2011/02/27

Här attackerar Erik Hamrén bloggprofilen Frankie

Förbundskapten Erik Hamrén intervjuas av Frankie för Kanal Glenn.

Hamrén får nog av Frankies idiotfrågor och går till attack...

...med en vansinnessuperchockvåldsknuff i bröstet på Frankie...

...så att Kanal Glenns reporter flyger ur bild...

...men det hela var inte på allvar, utan alla lämnade platsen helskinnade.

Inom kort på BaraBen.com: Förbundskapten Erik Hamrén berättar för Kanal Glenn om nivån på årets Blåvitt och "hans" landslagsgrabbar Hysén, "Seb" och Adam. Den läsare som gissar rätt på vilken fråga det är som provocerar Hamrén till sin supermegaknuffchockattack – i kommentarsfältet, före det att intervjun publiceras – (och signerar kommentaren med en mejladress) vinner en BaraBen-tröja!

Kanal Glenn: JO och Ragge om Odense-matchen

2011/02/26

Glidtacklingskungen av Valhalla



"Dööööda!"

Femman: Helt nytt Blåvitt fick stryk

FRANKIE'S FEMMA. Två "förfester", två förluster. Det kan man ju tycka är väldigt oroväckande och fog för att mobilisera panik, dra ut på gatorna och demonstrera mot Blåvitts styrelse. Eller inte. Vi drygt 1500 som tog oss till Valhalla i dag fick se ett helt nytt lag lira mot ett klart bättre motstånd och bjöds dessutom på mycket bättre spel av Blåvitt, trots den snöpliga förlusten.

55555555555555555555555555555555555555

Ingen kan bortse från att "Seb" fortfarande har en del barnsligheter för sig på banan. Stundtals filmar han rätt kraftigt och gnäller på domarn i lite märkliga lägen. Men han har en blandning av rå attityd i sitt spel och en nonchalant elegans, som gör att han är en väldigt attraktiv fotbollsspelare – i sina bästa stunder. I dagens match hände det hela tiden något kring Sebban, en del tjafs och vårdslösa tacklingar blandades med snygga skarvar, klackpassningar och fenomenala man mot man-insatser. Och det kommer ni få se mer av här på BaraBen om något dygn, då BaraBen i dag hade ett kamerateam som enbart följde Sebastian Eriksson under 90 minuter i en helt unik specialgranskning.

55555555555555555555555555555555555555

Det var ju dessutom premiär för Blåvitts nya bortaställ – på hemmaplan. Den neonrosa tröjan var givetvis en stor snackis på läktarna och många köpte rosa souvenirer av olika slag i den temporära Blåvittshopen. Vissa verkar hata hela konceptet, andra tycker det är jättehäftigt. Vart man än står i sin analys får man ju ge Blåvitts marknadsavdelning cred för att de lyckats skapa lite snack och debatt kring färgvalet. Marknadschef Andrej Häggblad avslöjade dessutom i en Kanal Glenn-intervju att valet av färg hade stått mellan rosa och brunt. Så jag är rätt nöjd med att det blev rosa, trots allt.

55555555555555555555555555555555555555

I förra matchen luftade Jonas Olsson alla reserver – och de fick stryk mot Landskrona. I dag matchade han ett i princip ordinarie lag – och de fick stryk mot Odense. Men till skillnad från förra helgen spelade Blåvitt riktigt bra i dagens match. I alla fall stundtals. Logi Valgardsson gjorde sitt debutmål för Blåvitt vilket fick GT:s, Sportsdays och Aftonbladets reportrar att flockas kring honom efter matchen. Men jag var – trots två nickmål med lite småkass koll i försvaret – främst nöjd med att få klara besked från vår backlinje. Kalle Svensson styr försvaret på ett allt bättre vis och med en stark ledare bredvid sig så växer Ragnar Sigurdsson (som i vanlig ordning gav raka besked till Kanal Glenn efter matchen) för varje minut han spelar. Nu måste den där extra skärpan infinna sig med för att vi ska kunna täppa igen helt hemåt.

55555555555555555555555555555555555555

Blåvitt- Odsense (1-2), "förfest" på Valhalla:
5 poäng: Sebastian Eriksson
3 poäng: Kalle Svensson
2 poäng: Jakob Johansson
1 poäng: Logi Valgardsson

Total5:an, försäsongen 2011 (efter 3 bedömda matcher).
1. Markus Sandberg (5 poäng)
-. Stefan Selakovic (5 poäng)
-. Sebastian Eriksson (5 poäng)
-. Tobias Sana (5 poäng)
5. Karl Svensson (4 poäng)
6. Nicklas Bärkroth (3 poäng)
7. Robin Söder (2 poäng)
-. Jakob Johansson (2 poäng)
9. Erik Lund (1 poäng)
-. Logi Valgardsson (1 poäng)

2011/02/25

Blåvitt - MFF:s ärkefiende

Veckans hjälte.
Veckans bekännelse.

2011/02/24

Veckans citat: Wendt om Anton

Blåvit nakenchock på lördag?

NAKENCHOCK. Är detta vad som menas med "visa mer"?

Snart är BaraBen större än G-P!

BARABEN-SFÄREN. Som många av er känner till så är BaraBen.com i dag så mycket mer än Blåvitt-bloggen. Vi verkar sedan länge parallellt på ett flertal sociala medie-plattformar där vi sprider den blåvita hetsen på olika vis. Här har du som inte känner till alla BaraBens olika tentakler möjligheten att bli varse om dessa – och delta själv!

GILLA BARABEN @ FACEBOOK
Gilla BaraBen @ Facebook!
Vår nya gilla-grupp på Facebook fortsätter att växa sakta men säkert. För lite mindre än ett år sedan började vi avveckla vår gamla Facebook-grupp som hade runt 4 000 medlemmar som bäst. I den nya "Gilla" (/Like)-gruppen har vi nu skrapat ihop drygt 2050 medlemmar, vilket gör att vi aktivt jagar Göteborgs-Posten (!) som har runt 2100 medlemmar.

I en del smygkampanjer lottar vi dessutom ut souvenirer från Alternativa Shopen till aktiva kommentatorer i vår grupp, så det kan betala sig att klicka där. Men framför allt tycker vi att det är dags att rycka i från G-P, så bjud in era blåvita vänner till gruppen!

FÖLJ BARABEN @ TWITTER
BaraBens Twitter-konto hittar du på http://twitter.com/barabenpaglenn och där kan du som är twittrare dels följa BaraBen.com:s flöde, men kommer även att få möjlighet att följa en del LIVE-rapporteringar under säsongen 2011. Här kommer snabba rapporter i SMS-längd att levereras från både obskyra Blåvitt-evenemang som uppdateringar kring det som pågår på ".com". BaraBens twitterkonto är i dag den absolut mest aktiva Blåvitt-twittrarn, så det är bara till att följa!


Se Kanal Glenn på YouTube!
SE BARABEN @ KANAL GLENN
BaraBens You Tube-kanal har väl ingen av våra läsare missat vid det här laget? Kanal Glenn heter den i varje fall och har under de senaste åren växt till en av Sveriges absolut mest tittade YT-kanaler de veckor som vi uppdaterar den med material.

Här kan du får se intervjuer, läktarklipp, klacksång, inmarscher, studioprogram, humor och massvis av klassiskt material. 742 personer prenumererar på Kanal Glenn via sina konton, vi har långt över en miljon tittare sedan starten (Vasquez-videon ej medräknad) och kan erbjuda tittarna 100-tals videos av alla möjliga slag. Ett måste för alla blåvita!

SHOPPA @ ALTERNATIVA SHOPEN!
Shoppa hos Glennita! Foto: BARABEN.COM
BaraBens egna souvenirshop heter sedan flera år Alternativa Shopen, för att påpeka att det är ett alternativ till Blåvitts officiella souvenirshop. Här försöker vi leverera lite mer udda, galna, kaxiga och supportermässiga motiv och souvenirer med avsikt att ständigt pressa Blåvittshopen till förbättringar. Här finns populära motiv som "Vadå landslaget – skêcka Blåvitt!" och "Glennones", det populära Ramones-inspirerade motiv som flera andra butiker rippat i spåren av vår grafiska designers genidrag.

Den senaste tiden har shopen fått ett flertal nya motiv som går att trycka i olika färger på ett stort antal souvenirer, allt från t-shirts till trosor! Så har du inte kikat på det alternativa och supporterskapade souvenirutbudet är det hög tid att göra det! Och har då åsikter om vad vi borde skapa för motiv, eller egna förslag, mejla oss på kontakt@baraben.com så ska vi se vad vi kan göra.

