2011/01/31

Prestera eller avgå

TRÄNARFRÅGAN 2011. Efter två segrar och en förlust på försäsongen i januari kan det kännas väldigt tidigt och väl magstarkt att börja kräva avgångar och bra spelmässiga resultat från ett Blåvitt mitt i sin tyngsta träningsperiod på året. Men precis som jag förutspådde efter fiaskot 2010 - i samband med att Håkan Mild aviserade att det inte skulle bli ett tränarbyte - är kraven på Jonas Olsson uppskruvade till en helt annan nivå inför 2011. Laget måste börja vinna matcher så fort Allsvenskan drar i gång, annars kommer det storma och det rejält. Men allt annat vore märkligt.

Blåvitt måste prestera och de måste göra det på en gång.
"Smekmånaden är över", som Bajen-Sparvens vän sa.

Jonas Olsson må ha presterat bättre på den andra halvan av säsongen 2010, när han fick ta eget ansvar, än vad laget gjorde under det delade ledarskapet i början på året. Men halvsäsonger räknas inte och Blåvitts resultat för 2010 kan enbart sammanfattas med att det var ett monumentalt fiasko. Ingen kan vara nöjd med vår placering i ligan, vår sorti ur cuperna och vårt stundtals pinsamma spel.

Jag var inte en av de supportrar som krävde tränarens avgång under 2010 - även om jag ifrågasatte ledarskapet mer än en gång. Bland BaraBens läsare svarade drygt nio av tio att de hade svalt eller inget stöd allt till den nuvarande huvudtränaren i IFK Göteborg i en omröstning efter säsongen. Som en kommentar till detta efterlyste jag lite mer "Arne Erlandsen"-stil och hunger i ledarskapet kring dagens Blåvitt-stab:
"Ingenting är som det brukar vara. Allting är som det brukar vara. Nej, det här duger fan bara inte till. Det kvittar om Kamratgården filmar femton timmar av vädjanden från Tobias Hysén om att alla ska sluta upp och samlas inför framtida matcher. Vi är inte till för framtiden, vi är i nuet. IFK Göteborg är inte en hobbyverksamhet, utan en så kallad - i alla fall en gång i tiden - storklubb i svensk fotboll.

Vem som än coachar IFK Göteborg inför 2011 bör enbart ha ett mål i sikte. Inget jävla topp fyra, inget "bättre än i fjol" och fan inget snack om bäst i stan. Nästa år kräver jag att IFK Göteborg bara, b-a-r-a, bara har ett mål: GULD."
"Dessutom skulle jag vilja se lite mer av den despot som jag är övertygad om gömmer sig inom den lugne och fåordige "JO". Om det inte är fel på taktiken, om vi nu inte är lättlästa, om spelarna inte klarat underlaget och underpresterat - så är det väl hög tid att Olsson ryter i från? Då får det väl äntligen vara slut med allt mjäk och all denna medelmåttighet. Hålla händerna och dansa i ring fick de göra på dagis, nu vill vi se ett ledarskap som kräver prestation av absolut högsta nivå, eller reagerar med van- och ursinne.
Annars kan vi nog hitta en virituell tv-spelstränare som kan ta över.
För i bland undrar jag vilken skillnaden vore."

Är dessa krav orättvisa? Går det inte alltid att vinna matcher? Klarar ni inte av pressen som sätts på er från medlems-, årskortsinnehavare-, sponsor- och supporterhåll? Är det svårt att leva upp till förväntningarna? Well, den spelare eller ledare som inte pallar med det hela kan säkerligen hitta en annan plats för sin fortsätta karriär än i de glamourösa barackerna kring Kamratgårdsvägen. För i den här föreningen räknas bara en sak och det är segrar.

Men sådana har vi inte varit bortskämda med under det senaste året.

