2007/06/01

Stig: Vi är överhuvudtaget inte intresserade av scouting

IFK & MEDIERNA FotbollDirekt.com har i veckan kontaktat de allsvenska storklubbarna som fick svara på fem frågor angående sin utländska scoutingverksamhet.

Stig Lundström, ordförande i IFK Göteborg, svarade som följer:

FotbollDirekt.com: "Varför lyckas inte Stockholmsklubbarna lika bra med utländska spelare?"
Stig Lundström: "Vi är inte på jakt efter utländska spelare utan satsar på svenska ungdomar istället."

Baraben.com undrar: Vilket land kom Alejandro Lago från? Vilket land kommer José Shaffer från? Vilket land kommer Ali Gerba från? Vilket land kom Peter Ijeh från? Vilket land kommer Ragnar Sigurdson och Hjalmar Jonsson från? Vilket land kom De Pedro ifrån? Listan kan göras lång. Sedan är det även märkligt att svara vi på en fråga om varför Stockholmsklubbarna misslyckas med något. Är ett stadsbyte på väg? Var det IMG:s sista plan innan kontraktsbrottet? Att flytta IFK Göteborg till Täby eller kanske Botkyrka? Å andra sidan är ju Fotbollsdirekt.com inte direkt erkända för korrekthet i sina citat så...

FotbollDirekt.com: Är ni tillräckligt bra på scouting-arbtetet?
Stig Lundström: "Vi är överhuvudtaget inte intresserade av den typen av verksamhet. Vi arbetar med att utveckla svenska talanger, och har under en långt tid också gjort det."

Baraben.com undrar: Är det egna talanger som Marino Rahmberg man menar då? Den så kallade supersuccén. Eller inhemska supertalanger som Anderas "Dessa" Nilsson, Daniel "Spaghetti" Johansson och Tommy "Beckham" Lycén med flera? Och de spelare man värvar, scoutas inte dessa av scouten Micke Nilsson och sportchef Håkan Mild? Stig menar kanske på att vi inte har för avsikt att se på eller analysera de spelare vi värvar innan vi slår till? Det skulle väl i och för sig förklara varför vi köpt två av Sveriges mest skadebenägna mittfältare i och för sig. Eller varför vi betalade rekordhög sign on bonus till den spelare som inte skulle träffa vatten om han så stod på botten av Atlanten...

FotbollDirekt.com: Har ni något att lära av klubbar runt om i landet?
Stig Lundström: "Vi är inte intresserade av det där. Vår affärsidé är att utveckla våra egna talanger."

Baraben.com undrar: Så utländsk scouting är helt out of the question? Tack för att vi äntligen får ett svar på varför José Shaffer knappt får speltid i U21-serien. Vi ska inte ha några utlänningar i vår förening. Räknas icke-EU spelaren Hjalmar Jonsson inte in som utlänning? Dags att skicka tillbaka honom till Island då kanske? Vi är ju "inte intresserade av det där"...
Sedan är det även tryggt och skönt att läsa att vi inte är intresserade av andra klubbar runt om i landet, det måste väl betyda att vår organisation är mer eller mindre perfekt? Fan va gött!

FotbollDirekt.com: Är det lättare för klubbar ute i landet att chansa med oetablerade namn för att pressen där är mindre?
Stig Lundström: "Som sagt. Vi får fram spelare från vår egen regi här på Kamratgården. Det är vårt sätt att arbeta på - och det har vi gjort under en lång tid."

Baraben.com undrar: Känner styrelsen till vilka spelare vi har i vår trupp och vilka spelare vi haft i vår trupp de senaste åren? Ok, vi har fått fram ett par egna produkter, men en enorm majoritet av de spelare vi haft i A-truppen, men även en enorm majoritet som kommit till A-laget från U-truppen har fostrats i andra klubbar än IFK Göteborg. Räkna antalet Göteborgare i dagens trupp Stig, så kanske det går upp ett litet ljus för dig om hur ofta vi behöver omfattande scouting för att hitta talanger...

Efter en sådan här bisarr läsupplevelse finner vi tre möjliga alternativ till bakgrunden av Stigs svar:
1. Stig har helt enkelt tröttnat på pajassidan Fotbolldirekt.com och skämtar till det med dem.
2. Stig har fått någon slags storhetsvansinne där han dömer ut både scouting och att lära sig av sina konkurrenter och enbart hänvisar till vår mäktiga ungdomssektion.
3. Stig har blivit kraftigt felciterad av notoriska bullshittersidan Fotbolldirekt.com.

Välj själv din egen väg till en vettig förklaring.

