2011/10/09

En bruten tradition

När Mikael Antonsson lämnade lämnade IFK Göteborg år 2004 startade man samtidigt en tradition som skulle hålla i sig fram till sommaren 2009. Själva strategin för traditionen var nog en blandning mellan ett arbetssätt och ren slump. Resultatet blev att man under hela denna period hade ett av Allsvenskans allra bästa mittlås.

Det hela gick ut på att vi hela tiden hade en av Allsvenskans bästa mittbackar, en spelare som hade en ambition att inom kort säljas utomlands och ta en plats i landslagstruppen (vi kan kalla honom spelartyp A). Brevid sig i mittlåset hade denne spelare en yngre version av sig själv, en spelare som hade ambitionen att befinna sig i spelare A´s skor inom ett år eller två (vi kallar honom spelartyp B). När väl spelare A såldes, ersatte man honom med en ung lovande mittback som ville befinna sig i spelare B´s skor inom kort (spelartyp C).

Det tog oftast inte lång tid förrän spelare B hade förvandlats till en spelare A, och spelare C hade förvandlats till en spelare B. Sedan såldes den nye spelare A och man behövde en ny spelare C.


Sådär rullade det på. Det tycktes inte spela någon roll hur många mittbackar IFK sålde till utlandet, det verkade alltid finnas en ung ny stjärna i vardande att fylla på med. Mikael Antonsson, Fredrik Risp, Kalle Svensson, Mattias Bjärsmyr, Ragnar Sigurdsson. Man hade ett tillfälligt stopp när Kalle Svensson såldes till Glasgow 2006. Då lånade man in en spelare som inte alls stämde in på spelare C-profilen, nämligen 27-årige Alejandro Lago från Rosenborg, och det funkade inte alls. Ett halvår senare gjorde en 20-årig islänning från Fylkir entré på Kamratgården, en typisk spelartyp C: ung, lovande, med ambitionen att ta en landslagsplats och ett utlandskontrakt. Ordningen var återställd, traditionen var vid liv igen.

När sedan Mattias Bjärsmyr såldes till Grekland i juli 2009 ersattes han i bortamatchen mot AIK av Mikael Dyrestam, endast 17 år gammal, som fullständigt raderade ut Ivan Obolo (en Obolo som kanske var Allsvenskans bäste spelare vid den tidpunkten). De flesta av oss såg nog inte detta som en tradition som hölls vid liv, vi jublade bara och tänkte "det är inte klokt, var hittar de alla mittbackstalanger någonstans?". Men i nästa match hände det som inte fick hända. Man satte ut Dyre på vänsterbacken och Hjalmar Jonsson fick istället spela mittback. Man bröt traditionen och Blåvitt har definitivt inte haft ett av Allsvenskans bästa mittlås sedan dess. Jag kan delvis förstå hur Rehn/Olsson tänkte, SteReo hade upptäckt att Hjalmar var mycket stabilare som mittback än som vänsterback. Så om Dyre hade spelat vänsterback tidigare hade det hela varit ett logiskt val, men Dyre hade aldrig tidigare spelat på denna position. Inget ont om Hjalmar, sedan Ragge försvann för några månader sedan har Hjalle varit den bäste spelaren i hela backlinjen. Men han går knappast in under kategorin spelartyp C (ung, lovande, med en landslagsplats och ett utlandskontrakt inom räckhåll). Ragnars utveckling stannade samtidigt upp sommaren 2009, de flesta trodde nog att han skulle säljas till utlandet inom 6-12 månader. Men det tog 2 år innan Ragge såldes till FCK. Vad detta berodde på kan man diskutera, men självklart var det inte lika inspirerande och utvecklande för Ragge att spela tillsammans med Hjalle (en 30-åring med en svagt stigande utvecklingskurva) som det hade varit att spela med Dyre (en ung, lovande påläggskalv med en kurva som gick spikrakt uppåt).