Det heter Öis, inte ÖIS och IFK, inte Ifk

SMÅTT & GÔTT. Klubben berättar att Kamratunionen har kommit fram till att det behövs en omorganisering av "Tifofonden" för att få lite mer fart på tifoverksamheten till 2011. Skillnaderna skall vara att SKÄ organiserar själva insamlandet (och en redovisning av pengarna) medan Ultras Göteborg skall leda det praktiska arbetet på läktaren. Förändringen kan förhoppningsvis göra att klackläktaren får lite extra färg under säsongen, något som saknades under fjolårssäsongen.

BaraBen.comBaraBen.comBaraBen.comBaraBen.com

Hur ofta gör svenska män det?


Det finns ett engelskt uttryck som passar in på det du tänkte nu. Get your f-in mind out of the gutter. Så, då var det sagt. Men det hade varit ännu roligare om han kollat på en fotbollsmatch i slutet av klippet...

BaraBen.comBaraBen.comBaraBen.comBaraBen.com

Bohlin, aktuell för styrelsen. Foto: KANAL GLENN
IFK Göteborg håller ordinarie årsmöte 7 mars och dit har valberedningen föreslagit Lars-Rune Bohlin som ny styrelseledamot. Supporterpolisen som de flesta långvariga supportrar i någon form har ett förhållande till. Här måste vi från BaraBen.com:s sida ge IFK Göteborg en eloge, då valet är rätt annorlunda och en frisk fläkt. Visst kan en del supportrar ha problematiska relationer till poliser, men här har vi en profil med lång erfarenhet av supportrar - och supportrars sätt att relatera till matcher och arrangemang - som kan få kliva in i styrelserummet.

Bohlin är den typ av styrelseledamot som gör att fansen får, om inte en egen röst på styrelsesammanträden, så i alla fall en representant som garanterat varit med kring laget vid alla typer av matcher, i alla typer av sammanhang och varit det mitt bland fansen. Ett oerhört positivt sätt att förnya styrelsen, då Lars-Rune inte är purung. Men samhällets åldersrasism är inget att anamma per automatik och det är inte alltid jättebra med unga representanter överallt. Erfarenhet bör väga tungt.

Nu är frågan: kommer Bohlin beväpnad till årsmötet? Och om han gör det, kommer någon våga sig på att opponera mot valberedningens förslag?

BaraBen.comBaraBen.comBaraBen.comBaraBen.com

Det är mycket Öis i stans fotbollssnack just nu, vilket är förståeligt. Det enkla hade varit att håna Öis för att deras tränare hoppar av nu när det ser som jävligast ut, att deras ordförande fått nog och att de faktiskt har enbart en spelare kontrakterad med lite mer än en månad kvar till seriestart. Men jag har fått dille på en helt annan grej. I och med att Öis varit så omskrivna i olika medier den senaste tiden ser vi två olika stavningar av föreningens namn: Öis och ÖIS. En versal eller tre versaler.

Så vad är språkligt korrekt? 

Förkortningar på företag, organisationer och dylikt som är namn och som uttalas som ord skrivs med versal begynnelsebokstav: Ikea, Jas, Nato, Sida, Gais och Öis. När förkortningarna uttalas bokstav för bokstav skrivs de genomgående med versaler: ABB, SAP, TCO, SAS, AIK och IFK.

Därmed har vi detta ur världen en gång för alla. Sedan kan organisationer som Öis eller Gais själva tycka att deras klubbnamn skall skrivas med enbart versaler, vilket de naturligtvis gör. De har även sin fulla rätt att skriva sina klubbnamn precis hur de vill i internt material, på sina logotyper och på sina hemsidor. Men det språkligt korrekta är alltså att skriva de organisationer vars namn uttalas som ett ord med en versal, medan de ord för bokstäverna uttalas var för sig - med enbart versaler. 

BaraBen.comBaraBen.comBaraBen.comBaraBen.com

Nerifrån Hallandsåsen ryktas det att HBK gjort klart med sin femte spanjack. På Fotbollsverige.com påstås att det "Inför 2011 hade ingen spansk spelare tillhört en allsvensk klubb - någonsin", vilket faktiskt är fel. För visst tillhörde Javier de Pedro IFK Göteborg? Och visst är han spanjor? Ja, i vilket fall fortsätter Malmö FF:s succétränare Josep Clotet Ruiz på inslaget spår och värvar landsmän i massor till sin nya klubb.

Bosman-målvakten Nauzet Perez från det spanska Segunda B-laget Asociación Deportiva Ceuta blev alltså nummer fem efter Ivan Diaz, Raul Ruiz, Jose Zamora och Javi Hernandez. Dessa killar är naturligtvis ingen automatisk frälsning för Halmstads bollklubb men man får ju medge att det blir spännande att se vad det är för bygge som formas där nere. Clotet Ruiz verkar ju vara en tränare som osar av självförtroende och har till synes fått fria händer att göra lite som han vill.

Jag tror utan att ha sett HBK spela en enda minut att de kan bli årets överraskning i Allsvenskan. I alla fall under sommarsäsongen, i den mån de spanska grabbarna faktiskt tränar och inte bara raggar på blondiner längs Tylösands solblekta vidder. Vi minns väl hur de Pedro i första hand var sugen på att gå på nattklubb och vifta med guldkortet. Men de här killarna har faktiskt inte passerat sina bäst före datum ännu, om man kan lita på de knapphändiga rapporterna som sipprat norrut...

BaraBen.comBaraBen.comBaraBen.comBaraBen.com

Bajen fans samlar namnunderskrifter för att påverka Björn "Britney" Runström att återvända till Södermalm. Hans agent Patrick Mörk säger att det finns ett jätteintresse från olika håll just för att hans klient skall välja Stockholm, till den kommande säsongen. Det är väl trevligt. För något jättelikt intresse kan knappast finnas från något annat håll..?

2011/02/23

Här är Blåvitts nya (rosa) bortatröja!

BARABEN AVSLÖJAR. Som BaraBen.com kunde avslöja den 2 december 2010 byter Blåvitt bortadräkt till säsongen 2011. I år blir det en "nygammal favorit" som repriseras från den klassiska Rosa Bandet-matchen på Nya Ullevi, det vill säga rosa för hela slanten. Ni som ännu inte hunnit få er en förhandstitt på den nya tröjan kan härmed få besked om att tröjan ser ut exakt likadant som den Ölme poserade i redan inför jul.

Här en uppdaterad version med Blåvittshopens övriga rosa sortiment:

BaraBens maskerade (rosa) hämnare.

Nu har filmen om Blåvitt på 80-talet premiär!





FILM. BaraBen.com kan avslöja att "filmen om Blåvitt på 80-talet" premiärvisas på biografen Draken i Göteborg den 1 april. SVT kommer senare i år även att visa filmen och den kommer även släppas till försäljning på DVD. Filmens namn är nu även "Fotbollens sista proletärer".

Inom kort återkommer vi med uppföljning kring filmen samt med info om var, när eller hur man kommer över biljetter till premiären. BaraBen bjuder även på följande matnyttiga pressrelease som går ut till media när som helst:

"FOTBOLLENS SISTA PROLETÄRER

Den otroliga historien om kockarna, rörmokarna och fritidsledarna i IFK
Göteborg på åttiotalet.

De var vanliga killar som jobbade på dagarna och tränade på kvällen. Så
kom en värmlänning från Torsby och blev deras tränare. Sen åkte de ut i
Europa och vann över de stenrika proffsklubbarna. Historien om IFK
Göteborg på 80-talet handlar om hur den Svenska modellen i Sven-Göran
Erikssons tappning skakade fotbolls-Europa. Fotbollens sista proletärer är
en fotbollsfilm som samtidigt berättar något om hur Sverige förändrats.

Premiär i Göteborg på Draken 1 april.

I ett år har Svenska Filmstudion följt sina barndomsidoler för att göra
film av sin favoritberättelse.

I Fotbollens Sista Proletärer träffar vi Torbjörn Nilsson, Glenn Hysén,
Dan Corneliusson, Sven-Göran Eriksson, Ruben Svensson, Tord Holmgren både i nutid och dåtid.

Filmen börjar i det tidiga sjuttiotalet när det svenska samhället var en
beundrad förebild runt om i världen. Den svenska modellen byggde på allas lika värde, och strävan efter rättvisa och solidaritet var självklarheter.
En slipad affärsman vid namn Anders Bernmar, en blandning av hästhandlare och visionär med hjärtat till vänster, såg potentialen i att göra Blåvitt till ett varumärke med folkrörelseideal. Det nya IFK kom med sin kollektiva kraft att representera just de idealen på fotbollsplanen. I filmen följer vi resan från division 2 till Europatoppen.

