2011/01/14

Wisemen bjuder på tabuartad psykos- och våldshumor

HULIGANISM. Den här filmen innehåller ett våldsamt slagsmål mellan Wisemen (vitt) och Gärningsmännen (svart) i Västra Frölunda. Filmens innehåll utspelar sig under hösten 2010 och 1.45 in på filmen börjar en makalöst bisarr och humoristisk men våldsam sekvens. Hade du sett det på tv-bloopers skulle skrattet suttit klockrent. Många av er läsare skrattar säkert nu med, men de en del av er smyger med detta, eller slänger kanske in en avståndstagande kommentar för att väga upp det hela.

Som sagt, kika 1.45 minuter in:
"Nöjda? Nöjd?! Ha? Nöjda? Är ni nöjda?" *POFF*Hade detta varit en tecknad film skulle små barn utan problem fått se händelsen på tv. Ingen hade rasat. När det blir en spelfilm kanske en och annan förälder blir lite mer restriktiv och när det kommer som en verklig sekvens på You Tube börjar moralpaniken krypa längs ryggraden.

Föräldrar, indignerade medborgare och andra åsiktsmaskiner skulle inte bry sig det minsta om det hela var ett videospel. Tvärtom räcker det att se på valfritt barnprogram på reklam-tv en helgmorgon eller på de dataspel som finns i var unges spelkonsol och mobiltelefon för att uppleva mycket värre våld än en sådan här huliganfajtsvideo bjuder på.

Men när är det verklighet i Göteborg blir folk oroliga. Svensson inser att våldet finns "otäckt nära", även om det här slags våldet aldrig har drabbat honom och med all sannolikhet aldrig kommer att göra det. "Snart kanske min unge är vuxen nog för att delta i den här typen av gängslagsmål", slagsmål i fotbollens namn, tänker pappa. De yngsta "grabbarna" är i dag i lägre tonåren, tänker mamma. De inser att de inte har någon kontroll över sina barn och att hundratals småungar i Göteborg drömmer om att vara den som kan sikta uppåt i huliganstatusstegen. Sikta att passera etapperna i den uppbyggda fiktiva "interna ligaära" mot det som anses tyngst, att en dag vara en av Wisemens äldre.

Huliganism, våld, människors gruppbeteende, adrenalinkickar, kompisgrupper, fotbollens djuriska mekanismer, machokultur, polisens beteende, omgivningens reaktioner, knark, ultravåldsromantik, utanförskap, oro, arbetslöshet, maktrelationer, prostestvilja, hat och alla de andra delfenomen som utgör fotbollshuliganismens kärna 2011 försvinner inte för att vi slutar prata om den. En del grabbar brukar säga till mig efter diverse publiceringar gällande "scenen" här på BaraBen vad de tycker. Från andra sidan kräver - oftast helt anonyma - muppar att "BaraBen måste ta avstånd från huliganismen". Trots att många av våra skribenter inklusive mig själv har gjort det på olika vis. Men när somliga, alltid väldigt anonyma, "krafter" åter begär att hela fotbollen kollektivt skall göra avbön för detta fåtal killar som väljer att slåss med varandra, så anser jag att debatten blivit helt genomrôten.

Lika lite som en normalt funtad och tänkande människa kräver att alla Skåningar ska ta avstånd för psykopaten "Lasermannen" i Malmö, att alla med rötter i Mellanöstern ska ta avstånd för tidernas mest misslyckade självmordsbombare i Stockholm, att alla jänkare skall ta avstånd för USA:s ständiga krigsförande - så kan idrottsdebatten kräva att fotbollsfans generellt blr ta avstånd från fotbollsrelaterat våld. Nej, det finns ingen som helst logik i det - för vi som inte är grabbar har inte ett jävla skit med deras aktiviteter att göra. Lika lite som Ragnar Sigurdsson kan beskyllas för katastrofen som Eyjafjallajökull lämnade efter sig 2010. Kollektivt ansvar sysslade nazi-Tyskland med, inte normalt funtade människor i en demokrati.

Därför ser jag humor i våldsklippet på You Tube. Trots att det som pågår i själva klippet faktiskt är helt bisarrt om man tänker efter. Men som fotbollssupporter behöver du eller jag inte på något sätt ta ansvar eller avstånd från detta om vi inte är en av dem som deltar. För vi är inte alla sammankopplade i en massa, med ett tänkande och därmed ett gemensamt ansvar gentemot omgivningen. Om du var på Parken den kväll i december när någon knivhöggs allvarligt, känner du behov för att ta avstånd från det? Känner du att du är delskyldig? Eller om du gått på Nivå under en av alla de kvällar som folk torterats i deras källare - kan man delvis lasta dig för att vakterna betett sig åt som svin?

Jag kan fortsätta så här i all evighet.

Fotbollsgöteborg utspelas inte i Star Trek och fansen är alltså inte "The borg". Vad nu mindre insatta åsiktsmaskiner och knäppgökar än säger, och vill få det till framöver. Låt var och en ta ansvar för sitt eget beteende och låt oss aldrig höra skitsnacket om att fotbollsfans i allmänhet eller fotbollen som fenomen i synnerhet genererar huliganism. Titta på ishockeyderbyt i Stockholm nyligen. Våldet har inte ett jävla skit med sporten att göra, bara för att de som väljer att slåss håller på ett lag. Lika lite som att de förortsoroligheter som skedde i Tynnered för något år sedan hade med etnicitet att göra. De som resonerar på det här kortsiktiga sättet är farliga för samhället, för de skiter i att lösa problem och vill bara hata och peka finger mot alla andra än sig själv. De vill aldrig inse att om vi alla skall betraktas som delskyldiga så är det hos sig själv och ingen annan man måste börja förändringen.