37 kommentarer:

  1. Hellre att hitta en bra brasse och sälja för 40 miljoner än att sälja en back med klausul för 4 miljoner...

    SvaraRadera
  2. 4. Han vet inte alls vad han snackar om.

    SvaraRadera
  3. Bygger ju bara på den pajasstämpling föreningen redan fått i samband med rättegången. Tragiskt

    SvaraRadera
  4. Efter liten funderande visar det ju en ganska skrämmande verklighet. Hur många nyfärvärv de senaste 10 åren har varit riktigt bra egentligen?

    Hjalle? Ali Gerba?, Christian Karlsson? Crossa? etc etc. De som lyckats är mer hemvändare som Alex eller Steff (får svårt att komma på fler....)

    Det är ju redan konstaterat att klubben sköts lite väl amatörmässigt i andra sammanhang så det är kanske inte en dum antagning att så ligger till med scoutning också. Iallafall är ju Stigs uttalande snarare en bekräftning att så är fallet.

    /rh

    SvaraRadera
  5. Glöm inte Big Mama med! För att inte tala om de 20-tal provspelare vi haft här från utlandet sedan dess. Under tiden har Stig suttit i styrelsen och eeeeeh sovit?

    SvaraRadera
  6. Crossa fick aldrig chansen!

    SvaraRadera
  7. Fy fan Stig..

    SvaraRadera
  8. hahaha han måste väl nästan vara felciterad så det står härliga till? annars verkar han ju inte ha nån som helst koll på vad scouting är och vilken roll den har i dagens fotboll...

    SvaraRadera
  9. Ock glöm för guds skull inte Big Mama! Världsstjärna enligt honom själv, småfet och självgod enligt alla andra.

    SvaraRadera
  10. Linkan/ Och säkerligen uppemot 5-6 år äldre än vad han påstod sig vara...

    Stig måste ju nästan gå ut och bemöta detta på Officiella, han framstår ju som en helt inkompetent klåpare...

    SvaraRadera
  11. Jag tror hans synsätt är helt riktigt. Det är just denna typ av värdering som kommer att göra oss till ett storlag inom ett par år. Det han säger är "back to basic" hitta en egen väg occh håll fast vid den. En svensk förening kommer att hitta en 40 miljoners brasse var femte år. Alla allsvenska lag vill hitta denna kille. Det betyder att priset på importer kommer att öka. Om vi istället satsar ungt och svenskt på lång sikt kommer vi att växa i trovärdighet. Naturligtvis kommer en och annan "brasse" eller liknande hamna i blåvitt men inte istället för en talang. En svensk talang kommer i mycket större grad att återvända till sina rötter när det är dags att vända hem igen efter proffslivet. Med detta antyder jag att vi kommer att ha en jä.la bra backlinje om ca 5 år. Djurgården var ett tag på väg att gå in på den vägen Blåvitt vandrar på. De vågade satsa på svenska talanger. De ändrade sig efter ett tag, nu består laget av slovener, brassar, finnar och en och annan avdankad ÖIS:are, det är inte rätt väg att gå om man skall vara framgånsrik under ett flertal år. Till slut går det åt pipan. Den som tjänar pengar på att vi "scoutar" utomlands är endast agenterna, i princip alla andra är förlorare. Om tio år så kommer vi hylla Stig som en av våra största idrottsledare. För övrigt så tror jag att Gnaget åker ur i år. Trevlig helg! Bli medlem nu!

    SvaraRadera
  12. Jag tror helt enkelt att Stig är riktigt puckad

    SvaraRadera
  13. Klart förståeligt med tanke på hur blåvitts utomnordiska nyförvärv har varit. Bättre att satsa på svenska talanger än Crossa, Lago, Patrice Kwedi och allt vad dom har varit.

    SvaraRadera
  14. Tycker Frankie sönderanalyserar varenda svar, bara för att Blåvitts mål är att utveckla svenska talanger behöver det ju inte betyda att vi inte ska värva någon spelare över 23.

    Nu orkade jag iofs inte läsa allt eftersom jag tyckte artikeln var dålig så Frankie kanske kom fram till något vettigt på slutet.

    SvaraRadera
  15. Jag tror det som Stig säger är någonting som han har lärt sig att man ska säga när "journalister" ställer frågan. Stig vill få det till att det är lite av blåvitts profil att satsa på ungdomar. Han behöver ju dock inte driva det så här långt, blir bara löjligt.

    SvaraRadera
  16. Problemet är ju att när våra talanger börjar bli tillräckligt bra sticker dom av förståliga skäl utomlands. Hur mycket är det då värt att ha en änglagårdsskola? Om dom sedan mot all förmodan återvänder till Sverige så är dom redan är på väg neråt.

