2011/05/03

Okunnighet och rasism ligger bakom påhoppen mot IFK Göteborg

DEBATT. På Newsmill skriver "debattören" Damon Rasti att problem med diskriminering finns i svensk fotboll. "Spelare med utländsk bakgrund har svårt att komma fram inom klubbar som IFK Göteborg", skriver han i sin debattartikel "Diskrimineringen finns även inom svensk fotboll, Lagrell". Här är Markus "Frankie" Hankins svar på detta galna utspel, först här på BaraBen.com och inom kort även på debattsajten Newsmill.

"Frankie" går till mottattack.
Okunnighet leder "debattören" Damon Rasti att kasta skit på IFK Göteborg i sitt försök till kritik mot en påstådd rasism inom svensk fotboll. Hela debatten genomsyras av en unken idé om att invandrare per automatik är större individualister och lite "annorlunda" än vad genomsnittssvensken är. Själv är jag invandrare och följer alla de invandrare och utländska spelare som är en stor del av IFK Göteborgs A-lag och ungdomssektion. Här är de enda som upplever den i medierna påstådda "rasismen" – de som inte är i närheten av föreningen.

I ett märkligt sammelsurium till debattartikel om att franska fotbollsförbundet diskuterat etnisk kvotering till fotbollslandslagen drar Damon Rasti in IFK Göteborg i en gyttja av taskig logik och fördomsfulla slutsatser. Han skriver att IFK Göteborg fått kritik för att individualister inte släpps fram i föreningen. I den mediekritiken – där ett par fotbollstyckare på TV4 drivit den linjen – har Malmö FF målats ut som Göteborgslagets motpol. Där tillåts "attraktiv fotboll, individualister" och i förlängningen det som egentligen är poängen i debattörernas svammel – där får invandrare mer utrymme.

Jag tycker det är märkligt att debattera med personer som inte har koll på ämnet som de ger sig in i, men känner mig tvungen. IFK Göteborg är något som under de snart tre decennierna av min uppväxt präglat mig som person. Alla i min generation, i min hemstad, följer detta lag som en katolik håller koll på påven. Så när någon börjar kasta skit på vårt "Blåvitt" kan det inte stå oemotsagt. Debatt bör innehålla fakta och dem har denne Rasti inte någon som helst koll på. Det ter sig alldeles uppenbart för alla oss som följer Blåvitt på nära håll.

Damon Rasti rycker ihop lite andra- och tredjehandspåståenden från medierna som grund för att IFK Göteborg är med och sprider en kultur som är mot invandrare. Som "bevis" för detta radar han upp att den tidigare IFK-spelaren William Atashkadeh ("med iransk bakgrund", som Rasti påpekar övertydligt), sagt till Fotbollskanalen att han "inte fick utrymme och att klubben inte vågade släppa fram individualister som bryter mönstret". Det kallas lösryckt information, formad för hans debattsyfte.

Den som är intresserad av fakta kan kika på följande två saker:

1. IFK Göteborg spelar med ett 4-2-3-1 system.
Det är uppställningen på banan och ettan representerar anfallaren. Det innebär att IFK Göteborg har plats för en renodlad anfallsspelare på banan samtidigt. William Atashkadeh är anfallare. Han är en ung och lovande anfallare, men han konkurrerade med landslagsmannen och tidigare skyttekungen Tobias Hysén om spetsplatsen. Dessutom gjorde Blåvitt ett spektakulärt anfallsnyförvärv av Pär Ericsson från Gais, en spelare som enligt mediala uppgifter kostade föreningen otroliga 6.2 miljoner kronor. Då skall alltså IFK Göteborg frångå sitt spelsystem, peta landslagsstjärnan och sätta sitt jätteförvärv på återväxt för att en kille som har ursprung i Iran och inte Hisingen eller Värmland ska få spela? William stack från Blåvitt för han visste att det var i det närmaste omöjligt att slå sig fram i konkurrensen.

2. IFK Göteborg erbjöd William ett kontrakt.
Så när det sägs att "klubben inte vågade släppa fram individualister" måste det syfta på mentaliteten i laget i ren allmänhet. Nu vet jag inte om Damon Rasti har träffat William Atashkadeh eller sett honom spela fotboll. Jag betvivlar starkt att så är fallet. För då hade han snabbt insett att William – som jag intervjuat personligen och sett live i dussintals matcher – är så "svensk" och slätstruken som en professionell fotbollsspelare nu kan vara. Han är ingen Bojan Djordic, ingen Zlatan Ibrahimovic – utan påminner mer om Henke Larsson till attityd och mentalitet. Till spelstilen är han dessutom ingen bolltrollare och magisk konstnär, utan en snabb och vass boxspelare (vet du inte vad det är, försök med Google). Så kritiken handlar naturligtvis om att han själv inte fick plats, men när det mediala drevet söker sin tes så blir myter sanningar. För IFK Göteborgs sportchef Håkan Mild erbjöd William en kontraktsförlängning, men han ville inte skriva på. Han visste att det var mycket svårare att få speltid i Blåvitt än hos konkurrenten Örebro SK, som oftast spelar med tre forwards på planen.

