2008/05/16

BaraBen betygsätter årets EM-låtar

YOUTUBEGENERATIONEN YouTube är fantastiskt vad gäller att få igång det kreativa tänkandet hos människan. Äntligen finns ett enkelt sätt att publicera sina mästerverk så att vem som helst kan ta del av dem. Följden av det har blivit att nu inför EM har det poppat upp en mängd inofficiella EM-låtar utöver den officiella. Jag har tagit mig friheten att sätta mig på den extra höga hästen och ge ett omdöme om de låtar jag hittat.

Finns det fler som bör lyftas fram? Länka i kommentarerna i sådana fall.
___________________________

Johan & Daniel - Guldet ska vi ha


En rätt så tam variant av eurodisco. Man försöker sig på att klippa in lite radioreferat med Lasse Granqvist, men det är för långt mellan de bitarna för att hålla mig intresserad. I övrigt är låten lite mesig och intetsägande, men ändå ett gott sängkammarstudioförsök. Får det relativt höga betyget för att det just är ett hemmastudiohopkok.

Betyg:
___________________________

Norrlands Gulds EM-låt


En ballad. Känns lite väl mycket powerballad för att falla mig i smaken. Framförallt känns det inte som nån fotbollslåt, utan snarare som den reklamlåt för norrländsk öl den är.

Betyg:
___________________________

Markoolio - Sverige det bästa på vår jord


Också en eurodiscolåt men denna gången känns låten mer fotboll, utöver texten menar jag. Det är publikjubel, visselpipor och hejarklack i bakgrunden. Något billigt trick att lägga in nationalsången lite här och var kanske, men det kommer säkert att funka bra på barerna ute på vår landsbygd. Åk till Götene och du kommer garanterat få höra låten på stadshotellet där.

Betyg:
___________________________

Tittis EM-låt


Årets rallykomplex framtaget av radiostationen RixFM. Jag vet inte. Är det meningen att jag skall skratta? Den stapplande "rapen" är väl lite putslustig här och var kanske, men det var rätt många år sen Rallys Väder-Annika körde humor i samma kategori, eller hur? Titti vänder ut och in på sig för att få oss att förstå att hon egentligen är helt ointresserad av fotboll och kan ingenting. "Tredje perioden"....

Anna Mannheimer har gått vidare för längesen. RixFM borde göra det samma.

Suck.

Betyg:
___________________________

Ozay ft. Lasse Granqvist - Vi älskar vårt Sverige


Tjena! Jag sitter med gåshud. Låten som sådan är egentligen rätt medioker, en enkel eurodiscolåt, men skippar man versen och kör Lasse Granqvists referat istället kan det inte bli annat än succé.

Hade refrängen varit lite mindre monoton, eller hade åtminstone en "riktig" hejaklack som sjöng den istället för en simulerad, och det varit lite mer publikjubel och visselpipor här och var, hade vi haft den ultimata fotbollslåten. (Nej, inte riktigt så ultimat som Global Fußball OK. Den spelar i en egen division.)

Betyg:
___________________________

Elias ft. Frans - Fotbollsfest


Detta är den officiella EM-låten. Visst det är jättegulligt med en liten skånsk kille som sjunger reggae-inspirerad progg, men man kan inte låta bli att tänka "två år för sent". Inför VM 2006 kom lille Frans med en hyllningslåt till Zlatan och Fotbollsförbundet fick stå med brallorna nere efter att ha valt pigge Tomas Ledins låt från 1645 som VM-låt (Nån som minns den?). Nu vill man revanschera sig, men än en gång är man några år efter.

Hade inte ordet "Fotbollsfest" figurerat i låten och att man hade malplacerat nationalsången i inledningen så hade låten kunnat handla om egentligen vad som helst roligt. Jag tror och nästan vet att denna låten kommer bli undanskuffad av Markoolio i barerna under juni. Inte för att Markoolio är så himla het och fräsch han heller, men hans låt tilltalar folkmassorna, dvs de som står i ett partytält och dricker utspädd starköl i plastglas.

Här kan man lyssna: http://www.fjw.se/

Betyg:
___________________________

Camp Sweden - Heja Sverige!

Lyssna här: http://www.myspace.com/campsweden

Mysig rocklåt som får en att tänka på nåt man hört med en coversångare på en kajpub på Smögen en ljum sommarkväll, men låten har en rätt så fängslande klackrefräng likt "In med bollen i mål". Når låten tillräckligt många öron kan man kanske få höra refrängen på läktarna framöver.

Men jag har svårt att släppa att man sjunger "å gå på" så slarvigt att det låter AIK....

Betyg:
___________________________

Summa summarum. Eurodiscon dominerar. Det hade varit roligt att få in lite fler musikkategorier, men samtidigt så skall det ju vara extremt lättsmält för att få det att gå hem. En EM-låt skall gå att skråla ute på stan för att funka riktigt bra och då är det väl eurodiscon som passar bäst, även om det är lika intressant som BlåGul på PET-flaska.

