2008/05/02

U21-laget tog IFK vidare i cupen

MATCHRAPPORT/FEMMA Det var ett Göteborg i duggregn som lämnades vid fyratiden för en resa till Västgötaslättens metropol Skövde. Regnet tilltog gradvis och ju närmare Skövde jag kom desto mindre sugen på att stå på en läktare under bar himmel blev jag. Som tur var lättade både moln och regn en bit innan Södermalms IP. 80 kr i inträde blev snart 120 kr i inträde när jag trots den torra marken och den ljusa himlen valde att sätta mig på sittplatsläktaren med tak. Det visade sig vara ett bra val, för bara sekunder efter det att lagen marscherade in på plan började regnet ösa ner från de mörkare moln som letat sig fram.

Regnet ja, som verkar ha överraskat även spelare, fick den effekten att spelarna halkade än hit och än dit under ett oräkneligt antal sekvenser under matchen vilket gav upphov till både snygga glidtacklingar och farliga tappade bollar som ställde till det för båda lagen, men kanske främst Blåvitt. Ett Blåvitt som ställde upp med "bästa laget" för stunden enligt Jonas Olsson, vilket innebar att laget som startade matchen innehöll två spelare från en ordinarie startelva, fyra spelare med säsongslång allsvensk rutin och sex spelare under 20 år.

David Stenman
Petter Björlund - Ragnar Sigurdsson - Oskar Gustafsson - Hjalmar Jonsson
Ali Selim - Jakob Johansson - Eldin Karisik - Sebastian Eriksson
Mathias Ranégie - Daniel Alexandersson

IFK går ut ängsligt, förmodligen delvis på grund av att runt halva laget knappt spelat tävlingsfotboll med A-laget tidigare, men även för att Skövde AIK inledde matchen väldigt offensivt. Det dröjde inte mer än ett par minuter så hade man lyckats vaska fram en möjlighet som resulterade i ett skott i ena stolpens utsida. Det var främst på Blåvitts högerkant som Skövde kom fram trots att Björlund gjorde ett helt ok arbete i defensiven. Man var även farliga på fasta situationer och hade likt Ljungskile ett mycket potent vapen i sina inkast vilka genom hela matchen resulterade i kaosartade situationer i Blåvitts straffområde.

Efter ungefär en kvarts spel har IFK ännu inte presterat något av värde och jag hör hur klacken på andra sidan arenan drar igång "Börja spela..." och jag tänker att det kanske var lite väl tidigt, men så fortsätter klacken "...handboll nu, Skövde, Skövde!" och jag njuter istället för en stund över påhittigheten. Kanske kan vi få höra "Börja spela handboll nu, Bajen, Bajen!" på Söderstadion i helgen?

När halva första halvleken är gången har vår U21-elva lyckats komma in i matchen lite bättre och kantspelet ser intressant ut med Sebastian Eriksson på vänsterkanten som får en hel del utrymme och har ett bra samarbete med Hjalmar som leder fram till ett par överlapp och inlägg som blir halvfarliga. Samtidigt presenterar Ali Selim sig på den något mer stängda högerkanten genom att åtminstone våga utmana och försöka driva förbi sin gubbe vilket leder fram till ett par patenterade Hjalle-frisparkslägen. Hjalmar har dock ingen av sina bättre fasta situationer-dagar och slår bort både frisparkar och hörnor i dag. Ali lyckas inte heller riktigt fullt ut även om han gör goda försök och byter mot slutet av halvleken position med Daniel Alexandersson.

Skövde AIK är fortsatt farliga och spelar ett förvånandsvärt fint spel längst backen och vågar både utmana och dribbla de för dagen två divisioner bättre motståndarna. De saknar dock det lilla sista för att ta sig förbi Ragnar (som fick starta matchen med kaptensbindeln) och Oskar i mittförsvaret som inte gör bort sig. Istället får IFK, kanske något orättvist, matchens första mål i den 37 minuten när Hjalmar (inte Sebastian som jag tidigare rapporterat) växelspelar med Sebastian och slår ett mycket fint inlägg från vänsterkanten rakt på pannan på en helt omarkerad Ranégie som placerar in bollen otagbart i målvaktens högra hörn. Skövde trummar dock på halvleken ut och det är David Stenman som räddar det Blåvita nätet från påhälsning före paus.