Nästa gång hoppas jag på en innebandy- eller kanske ridsportskravall.
Då kanske alla barnfamiljer i Sverige pekas ut som ansvariga för våldet...

115 kommentarer:

 1. Kollektiv skuld är lika idiotiskt som kollektiv bestraffning. Håller helt med dig. Bara för att vissa män är våldtäktsmän, innebär det att alla män bär skuld till att dessa våldtäkter sker? Fotbollsvåld är inget som andra än de som är inblandade i kan beskyllas för eller behöva ta avstånd ifrån!

  SvaraRadera
 2. Ta bort skiten! Vill inte se sådan här skit! Huliganer har fan ingenting med fotboll att göra!!! Har inte kollat på klippet och tänker inte göra det heller!

  SvaraRadera
 3. Naturligtvis kan ingen tvinga någon annan att ta avstånd från något, speciellt inte om man faktiskt är ett "känt" ansikte inom det man ska ta avstånd ifrån. Ingen annan kan ju kräva att någon ska göra något som man kan råka illa ut för.

  Dock skulle jag personligen vilja se att baraben inte skrev och la upp liknande bilder. Det finns trots allt en hel del människor som nu får se dessa bilder/klipp som kanske aldrig skulle sätt dem annars. Naturligtvis kan man hävda att debatt alltid är bra och rätt väg att gå men när det kommer till huliganer tror jag snarare att ge dem så lite uppmärksamhet som möjligt är bästa botemedlet och främst då mot ungdomsrekryteringen. Där borde svensk media i allmänhet ta ett betydligt större ansvar.

  Många bra och tänkvärde argument annars Frankie.

  SvaraRadera
 4. Lol @ gajsarn i rosa byxor #fail

  SvaraRadera
 5. Så oerhört patetiska människor det finns. Grottmänniskor som träffas på någon jävla grusplan och vevar lite, kanske får in en träff här och där. En bredsida i röven typ. Bli inte förvånade om deras barn en dag blir småkriminella, och deras barn, och deras barn, och deras barn...

  Nu kommer det snart ett inlägg från en grottmänniska som talar om för mig hur fördomsfull jag är och hur lite jag vet om livet som tuffing. Vill bara säga direkt att jag är stolt över att vara pacifist, jag är stolt över att kunna visa andra känslor än aggressioner och jag är framför allt stolt över att veta vad supporterskap EGENTLIGEN handlar om

  SvaraRadera
 6. Nu är inte jag så insatt i "reglerna" som brukar användas men ofta hävdas det ju att man inte ska röra dem som ligger ner och när folk är "nöjda" så ska de inte få mer stryk eller?

  Här sparkas det ju på minst en kille som ligger ner (andra går dock emellan och styr upp killen) och slås på folk som säger att de inte vill mer.

  Inte konstigt, är man fullpumpad på adrenalin och koks som ofta förekommer inom dessa kretsar så kanske man inte ska lita på att killarna följer reglerna.. Samtidigt som jag själv inte brukar slåss (och då antagligen inte anses ha någon rätt att uttala mig) så måste jag säga att de flesta ser ju inte så himla tuffa ut....

  SvaraRadera
 7. Kolla här.

  I Borås ligger man lite efter. Från Ellos katalogen.

  Ellos

  SvaraRadera
 8. Jag vet att ni håller på med en saklig och viktig diskussion här.
  Men samtidigt måste jag ställa spörsmålet; varför är han som skriker "nöjda" så tjock?

  SvaraRadera
 9. Intressant att se att inaveln fortfarande är utbredd i våra kranskommuner. Credd för det självironiska namnet iaf...

  SvaraRadera
 10. hahaha sicka dårar

  SvaraRadera
 11. Om ett gäng pedofiler hade kallat sig för Wisemen och hållit på Blåvitt hade nog BaraBen tagit avstånd

  SvaraRadera
 12. Precis Frankie!

  Det är fel på lagar och förordningar som inte kan ta itu med problemen och istället får fotbollen och till viss del hockeyn stå med skammen.

  Mao är det ett samhällsproblem, men Lagrell lyckas inte övertyga politikerna tillräckligt för att ta tag i frågan.

  /Franz

  SvaraRadera
 13. Ser ju ut ungefär som när polisen har övningar för att stävja bråkiga situationer med demonstranter, urlöjligt.

  SvaraRadera
 14. Bort med skiten, Frankie förtroende och anseende sjönk drastiskt!

  SvaraRadera
 15. Tragiska gais2011-01-14 21:56

  anonym 21:29/ Om ett gäng drakar kom flygande och höll på Blåvitt då, skulle de ta avstånd då? Alltså är du puckad eller är du. De har ju om och om igen tagit avstånd men poängterar här att det inte handlar om de andra människorna som INTE sysslar med detta. Hur fan löser du ett problem genom att ge dig på helt andra än dem som är inblandade i problemet? Du missar ju hela jävla poängen som görs i texten, på ett ypperligt vis för övrigt.

  SvaraRadera
 16. anonym 21:52/ Du är medveten om att du blir omtalad i texten som en anonym mupp som snackar just sådan dynga va? Ville bara kolla om senapsgaserna hade någon kontakt hos din hjärna. Over and out.

  SvaraRadera
 17. Du får ordning på åsikterna på slutet, men jag hajar verkligen inte raljerandet över föräldrar och moralpanik, och jag håller inte med dig om att film- och TV-spelsvåld i allmänhet är värre än det i videon. Att det är för jävligt och idiotiskt att folk slåss - oavsett om den vanlige supportern ska hållas ansvarig för det eller ej - är vi väl överens om Frankie? Eller?

  SvaraRadera
 18. Johan/ Så du menar att när folk tittar på mord, tortyr och krig på tv eller själva deltar i mördande och krigande i tv-spel så är det inte värre än att se en video på You Tube där folk slåss? Det känns ju som ett rätt märkligt sätt att se på saker.

