2011/01/07

Supporterskapet - vad är lojalitet?

Får man se sin egen klubb med kritiska ögon? Vad är egentligen bäst för IFK Göteborg? Skall vi likt befolkningen i Nordkorea stå med mössan i hand, buga och säga - Ja snälle herrn? Jag tror och hoppas att ledningen i IFK inte ser oss supportrar på detta vis, däremot finns det en del fans i IFK:s led som sätter den här pressen på övriga supportrar. Man möter den här supportern ute på gatan men framförallt på diverse internetforum. Det är en skrämmande utveckling när man med skygglapparna på, helt blint följer i ledarnas fotspår. Håkan löser det här, Håkan vet nog vad han gör, vem kan spelarna bäst, du eller tränarna som ser dem varje dag? Ens åsikter och argument diskvalificeras med motiveringen att de som leder vårt IFK Göteborg är proffs och vet vad de gör till skillnad från oss supportrar. Men det som är mest skrämmande är att de ses som untouchable just på grund av att de arbetar i vår kära förening, då blir de per automatik kompetenta och ofelbara. För hur kan något med IFK vara dåligt?


Ibland känns supporterskapet sektliknande, du är supporter till IFK vilket är den rätta vägen till lycka. Ifrågasätt inte vad som görs, du skall veta din plats, inte ha för mycket insikt och framförallt ha blind tilltro till dina ledare. Kritik bemöts ofta i en förlöjligande ton, där kritikern skall utmålas som en galen gaphals i likhet med Hammarbys välkända profil Sparven. Jag vill ha en öppen supporterkultur där kritiska åsikter inte bara accepteras utan välkomnas i ett led till att tillsammans förbättra och utveckla IFK Göteborg. Vi måste ta av oss skygglapparna och inse att IFK Göteborg inte är felfria utan långt därifrån. Det finns många fel och brister, vi måste bli bättre på alla plan och det åstadkommer vi inte genom att blint följa utan genom att ställa krav, kritisera och hela tiden pusha utvecklingen framåt!

40 kommentarer:

 1. Problemet är ju inte kritik i sig utan den kritik som begränsar sig till "han är helt värdelös! AVGÅ!" Jag tror att både föreningen och andra supportrar mer än gärna tar till sig kritik från alla håll och kanter så länge den är nyanserad och med en saklig grund. Att tex säga att Jakob är värdelös säger ju ingenting om man inte sätter det i förhållande till vad, Messi, andra i truppen eller mosvarande spelare i allsvenskan. När kritik övergår i frustration det är då det blir "Sparven".

  SvaraRadera
 2. Jaha..?

  Både i min umgängeskrets samt på internet hittar jag olika åsikter. Vissa tycker X är skitduktig och vissa skitdålig.
  Vissa vill sparka tränaren och vissa inte?

  SvaraRadera
 3. Du där uppe!

  SvaraRadera
 4. Problemet är också att kritik på internetforum inte är relevant. Vem som helst kan spy galla över allt och alla bakom ett anonymt forumnick. Man måste formulera kritiken rätt, antingen personligt framförd till Håkan och/eller Jonas, eller som ett öppet brev, en saklig skrivelse, till föreningen och övriga berörda. Då först gör man sin röst hörd på ett riktigt sätt.

  SvaraRadera
 5. Anonym:

  Klart att olika åsikter finns och det argumenteras friskt både på nätet och andra platser. Anser dock att det råder ett klimat som jag i texten beskriver bland vissa supportrar där kritik av föreningen i princip inte accpeteras. Men det är den bilden och känslan jag har, du får gärna tycka något annat.

  SvaraRadera
 6. Kritiken är tyvärr ofta spekulativ och utan bakrundsfakta.

  Det finns ju mycket mer information uppe på kamratgården som man inte kan gå ut med och så kommer det förbli. Därför måste man se till att man har människor där upp som har gott omdöme och det tycker jag nog vi har just nu.

  SvaraRadera
 7. Sluta låt Aik:are skriva på baraben

  SvaraRadera
 8. Din jämförelse med Nord Korea är väl lite väl go det är i så fall mer att vara sportchef är som att vara minister där du skall hitta hållbara långsiktiga lösningar, där emot en supporter är som en riskkapitalist nå målen så snabbt som möjligt och skiter det sig så försöker vi med nästa objekt!

  Inte helt rätt det heller men tittar vi så är det inget lag sedan blåvitt dominerade på 1990-talet som lyckats vara i toppen en längre period, blåvitt ras kom med att de inte kunde ta ett mellanår utan fullständigt tömde alla pengar på till slut allt och alla.

  Nej oavsett om det skall vara via värvningar eller via egna produkter så måst det finnas en långsiktig tanke bakom.

  Min egen tanke är att de skador vi hade säkert har rättats till i tysthet, alla vet att det stört klubben enormt mycket men jag tror att denna säsong tar Sandberg, Dyre, Sebban, Sana och bärken stora steg och visar varför den satsningen på egna produkter är våran väg!

