2008/05/31

2008/05/29

Alternativa Shopen älskar dansken

Finn ett fel på nya arenabygget...

Utsikt från nordvästra hörnet...

Gamla Sittplatsläktaren...

Tak byggs upp i hög takt...

Utsikt från den kommande nedre ståplatsläktaren...

Ledtråd: felet finns på den här bilden.

Foto: Lisa Lindvall

2008/05/28

Matchrapport ÖIS - IFK Göteborg (juniorallsvenskan) 1-1

MATCHRAPPORT Igår kväll spelades i skuggan av inför-EM ett derby i mindre tappning mellan ÖIS juniorer och Blåvitts dito. Jag var där med min kamera och skall försöka ge mina intryck över hur matchen förföll sig. Jag bör kanske säga att när man ser en match genom en fotoglugg så är det svårt att skaffa sig en övergripande bild över hur lagen agerar och om inte det räckte så hade jag med mig min treåriga dotter, vilket gjorde att man mellan knäppen fick kolla så hon inte hittade på rackartyg. Men jag mutade henne med kexchoklad och fick henne på det sättet att hålla sig hyggligt lugn.

IFK Göteborg ställde upp med följande lag (från höger till vänster):

Målvakt:
1. Markus Bengtsson

Backlinje:
2. Johan Lundgren
3. Patrik Hansson
4. Mikael Dyrestam
5. Mikael Andersson (k)

Mittfält:
6. Ali Selim
7. Tobias Nilsson
8. Niklas Martinsson
9. Kamal Mustafa

Anfall:
10. Robin Söder
11. Mathias Etéus

På bänken: Markus Sandberg (mv), Nicklas Bärkroth, Malband Mohiden, Ludwig Torkelsson och William Atashakadeh.

Örgryte inledde matchen starkast i solskenet och tog snabbt ledningen efter ett inlägg från vänsterkanten som anfallaren påpassligt mötte vid första stolpen och knoppade in bakom Markus Bengtsson i målet.

Då trodde man att de rödblå skulle få än större självförtroende och dominera än mer, men det blev snarare tvärtom. IFK jobbar sig in i matchen och tar över spelet alltmer. Man kommer gång på gång in i straffområdet, främst genom snabbe Ali Selims och Robin Söders samarbete, men även mycket tack vare Tobias Nilssons rappa passningsspel. Där har vi förresten en mycket intressant mittfältsgeneral som dominerar sitt arbetsområde med pondus. Han vinner boll och fördelar snabbt. Helt klart planens gigant igår kväll.

IFK tar över matchen helt och man hör desperata tillrop från de rödblå att ta tillbaka matchen, men IFK är helt enkelt för starka och för snabba.

Trots det stora spelövertaget så skapas ändå inte klara målchanser. Man försöker hela tiden spela bollen ut på kanterna för att få till inlägg, men inne i boxen så räcker inte Robin Söders eller Mathias Etéus huvudspel till för att oroa örgryteförsvaret. Det är bara när Tobias Nilsson eller kollegan Niklas Martinsson spelar bollen rakt i djupled på Robin Söder eller en inåtskärande Ali Selim som det blir farligt och logiskt nog kommer målet på just ett sådant anfall. Robin får bollen, vänder upp och i en hop av rödblåa lyckas han få iväg ett hårt skott som sitter lågt till vänster om målvakten.

IFK fortsätter att föra spelet och skapa chanser. På vänsterkanten har Kamal Mustafa stor framgång med fin teknik och bra fart på fötterna. Bakom honom agerar Mikael Andersson som en karbonkopia på Adam Johansson och går upp på överlapp gång på gång fastän att han tyvärr inte får överlappet speciellt ofta. Blåvitt kämpar på och äger matchen, men halvleken slutar 1-1.

Nu önskar jag att jag kunde även delge er en summering av andra halvlek, men har man en treåring med sig så är det inte matchens längd som avgör när det är dags att åka hem. Så en bit in i andra halvlek var det bara att kapitulera för den alltmer otåliges vilja att få titta på TV.

Hursomhelst. Andra halvlek slutar mållös och enligt rapporten från officiella hemsidan så ändrades inte matchbilden. Blåvitt fortsatte föra matchen och hade bud på flera mål, men lyckades inte få in bolluslingen.

Det sista jag såg av matchen var en snygg djupledsboll från min nye favoritspelare Tobias Nilsson där Robin Söder kom i stort sett ren med målvakten och skulle väl "bara" lägga in bollen, men får en sådan snedträff att tankarna for till Beckhams straff härom året då månen fick ducka.

Skall jag summera matchen så spelar IFKs juniorer en snabb fotboll med passningar längs med backen. På mitten har man två starka innermittfältare som ofta vinner närkamperna. Tobias Nilsson är dessutom en passningssäker spelfördelare med pondus.

Man suktar ofta efter att nyttja Kamal Mustafas och Ali Selims fart på kanterna och de kommer ofta runt för att slå inlägg. Taktiken hade varit oerhört lyckosam om man haft starkare huvudspelare inne i straffområdet.

