2011/01/13

MFF i Champions League - avundsjuka eller altruism?

CHAMPIONS LEAGUE. 2011, ännu ett år i raden av Champions League-misslyckanden? Eller är det dags för trendbrottet som vi behöver/fruktar, när Malmö FF kvalificerar sig förbi kvalspelet till gruppspel? Även om det första alternativet är mest troligt, vad vill man egentligen se som fotbollssupporter? Jag är inte riktigt säker.

Getingens evige krönikör Mats Olsson skriver att "Nu är drömmen Malmö i CL". Jag är inte riktigt lika entusiastisk.

Ryggradskänslan är att jag inte vill se någon annan förening än IFK Göteborg lyckas i ett sådant sammanhang. Men det är inte någon dum lojalitet att jag har den känslan, den baseras egentligen mest på rädsla. Rädsla för att MFF kan få sig ett ekonomiskt och framgångsmässigt förskott av sådan magnutid att de blir ensam herre på svensk fotbolls lilla täppa för många kommande säsonger.

Blåvitt har vart där som vi alla vet. Det är fullt möjligt att dominera ligan under en längre epok, vilket Rosenborg var ett exempel på i Norge, vilket FC Köpenhamn - i alla fall nästan - håller på att bli i Danmark i dag. Den positionen kan vara gynnsam för den högsta ligans lag totalt sett. Detta eftersom framgångar i Europa förbättrar ett lands Europaranking och även genererar ekonomiska "spillintäkter".

Men det är inte roligt att heja på ett av de andra lagen. Ett av dem som inte är dominanta. Det har även varit Allsvenskans styrka under många år. Att ligan är sjukt svår att förutspå på förhand, vilket ger en jämn tabell och rafflande slutstrider. Se bara Blåvitt versus AIK under 2009 och MFF mot HIF under fjolårssäsongen. Men visst, jämnt och rafflande i all ära...de som säger att ett eller ett par dominanter i ett land förbättrar hela ligans konkurrenskraft har nog alldeles rätt. Men, alltid detta jävla men.

Så okay, allright, fair enough. Låt oss hoppas att Malmö kvalificerar sig till Champions League-gruppspel. Då får vi som en konkurrerande klubb i Allsvenskan en del av de spilleffekter som kan nå ligan. Större medialt intresse, ökat sponsortryck och transferpengar i rörelse, för att nämna en del saker. På sikt kan även ett (i alla fall framgångsrikt) CL-lag locka till sig spelare som kan påverka publiksiffrorna i ligan på ett positivt sätt. Men där är inte Malmö, än.

Och i stället för att basera våra förhoppningar på rädsla kanske vi ska ta och se på omvärlden på ett lite mer nyktert vis. Det kan aldrig vara Malmö FF:s fel att vi inte lyckas vinna ligan. Om de kvalificerar sig till Champions League i år och dessutom skulle "råka" göra det under de kommande två säsongerna så har de presterat på ett sätt som gör att de otvivelaktigt förtjänar det. Blåvitt, Gais, AIK eller HIF blir inte bättre lag av att deras spelare eller supportrar missunnar andra framgång.

Nej, den attityden förbättrar ingen eller ingenting, ett jävla dugg.

I stället unnar jag Malmö FF att gå till Champions League, det kan ni behöva. För i ligan ska ni få så jävla mycket pisk att ni inte kommer förstå vad som hände er. Och nästa år ska Blåvitt kvala till CL. Så lycka till Iff Iff, det är now or never pågar. Er tid är nu. Snart är vi tillbaka i matchen.

9 kommentarer:

 1. Gais blir väl aldrig, oavsett vad, ett bättre fotbollslag?
  Du nämner IFK, AIK och HIF - lag med ambitioner i någon mån. Och sen...Gais? Jag är förbryllad.
  Har ens gajs supportrar? De tretusen som var på GU under förra säsongen var väl ditlockade alkisar som fått fria biljetter och tak över huvudet i 90 minuter. Fast det kanske är samma sak, å anda sidan.

  SvaraRadera
 2. Väldigt bra skrivet, men jag håller inte med :)

  Hellre 1a i Sverige och 300 i Europa än 2a i Sverige och 150 i Europa.

  SvaraRadera
 3. Om dom lyckas kvala så ökar intresset för deras spelare och vips så står dom där utan tongivande spelare, och dom dalar ner i tabellen likt blåvitt 2010.

  Jag hoppas därför att dom går långt.
  Mer pengar gör inte mycket mer rent resultatmässigt i Sverige, spelarna har alltid högre ambitioner än Allsvenskan så dom kommer sticka om dom får chansen.

  SvaraRadera
 4. Lycka till MFF, Allsvenskan behöver högre ranking i Europa. Och det känns faktiskt som att MFF har betydligt större chans att klara sig än alla andra försök det senaste decenniet.

  SvaraRadera
 5. Fan vad du är saknad Frankie med dina insikter och analyser! Keep em coming!

  SvaraRadera
 6. Visst får Malmö gå till CL om de vill men jag tänker då bannemej inte hejja på dem.

  SvaraRadera
 7. Jag är själv ett troget blåvitt-fan. Ska har årskort nästa säsong och hoppas av hela mitt hjärta på framgång. Men varför håller ni på och skriver om att blåvitt ta sm-guld. Det känns lika orimligt som att Liverpool ska kvalificera sig till CL. Försök att se vilka spelare vi har och bedöm utefter det. Sen Wernblom och Bjärs blev sålda så har vi inte vunnit många matcher genom bra spel utan mest på krigande och slit och ibland tur. Det känns som det blir en mittenplacering till om inget händer.

  SvaraRadera
 8. Avgå Frankie! Avgå!

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.