2011/02/22

22/2 2011 - dagen då Örgryte Fotboll gick i graven

ANALYS/ÖISGATE. Vissa dagar minns man. Som alla med åldern inne minns den morgon för 25 år sedan när de fick höra att statsminister Olof Palme mördats på öppen gata i Stockholm. Där och då dog en politisk idé som under decennier format Sverige som nation. Ett kvarts sekel senare såg jag på SVT:s "Veckans brott" där Leif GW Persson utformade en gärningsmannaprofil för Palmes mördare. Men 22/2 2011 dog en mycket, mindre och obetydlig idé. på andra sidan landet – visionen om Örgryte fotboll.

Jag tror inte jag kommer minnas den här kvällen om 25 år.
Men det är risk att en och annan Öis:are gör det.

I övrigt finns det inga likheter mellan de två händelserna. Inte i magnitud, område, påverkan på samhället eller den allmänna debatten. När en framstående politiker mördas, speciellt i en demokrati, skakas medborgarna och därmed deras självbild. När en fotbollsförening misslyckas att slås ihop med en annan så är det väl i värsta fall en sten i skon för en och annan supporter, men inte mycket mer. Trots det kan det vara en epok som går i graven när Qviding på ett medlemsmöte kom fram till att det saknades stöd för ett sammangående med krisande Öis.

Därmed kan det sistnämnda sällskapet vara ett minne blott. Jag ser faktiskt inga större ljus i mörkret för Öis, eftersom de nu haft en återkommande tendens att köra sin förening i botten. Försök efter försök att tända gnistan kring deras förening har misslyckats och grundbulten för problemen är att deras publik – eller potentiella publikunderlag i varje fall – sviker dem. Varje fotbollsintresserad Göteborgare, nej stryk det, varje person som känner mer än en handfull människor i staden, känner ett par Öis:are. Men de som känner hängivna Öisare som faktiskt går på matcher och fortfarande engagerar sig för "sällskapet" – i folkmun kallade "Överklassen" – är inte många.

Jag har själv vänner, ytligt bekanta och i varje fall två släktingar som skulle svara "Öis" på frågan om vilket lag de håller på. Men inte många – om ens någon – av dem har varit på en Öis-match på många herrans år. I en sådan prekär situation innebär raset ner till landets tredjeliga ett enormt problem. Detta samtidigt som de äckligt täta finansiärerna och sponsorerna kring klubben verkar ha tröttnat. Motgång på motgång.

Därför riskerar många Öis:are att minnas detta datum. Det kan mycket väl hamna i historieböckerna som kvällen där deras sista halmstrå rök. Nu behöver vi invänta historiens vingslag för att veta om så blir fallet, men till skillnad från när Gais eller Blåvitt haft problem historiskt så känns detta lite tyngre och lite värre. Öis har en imponerande och i många fall framgångsrik ungdomssektion, något som förvanskats i debatten om den eventuella sammanslagningen med Qviding. Där har alla talat om att Öis varit ute efter två saker:

## Superettaplatsen. En genväg upp i den division där man "måste" ligga om klubben har ambitioner att bedriva verksamheten i någorlunda professionell form.
## Ungdomssektionen. Qviding anses ha en väldigt bra och väl organiserad ungdomssektion som är attraktiv för en historiskt större förening att få tillgång till. En plantskola av hög klass.

När det kommer till platsen i Superettan stämmer spekulationen naturligtvis till ett hundra procent. Det hade varit en "quick fix" på ett problem som inneburit att Öis med lite flyt hade varit ett allsvenskt lag redan till 2012. Men när det kommer till ungdomssektionen så underskattar nog de flesta den rödblåa kapaciteten en del, då de sedan i alla fall två decennier har en av de bättre i stan. Speciellt med tanke på att de inte satsar på samma bredd som Blåvitt och Häcken, gör att deras resultat i ungdomsturneringar och cuper är imponerande. Men självklart hade de blivit avsevärt mycket bättre med även Qvidings dito under "sin flagg".

Nu riskerar Öis ungdomssektion att långsamt tappa i kvalitet. Det är helt enkelt inte lika attraktivt för talangfulla spelare att lira i en klubb som känns långt borta från den yttersta eliten. Där lär många unga killar, men även tjejer (Qvidings damlag var ju en ytterligare bonus vid sammanslagningen), inte se Öis som ett alternativ om de faktiskt har höga ambitioner med sitt idrottande. Ett problematiskt moment 22 för en förening som saknar pengar, har problem att hålla i sina nuvarande spelare och desperat hade behövt unga talanger i massor under de kommande åren.