Man skall även komma ihåg att betygsystemet är baserat på hur bra EM- och VM-låtar rent generellt brukar vara. En femma här hade inte varit likvärdigt med Ziggy Stardust, om man säger så....

Heter det eurodisco fortfarande förresten? Det hette det när Aqua och Pandora var som allra populärast. Bara en sån sak...

46 kommentarer:

  1. Ingen fotbollslåt men har alltid gillat "Fredrik & Jag" som är klart sökbar på youtube!!!

    SvaraRadera
  2. Franz kommer bli en större hit än Marcoolio i sommar av den enkla anledningen att den har en catchy refräng som går att komma ihåg. Den första låten förstår jag inte varför den inte får en överkryssad Glenn egentligen, saaaatan sicket oljud... ;)

    SvaraRadera
  3. haha vilken pinsam jävla skit!

    =)
    Aja alltid gött med lasse granqvist men det går ju knappt att kalla musik..

    SvaraRadera
  4. Elias och Frans är bara så jävla drygt och äckligt publik-frieri att till och med Svenska folket kommer se igenom det!

    SvaraRadera
  5. ...man får väl tillägga att omdömena skall ses utifrån hur bra em/vm-låtar brukar vara.

    Hade vi haft en betygskala som skall återspegla ur låtarna står sig i musikvärlden så hade alla hamnat på halva glennar och det hade inte varit så intressant....

    SvaraRadera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  7. http://www.myspace.com/campsweden

    DEN REFRÄNGEN HÅLLER FÖR LÄKTAREN.

    http://www.myspace.com/campsweden

    Enkel javisst!
    Alla ska kunna den och ge ljudmattan i alperna.

    http://www.myspace.com/campsweden

    SvaraRadera
  8. Ozay ft. Lasse Granqvist låter som en ripoff från Afterdark! =)

    SvaraRadera
  9. "alla kan vi sjunga" aah men inte du, du e skånsk

    SvaraRadera
  10. Det var längesen sverige gjorde en bra mästerskapslåt a la 94.

    SvaraRadera
  11. Jag tror att GES låt från 94 hade blivit lika mycket sågad om det hade gått uselt i VM. "Vadå gräva guld? Sverige åkte ju ut i gruppspelet. Hahahah! Vad usel låt!"...

    Det är litegranna det otacksamma i att att göra en mästerskapslåt - det räcker inte att göra en bra låt, rent sportsligt måste det funka också för att låten skall bli en succé...

    SvaraRadera
  12. Camp Swedens låt har den klart bästa refrängen. Ser fram emot att sjunga den i sommar nere i Österrike!

    //Glenn 4

    SvaraRadera
  13. Gianna Nannini, VM-90 finns det inget som slar, ger fortfarande rysningar...

    SvaraRadera
  14. Markoolios "In med bollen i mål" var ju en riktig hit på läktaren iaf.

    Håller med ova Gianna Nannini VM 90` är den klart bästa som gjorts.

    SvaraRadera
  15. Baraben gör ett intressant inlägg!! När hände det senast? 1645?
    He he...

    SvaraRadera
  16. Känns som at låtarna överlag är riktigt dåliga i år, inte en enda självklar favorit att skråla med i när lutzendimman närmar sig.

    Kan man inte bestämma att "När vi gräver guld i USA" ska vara den officiella mästerskapslåten vid varje fotbollsmästerskap, med skillnaden att man byter ut landet i låttiteln till det/de gällande?

    SvaraRadera
  17. Den första låten borde rubriceras som öronmisshandel, ring Barbro!

    SvaraRadera
  18. Smurfarna-Fotboll är livet!

    SvaraRadera
  19. Campswedens sång/refräng är lätt för arenapubliken att sjunga på läktaren!

    Har höga förväntningar på Baraben att de ska länka Elias låt så man kan höra den i sin helhet.

    Många låtar som var väldigt dåliga, varför lägger man in ett radio/TV-referat i en sång??!!

    SvaraRadera
  20. På Smögen!
    PÅ!
    Inte i...

    SvaraRadera
  21. Senaste anonym: Okey´rå. PÅ Smögen står det numera. :)

    SvaraRadera
  22. vänta bara, snart kommer producent mats med morrongängets låt!

    SvaraRadera
  23. Anonym 17:17:

    Så du menar att vi ska sjunga "när vi gräver guld i Österrike och Schweiz"? Sitter ju klockrent i tungan...

    Håller med om personen som tyckte om Gianna Nanninis låt http://www.youtube.com/watch?v=dTbMwJMqilI&feature=related.

