2011/10/20

Ali Fegan "Vi kanske gick lite hårt åt Seppo"

PRIORITET FINANS-GRANSKNINGEN. Sedan sändningen av Uppdrag Granskning igår har kommentarerna på nätet haglat. Många kritiserar nu IFK Göteborg för att man låter Prioritet Finans pryda bröstet. 
Ali Fegan, reportern på SVT som gjorde granskningen tycker inte att det blev för mycket fokus på IFK Göteborg under sändningen.
Inte i själva reportaget tycker jag inte, men som heltimme var det mycket fokus. Vi resonerade som så att eftersom Blåvitt är en så stor klubb, sponsringen så omfattande och att det betyder så mycket för Prioritet Finans exponering var det befogat, säger han till Baraben.com.


Mycket klipp från vårderbyt mot Gais varvades under reportaget. Flera gånger zoomades Prioritet Finans logga in på de blåvita spelarnas bröst. Här var det många som undrade vad det hade med granskningen? Vad hade bilderna på Glenn Hysén och Glenn Strömberg med PF att göra?
De historiska bilderna illustrerade den förra sponsorn ICA. Vårderbyt använde vi med den nya tröjan och PFs reklam på arenan.


Det som upprörde flest och även undertecknad var när en SVT-reporter försökte pressa Seppo Vaihela till en kommentar fast att de flera gånger meddelat att de inte ville ställa upp i reportaget. "Erling" skriver bra om detta i ett tidigare inlägg:


"Tydligen kan man inte heller respektera folks önskemål från Uppdrag Granskning om att inte ställa upp på intervju. IFK Göteborg hade svarat i mail och samtal och varit väldigt tydliga om att man inte ville ställa upp i intervju i ärendet. Ändå dyker UGs programledare upp med en kamera i handen på deras kontor, i ett desperat försök att få sensationella kommentarer att kunna ställa emot Prioritet Finans."


Gick ni inte lite väl hårt åt Seppo och IFK Göteborg i slutet av reportaget?
Vi har haft diskussioner på redaktionen om det. Vissa tycker vi gick för hårt åt Seppo, andra inte. Själv tycker jag det var synd att Nils Wiberg duckade och då hamnade kanske istället för mycket fokus på Seppo istället. Det var strongt av honom att komma ut i alla fall, det gjorde ju inte PF.


Hur mycket av har din kärlek till Hammarby spelat in i viljan att göra denna granskning?
Jag har naturligtvis förstått att det jag skrev i brevet till mannen i fängelset upprört många. Inte minst på redaktionen har jag blivit trackad för det... Men det var verkligen för att få honom på kroken. Och jag kommer förmodligen aldrig försöka skämta i ett brev igen. Men att jag är bajare har aldrig varit en hemlighet. För den som googlar finns det uppgifter som är 10 år gamla från intervjuer och annat. Magnus S som gjort programmet med mig är IFKare. För oss har drivkraften varit att ställa frågan var pengarna inom idrotten kommer från? Det har varit det enda viktiga. Sen tycker jag en fråga försvunnit kring brevet: vad har den kriminelle och PF för relation? Eftersom han uppenbarligen valde att "läcka" brevet till PF, som sen gav det vidare till Resume?  


Har kommit en del uppgifter om ditt engagemang i Bajens firma, kommentar till det?
- Det stämmer inte.


Är du själv nöjd med er vinkling av programmet?
- Jag tycker vi gjort en gedigen research som vi lyckades presentera på ett hyfsat bra sätt. Ekobrott kan vara bland det svåraste som finns att göra i TV. Väldigt tekniskt och komplicerat. Som helhet och att diskussionen på flera håll nu handlar om just sakfrågan - idrottens pengar - värmer i hjärtat.

48 kommentarer:

  1. Ängel Sthlm2011-10-20 18:32

    Enligt FLERA uppgiftslämnare har Ali Fegan visst en relation till KGB.

    SvaraRadera
  2. Ja, det stämmer.

    SvaraRadera
  3. Varför gör man inte då mer en reserch på vad flera idrottsföreningar får sina pengar ifrån? varför frågar man inte ut Hammarby om det också? eller RIK?
    Det är ju för att de ville åt IFK också.
    De hade ju kunnat visa att de granskat några fler vart deras pengar kommer ifrån. Som de vinklar det är det som om blåvitt är en del utav Prioritet finans och det är dom som gör fel.