Jag lider med Öis:arna men kan inte låta bli att tänka "ni får fan skylla er själva" utifrån det perspektiv att svenska fotbollsföreningar är demokratiskt styrda. När det år efter år går illa på olika vis och när det krävs räddningspaket och desperata aktioner gång efter annan är det medlemmarnas förbannade skyldighet att ta sig i kragen och reagera. När IFK Göteborg sögs in i skatteskandalen var de absolut mest hetska tongångarna de som fördes fram av föreningens egna supportrar, inte minst på den blogg du läser nu. Det självkritiska förhållningssätt är inte bara ett sätt att ta ansvar för sin egen skull, det är en demokratisk skyldighet som väger tungt i ansvarsfrågan när dynastier byggs eller faller.

Nu är inte Öis någon större dynasti, mer än kanske för dem som sitter på ålderdomshemmen. Jag hoppas dessutom för de yngre Öis:arnas skull att raset inte fortsätter genom seriesystemet. En utveckling som vore tragisk på många sätt. Men ilskan bland de rödblåa borde inte riktas mot Qvidings medlemmar, utan mot sig själva. Det är inte Qvidings fel att "sällskapet" hamnat i den här prekära situationen.

Så vem bär skuld till Öis fiasko? Styrelsen? Spelarna? Naturligtvis.
Men Öis medlemmar och supportrar är lika goda kålsupare.

28 kommentarer:

 1. Kommer detta på sikt innebära att Blåvitt och Gais vinner över "ny publik"? Det kommer ju bli väldigt svårt för Öis att odla någon spännande kultur kring sitt lag i tvåan-trean med tanke på att de historiskt och än i dag är ett lag som har ovanligt mycket rika och företagare som håller på dem. Det är ju inte särskilt häftigt för kids att hålla på ett lag som är bratsens favorit, typ...

  SvaraRadera
 2. jag håller inte med dig om att öis har en ungdomsverksamhet av rang. deras unga lag brukar i regel vara tämligen mediokra. Vad som däremot händer när pojkar blir juniorer är att de suger åt sig duktiga spelare från klubbar runt om i regionen, givetvis lockade av att bära klubbmärket och spel i den svenska spelsponsrade tipselitserien, som öis har plats i som elitförening. men att påstå att de har en ungdomssektion som är hejare på att fostra egna talanger är att ta i.

  gonzo

  SvaraRadera
 3. gonzo/ Han skriver ju att de är bra i förhållande till hur stor ungdomssektionen är och inte generellt sett (och tar BKH och Blåvitt som exempel på bredare ungdomssektioner)...

  SvaraRadera
 4. DEN ENDA VÄGEN2011-02-22 23:45

  FC Gothia vs Blåvitt

  SvaraRadera
 5. Den enda vägen/ Som det är nu verkar det utvecklas allt mer mot BK Häcken mot Blåvitt på lång sikt. Häcken har den ekonomiska överlevnadsfaktorn i och med Gothia Cup och kommer få Rambergsvallen upprustad inom de närmaste åren, medan Gais alltid slåss för att nå plussiffror...

  SvaraRadera
 6. Inte för att jag inte gärna ser Öis traska i träskets absoluta botten, MEN, tror inte detta är något som kommer innebära undergången för Öis som klubb. Skulle inte förvåna mig om man innom några år spelar i Allsvenskan igen och att det då skrivs spaltmeter om "pånyttfödelse" m.m.

  2002 ledde Öis allsvenskan stora delar av säsongen, Blåvitt kvalade för att hålla sig kvar och Gajs var på väg ur Superettan ner i dåvarande division 2.

  Öis hade då ett publiksnitt på 8750 personer per match. Blåvitt hade i snitt 11 417 per match. Båda snitten dras upp av två fullsatta derbyn på Ullevi inför mer än 40 000 åskådare.

  2003 kom Öis 4:a och hade ett publiksnitt på 8654 (Blåvitt låg på 11 586) Återigen 2 fullsatta Ulleviderbyn som fyller arenorna.

  Vad menar jag med detta? Jo, att för inte alls så längesedan så var det Gajs som låg för ruinens brant, harvade långt ner i seriesystemet och Öjs som var stadens på planen bästa lag.