Men det är väl inte relevant med sådana fakta när hysteriska slutsatser skall pusslas ihop.

Alla som jobbar inom media, inte minst jag som kvällstidningsjournalist, vet hur ett drev sätter i gång. Minns videovåldet, som låg bakom allt samhällsvåld under 1980-talet och minns nu senast hur vi alla skulle dö när fågelinfluensan hotade vår trygga lilla vrå i världen. När journalister bestämt sig för en tes som redaktörer sedan driver stenhårt så kommer artikeln att handla om detta – vad intervjupersonen än menar och säger. Läs Patrik Sjöbergs nya bok "Det du inte såg" för en liten inblick i den världen. Där pekas den typen av usel journalistik ut som ett hårresande bevis på att vissa svenska journalister borde tänka efter både en och två gånger före det att artiklar lämnas i från dem till tryckpressen.

Sedan kommer nästa kille in i bilden. Min gamle bekant Mathias Ranégie. "I Blåvitt var det mer: passa in i gruppen, du kan börja med det, och tro inte att du är nåt speciellt", säger han och citeras av Rasti. Ja, och läser man ännu mer av honom kan man så sent som i måndagens GT och Expressen läsa hur han börjat äta ordentligt som 26-åring. Där berättar han att det är först i år som han orkar spela en hel fotbollsmatch, utan att ta slut i den 70:e minuten. I IFK Göteborg gjorde han inte det och hade musklerna på fel plats. Så han var aldrig i den fysiska form som gjorde honom aktuell för att bygga ett topplag kring. När han sedan kombinerade detta med att dricka sprit i mängder, springa på krogen stup i kvarten, köra BMW i stället för Blåvitts sponsorbilar och skryta vitt och brett om sina rikedomar efter en kort utlandssjour i Holland – så blir du inte framgångsrik i IFK Göteborg.

För till skillnad från Örebro SK och BK Häcken är IFK Göteborg Sveriges största klubb sett till antalet personer som säger sig hålla på laget och kraven är där efter. I den föreningen krävs absolut professionalism och en särskild inställning för att lyckas, vare sig man heter Anders eller Abdullah. Det har ingenting med etnicitet att göra, eller menar Damon Rasti att personer med annan kulturell bakgrund än etnisk "svensk" har lättare för att bete sig illa åt? Det hoppas jag verkligen inte.

I sitt tredje exempel
tar Rasti upp expertkommentatorn Pontus Kåmark, f.d. spelare i föreningen, som i en TV4-sändning sa: "Under en period så gick de bästa utländska talangerna i stan gick till Öis i stället, det var ingen idé att gå till IFK Göteborg för där satsades det inte på dem".

Men åter igen struntar han i fakta, eller så är han oerhört dåligt insatt. När jag kritiserade Kåmark på BaraBen.com för sina uttalanden gjorde han en total pudel i nästa program och försökte hävda att han inte alls menat att invandrare skulle vara ovälkomna på Kamratgården. Han menade minsann att resonemanget gällt "individualister". Påpekas skall – och det här är helt avgörande i sammanhanget – att under perioden som Pontus Kåmark spelade i IFK Göteborg var detta A-lag ett världslag. Halva den svenska landslagstruppen spelade i IFK Göteborg, i det framgångsrika VM 1994 när Sverige tog en bronspeng, lirade sju av spelarna i truppen på Kamratgården till vardags.

Därmed var det i det närmaste omöjligt att få en plats i IFK Göteborgs A-lag. Men inte för att laget – som då tränades av ungdomssektionens nuvarande chef, scoialisten Roger Gustafsson – såg ner på killar som hade rötterna på Balkan eller Afrika. Nej, orsaken till att alla de så kallade småtalangerna i Göteborg gick till konkurrenter var för att IFK Göteborg köpte landets bästa färdiga spelare till laget. När du blev stjärna, eller landslagman, var det enda inhemska steget före ett proffsliv i utlandet, att spela i IFK Göteborg. Laget som prenumererade på framgångar i Champions League. Därför fick få lokala talanger möjligheten i Blåvitt.

I dagens mindre framgångsrika IFK Göteborg är bilden en helt annan. Hela ungdomssektionen kryllar av killar med invandrarbakgrund. Inte för att föreningen satsat medvetet på dessa – utan för att Änglagården, föreningens speciella ungdomssatsning har sina lokaler och träningsplaner i östra Göteborg. Nära invandrartäta stadsdelar som Kortedala, Bergsjön och Angered. I dessa ungdomslag möter de killar från Sävedalen, Partille, Örgryte, Lundby och Torslanda – för att få spela i landets mest framgångsrika förening.

