2011/01/16

Var ska Tobbe spela?

ANALYS. När William försvann till Örebro följde en debatt här på BaraBen huruvida det var rätt att unga talanger försvinner från klubben p.g.a. att det i en 4-2-3-1 uppställning bara finns en plats för en forward och denna forward heter Tobias Hysén. Jag kommer speciellt ihåg en anonym som skrev något i stil med ”Man kan inte plocka bort Tobbe från forwardspositionen bara för att andra spelare ska få chansen där. En spelare ska spela på sin bästa position, punkt.” Visst håller jag med om detta. Men problemet är att om man strikt skulle följa denna åsikt så skulle Blåvitt just nu få spela med nio man. För det finns ingen spelare i dagens trupp som har vänsterback som sin bästa position, och den enda vänstermittfältaren som finns i truppen är inte tillgänglig eftersom han fortfarande kör rehab efter stora skadeproblem. Han heter Kamal Mustafa, fick sitt första A-lagskontrakt för bara några månader sedan, och att Kamal skulle tvingas bli vår vänstermittfältare hela säsongen 2011 bara för att det inte finns någon annan är inte rättvist varken mot klubben, fansen eller mot honom själv.

Med detta som bakgrund tycker jag att det bästa för klubben vore om Tobbe spelar på vänster mittfält, kanske inte permanent men i alla fall i de matcher då man inte nödvändigtvis behöver en snabb spjutspets längst fram. Han har själv sagt att han helst spelar forward, men att han inte har någonting emot att spela som vänstermittfältare om detta är det bästa för klubben. Dessutom är det på denna position som han har störst chans att ta en plats i landslaget, om han spelar vänstermittfältare i klubblaget ökar naturligtvis chanserna att ta en ordinarie tröja i Hamréns startelva. De mål som vi tappar i Tobbes målproduktion är jag övertygad att vi vinner tillbaka hos spelare som Robin och Pärlan som ju naturligtvis kommer att göra många fler mål om de får spela som anfallare, speciellt om de skulle få göra det tillsammans i en 4-4-2 uppställning.

Förra året hade vi bara två spelare som gjorde 5 mål eller fler, Tobbe och Sella. Detta är naturligtvis för dåligt, man måste ha fler spelare som bidrar. Som en jämförelse hade de två lagen som gjorde upp om guldet 2010 fem spelare vardera som gjorde 5 mål eller fler. Om Tobbe skulle spela vänstermittfältare i åtminstone 50% av matcherna är jag övertygad om att Blåvitts totala målproduktion skulle öka, eftersom vi då för första gången på många år skulle få en riktigt vass vänsterfotad vänstermittfältare. Att Tobbe sedan skulle passa allra bäst som vänsterytter är en annan historia, för då ska vi även börja spela 4-3-3 ibland och det tror jag tyvärr inte kommer att ske så länge Jonas Olsson är tränare i Blåvitt. Eller?

26 kommentarer:

 1. Den som flyttar en skyttekung till en kant kan inte ett jota om fotboll. För många av dagens fans är "skolade" i managerspel och förstår sig inte på verklig taktik, tyvärr.

  SvaraRadera
 2. Ergonomi > om det är för lagets bästa o att vi inte har någon ordentlig vänstermitt så kan man flytta vem fan som helst!!

  spelar det någon roll om man har en skyttekung men läcker som såll på en annan position?? den som inte förstår det kan inte ett jota om någon sport

  SvaraRadera
 3. Tycker analysen är helt rätt, tror Tobbe skulle kunna hänga en hel del mål som vänsterbreddare också..fler frågor inför säsongen är väl vilken position Drugge ska få?
  Han är ju anfallare och slåss om samma platser som 7 miljonersspelaren från grönsvart och våran (om han ges chansen) kommande Gunnar Nordahl - Robin Söder, har sjukt stora förväntningar på honom..
  Har Sana tålamodet att vänta på sin chans? Kommer Bärkroth få chansen överhuvudtaget?
  Vi ligger jävligt nära gränsen på massflykt från kamratgården.
  Viktigt att killarna presterar från start annars tror jag Jonas dagar är räknade..
  Dags att Sella, T.O kliver åt sidan och agerar mentorer till deras tänkta arvtagare?