BaraBen-skribenten Konfiko var i slutet på förra året inne på en av de viktigaste parametrarna till varför den nuvarande situationen är problematisk. Känslan av att saker inte står rätt till och därmed förtroendet för organisationens handlingskraft styr i dag supportrar i större utsträckning än någonsin förr. Samtidigt som "Liverpool-supportern" Torres går till Chelsea under transferfönstrets sista dag så har Blåvitts årskortsförsäljning gått väldigt trögt. Som föreningen marknadsför sig så räcker det inte bara att vara Blåvitt. I det moderna fotbollsgöteborg måste man dessutom vinna matcher och helst göra det snyggt.
"I den bästa av världar så handlar fotboll enbart om passion för sporten och de ekonomiska intressena kan läggas åt sidan. Men 2000-talets fotbollsverklighet ser annorlunda ut. Håkan Mild har gång på gång försäkrat oss supportrar om att både han och spelarna har fortsatt förtroende för Jonas Olsson och övriga i ledningen. Gott, det låter kanon. Dessvärre så är detta förtroende inte den enda faktorn i ekvationen som Mild borde ta hänsyn till."

Nu har Blåvitt tyvärr lagt upp en smashboll för stormar av kritik. Laget spelar till synes (läs i dagens match) på "samma sätt" som under fiaskoåret 2010. De coachas än så länge på ett liknande vis och en shitstorm av kritik rasar redan på Alltid Blåvitts, Änglarnas forum, BaraBens chatbox och på Facebook. Detta efter en förlust mot ett lag som är bra mycket bättre än på Blåvitt. Ja, även det "B-lag" som Ukrainarna enligt uppgift ställde upp med, detta i en turnering där placeringen egentligen inte spelar någon som helst roll. Det är här som Blåvitt anno 2011 ska börja lägga grundstenarna för något som ska vara färdigt först om tre månader. Men tänk er då hur samma människor, grupper, debattörer, supportrar och fanatiker kommer recensera framtida bleka insatser, i "riktiga" matcher.

Oh ja, recensionerna är orättvisa. Det är tidigt på året, vi har tränat hårt, det är lång tid kvar till Allsvenskan, våra nya spelare är inte inspelade i elvan och tusen miljoner miljarder faktorer till. Men min poäng är enkel. I en storklubb som IFK Göteborg så spelar inte det där någon roll. Efter en håglös säsong som 2010 törstar alla möjliga efter blod. Så om inte för supportrarnas skull, vinn för Jonas Olssons. Ring klocka ring. Vinn in det nya året. För utan minst sju blåvita poäng efter tre Allsvenska omgångar kommer helvetet att braka lös när supportervampyrerna svältit så här länge. Och de, vi, mättas bara av en dryck, och det är segerns sötma.

37 kommentarer:

 1. What Would Jesus Do?

  SvaraRadera
 2. Direktören2011-01-31 22:55

  För en gångs skull: Bara att hålla med. I år kommer det krävas antingen vinster och helst med bra spel. Allt annat = dags att byta tränare och sportchef. Inga spektakulära nyförvärv gör att en enorm press sätts på existerande trupp och ledare.

  Vi syns den 19/2.

  SvaraRadera
 3. Utan Hysén i laget tillhör vi botten i allsvenskan.

  SvaraRadera
 4. Avgå-gruppen skapades redan innan JO fick ta över som ensam tränare:

  http://www.facebook.com/#!/group.php?gid=111838012188385

  SvaraRadera
 5. Med förra säsongens sista match emot Gefle fortfarande ekandes i kroppen är mitt tålamod på helspänn. Jag ser så mkt talang och kunnande i spelarna men jag förstår inte vad som rör sig i huvudet på JO... Vad är det som gör att vi vinner allsvenskan 2011, ja inte Kalle på topp i alla fall...... och så då Elmar varför,varför!!

  SvaraRadera
 6. What would Brian Boitano do, if he were here today?

  He'd definitely kick and ass or two, that's what Brian Boitano'd do.

  SvaraRadera
 7. Lysande Frankie! Amen!

  SvaraRadera
 8. Vill och vågar JO förändra spelet från ifjol? Att i en träningsmatch som är till för att öva på ett nytt spelsätt göra något desperat brunkar-försök för att få fram en kvittering är ju så inkonsekvent, ska JO vika sig från det nya tänket redan?

  Det går inte att begära att det ska vara propagandafotboll så här års, men efter att ha haft en tydligt uttalad ambition att vara bollförande och spela efter marken i år....
  SÅ går man ifrån det så fort det tar emot det minsta, och det i en TRÄNINGSMATCH, svagt!