Målsättningen är sedan uppstarten av ungdomssektionen att A-laget en dag i det närmaste bli självförsörjande på "egna produkter", spelare från ungdomsleden. Och här finns invandrarna i majoritet även för att idrott blivit en klassfråga i det moderna Sverige. Arbetarklassens barn har inte råd, möjlighet och ofta kunskap för att bryta sig in i extremt etniskt vita sporter som tennis, golf eller segling. Men en boll kan alla sparka på efter skolan och därmed tar IFK Göteborg i dag ett socialt ansvar i stadens östra förorter på ett sätt som mediedrevet i Stockholm inte har någon som helst inblick i. De senaste åren har den blåvita dominansen i förorterna blivit så stor att ungdomslagets träningsbyxa blev en modepryl i Bergsjön, Biskopsgården och Hisings Backa. Ungdomar som inte hade något att göra med IFK Göteborgs fotbollsverksamhet vallfärdade i flera år till Blåvittshopen för att köpa sig "IFK-byxor", då de tuffa och coola killarna på högstadieskolor i förorterna gick omkring med sådana.

Det om något är ett bevis på att IFK Göteborg är nära vanliga människor och i synnerhet ute i förorterna. När denna nya generation svenskar växer upp och skaffar sig barn kommer deras ungar att hålla på Blåvitt. Då kommer även en diversifiering av läktarna på A-lagets elitmatcher som återspeglar stadens dynamik på ett bättre vis. För där är vi inte ännu. Det hade varit en mycket vettigare ingång till kritiken av svensk fotboll, då det finns många fler invandrare per kapita på planen än vad det gör på läktarna. Här finns det gott om ingångar till kritik, inte minst den jag själv engagerat mig i – hur elitfotbollen i dag håller på att bli en klassfråga, med eskalerande biljettpriser. Men det skulle ju kräva att man gör sociologiska samhällsanalyser av det som debatteras och inte bara slänga ihop lösryckta citat. Och då blir det hela lite svårare för debattörer som vill vinna billiga poäng.

Hela debatten genomsyras av en unken idé om att invandrare per automatik är större individualister och lite "annorlunda" än vad genomsnittssvensken är. Jag är själv invandrare, på farsans sida från USA och morsans sida från den tidigare Sovjetrepubliken Estland. Jag är uppvuxen i en av dessa nämnda förorter till Göteborg och har alltid haft samma miljö som killarna i fokus för debatten. Precis som dessa frågat mig undrar jag hur det kan komma sig att etnisk tillhörighet och inte miljö och sociala strukturer är det som präglar hur en person blir och växer upp?

Jag skulle vilja påstå att alla från arbetarklassen i dessa förorter har en mycket större förståelse för vad kollektivism och kamp är än vad Damon Rasti ger uttryck för att ha. Underdog-perspektivet leder oftast inte till en Hollywood-rulle där den ensamma kämpen besegrar hela världen och slår sig fram med våld. Tvärt om  är vi invandrare från förorten inte några spektakel och galna personer, hur galet underhållande du än tycker att Zlatan Ibrahimovic är. För i så fall borde väl Frölundasonen Patrik Sjöberg stå som mall för hus "Svensson" är? Det brister i logiken. Precis som det att en person från en överklassmiljö kan bryta mönster – då det är en unik individ som präglas av sin uppväxt – så kan person från "ghettot" bryta mönster och bli allt det som han inte förväntas vara. För i tider av bilbrännande och upplopp i en del av Göteborgs förorter tror jag att den så förkastade och medialt hatade Blåvitt-mentaliteten, där laget alltid går före individen, är en frisk fläktoch ett trendbrott.

Självutnämnda experter som inte följer fotbollen på nära håll skriker om att vi minsann behöver större fokus på individualitet och måste lära oss att uppskatta prestationerna (underförstått: mer än resultaten) för att "hänga med". Men svensk fotboll har både på landslagsnivå som klubblagsnivå nått enorma framgångar som är mycket större än vad vi rent tekniskt borde, sett till storleken på vår nation. Dessa har nåtts genom den kollektiva anda, det lagtänk och den strategiska vilja som nu sågas av ett fåtal – dock högljudda – debattörer.

Vill man kritisera vilka som är anställda på Svenska Fotbollsförbundet, gör gärna det. Men blanda inte in IFK Göteborgs föreningsfilosofi i det. Speciellt om man som debattör inte har den blekaste aning om vilka fakta som finns eller vad förutsättningarna varit för de skeenden som tas upp som "bevis" för ens tes. Fotbollen behöver "anpassa sig till det nya Sverige", skriver Damon Rasti. Själv tycker jag att han bör anpassa sig till verkligheten. Vi lever fortfarande i en – om så utmanad – demokrati där man har rätten att inte hålla med. Och den tes som klumpar ihop invandrare som något exotiskt och som hittar konspirationer bakom det faktum att inte majoriteten av spelarna i IFK Göteborg är mörkhyade, bör kvävas i sin linda. Den är rasistisk och okunnig.