Störst intryck på mig gör, som du väl förstått vid det här laget, Tobias Nilsson - ett riktigt rivjärn med bra spelsinne. Det är bara en tidsfråga innan vi får se honom i A-laget, om ni frågar mig. Robin Söder, Ali Selim och Kamal Mustafa är även de duktiga framåt.

---

Jag lägger inte upp nåt bildspel som jag brukar. I och med att jag hade önskemål från IFK att ta många närbilder på spelarna, så har bilderna blivit därefter. Är du intresserad av att se resultatet av min fotosession så hittar du galleriet här. Bilderna är taggade med respektive blåvit spelares namn om du vill ha ansikten på namnen.

---

Känner du blåvitabstinensen komma krypande
så här i landslagstider? Här är lite datum att hålla koll på under EM-uppehållet:

A-laget:
Onsdag 18/6 IF Elfsborg - IFK Göteborg, Ryavallen
Måndag 23/6 Stabæk IF - IFK Göteborg, spelplats ej klar
Lördag 28/6 IFK Göteborg - Ljungskile, Nya Ullevi

U21:
Torsdag 5 juni, 18:00, IFK Göteborg - Qviding FIF, Kortedalavallen
Tisdag 10 juni, 18:00, BK Häcken - IFK Göteborg, spelplats ej klar
Fredag 13 juni, 17:00, IFK Göteborg - Örgryte IS, Lemmingvallen
Tisdag 17 juni, 18:30, IFK Göteborg - Jönköpings Södra IF, Kortedalavallen

Juniorallsvenskan:
Måndag 2 juni, 19:00, IFK Göteborg - BK Häcken, spelplats ej klar
Lördag 7 juni, 14:00, IFK Norrköping - IFK Göteborg, Norrköping
Torsdag 12 juni, 18:00, IFK Göteborg - Malmö FF, spelplats ej klar

Alternativa Shopen växer i rask takt!

EM-hetsen är igång: Italien hånar Tyskland

En stilla undran

Vilken klubb tar Svennis rodret i?
Chelsea
Mexicos landslag
Inter Milan
Valsta Syrianska
Bonde soker fru
pollcode.com free polls

Vad är Sverige för ankdamm egentligen?

ANKDAMMEN Mathias Lühr frågade Lagerbäck om det går att peta kapten Ljungberg. Han fick ett fräsigt svar, men i alla fall ett svar. Strax efteråt frågade Olof Lundh ungefär samma sak och då fick plötsligt "tråk"-Lagerbäck fnatt och gick till verbalt anfall mot journalisterna.

Vad fan är detta för ankdamm?

Ska inte en journalist kunna fråga förbundskaptenen om det är aktuellt att peta en spelare? Ska man inte kunna fråga om det är svårare att peta Ljungberg just för att han är lagets kapten? Tänk bara på alla de gånger som David Beckham var småskadad under sin kaptenskarriär. Då förekom precis samma slags diskussion i leda (i sanslös leda) på presskonferens efter presskonferens, skulle storstjärnan och kaptenen gå att peta? Ibland blev det så, oftast inte. Men landslagsledningen för de mediala tabloidstormernas ö h(åller)öll alltid huvudet regnkallt och svar(ar)de proffsigt eller i alla fall diplomatiskt och undvikande.

Så hur kan de senaste dygnens största debattämne i svensk fotboll vara kommen ur att en journalist frågade den uppenbara frågan kring om en spelare kan petas eller ej? För mig är det helt ofattbart. Vem som ställde frågan är i sammanhanget inte ens relevant, för frågan i sig var inte överdriven, inte kontroversiell, inte "out of the straffområde" eller om en fiktiv konflikt som herr Lagerbäck märkligt nog började yra om i en anklagande ton.

Ärligt talat, ni som tycker att frågorna om Ljungbergs vara eller icke vara i EM-startelvan var "onödigt" och "att gå för långt" från journalisternas sida bör ta och gå igenom följande checklista omedelbart:

1. Kamma er.
2. Skärp er.
3. Ta er samman.
4. Ryck upp er.
5. Kliv ur ankdammen.

2008/05/27

Hundratals nya "18 är dominans"-plagg i shopen!

WEBSHOP BaraBens Webshop kör från och med den 19 Maj en specialkampanj för att ge tillbaka lite till er trogna läsare, ni cirka 3 000 trogna änglar (och annan pöbel) som är våra kärnläsare och som återkommer varje dag, i vått och torrt.

Uppge rabattkod: BARABEN i BaraBens Webshop (http://shop.baraben.com) och få FRI FRAKT på alla ordrar över 160 kronor. Rabattkoden fungerar mellan den 19 maj och den 15 juni 2008. Så spara in lite slantar och handla helt fraktfritt hos BaraBens Webshop med vår kampanjkod!

Nu dessutom (för första gången sedan i julas) med tröjor i flera olika färger, hoodtröjor i blått, rött och grått, zipjackor med tryck, t-shirtar i flera olika färger och dussintals olika damplagg i bland annat ljusblått, rosa och gult. Fler motiv med flerfärgsplagg kommer löpande under maj/juni!

