2008/05/09

Om Adam Johansson och att verka i det tysta

Serien "Disco gillar högerbackar" fortsätter.

Det viktigaste och roligaste med matchen mot Kalmar – såhär när stormen i vattenglaset lagt sig en smula – var inte att Blåvitt mirakelvände, eller att spelarna glömde bort att göra vågen, eller att Walle fortsätter sin sjuka målkavalkad mot mediagänget från Småland.
Det viktigaste och roligaste var ett inlägg som slogs i den femtiosjätte minuten och landade på Jonas Wallerstedts huvud.
Adam Johansson var tillbaka.
Under den tragikomiska högerbackssituationen i Blåvitt under våren var det lite fascinerande att se vad diskussionerna inte handlade om. De handlade om Alex som mittfältare, möjligheten att omskola Jonatan, Sebastian Erikssons framtida potential.
Väldigt sällan handlade de om våran ordinarie högerback och varför vi behöver honom i laget.
Adam saknas liksom inte, inte på det sättet man kan prata om att aktivt sakna Olsson eller Alexandersson när de är borta. Det var en lättnad när han var tillbaka, visst, men inte mer än så.

Det är lite orättvist mot en riktigt bra spelare, men det är också en smula symptomatiskt. Adam Johansson har, på ett väldigt sympatiskt vis, gjort en blåvit karriär i bakgrunden. Han har hela tiden haft den osvikligt goda smaken att låta någon annan stå i centrum.
Adam skrev på för IFK Göteborg samma dag som John Alvbåge. Vi behöver inte snacka om vem som fick rubrikerna där.
När kvällstidningarna skriver om Det Unga Blåvitt radar man upp Pontus, Bjärsa, och någon nyuppflyttad junis (det brukade vara Mackan innan han drog) framför kamerorna. Adam? Tja, han är knappt tjugofem, men har alltid verkat flera år äldre.
När Blåvitt spelar guldmatch inför 41000 – så sitter Adam tjänstvilligt på läktaren och låter en gammal legend avsluta sin karriär på planen.
När Adam comebackar efter lång skada så ser han till att uppståndelsen efter matchen inte handlar om hans återkomst, utan om en spektakulär vändning i andra halvlek.
Kan man annat än gilla det?

Och det handlar inte om kultism eller någon sorts antihjälte-status heller. Tvärtom, Adam är odiskutabelt duktig – hans tunnel i fart och inspel till Pontus borta mot HBK förra året är riktigt skön fotbollsporr – och har inga särskilt extrema drag på eller utanför planen. Han är snarast en antikultspelare eftersom han är så pålitlig. Jag litar verkligen på Adam, på ett sätt jag gör med få andra spelare i det här laget.
Missförstå mig rätt nu. Pontus Wernbloom är fantastisk på många vis men är också totalt från vettet och skulle mycket väl kunna få för sig att tacka ja om typ Roma kom springande . Vad anbelangar Mattias Bjärsmyr så har jag lärt mig läxan vad gäller duktiga blåvita mittbackar ett antal gånger vid det här laget, tackar. (Ragnar ska vi inte ens prata om.)

Det finns en grundtrygghet i Adam. Han uppfyller några väldigt enkla grundkrav som gör honom så himla lätt att tycka om:
1 Han är bra på att spela fotboll.
2 Han gör det gärna i IFK Göteborg.
Adam Johansson utmanar inte den allra tröttaste supporterrädslan: den om den känslolösa penningjagaren som skulle sälja sin egen mamma till Danmark om han trodde att det fanns en artistskatt med i paktetet. Han gör sitt jobb troget, han gör det bra, han kommer inte att lämna oss i sticket. Jag tror att vi redan nu blivit så vana vid honom att vi inte riktigt fattar hur bra vi har det med Adam.
Han är, i bästa bemärkelse, den sortens spelare som man bygger lag av.

Så när jag kollar på bilderna från Kalmarmatchen och ser Adam slå det där fint skruvade inlägget tänker jag på en annan gammal ytterback som var tillräckligt bra för att vinna VM-brons , och som på det mest självklara och naturliga vis stannade kvar i Blåvitt tills man knappt la märke till honom på lagfotot längre.
Mikael Nilsson fick ett par drömmål och sin egen frisparksramsa.
Jag hoppas verkligen att Adam kan få nåt liknande.

22 kommentarer:

  1. förvisso, men frågan kvarstår ändå - var det adam i sommargay-videon på youtube?

    SvaraRadera
  2. Adam är extremt överskattar och främst: ojämn!

    SvaraRadera
  3. Det var ett jävla ryckande o slitande med armarna ifjol från Adam vilket gav motståndarna fina frisparkslägen. Förhoppningsvis kan han jobba bort det.

    SvaraRadera
  4. Adam är fantastisk offensivt, oftast även defensivt. Länge leve Adam!

    SvaraRadera
  5. Jag är glad att vi har Adam, han spelar stabilt och är en viktig kugge i truppen.

    Men han är som sagt alldeles för ojämn och missar en otrolig mängd matcher på grund av sjukdom. Käka vitlök Adam och bli lite tuffare Adam!