Artikelförfattaren Damon Rasti beskrivs som "debattör" här på Newsmill. Men eftersom jag aldrig hört talas om honom fick jag göra den obligatoriska Google-sökningen på namnet för att förstå vem det var som hävde ur sig dessa märkliga och ogrundade påståenden. Tydligen är det en av upphovsmännen till skvallersajten Tjuvlyssnat som nu berikar fotbollssverige med dessa väl genomtänka andrahandrykten. Precis som han gjorde på sin blogg – som han omvandlat till bok. Och som första träff på Google kom en bloggpost upp, som fotbollskrönikören och Öis:aren Marcus Birro skrev 31 januari 2007: "Fuck you Damon Rasti". I concur.

Och förresten, i går besegrade IFK Göteborgs "omoderna" och "tråkiga" kollektiv detta spännande och nyskapande individualistiska Malmö FF i en fotbollsmatch. Där räknas inte etnisk mix, eller farmors födelseland, utan enbart gjorda mål. I Blåvitts startelva spelade fem killar som inte har sin etniska hemvist i Sverige. Men vi som är invandrare men inte beter oss som Zlatan Ibrahimovic bör väl egentligen inte räknas in som "riktiga" invandrare. Vi måste väl vara etniska svenskar, eller? Det där är en farlig omvänd rasism som stämplar folk på ett sätt som jag bara finner en liknande – om så på ett eget sätt, från en egen kant – exempel på. Det är Sverigedemokraterna.

IFK Göteborg vann i vilket fall med två mål mot Malmö FF:s noll. Och sist jag kikade på sportens principer går elitfotboll ut på att vinna. Innebär det nu att hela fotbollsverige bör ta fram karbonpappren för att göra precis så som IFK Göteborg gör för närvarande? Nej, naturligtvis inte. Det finns många vägar till framgång och en av dem odlar Blåvitt med sin ungdomssatsning i dag. Den där invandrarkillarna är i majoritet och redan har börjat ta platser i den tuffaste konkurrensen i Göteborgsfotbollen. Och det kommer de att fortsätta att göra så länge inte en Rosenqvist eller Svensson är bättre som fotbollsspelare. För det är vad som avgör om du platsar i IFK Göteborg, vad folk i Stockholm än säger.

81 kommentarer:

 1. Jisses, det kallas ett svar på tal det! Cred Frankie.

  SvaraRadera
 2. Jävligt bra skrivet! cred

  SvaraRadera
 3. En annan invandrare2011-05-03 18:46

  Sådär ja!

  SvaraRadera
 4. wow! fan vad bra skrivet! kunde inte säga det bättre själv!

  SvaraRadera
 5. Bra snack. TV4 missbrukar sin äckligt ostörda maktposition genom ogrundat dravel och lyfter fram nonsens från gamla bittra fåntrattar som fått känna på Håkan Milds dobbar nån gång på nittiotalet.

  Sen kommer nån skrivkunnig nättönt och snappar upp svamlet och tror sig ha hittat ett "samhällsmönster". I själva verket tycker jag att spelare med utländsk bakgrund väl representeras i Allsvenskan, både till antal och påstådda spelstil. Att IFK inte har fler etniska icke-svenskar än de har, har helt andra orsaker än diskriminering. För att nämna två, så hade Ranegie och Atashkade helt enkelt varit för dåliga för att peta typ Eriksson och Hysén som var de offensiva krafterna mot Malmö.

  Övriga argument som talar emot denne Damien Rasta har du redan bockat av, Frankie. Tack för det.

  SvaraRadera
 6. Om killen på Newsmill svarar dig Frankie, så får du gärna lägga upp det här på Baraben. Man undrar ju hur han tänker.

  SvaraRadera
 7. Riktigt jävla bra Frankie ! Sicket jävla långt inlägg också, märks att du tagit dig tid och engagemang ! sånt gillas !!

  Nu tar vi Gais på måndag ! KOM IGEN BLÅVITT

  SvaraRadera
 8. ooh, BURN!
  Väl rutet frankie! Kvalitet rakt igenom! Så ska dom tas!

  SvaraRadera
 9. klapp klapp, inte speciellt givande svar från min sida men man blir ju lite svarslös av din orhörda svada ;)

  SvaraRadera
 10. Baraben när ni är som bäst!

  SvaraRadera
 11. Antar att Henrik Larsson inte är en riktig invandrare i och med att folk beskriver honom som en ödmjuk lagspelare och att han har ett svenskt namn? Eller?

  SvaraRadera
 12. Jag förstår inte varför det ska vara så viktigt varifrån spelarna kommer ifrån. Den som är bäst oavsett etnicitet. Till exempel har spelaren som var vår lagkapten i går sina rötter på Balkan.

  SvaraRadera
 13. Riktigt bra Frankie! Prata med data, is teh shit!

  SvaraRadera
 14. Bland det bästa du skrivit här på sidan på sistone Hankins. Kan bara instämma i varje ord!

  SvaraRadera
 15. KLockrent, Perfekt svar på tal!

  SvaraRadera
 16. Helt mållös Frankie. Alldeles lysande skrivet. Nog det mest befriande jag läst på mycket länge.