Puss på er därute i världen!

BaraBens Shopteam

BaraBens val av alternativ EM-video...


Inga from Sweden. Notera tröjan.

2008/05/26

Linderoth i elvan eller vill vi se Källström och Svensson?

LANDSLAGET Tobias Linderoth gjorde landslagscomeback i kvällens match mot Slovenien på Ullevi. Därmed hyllas han lite extra, men hjälpte även själv dessa hyllningar en bra bit på vägen genom att näta i första halvlek. Nu orkar Linderoth ännu bara 45 minuter, vilket öppnar för en diskussion kring om inte Kim Källström och Anders Svensson bör vara vårt förstapar på de inre mittfältspositionerna.

Men de som faktiskt "avgör" vid sidan av Lagerbäck är ni supportrar. Ingen gång är mediedrevet så styrt av folkets kortsiktiga åsikter som när det rulltat igång inför ett mästerskap på allvar. Minns bara hur Anders Svensson var nära att lägga ner landslagskarriären som följd av folkets ilska under förra VM-turneringen. Så var med och sätt BaraBens landslagsagenda i en av veckans hetaste frågor: Har Linderoth att göra på Sveriges mittfält i EM?

Linderoth- en man i EM-elvan?
Absolut, defensivt kraftpaket!
Nej, skadad hela 2008 och inte bra nog...
Vem bryr sig? Kim och Andess spelar i mitten!
pollcode.com free polls
Men precis som det brukar vara i mästerskapsupptakter så ger träningsmatcherna nästan alltid fler frågor än svar och idag går våra funderingar till:

1. Kan man verkligen spela med en målvakt (Isaksson) som varit bänkad hela den gångna säsongen? Rent konkret kan man självklart göra det, men är det inte bättre med en målvakt som är "het" för tillfället? Rami Shaaban har dock varit bänknötare i Hammarby stundtals så då skulle valet falla på mister Wiland från Pinocchio-land. Det vet vi alla är Lagerbäcks sista alternativ. Wiland är med för att som det heter så sött: se och lära. Om tre mästerskap kanske det blir dags för honom. Så vi är fast med Isaksson och det är långt ifrån optimalt, men vi får helt enkelt göra det bästa av situationen.

2. Försvarsspelet har vacklat det senaste året. Den tidigare så starka försvarslinjen har varit ett av de blågulas svagare kort den senaste tiden och vare sig Mellberg eller Petter Hansson är spelare som inger någon större pondus nu för tiden. Det talas om Fredrik Stoor, om Alex eller till och med Sebastian Larsson som ytterbackar. Men närmast ligger nog Mikael Nilsson trots allt. Så vi är fast med Nilsson och det är långt ifrån optimalt, men vi får helt enkelt göra det bästa av situationen.

3. Angående mittfältet tycker jag personligen att det inte går att luta sig mot gamla meriter. Kim Källström var under långa perioder ordinarie i franska mästarna, Anders Svensson var det i ett Allsvenskt mittenlag. Det är inte kvantfysik vi talar om här. Kim ska spela och Kim skall ges stort utrymme att blomma ut på allvar i landslaget.

Forwardssituationen ger även väldigt många frågor, men där hänger resonemangen till stor det på vilka spelare som faktiskt är fit for fight om ett par veckor. Med Malmöiterna Zlatan och Rosenberg halvskadade börjas det spekuleras i om gamlingduon Allbäck och Henke Larsson kan vara ett aktuellt startpar i EM...

Reserven stjäl showen ikväll?

LANDSKAMP Kennedy Bakircioglü startar i kvällens match mot Slovenien på Ullevi. Det är föga förvånande då flera större stjärnor redan på förhand fått meddelande om att de vilar sig i form för kommande uppdrag. Men nu presenteras även en chans för Ajax ytter att slå sig in i laget, för i ett rejält skadedrabbat landslag är det ingen högoddsare att minst en av reserverna på "hemmaplan" lär få chansen i EM-truppen.

En bra insats av Kennedy i kvällens match lär vara nyckeln till attknipa en av dessa platser. Linderoth gjorde sin första bollträning bara för någon dag sedan, Alexandersson har gått skadad en längre period och Ljungberg har ständiga skadeproblem. Så det är knappast bara på anfallsplatserna som det finns ett skadebekymmer, men samtidigt flera bra spelare på gränsen till truppen. Kennedy är en av dessa. Ikväll kan kan bli matchens man. Eller spela bort sig helt från sin lilla EM-chans.

Publiksiffran ikväll lär bli ett fiasko ikväll.
Zlatan sitter ju på läktaren.

"Welcome to the jungle..."

ALTERNATIVA TRÄNINGSMETODER "Tittade in" som hastigast på nätet & sprang på det här fullkomligt sagolika klippet. Har nollkoll på hur fräscht det är, men det vore ju dumt om någon skulle missa det...