Filmens mittpunkt är David och Goliath-berättelsen om när kockarna,
rörmokarna och fritidsledarna i Blåvitt mot alla odds slår en hel
fotbollsvärld med total häpnad när de plöjer igenom UEFA-cupen 1982, och i finalen krossar de arroganta tyska VM-silvermedaljörerna och superproffsen i Hamburg SV med 3-0.

Och de gör det om och om igen, Glenn och Torbjörn och de andra. 1986 tror ingen det är sant när Blåvitt en magisk kväll, med sin speciella ödmjukhet och värme i en sällan skådad fotbollsuppvisning på Ullevi vinner över världens rikaste fotbollsklubb FC Barcelona med 3-0.

Efter framgångarna med IFK reser Svennis och flera av spelarna ut och blir
proffs i Europa. Vi får träffa flera gamla italienska och spanska
fotbollsstjärnor, och en av filmens huvudkaraktärer, Dan Corneliusson, som
började spela i Blåvitt redan som 10-åring, åker tillbaka till Como i
Italien för att hälsa på sina gamla lagkamrater och fans. I Italien är Dan
fortfarande ihågkommen som en hjälte. Under resan berättar Corneliusson
öppet för filmarna om baksidorna med fotbollskarriären, tomheten när det
tar slut och problemen många fotbollspelare har med att starta om på nytt
med något annat än fotboll när karriären nått sin ända.

Fotbollens Sista Proletärer skildrar ett lag med en unik sammanhållning, som med spelarnas egna ord byggde på att det var "en för alla, alla för en" som gällde, både på och utanför plan.

Filmen väver samman då och nu i collage-form. Historien återskapas med
hjälp av bilder från olika europeiska tv-arkiv. Och gamla kasserade
filmrullar från skrymslena i Sveriges Televisions dammiga arkiv har
återfunnits, med kameravinklar som aldrig tidigare visats och ljudband som ingen tidigare hört, så att vi får veta nya fakta och hemligheter om
händelser som i filmen nästan känns som drömmar ur vårt kollektiva
medvetande.

Filmen är skriven och regisserad av Carl Pontus Hjorthén och Martin
Jönsson. Kalle Gustafsson Jerneholm har producerat den och musiken är
specialskriven av Ian Persson från Soundtrack of our Lives.

Fotbollens Sista Proletärer är den tredje filmen från Svenska Filmstudion
av kollektivet Hjorthén/Jönsson.

De har tidigare gjort den internationellt prisade "Mari Carmen España
-Tystnadens slut" (Publikens pris på festivalen Docupolis-08 i Barcelona,
Hedersomnämnande på DOCSDF Mexico City, nominerad till Bästa dokumentär FIPA Biarritz 2009). Den tv-sändes i fem europeiska länder och distribueras nu även i USA, Kanada, Italien, Tyskland, Schweiz och Österrike. Senast gjorde de den kritikerrosade dokumentären "Hemligheten" (2009 SVT Film i Väst) som visats på festivaler i bl a Stockholm, Mexico och Ecuador.

Svenska Filmstudion är ett gruppfilmproduktionsbolag från Göteborg som
drivs av Hjorthén/Jönsson/Gustafsson Jerneholm"

2011/02/22

22/2 2011 - dagen då Örgryte Fotboll gick i graven

ANALYS/ÖISGATE. Vissa dagar minns man. Som alla med åldern inne minns den morgon för 25 år sedan när de fick höra att statsminister Olof Palme mördats på öppen gata i Stockholm. Där och då dog en politisk idé som under decennier format Sverige som nation. Ett kvarts sekel senare såg jag på SVT:s "Veckans brott" där Leif GW Persson utformade en gärningsmannaprofil för Palmes mördare. Men 22/2 2011 dog en mycket, mindre och obetydlig idé. på andra sidan landet – visionen om Örgryte fotboll.

Jag tror inte jag kommer minnas den här kvällen om 25 år.
Men det är risk att en och annan Öis:are gör det.

I övrigt finns det inga likheter mellan de två händelserna. Inte i magnitud, område, påverkan på samhället eller den allmänna debatten. När en framstående politiker mördas, speciellt i en demokrati, skakas medborgarna och därmed deras självbild. När en fotbollsförening misslyckas att slås ihop med en annan så är det väl i värsta fall en sten i skon för en och annan supporter, men inte mycket mer. Trots det kan det vara en epok som går i graven när Qviding på ett medlemsmöte kom fram till att det saknades stöd för ett sammangående med krisande Öis.

Därmed kan det sistnämnda sällskapet vara ett minne blott. Jag ser faktiskt inga större ljus i mörkret för Öis, eftersom de nu haft en återkommande tendens att köra sin förening i botten. Försök efter försök att tända gnistan kring deras förening har misslyckats och grundbulten för problemen är att deras publik – eller potentiella publikunderlag i varje fall – sviker dem. Varje fotbollsintresserad Göteborgare, nej stryk det, varje person som känner mer än en handfull människor i staden, känner ett par Öis:are. Men de som känner hängivna Öisare som faktiskt går på matcher och fortfarande engagerar sig för "sällskapet" – i folkmun kallade "Överklassen" – är inte många.

Jag har själv vänner, ytligt bekanta och i varje fall två släktingar som skulle svara "Öis" på frågan om vilket lag de håller på. Men inte många – om ens någon – av dem har varit på en Öis-match på många herrans år. I en sådan prekär situation innebär raset ner till landets tredjeliga ett enormt problem. Detta samtidigt som de äckligt täta finansiärerna och sponsorerna kring klubben verkar ha tröttnat. Motgång på motgång.

Därför riskerar många Öis:are att minnas detta datum. Det kan mycket väl hamna i historieböckerna som kvällen där deras sista halmstrå rök. Nu behöver vi invänta historiens vingslag för att veta om så blir fallet, men till skillnad från när Gais eller Blåvitt haft problem historiskt så känns detta lite tyngre och lite värre. Öis har en imponerande och i många fall framgångsrik ungdomssektion, något som förvanskats i debatten om den eventuella sammanslagningen med Qviding. Där har alla talat om att Öis varit ute efter två saker:

## Superettaplatsen. En genväg upp i den division där man "måste" ligga om klubben har ambitioner att bedriva verksamheten i någorlunda professionell form.
## Ungdomssektionen. Qviding anses ha en väldigt bra och väl organiserad ungdomssektion som är attraktiv för en historiskt större förening att få tillgång till. En plantskola av hög klass.

När det kommer till platsen i Superettan stämmer spekulationen naturligtvis till ett hundra procent. Det hade varit en "quick fix" på ett problem som inneburit att Öis med lite flyt hade varit ett allsvenskt lag redan till 2012. Men när det kommer till ungdomssektionen så underskattar nog de flesta den rödblåa kapaciteten en del, då de sedan i alla fall två decennier har en av de bättre i stan. Speciellt med tanke på att de inte satsar på samma bredd som Blåvitt och Häcken, gör att deras resultat i ungdomsturneringar och cuper är imponerande. Men självklart hade de blivit avsevärt mycket bättre med även Qvidings dito under "sin flagg".

Nu riskerar Öis ungdomssektion att långsamt tappa i kvalitet. Det är helt enkelt inte lika attraktivt för talangfulla spelare att lira i en klubb som känns långt borta från den yttersta eliten. Där lär många unga killar, men även tjejer (Qvidings damlag var ju en ytterligare bonus vid sammanslagningen), inte se Öis som ett alternativ om de faktiskt har höga ambitioner med sitt idrottande. Ett problematiskt moment 22 för en förening som saknar pengar, har problem att hålla i sina nuvarande spelare och desperat hade behövt unga talanger i massor under de kommande åren.


Jag lider med Öis:arna men kan inte låta bli att tänka "ni får fan skylla er själva" utifrån det perspektiv att svenska fotbollsföreningar är demokratiskt styrda. När det år efter år går illa på olika vis och när det krävs räddningspaket och desperata aktioner gång efter annan är det medlemmarnas förbannade skyldighet att ta sig i kragen och reagera. När IFK Göteborg sögs in i skatteskandalen var de absolut mest hetska tongångarna de som fördes fram av föreningens egna supportrar, inte minst på den blogg du läser nu. Det självkritiska förhållningssätt är inte bara ett sätt att ta ansvar för sin egen skull, det är en demokratisk skyldighet som väger tungt i ansvarsfrågan när dynastier byggs eller faller.

Nu är inte Öis någon större dynasti, mer än kanske för dem som sitter på ålderdomshemmen. Jag hoppas dessutom för de yngre Öis:arnas skull att raset inte fortsätter genom seriesystemet. En utveckling som vore tragisk på många sätt. Men ilskan bland de rödblåa borde inte riktas mot Qvidings medlemmar, utan mot sig själva. Det är inte Qvidings fel att "sällskapet" hamnat i den här prekära situationen.