  Tack Frankie att du tog dig tid.

  SvaraRadera
 17. Lätt att kolla med procent hur fel det är. Ca 28 % har invandrarbakgrund i Sverige, 25 % av de svenska spelarna i IFKs startelva igår har invandrarbakgrund. Inget fel någonstans här alltså.

  Det absolut sjukaste i debatten är att man definierar alla fotbollsspelande invandrare/ folk med invandrarbakgrund som "individualister". Damon borde nog se sig själv i spegeln och fundera lite, han själv gör alltså denna indelning. I grunden finns lite sanning, den är att individualister, de riktigt extrema individualisterna, inte fungerar på Kamratgården. Sen om de har invandrarbakgrund eller inte spelar ingen roll, tror någon att Tobias Grahn hade fungerat hos IFK? Han fungerade inte ens hos Malmö, de som är "individualisternas" lag. Förstår heller inte var detta med att Malmö är "individualisternas" lag kommer ifrån, för mig är det något man kan säga om AIK. Tänker främst på Motumba och Djordjic (när han spelade där). Där var ett lag med spelare som stod ut från "den svenska modellen". Hela jargongen från AIK skrek "vi är inte som ni!", även en "mindre invandrare" som Hooisfeld bidrog.

  Sen finns det väl egentligen inget rätt eller fel, vissa människor passar in med vissa. Det är bara att kolla ute i verkliga livet, valfri skola, arbetsplats, etc. Folk söker sig till grupper där man känner att man passar in, det är inget fel med det då människor är olika (spelar ingen roll var de kommer ifrån). IFK vill ha karaktärsspelande lagspelare som det är idag, men inte tror jag att man hade stött ifrån en spelare i t.ex. Zlatans kaliber även om han var "individualist" (till viss mängd så klart).

  SvaraRadera
 18. Nuff said maddafackas!

  SvaraRadera
 19. Det som retar mig mest är själva begreppsförvirringen kring invandrarbakgrund som officiellt är numera kallas utländsk bakgrund.. då är det född utomlands eller båda ens föräldrar födda utomlands.. sen blir man bara så trött på alla som ska lägga egenskaper på denna hetrogena grupp!

  Född i somalia eller född i forna jugoslavien - vad är likheterna liksom?

  grymt frankie. en av dom bättre på länge!

  SvaraRadera
 20. Behövde inte läsa mer än några avsnitt för att förstå hur fel dom har haft, som jag misstänkt. klart som fan de inte kan finnas ens ett uns av rasism i blåvitt - vi e ju en gammal arbetar och socialstklubb! :D Framåt KAMRATER!

  SvaraRadera
 21. Mycket bra skrivet. Med den här artikeln kan vi sätta stopp för debatten om att blåvitt skulle vara rasistiska. Skicka den här artikeln till pontus kåmark så får han svar på tal. Hoppas han aldrig visar sig på kamratgården igen så som han har svärtat ner IFK Göteborgs namn.

  Mvh Nisse

  SvaraRadera
 22. Äh bullshit, IFK är ju gråsossar och folkhemsrassar och det är för fan helt uppenbart.

  SvaraRadera
 23. Kan man inte få höra någon invandrarkille i blåvitt ge svar på hur det egentligen är att heta Abdullah bland alla Johanssons och Svenssons?

  SvaraRadera
 24. Bra där Frankie!

  SvaraRadera
 25. Markus,

  Tack för att du skrev det inlägg som jag ville men inte kunde / orkade. Perfekt!

  /Stefan

  SvaraRadera
 26. Direktören2011-05-03 20:04

  Fantastiskt bra inlägg. Nuff said.

  SvaraRadera
 27. Tycker också att det är tråkigt att man glömmer bort att Blåvitts ide "går åt båda hållen". Det är ju faktiskt inte bara spelare med sk. invandrarbakgrund som inte passat in eller som har blivit petade. Men jag håller med om att det är riktigt ruttet att slänga ihop en halvkokt smörja där man drar sina egna slutsatser genom att dra fram 3-4 spelare med invandrarbakgrund som inte platsat eller fått bättre deal någon annanstans.

  Jävligt märkligt att man får slänga ur sig vad som helst utan någon som helst hänvisning till källor eller några som helst siffror som bevisar det man säger. Nope vi går helt på vad 3-4 fd spelare har sagt om klubben.

  Vad jag vet så är det typ 5-10 spelare varje år som inte får förnyat. Dessa nämner man självklart inte utan man väljer att peka på några få och vill få det till att blåvitt bara ratar spelare med sk.invadrarbakgrund.

  Ja och man kan ju verkligen fråga sig hur bra källa Petade/sparkade spelare är. Hur många som fått sparken/inte fått förlängt är glada på sin fd. arbetsgivare?

  Men men upprepar man bara samma mantra tillräckligt många gånger så "stämmer det" ju tillslut.