    SvaraRadera
  4. Kan ingen göra lite research på Ali Fegen, så kan ni här på bara ben presentera lite "granskning" av honom och sedermera hans trovärdighet som analytiker och person.

    SvaraRadera
  5. Ali Fegan har även skulder hos kronofogden. Passande för en granskande och moralens väktare.

    SvaraRadera
  6. Hur kunde frankie beskriva detta som blåvitts kommande kris?! Kräver förklaring(Ursäkt).

    SvaraRadera
  7. Nu har PF svarat på huligan-ali och hans polare frankies beskyllningar.

    SvaraRadera
  8. Till Ali Fegan.

    Har du några moraliska betänkligheter kring hur ni framställer individer/företag eller helgar ändamålet medlen, d.v.s. bra och smaskig TV?

    Varför ska vi tittare behöva läsa på Prioritet Finans hemsida att det var du som föreslog "DEN OSANNOLIKA PLATSEN" Backaplan?

    Varför ska vi tittare missledas kring att det endast köptes godkända fakturor från ditt företag och inte det transportföretag som behövde "snabba pengar"?

    Varför ska vi tittare luras att misstolka innebörden av VD:ns citat om "elaka pengar"?

    Det finns fler frågor. Men vi går på den viktigaste direkt.

    Varför låter du inte den OFÄRGADE sanningen tala?

    SvaraRadera
  9. Tycker UG gjorde ett bra program. Tror verkligen inte att Ali gjorde deta för att han har hjärta för Bajen. Hans kollega är ju IFKare...

    Sanningen svider ibland och vi skall ju inte behöva ta PF i försvar bara för att de är vår sponsor.

    Varför gör inte BaraBen en granskning av hur IFK väljer sina sponsorer? Nu har vi tydligen förlängt avtalet med Adidas i fyra år..Har det gjorts en riktig upphandling? Skulle inte tro det.

    IFK är för dumma/stolta för att ringa runt till Nike,Kappa,Puma,Umbro,Joma,Errea mfl och fråga vem som kan ge bästa dealen

    SvaraRadera
  10. Enligt rykten så har Ali har tydliga kopplingar till ett bolag som åkte dit med svartjobb på NK bland annat. Går att googla fram om man vill.

    Angående hans kopplingar till KGB så går det nog gräva fram om så är fallet.
    /AlexDesouza

    SvaraRadera
  11. Olof Lundh:

    "Hur ska MFF, AIK och SvFF göra med PEAB?
    20 Oktober 2011 kl 18:20, Olof Lundh

    IFK Göteborg är i stormens öga efter Uppdrag Granskning om huvudsponsorn Prioritet Finans. En reflektion är att Blåvitt behöver någon som kan lära ledningen att hantera mediernas förfrågningar.

    För det är svårt att se hur IFK skulle kunna åläggas ansvar att hårdgranska Prioritet Finans. Särskilt sett till att det inte verkar finnas någon förundersökning eller några åtal mot bolaget.

    Sedan handlar det om att Göteborg snabbt måste utreda sponsorn och ta ett beslut om man ska bryta avtalet eller ej. Naturligtvis sårar det IFK om Prioritet inte har någon ordentlig reda på affärerna och då är det viktigt att snabbt ta beslut och agera.

    Samtidigt kan man inte klandra IFK Göteborg för mycket. I så fall undrar man hur fotbollsförbundet och Malmö FF och AIK ska göra? Alla sponsras av PEAB.

    PEAB och folk i projektet är ju föremål för åtal gällande mutor kring bygget av Nationalarenan. Där är det alltså en rättslig process i gång till skillnad från Prioritet Finans."

    SvaraRadera
  12. Han har goda kontakter med slagskämparna i Bajens firma, KGB!

    SvaraRadera
  13. SKF kom och rädda oss!!!

    SvaraRadera
  14. Var har fotbollen hamnat nånstans, alla bara gottar sig i Blåvitts affärer med PF, jag tycker också Blåvitts styrelse har sålt bort IFK:s själ, men det var redan i vintras när man skrev avtalet med PF o därför är det konstigt att alla reagerar nu. Är det ingen som upptäckt att Blåvitt spelat med inkassoföretaget på framsidan av tröjan förrän nu, risken är väl att om Blåvitt gjort en stark säsong så hade väl PF helgonförklarats. Cynisk värld det här.

    SvaraRadera
  15. Hej Ali, varför inte ta en granskning på PEPSI? kanske dom har sysslat med lite oetiska saker. Sen kan du ta och klippa in matchbilder på Hammarby.