  SvaraRadera
 19. Inte alls, Ola. Vi inspireras, räds och påverkas betydligt mer av det som händer på bakgården än i Tunisien eller i Super Mario Kart. Men visst, givetvis går ju gränsen någonstans för vilken grad av fiktivt eller avlägset våld som påverkar oss ännu mer än det i Youtube-videon.

  SvaraRadera
 20. Johan/ Så du menar att det saknas närhet till våldet när ungar spelar Grand theft auto och skjuter ihjäl folk, men att en video på folk som boxas på tuben påverkar dem mer för att det sker i Göteborg? Måste tyvärr säga att jag inte alls håller med dig och skulle nog hävda att man hittar massvis av forskning på att jag har rätt. Den våldsavtrubbning som pågår har ju i många fall lett till att barn slagits (och slagit ihjäl) varann för att de tappar koncepten till vad som faktiskt är riktigt våld och ej. Minns debatten på 90-talet om ninjaprogrammen på tv när alla ungar gick ut och körde karatesparkar i skallen på varann...

  SvaraRadera
 21. Väldigt intressant perspektiv, speciellt det med att folk alltid vill att alla andra ska ta kollektivt ansvar men glömmer bort sig själva! Den som säger att man måste ta avstånd från olika saker gör bäst i att knipa igen och börja rannsaka sin egen roll i samhällsdynamiken i första hand. Men det är klart att det är lättare att skylla på någon annan grupp än att faktiskt ordna upp sitt eget liv.......

  SvaraRadera
 22. Tragiska gais/ hahahahahaah, drakar, hahahahahahaha, jag dör.

  SvaraRadera
 23. Ola jag vill inte säga att du har fel för jag är inte hundra procent insatt i ämnet men jag skulle gärna vilja se den där forskningen du pratar om. Är inte problemet med tv-spelsvåld, filmvåld och så vidare just att man faktiskt inte har kunnat bevisa att det gör speciellt mycket "skada"? Hade det gjort det hade vi väl fått mycket mer lagar och regler på området eller? Det du refererar till som hände under 90-talet var vad jag minns iaf att två program togs bort här i Sverige (power rangers och darkvin duck, ursäkta stavningen). Var själv liten då och ingen av oss som gick i första, andra eller tredje klass förstod någonting alls eftersom vi inte ansåg de programmen värre än något annat. Idag om man ser på samma program och sedan jämför med de program som finns idag är det betydligt värre idag men jag kan inte se att vi har sett en dramatisk ökning av unga människor som har ihjäl varandra trots det? Eller att det skulle vara betydligt mer slagsmål överallt än förr? I Sverige ligger vi på en ganska stabil siffra vad gäller mord per år trots alla kvällstidningars krigsrubriker tex.

  Anledningen till att programmen togs bort var väl att några barn hade ihjäl ett annat barn i Norge va? Hur många fler sådana fall har vi sett sen dess? Borde ju vara massvis i sånna fall eller?

  Som Johan säger så påverkas vi dock mycket mer av det som händer på bakgården än det som händer i tex Tunisien. Det finns det för övrigt mycket forskning som visar, det är bara läsa lite sociologi så kommer du lära dig det =)

  Sen kan jag ju säga att varken jag eller några av mina vänner som spelat tv-spel hela livet där man har ihjäl folk inte har blivit påverkade att vara sämre människor eller mer våldsaccepterande än de man känner som inte har spelat tv-spel. Jag menar gå fram till vilket liten barn som helst och jag lovar att de kommer förklara för dig att det är skillnad på tv-spel och filmer. Det är nämligen inte på riktigt i spel och filmer... Det förstår iaf mina syskonbarn och de är mellan 4-9år. Ibland underskattar vuxna barn alldeles för mycket. Det sista är ju dock ingen forskning utan bara egna reflektioner.

  SvaraRadera
 24. Ola: Och hårdrocken var ju som bekant livsfarlig för kidsen nåt årtionde tidigare. Men okej, jag ska inte ta den striden med dig, du kan säkert ha rätt till viss mån. Min huvudsakliga fråga var varför Frankie talar om moralpanik. Att man inte ska lasta fotbollsvärlden för fenomenet betyder ju inte att det är desto mindre otäckt?

  SvaraRadera
 25. Journalisten2011-01-14 22:58

  anonym 22:37/ Det är väl det som är poängen. Att de program och dataspel som faktiskt påverkar ungdomar varje dag på nära håll inte leder till ökat våld i slutändan, men att ungar ändå trubbas av från våld. För 15 år sedan hade vi aldrig hört talas om skolskjutningar som i dag tyvärr blivit ett begrepp i de länder där vapen finns tillgängliga, tex USA och även Finland. Så det är ju inte svart och vitt rätt eller fel, bara märkligt att folk skulle påverkas av ett ganska mesigt Youtube-klipp men inte alls påverkas av att leka att man skjuter ihjäl folk flera timmar om dagen. Klart att det sistnämnda påverkar mer och är ett större problem för samhället i de fall där man har psykiskt sjuka ungar tex.

  SvaraRadera
 26. Johan - Det handlar väl om att faktiskt ägna sig åt de verkliga problemen i samhället om man vill ändra på inställningen till våld. Därför är det väl i högsta grad moralpanik bland dem som ägnar huvudsaken av sin energi åt att gnälla på fotbollshuliganer. Vi har mord, våldtäkter, knivhuggningar, gängbrottslighet, utpressning och framför allt fattigdom och utanförskap av olika slag med mera som kanske är liiiiiiiite mer problematiskt för folks attityd och för samhällets utveckling än huliganer? Om man ändrar på de här strukturerna så kommer ju sådana problem som huliganism att minska med. Tänk när huliganismen i England och sedan i Sverige satte fart, vad hände samtidigt i samhället? Klassklyftorna ökade. Är det en slump tror du? Att unga arga män söker kickar, våld, gruppbeteende osv? Knappast.