2008/05/25

Landslagsamlingen i Stenungsund

LANDSLAGET Första träningarna inför EM i fotboll avärkades på Nösnäsvallen i Stenungsund i helgen och det var en lagom start på ett EM-äventyr som jag hoppas kommer att sluta i dur. Sverige och Ryssland kommer gå vidare i grupp D och Spanien får checka ut på fyra poäng!
Alex rehabtränade med Petter Hansson och såg inte ut att lida direkt, hetast påträningarna var i mitt tycke Taco och Majstorovic. Läs gärna mer om landslagsträningarna hos Leman.

BaraBen erbjuder lite bilder från ett soligt Stenungsund..


















Håkan Mild håller låda på Gotebar imorgon!

LANDSKAMP På måndag drar EM-äventyret igång på allvar när Sverige träningsspelar på Ullevi. Inför matchen arrangerar svenska supporterklubben Camp Sweden en upptaktsträff på Supporterklubben Änglarnas stambar "Gotebar" (f.d. Harrys) klockan 16:00 där Ingo Söderlund, ordförande Camp Sweden samt Jessica Twedmark, ansvarig för samlingarna inför match deltar. Utöver Camp Swedens supportersamling och representanter kommer evenemanget gästas av förre Blåvittbacken Pontus Kåmark, Blåvitts sportchef Håkan Mild, Aftonbladets Jennifer Wegerup och tidigare Öis-tränaren Zoran Lukic.
__________________________________
Imorgon kommer Zlatan Ibrahimovic till Göteborg. Knäskadad eller ej så är hans närvaro en liten påminnelse om krogskandalen när Ibra, Mellberg och "Chippen" bröt mot lagets utegångsförbud och stack ner till Park Lane för lite lätt party. Det påminner oss om konflikten mellan Mellberg-gruppen och Ljungberg-gruppen inom landslaget, det påminner oss om hur Zlatan faktiskt är större än övriga landslaget och med all sannolikhet kommer skapa lite kaos på något vis under EM. Är Zlatan med? Är han skadad? Kommer han spela ännu ett mästerskap halvskadad? Frågorna är i vanlig ordning fler än svaren när det kommer till vår enda superstjärna...
_________________________________________
Patrick Ekwall laddar upp på eget vis inför EM:
"Men en sak ska jag berätta om. När vi åkte till Cypern var Patrik Ekwall (tv4 sportmänniskan) med på planet med sin dotter. Förutom att man fick stå ut med hans fula nylle vid poolen så fick man stå ut med att sitta breve honom på flyget hem i fyra timmar också.

Grejen var nämligen att M och jag satt på ett par platser och så kommer flygvärdinnan och säger: "Oooj då, det har visst blivit något fel med platserna så jag måste be er att flytta. Vi kan bjuda er på ngt att dricka för besväret". Bullshit tänkte vi och hoppsan vad rätt vi hade. Så kom Patrik och satte sig breve mig och förklarade att han hade bett att få byta plats för att han satt breve en fyllkärring.
Till råga på allt fick han allt han beställde på planet helt gratis medan vi inte ens fick drycken flygvärdinnan skulle bjuda på.

Han är är faan mindre känd än alla andra B kändisar i hela Sverige.
Tönt gubbe."
_________________________________________
Göteborg är en av fyra städer som är med och arrangerar U21-EM nästa sommar, tillsammans med Helsingborg, Norrköping och Pinchoccio. Detta på den nya, ännu inte färdigbyggda arenan på Gamla Ullevis tomt. Men för att storebror Ullevi inte ska känna sig ensamt så börjar det nu snackas om att bygga ut även den stora arenan och att använda ett EM-arrangemang som grundplåt för att finansiera detta.

Ullevi-chefen Anders Albertsson tror att Göteborgs Stad behöver ett arrangemang som EM i fotboll 2016 för att satsa på en ordentlig utbyggnad av arenan. En utbyggnad som behövs för att hålla Ullevi konkurrenskraftig mot nya nationalarenan som byggs i Stockholm och Parken i Köpenhamn.
- Konserterna är våra flaggskepp. Om Ullevi inte möter konkurrensen kommer de stora artisterna att välja en nybyggd och vädersäkrad arena i Stockholm. Det är självklart. Därför måste vi göra "gamla Bettan" mer attraktiv, både för artister och besökare genom att först och främst öka kapaciteten, men även fräscha upp serveringar och toaletter, säger Albertsson till GP.

2008/05/23

Sommarpaus- tid för tillbakablickar...


En underbar återblick...

2008/05/22

Webshopkampanj: Gratis frakt till den 15 Juni!


WEBSHOP BaraBens Webshop kör från och med den 19 Maj en specialkampanj för att ge tillbaka lite till er trogna läsare, ni cirka 3 000 trogna änglar (och annan pöbel) som är våra kärnläsare och som återkommer varje dag, i vått och torrt.

Uppge rabattkod: BARABEN i BaraBens Webshop (http://shop.baraben.com) och få FRI FRAKT på alla ordrar över 160 kronor. Rabattkoden fungerar mellan den 19 maj och den 15 juni 2008. Så spara in lite slantar och handla helt fraktfritt hos BaraBens Webshop med vår kampanjkod!

Puss på er därute i världen!