  Medgångsvindarna blåste hos Öis och publiken strömmade till deras matcher.

  Och ja, när det går dåligt så har Öis svårt att hävda sig, men när det går bra för dem så strömmar folk till.

  Samma för Gajs. När man mötte LSK i seriefinalen på Gamla Ullevi i Division 2 så kom det 12 000 personer.

  Klubbar med det stödet och intressent runt omkring som Öis och Gajs har kommer alltid studsa tillbaka.

  SvaraRadera
 7. gonzo/ Nu skrev jag att de är imponerande i förhållande till hur bred deras ungdomssatsning faktiskt är. De lyckas - speciellt i äldre åldrar - locka över spelare som faktiskt är intressanta för toppkonkurrenter som Elfsborg, Blåvitt, Gais och Häcken, vilket säger en del om deras renommé. Sedan går det där naturligtvis i vågor med, det är extremt svårt att vara bäst i klassen eller utmana om att vara det, varje år. Oavsett bredd, målsättningar, arbetsmetoder eller resurser.

  anonym 23:16/ Det där är en trolig effekt av att Öis ligger i lägre serier, i alla fall på sikt. Men det krävs ju en rätt lång kräftgång för att folk ska hinna nås av detta då nya fans oftast kräver generationsskiften - särskilt om man ska sätta hela "håller på pappas lag"-faktorn ur spel. Däremot kan det vara intressant att se om BK Häcken lyckas fylla en del av det intresse som Öis eventuellt förlorar framöver, eftersom de är i störst behov av en större supporterskara. Förutsatt att Blåvitt håller sig kvar i toppen av svensk fotboll kommer vi alltid att vinna fler fans i regionen av naturliga orsaker. Framgång föder framgång.

  SvaraRadera
 8. Pihlbaouge/ Din jämförelse Öis-Gais haltar betänkligt. Öis styrka har alltid varit och är även idag deras ekonomiskt starka uppbackare bland sponsorer och medlemmar. Gais styrka är en trogen om än rätt "liten" skara fans som aldrig sviker. De har 1500-2500 pers på läktarna även i de lägre divisionerna. Det har inte Öis. Öis har istället problemet att de rika intressenterna tappar intresset när laget inte är kvar i eliten och då står de där ensamma och saknar något som kan vända situationen för dem. Gais har sitt publika stöd oavsett vad.

  SvaraRadera
 9. Översten//

  Jag tror du har fel där faktiskt. Visst, Öis har haft sina Stenamiljoner m.m. men man har även slängt bort pengar på ett väldigt oekonomiskt sätt.

  Betänk även att Gajs har haft svåra ekonomiska problem i flera års tid nu. Ska man tro ryktet på stans så är enda anledningen till att man överlevde förra vinter att Blåvitt köpte Pär Ericsson.

  Öis har så vitt jag kan minnas aldrig varit så illa till i seriesystemet i modern tid som man är nu, så det går inte att säga varken bu eller bä om deras uppslutning vid matcherna.

  Vidare så vill jag bestämt minnas att Öis är den populärare av de två klubbarna, om än bara marginellt.

  SvaraRadera
 10. Pihlbauge/ Vad menar du? De får problem att få nya pengar just för att de har misskött sig. Stena-sfären, Dunross, Ernst Rosén byggnads med flera kommer inte att ösa pengar över dem i det läge de är i nu, för när de gjorde det så pissade Öis bort alla pengar. Nu går det inte att lösa på det sättet och därmed är Öis enda styrka satt ur spel.

  Sedan kan man ju jollra bäst man vill om att det ska finnas fler Öis-are än Gais-are på pappret, det är som Frankie skriver i blogginlägget inte sådana "fans" som går på matcherna. Då kan man vara rödblå bäst man vill, men det hjälper inte ens lag ekonomiskt eller stämningsmässigt för fem öre. Man får ju vara bra naiv om man tar derbytillspetsade siffror från nästan tio år sedan som något bevis för att Öis skulle ha fler fans än Gais, det räcker ju att se på deras matcher för att snabbt inse att Öis är i djup kris även på det området.

  SvaraRadera
 11. Hur blir det med arenafrågan? Kommer de få fortsätta förstöra gräset på gamla ullevi? Någon som vet?

  SvaraRadera
 12. Det jag har hört om hyresavtalet kan bara inte (får inte) stämma... Det är att klubbarna helt och hållet betalar hyra i förhållande till antalet åskådare. Då kan ÖIS sitta där med sina 300 åskådare på GU hur länge de vill utan att lida ekonomiskt för det.