    Och Sveriges bästa genom tiderna bör vara samma från samma år (om än inte alls i Nanninis klass), After shaves låt Ciao ciao Italia http://www.youtube.com/watch?v=jxKutxa-fIg - Ett tydligt exempel på det Olof sa om att det även krävs att det presteras på plan för att låten ska lyckas.. Vilket gick sådär -90..

    /Roffe

    SvaraRadera
  24. Timo Räisänen - Bollen måste dö

    SvaraRadera
  25. Oy! Johan Elmander låten är här! Vi i Supportrarna har knåpat ihop en synnerligen oborstad men kärleksfull hyllning till vår favvo-anfallare!

    http://www.myspace.com/supportrarna
    http://www.emlaten.se/tube/viewentry/johan-elmander-181

    Mvh //Supportrarna

    SvaraRadera
  26. "lasse Liten" - Ett fan sjunger om Lars Lagerbäcks sätt att leda Sveriges fotbollslandslag i EM

    http://www.youtube.com/watch?v=bzM0rDP-s5g

    SvaraRadera
  27. Är det ingen som hört Calle-P:s EM låt från 2004? Den svängde det om vill jag lova

    SvaraRadera
  28. Den första låten får min röst. Refrängen är ju klockren, enkel å sjunga med i på läktaren. Med tanke på att det ska vara en fotbollslåt så är det lätt bästa, texten också! Gött me Lase G också.

    SvaraRadera
  29. Här har vi sommargubbarnas bidrag. Tycker absolut att det är den catchigaste EMlåten hitils utan tvekan... Ladda ner den på:

    www.skiterlajagi.com/em

    SvaraRadera
  30. Lyssnade på hela Frans låt på www.fjw.se
    ...den är inte så dum!
    Ge den en chans.
    /Lotta

    SvaraRadera
  31. Lotta: Jag kan inte låta bli att tänka på lilla Melodifestivalen när jag hör den. Det är för gulligt för mig och känns riktat mot barn. Jag kan inte känna nånting speciellt när jag hör det, men om nån annan gillar det så är det ju bra.

    SvaraRadera
  32. Kalle: Bra låt, måste jag säga. Skönt laidback. Inte dumt med en 80-talsinspirerad EM-låt.

    Ett stort plus också att det inte är en eurodisco-låt, genren som Gud glömde. ;)

    SvaraRadera
  33. Någon som minns den där låten som Rally/Stojan gjorde och som faktiskt var helt ok? Pitbull nånting?
    Annars är Timos Bollen Måste Dö en riktig höjdare!

    SvaraRadera
  34. I början av "Camp sweden" låten låter det som de sjunger "Heja sverige, heja djurgårn'",
    när de sjunger "Heja sverige, heja gul & blå."
    Någon mer som tycker det?

    SvaraRadera
  35. Guldet ska vi ha va öronskav av högsta klass. Av samma typ som kareoke efter 15 öl. En halv Glenn i betyg.

    SvaraRadera
  36. Bärsreklam låten låter som en combo av hammerfall å christer sjögren. Kass.

    SvaraRadera
  37. Markoolios va ok men hans sång e lite för långsam. Mera Mål va bättre. Tyckte det va lite kul att det enda han nämnde om isak o shabblan va att båda finns med i laget :S

    SvaraRadera
  38. Tittis låt var som nämnt en rejäl mannheimer ripp. Helt fruktansvärd! Inte ens lite kul.

    SvaraRadera
  39. Hade inte Granqvist vart med hade Ozay nog varit sämst av alla alternativen. Folköl å dunkadunka.

    SvaraRadera
  40. Camp Sweden har gjort den klart bästa låten.

    Äntligen något som passar klacken!

    SvaraRadera
  41. Lasse liten är faktiskt den bästa får 3,5 st glenn. klart

    SvaraRadera
  42. Om ni gillar "Lasse Liten" - gå in och rösta på Dagens Nyheter så att Lasse Liten blir DNs: EM-låt:
    http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3244

    Tack på förhand
    BF_Sweden

    SvaraRadera
  43. Henrik Larsson-låten? Den är ju gammal(från 2006) men släppt igen nu när Kingen gjort comeback. Fanclub heter bandet;)

    SvaraRadera
  44. Jorå, låtarna är ju rätt traditionella. Ett udda gäng från Lund med Torsson-sångaren Bo Åkerström i spetsen har med "Balladen om Wahlström och Wistrand" gjort en rätt udda och skön variant på temat.
    www.myspace.com/toxicshockbandmusic
    (OBS låt nr 2)

    SvaraRadera
  45. Bra sammanställning. Lite sent men jag har också gjort en EM-låt som dock skojar med fotboll :P

    Recensera gärna den också!

    http://www.youtube.com/watch?v=xEeztmMCdxU

    SvaraRadera
  46. Men hallåå! Den som blev framröstad i Expressen till bästa EM-låt 2008 då? "KOM IGEN" med Sandra Gee, Glenn Hysén & Ralf Edström!! ÄGER!

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.