  SvaraRadera
 28. När jag läste Damons inlägg på Newsmill tidigare idag hoppades jag verkligen att du, Frankie, skulle ge honom en rejäl känga tillbaka. Men inte bara kängade du till honom; du fullkomligt körde över honom. Det är beundransvärt att du tar dig tid!

  Fan va bra!

  SvaraRadera
 29. Frankie!

  Kan du inte be den där Rasti visa upp sig och sina "källor" tillsammans med Ekwall, Lund & Kåmark i en TV4-studio nära dig och rapportera av en studieresa genom svenska elitklubbar och deras verksamhet. Som en s.k. avbön på alla påstådda felaktiga rykten ..

  /Franz

  SvaraRadera
 30. Tack för allt arbete du lägger ned Frankie, för Blåvitt och för lagets anhängare!

  SvaraRadera
 31. Så jävla fruktansvärt svinbra skrivet! En njutning att läsa! Keep up the good work!

  SvaraRadera
 32. På dem Frankie! Blåvitts fiender ska bekämpas var de än må visa sina fula trynen. Det är ett ansvar alla blåvita bär, på skolor, arbetsplatser, krogen, gatan, bussen, flyget etc

  SvaraRadera
 33. Jag blev alldeles kall och bestört när jag läste Rastis krönika. Men hur fan... hur kan någon uttrycka sig så utan att veta, utan att ha torrt på fötterna? Man vill ju bara skrika!

  Därför blir jag så glad att du Frankie, med en så välformulerad, saklig och behärskad krönika bemöter de ofattbart dåligt underbyggda påståenden denna man uttrycker.

  Nu känner jag mig lugn. Du är en fantastisk kamrat att ha under vår gemensamma flagga!

  SvaraRadera
 34. Môcke bra skrevet! Det känns som att både blåvitt och baraben har vaknat till på sistone.

  SvaraRadera
 35. Är så jävla trött på att folk som är så okunniga och oinsatta uttalar sig i detta ämnet. I media, på jobbet, på krogen, på gatan... IFK Göteborg satsar på de spelare som passar in - oavsett födelseland.

  Frankie, du har så jävla rätt!

  SvaraRadera
 36. Dessutom, Lund må se ut som en rågblond ärkesvenne, men kolla på hans farsa och farbror, de måste ha släktingar på balkan!

  SvaraRadera
 37. Bästa på länge, håll dig till detta istället för bittra promenader hem från Rambergsvallen :)

  SvaraRadera
 38. Tack Frankie! Du är bara så bra och det är så fint att du skriver precis vad som behöver skrivas. Ditt inlägg måste sätta definitiv punkt för dessa ogrundade påståenden som okunniga tomtar försöker komma med.

  SvaraRadera
 39. Shit, vilken totalslakt. Det som började lite raljerande utvecklades till en totalmosning.

  SvaraRadera
 40. bra skrivet, go avslutning

  SvaraRadera
 41. Det här är den absolut bästa texten som någonsin har publicerats på BaraBen. Den här ska jag sprida i flera veckor framöver tills alla som jag känner har läst den.

  SvaraRadera
 42. Frankie visar var skåpet skall stå.

  SvaraRadera
 43. Det som är mest uppenbart är att om någon beter sig rasistiskt här är det Damon Rasti som utan förbehåll delar upp folk i svenskar: tråkiga lagspelare och invandrare: spännande individualister. har han ens tänkt efter före?
  Är bajare, men håller helt med er här!

  SvaraRadera
 44. Riktigt bra skrivet. Jag är så jäkla trött på allt det där skitsnacket om individualister och diskriminering av invandrare i Blåvitt. Självklart måste vi ta till oss en del av kritiken men det mesta som sägs är ju ren ordbajseri!

  Mvh

  En utomeuropeisk ängel!

  SvaraRadera
 45. bra där.

  jääävligt seriös bild också!

  jääävligt asså...

  SvaraRadera
 46. Riktigt bra!

  SvaraRadera
 47. Känns extra gött att läsa sånt här när man fick bevittna kollektivet FC Barcelona totaldominera tidigare i afton. Individualisten Ronaldo ligger la fortfarande och lipar kan tänkas

  SvaraRadera
 48. Faktum kvarstår. Sana blir kallad "smörkola" av Hysén. I hur många andra lag har mörkhyade smeknamn baserade på sin hudfärg? Tror ni Wandersson blir kallad "negerboll"? Eller Santos för "svarting"?
  Faktum två är att blåvitt endast värvar spelare från Island, Danmark och Finland när man tittar utanför Sverige. Att Mild åkte till Argentina och "nästan" köpte en spelare är stor komik. Mild måste vara den ende som inte köpt spelare efter en så lång rundresa i Argentina. Resan var ett sätt att försöka tysta krtikerna och det funkade, många trodde att han var där för att verkligen leta efter spelare. Tror nån det är en slump att blåvitt är det enda lag utan en afrikan i truppen? Kvällspresskribentens pinsamma försök att förlöjliga artikeln bara bekräftar hur rätt skribenten i Newsmill har.

