2011/10/15

Sex matcher till dubbla guld

U-TRUPPEN. Ett sånt här miserabelt år får man väl glädjas åt det lilla. Eller lilla och lilla. IFK Göteborgs yngre garde har nämnligen tagit sig till kvartsfinal i både JSM-slutspel och U21-slutspel. Det är i mångt och mycket samma spelare i båda slutspelen men reglerna är annars följande: I JSM används enbart spelare födda 1992 eller senare. I U21-slutspelet används spelare födda 1990 eller senare men man får även använda fem spelare äldre än så, plus en äldre målvakt om man vill.

Detta gör att JSM-laget, som är först ut med sin kvartsfinal idag, enbart använder spelare från U-truppen. Det är en homogen grupp som har ett tydligt spelsystem och är väldigt samspelta. Detta till skillnad från U21 som kan innehålla ganska olika spelare från gång till gång. Så även om det är roligt att titta på ett U21 som ofta är kryddat med spelare från a-trupp såsom Robin Söder, Karl Svensson & Philip Haglund, så ser man väldigt lätt att det finns en tydligare idé när det bara är u-truppsspelare som lirar.

Det finns många duktiga juniorlag i Sverige och ett av dom är Hammarby som kommer på besök till Bergsjövallens gräs idag klockan 13.30. Där möter man ett IFK Göteborg där u-lagets excentriska tränare Eilert Björkman har tagit ut följande trupp: August Strömberg, Felix Nyström, Allan Mohideen, Jesper Brandt, Malek Iskander, Jonathan Azulay, Niklas Andersén, Tobias Bratt, Billy Nordström, Chris Mbamba, Efe Yildirim, Muhamed Dizdar, Bragi Bergsson, Andreas Peterson, Fredrik Alnäs, Sam Larsson, David Moberg Karlsson, Sebastian Ohlsson.


Att hålla koll på i den här gängen är kanske först och främst de duktiga anfallarna David Moberg-Karlsson och Sam Larsson. David, som populärt kallas DMK, har de flesta redan sett genom sina minuter i allsvenskan. Det är en snabb spelare som löper smart i djupled och på passning från sin anfallskollega Larsson kommer han ofta till frilägen. Här behövs det dock övas på att bli mer distinkt framför mål, för det är inte alltför hög procent på frilägena som går i mål.

Även Larsson behöver öva på att bli mer distinkt i avsluten. Avslut som han ofta skapar själv genom sin briljanta teknik och spelförståelse. Vi som ser u-laget spela ofta vet att Sam vanligtvis är den som bjuder på den extraordinära underhållningen i det här laget med sina dribblingar, nedtagningar och klacksparkar. Ibland blir det dock en dribbling eller tre för mycket även för Sam Larsson.

Defensivt har man en säker målvakt med a-lagskontrakt i August Strömberg. I backlinjen hittar vi stabila Jonatan Azulay som ofta är väldigt bra på den här nivån. Här finns även den överaggresive vänsterbacken Niclas Andersén som aldrig tvekar på att göra en hopp-glidtackling när det ges läge. Man har även två yngre backar som båda är bofasta i "tv-landslaget" P95, Malek Iskander och Billy Nordström som är värda att hålla ögonen på, om dessa ges speltid. På mittfältet spelar snabbe teknikern Andreas Peterson på en kant och kraftpaketet Muhamed Dizdar på innermitten. Dessa två kompletteras ofta av Efe Yildrim, Bragi Bergsson och/eller Chris Mbamba. Ett bra och mångsidigt mittfält som innehåller kraft, teknik, snabbhet och spelförståelse.

Har ni möjlighet så ta er till Bergsjövallen idag klockan 13.30 för att se framtidens Blåvita lirare spela teknisk, snabb och sevärd fotboll.

14 kommentarer:

 1. Ska absolut dit och kolla. Bra rapport Erling!

  SvaraRadera
 2. Bergsjövallen igen för U-laget... varför kan de inte spela på Överås, som ligger två hållplatser från Ullevi? Att ha Överås som backup "om inte Bergsjövallen är spelbar" istället för tvärt om är i mina ögon väldigt märkligt.

  För övrigt skitkul att nu kunna se U21 på Nya Ullevi, de matcherna kommer mitt kompisgäng fortsätta gå på.

  SvaraRadera
 3. Man har ju som målsättning att man alltid vill spela på naturgräs när det går. Därför blir det Bergsjön idag. Sen om det är rätt eller fel går ju att diskutera.

  Idag är det också så att man möter ett lag som kör konstgräs i stort sett året runt, som jag förstått det, och då kanske man vill tillskanska sig fördelar via det.

  SvaraRadera
 4. Gött med bra rapportering, tack för det. Till skillnad från a-laget bjuder u-laget ofta upp till dans, vilket är trevligt för ögat. Hade jag inte jobbat hade jag absolut vart på plats idag. Varför är inte Lawal med i truppen?

  SvaraRadera
 5. För att Lawal är född 91, och därmed för gammal.

  SvaraRadera
 6. Är bästa alternativet dit buss 58?

  SvaraRadera
 7. Ska dit också! Vi ses där.

  SvaraRadera
 8. Välkomna till gröna sköna Bergsjön!!

  allaeanglar

  SvaraRadera
 9. Riktigt skoj att se, vore bilder från dessa matcher med U-21-laget och junior-laget! Om någon råkar ha med sig en kamera, skulle i alla fall jag uppskatta väldigt mycket om de lades upp här.

  SvaraRadera
 10. Excentriske?

  Varför det epitetet på Eilert? Jag fattar inte riktigt.

  SvaraRadera
 11. Kallt och gött på Bergsjövallen idag. Sam, DMK och Peterson var helt klart värt kylan i röv och fot.

  Säker seger, kunde dock blivit mer än de 2-0 som levererades av DMK.

  Tyckte att jag skymtade Kåmark på plats (bland Håkan och JO), eller såg jag så illa?

  SvaraRadera
 12. Som en liten extra detalj till en annars utmärkt rapport om våra bra unga lirare kan tilläggas att Sam Larsson är Daniel Larssons lillebror om inte alla visste det, och det vet ju alla att han är riktigt vass..

  SvaraRadera
 13. 16:18, det har jag naturligtvis koll på. Tycker dock det är dags att börja nämna Sam i egna ordalag istället för att hela tiden ha med just den detaljen. Därför valde jag att inte skriva något om det idag.

  SvaraRadera
 14. Jo att du har koll på det Erling det tvivlar ja inte en sekund på, och givetvis ska grabben stå på egna ben och inte behöva jämföras med sin bror hela tiden, var mest en liten info för folk som inte är lika insatta :-)

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.