    SvaraRadera
  16. Om en månad när det här sedan länge är glömt kommer en liten notis om att utredningen inte hittade några felaktigheter. Alla glada, och alla samarbeten kan fortsätta som vanligt.

    SvaraRadera
  17. Anonym 19:58.

    Vad får dig att tro att något annat varumärke skulle vara intresserade av att vara leverantör till IFK. Tror du på allvar att det är en lönsam affär? Räkna på det....

    Men du har rätt inget annat varumärke blev tillfrågat.

    SvaraRadera
  18. Om man letar efter skurkar bland sponsorers kunders kunder så garanterar jag att SAMTLIGA lag och idrottsutövare borde bli utsatta för samma sak som IFK nu blir.

    Tänk er själva hur många personer man faktiskt har kontakt med om man räknar med sina vänners vänner... lovar att jag personligen garanterat både har mördare, bandidosmedlemmar och annat skurkaktigt folk i min krets då, trots att mina vänner är de hederligaste som finns.

    Nä, trams detta, ge oss ett nyförvärv nu istället! Vad hände med Elm?

    SvaraRadera
  19. Jävla lögnare du är Ali. Magnus S på SVT säger ju själv att han är öis:are och inte Blåvitt. Du har trovärdighet noll.

    Jag kan inte förstå hur journalister hela tiden anser sig vara lite finare så de kan ljuga folk rakt upp i ansiktet.

    SvaraRadera
  20. Tänk er bara Volvo finans, hur många kriminella eller folk med kriminella vänner har inte lån på sina volvobilar? Hualigen.

    Tänk er alla som flyger med SAS, Sas måste ju frakta kriminella på dagliga basis...

    Taxi Göteborg, hur många kriminella åker inte taxi?

    Ni förstår min poäng. Allt går att vinkla...

    SvaraRadera
  21. 20:23

    IFK Göteborg är ett av Nordens starkaste varumärken. Det kanske är därför som PF är intresserade av att sponsra IFK.

    Jag tycker det är dåligt skött av IFK att man inte frågar runt bland de andra företagen. Det kan ju inte vara så att Adidas har monopol på IFK. Jag vet enligt säkra källor att det finns företag/märken som är beredda att betala bra mycket mer än Adidas gör..

    SvaraRadera
  22. Skit i PF nu! Läs vad sopan Drugge har för bortförklaring till hans dåliga säsong:

    Dessutom är pressen högre på IFK Göteborg, menar Drugge. Sveriges mest traditionsrika klubb har krävande supportrar och en historia som tynger.

    Nej va jobbigt! Torka tårarna med dina 200 000 i månaden så ska du se att du kan snubbla på bollen igen!

    SvaraRadera
  23. Granska huligan-Fegan nu!

    SvaraRadera
  24. Om du nu har säkra källor på varumärken som kan tänka sig att "betala bra mycket mer än Adidas". Varför har inte dessa varumärken kontaktat IFK? Då det faktiskt är så branschen fungerar.

    Nämn ett varumärke som kan tänka sig att lägga mellan 7-10 miljoner då det är de summorna vi pratar om.

    SvaraRadera
  25. Feg(f)an är en feg fan

    SvaraRadera
  26. 21:49

    Jag vet att det var flera varumärken som uppvaktade IFK vid förra omförhandlingen men att IFK var "passiva" och "ointresserade". Visst detta var under förra marknadschefens tid men vi pratar 7-8 miljoner kr/år (pengar + kläder)

    Idag kan jag tänka mig att Adidas betalar max 3-4 miljoner kr/år (pengar + kläder)

    Jag vet att det var två utländska märken som ville komma in på den svenska marknaden och ville ha Blåvitt som sitt Flaggskepp.

    Som supporter till IFK så förväntar jag mig mer än så. Om ingen leverantör kontaktar en så får man väl ringa upp själv. De har väl 5-6 heltidsantällda på kamratgården som arbetar med dessa frågor...

    SvaraRadera
  27. http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.474775-nk-stadades-svart-av-asylsokande?m=print

    Ali Fegans svärfar ifarten... Alltså SVT`s Belinda Olssons far.

    SvaraRadera
  28. om jag kommer ihåg rätt så ligger adidasavtalet på, i runda slängar, 5 miljoner idag. Det man får räkna in när man pratar om ej etablerade varumärken som vill in på marknaden är att de nästan alltid arbetar med direktförsäljning vilket hade lett till att IFK hade tappat en annan stor sponsor nämligen Intersport.