  SvaraRadera
 4. Anonym/ Vadå lagets bästa? Hur kan det vara bra att ta bort lagets bästa spelare från sin naturliga roll och målskytteposition? Det är ju absolut för lagets SÄMSTA.

  SvaraRadera
 5. Minns någon Tobias två första säsonger efter att han vänt hem? Han lirade på vänsterkanten och kritiken var massiv. Inte var det många supportrar som tyckte han var värd de miljoner blåvitt lade ner på värvningen.

  Men så kom vändningen, i samband med positionsbytet. Kan någon säga annat än att vänstermitt blev flopp och forward blev enorm succé?

  SvaraRadera
 6. Han duger som vänstermitt i Landslaget..

  SvaraRadera
 7. Han är vänstermittfältare i grunden så att säga att anfallare är hans naturliga position är bara inkompetens även om han varit framgångsrik där de senaste säsongerna! Jag hade hellre sett att han lirar offensiv ytter skulle till o med kunna se honom som höger ytter men helst vänster, en del av vårt sönderlästa spel bygger på att Tobbe ligger ensam där uppe och det var säkert bra och oväntat 2009, sämre 2010 och kommer inte bli bättre 2011!

  SvaraRadera
 8. Jag är övertyad om att blåvitts spel skulle förbättras om man skulle flytta ner Hysén till vänstern, lägg till en bra vänsterback så skulle vi få två bra och fungerande kanter. Då kan spelet varieras mer än en lång lycka-till boll till en ensam forward, jag är nästan övertygad detta drag hade lagt till en dimension i blåvitts spel.

  Ergonomi: Se exemplet igår när tevez flyttades ner till vänsterkanten i en 4-2-3-1 uppställning, city gjorde 4 mål varav tevez 2. En bra spelare om denne spelar i ett offensivt lag kommer till målchanser både som vänstermitt eller toppforward.

  I den fantastiska matchen mot djurgården 09 så spelade hysen på kanten med stor framgång också.

  SvaraRadera
 9. Tobias...

  Hysen kom hem med stukat självförtroende och det tog lång tid innan han återfick formen. Sedan fick han ett lyft när han flyttades upp på topp visst, men jag tror att han är såpass trygg i sig själv som speare nu att han hade klarat vänsterkanten alldeles utmärkt. Det är en fråga om självförtroende och form enligt mig, han kunde ju spela på kant i DIF?

  SvaraRadera
 10. Det är väldigt enkel matematik.

  Hysén vann skytteligan som forward.
  Hysén toppar interna skytteligan.
  Hysén är en av hela Sveriges bästa forwards.

  Vilken människa med sunt förnuft skulle då placera honom som mittfältare? Nej, kanske om ett par år ifall han inte har samma speed kvar, men i dag springer han ju ifrån de flesta backar rätt så lätt...

  SvaraRadera
 11. En bra tränare kan ta kontroversiella beslut som gynnar laget, att flytta ner Hysen till vänstern skulle mycket väl kunna vara ett sådant.

  SvaraRadera
 12. "den enda vänstermittfältaren som finns i truppen är inte tillgänglig eftersom han fortfarande kör rehab efter stora skadeproblem. Han heter Kamal Mustafa" rätta mig om jag har fel men spelade inta Sana riktigt bra där de sista matcherna? blev väl matchenslirare 2 gånger?

  SvaraRadera
 13. ----------Sandwich------------
  ----Adam Ragge Dyre Hjalmar---
  ------------SEB---------------
  ----Sella Drugge Elmar--------
  ----------Hysén---------------

  Bänk: Dahlin, Lund, Kalle, TO, Sana, Söder, Pärlan,

  SvaraRadera
 14. Frankie: Fotboll är inte enkel matematik, det är inte matematik överhuvudtaget. Det finns nästan inget som är skrivet i sten när det gäller sådana här saker. Det skulle kunna vara bättre för laget med söder eller pärlan på topp och hysen på vänsterkanten.