BaraBens Shopteam

Reklammakarnas Euro 2008

Coca Cola vill ha förbrödring...

Lego förutspår kravaller...

2008/05/21

Vilka vinner ikväll: Man United eller Chelski?

CHAMPIONS LEAGUE Årets klubblagsmatch alla kategorier är äntligen här. En matchernas match som alla kan njuta av, även vi som inte håller på något av de inblandade lagen. Den slovakiske domaren Lubos Michel har det känsliga uppdraget att döma kvällens Champions league-final mellan Chelsea och Manchester United i Moskva. En uppgift som kan bli honom övermäktig.

Lubos Michel var nämligen domaren som godkände Luis Garcias mål i semifinalen i Champions league 2005, ett mål som tog Liverpool till finalen mot just Chelsea. Chelseas tränare, spelare och ledning hävdade att bollen aldrig var inne och att målet inte borde ha godkänts. De irriterade känslorna mot domare Michel finns utan tvekan kvar i "Chelski"-lägret och lär sätta en extra press på domarteamet att hålla en perfekt nivå på sin bedömning.
__________________________________________
Chelski ja, det ryskägda, eller snarare oligarkägda Chelsea spelar på sin andra hemmaplan i Moskva. Närmare 50 000 engelska supportrar har vallfärdat österut och värmt upp relationerna de två nationerna mellan. England och Ryssland har som bekant haft minst sagt frostiga relationer de senaste åren efter mordet på den avhoppade ryska agenten Alexander Litvinenko i London. Sprit och öl slår tydligen alla former av politisk diplomati...
__________________________________________
Rent ekonomiskt ligger det en rejäl slant i potten för både vinnaren som förloraren.

Finalen ger:
7 000 000 EURO till vinnarlaget.
4 000 000 EURO till förlorarlaget.

Champions League har under den här säsongen omsatt nästan 7,6 miljarder (SIC!) kronor. Bara för sitt deltagande i turneringer var alla 32 klubbarna garanterade 50 miljoner kronor var. Nu påminns vi tydligt om varför Champions League är den saftiga stordrömmen för alla svenska lag. Genom att kvalificera sig dubblar vi nästan vår vanliga omsättning under ett år. Därför kan det tyckas märkligt att de svenska mästarna sällan storsatsar på att få ett starkt lag som kan hävda sig i Champions League-konkurrensen. Feghet tror jag är huvudorsaken. Man tror helt enkelt inte på sin förmåga att kvalificera sig och anser risken för sportsligt misslyckande och därmed ekonomiskt risk- vara allt för stor.
__________________________________________
United förväntas ställa upp med Vidic bredvid Rio Ferdinand på mittbacksplatserna. Vidic fick en hjärnskakning i matchen mot Chelsea för ungefär en månad sedan och är nu åter fit for fight. Scholes var avstängd i Champions League-finalen 1999 och förväntas få chansen nu, han har dessutom visat på bra form i slutet av ligaspelet och kan bli en legend av enorma proportioner om han skulle avgöra kvällens drabbning.

Chelsea har haft ordinarie trion John Terry, Ricardo Carvalho och Didier Drogba skadade den senaste tiden men alla tre förväntas få spela i kvällens match. Engelska landslagsytterbacken Ashley Cole kan dock missa fighten efter att ha smällt samman med Makelele på träningen igår. Avram Grant avvaktar in i det sista med att ta ut laget.
__________________________________________
Men vilka vinner och blir Europas nummer ett ikväll?

Skit i EM - kolla på Blåvitt istället

UPPEHÅLL För er som redan tröttnat på EM-hysterin och redan nu längtar efter att få se IFK Göteborgs bästa mannar springa in på Ullevi för att krossa Trelleborg kommer nu här en liten tröst. Det finns chanser att se Blåvitt i sommar, även om det är EM-slutspel.

A-truppen har ledigt nu och ungefär två veckor framåt innan träningarna kör igång igen i början av juni. Sedan har man två träningsmatcher inplanerade, och därefter en cupmatch. Allt i slutet av juni enligt följande schema:

Onsdag 18/6 IF Elfsborg - IFK Göteborg, Ryavallen
Måndag 23/6 Stabæk IF - IFK Göteborg, spelplats ej klar
Lördag 28/6 IFK Göteborg - Ljungskile, Nya Ullevi

U-21 fortsätter sin serie och räkna med att man kommer matcha en hel del a-lagsspelare här under uppehållet, givetvis tillsammans med u-truppen bästa grabbar. Här finns följande chanser att se U-21 i sommar:

Torsdag 5 juni, 18:00, IFK Göteborg - Qviding FIF, Kortedalavallen
Tisdag 10 juni, 18:00, BK Häcken - IFK Göteborg, spelplats ej klar
Fredag 13 juni, 17:00, IFK Göteborg - Örgryte IS, Lemmingvallen
Tisdag 17 juni, 18:30, IFK Göteborg - Jönköpings Södra IF, Kortedalavallen


Juniorallsvenskan
rullar på även den och här är det återigen u-truppens killar som lirar, ibland med något tillskott av a-truppens yngsta pjäser eller något nytt stjärnskott från j-truppen. Blåvitt i Juniorallsvenskan spelar som följer:

Tisdag 27 maj, 18:00, Örgryte IS - IFK Göteborg, Öis-gårdens konstgräs
Måndag 2 juni, 19:00, IFK Göteborg - BK Häcken, spelplats ej klar
Lördag 7 juni, 14:00, IFK Norrköping - IFK Göteborg, Norrköping
Torsdag 12 juni, 18:00, IFK Göteborg - Malmö FF, spelplats ej klar

EURO2008 innebär fiasko och kris...

