2011/02/07

Mest frågor efter dagens "bomb"

SNABBANALYS ÖIS+QVIDING Nyheten briserade som en smärre bomb i fotbollsgöteborg för ungefär en timme sedan. Öis och Qviding planerar ett samgående under namnet Örgryte IS. Och detta efter att det är Qvidings styrelse som lagt fram förslaget. Reaktionerna lät inte vänta på sig.

Från Qvidings "supporterhåll", ja det finns faktiskt sådana, är reaktionerna allt annat än positiva. Funderingarna gäller framförallt vad Qviding har att vinna på detta. Man säljer sitt namn för ingenting i stort sett, och man gör det bakom ryggen på medlemmarna. För Qviding är detta inte en ekonomisk fråga, man har hyggligt god ordning på sin ekonomi. Behovet av att ha ett elitlag diskuterades också. Om man nu inte har ett lag tillräckligt starkt för Superettan, vad finns det egentligen för egenintresse i att ha det? Qviding har medlemsmöte i Kålltorpsskolan ikväll och redan där tror jag de första stegen kommer tas till att stoppa det här förslaget.

Öisarna å sin sida är väl aningen mer positiva vad det verkar, även om det såklart finns negativa åsikter också. Man får ju behålla sitt namn och "blir av" med sina skulder. Å andra sidan finns de dom som tror att det här bara är ännu ett steg mot en kommande sammanslagning med BK Häcken. Och då lär det väl knappast bli lika enkelt att behålla namnet så enkelt. Även Öis-fansen ställer sig dock frågande, vad har Qviding att vinna på det?

En rolig sak i sammanhanget är att Öis berömmer Qviding för sin damverksamhet samt för den kommande anläggningen Härlanda Park. Damverksamheten i Qviding är inte superimponerande direkt, och framförallt har kritiken varit stor internt hur den har skötts. Och Härlanda Park finns inte ens ännu. Det är ett projekt som blivit försenat i fem år mer eller mindre och man vet fortfarande inte när bygget kan komma igång.

Nu är frågorna många. Vilken division skall laget spela i? Hur löser det sig med Öis ekonomiska sits? Vad har Qviding att tjäna på detta? Hur påverkar det elitfotbollen i Göteborg, och hur påverkar det IFK Göteborg? Hur påverkar det ungdoms- och breddfotbollen i Göteborg?

Man kan till exempel också fråga sig, hur många av Qvidings medlemmar som kommer godkänna detta. Ett Qviding, som i mångt och mycket består av fans till IFK Göteborg. Stormen har precis börjat och jag tror att det här förslaget blir oerhört svårt att driva igenom.

51 kommentarer:

 1. Ja e då fan glad att jag inte är medlem där :-)

  SvaraRadera
 2. Rätta mig om jag har fel. Men är inte Qviding en farmarklubb åt Blåvitt? Isåfall blir väll ÖIS den nya farmarklubben åt oss? Det vore ännu ett bevis på att vi är storebror.

  SvaraRadera
 3. Undrar om Janne plånbok går in som sponsor?

  SvaraRadera
 4. Nej, Qviding är ingen farmarklubb till Blåvitt. Var har du fått det ifrån?

  SvaraRadera
 5. Hur påverkar det Gamla Ullevi?
  Det är en av de viktigaste frågorna i min bok iaf, ska de spela i div.1 kan de helt enkelt inte få vara kvar där.

  SvaraRadera
 6. Delar inte vi konstgräsplan i skatås med qviding? Ska vi dela plan med öjs nu då?

  SvaraRadera
 7. * Förlåt, plastgräs skall det stå

  SvaraRadera
 8. Qviding lämnade dessutom IFK Göteborg som samarbetspartner förra året och har börjat samarbeta med (hör och häpna) Häcken BK.

  Var detta första steget emot Gothia FC?

  Personligen skulle jag vilja se Gothia FC - alternativt under namnet ÖIS, GAIS och IFK som lag i Göteborg.

  Förstår dock inte hur deras supportrar skulle klara en sammanslagning, går knappast sälja sig värre än så, men för Göteborgs-fotbollen känns detta positivt.

  Men det är bara vad jag tycker.