  SvaraRadera
 27. Personligen tycker jag att svenska huliganer är lite töntiga. Fjantiga ”regler och kodex”. Varför kan man inte knivhugga och döda varann istället? Att vara huligan är nästan lite bögfjolligt om man tänker efter. Jag har varit i 2 slagsmål – en gång var det en kniv inblandad – det var lite spännande. Och jag är inte ens så cool som en huligan…

  SvaraRadera
 28. Vill vara anonym...2011-01-14 23:31

  Själ la jag min tid på att skaffa mig en utbildning och sedan starta ett företag. Nu tjänar jag okmkring 80.000 kr/mån. Vad man ka prioritera olika i livet...

  SvaraRadera
 29. "Men när somliga, alltid väldigt anonyma, "krafter" åter begär att hela fotbollen kollektivt skall göra avbön för detta fåtal killar som väljer att slåss med varandra, så anser jag att debatten blivit helt genomrôten"

  Vad är problemet med det? Hur svårt kan det vara?

  Dina jämförelser med malmöiter och lasermannen osv är nonsens, men det vet du naturligtvis själv. Vilken normalt funtad muslim skulle välja att INTE ta avstånd från självmordsbombare om han nu inte sympatiserade med dessa?

  Förövrigt tippar jag att denna post kommer att få ett kommentarsrekord. Någon där emot?

  SvaraRadera
 30. Anonym 23.31:

  Ha ha, samma här. Ändå sitter vi här klockan halv tolv en fredag kväll och surfar på nätet...

  SvaraRadera
 31. Björn Ranelid2011-01-15 00:06

  Varför HYLLAR ni Wisemen?

  SvaraRadera
 32. anonym 23:39/ Du måste ju vara lite bakom. Alla muslimer bör alltså ta avstånd för islamistiska terrorister men alla skåningar ska inte ta avstånd från Lasermannen 2? Det finns ju ingen som helst logik i det förutom ren och skär rasism. Om man är annorlunda än mig ska man ta ansvar för alla andra som är "annorlunda" än mig, men om man är som mig ska man fan inte ta ansvar för idiotier. Smart resonemang.

  SvaraRadera
 33. http://www.facebook.com/?ref=home#!/group.php?gid=375824949027

  Detta är Kärlek !!!!

  SvaraRadera
 34. Björn Ranelid/ Varför HATAR du spädbarn?

  SvaraRadera
 35. Bottenlöst sorgligt.

  SvaraRadera
 36. Varför börjar ni inte med MMA och slåss inomhus i burar istället? Törs ni inte slåss om ni inte kan hålla polarna i handen?
  IFK Göteborg och samhället skulle bli överlyckliga.

  Och Frankie: Din beundran för dessa primater är ju obegränsad. Varför tar du inte värvning? Är du för feg?
  Vad säger GT om detta skitinlägg?

  SvaraRadera
 37. utivårhage2011-01-15 00:35

  anonym 00:32/ Du slår ju rekord i att inte förstå något alls. Vad säger GT om att fotbollsfans inte har kollektiv skuld till att visst folk som håller på Blåvitt slåss? Hahaha, ja vad säger Forskning och framtid om det, har hört att Frankie jobbar även för dem...

  Alltså de människor som är så rabiata och hatiska att de måste sitta på nätet och spy ur sig förvirrad skit kan väl i alla fall STANNA på Flashback så slipper resten av oss läsa det? Tack.

  SvaraRadera
 38. Wisemeninaveln fortfarande är utbredd i våra kranskommuner

  SvaraRadera
 39. anonym 00:32/ För fega för fega skriver du, som är för feg för att framträda med ditt namn utan sitter på nätet och skriver anonym dynga på en bloggs kommentarsfält. Ring Frankie och säg det till honom tuffing, kontakt får du här: markus.hankins@baraben.com så ska du se att han svarar. Feghetens ansikte är de anonyma lågdjuren som spyr galla över att andra människor är fega och försöker vara översittare. Ryggradslösa jävlar.

  SvaraRadera
 40. Varför håller debatterna här alltid god kvalitet fram tills sena nätter och helger? Då trillar alla fyllemongon in och ska dela med sig av sina "insikter" (som till 99 procent går ut på att rabbla öknamn och förolämpningar som ett dampbarn med aspergers)..?

  SvaraRadera
 41. Du har fel Frankie.
  Detta är frågor som man antingen är emot eller sympatiserar med.
  Om någon frågar mig om jag sympatiserar eller fördömer Lasermannen 2 svarar jag naturligtvis fördömer. Likadant med huliganism. Eftersom du ideligen tar upp detta ämne tar du ställning genom att inte fördöma det. Om du inte vill ta ställning kan du bara välja att ignorera det. Förstår inte hur man kan vara för det om man inte själv är huligan. Dom kostar bara en massa pengar, för IFK och staten, genom bevakning och sjukvård.
  Dom får gärna slå ihjäl varandra, men gör det då för fan i en källarlokal, och svärta inte ner IFK:s namn. Hur svårt kan det vara?

  SvaraRadera
 42. Anon 00:40:
  För att Frankie väljer att lägga ut "betet" vid denna tidpunkt.

  SvaraRadera
 43. Det är alltid kul när BaraBen förutspår en viss typ av kommentarer och de kommentatörerna tar åt sig, kissar på sig och flippar ur i en slags skriftlig hjärnblödning här. Stor humor för oss andra! Tack. Mera!