Så vem bär skuld till Öis fiasko? Styrelsen? Spelarna? Naturligtvis.
Men Öis medlemmar och supportrar är lika goda kålsupare.

Ekonomi och sånt

SMÅTT & GÔTT. Malmö FF släppte sin årsredovisning för 2010 i dagarna. Att våra stora rivaler i Skåne gör en ofattbar brakförlust på 33 miljoner kronor kommer inte direkt som någon överraskning om man hängt med det minsta lilla i nyhetsflödet under vintermånaderna. Det är ett rätt saftigt nytt rekord i negativt resultat inte bara för MFF utan för hela Allsvenskan. Sedan Svenska fotbollförbundet började redovisa sina analyser över de allsvenska klubbarnas ekonomi år 1998 ser topplistan – exkluderat 2010 då alla lag ännu inte släppt sina siffror, att MFF tar förstaplatsen är dock givet – ut som följer:
  1. -23,9 mkr – IFK Göteborg (2001)

  2. -19,9 mkr – AIK (2000)

  3. -19,1 mkr – Malmö FF (2002)

  4. -17,7 mkr – Helsingborgs IF (2002)

  5. -16,7 mkr – Helsingborgs IF (2001)

  6. -16,1 mkr – Djurgårdens IF (2009)

  7. -15,4 mkr – Malmö FF (2003)

  8. -15,0 mkr – AIK (2008)

  9. -13,8 mkr – Malmö FF (1999)

  10. -12,9 mkr – IFK Göteborg (2002)
Att släppa ifrån sig en förstaplacering till Malmö FF har nog aldrig smärtat så lite som i just det här fallet. Man bör dock vara medveten om att omsättningen i de allsvenska klubbarna har ökat drastiskt (snittomsättningen har mer än dubblats) vilket gör att vår egen rekordförlust från 2001 i förhållande till vår omsättning det året, 35,9 mkr, var ett rätt mycket hårdare slag än vad Malmös förlust på 32,8 mkr är i förhållande till deras omsättning 2010 på 153,9 mkr.

»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«

Jag rundade av gårdagskvällen med att se Hertha Berlin mot Energie Cottbus i 2. Bundesliga. 40 000 åskådare på Olympiastadion i Berlin gjorde rätt bra väsen ifrån sig. Trots en halvfull arena, löparbanor och ett gigantiskt ingenting för klacksångerna att försvinna ut i så hade jag föredragit att att se den matchen före det mesta. Det är något speciellt med tysk supporterkultur.

Intressant att notera är att det var östra Tysklands senaste 1. Bundesliga-lag som mötte forna Östtysklands senaste 1. Bundesliga-lag. Den inre tyska gränsen existerar inte sedan över 20 år tillbaka, i alla fall inte politiskt. I sportens värld är den lika tydlig som en Andreas Augustssonsk armbåge över Hyséns näsa. Sedan den första gemensamma säsongen 1991–92 har bara fyra lag från forna Östtyskland spelat i högsta ligan och tillsammans har de skrapat ihop klena 23 säsonger – VfB Leipzig (1), Dynamo Dresden (4), Energie Cottbus (6) och Hansa Rostock (12) – att jämföra med Västtysklands 339.

»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«

IFK Göteborg B spelade mot Landskrona BoIS i lördags. Att döma av nätdebatten kan man som vanligt konstatera att, för att parafrasera Churchill, aldrig har så många haft så mycket att diskutera om så lite gällande försäsongen. Det var två eller kanske tre spelare på planen från start som kommer ha en chans att ta en ordinarie plats när Allsvenskan börjar. Stefan Selakovic är given, Mikael Dyrestam, Logi Valgardsson och Robin Söder lär slåss om att få ta plats i backlinje respektive anfall. Ändå talas det om avgång och ändå klagas det över bristen på bra spel. Visst. Och Manchester United ska väl räknas bort från Premier League-toppstriden nu när B-laget med nöd och näppe klarade av femtedivisionslirarna i Crawley Town...

»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«

Snart släpps årsredovisningen inför årsmötet och för min del är det försäsongens absoluta höjdpunkt. Kent har redan kommunicerat ut att Blåvitt kommer att göra ett litet plusresultat i år. Detta trots den sportsligt mediokra resultatet som även påverkat publiktillströmningen. Här ska man dock vara medveten om att det sänkta publiksnittet inte nödvändigtvis behöver betyda många miljoner i förlust eftersom vi dels sålde fler årskort och det dels är möjligt att fler stannade hemma trots biljett 2010 än vad de gjorde 2009.

Kanske än mer är det också så att vi inte gjort några försäljningar att tala om (halva Gustav Svensson och hela Kim Christensen ger oss gissningsvis mindre än tio miljoner). Ändå ska det alltså bli svarta siffror. Det ska bli spännande att se hur vi lyckats med det konststycket.

Angående årsmötet så ska man ju visa upp sitt medlemskort när man kommer dit. Ett medlemskort som åtminstone jag ännu inte fått. Om jag förstått det rätt ska de dock vara på gång så om ni är fler där ute som undrat så är det inte läge att bli orolig riktigt än. Hur många det nu är som är oroliga för att missa ett årsmöte... Tyvärr är den bistra sanningen att det bara är ett hundratal som engagerar sig i det som är IFK Göteborgs högsta beslutande organ.

»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«

Jag klarar inte riktigt av tyska St. Pauli. Alternativism är härligt till en viss gräns, sen blir det lite för mycket. St. Pauli har gått från att vara den där härliga kultklubben till att bli den där äckligt hippa alternativa klubben som folk runt om i världen håller på just för för att de vill vara hippa och alternativa (lite som att många inflyttade göteborgare/stockholmare med medelmåttigt fotbollsintresse väljer Gais/Bajen för att vara hippa och alternativa, fast på en helt annan skala).

St. Pauli har blivit som Chelsea och Barcelona och Manchester United, bara på ett annat sätt. Jag vet inte vad som är mest kräkframkallande, att hålla på ett lag bara för att det är alternativt eller bara för att det är framgångsrikt.

»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«

Som om ens försäsongsresultaten med en fullstark startelva har betydelse för hur säsongen kommer se ut?

»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«

Nedanstående graf är rätt effektiv för att förklara var IFK Göteborg brister lite i sin satsning. Det som syns är IFK Göteborgs (blått) och Malmö FF:s (rött) intäkter från tre av de fyra stora intäktsposterna*, matchdag (heldraget, trianglar), sponsorer (kortstreckat, cirklar) och souvenirförsäljning (långstreckat, fyrkanter).

* SEF:s utdelning för sändningsrättigheter och placering har utelämnats då 1) MFF inte redovisar dessa separat och 2) det inte går att "dra ifrån" vad gäller dessa intäkter då det finns ett maxtak.


Vad som först är slående är hur otroligt välsynkade IFK och MFF är när det gäller matchdagsintäkter och merchandise. Det är nästan kusligt hur varje liten uppgång och nedgång finns representerad för båda lagen. Det är kusligt hur det bara skiljer sig ett par miljoner hit eller dit varje år. På båda områdena har Blåvitt ett knappt försprång. Med stor sannolikhet sjunker dock matchintäkterna för 2010 till en nivå under MFF:s och detsamma lär gälla även varuförsäljningen.

Men det är inte där den stora poängen ligger. Den ligger i sponsorintäkterna. Trots att IFK är hela Sveriges lag, Göteborgs överlägset mest populära lag och ett lag som drar in runt åtta miljoner kronor i sponsorpengar bara från ICA (samtidigt som MFF inte fick en endaste krona eftersom man inte hade någon tröjsponsor) så ligger vi hopplöst efter. Malmö drar in mer än dubbelt så mycket i sponsorintäkter. Det har gett ungefär 100 miljoner kronor högre intäkter över sexårsperioden 2004–2009. Det motsvarar ett helt års extra omsättning. Där har marknadsavdelningen rätt mycket att jobba in.

»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«

För två helger sedan planerade Bank och Niva i en weekendresa som få någonsin kommer få chansen på. På fredagen var det Revierderby när Borussia Dortmund tog emot Schalke 04. På lördagen var det Berlinderby i 2. Bundesliga när Hertha spelade mot Union inför ett slutsålt Olympiastadion i en av de mest sedda andradivisionsmatcherna i hela världen, genom alla tider. Det var nästan lite för bra för att vara sant att Hamburger SV skulle spela Hamburgderby mot St. Pauli på Volksparkstadion (ryyyys) på söndagen. Det visade sig vara det också eftersom matchen blev inställd på grund av en jävla massa regn. Chansen att få se tre tyska superderbyn så där över en helg lär aldrig dyka upp igen. Om den gör det så svär jag vid mitt Blåvita årskort på att jag ska närvara.