För England. Buhu, buhu, buhu.

2008/05/20

EURO2008- De deltagande lagen

En första chans att bekanta sig med EM-lagen...

Aktuell EM feber: 36,9 grader

SMÅTT O GÔTT TV4 har haft en hel del problem med tillfälliga avbrott mitt i sina sändningar de senaste dagarna. Frågan är om TV4 kan stå rättsligt till svars för de upplopp, slagsmål och kravaller som kan bryta ut om liknande tekniska problem uppstår när de sänder Sveriges matcher under EM i Juni?
_________________________________________
Tobias Hysen var på plats med sin lille son. I halvlek började pöjken skrika varvid Tobbe sa - "Han har lärt sig att man ska bua åt blåvitt i halvtid"
-"Cad Berggren", Alltid Blåvitts forum angående måndagens U21-match.
_________________________________________
Tobias Linderoth specialtränar på Kamratgården tillsammans med Niclas Alexandersson inför EM. Vänjer han in sig i en framtida arbetsmiljö måhända?
_________________________________________

SVT Cribs med Zlatan.

_________________________________________
Det finns en gul tröja, ibland är den även helblå. Den har små kronor över hela materialet och är en äkta bondeversion av nationell patriotism för ju längre ut på bygden man tar sig ju tätare blir dess frekvens. Men snälla snälla Sverige och dess svenskar. Låt oss slippa se detta elände under sommarens EM-fest? Det gör bara så ont i ögonen på oss som inte har Pinocchio som husgud. Vet ni vilken tröja jag menar? Har ni bilder på den? Bränn dem!
_________________________________________
BaraBen.com på Facebook. You gotta have it. Idag med EM-sången "Lasse Liten".

2008/05/19

Hade Bojan Krkic platsat i Sverige?

SPANIEN vs SVERIGE Häromdagen berättade spanske supertalangen Bojan Krkic att han kommit överens med förbundskapten Aragones att stå över Euro2008 i sommar. Han är endast 17 år gammal och känner sig utsliten efter en lång säsong med Barcelona. Men hade exempelvis Sverige haft lyxen att undvara en sådan supertalang om han innehaft ett svenskt pass?

Nu finns risken att vi ser ett spel för gallerierna och att Aragones kommit överens med unge herr Krkic att han inte riktigt platsar på den här toppnivån riktigt än. Då är hans frånvaro ett ännu större lyxproblem som vår gruppmotståndare Spanien hanterade snyggt. Men Krkic är inte petad av en sådan orsak, istället är det så att ett stjärnskott som Krkic helt enkelt sparas för framtida "bruk". Spanien har råd med det.

I Sverige är situationen en helt annan.
Här sparas det på ungdomen till rent bisarra nivåer.

För det första får vi väldigt sällan fram talanger i närheten Krkic nivå.
För det andra får dessa unga spelare aldrig chansen ändå.

Osökt kommer jag tillbaka till att Marcus Berg petas i förmån för Marcus Allbäck. Helt fel tänk av Lagerbäck, som upp till alldeles före truppens uttagning hade anammat den mer visionära spanska modellen. Allbäck låg då i riskzonen att få ett jobbigt samtal från fotbollsförbundet. Förbundskaptenen funderade på att inte ta ut honom till EM i sommar, det resonerades nämligen intensivt i lagledningen om att spara den unge talangen Allbäck till VM i Sydafrika 2010...

Dödens grupp 2008

EM2008 Svensk media får ofta för sig att tokhypa den grupp som Sverige hamnar i inför ett mästerskap, men den här gången kan inte ens rubriksättare på kvällsdrakarna i Stockholm undvika att damma av begrepp som "dödens grupp" när det kommer till grupp C i sommarens EM:

- Holland
- Rumänien

- Italien
- Frankrike


Jag skulle vilja påstå att samtliga fyra lag i den här gruppen har hyfsad potential att gå till EM-final, vilket gör att det bildas ett getingbo utan dess like i den här gruppen. Ett getingbo som även leder till att vi redan på förhand vet att två riktigt bra "topp"-nationer inte ens kommer gå till slutspel den här gången. Bara genom att syna en enda grupp.