  SvaraRadera
 44. anonym 00:40/ Men allt ditt snack rasar ju ihop av det simpla faktum att Frankie och flera andra på Baraben tagit tydligt avstånd från våldet vid ett flertal tillfällen.

  Sedan haltar din logik, för det som diskuteras är inte om man skulle ta avstånd från ett fenomen om någon frågade - utan varför i helvete folk som inte har ett skit med huliganismen, våldet, terrorismen, kvinnomisshandel etc etc får frågan om de tar avstånd från det! Vad fan har alla andra som inte deltar i det beteendet med det att göra och därmed - varför ska de ta avstånd? Det är lika långsökt som att alla som håller på med höjdhopp borde ta avstånd från kokain för att Patrik Sjöberg ertappades med näsan i vitt pulver.

  Vad är du själv för en? En vit svensk man? Brukar du ta avstånd för alla relationsvåldtäkter som vita svenska män begår? Det finns tyvärr mängder av människor här inne som får deltagarna av en liten del av Köping att framstå som genier. Du är en av dem.

  SvaraRadera
 45. zr/ Ja, för det märkliga är ju att de postar sent på kvällar och inte det faktum att folk är så tragiska att de helt uppenbart sitter och super framför datorn. Roliga liv folk verkar ha.

  SvaraRadera
 46. Ser igenom skitsnacket2011-01-15 00:53

  Vill vara anonym/ Om man driver ett företag och har en stabil inkomst sitter man inte och skryter om det på nätet. Om man inte har en väldigt liten penis då. Jag tippar på att du tjänar 20 000, om du ens har ett jobb.

  SvaraRadera
 47. Anonym 00:40:

  Du har naturligtvis helt rätt! Problemet är bara att de flesta här inne inte kommer att förstå det då de är allt för upptagna med att beskylla dig för att kissa på dig samt uppmana dig att dra om det inte passar.

  Tror dock att Frankie, som ju ändå förefaller vara en reflekterande och tänkande människa, vet att du har rätt, även om han naturligtvis aldrig kommer att säga det.

  SvaraRadera
 48. I sak har du naturligtvis rätt Frankie, ändå intressant att det är just fotboll som primärt drabbats av företeelsen. Visserligen största sporten, men långt ifrån den mest brutala. Någon som sitter på en förklaring?

  SvaraRadera
 49. Anon 00:51:

  Och Frankies fredagsnöjen ska vi inte ens prata om...

  //Heja Blåvitt

  SvaraRadera
 50. anonym 00:40 + anonym 00:54 / Sluta debattera med dig själv din flane.

  SvaraRadera
 51. anonym 23:39/ Den här kommentarsposten kommer inte ens vara i närheten av rekordet. Någon post hade väl uppemot 1200-1400 kommentarer nåt år sen va? Om skatteskandalen eller nåt.

  Sen tycker jag iofs ditt inlägg är rätt mkt snömos för alla som inte hoppade av skolan i sexan kan ju se att det Frankie skriver här är rätt så jävla självklart, men att det finns massa hat och allmänt missnöje med sin egen roll och samhällets svek att folk ständigt söker syndabockar överallt. Alla fotbollsfans ska ta avstånd från huliganer? Ja, då ska väl alla med krulligt hår ta avstånd från Ron Jeremy.

  SvaraRadera
 52. anonym 00:54 hahahaha har du kissat på dig nu?

  SvaraRadera
 53. Pat the Cat2011-01-15 01:23

  Frankie:

  Det tragiska är väl snarare att det finns vuxna människor som är så bösiga och tycker att det är så tufft att slåss så att de riggar en fight från ingenstans... håll med, det är ju mesigare än live-rollspel där folk springer runt och tror att de är orcher...
  I mitt fall är det sådana fjantar som jag inte kan identifiera mig med och därför skäms jag för att de håller på samma fina klubb som jag... Sådant bös borde hålla på GAIS...

  SvaraRadera
 54. Vi är blåvitt - Bäst i Sverige! Inte fan ska vi hålla på med sån här skit, MEN om nu folk vill göra det; fine, 20 (max) idioter som har liten penis och måste visa nåt, låt dom hållas! Jag tycker bara det är synd om dom för egentligen är dom ju GAIS:are när dom gör så här. "Alla som bråkar är GAIS:are!" borde klacken börja sjunga!

  SvaraRadera
 55. Peter Englund2011-01-15 01:36

  Varför i hela friden HYLLAR ni Wisemen?

  SvaraRadera
 56. Uppmärksamma inte idioterna så syns dom inte lika mycket... Sån här skit vill vi inte se på baraben!

  SvaraRadera
 57. 14/1/11 23:02 Ola: Vem är det som lägger huvuddelen av sin energi på huliganfrågan istället för att lösa mordens och våldtäkternas gåta? Det är det väl ändå ingen som gör? Jag har väl inte sagt ett ord om vilka faktorer som skapar huliganer? Du måste blanda ihop mig med någon annan.

  Jag vill bara ha medhåll när jag säger att det inte är en legitim syssla att spöa andra på stan.

  SvaraRadera
 58. Johan/ Det har du redan, i vad som vi alla måste rätta oss efter: Svea rikes lag. Så vad är det du söker för stöd? Vi har redan lagar för vad man får göra.

  SvaraRadera
 59. Ola/ Han är bara en av internets underbara tjafsare som vill ha något att snacka om. Den som inte förstår och håller med om merparten av den här texten måste ju vara antingen lätt efterbliven eller totalt rabiat.

  SvaraRadera
 60. Härligt jobbat WM!