  SvaraRadera
 9. Känns onekligen lite som ekonomisk dopning... I praktiken går alla Qvidings medlemmar över till öis, medan öis slipper betala sina skulder. Sen är det ju en tidsfråga innan Qvöjs står på rutinens brant igen, öis är alltid öis och de kommer fortsätta köra klubben i marken. Nästa vända är det gajs eller rövas medlemmar som får nöjet att bli öisare.

  Allt medan Blåvitt tuffar på. Om vi nu kan undvika nedflyttning...

  SvaraRadera
 10. Qviding som är en erkänt bra ungdomsförening har kanske insett att de aldrig/har svårt för att etablera sig som en erkänd seniorförening.
  Ett samgående med de rödblå på seniornivå ger förmodligen föreningen en större chans att behålla sina talanger i sina egna led.+Att sponsorer lägger nog mer gärna pengar på en förening med ungdomsverksamhet.
  På sikt kanske vi får konkurrens om titeln bäst i stan. Vilket enbart är nyttigt .

  SvaraRadera
 11. Håller med föregående talare att det kan vara nyttigt.

  SvaraRadera
 12. Jag tror att IFK skulle tjäna på en starkare (både spel- och publikmässigt) motpol i Göteborg. Se bara på intresset i Stockholm när både AIK, Djurgårn och Bajen var hyffsat starka samtidigt.

  SvaraRadera
 13. Hoppas ÖIS, Qviding, GAIS och Häcken slår sina mindre kloka huvuden ihop och bildar FC Gothia för att utmana oss. De skulle inte ha en chans i alla fall.

  SvaraRadera
 14. Detta är för sorgligt. Det är inte bra för fotbollen att fler klubbar försvinner i stället för att gamla klubbar stannar kvar och nya tillkommer. Det kommer att bli som med ishockeyn i Göteborg. Ett represantationslag där nästan inga Göteborgare finns med. Därför bör det också finnas div 1 o 2 klubbar i Göteborsområdet. Tänk så många spelare som gått under de senaste tre åren från Qviding till allsvenska klubbar: Sana, Stiller, Björn Andersson,Josef Karlsson, Wiklander... Något som styrelsen borde vara stolta över. Förstår inte hur Qvidings styrelse tänker. Hur många av dagens seniorspelare i Qviding får utrymme att spela i den nya klubben? Vi behöver åtminstone ha en bra östra-klubb i vårt område. Dags för Qviding BK igen?

  SvaraRadera
 15. Jag tycker för övriga klubbars del att det mest sunda vore en sammanslagning av elit/div.1 lagen.
  Sedan att deras fåtal fans inte gillar det och hellre ser sitt lag i div.7, låt då fansen göra som t.ex. Bajen Fans Hockey och köra ett supporterdrivet lag i de lägre serierna.

  Ska vi i blåvitt någonsin få en motståndare som kan utmana på sikt i Götet är ett FC Gothia ett krav.

  SvaraRadera
 16. Tilltänkta scenariot att ÖIS går i konkurrs och avsäger sig platsen i superettan i qviding innebär att laget inte kommer kunna behålla sitt namna dvs öis som namn kommer iallafall tillfälligt gå i graven. Ingen kan dock hindra att de ändrar tillbaka sitt namn om några år.

  SvaraRadera
 17. Som ett litet PS vill ja bara lägga till att Glenn götets starke man, nu har planer på att flytta upp till 08a land, då alla våran Glenn har träffat en modell. Detta hörde jag i radion i morse på Mix Megapol, så det är såklart ingen säker nyhet, men de vore roligt om bloggen som faktiskt heter Glenn tog upp ngt om just detta rykte!

  //B

  SvaraRadera
 18. http://www.gp.se/sport/1.546298-ois-qviding-sant?articleRenderMode=article_full_discussion#commentForm

  SvaraRadera
 19. Värdelöst för Qviding som inte har något att tjäna på det här samarbetet.

  SvaraRadera
 20. 7/2/11 16:00

  Kan du ge en länk på att Qviding har samarbete med Häcken. Har jag aldrig hört talas om och det ifrågasätter jag.