  SvaraRadera
 49. 07:47: Faktum kvarstår - IFK Göteborg väljer att kontraktera fotbollsspelare för att de är bra fotbollsspelare, INTE för att de har rätt hudfärg.

  Vilken hudfärg har Peter Ijeh? Big Mama? Ali Gerba? Samuel Wowoah? Lawal Ismail? Mikael Dyrestam?

  SvaraRadera
 50. Bra artikel Marcus. Framför allt gillar jag att du sätter fingret på hur de som kastar rasistanklagelser omkring sig själva använder sig av alldeles uppenbara stereotyper. Typ: "invandrare är så fräcka och individuella, varför får de inte plats i Blåvitt?!". Det finns precis lika många Turbo Svensson som Denilson i Bergsjön. Jag tycker det är helt bisarrt att folk på allvar kommer undan med att placera invandrare i mallar och fack på det här viset.

  En liten kritik har jag dock. Jag tror du blev avvisad från Newsmill för att din text är för lång och för pratig för att vara en replik. Jag skriver själv en del, och att döda sina darlings är det svåraste som finns. Kunde du halvera texten hade den garanterat kommit med.

  SvaraRadera
 51. Tack för att du tog dig tid att svara på hans riktigt dåliga "artikel", Hankins! Det finns inte en chans i världen att Damon Rasti svarar på det här. Det går inte. Han kan inte ha någon kontring. Han borde bara skämmas över sin okunnighet.

  Slakt, var ordet.

  SvaraRadera
 52. Dyrestam har svensk mentalitet, uppvuxen i fina svenska kvarter. En fin svensk grabb.
  Fakta. Tidigare har det funnits afrikaner i blåvitt. Dock inte under Milds ledning. Eftersom blåvitt aktivt väljer att minska sin rekryteringsbas (till nordiska länder) jämfört med andra klubbar kommer man att få det betydligt svårare att skapa ett slagkraftigt lag. Andra klubbar har förmåga att skapa lag med spelare från såväl Afrika som sydamerika. Jag tycker det är trist att blåvitt anser sig sakna sådan kunskap.

  SvaraRadera
 53. 08:14: Lawal Ismail?

  SvaraRadera
 54. 07:47, du har uppenbarligen aldrig spelat fotboll. Och du har inga utländska vänner heller, vad du än kommer svara på detta.

  Jag kan berätta för dig att hudfärgs- eller etnicitetsrelaterade smeknamn är vanliga i såväl fotbollslag som i kompisgäng. Det handlar inte om rasism utan ett sätt att avdramatisera att vi är olika. För det är något vi alla tänker på. Ja, förutom du då som är färgblind och inte alls skänker en tanke åt om någon är annorlunda. Och med annorlunda menar jag INTE att det är något fel att vara detta.

  Kan även berätta för dig att saker som sticker ut i ett kompisgäng, även om det inte handlar om hudfärg, brukar rendera i kommentarer och smeknamn. Det kan t.ex. handla om att någon är väldigt lång eller kort eller tjock eller smal o.s.v.

  Enad front mot Blåvitts fiender!

  SvaraRadera
 55. Emanuel Teteh, Big Mama Diallo, Kaba Samura och Samuel Wowoah är alla spelare som Blåvitt värvat. Varför gjorde man det om vi nu är en rasistklubb?

  SvaraRadera
 56. Jag är själv mörkhyad och blir kallad för blatte, neger, svarting etc av personer som tror de är mina vänner. De tror att jag tycker det är kul. Det gör jag inte och jag ser dem inte som mina vänner. Mina riktiga vänner skulle aldrig få för sig att ge mig smeknamn baserade på min hudfärg. Kanske ska påpeka att jag är över 40 år och är akademiker. Jag vet heller ingen annan mörkhyad som tycker det är kul att bli kallade blatte eller dylikt av en vit person.
  Och jag är 100% övertygad att Roger skulle bli vansinnig om han hörde att smågrabbar blir kallade nigger, neger, svarting eller dylikt. Eller vad tror ni andra?

  SvaraRadera
 57. 0830
  Kul att du tycker att den som är mörkhyad eller tjock är annorlunda. Väldigt kul.
  Själv väljer jag att se variationer i hudfärg o hårfärg som något högst normalt.

  SvaraRadera
 58. Jösses vilken text, du har nog fått tyst på clownen ett bra tag framåt!

  SvaraRadera
 59. Blåvit får aldrig dö!

  SvaraRadera
 60. Usamas bror2011-05-04 10:05

  Jag tycker att det var bra skrivet Fankie! Men... I publiceringen på Newsmill så borde du försöka skala ner texten lite. Det ger på bättre kraft samt att folk orkar läsa igenom den. No offence, men långa texter skrämmer lät iväg folk som inte bryr sig om ämnet (i detta fall IFK Göteborg). Delen om Ranegies BMW till exempel, den delen är lite mer forum-lik än vad den är krönika-material.

  Men som sagt, bra skrivet.