Rankar man lagen inbördes efter FIFA:s världsrankning får vi följande resultat:
1. Italien - 1498 poäng
2. Frankrike - 1243 poäng
3. Holland - 1170 poäng
4. Rumänien - 1080 poäng

Troligtvis avgörs gruppen först i gruppspelets sista match:
17 Juni, Frankrike-Italien 20:45

En match som redan på förhand kan pekas ut som en modern klassiker...
________________________________________________
Zlatan, Zlatan, Zlatan. Visst fan är det kaxigt att bli inbytt i slutet av guldmatchen, att komma tillbaka efter skadeuppehåll och dessutom avrunda med att stänka dit två stycken mål som ger guldet till Milano? Men det mest kaxiga av allt är när Zlatan vägrar att snacka med pressen efter matchen och bara säger "Ni snackar, jag spelar fotboll" när han nonchalant passerar filmkamerorna under San Siros katakomber. Jag älskar det, trots att jag håller på AC Milan om sanningen, med kniven på strupen, skall fram. Men i sommar är Zlatan vårt stora hopp.

Webshopkampanj: Fri frakt fram till 15 Juni!


WEBSHOP BaraBens Webshop kör från och med den 19 Maj en specialkampanj för att ge tillbaka lite till er trogna läsare, ni cirka 3 000 trogna änglar (och annan pöbel) som är våra kärnläsare och som återkommer varje dag, i vått och torrt.

Uppge rabattkod: BARABEN i BaraBens Webshop (http://shop.baraben.com) och få FRI FRAKT på alla ordrar över 160 kronor. Rabattkoden fungerar mellan den 19 maj och den 15 juni 2008. Så spara in lite slantar och handla helt fraktfritt hos BaraBens Webshop med vår kampanjkod!

Puss på er därute i världen!

BaraBens Shopteam

2008/05/16

Kommentarer överflödiga.

Tankar om det kommande EM- slutspelet

EM på BaraBen fortsätter med lite tankar om det kommande EM-slutspelet.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Det känns både kul och förvånande att Lagerbäck tog ut Henke och Allbäck i truppen. Verkligen jättevågat... Svenska landslaget går en spännande framtid tillmötes.

När Lagerbäck väl var i farten kunde han väl ha skrivet kontrakt med dem, om en fortsättning i Landslaget, i åtminstone fem år till, så att Berg med flera hinner mogna till innan de tar steget till Landslaget.

Jag menar, det är ett jävla bra lag vi har, innehållandes megastjärnor som MFF-Danne och allas vår favorittacoätare. Med sådana stjärnor i truppen, kan man ju inte bara skicka in en valpig kille som Berg.

Dessutom har vi ju redan en valp i truppen, i form utav Marcus Rosenberg, den ljushåriga Zlatanwannabee:n.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Tänk dig följande scenario; Sverige – Spanien, på ena sidan står Taco och Sidleds- Danne på andra sidan står Fabregas och Xavi. Fan, i det läget önskar man att man är spanjor.
Kruxet med ovanstående scenario är bara att det kan bli realitet om mindre än en månad.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Okej, nu skall jag vara positiv.

Ryssland kommer vi slå i alla fall. Även om Zenit St. Petersburg, eller vad de nu heter, vann Uefacupen. Sedan det att de vann, så har Ryssland förvandlats till Europas bästa lag, utav många journalister.

Men, så är det inte. Hur mycket framgång skördade det svenska landslaget på 80talet, när Blåvitt var som bäst?

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Jag tror att vi kommer slå grekerna också. Det tråkig med den här turneringen är dock att vi kommer spela ett lag från grupp C om vi når kvarten. Förslagsvis Italien, eller Frankrike.

Auf Wiedersehen Österrike och Schweiz.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Alla Zlatanälskare kan hoppa det här stycket, det vill säga 99 % av alla svenskar kan hoppa det här stycket, för det här kommer inte att vara ytterligare en intetsägande hyllning till honom.

Jo, okej, jag erkänner, Zlatan har varit verkligt bra i klubblagen han spelat för. Men that is också it, så att säga.

Jag vill se Zlatan börja på bänken under EM. Och komma på som en gubben i lådan avbytare och skoja upp lite trött greker på läktaren.

Jag tror nämligen på ett Sverige som är lagom underskattat, och fyllt med riktiga grovjobbare. Tag bara Spanienmatchen på Råsunda som exempel. Det gick jäkligt bra, för vi spelade som ett lag. Alla gav allt vilket Zlatan inte gör, så länge han inte får jobba med en passning som kommer prefekt på fötterna.

Och i ärlighetens namn, har Zlatan gjort något bra för Landslaget sedan klacken mot i Italien 2004?

Nej!

Case closed!

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Hoppas att Sverige spelar bättre än vad Em- artisterna sjunger.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Spånar vidare på lite av vad Olof var inne på i tidigare inlägg, ta lite olika skön Lasse Granqvistkommentarer och sätt ihop. Kan bli riktigt gött att höra, dock är det inte mycket till musik. Men det är väl inte de andra låtarna heller i och för sig.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Sveriges pensionärer mot EMguld –Heja!

