2011/02/24

Det heter Öis, inte ÖIS och IFK, inte Ifk

SMÅTT & GÔTT. Klubben berättar att Kamratunionen har kommit fram till att det behövs en omorganisering av "Tifofonden" för att få lite mer fart på tifoverksamheten till 2011. Skillnaderna skall vara att SKÄ organiserar själva insamlandet (och en redovisning av pengarna) medan Ultras Göteborg skall leda det praktiska arbetet på läktaren. Förändringen kan förhoppningsvis göra att klackläktaren får lite extra färg under säsongen, något som saknades under fjolårssäsongen.

BaraBen.comBaraBen.comBaraBen.comBaraBen.com

Hur ofta gör svenska män det?


Det finns ett engelskt uttryck som passar in på det du tänkte nu. Get your f-in mind out of the gutter. Så, då var det sagt. Men det hade varit ännu roligare om han kollat på en fotbollsmatch i slutet av klippet...

BaraBen.comBaraBen.comBaraBen.comBaraBen.com

Bohlin, aktuell för styrelsen. Foto: KANAL GLENN
IFK Göteborg håller ordinarie årsmöte 7 mars och dit har valberedningen föreslagit Lars-Rune Bohlin som ny styrelseledamot. Supporterpolisen som de flesta långvariga supportrar i någon form har ett förhållande till. Här måste vi från BaraBen.com:s sida ge IFK Göteborg en eloge, då valet är rätt annorlunda och en frisk fläkt. Visst kan en del supportrar ha problematiska relationer till poliser, men här har vi en profil med lång erfarenhet av supportrar - och supportrars sätt att relatera till matcher och arrangemang - som kan få kliva in i styrelserummet.

Bohlin är den typ av styrelseledamot som gör att fansen får, om inte en egen röst på styrelsesammanträden, så i alla fall en representant som garanterat varit med kring laget vid alla typer av matcher, i alla typer av sammanhang och varit det mitt bland fansen. Ett oerhört positivt sätt att förnya styrelsen, då Lars-Rune inte är purung. Men samhällets åldersrasism är inget att anamma per automatik och det är inte alltid jättebra med unga representanter överallt. Erfarenhet bör väga tungt.

Nu är frågan: kommer Bohlin beväpnad till årsmötet? Och om han gör det, kommer någon våga sig på att opponera mot valberedningens förslag?

BaraBen.comBaraBen.comBaraBen.comBaraBen.com

Det är mycket Öis i stans fotbollssnack just nu, vilket är förståeligt. Det enkla hade varit att håna Öis för att deras tränare hoppar av nu när det ser som jävligast ut, att deras ordförande fått nog och att de faktiskt har enbart en spelare kontrakterad med lite mer än en månad kvar till seriestart. Men jag har fått dille på en helt annan grej. I och med att Öis varit så omskrivna i olika medier den senaste tiden ser vi två olika stavningar av föreningens namn: Öis och ÖIS. En versal eller tre versaler.

Så vad är språkligt korrekt? 

Förkortningar på företag, organisationer och dylikt som är namn och som uttalas som ord skrivs med versal begynnelsebokstav: Ikea, Jas, Nato, Sida, Gais och Öis. När förkortningarna uttalas bokstav för bokstav skrivs de genomgående med versaler: ABB, SAP, TCO, SAS, AIK och IFK.

Därmed har vi detta ur världen en gång för alla. Sedan kan organisationer som Öis eller Gais själva tycka att deras klubbnamn skall skrivas med enbart versaler, vilket de naturligtvis gör. De har även sin fulla rätt att skriva sina klubbnamn precis hur de vill i internt material, på sina logotyper och på sina hemsidor. Men det språkligt korrekta är alltså att skriva de organisationer vars namn uttalas som ett ord med en versal, medan de ord för bokstäverna uttalas var för sig - med enbart versaler. 

BaraBen.comBaraBen.comBaraBen.comBaraBen.com

Nerifrån Hallandsåsen ryktas det att HBK gjort klart med sin femte spanjack. På Fotbollsverige.com påstås att det "Inför 2011 hade ingen spansk spelare tillhört en allsvensk klubb - någonsin", vilket faktiskt är fel. För visst tillhörde Javier de Pedro IFK Göteborg? Och visst är han spanjor? Ja, i vilket fall fortsätter Malmö FF:s succétränare Josep Clotet Ruiz på inslaget spår och värvar landsmän i massor till sin nya klubb.

Bosman-målvakten Nauzet Perez från det spanska Segunda B-laget Asociación Deportiva Ceuta blev alltså nummer fem efter Ivan Diaz, Raul Ruiz, Jose Zamora och Javi Hernandez. Dessa killar är naturligtvis ingen automatisk frälsning för Halmstads bollklubb men man får ju medge att det blir spännande att se vad det är för bygge som formas där nere. Clotet Ruiz verkar ju vara en tränare som osar av självförtroende och har till synes fått fria händer att göra lite som han vill.

Jag tror utan att ha sett HBK spela en enda minut att de kan bli årets överraskning i Allsvenskan. I alla fall under sommarsäsongen, i den mån de spanska grabbarna faktiskt tränar och inte bara raggar på blondiner längs Tylösands solblekta vidder. Vi minns väl hur de Pedro i första hand var sugen på att gå på nattklubb och vifta med guldkortet. Men de här killarna har faktiskt inte passerat sina bäst före datum ännu, om man kan lita på de knapphändiga rapporterna som sipprat norrut...

BaraBen.comBaraBen.comBaraBen.comBaraBen.com

Bajen fans samlar namnunderskrifter för att påverka Björn "Britney" Runström att återvända till Södermalm. Hans agent Patrick Mörk säger att det finns ett jätteintresse från olika håll just för att hans klient skall välja Stockholm, till den kommande säsongen. Det är väl trevligt. För något jättelikt intresse kan knappast finnas från något annat håll..?