  SvaraRadera
 9. Jag känner inte igen det du beskriver, men jag håller naturligtvis med om att alla har rätt till sin åsikt och att man måste få kritisera alla i såväl blåvitt som i supporterskaran.

  Lite får jag intrycket av att du inte vill ha kritik för att du kritiserar. Men den frihet du förespråkar inkluderar förstås också att man har rätt att kritisera kritiker.

  Sen beror det också på vad man menar med "kritik". Att bua åt spelarna är en sorts kritik. Buandet är nåt jag aldrig kommer gilla och som jag alltid själv kommer kritisera, men jag håller absolut med om att man som supporter har rätt att bua.

  Men om man kallar det "kritik" att t.ex. önska att blåvitt förlorar matcher eller buar åt laget eller spelare innan de ens kommit in på planen, då tvekar jag om jag tycker attt man har den "rätten", i vart fall om man fortfarande vill kalla sig blåvittsupporter. Sånt beteende passar ju snarare in hos bortaklacken. Och jo, jag har sett och hört "blåvittsupportar" göra sånt.

  För att riktigt sätta det på sin spets: Kan man fortfarande hävda att man är blåvittsupporter om man vill att laget förlorar alla matcher, åker ur allsvenskan och går i konkurs? Kritik är en sak, att vara destruktiv en annan.

  Men nu var det väl inte det du menade. Du har absolut rätt i att även kritiska åsikter förtjänar respekt. Jag har argumenterat emot dig lite här, men inte för att jag tycker något annat än vad du skriver, utan för att jag intresserar mig för gränsen mellan att kritisera och förstöra. Jag vill inte hamna i samma läge som aik där aiksupportar "kritiserar" genom att kasta sten och hota ledningen. Ursäkta att jag i din text läst in mer än vad du faktiskt skrivit, men jag tycker detta hör ihop med det du vill ha sagt.

  Bra ämne och bra poäng, hoppas du respekterar även min åsikt :-)

  /Dunderdan

  SvaraRadera
 10. Skriver under på varje ord du skriver Pavlo.

  SvaraRadera
 11. var hittar du problemet?
  Alla som vill kritisera gör det, och de som har en annan åsikt säger emot. Så man får kritisera men inte kritisera kritiken?
  Internetforums disskusioner blir väldigt lätt bara en debatt med orden "AVGÅ" och "HÅLL KÄFT" så det är svårt att säga att någon åsikt som inte understyks med argument tas allvarligt.
  Jag tror inte jag sett någon som får skit för det faktum att han kritiserar, utan bara för det sätt kritiken framförts.

  Till exempel tycker jag att din krönika är meningslös, och de som tycker annorlunda kommer säkerligen meddela detta. Det betyder inte att varken de eller jag gjort fel som framfört sina åsikter.

  SvaraRadera
 12. Man får inte kritisera kritiken?

  SvaraRadera
 13. Du där uppe!

  SvaraRadera
 14. Bra ämne, det är den gamla sosse-kulturen sprungen ur folkhemmet som in sin tur härstammar från CCCP-imperiet. En nutida kvarleva, inte bra alls...

  SvaraRadera
 15. Klart att man ska få föra sina argument mot sin förening och precis som Zlatko sa:

  "Problemet är ju inte kritik i sig utan den kritik som begränsar sig till "han är helt värdelös! AVGÅ!" "

  Det vi måste vara noga med är att föra fram konstruktiv kritik och inte förstöra vårt lag på samma sätt som stockholmslagen har gjort.
  Så fort det går dåligt för ett stockholmslag byter dom omgående tränare oavsett när i säsongen och det är ju mer än bevisat att det inte funkar.
  Titta bara hur det gick för råttorna i år.

  Å andra sidan måste vi supportrar få hålla en seriös diskussion med ledarna då detta ändå är en förening och vi är deras medlemmar, deras hand som föder dom.
  Men det är just det med "seriös"...

  SvaraRadera
 16. Bästa utvecklingen vore om Blåvitt gav fan i att göra affärer (stora som små) med GUYS. Det bästa för Blåvitt, hade helt enkelt varit om GUYS gick i konkurs och bildade FC Gothia med BKH, ÖIS.

  Då slipper vi anpassa oss efter/sponsra deras pissklubb.

  SvaraRadera
 17. Att IFK Göteborg (Mild) håller vissa saker hemligt utåt har samma anledning till grund som att Baraben (Frankie) inte avslöjar alla sina tankar och planer. Demokrati är inte att Mild läcker som ett såll, demokrati är att var och en förstår hur man påverkar och tar ansvar, dvs medlem, årsmöte, motioner, rösta, ställ upp. Att fegt gömma sig i mängden leder ingen vart...
  Att sedan personer efter årets säsong helt tappat orienteringen och börjat tro att "ledningen på Kamratgården" övergett planerna på att alltid toppsatsa, är mer för en psykolog att utreda än för Mild att ta åt sig av. För som sagt, förstå demokratin, förstå ansvarstagande och var med att förändra istället!