Nu är frågan hur man ska kunna väcka traditionen vid liv igen. Dyre borde kunna bli en spelartyp B, men då behöver han en spelartyp A brevid sig och vad hittar man en sådan? Antingen kan man använda sig av en gammal A-spelare, då får Stahre antingen "jumpstarta" Kalle Svensson (vars självförtroende inte direkt har exploderat under SteReos ledning), eller så får Mild köpa/låna in Bjärsmyr. Alternativet är att man köper man in en spelartyp A utan koppling till IFK, men de är inte lätta att hitta, och om man hittar dem brukar de vara väldigt dyra.

Det ska bli väldigt intressant att se hur Mild och Stahre tacklar det här problemet. För ännu en säsong med Dyre och Hjalle i mittlåset känns inte som något konkurrenskraftigt alternativ om vi vill komma topp-3 i Allsvenskan och därmed säkra en Europakval-plats till 2013. Och det kommer inte att skapa någon nystart av traditionen heller.

50 kommentarer:

 1. Det är nog nu2011-10-09 19:16

  Avgå Stahre! Avgå Mild!

  SvaraRadera
 2. Helt rätt analys. Men med en tränare vid rodret tror jag att det kommer att ersättas. Stahres filosofi är ju att inte lämna nåt åt slumpen, en riktig fotbollsnörd ala R.Gustafsson, vilket alla vet vad det innebär. Nu med Stahre tror jag vi kommer att bredda vårt nät med kontakter..
  /SFAC

  SvaraRadera
 3. Intressant analys har också tänk lite i dom banorna. Samtidigt som man tycker att vårat nuvarande mittbackspar är det sämsta vi haft på 10 år så måste man inse hur osannolikt det är att plocka fram en ny okänd mittback som fyller luckan efter varje försäljning. Det har ju blivit att man tar för givet att så fort nån lämnar så kommer det in nån ny och gör det minst lika bra. Vi har helt enkelt haft ett väldigt flyt med mittbackar de senaste åren och nån gång tar det stopp. Just för tillfället kan vi inte lita till egna leden utan det är dags att värva för en gång skull.

  SvaraRadera
 4. 19:39:

  Jag anser att du har fel. Vi har tillräckligt med kvalité inom vår egen trupp för att fylla upp försvaret. Dyre är en kommande klasspelare. Vi vet vad han har gjort och kan. Alltså är det en spelartyp B. Spelartyp A är enligt min mening Kalle Svensson. Jag tycker att han har fått kliva åt sidan väl lätt i år efter avstängningar och skador, för att sedan inte få chansen igen förrän Hjalmar blivit skadad eller avstängd.

  SvaraRadera
 5. Kenny Pavey vill jag ALDRIG se i blåvitt en psykopat utan känsla för fotboll han platsar knappt i superettan numera brrrrrrrrrrr!

  SvaraRadera
 6. Sen är Azulay en spelartrupp c på g med. den mest meriterade landslagsmannen i sin åldersklass.
  Men det behövs en spelare av A typ innan februari .

  SvaraRadera
 7. Hjalle startade 23 av 26 matcher 2007. Vi tog visst SM-guld det året...

  SvaraRadera
 8. 19:44

  Visst har Dyre potentialen för att bli riktigt bra men i år har han tyvärr varit alldeles för ojämn. Han är riktigt usel emellanåt men jag tror och hoppas att han kommer utvecklas. Kalle däremot anser jag som helt slut. Han kommer aldrig komma upp i samma nivå som gav han en plats i VM 2006. Just nu är Hjalmar våran bästa back och värvar vi en ny mittback av klass så innebär det förmodligen att Dyre antingen blir bänkad eller vänsterback igen. Jobbigt läge då man vill ge Dyre chansen som mittback :/

  SvaraRadera
 9. Beritz,

  Hade han startat 0 av 26 matcher hade guldet varit säkrat bra mycket tidigare. En otroligt korkad analys av dig, så jag hoppas du är ironisk...

  SvaraRadera
 10. Beritz: exakt, 2007 var det, nu är det snart 2012 och du och många andra behöver vakna upp, Hjalle är kung men inte en startspelare hos en guldkandidat!!!