  SvaraRadera
 13. IFK Göteborg....

  BYGG EN EGEN ARENA!

  SvaraRadera
 14. Vilka är det förutom du på din profil-bild Frankie?

  SvaraRadera
 15. Om man urinerar på en katt blir det kissekatt och om man inte träffar blir det kissemiss!

  SvaraRadera
 16. 9.05:
  Al Gore

  SvaraRadera
 17. Fantastiskt ointressant text. Trodde inte det var möjligt att skriva så många ord och samtidigt säga så lite.

  Öis har inte så många fans. Vem visste inte det?

  SvaraRadera
 18. Under en period på 40-50 talet så var Öis Borta från elitfotbollen i 17 år. Därefter skapades en Hype som bara kan jämföras med blåvitts 70-tal inom svensk fotboll. Om jag inte minns fel så har Öis fortfarande publikrekordet för svensk fotboll under en säsong (Snitt). Så att tro att Öis i.o.m. detta är borta är nog naivt.

  SvaraRadera
 19. Lider med alal Öisare, de förtjänar inte att deras klubb missköts gång på gång på gång.

  Dags att focka hela styrelsen/ledningen och få in lite folk med verklighetsanknytning?
  En förening måste ju kunna elitsatsa utan man äventyrar des sexistens?
  Se på förebilder som Trelleborg, Gefle tex, föreningar som sportsligt kan mäta sig med de bästa i Allsvenskan utan att bränna miljoner på luft.

  SvaraRadera
 20. @Anonym 09:03

  Fan, köp Gothia Cup istället! DÄR har vi en investering som heter duga!

  SvaraRadera
 21. Bebben/ Fantastiskt ointressant kommentar. Trodde inte det var möjligt att säga så jävla lite med så mycket dryghet men det var det.

  Anonym 10:02/ Om du tror att världen, samhället, fotbollen och ekonomin i dag är som på 40-50-talet så är du ju bra go.

  SvaraRadera
 22. Kan inte påminna mig om att jag skrivit något om världen, samhället eller ekonomin på 50-talet så den slutsatsen finns nog bara inne i ditt huvud. Vad jag däremot skrev var att Öis kom tillbaka efter 17 år i lägre serier och slog publikrekord. Vad i samhället är det som har förändrats så mycket så att det inte skulle vara möjligt idag menar du? Det finns gott om exempel på fotbollsklubbar som absolut inte "kan" göra det som dom faktiskt har gjort. Hoffenheim, Maintz, Blackpool, Ljungskile och Syrianska är några exempel. Att det då skulle vara omöjligt för Sveriges älsta klubb med massor av säsonger i allsvenskan, det tror inte jag i alla fall.

  SvaraRadera
 23. Två kvar; BK Röva och Gajs, tills staden Göteborg är enad... En stad Ett lag....!

  SvaraRadera
 24. anonym 13:03/ Ja men utvecklingen i samhället har kanske liiiiiiiiiiiiiite att göra med förutsättningarna för fotbollsklubbar? Eller lever de i en sarkofag skyddade från allt som sker omkring dem? Hallå eller.

  SvaraRadera
 25. anonym 14:43
  Men för fan, vad är ditt problem? Vad är det som triggar dig så vansinnigt i det jag skrivit? visst fan ser samhället väldigt anorlunda ut idag jämfört med 50-talet men att för den skull tro att det därför är helt omöjligt med utveckling är ju för fan korkat. Det är väl alldeles uppenbart att vägarna ser annorlunda ut idag men med ditt resonemang så skulle allting fr.o.m nu vara cementerat och klart? det tror inte jag även om jag klarar mig alldeles utmärkt utan Öis!

  SvaraRadera
 26. såg ett öis klistermärke i bakrutan på en gammal bil på parkeringen ida, "det är gött att va öisare" löd texten. frågan är hur jävla gött kan det va...

  SvaraRadera
 27. Jaaa... Det blev väl som supportrarna/medlemmarna ville..?
  Hellre division sju med öis, än Allsvenskan med FC Gothia.

  Det som händer gais och öis är vad som brukar hända med den som är nummer två eller tre på en marknad. Man kanibaliserar på varandra.

  Sponsorerna är för få i Göteborg för att räcka till fyra elitsatsande fotbollsföreningar.

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.