    Tittar du på Errea, Joma, Macron mfl så är det ju inga direkta världsmästare när det gäller kvalitet och leveranser och dessutom med bristfälliga svenska organisationer.

    Det är inte alltid den som erbjuder mest som levererar bäst...

    Det finns bara tre möjliga varumärken för IFK att någonsin bära Adidas, Nike och Puma två av dem var inte intresserade.

    SvaraRadera
  29. 22:26

    Du har en poäng med etablert vs oetablerat märke! Å andra sidan så styr inte Intersport vilket märke IFK väljer, de är endast leverantör. Exempelvis så plockade Intersport in Kappa när de valde Hammarby (första gången).

    Jag har inget emot att Blåvitt väljer Adidas men jag tycker verkligen att man skall kolla runt bland fler märken om inte annat för att pressa Adidas att höja sponsringsvärdet.

    Ja det är ju överspelat just nu då Blåvitt teckant fyraårskontrakt med Adidas.

    5 miljoner tycker jag låter ok men jag tycker personligen att Blåvitt är värda mer pengar. Adidas kommer billigt undan :)

    SvaraRadera
  30. Herregud, ska blåvitt skippa adidas och spela i vadå? Blåa och vita... rutor? Nä, nån måtta får det vara. ;)

    SvaraRadera
  31. 22:48

    Rutor?Du tror väl inte att Nike skulle göra rutiga matchställ till IFK?Kom in i matchen nu..

    SvaraRadera
  32. Ali Fegan saknar något -- några hjärnceller, vilket gör att han inte kan tänka klart.

    ALL FOCUS var ju för f-n på Blåvitt och de hade inte sänt/gjort programmet om inte Blåvitt varit sponsrade - period.

    /Franz

    SvaraRadera
  33. Thomas 20/10/11 19:35

    I det fallet hade han väl rätt Frankie - dels så tillhör han drevet och dels så har det blivit en kris - fast de inte har gjort något fel ... ridå ..

    SvaraRadera
  34. Anonym 20/10/11 19:58

    UFO! Nu svamlar du mer än vad du har hjärna till!

    SvaraRadera
  35. Idrottsföreningen Bandidos Göteborg.

    SvaraRadera
  36. Förra omgången när det förhandlades om klädsponsor var Kappa på besök och gjorde en presentation.
    Dom föll bort på att organisationen för/runt Kappa var minst sagt tveksam. Man hörde inte av sig och anställda blev uppsagda till höger och vänster. Om kappa är bättre nu vet jag inte men då var dom en rätt skakigt företag.

    SvaraRadera
  37. Hela reportaget från UG är så jävla tandlöst. Granska vilket företag som helst och du kommer att hitta kriminella kunder, inget snack om saken. Det viktiga här är att i samtliga de fall som UG lyfte fram så är inte PR misstänkt för brott ett endaste av fallen. Spelar inte det någon roll för er nötter som köper UG:s skurkutmålande av PF?

    SvaraRadera
  38. Ni som köpt UG gransknings rakt av, kanske åtminstone kan offra 2 minuter på att läsa vad PF själva säger?
    http://www.prioritet.se/ug.html

    Även om ni redan gett er dom, så kanske det kunde vara rättvist att ni i alla fall tar del av motpartens bemötande av UG:s anklagelser? Sen får ni givetvis tro vad ni vill i slutändan, men läs i alla fall och försök bilda er en egen uppfattning, och inte bara köpa UG:s bild rakt av.

    SvaraRadera
  39. PF har helt klart högre trovärdighet än UG. PF hänvisar till offentliga handlingar och domar gällande just dessa "elaka pengar". UG hänvisar till retoriska grepp som "ingen rök utan eld" och "guilt by association" och hoppar i de kronologiska förloppen.

    Osmakligt, osakligt och oseriöst.

    SvaraRadera
  40. MEN FÖR HELVETE IDIOTER, DET HANDLAR OM ETT FÖRETAG VARS AFFÄRSIDÉ ÄR ATT KÖPA FAKTUROR PÅ _EN_ DAG! 1 (EN!!!) DAG! FATTAR NI NU? DET ÄR HELA AFFÄRSIDÉN!

    Herrejävlar, jag blir så arg! Ska de sitta och göra en lika noggrann granskning av varenda kund som UG gjorde? VARENDA kund? Och detta på nån timme? Hitta kopplingar mellan olika företag, få reda på vart pengarna skall skickas?

