåvitt tappat ett par poäng.

  Mittfältare (inre) har vi redan som gjort och gör utmärkt ifrån sig. De skall hyllas.

  Jakob Johansson - i princip felfri hitills denna säsong.
  Sebastian Eriksson - ett riktigt "pain in the as" för motståndarna.
  Elmar Bjanarsson - teknisk och arbetsvillig.

  Leta.... men leta rätt JO & Co

  SvaraRadera
 48. Det räcker med mittfältare. Köp en riktig målvakt.

  SvaraRadera
 49. Vad jag mest frågar mig just nu är, Varför i helvete spelar JO inte Söder?!

  Helvete, ingen som skulle klandra honom om han gjorde en Ataskadeh och drog, För fan kasta inte bort Robins talang!

  SvaraRadera
 50. Jont: Personligen tror jag Bärken kommer att lämna då han förstår att han inte är en spelare för första elvan.
  Han har kapacitet att spela 90 min i de flesta allsvenska lag, men i Blåvitt skall han vara glad om han får chansen.
  I alla fall så länge JO sitter som tränare.

  /Barkis

  SvaraRadera
 51. Anonym
  Leta.... men leta rätt JO & Co

  27/5/11 12:32

  Vi är fan de enda som inte gnäller på sportchefeen i de här läget...

  Skitsamma, håller med dig om att vi behöver ny målvakt... anfallare klarar vi oss med ett tag till, men vi behöver mittfältare för där kommer vi att tappa några snart. Men en mittback hade vart att föredra,,.

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.