2011/01/13

Tobias Hysén: "Jag vill göra 30 mål i år!"

HANKINS VS. HYSÉN. IFK Göteborgs stjärnforward Tobias Hysén är en av bloggarna här på BaraBen.com och mellan varven träffas han och Blåvittbloggens grundare Markus Hankins för informella samtal om läget i laget, färgen på gräset och smaken på vattnet. Här är deras senaste samtal från torsdagskvällen (13/1) transkriberat för er läsare - ord för ord. Ingen censur, utan raka rör.

FETMARKERAT: HANKINS FRÅGOR
ICKE FETAD TEXT: HYSÉNS SVAR

Vi börjar med landslagsuppehåll i början av försäsongen, bu eller bä?
– Det är alltid kul att spela i landslaget, det blir ett långt läger för mig eftersom jag åker direkt till Spanien, men jag gillar dom här turnéerna. Det är nåt visst med att ta på sig landslagskläderna tycker jag. Jag känner mig genast bättre och får en kick uppåt i självförtroendet.
Det är lite märkliga lag ni ska möta den närmaste tiden, Cypern, Botswana och Sydafrika...

– Jo, det kan man ju tycka. Men vad fan, alla andra ligor spelar ju fortfarande. Så det blir ju lite speciella motstånd. Men vadå, man kommer få möta spelare som man garanterat inte möter så ofta. Det blir en upplevelse i sig!
Adam och Seb är med dig på landslagslägret, vad tror du om deras närmaste framtid i både landslaget och Blåvitt?
– Jag tror och hoppas att båda blir kvar till sommaren åtminstonde. De är båda förtjänta av att testa sina vingar, men jag vet hur det är att sticka när man inte riktigt har varit på topp. Så jag hoppas vi kan spela bra i vår, så kan de i så fall lämna med bra självförtroende och hamna i bra klubbar. Om de nu måste bli utlandsproffs, jag tycker det är överskattat, haha.
Du är ju en av de mest rutinerade - bortsett från taco-Anders, som alltid är med - i truppen nu, förstår du det själv, att du är bland de "gamla rävarna" i den här gängen?
– Ja, jag är ju näst äldst, vad fan har hänt? Men Anders är å andra sidan jättemycket äldre hehe. Han har väl spelat 290 landskamper eller nåt?
Vad innebär det för dig? Alltså, är pressen på dig att du ska visa hur det går till och leda det här landslaget?
– Jag ser det mer som att jag inte har någon direkt press på mig. Jag har ju varit med en del och vet hur allt funkar. Så jag kan gå lite på rutin vad gäller allt runt omkring, men sen är det ju järnet som gäller i fotbollsbiten, där ska jag ju visa att jag ska vara med när det vankas EM-kval, precis som jag har varit senaste tiden.
Vilka spelare ska bli spännande att se i landslaget? Det är ju en del rätt nya namn med, Gerndt, Gerzic, Hamad från MFF med flera...
– Det ska bli kul att se de flesta. Man har ju bara mött alla dessa killar förut, så det ska bli kul att spela med dem nu. Den jag mest ser fram emot att spela med är Daniel Larsson, fan han och min brorsa var ju bra polare när de var små, då när jag spelade i Häckens A-lag var ju de typ sketungar som sprang omkring och var tuffa. Men han var jävligt snabb då också, jag minns att vi hade en tävling i Åmål en gång när han var med oss på fotbollsskola som farsan fixade med Umbro. Men då var han 15 eller nåt och då vann jag, det gör jag nog inte längre, haha.
Hur är det egentligen att vara rivaler på ett plan och lagkamrater på ett annat? kan det uppstå konflikter mellan varven?
– Nej, det är samma som med klubblaget. Man är ju ett lag när man är tillsammans, sedan kommer det säkert en del gliringar och så, men det ska det vara. Men när vi representerar Sverige är vi samma lag allihop.
Blir det gött att slippa kylan i vinter-Sverige?
– Ja, det är helt underbart. Det är värre med familjen, dem kommer jag att sakna.
Träningsupplägget så här långt i år, hur skiljer det sig jämfört med tidigare år under den här staben?
– Mycket mer fotboll, knappt nån fys alls utan boll. Visst vi kör lite bål och core och lite styrka, men all löpning nästan, är med boll, i spelform eller som vi brukar kalla, disguised running (förtäckt löpning, BaraBens anmärkning). Det vill säga en övning där du mest springer, men ändå är typ inlägg eller något bollmoment som ingår.
Så nu saknar ni munkebäcksgymnasiets gympahall rätt mycket va?