    Företaget omsätter 4,2 miljarder, mindre än en procent av detta skulle vara på något vis inblandat med kriminella. Så ni tror att PF har en agenda där de riskerar hela skiten för att tjäna en jävla SPOTTSTYVER i sammanhanget? LÄGG AV! Det är ju som försäljaren (som troligen har provision) säger i bilen, deras granskare är duktiga, och hittar de något fel med företaget så är det stopp direkt. Ska granskningen kolla upp vart pengarna går i andra, tredje hand? På nån timma? IDIOTER!!


    För i helvete, tänk lite! Tyvärr är ryktet redan skadat, så nu kan vi hamna i samma sits som AIK och ÖIS varit i de senaste åren. Bara det att vi är ~30-40 mille back. Vart fan ska vi hitta dom pengarna? Superettan här kommer Blåvitt..

    SvaraRadera
  41. 09:38 postade denna url:
    http://www.prioritet.se/ug.html

    Mycket läsvärt. Tack!

    SvaraRadera
  42. Sitter på andra sidan Atlanten och följer detta skämt till repotage, inte så mycket i gentligen att UG granskar en branch som alltid varit lite tvivelaktig ( i alla fall i Sverige). Men det visar ju också hur starkt IFK som varumårka faktiskt år.

    Men min poäng e att just nu pågår Republikanernas valfjäsk om vem som skall utmana Obama, och där grävs det fram o vinklas rena lögner i direktsänd TV, och media e som rena mobbar och det spenderas miljoner dollars på att bemöta dessa lögner. Nu e ju inte allt lögner men mycket för att skada sin motståndare, inte helt olikt vad Bajen Ali vill göra med IFK....

    Och det verkar ju som herr Ali F har lite skumt mjöl i påsen, så varför inte gräva lite där o sälja storyn till en tidning o föflöjliga honom och UG så e saken snart över!!

    Just a thought.... 2012 SM Guld!!

    SvaraRadera
  43. Konstigt att dat anses graverande att Prioritets anställde agerar omoraliskt när han inte läser lagen för en kille i en bil på Backaplan.
    Vem använder Prioritets tjänster? Knappast de välbärgade. Om det förekommer 6 kriminella kunder av 3000, är det 2 promille.Det är ganska lite.

    SvaraRadera
  44. Hoppas nu verkligen att FI finansinspektionen gör en genomgående granskning av PI Prio Finnans så att liken kommer fram ur alla skrymslen och vrår.
    Kommer all kall fakta fram så slutar väl alla spekulationer eller?

    SvaraRadera
  45. Krister Karlsson2011-10-22 18:38

    Jag har kollat: PF har bedrivit verksamhet i 30 år. De står under Finansinspektionens och Datainspektionens kontroll. De har aldrig haft en prickning eller anmärkning. Men UG vet alltså bättre?

    Nä, huliganAlis motiv är mer än dunkla. Varför granskas inte Gothia cup och OS som sponsras av McDonalds som bevisat nyttjar svart arbetskraft? Varför gjordes det inga kopplingar till IFK när det avslöjades att ICA sålde ruttet och ommärkt kött?

    Ring fogden; hulliganAli betalar inte sin skatt. Därför blev han i augusti restförd hos kronofogden. HulliganAli jobbar för SVT som finansieras av skatte- och licenspengar. Men själv väljer denne moralens väktare att fuska med skatten. Nu snurrar rykten att han fick betalt av en konkurrent till PF för att göra det aktuella reportaget för UG. Kan konstatera att hans skuld hos kronofogden nu också har försvunnit.

    SvaraRadera
  46. Det är inte första gången det går onda rykten om den gode Ali. Sköter bara nu vissa sina kort på rätt sätt finns det en stor chans att han får kicken från SVT.

    SvaraRadera
  47. Krister Karlsson2011-10-22 22:06

    Vissa anser att Adidas och Nike skulle vara utmärkta sponsorer. Nja, de profiterar på barnarbete: http://alskadebeijing.blogspot.com/2006/06/dyra-klder-och-barnarbete.html

    Och det är fakta. Bryr sig SVT och hulligan Ali om fakta när det gäller PF. Nix, slaskig sensationsjournalistik har blivit UGs adelsmärke!

    SvaraRadera
  48. Nils Wiberg är en seriös och oerhört duktig affärsman - som älskar Blåvitt. Hela den här grejen som UG ägnar sig åt är att göra en höna av en fjäder.. extremt oseriöst. UG förstår inte hur finansbranschen fungerar

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.