  SvaraRadera
 18. zzzzzzzzz.......a never ending story............zzzzzzzzzz

  Som att fråga: vem är mest fan, du eller jag?

  zzzzzz

  SvaraRadera
 19. Låg denna skrift längst ner i högen? Snacka om att sparka in öppna dörrar!!

  SvaraRadera
 20. Det är vi supportrar, medlemmar, som är föreningen.

  Därmed har man rätt att säga och tycka vad man vill. Det är rent av vår skyldighet. Spelare kommer och går, liksom styrelsemedlemar och anställda. Vi är föreningen!

  Vissa verkar inte tänka på det.

  SvaraRadera
 21. Jag vet inte hur länge jag följt BaraBen bloggen, men nu äntligen har det bästa inlägget på denna blogg skrivits!. Tack Pavlo!, stort Tack!.

  SvaraRadera
 22. Det finns ju tydliga exempel på hur nyanserad kritik ses ner på bara här bland kommentarerna. Som till exempel "sluta låt AIK:are skriva på Baraben".

  Tyvärr är det ju så att man får slänga ur sig vilken dynga som helst för att försvara föreningen medan nyanserad kritik direkt ses ner på, oavsett om den är vettig eller inte.

  SvaraRadera
 23. Sparven är inte galen - Sparven är äkta!!!

  SvaraRadera
 24. Jämför med Nordkorea ? Redan där känns inlägget rätt oseriöst. Har du så mycket att klaga på är du nog välkommen att prata med människorna på kamratgården Pavlo. Ingen kommer bita dig.

  SvaraRadera
 25. BaraBen förfaller...

  SvaraRadera
 26. Tja, det är väl inte konstigt om man anser att en gnällig snorunge (som endast spelat fotboll på playstation) ska hålla käft.

  SvaraRadera
 27. Pavlo - erkänn nu att det är dig Andreas Ravelli skriker på! Det är du som står där uppe och sågar de egna spelarna.

  SvaraRadera
 28. Älskar Pavlo och allt som han skriver. Lätt den bästa krönikören här på bb.

  SvaraRadera
 29. Bra skrivet Pavlo!

  SvaraRadera
 30. Förstår din poäng men jag väljer att citera din blogg kollega "Erling" "-Dock visar det sig ofta i längden att de som ser spelarna oftast, dvs u-lagets och a-lagets tränare och Håkan, är de som fattar rätt beslut." I detta fallet ang U lagsspelare som ska erbjudas A kontrakt.

  SvaraRadera
 31. AVGÅ, PAVLO

  SvaraRadera
 32. Fattar inte vad det är alla tycker e så jävla konstigt med denna texten!?

  Fan spelar det för roll vilken liknelse som görs, bedöm materialet och sluta pika på massa detalker i texten för fan

  SvaraRadera
 33. Känns som det alltid är antingen eller här på BB. Du är antingen med eller mot Håkan och co. Finns liksom ingen gråskala och det känns så döfött när personer från de båda lägren gräver ner sig i var sitt värn och kastar skit på varandra.

  SvaraRadera
 34. AVGÅ, ANONYM 21:43

  SvaraRadera
 35. Lojalitet är att vara medlem i föreningen, gå på årsmötet, påverka. Då har du möjlighet att va lojal mot dig själv. Det är vi(?) som är blåvitt. Eller är det bara jag.

  SvaraRadera
 36. Zlatko och VB:
  Det ar ju precis det som ar problemet.
  Om nagon kommer med konstruktiv kritik, sa viftas det bort direkt.
  Till och med spelarna har under aret som varit haft valdigt manga forslag pa forandringar som man trott skulle leda till nagot positivt.
  Forslag som inte tranartrojkan har lyssnat pa.

  Da ar fragan: Spelar det nagon roll om kritiken ar konstruktiv, om det anda ar sa att den viftas bort som icke relevant?

  /Slang

  SvaraRadera
 37. Anonym 22:29, och där var du ironisk hoppas vi. Annars har du bara lyckats med att bekräfta att 21:43 har rätt. Döfött var ordet.

  SvaraRadera
 38. Då jag är en av dessa Nordkoreaner som inte klagar på minsta lilla motgång så måste min åsikt vara fel?!? (sug på den ;))

  Nej men allvar, jag har aldrig nåonsin klagat här inne på någon som har en annan åsikt än en själv så länge det är konstuktivt. Pallar inte med att höra :han är sämst, AVGÅ, skittränare blabla. då biter jag ifrån. Det är minst lika jobbigt för oss på andra sidan att lyssna på er Sydkoreaner.

  //D-Day

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.