– Haha, inte ett jävla dugg! Dessutom visar det sig om jag fattade Hellberg rätt att vissa har högre puls i spelet än på löpningen efter, så vi får ju bra träning rent flåsmässigt när vi spelar.
Gjorde ni bip-test nyligen med eller?
– Vi gjorde ett "jojo-test", det är något liknande.
Vilka ligger i topp, vilka i botten? Häng ut dem nu!
– Jag och Ragge är nog i botten, skulle gissa att Adam och Elmar var bäst...
Hysén: "Jag är sämst". Bra rubrik för den här bloggposten!
– Haha, så är det.
Hur är stämningen i gruppen nu då, vad är det för känslor som verkar finnas i luften?
– Det är mycket nystart över det hela. Alla verkar vara som vanligt, men jag tror att de flesta är sugna på att få spela matcher igen. Och visa att vi är bra. Jag hoppas och tror att Jönköping Södra får det jobbigt på onsdag.
I det här skedet på försäsongen, vart står man?
Trots mkt boll i löpningen osv, är man inte rätt tung trots allt?
– Jo, men det gäller ju de också. Och vi har inte tränat som förut, så det ser ändå rätt piggt ut. Jag märker på kvadraten och liknande "hålla i bollen"-övningar att det blir fan så mkt svårare att ta bollen från killarna i laget.
Nu när halva vinteruppehållet är förbi blir det allvar med planering och upplägg inför 2011, vad har du för ambitioner inför året?
– Jag vill vinna, matcher, cuper, serien, det vill jag alltid, sen är det alltid 5-6 andra lag som säger likadant.
Ja, men för din egen del då...om du försöker bryta dig loss från laginsatsen?
– Vi har tillräckligt bra lag för att vinna, men det krävs att alla är bäst när det gäller och seden att vissa spelare håller en hög nivå under hela året. Vi behöver ha den där lilla turen som krävs för att man ska vinna och sen behöver vi en bra hemmamatta.
– Men visst vill jag vinna skytteligan igen, och samtidigt bidra med fler assist. Bra va? Mitt mål är 30 mål och 30 assist, haha.
– Nä, men jag vill alltid göra mitt bästa år någonsin. Sedan är det viktigaste att man gör det som krävs för laget, om det handlar om mål, "ass" eller "bara" att bidra med bra spel är mindre viktigt.
– Men en bra spelare i ett bra lag kan faktiskt göra trettio mål i Allsvenskan. Det är väldigt sällan en forward i ett topplag inte har en enda målchans i en match...
Hur har du utvecklats som spelare den senaste motiga säsongen? Vad lär du dig sig?
– Man lär sig att vara noggrann. Att alla små detaljer är viktiga och att vi inte är topp fyra bara för vi heter IFK Göteborg.– Sedan vill man ju tro att motgången förra året för med sig motivation och en hunger som blir avgörande i år. Men alla som spelar eller håller på med sport vet ju att ibland vill det sig bara inte, men då får man ha en högre lägstanivå än vad vi hade i år.
Då börjar vi den här säsongen med en liten bloggpost och kör en till efter första bunten med läger!
– Kanon, jag åker ner till Afrika vid sex imorgon eftermiddag och är nere i Afrika på lördag förmiddag. Så efter lägren får jag uppdatera läsarna om allt som har hänt!

20 kommentarer:

 1. Tack och tack!

  SvaraRadera
 2. fy fan vad de här bloggposterna är bra. nästan bättre snack-faktor än tobbes egna poster, roligt men informativt! fint!

  SvaraRadera
 3. jävligt bra material frankie och hajsen! Mer av detta skulle sitta som en smäck! Ska bli gött att läsa igen efter lägren!

  SvaraRadera
 4. Underbar läsning, tack Frankie och Tobbe!

  SvaraRadera
 5. Smutt som fanken! Tackar för detta.

  SvaraRadera
 6. Nu börjar det, förväntningarna :) Tack!

  SvaraRadera
 7. Jag undrar om vi kan se en spelare göra 30 mål och 30 ass i dagens läge. Alltså vilka nivåer ligger poängrekordet på i Allsvenskan och vad är max i modern tid?

  SvaraRadera
 8. De här grejerna är överlägset bäst på hela det blåvita internet.

  SvaraRadera
 9. Världsklass. Men du Tobbe, varför tror du dig inte hinna med Daniel Larsson i svängarna? Så jävla snabb är han väl inte förrän på de första fem metrarna liksom...

  SvaraRadera
 10. Tobbe och Frankie borde fan skriva en Blåvitt-bok tillsamman, den hade blivit stor underhållning har jag en känsla av...

  SvaraRadera
 11. Åtminstone heter det2011-01-14 12:07

  Intressant att Ragnar och Tobias har klenast kondition!

  SvaraRadera
 12. Hajsen, vilken av dina bröder var det som var kompis med Daniel Larsson när de var små?

  SvaraRadera
 13. Blåvitt borde ha anställt Frankie mfl för länge sedan för att sätta lite fart på deras egna rätt ruttna mediesatsningar. Tänk om vi kunde få sådant här material hela tiden via föreningens egna kanaler istället för det förutsägbara och gråa skräp som kommer därifrån idag?

  SvaraRadera
 14. Tack för mkt intressant läsning! Kul att Tobbe ställer upp som han gör

  SvaraRadera
 15. Urmulligt gubbar!

  SvaraRadera
 16. Riktigt jävla bra material. Keep up the good work!

  SvaraRadera
 17. Åby/ Fast Blåvitt kan inte anställa folk som har egna åsikter, de vill bara ha ja-sägare. Det gäller både på planen och kansliet, det är därför vi sällan växer ut i vår fulla kostym tyvärr utan stampar på samma plats.

  SvaraRadera
 18. I <3 Tobias Hysén

  SvaraRadera
 19. Tord Holmgren2011-01-14 18:53

  Tackar för ett grymt inlägg, gjorde min kväll!
  Tack för att du ställer upp Tobbe och tack för engagemanget Frankie!

  SvaraRadera
 20. http://www.facebook.com/?ref=home#!/group.php?gid=375824949027

  Kärlek till Änglarna !!!!

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.