    SvaraRadera
  17. Att blåvitt värvat usla utländsla
    betyder imte att utländska spelare
    är usla, utan att blåvitt inte kan värva.
    Kan någon i styrelsen engelska?

    SvaraRadera
  18. Stig måste nog ha missat något för vår förening är bland de bästa i landet på att scouta ungdomar. Våra ungdomslag har alltid kryllat med 17-19 åringar som scoutats från olika håll i landet. Ett bra exempel är han den korta anfallaren som lirar i Gefle som tidigare spelade i Kiruna. Han bjöd vi in på provspel redan för 2-3 år sedan.

    SvaraRadera
  19. Varför ska Stig stå till svars för någon spelare i artikeln (förutom Ragnar)?
    Helt rätt Stig! Fortsätt så.

    Heja Blåvitt

    SvaraRadera
  20. Stig hade väl inte tid att svara på frågorna och därför lämna samma svar på alla frågorna.

    SvaraRadera
  21. haha ingen mer än jag som minns Justice Cristopher?

    Fick han ens spela nån match?

    SvaraRadera
  22. Stig rules. Löjlig artikel. Iofs vore det inte konstigt om Stig har tröttnat på pajassidan fotbolldirekt.com. Men annars har han rätt.
    Klart Stig & Co förstår vikten av bra scouting. Men det FD:s artikel handlar om är scouting i Brasilien mm. Vi scoutar i Lerkil, Lysekil, Jönköping, Trollhättan, Torsby osv, och får bättre utdelning på det sättet.
    Klart inte hela A-truppen kan ha IFK som moderklubb, det är inte ens önskvärt. Vi plockar unga spelare som fostrats i andra, mindre klubbar till vår U- eller A-trupp, eller pojklagen. Helt rätt.
    Det är antagligen just de exempel som Frankie räknar upp som bidragit till IFK:s nya policy, att satsa på inhemska talanger istället för utländska chansningar. Hellre Kalle Svensson än Quirinho...

    SvaraRadera
  23. En sak till: Frankie "glömde" ta med Stigs svar om att vi kompletterar detta med att ha bra koll på hemvändande proffs, typ Niclas Alexandersson mfl.

    SvaraRadera
  24. Får man vara hur jävla naiv som helst som ordförande för IFK Göteborg? Får man vara så korkad och så helt i avsaknad av verklighetsförankring?
    Blåvitt har den sämsta utlandsscoutingen i allsvenskan. Nu har vi fått svaret på varför. Man bryr sig inte och tycker att spelare som Afonso, Ari, Ailton mfl inte är nåt att satsa på. Tror Ica-Stig att det är fullt möjligt att göra vin av vatten? Tror han att det går att träna vilket träben som helst till att bli en ny Zlatan?
    Sverige får fram en riktigt bra anfallare kanske var 3-5:e år, om blåvitt mot förmodan skulle få fram honom, hur länge blir han kvar?
    Nä, avsätt idioten på nästa årsmöte och ersätt med en företagsledare med visioner och ett tänk som luktar framtid i stället för forntid.

    SvaraRadera
  25. Fotbolldirekt kanske skall ringa till den personen som har dem här frågorna på sitt bord, HÅKAN MILD.

    jävla pajasar de därpå FD.

    SvaraRadera
  26. Det finns en tonvis med talanger i den utländska myllan. Men blåvitt har ingen spade. Och tänker inte köpa någon. Det är exakt den här sortens gråsosse-mentalitet som har gjort att blåvitt är det enda laget i allsvenskan utan ett riskkapitalbolag trots att det är nästan 10 år sedan klubben började prata om att starta ett... Tack vare detta har vi missat
    Kim, Hysén, Taco mfl, mfl.
    Var finns visionärerna? Om 10 år är vi inte längre den mest populära klubben i landet. Tack vare sådana som Ica-Stig.

    SvaraRadera
  27. Ett fjärde alternativ är väl att Stig menar att vi nu är inne på en ny väg angående värvningar, d.v.s. att vi inte ska ha några fler videojuggar, oavsett var dom kommer ifrån.

    Visserligen bryter Ragnar mot den regeln, men visst är det skillnad på att värva en islänning man har koll på och att värva en 14 miljoners brasse?

    Jag hoppas innerligt att Stig blev felciterad på: "Det är vårt sätt att arbeta på - och det har vi gjort under en lång tid."
    och att han egentligen menade att "från och med nu ska vi arbeta så".

    Om vi sen gör seriösa värvningar från utlandet så är det en helt annan sak.