»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«

Tacka vet jag Sheffield Wednesday. De är varken hippa, alternativa eller framgångsrika...

2011/02/21

Kanal Glenn flams & trams

Då var det dags igen

UPPVAKNANDE. ”Jag vaknar upp, aah solen skiner igen, dags för mig att gitta från lägenheten.” Ungefär likt vad Mange Schmitdt sjöng för 3(?) år sedan kändes det väl när man steg upp ur sängen i lördags. För mig, och kanske även för några av er var detta en nystart, ett uppvaknande ur en 2-3 månaders lång dvala. Det var i december jag beslutade mig för att gå i ide, det blev radiotystnad i blåvit tappning, under vilken jag varken besvärat mig läsa om eller för den delen engagerat mig i diskussioner kring blåvitt i någon större utsträckning. Men nu var det återigen dags för blåvitt, nu var tiden inne och i största möjliga grad har jag försökt ”ta igen” missad tid, frånsett nyheterna om straffläggningsvinsten mot FCK samt värvningen av Valgardsson fanns det en del som gått mig obemärkt förbi. Kalla mig medgångssupporter eller vad ni vill, men under vinterhalvåret är risken stor att jag drar täcket över huvudet och ignorerar dem problem jag inte kan rå på, tiden går knappast fortare om jag lusläser varje liten tidningsartikel. Men nu var det ju alltså återigen dags för en match på hemmaplan, dock med en del smolk i bägaren, inte enbart det faktumet att vi fick stryk av ett superettan-gäng.

För åtminstone jag kommer inte att dra allt för stora växlar av gårdagens match, vare sig spelet eller resultatet. Större delen av lördagens startelva kommer få finna sig i att inleda dem flesta tävlingsmatcherna från sidan. Feldgrau uttryckte sig i ordalag om ”halvt b-lag”, men det var lite väl generöst, i bästa fall kommer 3-4 spelare ingå i startelvan den 4:e april när Örebro kommer på besök till Gamla Ullevi. Men i ärlighetens namn tror jag dock endast Selakovic och Valgardsson, på kontinuerlig basis, kommer få förtroendet från start när allvaret börjar på riktigt.

Spelare som Hysén, Sebban, Ragnar, Kalle, Adam, Sandberg, Drugge, Jakob, Sana och Bjarnason lär alla krydda startelvan lagom till premiären. Med reservation för att en av dem 4:a sistnämnda lär hittas på bänken, Jakob känns självskriven så länge Jonas Olsson finns vid rodret, något man är fri att tycka ”bu eller bä” om. Hursomhelst börjar det åtminstone för undertecknad att bli allt mer klart hur startelvan BÖR formeras, men det betyder ju bara att jag får ännu mer anledning till att svära åt Jonas Olsson när han tar ut ”helt fel lag” för tusende gången i ordningen. Några detaljer är jag dock fortfarande nyfiken på, några frågetecken behöver fortfarande rättas ut:

Är Dyrestam en man för startelvan redan för den här säsongen? Då menar jag självfallet på en mittbacksposition. ”Dyre” var en av få spelare som imponerade på mig, grabben hade inte spelat på ”riktigt” på evigheter (frånsett en match nere i Copa del sol?) men ändå var han, över lag, bra både i positionsspelet så väl som i brytningar.

Lund som fullgod ersättare till Adam? Jag drar mig till minnes att jag uttryckte mig något så när på det viset tidigare i höstas, till mångas stora förtret. Av det jag såg mot Landskrona så fick ni Lund-kritiker mer vatten på er kvarn, det var ingen briljant insats från Lund, långt därifrån. Kylan tilltrots var någon som jag med grava böjelser för ”brittiska” glidtacklingar vid ett så sinnesfullt bruk att tydliga brister hos vår högerback kunde noteras, inte bara en utan flera gånger. Till skillnad från vad Jonas Olsson tycker, så tycker jag inte man kan säga att kantspelet Selakovic-Lund fungerade bra bara för att det slogs några korta passningar spelarna emellan. Med risk för att låta allt för kritisk mot Coach Olsson så fick han inga pluspoäng hos mig när han gick ut och sa att det fanns positivt att ta med sig från matchen. Jag är inte rädd för JO i sig, jag är rädd för JO i mig, och i dig, i oss alla. När vi även i de dystraste av stunder, desperat försöker hitta positiva delar i en annan värdelös helhet. Exempelvis, för att kantspel ska kallas som bra måste det ju generera målchanser, när Lund ska stå för inläggen är det knappast så att motståndarna darrar av skräck för vad som komma skall. JO sa inför matchen att han från Erik Lund ville se; ”hans höga spel, bra fart längs kanten, inlägg”. Visst fick vi se det, möjligtvis är det just det som JO är nöjd med, att vi ”fick se” överlappningar och inlägg, sedan att inläggen var under all kritik och inte genererade några som helst målchanser är en annan fråga…

Stiller/Pär var troligtvis den mest trögstartade duo skådad i blåvitt på modern tid. När man ser startsträckan för dem två är det knappast så att man i positiv bemärkelse höjer ögonbrynen. Därför var det inte svårt att lista ut att kantspelet i allmänhet och inläggen i synnerhet skulle bli av yttersta vikt. Åtminstone om vi hade för avsikt att skapa några målchanser, därför sätter jag ett stort frågetecken kring taktiken att låta Lund stå för inläggen, han måste ha visat JO kvaliteter på träning som jag inte sett ett spår utav tidigare. Lund lever på sin inställning och vilja att aldrig ge upp, inte någon exceptionell assistfot, ju tidigare man inser det, desto fortare kan man lära sig att uppskatta Lund för den fotbollsspelare han är.

Det kommer dock alltid kvarstå ett stort problem för mig, Söder, en kille jag så hemskt gärna vill få in i startelvan men inte på bekostnad av Sana, Hysén, Drugge, Bjarnason eller Selakovic. Detta skulle väl gå att placera under kategorin ”Angenäma problem” men det är likväl ett problem. Söder har så otroligt stor potential, Sana är irrationell och tillför ett ”tänk” till vårt spel som ingen annan i dagens trupp kan, Bjarnason är min gunstling och up front vill jag se Hysén och Drugge. Det är lätt tänker ni, in med Bjarnason centralt bredvid Sebastian Eriksson och problemet är löst. Dessvärre är jag realist, JO flyttar gärna inte på Jakob, JJs ”tvivelaktiga kvaliteter” till trots, ett år eller två och Trollhättan-pojken har fått kaptensbindeln. Skämt åsido, jag har sett Jakob blixtra till ibland och visa att det finns en del i den kroppen som man vid första anblick inte ser, men räcker verkligen enskilda ögonblick för att prenumerera på en startplats när vi har den rådande konkurrenssituationen? Det har jag väldigt svårt att se, och jag tror och hoppas att även Jonas Olsson faktiskt funderar över det, även om det säkert tar honom emot...

2011/02/19

Kanal Glenn Studio Rulltårta

Femman: Stryk mot Landskrona Bois

FRANKIE'S FEMMA. Den första av två "förfester" kändes mer som en efterfest som aldrig borde blivit av. Ni vet som när ett gäng rejält överförfriskade personer strax före stängning på en krog får den geniala tanken att fortsätta festen hemma hos någon. Väl på efterfesten plockar någon fram ett par flaskor vodka och den folköl man köpt i ren desperation på Seven Eleven - och resten är historia. Någon borde haft modet att säga nej, före det att eländet blev av. Men i dag kom det enda "nej" vi fick höra från "Pärlan", när han ännu en gång tvingades linka av på grund av skada.

55555555555555555555555555555555555555

Bloggerskan "konfiko" sa det bäst i mitten av andra halvlek. Jag påpekade att Blåvitts försvar varit osynligt och hon svarade med ett dräpande: "Ja, var är Blåvitt? Försvaret syns inte till, anfallet är osynligt och ingen vågar hålla bollen på mitten". Det är ungefär den känsla man fick som åskådare i dag, om jag bortser från ett fåtal individuella prestationer så såg det tyvärr väldigt håglöst ut på banan, oavsett lagdel. Bortsett från Sella offensivt och Erik Lund defensivt lyste viljan dessutom med sin frånvaro, vilket kan vara det som räddar ett lag när förmågans krut blivit torrt och det offensiva vapnet klickar.