  SvaraRadera
 61. 08:14/ du är ju totalt okunnig. Håkan Milds första värning till Blåvitt: Ali Gerba.

  SvaraRadera
 62. bra skrivet.
  mediakulturvänstern i sthlm har fått för sig att alla som gillar/spelar fotboll är böghatande rasister. inget kan ju vara mer fel! är det det någonstans alla får plats så är det ju inom fotbollen. gillar du sporten är du välkommen, oavsett, etnisk bakgrund, sexuell läggning, klasstillhörighet osv.

  den homogena kulturvänstern (där alla kommer från småstädernas villaförprter) har MYCKET att lära av den omfamnande öppna fotbollsrörelsen.

  Anders

  SvaraRadera
 63. Faktum kvarstår, de lag som letar spelare i hela världen har större chans att hitta bra spelare än de som letar under lyktstolpen eftersom det råkar lysa där.

  SvaraRadera
 64. Finns det mer konservativa än icke-spelande fotbollsfan? Man skriker över alla regelförändringar, man skriker över sittplats, man skriker över bolagiseringar, man kallar hockey för håkkey o puckey så man kan visa sitt förakt för sporten etc.

  Intoleransen bland icke-spelande fotbollsfans är imponerande gigantisk!

  SvaraRadera
 65. Inspektörn2011-05-04 11:04

  Anonym 10:22/ Kul att du får det till att "medievänstern" (som jobbar på tidningar som är till 100 procent högerstyrda) är boven när det är en högerpräglad egenföretagare som skrivit hattexten mot Blåvitt och en vänster-Frankie som skrivit försvarstexten som slaktar Rasti...

  Självmål av dig? Ja.

  SvaraRadera
 66. Inspektörn;
  Och du kvitterad just till 1-1 med ett ännu snyggare självmål när du försöker placera in Damon i en högerfåra.

  Till och med Birro skrev; "Det är sådana som Rasti som är de riktiga fegisarna, de ständigt överslätande, alltid korrekta, alltid välmenade vänstermedelklasstyperna".

  SvaraRadera
 67. Väl rutet Frankie. Rasti är vad man i Office Space refererar till som en "No-talent ass clown"

  Culo

  SvaraRadera
 68. Kvitterat/ Ja, men det är ju som ett skällsord. För att denne Rasti vill stå för det som är PK. Jag är dock vänster och känner i helvete mkt mer sympati med både Birro och Frankie än med clownen Rasti. Man blir inte vänster bara för att någon kallar en det, det är ju handling och värderingar det bottnar i. Frankie borde för övrigt ställa upp för (S) i ett val, jag hade gett dig min röst!

  SvaraRadera
 69. I birros värld är moderater vänsterpack.

  SvaraRadera
 70. Rasism ligger i betraktarens öga.

  SvaraRadera
 71. Riktigt riktigt riktigt bra Frankie! Och jag gillar inte ens dig.

  Att inte såna som du är experter i tv-sofforna utan klåpare som ekwall kåmark lund och brolin fyller de platserna, visar på hur mediabranschen INTE prioriterar kvalitet i förstahand.

  SvaraRadera
 72. 09:30, är mörkhyad och tjock norm i detta land eller? Nä, tänkte väl det. Då är det således annorlunda. Det är dock ingen värdering i det, utan bara ett konstaterande.

  Och va är problemet om man i ett gäng ger varandra ömsesidiga kommentarer kring detta. Om jag kallar en polare för gräddkola och han mig för svenne banan eller tjockis, så behöver inte du lipa för det. Så länge inte någon känner sig kränkt.

  SvaraRadera
 73. Extremt bra!

  SvaraRadera
 74. Mycket bra...

  SvaraRadera
 75. Se till att klicka på "anmäl" artikeln på newsmill så kanske de förstår att vi är flera som tycker det är dravel han skriver med direkta påhopp, kränkningar och osanningar.

  SvaraRadera
 76. Säger han som tyckte aik vad värd segern i finalen på GA 2009.
  Sätt åt han nån!?

  SvaraRadera
 77. Oj, vilken bra replik. Du skriver jäkligt bra och skarpt!
  Sen kan jag inget om IFK direkt men insåg när jag läste artikeln på Newsmill att den slog väldigt yvigt och märkligt mot er. Det var oseriösa exempel helt enkelt.
  Jag ser gärna en debatt om rasism inom fotbollen men det ska inte blandas ihop med individualism och generaliserande av spelartyper.

  Dock skulle SvFF nog fundera på om de kanske skulle ta in lite fler representanter från hela fotbollssverige och alla dess kulturer och inte bara gamla lumparkompisar från 40-talet.


  Är själv bajare, svensk och antirasist!

  SvaraRadera
 78. Damon Rasti har "svarat". Löjlig figur, ser sig själv som bättre och förmer för att svara på detta inlägg. Jag tror inte jag drar mig för att kalla honom idiot.

  http://nojesguiden.se/blogs/damon-rasti/damon-vs-fotbollsfans

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.