    SvaraRadera
  28. Det är skamligt att Taco, Källström och Hysén inte spelat i blåvitt. Tre av landets bästa fotbollsspelare som dessutom är göteborgare och ingen utav dem har spelat i blåvitt.

    SvaraRadera
  29. Glöm inte Johan Elmander.. ^^

    SvaraRadera
  30. Där tycker jag att du är lite ute och cyklar Frankie, blåvitt är det i laget i allsvenskan med minst utländska spelare, flest unga talanger och varför inte Schaffer får spela beror på att han är värdelös!

    SvaraRadera
  31. Stig har väl insett hur Svenska mästarna Elfsborg arbetar och har arbetet flera år och att det ger resultat.

    SvaraRadera
  32. Pilfalk tycker:
    De nyförvärv du nämner med utländsk härkomst har väl inte tillkommit under Stigs och Milds tid. Möjligen någon som varit i skarven. Jag tycker blåvitt gör rätt som inte vänder sig för mycket mot den utländska marknaden. Se på GAIS som inför året värvat utlänningar som inte ens platsar i truppen (Ponomarev) eller albanen på bänken. Det är ju farligt för svensk fotboll med en sådan utveckling. Sedan måste man ju värva någon/några etablerade namn för att nå toppen. Men fortsätt satsa på sådana som Bjärsa, Adam, Wernbloom,JJ, Bröderna
    Berg mfl.

    SvaraRadera
  33. Jag vill gärna veta om Stig tror att våra nyförvärv kommer via lotteri eller om vi faktiskt scoutar dem innan vi värvar dem. Många exempel tyder iofs på lotteriet...

    SvaraRadera
  34. Är detta ett skämt eller? Det är jättebra att satsa på egna talanger. Fortsätt med det. Men man måste ju inse att man måste ha en balans. Det räcker inte att satsa på egna produkter. Det finns inte ett lag i hela världen som klarar sig på det? Inte om ambitioner om att vara landets bästa lag finns. Inte om man vill hävda sig i de europeiska cuperna. Och det är väl helt självklart att man skall kolla på vad andra klubbar håller på med. Man får ju inte bli så jävla korkad att man tror man är bäst på allt. Och man kan ju inte tro att man får långsiktiga framgångar genom att plocka upp juniorer i laget? Vad händer när man lyckats fostra en riktigt bra egen produkt? Troligtvis försvinner han fort som fan till en bättre liga. Vi får inte glömma att allsvenskan är en B eller kanske rent ut av en C-lagsserie som fungerar som en utbildning för fotbollsspelare. Man spelar gärna i allsvenskan. Men är man duktig så finns alltid målet att fortsätta vidare till en större liga. Allsvenskan och Blåvitt måste lära sig att scouta inom Sveriges gränser, men också ute i europa och övriga världen. Det är en oerhört viktig del i arbetet om ambitionen är att vinna allsvenskan år efter år. Och om ambitionen är att göra något slags imponerande intryck ute i de europeiska cuperna. Vi måste ju titta på de större ligorna och där också på de stora lagen. Sen måste vi ju försöka att scouta och göra saker bättre än vad dom gör. För vi har inte de ekonomiska förutsättningarna att köpa färdiga välutbildade spelare. Det måste till fler matcher i allsvenskan. Vi måste ligga på samma nivå som de stora ligorna vad det gäller att spela matcher. Det är under match du lär dig som mest. Det är då det är nerv och allvar i allt du gör.

    SvaraRadera
  35. hudds/ Jodå, supermegablåvitt gör det. Tyvärr är deras kunskaper om det mesta ganska små och hade IFK varit smarta hade de undvikit den här typen av press som får dem att framstå som klåpare. varför skickas inte frågorna vidare till Mild som faktiskt har kompetensen på området. Låt Stig sköta strukturella styrelsefrågor och inte mediala detaljuttalanden.

    SvaraRadera
  36. Har Stig nånsin gjort ett bra uttalande? Hur kom det fram att han var den lämpligaste kandidaten som ordförande i Blåvitt? Hur kan man svara så kategoriskt på frågorna som han gör, förhoppningsvis är han felciterad... lite iaf...

    SvaraRadera
  37. det var ngt samarbete med gremio på G.
    men ifk ansåg nog att de var för dyrt, och att spelarna isådanafall skulle vara för dåliga.

    sett i perspektiv, de spelare som gjort succe i allsvenskan, torde det ändå vara megalönsamt att ha heltidsanställda scouter i brasilien och kanske ngt afrikanskt land. Just då för att slippa pajasvärvningar som crossa och shaffer å likn.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.