  SvaraRadera
 21. Tycker det ärväldigt tydligt att delar av Qvidings styrelse är köpta för bråkdelen av de 8 millar som UJS nu blir av med..
  Stackars Qviding-medlemmar!
  Vad ska vi kalla det "nya" laget om det röstas igenom. ÖIS känns ju uteslutet, måste bli Qviding eller på sin höjd QVUJS!

  SvaraRadera
 22. 7/2/11 16:59

  Tillbaks till 1987 och Qviding BK, nostalgi :).

  SvaraRadera
 23. Ponta: Tyvärr är det nästan så man tror det då Q inte har något att tjäna på det här. Man säljer ut sin själ för ingenting.

  SvaraRadera
 24. Blir det nya namnet Quvös? Känns ganska passande =)

  SvaraRadera
 25. Glenn flyttar till Stockholm. Har aldrig träffat på en stockholmare som flyttat till Göteborg, däremot massor av göteborgare i Stockholm. Undrar varför.

  08:a

  SvaraRadera
 26. svar till kl 18:42
  samarbete Qviding - Häcken, se bif länk:

  http://www5.idrottonline.se/QvidingFIF-Fotboll/Nyheter/Senastenytt-QvidingFIF/QvidingFIFochBKHackeninledersamarbete/

  SvaraRadera
 27. 08:a 7/2/11 18:50

  You need to get out more :)

  SvaraRadera
 28. 08:a 7/2/11 18:50

  Stockholmarna vågar inte ;)

  SvaraRadera
 29. Markus Bergs Hamburg SV hooligans (nazister) ute på Hamburgs gator i går

  http://www.youtube.com/watch?v=Ui9bc_9WW6c&feature=player_embedded#

  SvaraRadera
 30. Spelar Markus Berg i HSV???

  SvaraRadera
 31. @08a: Det beror på att stockholmares värld är mindre än göteborgares.

  "Varför ska vi dit när dom kan komma hit?"

  Sthlmare är ju inga globetrotters direkt.

  SvaraRadera
 32. Glenn skall väl fan inte flytta till Stockholm

  SvaraRadera
 33. hehe.. Qvidings styrelse är 100 % köpta av ÖIS Styrelse, inte så konstigt att Joakim Nordh ( QFIFS ORDFÖRANDE) kör runt i en bil som kostar 500 tusen kr, och fälgar för 70 tusen kr.. HMMM undra vart han fick dom pengarna ifrån, först samarbete med IFK göteborg, Sedan BK Häcken ( för att förstöra sin egen ungdomsutveckling och ta in spelare som inte platsar i Bk Häckens a lag till Qviding ) och NU SÄLJA SIG TILL ÖIS!! FYYFAN!

  SvaraRadera
 34. Haha Herregud here we go again! ;)

  GÖÖÖÖÖÖISSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS

  SvaraRadera
 35. Okej, så om jag förstått det hela rätt nu:

  1. Örgryte IS för över allt till Qviding.
  2. Örgryte IS upphör att existera.
  3. Qviding byter namn till Örgryte IS.

  I så fall ska ju i helvete heller den "nya" föreningen spela sina matcher på Gamla Ullevi! Hejdå, ha det brraaa!

  SvaraRadera
 36. Måste vara surt att vara Öisare när klubben upphör..

  SvaraRadera
 37. @7/2/11 15:55

  Från Svenskafans:
  "Lars Ranäng sägs vara imponerad över Qvidings ungdoms- och damverksamhet och är dessutom nöjd med att få tillgång till Härlanda Park och konstgräsplanen vid Skatås."

  Jaha... Att sälja sitt namn för en konstgräsplan och 8 miljoner, känns mer plast än Borås...

  SvaraRadera
 38. 22:21

  Dessutom finns inte ens Härlanda Park ännu. Och Skatås konstgräs är rätt dassig... Så jag förstår det inte heller.

  SvaraRadera
 39. Qvigryte tycker jag är ett bra namn på den nya klubben

  SvaraRadera
 40. http://sportsday.se/nyheter/fotboll/forbundet-koper-inte-ois-som-namn-pa-ny-klubb

  SvaraRadera
 41. http://www.gp.se/sport/1.546298-ois-qviding-sant?articleRenderMode=article_full_discussion

  SvaraRadera
 42. Jag fattarinte heller varför dettaska ske? ...och varför öjs? Den klubben harju ingen framtid...