  SvaraRadera
 61. 14/1/11 20:41

  "Vill bara säga direkt att jag är stolt över att vara pacifist, jag är stolt över att kunna visa andra känslor än aggressioner och jag är framför allt stolt över att veta vad supporterskap EGENTLIGEN handlar om"

  det här är det stora problemet tycker jag. Folk som tycker att domn är så jävla präkliga och tycker att jag är minnsan en riktig supporter. ALLA som håller på blåvitt är väl en riktig supporter? utvecklingsstörd, man, kvinna, svensk, engelskman, en som gillar bilar eller en som gillar att slåss?

  ´Vad gäller klippet, låt gossarna slåss. Om alla är med på det, well vad är problemet? det drabbar ju ingen som inte vill vara med.

  Och sist. Nej jag är inte med i ngn firma eller gruppering alls, jag gillar bara att gå på GU och njuta av stämningen.

  SvaraRadera
 62. [Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.

  SvaraRadera
 63. Sluta hylla män som slåss!
  INTE bra bara ben. Ta bort skräpet genast!

  SvaraRadera
 64. Jag läser inte detta blogginlägg, eftersom det varken har med fotboll eller Blåvitt att göra. Det är saker som har med dessa två saker att göra som jag vill läsa om på denna blogg.

  Endast!!

  Det är därför jag väljer att kommentera inlägget, utan att ha läst det.

  SvaraRadera
 65. Christer Kloo2011-01-15 11:04

  modell tåg och Lastbilar är min passion i livet.

  SvaraRadera
 66. anonym 10:56/ Somna om, du är ju så förvirrad att du inte ens vet vad du själv skriver.

  SvaraRadera
 67. utivårhage2011-01-15 11:27

  Jag undrar hur de här "visa inte våldet ta bort skandal"-människorna resonerar, det här är en debatt och ett fenomen som inte försvinner för att man tiger om dess existens. Självklart ska baraben ta upp alla aspekter av fotbollssfären och supporterkulturen då andra sidor just gör detta, låtsas som det regnar. Om det inte finns på baraben så finns debatten inte alls, tvärtom är det en sjukt viktig del av barabens existens att ni tar upp de här grejerna!

  SvaraRadera
 68. jätteroligt...

  SvaraRadera
 69. Tycket uppriktigt synd om dina eventuella blivande barn Frankie. Våra barn kommer utsättas för tecknat våld. Dina barn kommer åka på studieresa till ultimate fightingmatcher bara för att det är bra att prata om det.

  Om du introducerar alkohol tidigt och har en liberal alkoholåsikt och pratar om det så är det större risk att ungarna fastnar i beroende. Det är bevisat.

  Vissa saker ska kvävas fram till 18 års ålder.

  SvaraRadera
 70. till utivårhage m.fl.:
  Jag är en av de som inte tycker att detta ska diskuteras här. Men jag har absolut inte sagt att det ska tigas ihjäl.
  Men att säga att detta tillhör supporterkulturen är bara idiotiskt. Det tillhör våldskulturen, och den brottsliga kulturen, och bör därmed diskuteras på bloggar som tar upp sådant. Alla ansatser för att förknippa våldsidioter med fotbollslag ger dessa tomtar vatten på kvarn, och får dem att tro att de "skyddar" oss andra genom att bete sig som idioter.

  Ge inte idioterna utrymme i sammanhang där de inte förtjänar utrymme, så resonerar jag.

  SvaraRadera
 71. Blazen/ Det där är ett ignorant perspektiv med tanke på att det handlar om flera tusen fotbollsfans till alla större lag som håller på med det här i olika former och samma våld finns kring matcher, bortaresor etc. Så att inte säga att det har med supporterkulturen att göra är väldigt trångsynt. Du kan tycka att det inte borde ha med den att göra, men den finns där lik förbannat i dagsläget. Att vägra att snacka om problemet är ungefär lika mycket en lösning som att påstå att det inte finns något fotbollsvåld.

  SvaraRadera
 72. Per: Haha det är bevisat att liberal syn på alkohol gör folk till alkoholister? Då borde alltså Sverige ha minst alkisar i Europa och den sundaste synen på drickande då vi har den absolut strängaste alkoholpolitiken och ett väldigt problematiskt förhållande till vårt supande. Men ditt "bevisat" är nog rätt mycket fantasier kompis. Sicket snömos.

  SvaraRadera
 73. Funderar på att aldrig mer läsa baraben inget som skrivs i samband med klippet kan legitimera visning. Fy fan går på fotboll med mina barn som dessutom ibland läser baraben..

  SvaraRadera
 74. TA BORT SKITEN från vårt underbara BB!!!
  Frankie nu sjönk du till samma jävla ap-nivå som WM.

  Det är en jävla skillnad att se Tom & Jerry på TV eller spela GTA än att slå något på käften. Det är en jävla stor skillnad.
  Dessa mongos som du hyllar kanske har sina "codex" eller va fan de kallar det för i mellan sig men visst fan ger de sig på "vanligt" folk också.
  I de flesta fall indirekt då via "undergrupper" eller what ever.

  Bryr mig inte ett smack om ni "tuffa killar" är starkare, tuffare, smartare, kan slåss, är snyggare, har bättre jobb, tjänar mera pengar, har snyggare tjej mm än mig.
  Är hellre ful och fattig än någon av er

  Japp tänker vara anonym eftersom om jag sade vad jag heter och vad jag bor så kommer jag och min familj att bli hotade av dessa mongos, nu med Frankie i spetsen. Eller alternativ fegt nersparkade bakifrån.

  Kommer aldrig att läsa BB mera.
  Så var det med det och hoppas att vi aldrig ses.

  SvaraRadera
 75. @Ola: "Haha det är bevisat att liberal syn på alkohol gör folk till alkoholister?"

  Nej, men som jag skrev, tidig kontakt med och föräldrar med liberal syn på alkohol ökar sannolikheten för barnen att fastna i beroende.