  SvaraRadera
 11. Hade Dyre haft Ragge, Bjärsa, Risp, eller nån annan rutinerad bredvid sig hade han varit landslagsmässig nu. Tyvärr lyfter inte Hjalle sin omgivning lika mycket, han har inte den auran

  SvaraRadera
 12. Tror Stahre kommer värva Jos Hooiveld, han hade varit klockren som mittbacksklippa.

  SvaraRadera
 13. @ Beritz:
  När Bjärs och Ragge spelade mittbackar under första halvan 2007 ledde vi serien, efter det att Hjalle tog över som mittback när Bjärs försvann tappade vi gulgreppet.

  SvaraRadera
 14. Riktigt kvalificerad analys!

  SvaraRadera
 15. Jag tycker att dyre är överskattad. Han är på tok för långsam o vek. Gör om Lund till mittback.

  SvaraRadera
 16. Det konstiga är att när Rehn och Olsson sommaren 2007 valde Hjalmar som mittback istället för Dyre, sa dom att anledningen var att de ville utnyttja Dyres snabbhet som ytterback. Jag vet inte om Dyre har blivit långsammare efter korsbandsoperationen, men jag håller definitivt med föregående kommentaren om att Dyre är långsam. Han skulle behöva en riktigt snabb mittback brevid sig.

  SvaraRadera
 17. JJ blir mittback. Startar sedan bredvid Mellberg i EM-premiären mot Polen.

  SvaraRadera
 18. Jag tycker det är väldigt underligt att flera inlägg ovanför har så svårt att hålla isär säsongerna 2007 och 2009 (Collberg bland annat)

  SvaraRadera
 19. Jag håller med om att Dyre har blivit för långsam. Det ser ut som att han har lagt på sig för mycket muskler tycker jag...

  SvaraRadera
 20. Blåvitts tradition med ett riktigt startkt mittbackspar startade mycket tidigare än 2004. Det finns en hel del klassiska mittbackslås genom tiderna: Hysen/C Karlson, Hysen/P Larsson, J Björklund/J Olsson, J Olsson/T Lucic mfl mfl.

  Min bild är att det hela slutade i samband med att man gick ifrån 4-4-2 och började exprimentera med 5 mittfältare varav 1-2 defensiva. I samband med detta fick mittbackarna en lite annan roll, och i och med det blir de inte lika dominerande och utvecklas inte på samma sätt som tidigare. Jag tror att det var detta som saktade ner Ragnars utveckling...

  SvaraRadera
 21. Varför tog du ej med Wendt i denna trsdition? :o

  SvaraRadera
 22. Wendt har väl fan inte varit Mittback. Kamma dig Carlito.

  SvaraRadera
 23. ERLINGMARK ERLINGMARK, MAGNUS ERLINGMARK HAN KÄKAR KNARK SÅ BLIR HAN STARK MAGNUS ERLINGMARK!!!

  SvaraRadera
 24. Tycker vi har stora problem i inte bara mittförsvaret utan även på vänsterbacks platsen. Logi har inte tillfört något verken framåt eller bakåt.
  Om Hjalmar ska vara en grym trupp fyllare så är jag personligen väldigt nöjd med han.
  Går något mittback eller Logi sönder är jag inte orolig.
  Men som startspelare i ett blåvitt med ambision att ta SM guld, håller han inte den högsta nivån som vi behöver.
  Om nu inte Logi tar våldsamma kliv framåt i sin utveckling med en säsong i ryggen så känns det som vi deffinitivt behöver en vänsterback av rang. Dyres vänsterinlägg höll väldigt bra kvalité, men han hade klara brister i positions spelet och "dagens" ytterback ska ju vara dem som löper mest i laget och bistå bÅse framåt och bakåt.
  "se Lustig i Rosenborg som ex"
  Det känns verkligen att vi har tv stora problem att lösa inför nästa säsong.

  SvaraRadera
 25. Jag är övertygad om att Azulay kommer bli en spelar typ B inom en snar framtid.

  SvaraRadera
 26. Vi hade ett bra alternativ som ringde och ville spela för oss men blev nekad av herr Mild... När han sen fick ett korttidskontrakt (och spelade typ gratis) fick han inte spela... jag pratar såklart om Risp!
  Är det så vi ska behandla gamla hjältar som vill hem? Tror att vi kommer få äta upp den missen om och om igen...