    SvaraRadera
  6. Disco får inte mycket medhåll, och ska inte ha det heller. Om det vore Hjalmar, så kanske ...

    SvaraRadera
  7. Kommentarerna ovan bekräftar väl bara vad som skrevs i krönikan egentligen. Adam får aldrig någon extra cred.

    Det är sällan du tar bladet från munnen disco, men när du gör det är det kvalitet varje gång.

    SvaraRadera
  8. Cred till Disco, cred till Adam.
    3p mot Ellos.
    Simple as that!

    SvaraRadera
  9. Jag tycker definitivt att Adam är en av AS allra bästa högerbackar, om inte den allra bästa. Han besitter alla de egenskaper en modern ytterback bör ha, han är snabb, brytningssäker, följer gärna med upp i offensiven och har ett vårdat passningsspel. Men det som är det allra bästa med Adam är att han alltid ger järnet. Att, som någon här kommenterade, Adam är överskattad är ju skrattretande han får tvärtom inte alls den uppmärksamhet och cred han förtjänar.

    SvaraRadera
  10. daniel>>>> Skrota uttrycket "modern ytterback". Det är så omodernt och uttjötat nu. Det är så de flesta ytterbackar spelar nuförtiden. För 7-8 år sedan var det nytt och modernt att spela ytterback på det sättet.

    SvaraRadera
  11. "Missförstå mig rätt nu. Pontus Wernbloom är fantastisk på många vis men är också totalt från vettet och skulle mycket väl kunna få för sig att tacka ja om typ Roma kom springande"

    Vem fan vill inte spela i Roma? Totti är Kung!

    Adam är grym. Tycker han förtjänar Cred. Han är vår bäst "spelande" back, det är kvalité i hans passningar, uppbyggnad av anfallen samt inlägg. Det var ju inte så att Alex var ensam Kung på kanten förra året. Han hade stor hjälp av Adam mycket STOR hjälp..

    Välkommen tillbaka Adam!

    SvaraRadera
  12. Adam är lätt en av allsvenskans bästa högerbackar. Enligt officiella göra Adam och Hjalmar sin 100:e A-lags match för Blåvitt på måndag. Läge för någon form av hyllning? "100 matcher är respekt"

    SvaraRadera
  13. Adam den första mannen på jorden!
    Och han var/är BLÅVIT!

    SvaraRadera
  14. Med en högermittfältare som under hela matchen aldrig rörde sig samtidigt som han hade bollen var det ju Adam som stod för det offensiva spelet på den kanten. Följaktligen är han ju en spelare som VERKLIGEN, på alla sätt, har saknats. För att inte tala om att de övriga spelarna nu får spela på sina rätta positioner ochvi har möjlighet att bygga ett lag som åtminstone liknar guldlaget.
    Jag stämmer alltså fullkomligt upp i Discos hyllning. En viktigare comeback kunde vi inte fått!

    SvaraRadera
  15. Håller med Adam är värdefullare än de flesta tror och värd mer än han får. Adam!!

    SvaraRadera
  16. Adam är ovärderlig att ha när vi anfaller. Dock missar han lite i defensiven. Oftast sköter han sig bra men då och då kommer grova missar. T ex Santin på KFF's mål.

    Men 10ggr av 10 ska han starta som högerback.

    SvaraRadera
  17. Addam och Alex är Allsvenskans bästa högersida, man brukar säga att det är lätt att spela med Alex men frågan efter vårens matcher är om inte Alex tycker det är lika lätt att spela bredvid Adam.

    men frågan kvarstår ändå, var det adam i sommargay videon på youtube?

    SvaraRadera
  18. nu måste jag minnas galet, någon skrev att Adam var sjuk hela tiden, hur många matcher i AS missade han i fjol mer än sista matchen då han var avstängd?

    Men seriöst, missade man hur viktig Adam var för guldspelet förra året så kan man inte mycket om fotboll. Då är man helt oförmögen att se vad det gör för spelet när spelarna kan lite till hundra procent på backarna. Och i Adams fall, hade vi ju alltid ett offensivt vapen extra på högerkanten. Kolla hur många gånger Adam kommer till inlägg jämfört med Jonte B.

    SvaraRadera
  19. tack för att du för in diskussionen på rätt spår igen, anonym!

    http://www.youtube.com/watch?v=pK-J0rgRp9Q

    SvaraRadera
  20. Adam är bra, men varför i hela friden skulle han inte gå till proffslivet om han fick ett vettigt erbjudande.

    SvaraRadera
  21. Adam är definitivt en av mina favoritspelare i Blåvitt. I torsdags jobbade jag på Örjans Vall på PPV-matchen och jag diskuterade bl a Adam med expertkommentator Glenn. Att jag håller med Disco är knappast något spännande med det, men jag kan försäkra att Glenn Hysén gör det också. Adam är en klasspelare.

    SvaraRadera
  22. Håller helt med skribenten! Adam får inte tillräckligt med CRED och är en av de spelare jag beundrar i dagens blåvitt! Att han dessutom är extremt mogen för sin ålder gör bara saken bättre!

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.