Skövde kommer ut till andra halvlek med samma oförtrutna vilja och skapar direkt ett antal heta chanser och har en boll i mål i en situation där linjedomaren dock med viss tveksamhet har lyft flaggan. Målet kommer dock bara ett par minuter senare när det våta gräset ställer till det för Oskar Gustavsson som halkar och lämnar fritt fram för Skövdes svensk-ugandier Joseph Muweke som snyggt placerar in bollen vid Stenmans bortre stolpe. Muweke, som gjorde två mål mot Kalmar i cupen förra året, oroade försvaret matchen igenom och hade med lite bättre skärpa kunnat fälla IFK i dag.

Tiotalet minuter in i halvleken byter Blåvitt in Hysén och Bjärsmyr till förmån för Selim och Sigurdsson. Strax därefter gör Stenman en jätteräddning där han efter en fast situation har hamnat på rygg precis vid mållinjen men ändå lyckas fånga en boll i luften ovanför sig. Skövde pressar för ett ledningsmål och det kommer då något ologiskt en mycket snygg Blåvit kontring signerad Tobias Hysén som löper upp på högerkanten, slår ett fint inlägg in i boxen som Ranégie bara nicktouchar vidare ut till vänster där Sebastian Eriksson kommer löpandes och på volley trycker in bollen vid närmsta stolproten.

Luften går ändå inte ur Skövde som fortsätter att oroa Stenman och försvaret med långa inkast och hörnor där det bara är täckande ben och bra målvaktsspel som ser till att bollen träffar stolpe och ribba istället för nätmaskorna. IFK är inte riktigt på tårna och ställs flera gånger på prov. Skövde mattas dock något runt den 75 minuten och nu börjar Blåvitt på riktigt få igång det spel som bara delvis synts under matchen.

Ranégie har ett antal lägen under matchen men de bästa får han under de sista tio minuterna där han har två näst intill frilägen som han dock inte lyckas förvalta. Matchen präglades för övrigt av oviljan att ta skott och både SAIK och IFK hade förtvivlat svårt att komma till avslut. Karisik fick ett fint skottläge i slutet av matchen men tappade istället bollen vilket ledde fram till en farlig men resultatlös Skövdekontring. Vid nästa läge sköt Eldin något överraskande vilket tvingade den duktige AIK-målvakten till en enhandsräddning nära krysset.

Under de sista minuterna fick Robin Söder visa upp sig och trots bara 5-6 minuters speltid lyckades han med ett par bra aktioner. IFK avslutar matchen klart godkänt men det hade inte varit orättvist med 2–2 och förlängning sett över 90 minuters matchbild.

Skövde AIK, borta
5 poäng: David Stenman - Är ju inte någon Kim och agerar lite osäkert vid ett par situationer men gör även ett par mycket fina räddningar som räddar Blåvitt i dag.
3 poäng: Sebastian Eriksson - Har ett riktigt bra flyt i steget i dag och är delaktig i båda IFK:s mål vilket naturligtvis belönas. Får spela vänsterytter i dag och då syns hans offensiva kvaliteter än mer än när han spelar ytterback.
2 poäng: Småttingarna - Björlund, Gustavsson, Selim, Johansson, Söder. Även om de kanske inte riktigt är mogna för kontinuerligt allsvenskt spel så ser man ändå att det här är spelare som kan vill och vågar spela.
1 poäng: Mathias Ranégie - Sumpar en hel drös med lägen under matchen men får ändå tid att briljera lite mer än vad han kan göra mot allsvenskt motstånd. Borde dock släppa bollen, eller gå på skott, mer och dribbla mindre. Är likt Sebastian delaktig i båda målen.
Hedersomnämnande: Tobias Hysén och Hjalmar Jonnson - Tobbe gör en bra halvlek och får mycket utrymme mot slutet av matchen när Skövde tröttas av men lyckas ändå inte riktigt fullt ut med det han tar för sig. Hjalmar håller sin vanliga klass vilket räcker långt mot lite sämre motstånd.