BaraBen betygsätter årets EM-låtar

YOUTUBEGENERATIONEN YouTube är fantastiskt vad gäller att få igång det kreativa tänkandet hos människan. Äntligen finns ett enkelt sätt att publicera sina mästerverk så att vem som helst kan ta del av dem. Följden av det har blivit att nu inför EM har det poppat upp en mängd inofficiella EM-låtar utöver den officiella. Jag har tagit mig friheten att sätta mig på den extra höga hästen och ge ett omdöme om de låtar jag hittat.

Finns det fler som bör lyftas fram? Länka i kommentarerna i sådana fall.
___________________________

Johan & Daniel - Guldet ska vi ha


En rätt så tam variant av eurodisco. Man försöker sig på att klippa in lite radioreferat med Lasse Granqvist, men det är för långt mellan de bitarna för att hålla mig intresserad. I övrigt är låten lite mesig och intetsägande, men ändå ett gott sängkammarstudioförsök. Får det relativt höga betyget för att det just är ett hemmastudiohopkok.

Betyg:
___________________________

Norrlands Gulds EM-låt


En ballad. Känns lite väl mycket powerballad för att falla mig i smaken. Framförallt känns det inte som nån fotbollslåt, utan snarare som den reklamlåt för norrländsk öl den är.

Betyg:
___________________________

Markoolio - Sverige det bästa på vår jord


Också en eurodiscolåt men denna gången känns låten mer fotboll, utöver texten menar jag. Det är publikjubel, visselpipor och hejarklack i bakgrunden. Något billigt trick att lägga in nationalsången lite här och var kanske, men det kommer säkert att funka bra på barerna ute på vår landsbygd. Åk till Götene och du kommer garanterat få höra låten på stadshotellet där.

Betyg:
___________________________

Tittis EM-låt


Årets rallykomplex framtaget av radiostationen RixFM. Jag vet inte. Är det meningen att jag skall skratta? Den stapplande "rapen" är väl lite putslustig här och var kanske, men det var rätt många år sen Rallys Väder-Annika körde humor i samma kategori, eller hur? Titti vänder ut och in på sig för att få oss att förstå att hon egentligen är helt ointresserad av fotboll och kan ingenting. "Tredje perioden"....

Anna Mannheimer har gått vidare för längesen. RixFM borde göra det samma.

Suck.

Betyg:
___________________________

Ozay ft. Lasse Granqvist - Vi älskar vårt Sverige


Tjena! Jag sitter med gåshud. Låten som sådan är egentligen rätt medioker, en enkel eurodiscolåt, men skippar man versen och kör Lasse Granqvists referat istället kan det inte bli annat än succé.

Hade refrängen varit lite mindre monoton, eller hade åtminstone en "riktig" hejaklack som sjöng den istället för en simulerad, och det varit lite mer publikjubel och visselpipor här och var, hade vi haft den ultimata fotbollslåten. (Nej, inte riktigt så ultimat som Global Fußball OK. Den spelar i en egen division.)

Betyg:
___________________________

Elias ft. Frans - Fotbollsfest


Detta är den officiella EM-låten. Visst det är jättegulligt med en liten skånsk kille som sjunger reggae-inspirerad progg, men man kan inte låta bli att tänka "två år för sent". Inför VM 2006 kom lille Frans med en hyllningslåt till Zlatan och Fotbollsförbundet fick stå med brallorna nere efter att ha valt pigge Tomas Ledins låt från 1645 som VM-låt (Nån som minns den?). Nu vill man revanschera sig, men än en gång är man några år efter.

Hade inte ordet "Fotbollsfest" figurerat i låten och att man hade malplacerat nationalsången i inledningen så hade låten kunnat handla om egentligen vad som helst roligt. Jag tror och nästan vet att denna låten kommer bli undanskuffad av Markoolio i barerna under juni. Inte för att Markoolio är så himla het och fräsch han heller, men hans låt tilltalar folkmassorna, dvs de som står i ett partytält och dricker utspädd starköl i plastglas.

Här kan man lyssna: http://www.fjw.se/

Betyg:
___________________________

Camp Sweden - Heja Sverige!

Lyssna här: http://www.myspace.com/campsweden

Mysig rocklåt som får en att tänka på nåt man hört med en coversångare på en kajpub på Smögen en ljum sommarkväll, men låten har en rätt så fängslande klackrefräng likt "In med bollen i mål". Når låten tillräckligt många öron kan man kanske få höra refrängen på läktarna framöver.

Men jag har svårt att släppa att man sjunger "å gå på" så slarvigt att det låter AIK....

Betyg:
___________________________

Summa summarum. Eurodiscon dominerar. Det hade varit roligt att få in lite fler musikkategorier, men samtidigt så skall det ju vara extremt lättsmält för att få det att gå hem. En EM-låt skall gå att skråla ute på stan för att funka riktigt bra och då är det väl eurodiscon som passar bäst, även om det är lika intressant som BlåGul på PET-flaska.

Man skall även komma ihåg att betygsystemet är baserat på hur bra EM- och VM-låtar rent generellt brukar vara. En femma här hade inte varit likvärdigt med Ziggy Stardust, om man säger så....

Heter det eurodisco fortfarande förresten? Det hette det när Aqua och Pandora var som allra populärast. Bara en sån sak...