  SvaraRadera
 27. Hela resonemanget kanske är bra i teorin. Men i praktiken är det så här; Hjalle är i dagsläget en bättre mittback än Kalle och Dyre. Dyre är en bättre vänsterback än Hjalmar. Men Dyre är också är bättre mittback än Kalle, därför blir det Dyre och Hjalle i mitten. Sen förstår jag inte varför ine Dyre kan lära sig av att spela med Hjalle. Han är både snabbare och mer resolut än Kalle.

  SvaraRadera
 28. Jag är tämligen övertygad om att Azulay aldrig NÅNSIN kommer bli något i Blåvitt. Förmodligen den vekaste sk försvarstalangen som vi nånsin fått fram...

  SvaraRadera
 29. Grejen är ju sådan att Hjalmar borde räknas som en backup, och inte som en startspelare. Kalle Svensson kan omöjligt ha tappat allt som gjorde honom uttagen till landslagstruppen. Därför är han spelartyp A. Om han hade fått lite kontinuitet i år hade han garanterat presterat bättre.

  Dyre är spelartyp B på grund av det enkla faktum att han är en sjukt stor talang. Visst, han har inte kommit tillbaka 100 efter skadan, men han har det i sig. Sen kan man inte kräva att årets mittförsvar skulle överprestera, då Rehn-Olsson varvade fyra gubbar där, vilket inte direkt ger något bra samspel...

  Azulay har alla förutsättningar att bli en stjärna i blåvitt. Att Anonym 10:30 kallar honom vek måste ju vara ren och skär avundsjuka. Lagkapten i juniorlandslaget genom alla år, det måste väl betyda någonting?

  SvaraRadera
 30. Anonym 10.30.
  Seriöst?
  Vad har du för underlag till det?
  Killen är given i landslaget och har gjort en, Max två dåliga matcher sedan han kom till Blåvitt.
  Har du ens sätt han spela eller?
  Har du sett hans mål som har över 60 000 wievs på youtube?
  Visst, det säger inte allt. Men att som 16 åring fått följa med A laget till Cypern är inget dåligt tecken. Och hans utveckling har knappast gått nedåt sedan dess.
  Min gissning är att du helt enkelt är avundsjuk på honom, jag förstår dig.
  Men lägg aldrig skit på någon för det.

  SvaraRadera
 31. Vissa säger att Dyre är en kommande klasspelare? Förstår inte hans storhet, i år har han varit ostabil som få. Kolla när han blir utsatt för 1 mot 1. Eller när långbollar ska plockas ner, studsar förbi alldeles för mycket. Osäker i markeringsspelet.

  SvaraRadera
 32. förstår resonemanget men man kan göra det enkelt för sig och säga att det inte är så lätt att hitta nya mittbackar när man sålt så många bra...

  SvaraRadera
 33. Haha, japp jag är avundsjuk.
  Men ni skojar väl?
  Visst för två år sedan såg han väl lovande ut men det senaste året har han ensam varit orsak till flertalet förluster och han har inte tagit för sig på a-träningarna.
  Vek? Tja, bristande fysik och psyke tycker jag kan passa under kategorin "vek".
  Och ETT konstmål gör väl ingen mittback.
  Jag har inget personligt med/mot honom överhuvudtaget utan ser bara till Blåvitts bästa, och det ser inte bra ut.
  Men han får hemskt gärna bevisa motsatsen, med råge.

  SvaraRadera
 34. Håller med många föregående talare kring att Dyre har lagt på sig för mycket muskler, detsamma gäller Söder, han har inte alls den kvickheten i kroppen efter han kom tillbaka från skadan (likt Dyre) utan har fått desto mer muskelmassa istället...

  SvaraRadera
 35. Sök på Jonathan Azulay på youtube. De va med på fotbollskanalen och grejer.
  Har vi sett samm matcher?! Vilka matcher har han själv bidragit till förlust?
  Förutom U21 matchen mot HBK där han fick två, helt felaktiga kort kan jag inte komma på någon match.
  Har du varit pÅ träningarna och kollat? Det har jag..