  Alla skulle inte kunna lämna över ansvaret till hysen med en tjongboll. Hur många matcher 2010 har inte hysen blivit isolerad och matats med hopplösa passningar. Nej, det skulle kunna vara en lyckad förändring.

  Ett annat alternativ är ju att spela 4-4-2 så hysen får en kompanjon.som det har varit 2010 och hösten 09, med en isolerad tobbe, det vill jag inte se 2011.

  SvaraRadera
 15. Anonym 14.31:
  Sana är väl ingen naturlig vänstermittfältare i grunden? Han ska spela centralt, han var ju grym som nr. 10 i de sista matcherna i höstas!

  SvaraRadera
 16. @Frankie:
  Det är väldigt enkel matematik:

  Tobbe som forward:
  Tobbe 15 mål, Robin 3 mål, Pär 3 mål=21 mål

  Tobbe som vänstermitt:
  Tobbe 8 mål, Robin 10 mål, Pär 10 mål=28 mål.

  Okej, jag gissar bara, men ändå :-)

  SvaraRadera
 17. Prins Tobias är anfallare, inget annat. Punkt!

  SvaraRadera
 18. Vi ska ha två anfallare i form av Tobias och Söder. Aj aj aj vilket par.

  SvaraRadera
 19. Har länge förespråkat Tobbe som vänsterytter, hoppas Jonas Olsson har vett nog att flytta Tobbe för lagets bästa.

  SvaraRadera
 20. För att citera Bosse Johansson "4-4-2,4-3-3,4-2-3-1, det är bara siffror på ett papper. Det är hu man agerar på plan som räknas".När vi krossade Djurgården med 6-0 på påskafton 2009. Spelade Tobbe till höger i en 4-3-3 uppställning och gjorde två mål. Det är fakta. Allt handlar om hur man agerar på plan.

  SvaraRadera
 21. Tobias igen.2011-01-16 19:01

  Anonym 14:10,

  Ja, det har du rätt i. Jag tvivlar inte ett dugg på att "Tobbe" skulle göra det betydligt bättre på kanten idag än när han anlände, men faktum är att han idag är en av Allsvenskans absolut bästa forwards.

  Framförallt behöver vi få igång en forward som ens i närheten kan hålla Tobias klass. Tyvärr är varken Söder eller Pär där idag.

  Det är steg 1.

  SvaraRadera
 22. Såhär hade jag valt att lägga upp laget om jag lärt mig fotbollstaktik genom att spela ett logiskt managerspel på datorn.

  ------------Sandberg----------
  ----Adam-Ragnar-Mittback-ny---
  --------------SEB-------------
  ----Sella----Drugge-----Hysen-
  -----------Per---Söder--------

  Ny vänsterback behövs.
  Som mittback beror det på vem som kommer igång. Karl, Dyre, Hjalmar?
  Har även flera alternativ att varva anfallarna med om det inte lossnar för dom. Drugge kan även flyttas upp och Elmar kan spela på mitten. Flytta upp Hysen matcher som kräver extra offensiv.

  I verkligheten vette fan, är så mycket mera som spelar in. Beror helt på vilka spelare som mår bra och presterar och helt enkelt hur säsongen börjar.

  SvaraRadera
 23. Vänsterback behövs ! Vad har hänt med Niclas Andersen (missade hans debut mot mjällby) & Mikael Andersson ? Tyckte båda dessa herrar har en bra offensiv och bra doja ! Andersen såg jag som lite bättre defensivt medans Andersson var bättre offensivt, är jag ute och cyklar eller vad tycker ni?

  SvaraRadera
 24. Jag vill verkligen se Sana mer i år. Hoppas killen får chansen annars lär ju han, så småningom, röra på sig till annan klubb.

  SvaraRadera
 25. håller helt med dig.. i allt du skriver. jag har tänkt på det problemet sen 6-0 vinsten mot dif. och ergonomi verkar ju inte ha mkt i skallen om fotboll och taktik iaf.

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.