  SvaraRadera
 9. Det är inte resultatet isig som var det graverande idag utan att vi fortfarande är lika dåliga när Hysen är borta, vi saknar helt alternativ för det är uppenbart att det spelet som vi har enbart funkar med en Hysen på planen och vi borde verkligen prova något annat som vi iallafall har alternativ

  SvaraRadera
 10. Utan JJ och Hjalle i laget tillhör vi mitten istället för botten...

  SvaraRadera
 11. 23:20, word!

  SvaraRadera
 12. Göteborg19042011-02-01 08:19

  Frankie, jag håller långt ifrån alltid med dig, men den här slår du huvudet på spiken. Jag satt och konstaterade igår att det ser precis likadant ut i år som förra året. Jag blev så j-a besviken. För mig så är de tränarna förbi. Jag skulle vilja prova Tobbe Nilsson och INTE någon som om möjligtvis gör laget ännu mer passivt som Lagerbäck. Han hade förmodligen varit nöjd om vi gick igenom säsongen med 1-3 förluster varenda match.

  SvaraRadera
 13. yada yada yada

  SvaraRadera
 14. LÄGG PENGAR PÅ EN RIKTIG INNEMITTFÄLTARE, DÄR ÄR DE STORA PROBLEMET!!!!!!!1

  SvaraRadera
 15. Jag vill redan nu ha bort JO, oavsett om vi vinner de fem första matcherna, under gårdagens match visade han att han är okapabel att förändras, hans feghet och tjongbollsspel sätter skräck i våra unga spelare som knappt vågar hålla i bollen. Han förstör hela den talangbank som vi byggt upp.

  När jag kollar på vår trupp så ser jag en samling spelare som är bra nog för att slåss om guldet, tyvärr kommer vi inte vara i närheten av guld...

  SvaraRadera
 16. Jag säger bara fy fan!!!!Det finns inget som liknar fotboll.....Tyvärr är säsongskortet redan inhandlat så det blir till att lida.J.O kommer dra ner oss i superettan om han får va kvar.J.J klart bäst i Blåvitt??????Har vi sett samma match?

  SvaraRadera
 17. 09:25: just det! En innermittfältare med spelsinne och bra teknik som kan slå vettiga passningar.

  Det räcker liksom inte att bara kämpa.

  SvaraRadera
 18. Vårt mittfält spelar uselt. Varje anfall är slumpmässigt och oorganiserat. Jakob och Elmar duger inte på något sätt. Seb kommer inte till sin rätt. Sana är väldigt bra, möjligen svag i defensiven.

  SvaraRadera
 19. Jag är inte allt för imponerad av skribentens allster i vanliga fall men det här är en klockren krönika!

  SvaraRadera
 20. Mycket bra och läsvärd krönika, tack Frankie!

  SvaraRadera
 21. Du kan väl stanna hemma, Steve...

  SvaraRadera
 22. Som sagt så gjordde J.O bra ifrån sig andra halvan av säsongen och bör således iaf få halva säsongen på sig att visa att det inte var en tillfällighet. Jag ger mitt fulla stöd till J.O något annat vore idioti. Man måste få lite tid att sätta sin prägel på laget, något han kanske inte fick när det var delat ledarskap. Jag tror starkt på Blåvitt i år och hoppas verkligen inte folk börjar skrika efter avgångar efter 2-3 matcher bara för att vi inte vunnit alla. Det är jävligt sorgligt hur folk vill avskeda spelare/ledare för minsta lilla...hur skulle det se ut på Sveriges arbetsplatser om man gjorde det?

  SvaraRadera
 23. Jag blev mörkrädd igår, mörkrädd! Coachandet höll knappt div 7-klass.

  Jag försöker intala mig själv att det bara var en träningsmatch, men det är svårt!

  Jag undrar vad Mild tänkte när han satt på läktaren och såg på...