55555555555555555555555555555555555555

Jag träffade en lycklig Dennis Jonsson före match, han har efter en tung vinter äntligen fått tillbaka sitt leende på läpparna och kunde med glädje ta med lilla dottern på sin livs första Blåvitt-match. I kaffemuggarna fanns det gott om grädde så jag frågade om det var en vettig kost för en fotbollsspelare och fick som svar: "Jag är ju inte fotbollsspelare längre, haha. Nej, det är inte till mig utan till tjejen". En gång idrottsman - alltid idrottsman? Ja, Tomas Brolin är väl undantaget som bekräftar regeln.

55555555555555555555555555555555555555

BaraBens Kanal Glenn var självklart på Valhalla i dag och med Erling som reporter och Karlsro bakom kameran kan ni vänta er intervjuer med anfallsstjärnan Tobias Hysén, ordföranden Kent Olsson, supporterpolisen Lars-Rune Bohlin med flera inom en inte allt för avlägsen framtid. Det kan väl behövas en del uppfriskande klipp så här efter en riktigt jävlig fotbollsmatch...

55555555555555555555555555555555555555

I slutet av matchen när Blåvitt fick en hörna - som Tobias Sana skapade på egen hand - gillade inte en unge att hans hjältar bara gick upp med åtta man. Vi låg trots allt under med 0-2 mot ett gäng från Superettan och grabben, som var i 12-årsåldern, gormade: "Upp med Dahlin med! Upp med diiiiig!" Jag log, hungern finns där hos vissa i alla fall. Själv känner jag mig märkligt nog rätt blasé över förlusten. Visst, det är förjävligt, uselt och illa. Någon BaraBen-läsare sa till mig på läktaren: "Slipa och ta fram knivarna på bloggen nu Frankie" och jag förstår er. Det var inte bra och till och med under all kritik.

Men som en före detta Blåvitt-spelare (som är proffs i dag) sa till mig i veckan: "Räkna inte med några förändringar i ledarstaben om det inte blir total katastrof under lång tid." Varför, frågade jag nyfiket. "Skulle du sparka din egen bror?" Det ligger en del i det. Trots det gick det bara drygt en halvtimma innan ropen började höras från läktarplats: "Avgå Jonas, nu får det vara nog!" Så länge de ropen ekar över våra arenor har folk förväntningar kvar på det här laget. Om ropen börjar tystna - trots att resultaten går oss emot - så är vi riktigt illa ute. Pressen är på Jonas Olsson som ansvarig för de fotbollsmässiga resultaten, så nu är det upp till bevis i år. Sista chansen skulle en del säga, men jag väljer att envisas med "upp till bevis". Än så länge. Fram tills allvaret börjar. För även om man förlorar alla träningsmatcher spelar det faktiskt ingen som helst roll - så länge de börjar vinna när det väl räknas. När poäng finns i potten.


55555555555555555555555555555555555555

Offensivt hade Blåvitt en hel del lägen, bland annat gjorde skåningarnas målvakt en jätteräddning på en nickskarv från Hannes Stillers panna men det mest symptomatiska var det eviga krånglandet i boxen. Ingen tog enkla avslut utan det skulle fepplas och trixas in i absurdum. På Erik Lunds och Stefan Selakovic kant hade vi ständigt vilja att avancera men de få gånger som Sella lyckades göra sin gubbe tog det för lång tid för honom att få in bollen i mitten eller alldeles för lång tid för övriga anfallsspelare att avancera in i boxen. Samtidigt fortsätter Tobias Sana att visa på lust och ambition att gå mot mål, avancera och dessutom ta en del skott. Med både Elmar, Sana och Drugge på banan har vi helt plötsligt tre mittfältare som faktiskt kan skjuta - vilket Blåvitt inte varit bortskämda med sedan fornstora 90-talsdagar. Men defensivt var det en enda lång sörja. 0-2 kunde lika gärna ha blivit 0-4 med lite oflyt. Så det tänker jag inte ens kommentera. Om en vecka hoppas jag att vi startar med Ragnar, Adam och Kalle i backlinjen, det kanske kan se lite annorlunda ut då. Eller inte, men förlorar Blåvitt även då kommer det bli svårt för dem att ladda upp för Allsvenskan i lugn och ro. Och med lugn menar jag att ladda upp utan krav på att huvuden skall rulla...

55555555555555555555555555555555555555


Blåvitt- Landskrona Bois (0-2), "förfest" på Valhalla:
5 poäng: Stefan Selakovic
3 poäng: Tobias Sana
2 poäng: Robin Söder
1 poäng: Erik Lund

Total5:an, försäsongen 2011 (efter 2 bedömda matcher).
1. Markus Sandberg (5 poäng)
-. Stefan Selakovic (5 poäng)
-. Tobias Sana (5 poäng)
4. Nicklas Bärkroth (3 poäng)
5. Robin Söder (2 poäng)
6. Karl Svensson (1 poäng)
-. Erik Lund (1 poäng)

Den EGENTLIGA uppladdningen

2011/02/18

Blåvitt ska inte släppa in mål mot Landskrona

Foto: VÄSTNYTT, SVT
KNOW YOUR ENEMY. Expressen-Disco berättar i sin blogg att AIK:s brasse Flavio hade en lön på 108 000 kronor i månaden - bäst betalt i dåvarande svenska mästarna. Det här sätter Öis fantasilön på över 128 000 kronor för sin "stjärna" Thorsteinsson i ett lite vettigare perspektiv.

Ett strykgäng betalade alltså mer för sin "stjärna" än vad svenska mästarna i Allsvenskan gjorde för sin. Det är en indikation på hur sanslöst misskött Örgryte IS har varit och är än i dag. Och en svidande tankeställare för Qvidings medlemmar, som inom kort skall besvara frågan: "vill vi bli assimilerade in i detta?"

@BaraBen.com@BaraBen.com@BaraBen.com@BaraBen.com@


På Blåvitts Facebooksida kan supportrar rösta på vilket resultat de tror att det blir i nästkommande match. Här presenteras supportrarnas vanligaste svar på den klurigheten, inför Landskrona Bois hemma:

Vad är detta? Tror folk att vi ska släppa in mål mot ett skitlag som Landskrona? Nej, det ska vi verkligen inte göra sett till försäsongsform och generell ställning som lag. BoIS har förlorat de två träningsmatcherna man spelat, först 2–3 mot Värnamo och sedan 1–4 mot Nordsjälland. Blåvitt har samtidigt vunnit med 4–1 mot Jönköping (inomhus), 2–0 mot Tromsö samt straffsegern mot FC Köpenhamn senast.

Så trenden är väl rätt så motsatt för de två lagen och här talar vi trots allt om en nykomling - på hemmaplan. Släpper Blåvitt in ett mål mot dem är det förvisso inte jordens undergång, men knappast bra eller något man bör räkna med. 2-0 tippar jag med hjärnan, 4-0 med hjärtat.

@BaraBen.com@BaraBen.com@BaraBen.com@BaraBen.com@

Bois tränare Henke Larsson förfogar över en förhållandevis frisk trupp, även om Fredrik Liverstam och Fredrik Olsson är sjuka och Ajsel Kujovic inte är färdig för spel.
– Så här långt har det viktigaste varit att spelarna tagit sig igenom våra träningsmatcher utan att bli skadade. Den senaste tiden har vi börjat titta på detaljer i spelet, men det är sju veckor till seriepremiären så det är gott om tid, säger Henrik Larsson till hd.se.

@BaraBen.com@BaraBen.com@BaraBen.com@BaraBen.com@

Blåvitt ligger längre fram i sin planering, efter en vinter med mindre fokus på styrka och mer fokus på fotboll. I alla fall mer än vanligt, kring Kamratgården. På sista träningen inför matchen nöttes spelsystem som påminde om 4-3-3 och där flera offensiva spelare utmärkte sig, däribland Drugge, Hysén och Söder. Här har vi ännu en indikator på att IFK Göteborg bör gå in i lördagens match med gott självförtroende, då man är i en fas av att hitta "sitt spel" för närvarande medan motståndarna knappt börjat att bygga sin idé. Officiellas gästrapportör, Änglarnas tidigare styrelseledamot Erik Lupander, påpekar även att Pär Ericsson var "tydlig och kraftfull i sina löpningar in i boxen".

Som vi varit inne på tidigare i vinter är det lite nu eller aldrig för Pär(lan) Ericsson i vår. Får han ägna nio av tio matcher på bänken den här säsongen blir det väldigt tufft för honom att komma tillbaka till den position han förväntades ta vid rekordköpet inför 2010. Men det är bara att hoppas att han får speltid i den allt mer tuffa konkurrens på anfallssidan som Jonas Olsson onekligen har glädje av i år.