  SvaraRadera
 43. BK Qviding hette de innan, inte Qviding BK. Det är för jävla sorgligt att min barndomsklubb skall försvinna in i Öjs. Qviding har inget att tjäna på det här det är ju samma som att totalt lägga ner en bra och fungerande klub.

  SvaraRadera
 44. ÖIS krisdrabbade företag skall altså läggas ned, och för att ÖIS styrelse skall rädda sitt eget skinn tar man över min barndomsklubb Qviding! Qviding står för ALLT som Öis INTE STÅR FÖR! Qviding har visat att man inte måste driva en fotbollsklubb med ekonomiska vinstintressen som första prioritet, utan sätter ungdomssatsningen i första hand. Om Direktörgryte IS tar över Qvidings namn, försvinner snart alla Qvidings värderingar till förfogande för ÖIS elitsatsande supportrar. Detta är för jävligt!

  Dessutom är jag inte ensam om att misstänka att ÖIS bett Qvidings ordförande inleda dessa förhandlingar. Möjligtvis gör de så för att inte framstå som desperata, vilket de definitivt är med 8 millar skuld och en supporterorganisation som rasar mot dem.
  Usch och fy, Herr Nordh och ÖIS!

  Ni skall dock veta att herr Nordh har fel när han påstår att beslutet är "fast förankrat" hos Qvidings supportrar. Detta stämmer INTE, och detta förslag kommer med all sannolikhet röstas ned, tillsammans med hans ordförandeskap, i årsmötet i mars.

  SvaraRadera
 45. Rösta på årsmötet så ordnar vi att ÖIS går i konkurs och får spela i lägsta serien :

  Man ringer/mailar till Qviding och ber dom skicka medlemsansökning.

  Telefon: 031-7623400
  E-post: kansli@qviding.se

  SvaraRadera
 46. Jag ska definitivt bli medlem! :D Ner med förslaget!!!

  SvaraRadera
 47. @Anonym 8/2/11 14:59

  Varför skulle någon vilja se öis i div 7? Kamma dig.

  SvaraRadera
 48. http://svtplay.se/v/2320713/skattepengar_till_ois

  SVT om skattefifflande QVIS aka ÖIS

  SvaraRadera
 49. poängen med ett FC Gothia är att slå ihop några halvstarka föreningar för att få en stark. nu är öis inte ens i närheten av att ens vara halvstark, sin ålder och gamla meriter från sekelskiftet till trots. öis är ett vrak och förtjänar att gå till botten just som det vrak föreningen är.
  om däremot Gays, häcken och qviding slog sina påsar ihop skulle de kunna skapa något styrkemässigt intressant. om deras supportrar skulle bli så jäkla överlyckliga över det är dock en helt annan femma.

  gonzo

  SvaraRadera
 50. Jag är fullkomligt övertygad om att Qviding inte har ett skit att vinna på detta. Jag har själv spelat i Qviding i 12 år och har inte hört en enda person från denna sida (läs: förutom Joacim Nordh) som är positivt inställda till det här tilltaget. Qviding är en fin gammal klubb men sveriges största ungdomsverksamhet, alla kategorier räknat. Det hade varit MYCKET tråkigt om sket-gänget på ÖIS-gården lyckas förinta denna klubb enbart för att lösa sina ekonomiska problem genom den möjlighet att begära klubben i konkurs som sammanslagningen innebär. Ge fan i Qviding!

  SvaraRadera
 51. Låt hjärtat va me´!2011-02-09 10:34

  Fan vad ledsen jag blir! Så fruktansvärt jävla sorgligt! Ska ungdomarna i kvarteret behöva bränna sina fina vinröda Qvidingoveraller nu då och iklädas Öis äckliga ställ! Bara en sådan sak liksom...Hur fan har Qviding hjärta att gå med på detta förslag bara för att ÖIS - Götets skämtklubb nr 1 ska rädda sin fifflarverksamhet?

  FY FAN!

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.