2011/01/13

Mer variation, tack!

ANALYS. Jonas Olsson har gjort en hel del lovande uttalanden de senaste månaderna: Vi ska börja om från noll och göra allting annorlunda jämfört med förra året, ”Mikael Dyrestam ska spela mittbackoch Vi behöver mer kontinuitet, vi ska gå runt på 13-14 man och resten av truppen ska bestå av ungdomar som pushar de äldre underifrån. Men han vägrar fortfarande erkänna att Blåvitts spel är lättläst och han anser också att man inte alls enbart håller sig till 4-2-3-1: Vi har spelat både 4-1-4-1 och 4-4-2. Tjena. 4-1-4-1 är väl bara en variant av 4-2-3-1 och vid de få tillfällen man spelat 4-2-2 har den ena anfallaren legat flera mil bakom den andre. Vad man som supporter skriker efter är ju lite mer variation.

Titta t.ex. på Spaniens landslag (och nu menar jag inte den tekniska överlägsenheten, utan de taktiska uppläggen). I grunden spelar man 4-2-3-1, men om det behövs sätter man upp både Villa och Torres på topp och spelar någon variant av 4-4-2. Eftersom stommen består av spelare från Barcelona är det inte heller några problem att spela 4-3-3. Självklart blir det väldigt svårt att försvara sig mot ett lag med så många tricks i rockärmen. De kan anpassa spelsätt efter motståndet, och ännu viktigare är att de snabbt kan ändra en matchbild när de kört fast. När hände det senast att tränarna i IFK Göteborg ändrade matchbilden genom lite taktiska omorganisationer?

Tänk er att Blåvitt börjar matchen med en 4-2-3-1 uppställning. Efter 20 minuter märker man att motståndarförsvaret backar hem och stänger alla ytor som finns för Tobbe. Varför då inte flytta ut Tobbe till vänsterkanten, sätta in Robin och Pärlan på topp, och spela 4-4-2 istället? Sådana här åtgärder har i det närmaste varit helt obefintliga de senaste säsongerna.

Dessutom vore det ju underbart om tränarna inte bara börjar anpassa spelsystemet utan även startelvan efter motståndet. I vissa matcher passar det bättre med en stor, stark targetspelare som nummer 10 (läs: Andreas Drugge), i andra matcher passar det bättre med en kvick, teknisk spelare (läs: Tobias Sana). Det borde väl inte vara så svårt att ha lite fingertoppskänsla så att man kan avgöra vem som passar in bäst mot just dagens motståndare?

Visst, jag förstår att det inte är lätt för spelarna att behärska flera spelsystem. Men om man börjar varva 4-2-3-1 med 4-4-2 i år, kanske man kan lägga till 4-3-3 till säsongen 2012? Ett anfall med Tobbe som vänsterytter, Pärlan som centerforward och Söder eller Bärken som högerytter känns ju onekligen väldigt intressant.

14 kommentarer:

 1. Jag tycker du ska kila upp till JO och ställa han mot väggen.Ingen annan som vågar göra det?

  SvaraRadera
 2. Du JO!? Får jag ställa dig mot väggen? "Ja, det går väl bra."

  SvaraRadera
 3. Förstår inte riktigt...
  "Efter 20 minuter märker man att motståndarförsvaret backar hem och stänger alla ytor som finns för Tobbe. Varför då inte flytta ut Tobbe till vänsterkanten, sätta in Robin och Pärlan på topp, och spela 4-4-2 istället?"
  Ska vi göra första bytet efter 20 min? Eller menar du att Söder är Vänstermitt (där han e värdelös) och Pärlan 10:a (där han e ännu sämre)....

  Drugge som stark Target? Var,när och hur gjorde han det? Det är väl det sista han är värvad som?

  Spelsystem i övrigt är väl mer runt den defensiva uppställningen egentligen eftersom det är spelarnas utgångspositioner. Blir så trött på alla som klagar över spelsystemet i sifferkombinationer när alla vill ha offensiva lösningar. När vi har bollen har vi väl mer ett 4-4-1-1 eller 4-3-3 som du nämner.

  /Chrille

  SvaraRadera
 4. Tobbe ska vara på vänster kant!

  SvaraRadera
 5. @Chrille:
  Ja, varför inte göra första bytet redan efter 20 minuter? Det är inte ovanligt attt både Mourinho och Hiddink byter redan i första halvlek om spelet inte funkar. Sedan är det självklart så att tränarna borde insett redan innan matchen att man inte skulle spelat 4-2-3-1 mot det här laget utan startat direkt med en 4-4-2 uppställning. Men det är en annan historia.

  Vad det gäller Drugge så är han kanske ingen Wernbloom, men grabben är trots allt 185 cm lång och bra på att ta emot höjdbollar för att sedan fördela dom vidare. Han är ett bra mycket bättre alternativ som target på nr. 10-positionen än t.ex. Sana, Elmar eler Robin.

  SvaraRadera
 6. Hellre drugge än pärlan!

  SvaraRadera
 7. ggg aaa iii2011-01-13 21:18

  Alla dagar i veckan.

  SvaraRadera
 8. Mycket bra kritik - håller med
  /Dunderdan

  SvaraRadera
 9. Du förlorade mig vid
  "ta t ex Spaniens landslag"...

  SvaraRadera
 10. Vi kan väl säga så här:
  Finns det någon (all)svensk spelare som är lik Wernbloom, så är det Drugge! I många avseende.
  Tekniskt, taktiskt, fysiskt. Drugge har ett bättre skott, Wernbloom har ett "bättre" pannben. Mao, kan det bli riktigt bra.
  /Franz

  SvaraRadera
 11. Nej nej det går inte! Falsetas skall in, sen skall Olsson spela med.. För att inte tala om "sprintern" Jakob..

  SvaraRadera
 12. Franz: Wernbloom teknisk, taktisk och snabb, Nja vet ifan.En bra kämpe e det och bra på att nicka

  SvaraRadera
 13. Föreslår du på allvar ett dubbelbyte efter 20 minuter?
  Jag hoppas att jag missförstår dig, för man måste naturligtvis betänka vad som händer med de två spelare som i så fall måste bytas ut...

  Det är ju en viktig del i coachandet av ett lag, att inte bara satsa allt på att vinna i NUET, utan också på att hålla en fin stämning i en trupp, och skapa en vinnarkultur där alla får vara med och bidra.

  SvaraRadera
 14. Pat the Cat2011-01-15 01:34

  Jag tror också att 4-3-3 är något man ska testa för att ha i reserv... men då med en vänsterfot på högerkanten och vice versa...

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.