Alla storklubbar i världen vill ha Bärkroth

SILLY SEASON. AC Milan, Juventus och Manchester United. Vad dessa storklubbar har gemensamt? Ja, enligt nätrykten vill de alla värva IFK Göteborgs Nicklas Bärkroth. Snart är frågan inte vem som vill ha Bärkroth - utan vilka storklubbar som inte vill signa honom...

Från: Imscouting.com

Judith och Judith erövrar sportens värld

Räkna med kaos vid insläppen på Valhalla

MATCHVÄRDAR/ARRANGEMANG. I morgon är det dags igen, försäsongen inleds på allvar med "förfesterna" på Valhalla. Förra året lämnade dessa matcher en bitter eftersmak då en del av IFK Göteborgs matchvärdar och vakter betedde sig högst sagt märkligt åt. Här är ett längre urklipp från en bloggpost jag skrev 7 februari 2010:

"I entrén till Valhalla - vid parkeringen utanför Valhallabadet - upplevde jag och mina vänner de mest nitiska matchvärdar och vakter jag träffat på...sedan senaste matchen vi såg live. Två grabbar som skulle in före oss blev tullade när den ena killen stoppades med ett förbjudet föremål.

En bengal?
En rökbomb?
En plunta med whiskey?
En ståltermos?

Vad var det då vakterna hittade? Jo - en inplastad rulltårta. Vakten tog då denna rulltårta, tittade på den, och sa högt till sina kollegor - och helt utan märkbar sarksasm - "sådant här får man väl inte ta in?" Jag fick omedelbart flashbacks till förra säsongen när jag jobbade till samma minut som en allsvensk höstmatch började. Därmed hann jag inte äta mellan jobbet och läktaren och eftersom att jag inte blir speciellt mätt på en korv och lite mos, som är det min kiosk på Gamla Ullevi har att erbjuda, så stressade jag in på Max hamburgare på arenan. En påse med burgare och pommes vore perfekt tänkte jag.

Tills vakterna i spärren fick syn på mig. Då var det totalstopp. Den typen av nitiskt och på gränsen till barnsligt agerande av våra matchvärdar och vakter skapar motsättningar mellan dem och publiken. Det måste väl ingå i deras utbildning att de är där i funktion att förbättra upplevelsen för publiken - inte för att kompensera att de misslyckats med intagningsprovet till polishögskolan. Speciellt i de lägen där det blir smått löjeväckande att vara paragrafryttare.

Men det är klart. Med den maskerade hämnaren på banan så kanske matchvärdarna trodde att grabbarna med rulltårtan hade bakat en specialare - med en bengalisk eld i mitten av bakverket? Det vore nog fullt logiskt i deras värld, tyvärr. Jag och polarna slank in före det att någon hann reagera på tårtdiskussionen i spärrarna - så det framgår inte om tårtan beslagtogs.

Däremot så misslyckades visitationen med att stoppa Ålborgsfansen från att ta in bengaler på Valhalla. Grattis till ert lyckade rulltårtestopp, dock. Undrar om den utvärderingen känns lyckad i efterhand? "Fan vad gött, vi stoppade de riktigt farliga grejerna i dag. Vem vet, det kunde ju ha varit en bomb i den rulltårtan! High five gubbar". Skriv gärna lite om den triumfen på er nästa ansökan om jobb hos Securitas."

Så varför åter ta upp detta ett år senare? Jo, jag satt just och kikade omkring lite på Facebook och hittade följande uppmaning från Göteborgs kommun- och näringslivsägda turistbyrå Go:teborg & Co:


"Ta med egen termos", skriver stadens turistbyrå. Oj, oj, oj. Här sitter uppenbart tillmötesgående och professionell turistpersonal som tror att det kan vara en bra idé att göra lite reklam för IFK Göteborgs match som helgevenemang. De är dessutom naiva nog att tro på egen förtäring i ett stålrör, hade de bara ringt till Blåvitts matchvärdar för lite vettig evenemangsinformation skulle de fått lära sig att prylar av denna typ - som termosar - är klassade som massförstörelsevapen på IFK Göteborgs hemmamatcher.

Så räkna kallt med kaos vid spärrarna i morgon när ovetande Göteborgsturister vill se favoritlaget Blåvitt - men möts av Kamratgårdsgestapo i orangea jackor. Det blir ingen rolig upplevelse, kära turister. Och ni hängivna blåvita bör nog ge er av till Valhalla redan under fredagskvällen för att vara säkra på att komma in på matchen före avspark vid 14.00...

Wernbloom: "Befria din maskulinitet"

Det kom ett mejl till mig från Pontus Wernbloom.
Jag vågade dock inte klicka på länken.

Alliansen kan likvideras

SMÅTT OCH FREDAGSGOTT. Snart helg och äntligen dags igen för den trevliga februariinstitutionen "svinkall BlåvittmatchValhalla". Precis innan lunchtid på fredagen blev det en sväng förbi blåvittshopen för att inskaffa ett gäng biljetter till förfestmatcherna åt sig själv och några bekanta. 400 sålda redan vilket verkar stabilt enligt officiella.

Kom på att jag likaväl kunde hämta ut årskortet och det var allt lite glädje i en ask när man ju även fick en sån fin låda och visitkortshållare på köpet.

Tollan hängde också i shopen och är i stan på besök när det ändå vankas förfest och ville ha tips på vad som händer ikväll på stan. Så tipsa honom eller andra i kommentarsraden om något kul händer ikväll som förfest inför förfesten...

------------------

Änglarnas årsmöte på torsdagskvällen besökte jag inte men som folk nog känner vid detta laget blev Ragge årets ärkeängel och Bebben fick det nyinstiftade hederspriset. Ett fåtal bilder finns på änglarnas hemsida men ännu ingen rapport från mötet.

------------------

Påväg ifrån shopen och precis utanför Gamla Ullevi stötte jag sen på en annan bekant som var på Änglarnas möte och som berättade att IFKs ordförande Kent Olsson var där och bland annat avslöjade att handelsbolaget bakom Göteborgsalliansen (IFK-ÖIS-Gais) kan komma att läggas ner då det visst står i det bolagets stadgar att om en part går i konkurs skall bolaget likvideras.

Fortsättning följer som bekant när det gäller alla turer kring Öis eller Gamla Ullevi men denna utveckling kan bli intressant då det är detta bolag som skrivit hyreskontraktet med Higab/Got Event för hyra av Gamla Ullevi... IFK kanske ser en sista chans till öppning för Clean Court ändå?

------------------

ÖIS-GÅRDEN bjöds idag även ut till försäljning av konkursförvaltarna Rosengrens Advokatbyrå. Klicka här om du vill vara med och bjuda förresten. Jag funderar själv på att slå till och erbjuda 1904kr. Ett sådant skambud lär och kan dock få svårt att matcha Pappa Allbäcks eventuella bud då han väl snart lär och måste träda fram ur det mörka hål han gömt sig i sedan Janne Josefsson knackade på dörren.

-----------------

Stans enda morgontidning avslöjade även nyligen att Gamla Ullevis vibrationer förbjuds. Fastän jag inte har en aning om hur dämpningssystemet för 20 miljoner kronor fungerar så säger ändå min magkänsla och sunda förnuft att om Blåvitt spelar bra och arenan samt kortsidan med klacken är fullproppad och upplever liknande stämning typ 2009 så kunde de miljonerna likväl växlats till tjugor och packats i säckar och grävts ner i leran istället för det skulle nog dämpa väl så bra. Men framtiden lär få utvisa...

Annars så kunde man kanske använt en bråkdel av alla dessa extra miljonerna till att bjuda de få rättshaveristerna och gnällspikarna på andra sidan ån att gå på operan, åka hjulet och få bo på flott hotell i närheten de få kvällarna på ett år det handlar om.

Bärkroth aktuell för Juventus och Milan?

SILLY SEASON. Rykten i Italien gör gällande att Nicklas Bärkroth är högaktuell för både Juventus och Milan. Blåvitts vindsnabbe mittfältare och anfallare kallas "Den nya Hamsik", efter Napolis slovakiske succéman Marek Hamšík.
"Bärkroth verkar ha samma förmåga att göra mål och vara av samma klass som Marek Hamšík. Enligt Fichajes.com försöker både Milan och Juventus locka över den unge svensken från Göteborg."
och...
"AC Milan och Juventus... är allt mer intresserade av en ung 19-åring från Göteborg i Sverige: Niklas Bärkroth. Den unge mittfältaren är känd för att vara den nya Hamsik. Om han lever upp till det, skulle killen kunna bli en stor hit..."
Det är Fichajes.com som är ursprungskällan för detta rykte och Bärkroth har tidigare beskrivits på följande vis i en spansk fotbollsblogg:
"En spelare med kvaliteter som gör det möjligt för honom att anpassa sig till olika positioner på planen, vilket gör honom till en mångsidig spelare. Vad vi har sett på vänsterkanten, högern och även som en andra anfallare. Alltid offensiv sinnad och med tankeskärpa. [Bärkroth] gillar att gå mot rivaliserande spelare, söker obalansen i motståndarnas lag och rör sig i djupet av banan. Kan gå på insidan och utsidan, alltid titta upp och letar efter en partner i boxen och gav flera assist under säsongen i år. Det är mycket snabb, inte så lång (1,74 meter) spelare med styrka i dribblingar och är en svår spelare att markera."