  Nu har jag ingen statistik på alkoholismen i Europa, men jag kan tänka mig att vi ligger väldigt bra till i Sverige tack vare den restriktiva politiken.

  SvaraRadera
 76. Frankie kommer naturligtvis inte ta bort filmen. Han är "journalist" (om än ytterst medioker sådan). Det enda som biter på honom är likgiltighet och dålig kritik.

  Frankie, du är en duktig provokatör. Synd att du använder vårt fina BB till din hobby.

  SvaraRadera
 77. @Ola. Hittade lite statistik på http://www.can.se/sa/node.asp?node=2641

  Där står bla...

  "För att få en uppfattning om hur mycket alkohol som totalt sett dricks i ett land kan man jämföra per capita-försäljningen, även om dessa data dras med vissa jämförelseproblem. Tillgängliga försäljningssiffror visar att den svenska totalkonsumtionen för 2005 var mycket låg i ett europeiskt perspektiv, i en jämförelse med 26 andra länder redovisade bara Malta lägre siffror. Högst var försäljningen i Estland, Tjeckien, Irland och Frankrike. Jämfört med många andra länder har Sveriges konsumtion varit relativt stabil sedan 1970-talet. Kraftiga minskningar har inträffat i vinproducerande länder som Italien, Frankrike och Spanien. Irland är ett exempel på ett land där försäljningen ökat kraftigt."


  Ber om ursäkt för OT, men min käre vän Ola trollade lite.

  SvaraRadera
 78. Optimus Prime2011-01-15 16:17

  Simon/ Intressant att du skriver "vårt Baraben" när det är just Frankie som startade sidan och i fem år varit den som bloggat överlägset mest här. Hur är den din då?

  SvaraRadera
 79. anonym 15:23, Sök hjälp. Du har ju inte förstått någonting av debatten. Du verkar mest rädd för att gå utanför din egen dörr. Vi kommer inte sakna dina "insikter" här i alla fall...

  SvaraRadera
 80. Hahahaha det finns bara en av 80 kommentarer som förstått vad som ligger bakom publiceringen av den här texten och filmen, märks att folk inte varit med förr...

  SvaraRadera
 81. Är det några huliganer som har kommenterat det här tro? Eller just det ja dom skriver ju alltid sitt namn när dom skriver kommentar. För vi andra är ju bara fegisar.

  SvaraRadera
 82. Optimus Prime: Vet att han startade den. Det har stigit honom över huvudet.

  Jag tar tillbaka "vårt".

  SvaraRadera
 83. Det spelar ingen roll hur många som förstått blogginlägget. Att visa en sån film (oavsett test) där barn läser är inte helt intelligent.

  SvaraRadera
 84. anonym 16:33/ Om det tagit dig fem år att förstå att Baraben.com är en vuxensida är du rätt kocko. Men troligtvis är du här inne för första gången för det har publicerats dussintals inlägg om våldet, dussintals inlägg om huliganism och mycket värre videos här förr. Så du är ett nät-troll och alla vi andra fattar det. Så trolla tillbaka till Alltid Blåvitt nu...

  SvaraRadera
 85. anonym 16:33/ Så man ska alltså ta ansvar för vilka som söker sig in på sidan och anpassa den efter det? Vilken planet lever du på då? BaraBen är en vuxensida och kan du inte hålla koll på dina ungar är det DITT problem och inte någon annans. Alltid någon annan att skylla på, var det ja.

  Stå upp mot det politiskt korrekta Frankie! Sjukt bra text! Fotbollsfans kan aldrig ha ett kollektivt ansvar för saker och ting som sker i fotbollens namn. Fortsätt att ta upp de ämnen som andra sajter vägrar att röra vid och fortsätt gå er egen väg!!!

  SvaraRadera
 86. Johan, säg gärna det du vill, men inte på det sättet. Här försöker vi hålla en viss nivå.

  Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.

  SvaraRadera
 87. Haha, känns som att den lilla hata baraben-klicken blir känsligare för varje år. Och varje år säger de "nu ska jag sluta läsa här" och sedan återkommer de med samma patetiska jävla gnäll gång på gång. LÄS INTE HÄR DÅ UTAN LÅT OSS SOM INTE ÄR SÅ JÄVLA HYSTERISKA HA DEBATTER OM SAKER I FRED!

  SvaraRadera
 88. 15/1/11 18:24 baraben
  Jag tror nog att det jag skrev var mindre stötande än Olas korkade resonemang. Baraben är partiska i frågan.

  SvaraRadera
 89. Fotboll och våld hör ihop, definitivt. (Tyvärr) /Petter

  SvaraRadera
 90. är det bara saft drickande pk- människor som läser Baraben??? Slåss kommer alltid människan göra varesig ni vill eller inte.. face it.Skulle inte en storklubb som Blåvitt ha en bra liga, skulle vi bli utskrattade på "scenen" Nä Wisemen ta och toppa ligan nu till våren och kör över Firman Boys..De är för jävla kaxiga just nu. Sektion H

  SvaraRadera
 91. 15/1/11 18:53
  Vad är du? Alkoholiserad sverigedemokrat och fajter?

  SvaraRadera
 92. Och. Vad hade detta med IFK och fotboll att göra sa ni? Är det baraben som skall göra kopplingen huliganer-fotboll. Eller varför är det av intresse om nån vill stå och veva vid en grusplan i frölunda?

  SvaraRadera
 93. Kom ihåg att Wisemen är IFK. Detta är ett faktum.

  SvaraRadera
 94. HATA IFK!

  Göteborgare

  SvaraRadera
 95. Låt det hållas på en bra nivå bara. Låt inte våldet skada vår förening eller tredje man. Skippa även polishatet - även om vissa poliser njuter av situationen.

