2011/01/13

Den eviga gåtan AIK

AS 2011/KONKURRENSEN. Expressens Mathias Lühr satte sig och snackade fotboll med AIK:s nya tränarstab. Huvudcoach är nu för tiden (hur länge till låter jag vara osagt...) Andreas Alm och Nebosja Novakovic - som satt bredvid, tyst, under intervjun - är assisterande. Så här utspelade sig nyckelparten av den diskussionen:
"Jag vet inte vad jag förväntade mig av det snabba mötet i går, men det blev sannerligen inte vad jag förväntat mig.
Alm visade tydligt att han inte tänkte utveckla något som rörde taktik, rutiner, nyförvärv, relationer - och minst av allt målsättningar.
Defensiv, på gränsen till sarkastisk.
När jag tyckte Alm svarade lite svävande vid ett tillfälle, kontrade han:
- Ställ en bättre fråga då!
Okej, hur viktigt är det för dig att spelarna är i tid, äter och tränar....?
- ... det är bra om de kommer påklädda till träningen. Annars blir de förkylda, sjuka och kan inte spela match, snärtade Alm av.
Lite Mourinho-light."
Nu är detta bara en reporters syn på Andreas Alm, men visst känns mönstret igen? AIK är en väldigt annorlunda förening än IFK Göteborg, det ska gudarna veta, men visst känns det märkligt att Stockholmsområdets största fotbollsklubb aldrig verkar lära sig av sina misstag? När kaxigheten, attityden och översittarfasonerna var nyckeldelar av misslyckandet 2010 så verkar den nya tränarstaben plocka med sig just detta till 2011.

Inom IFK Göteborg har vi tvärtom fått se en omfattande självrannsakan. Träningsupplägget har lagts om, en bredare diskussion om taktik och rollfördelning har genomsyrat planeringen och självkritik har fått vädras i god tid före säsongsstart. Det känns som att Kamratgårdens arbete styrts av en slags sjukdomsinsikt som saknas inom AIK:s organisation. Gång på gång, år efter år. Men hey, även en blind höna kan väl värpa ett ägg - eller vad det nu är man säger.

12 kommentarer:

 1. Säsongen har inte börjat för oss än. Vi har fortfarande Jonas Olsson och samma skit till spelare plus en medelmåtta från Trelleborg.

  Ibland skulle det kännas skönt med lite kaxighet och ambition från vårt kära Blåvitt, inte bara karaktär och kämpa...

  /Nya Gefle (en som inte är optimistisk inför årets säsong - tyvärr)

  SvaraRadera
 2. anonym 01:50/ Du menar kaxighet i stil med "Nästa mästarna"? Jo, med facit i hand gick ju det jättebra...

  SvaraRadera
 3. Frankie: Å andra sidan är ju din gud Zlatan rätt kaxig och självsäker, och de funkar ju de också! Utan att på nått sätt jämföra Blåvitt och Zlatan!

  SvaraRadera
 4. Och folk undrar varför dom går back år efter år?. Hade jag varit intresserad sponsor hade jag inte accepterat en sån nivå. Idioti.

  SvaraRadera
 5. Deras kaxighet funkade 2009, men det räcker med att kolla statistiken från det året så förstår man att det var ett undantag.

  Dom faller högt, våra kära vänner från Solna. Jag föredrar the IFK style.

  SvaraRadera
 6. Det finns iofs en bakgrund. Lühr har försökt tillsätta vännen Johan Mjällby som tränare i AIK i mer än två år.
  Så räkna med att Lyran kommer att fortsätta slå ner som en hök på precis allt Alm gör och säger i år.

  SvaraRadera
 7. Fast representanter för Blåvitt är väl inte heller kända för att vara jätteöppna mot media. Iofs är de i alla fall inte oartiga vilket är hemskt skönt.

  SvaraRadera
 8. Journalister som nästan alltid ställer korkade, onödiga och okunniga frågor ska givetvis hållas kort. Bra där Alm!

  SvaraRadera
 9. även en blind höna kan hitta ett korn - är det!

  SvaraRadera
 10. Själv tyckte jag Alms kommentarer var göteborgska, en vass replik som fick den lilla journalisten att tappa hakan!

  SvaraRadera
 11. Visst är AIK arrrognata men i det här fallet ger jag dem rätt, Lur är en jävla sopa och det är helt otroligt att han har fått jobb på expressen.

  SvaraRadera
 12. "kaxigheten, attityden och översittarfasonerna var nyckeldelar av misslyckandet 2010" – möjligt. Men de var också nyckeldelar till framgången 2009.

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.