  SvaraRadera
 24. Jag tror inte att JOs kritiker (dit jag räknar mig själv) menar att allt han gör är dåligt. Han kan ha haft bra perioder, kan ha gjort rätt byten och ändrat nån enstaka matchbild nångång. Men trenden är tydlig, och kan man inte bryta sig ur ett destruktivt skeende måste man kanske gå skilda vägar. En företags-VD vars företag gått med förlust i flera år måste till slut försvinna. Inte för att han/hon är helt inkompetent eller inte haft bra perioder, men för att just här och nu glappar det, och just här och nu står det för mycket på spel för att vi ska ha råd att chansa i år igen.

  Enda motiveringen till att JO skulle stanna anser jag var att vi skulle få se ett nytt Blåvitt i år, där förra årets idéer kring hur man vänder matcher lagts på sophögen, och där spelet skiljer sig markant från tidigare. Ett Blåvitt som en gång för alla accepterar att Wernbloom gått till AZ och att vi inte kan fortsätta att använda ett system som förutsätter PWs medverkan. Hittills har jag inte sett några tecken på att dessa förändringar skett. Alltså förblir jag skeptisk...

  SvaraRadera
 25. Bajen-sparven och hans kompis har rätt: det är dags att prestera eller packa!

  SvaraRadera
 26. teddy Olausson har denna måndag inga problem med att plocka ut dagens man.
  - Jakob Johansson, utan tvekan.
  JAG BLIR SÅ JÄVLA TRÖTT PÅ SKITEN...

  SvaraRadera
 27. När Teddy skulle nämna "dagens man" kanske han menade "dagens man med flest sidledspassningar"..

  SvaraRadera
 28. Bra rutet Franke,nu är måttet rågat. Den insatsen som Blåvitt gjorde igår var den pinsammaste någonsin i IFK:s historia. Inte för att motståndarna var kass, det var kvicka och tekniska, men för helvete, hela jävla Sverige såg det på TV4 Sport och hörde allt som Rhen, JO slängde ur sig. Kändes så oproffsigt, ungefär som tränare för ett div. 8 lag på Heden. Vi pratar om Sveriges i särklass framgångsrikaste klubb, man skäms över laget. När ska Bärken, JJ m.fl. utvecklas till att bli nåt annat än talanger?

  SvaraRadera
 29. Bärken kommer aldrig lyckas som ensam anfallare med långbollar på huvudet mot sig hela hela hela tiden

  SvaraRadera
 30. Ja mittenlag i ukrainska ligan är så mycket bättre än allsvenska topplag. Det är bara att kolla på de imponerande matcherna de har spelat i den här turneringen för att förstå att det är rent skitsnack. Sluta snacka ner allsvenskan så förbannat mycket! Visst den håller inte någon större klass, men nog fan kan vi mäta oss med ett ukrainskt lag med två utlandsproffs. Nog fan är vi bättre än schweiziska andra ligan. Blir så förbannat trött på detta eviga ältandet om hur jävla hög klass lag i andra ligor håller bara för att de råkar ha hyfsade topplag i sin serie.

  SvaraRadera
 31. Populister. Vi får ett stryk av ett lag som lirar i Europa League. Stackars oss.

  SvaraRadera
 32. Bra skrivet, som vanligt Frankie.

  Efter denna katastrofsäsong, så sades det från kamratgården att det skulle bli stora förändringar inför denna säsongen, för att undvika ännu ett platt fall.

  Va fan har hänt än så länge?

  Råttan har fått gå, och Drugge/Logi har kommit. Knappast någon stor förändring i truppen.

  Samma tränare, samma taktik.

  Förändringens vind blåser ju fan starkare på ett ålderdomshem!

  /J-T

  SvaraRadera
 33. ...de var lite väl poetiskt där i slutet va?

  SvaraRadera
 34. @1/2/11 18:33

  Nej
  Vi får stryk av ett B-lag till ett lag som spelar i Europa League.

  SvaraRadera
 35. Visst ska han ryta ifrån Olsson, men även skapa en god stämning och det klarar han inte - det klarade inte Erlandsen heller.

  SvaraRadera
 36. How fucking hard can it be???

  Sandberg
  Adam-Kalle-Ragge-Logi
  Seb-Elmar
  Sella-Drugge-Sana
  Hysén

  Skicka jacob o bärken

  SvaraRadera
 37. Det här läser tobbe mild kent och dom bättre vetande. dom analyserar det som . . och...

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.