  Varför ska man ha en massa synpunkter och åsikter om saker som man själv inte berörs eller är behöver vara aktiv i? En grupp likasinnade personer gör upp utan någon annans inblandning, vart finns problemet i det?

  Låt grabbarna vara ffs.

  SvaraRadera
 96. Blåvitt skall vara bäst på alla plan. Så är det bara.

  SvaraRadera
 97. baraben tillhör/äger/stöttar WM

  SvaraRadera
 98. Frankie, jag ställer mig upp, harklar mig och tar, med emfas, avstånd från detta dravel du skriver! Att ta avstånd behöver väl inte handla om att man är ansvarig för de handlingar men tar avstånd ifrån, eller?

  SvaraRadera
 99. Om de inte har med Fotboll att göra, varför lägger ni upp det här då?

  SvaraRadera
 100. Våld skadar, per definition, tredje man.

  SvaraRadera
 101. va e detta för jävla fjollor!?!?!?
  kan ni ens slåss fan ni backar ju undan och särar på er som två tjej ben gör "konstant" varje helg...
  lär er slåss och kom tillbaka när ni lärt er hur det funkar i verkligheten. PUCKON
  btw: kolla på englands huliganer, finska, rysska, belgiska, så fattar ni! !! !
  // Huliganen

  SvaraRadera
 102. Det är underbart med folk som har så lite intelligens att de måste börja ösa skit över Frankie istället för att föra fram några som helst sakliga argument mot det han skriver. Men det för mycket begärt av packet som älskar fotboll, antar jag.

  SvaraRadera
 103. @Kermit: Frankie!? Is that You?!?!
  16 Jan 11, 03:04
  Frankie: JO/ Nyktra till tack.


  Kermit sa...

  Det är underbart med folk som har så lite intelligens att de måste börja ösa skit över Frankie istället för att föra fram några som helst sakliga argument mot det han skriver. Men det för mycket begärt av packet som älskar fotboll, antar jag.

  16/1/11 03:06

  SvaraRadera
 104. Faktiskt riktigt roligt slagsmål, nåja......är dessa så kallade firmafajter inte värre än så kan nog faster Beda och morfar Nisse stå ut med att gå på Gamla Ullevi, något töntigare har aldrig skådats i Gbg. Speciellt fetknoppen som fick till en riktig högerkrok, en sån fantastisk människa va! Får nog tillbringa sina dagar som dörrvakt på Parken i framtiden!

  SvaraRadera
 105. Fröken Frankie... Det var väldigt få som tog avstånd från Hitler o Nazismen vid andra världskriget.... trots att det var väldigt få som stödde honom....

  Du behöver inte ta ställning för eller emot... Men det hade varit snyggt om du hade gjort det...

  SvaraRadera
 106. anonym 11:51/ Väldigt få som tog avstånd? Vilken planet lever du på då? Norge, Danmark, England, Ryssland och så vidare och så vidare slogs faktiskt med sina liv i potten för att "ta avstånd". Men det är ju ett sidospår.

  SvaraRadera
 107. Anonym 11:51/ Vad smart du är, oh du kallar mig "fröken", oh vad finurligt och väl genomtänkt. Verkligen ett genidrag! Wow, wow, wow!

  SvaraRadera
 108. Tror att det är sådana här debatter och filmer som ger vatten på huliganernas kvarn. Genom att visa skiten och bara pratat om det så känner de sig bekräftade. Är helt övertygad om att samtliga WM har sett detta och är svinnöjda över sig själva och att det visats på BB. Ju fler som snackar om det desto roligare blir det ju för dem att slåss!

  Bättre att media ignorerar dem så kan de sanera ut sig själva. Det är ju inga raketforskare vi snackar om här...

  SvaraRadera
 109. Det här var ju rena tjejslagsmålet. Kolla in råttornas och apornas fight på Hovet istället. Där var det riktigt hårda tag, inga fjolltakter som här.

  08:a

  SvaraRadera
 110. Levande Sittplats2011-01-16 22:19

  anonym 14:50/ Så som Sverigedemokraterna försvann när deras motdebattörer och media försökte strunta i dem menar du? Nej, gillar man inte ett fenomen så måste man belysa det för att förstå och kunna tackla problemet. Inte ignorera, för då tillåts det frodas och växa på egen hand i lugn och ro.

  SvaraRadera
 111. Anonym 16/1/11 22:19/
  Hur vet du att inte sverigedemokraterna fått fler röster om de debatterats?!

  Sedan är väl SD och WM två olika typer av idioter... Jag menar man behöver inte vara dum bara för man har en idiotisk åsikt. Man kommer inte in i riksdagen och har ett fungerande parti om man är dum. Dock kan man ju vara en smart idiot (läs Jimmy Åkesson).

  Pratar vi WM är det en annan nivå av idioti. Tror inte de ens förstår en ev debatt.

  SvaraRadera
 112. Gott jobbat killar. Ännu en gång fick gays löpa. 2011. Nu kör vi! 4-5 WM

  SvaraRadera
 113. Levande Sittplats2011-01-17 10:46

  anonym 23:39/ Du missar det faktum att de som debatterar frågan (BaraBen) inte är Wisemen. Så din kommentar om att WM inte förstår en eventuell debatt är felplacerad, för att samhället debatterar fenomen och problem utan att "problemets" deltagare är med i den debatten är knappast märkligt. Det sker hela tiden med alla problem. Och det måste ske för utan debatt och diskussion så låter man ju bara problemet vara och kommer inte närmare några lösningar av det.

  SvaraRadera
 114. Här har man gått och trott att det ser ut som i Polen där alla gubbar i firman är med och slåss. Därför blir man lite besviken när man ser att nästan hälften står lite i bakgrunden och avvaktar. Vad är vitsen? Det hade la varit bättre om de som inte vill fightas stannat hemma.

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.