BaraBen erfar att AC Milans chefsscout på ungdomssidan redan för två år sedan tittade på Bärkroth, som i det läget inte bedömdes vara stark nog för att platsa som färdig produkt i Serie A. Samma chef frågade i slutet av säsongen 2010 - då på scoutingresa på ungdomsturnering i Sverige - åter ut svenska fotbollsexperter om "Suder och Barkroth i a-laget", medan han såg Blåvitts P15-lag spela. Detta är dock enbart en mindre indikation om ett avlägset intresse från storklubben i fråga, men visar samtidigt att Bärkroth, men även Robin Söder, är spelare gjort tillräckliga avtryck under succédebuter som unga och ständiga landslagsspelare i respektive ungdomslandslag för att väcka ett varaktigt intresse från en klubb som AC Milan.

Nu har dock Bärkroth inte varit ordinarie i Blåvitt under 2010 och än mindre gjort stor succé, vilket faktiskt krävs för att det avlägsna intresset skall förvandlas till faktiskt värvningsambition. Ryktet kan i nuläget snarare handla om att tidigare aktuella talanger lyfts upp i debatten när diverse topplag saknar spelare på en viss plats i truppen.

Men vare sig Robin Söder eller Nicklas Bärkroth är i dag i sådant slag att AC Milan eller Juventus skulle vara intresserade av att knyta till sig dem. Därmed inte sagt att de inte har ett visst intresse för spelarna i sig, men särskilt hett lär det inte vara. Trots diverse rykten kring medelhavet. Samtidigt svänger det snabbt i den här branschen och startar Bärkroth säsongen 2011 på ett lysande vis kan en affär vara nära förestående, vilket i så fall skulle innebära ett rejält klirr i Blåvitts kassa.

2011/02/17

Så här håller du värmen under "förfesten" på Valhalla

Biljettinfo för lördag, från ifkgoteborg.se.
HEMMAPREMIÄR. Om två dygn är det dags att frysa arslet av sig på Valhalla. Been there done that, eller hur? De senaste två försäsongerna har vi förärats "riktigt" vinterväder och tvingats frysa så in i helvete under "förfesterna", som Blåvitt döpt dem till.

På lördag kommer Henke Larssons Landskrona Bois på besök till Göteborg och med all respekt för den fotboll som hans och våra killar bjuder på, värmer den knappast tillräckligt för att vi ska kunna stå ut med utomhusaktiviteter i nuvarande klimat. Därför tänker BaraBen.com göra ett försök till att coacha er som ska se matchen på Valhalla (lördag 14.00).

Frågan är först och främst hur helvetiskt kallt det blir och vad man kan vi göra för att motverka köldskador på sibirisk nivå? SMHI har de bäst tillförlitliga prognoserna (ja, de är klart bättre än YR.no som missat flera snöstormar över Västkusten i vinter) och blir därmed en bra pekpinne om hur vädret kan bli till helgen.

Soligt på lördag. Foto: SMHI.SE
Den senaste veckans kyla håller troligtvis i sig. Prognosen säger att vi får räkna med cirka -4 grader men soligt väder, vilket innebär att det i alla fall finns hopp för luttrade fotbollsfans. För två år sedan minns nog många av oss hur en Valhalla-"förfest" mot Trollhättan spelades i drygt 10-12 minusgrader och stark blåst, vilket var helt jävla outhärdligt.

Efter lunch är den tid på dygnet då luftfuktigheten är som lägst längs kustremsan, vilket innebär att vi kan uppleva "torr" kyla, som känns lite varmare än vad det egentligen är.


Vinden på lördag, meter per sekund. (SMHI)

Lägg till 6-7 sekundmeters vind, vilket aldrig är bra när man ska stå utomhus i ett par timmar. Nu bör vi enligt prognosen inte vänta oss några stormvindar direkt, vilket är väldigt skönt. Men det som är en frisk bris enligt vindskalan innebär faktiskt en kallare lufttemperatur.

GT:s reporter Ingrid Lord skrev ut en tabell i onsdagens tidning som visar att om temperaturen är 0 grader och vinden ligger på 6 m/s så är den egentliga lufttemperaturen på -5. Om det är -6 grader och vinden är på 6 m/s är temperaturen på -13. Så vi får räkna med att det som verkar vara uppehåll och ganska gött väder, egentligen betyder att det blir minus 8-9 grader i vindbyarna och kallare än vad man tänkt sig.

Okej, det är inte arktiskt väder, men lik förbannat blir det inte någon värmebölja. Därför kan följande tips vara bra för er som vill hålla värmen inför, under och efter matchen...

1. KLÄ DIG VARMT!
Det går aldrig att ta på sig för mycket kläder. Lager på lager-metoden gör att du får möjlighet att skala av dig något laget kläder om det skulle vara för varmt under alla kläder. Det går att ta på sig tre par strumpor, eller varför inte ett par och så raggsockar över dem? Har du en t-shirt, en tröja, en tunn jacka och sedan vinterjackan över det kan du räkna med mysig temperatur på överkroppen. Är du känslig av dig kan man alltid slänga in en polotröja och en blåvit halsduk i mixen. Långkalsonger är att rekommendera, speciellt om du inte hunnit skaffa det antal barn som du vill ha senare i livet. Var rätt om fortplantningsorganen. Därmed är utomhussex på Valhalla inte att rekommendera, hur sexigt Blåvitt än må lira för dagen.
You Tube: Lager på lager i vinterklimat.
Fördel: Du håller dig med all sannolikhet väldigt varm.
Nackdel: Du måste bära runt massa kläder om du gått för långt...


2. DRICK VÄRMANDE DRYCKER!
Förra vintern var Blåvitts vakter och matchvärdar på Valhalla sanslöst nitiska och "avväpnade" bland annat ett sällskap som hade med sig det livsfarliga vapnet - en rulltårta. Så om ni planerar att smuggla in termosar med varm dryck får ni ha tur eller vara kreativa. Exempelvis är det fullt möjligt att fira upp något för läktaren mot Mölndalsån, eller välja den entré som har minst vakter. Men se till att komma i tid för på grund av vakternas överambitiösa paranoia så blev många fans stående i köer långt in på matcherna på fjolårets "förfester". Alternativet är naturligtvis att dricka alkoholhaltiga drycker. Det gör inte att temperaturen blir vettigare, men din kropp blir däremot bedövad och känner inte av kylan på samma sätt. Fotbollsklassikern är öl, men i det här vädret rekommenderas snarare vodka, whiskey eller kanske lite genever (det rimmar ju så fint på bäver) före match? Valhallas rent ut sagt äckliga kaffe är inte att rekommendera, så smuggla in värmande drycker eller fyll strupen före entré.
You Tube: Finland visar vätskevägen.
Fördel: Du kommer vara glad, varm och gilla matchen vad som än händer.
Nackdel: Du kan bli nekad inträde på grund av berusning eller somna i en snödriva och frysa ihjäl.

3. KROPPSVÄRME!
Ett av de mest effektiva sätten att hålla sig varm på är att utnyttja sin egen och andra människors naturliga kroppsvärme. Om det blir totalt fullknôkat på Valhalla får de flesta av oss lite värme av den här typen "gratis". Man står ihopklämd mot andra åskådare och delar därmed inte bara kroppsvärmen från dem, utan tvingas utstå diverse stank och oljud dessutom. Men att stå packade som sillar innebär även lite mindre effekt från vindarna, vilket naturligtvis kan vara trevligt. Om du fryser kan en stor kram eller ett intensivt gnuggande mot någons händer, ben eller överkropp fungera väldigt värmande. Dock är det bäst att se till så att ditt kroppsvärmeoffer känner till din ambition om att göra detta - på förhand - om man inte vill få en smäll som svar. En annan variant att få igång kroppsvärmen på är att dansa, hoppa, göra övningar eller springa omkring som en tok. Du lär se ut som en fåne, men håller dig varm i kroppen!
You Tube: Body heat.
Fördel: Du kan uppleva en unik intimitet med andra supportrar och får leva ut ditt inre barn.
Nackdel: Du kan åka på stryk, få stå ut med svettiga kroppar och se ut som en komplett idiot.