2006/03/31

Resultat av röda kort

FOTBOLLSVETENSKAP När den Allsvenska premiären är just runt hörnet tänker jag gå igenom vad vetenskapsmän med för mycket tid över kommit fram till vad röda kort har för påverkan av matcher.

Ofta hör man kommentarer på läktaren eller framför TVn i samband med utvisningar att med en man mindre blir motståndaren än svårare att få hål på. Vissa vill till och med hävda att det lag som får en man utvisad har större chans att vinna matchen. Är det månne så att man endast kommer ihåg de gånger som man profetiskt proklamerat vad som skall ske och haft rätt i slutändan?

En rad matcher där det delats ut röda kort analyserades. Man tittade på när under matcherna som det gavs röda kort och hur mål fallit både före och efter de röda korten.
Till att börja med såg man att det röda korten delas ofta ut till det svagare laget. Kanske inte så konstigt egentligen, att det sämre laget tvingas ta till ojusteheter.

När de tittar på när under matchen som ena laget får en utvisning och hur det påverkar slutresultatet så fann de att en utvisning tidigt i en match gav det andra laget en chans på 68% att vinna matchen. Vinst för de som fått en spelare utvisad fick man i det fallet i 18% av matcherna. Ju senare i matchen som utvisningen sker ger de som har fullt manskap på plan en chans att vinna som blir allt lägre och går mot 37.5% vid full tid. Beräknat på att man tittar på vilket lag som får en man utvisad och inte räknar med vilket lag som har hemmaplan. En utveckling som man kan vänta sig.

När de studerade hur många mål som görs i matchen, i snitt, så görs det nästan 4 mål vid en tidig utvisning. Målsnittet avtar sedan med runt 0.2 mål per 15:e minut ju senare som utvisningen sker.

Den mest intressanta biten som tas upp i artikeln är studien av när det är rimligt att ta en utvisning. Kanske den enda biten från denna studien som man kan ta med sig ut på plan. Man får en lösning på dilemmat om när man skall fälla en spelare som är på väg igenom utan att behöva ta råd från galningar på läktaren som skriker "Fäll han!" hela tiden.
Studien ger att om man skall ge det andra laget en 30%-ig chans att göra ett mål efter utvisningen skall man ta utvisningen efter den 70:e minuten. Detta baserat på att man förutsätter att spelaren som är på väg igenom säkert skall göra mål.

Artikeln slår hål på klyschan att det skall bli än svårare att slå ett lag när de får en man utvisad. Visst kan det ske i enstaka matcher, men i det långa loppet så kommer laget med en man mindre att förlora. Med lite sans kan man räkna ut det själv. Men när har man kunnat kalla en fotbollssupporter för sansad?
Sedan kan man nog få leta länge efter en spelare som har sådan närvaro att han klarar av att bedöma sannolikheten att moståndarna skall göra mål under den kvarvarande matchtiden samtidigt som han jagar en motståndare på väg mot mål.

Artikeln som detta är baserat på är: G. Ridder, J. S. Cramer och P. Hopstaken, Journal of the American Statistical Association 89, 427 (1994)

9 kommentarer:

  1. lurigt lurigt

    SvaraRadera
  2. Ok, det kanske inte är svårare att slå ett lag som fått någon utvisad, men för BLÅVITT är det nog så...

    SvaraRadera
  3. jävligt intressant. fast kan man även se skillnader mellan utveckling av 2 gula och ett rött direkt, påverkar detta med?

    SvaraRadera
  4. I denna studien har man inte gjort någon skillnad på två gula och ett rött kort direkt.

    SvaraRadera
  5. frankie: Kanske är vi blåvita traumatiserade av matchen mot Bayern München på Ullevi när deras målis blev utvisad ganska tidigt i matchen.
    Studien är baserad på holländska ligamatcher, så det lämnar ju öppet för nationella variationer. Fast det känns inte som om det skulle vara troligt att det skulle finnas några sådana.

    SvaraRadera
  6. Brockman, tror du inte att galningarna på läktaren kommer börja skrika "Fäll han!" först efter 70:e minuten efter den här artikeln? ;)

    SvaraRadera
  7. Fäll han! är så roligt att skrika, så det kommer jag att fortsätta med att skrika hela matcherna.

    SvaraRadera
  8. cmh/ Tror du verkligen de värsta gaphalsarna kan läsa?

    SvaraRadera
  9. frankie:
    En som gärna skriker Fäll han! skrev blogginlägget. ;)

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.