20 kommentarer:

 1. Kul att du tog upp detta.Tydligen heter det Örgryte Idrott Sällskap enligt deras gamla stadgar. Skrivet i tre ord, utan ett (s) efter Idrott och inte sammanhängande. Dessutom var allt skrivet i versaler så jag fick inte ut något av det. Men det har väl kommit till på senare tid men ursprungligen är namnet skrivet som tre ord. Hur man sen använder versaler vettefan :)

  Gais skall ju enligt deras egna sköld heta Göteborgs Atlet & Idrottssällskap. Samma här, GAOIS eller Gaois får ni rätta in. :)

  Däremot är väl Idrottsföreningen Kamraterna en korrekt stavad?

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Idrottsföreningen_Kamraterna

  Bara i rubriken på Wikipedia kan jag tolka det som IfK ?

  Eller ännu värre IK eftersom Idrottsföreningen läses i ett ord.

  Sammanfattningsvis får jag detta till:

  ÖIS
  Gaoi
  IK Göteborg

  Det ställer till det?

  SvaraRadera
 2. Men hur uttalar du egentligen SAS? Jag tänker på flygbolaget Scandinavian Airlines och själv säger jag ju Sas - inte S A S.

  ?

  / Joy

  SvaraRadera
 3. saxat från annan sida

  Hur förkortas egentligen Göteborgs Atlet och idrottssällskap. GAis enligt regeln, gajs enligt hisingsregeln.
  Kanske borde vi lösa de ortografiska problemet med att skriva GAIS. För jag håller med om att det ser fult ut med GAis. I samma veva slår det mig att Öis enligt samma princip borde skrivas ÖIs och Blåvitt IfK. Öis stavas ju annars Öis just för att det uttalas som ett ord och inte uppfattas som en förkortning. Bk Häcken skall det ju vara också enligt regelboken. Gajs stavas dock gajs av oss på Hisingen.

  SvaraRadera
 4. Gais stavas skinnvästarna hos oss från Lindome.

  SvaraRadera
 5. Läser inte folk artikeln alls? Det spelar ingen roll vad bokstäverna är en förkortning för, det som avgör är hur man uttalar förkortningen, som ett ord eller varje bokstav för sig själv. Gais och Öis uttalas "Gajs" och "Öjs" och ska därför stavas Med små bokstäver (efter den stora) medens i IFK uttalar man varje ensam bokstav.

  Däremot tycker jag SAS var ett dåligt exempel, för jag vet ingen, för utom nyhetsuppläsare som säger något annat än "Sass".

  --------------

  Javier De Pedro hoppade väl av innan han han skrivas in som en spelare hos förbundet? Han kom ju, tränade lite, skrev på ett kontrakt och ångrade sig och stack. Han man verkligen registrera honom som en spelare innan han åkte hem?

  SvaraRadera
 6. Tryckfelsnisse är framme, Ruiz är tränare för HBK, inte MFF som det står på ett ställe. Man ska vara korrrrrekt, eller hur ;)

  Ang. SAS så har jag hört, inte så ofta dock, nyhetsuppläsare som uttalar det S-A-S, inte "Sass".

  Men med denna logiken borde det bli "GBG" inte "Gbg" när man förkortar Göteborg. Ska lägga det på minnet. :)

  SvaraRadera
 7. Pihlbaoge@

  Javier spelade väl med u-laget innan han stack hem. Och borde då varit registrerad hos förbundet?

  SvaraRadera
 8. Anonym 09:27/ Klart det heter GBG och inte Gbg. Sedan är det inte alls tryckfelsnisse i Malmöstycket, han tränade ju MFF förra året och är i "sin nya klubb" som det står...

  SvaraRadera
 9. Kosher as christmas2011-02-24 10:13

  Javier de Pedro spelade ju ett flertal B-lags (U21) matcher och blev utvisad mot Öis bland annat efter att han gett en Öisare en lavett, som BaraBen skrev om (det minns jag, fanns en bra bild på smällen som GT hade). Så visst lär Javier de Pedro varit reggad som Blåvitts spelare.

  SvaraRadera
 10. kategori Gubbe2011-02-24 10:56

  Lars-Rune....stort !

  SvaraRadera
 11. Dra du åt helvete istället.

  SvaraRadera
 12. Hmm...angående De Pedro så var han la bara här på provspel och blev aldrig kontrakterad?

  SvaraRadera
 13. Om Pedro gjorde så är det troligt att alla spanjorer gör så.


  Nja.

  SvaraRadera
 14. anonym 13:28/ Släpp kylskåpet, han har glimten i ögat.

  SvaraRadera
 15. Inte för att jag tillhör den skaran men det finns faktiskt en hel del i den äldre generationen som uttalar det Ö-I-S och har till och med hört nån dåre säga G-A & I-S... Så bra försök att generalisera, men jag ser inte hur detta hör hemma på en blåvit blogg... Blåvitt SM-Guld 2011!

  SvaraRadera
 16. Anonym 12.10; Jag fattar inte. Vem är det som skall dra åt helvete istället? de Pedro?

  SvaraRadera
 17. I träningsmatchen mot Hammarby slog De Pedro de bästa hörnor jag sett.

  SvaraRadera
 18. Bra spons för att lägga upp reklamfilmen eller?

  SvaraRadera
 19. Anonym 14:22/ Bra försök att kommentera, men jag förstår inte vad din kommentar gör på en blåvit blogg.

  Mvh

  Ö-I-ESS.

  SvaraRadera
 20. Orka bry sig om versaler hit och dit!

  http://www.youtube.com/watch?v=J7E-aoXLZGY

  ps. trevligt med Bohlin ds.

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.