  SvaraRadera
 36. Jag måste faktiskt hålla med "glenna".
  Bristande fysik? Killen väger för fan 85 pannor!
  Herregud, hur okunnig får man vara?

  SvaraRadera
 37. Jag gillar denna posten starkt! keep up the good work!

  SvaraRadera
 38. Ryktas om att Stahre har en tredje Bangura pågång till Götet?

  SvaraRadera
 39. Beritz:
  2007 är inte 2011/2012!!!!

  SvaraRadera
 40. Som någon var inne på så är Blåvitts förmåga att producera duktiga mittbackar en "tradition" som sträcker sig mycket längre bak i tiden än 2004. En bidragande faktor till detta tror jag är stabiliteten på målvaktsposten. Från 80-talet och fram till 2007 hade Blåvitt tre olika målvakter. Med en stabil målvakt som styr försvaret tror jag att det blir betydligt enklare att gå in som orutinerad spelare och göra ett bra jobb i backlinjen. Dahlin har visserligen varit duktig på att rädda bollar, men det är svårt för oss på läktaren att uttala oss om hur väl han dirigerar försvarsspelet. Kanske gör han det bra, kanske inte? Min förhoppning är hur som helst att värvningen av den rutinerade Allbåge skall ge backlinjen den trygghet som krävs för att nya och unga spelare skall kunna växa in i sina roller och bli landslagsmässiga backar, som så många andra blåvita försvarare blivit före dem.

  SvaraRadera
 41. Pat the Cat2011-10-10 15:31

  Helt seriöst så skulle jag inte bli förvånad om vi får se Jakob i mittförsvaret tillsammans med Dyrestam... Två bollsäkra mittbackar är ganska viktigt om man vill äga matcherna. JJ har ju dessutom tuffat till sig rejält i år...

  SvaraRadera
 42. Jag ser hellre JJ som mittback än mittfältare. Han har ju dessutom gjort en hel del mål med huvudet, vilket brukar vara ett signum för mittbackar.

  SvaraRadera
 43. Var finns logiken? Bänka Hjalle för att han är gammal fastän han är vår bästa mittback?

  SvaraRadera
 44. http://www.aftonbladet.se/webbtv/sport/fotboll/bundesliga/article13705261.ab

  SvaraRadera
 45. Att Ragnar sackade berode på att han hade vägledning av Bjärsmyr. Ragnar är brytstark o snabb o bra på huvet men spelförståelsen är inte den högsta.

  Kalle har allt om han kommer igång utom snabbheten.....

  Tesen att falla ner om man är långsam är sann men leder till brist minns J.Olsson-J.Björklund en spelare en snabb o brytstark.

  Vilken styrka!!

  SvaraRadera
 46. Att Ragnar sackade berode på att han hade vägledning av Bjärsmyr. Ragnar är brytstark o snabb o bra på huvet men spelförståelsen är inte den högsta.

  Kalle har allt om han kommer igång utom snabbheten.....

  Tesen att falla ner om man är långsam är sann men leder till brist minns J.Olsson-J.Björklund en spelare en snabb o brytstark.

  Vilken styrka!!

  SvaraRadera
 47. Anonym 00.55:
  Logiken att bänka Hjalmar är inte för att han är gammal, utan för att han har en låg högstanivå. Om han hade haft en högre högstanivå hade han inte spelat för IFK i 10 år utan ett uns av intresse från någon annan klubb. Mediokra mittbackar passar i mittenträsket av AS eller på bänken i toppklubbarna. Vill vi vara en toppklubb eller en mittenklubb? Jag har under perioder varit stolt över att ha en så duktig bänkspelare som Hjalmar i IFK, men jag är inte stolt över att ha honom som startspelare.

  SvaraRadera
 48. Jag tycker att skribenten glömmer bort spelartyp D, som snart vill befinna sig där spelartyp C är, samt spelartyp E som ser upp och lär sig av spelartyp D. Även spelartyp E och F borde fått iallafall en rad eller två.

  SvaraRadera
 49. Bara jag som tycker att typsnittet i denna artikel är bättre än det som används på övriga sidan.

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.