2011/01/23

Lågpannekommentarerna förstör supporterkulturen

GÄSTKRÖNIKA. BaraBen.com välkomnar gästkrönikor från er läsare och supportrar. Ibland från ett okänt namn, ibland en fotbollsprofil, ibland en anonym person. Vill du dela med dig av dina åsikter till BaraBens tiotusentals läsare så mejla in ditt material till oss. I dag tar "Wellington" sitt grepp på debatten kring inomhuseldandet i Jönköping - genom att analysera kommentarerna på BaraBen.

Jag läste IFK Göteborgs reaktion på eldandet i Jönköping med glädje. Det känns rätt och bra att Blåvitt ryter ifrån mot dem som beter sig illa åt. På samma sätt läste jag Ultras Göteborgs ursäkt, med känslan att det är ett måste att ta på sig ansvar för dumma grejer som sker. Till sist läste jag Frankies vädjan här på BaraBen om att få ett slut på idiotbeteende av den här typen och hörde hur jag sa "hear hear" framför datorn. Debatten är viktig och nödvändig för att utveckla supporterkulturen, tänkte jag.

Men sedan klickade jag mig in för att läsa de drygt 50 kommentarerna och fick en smärre chock. Här hade nämligen ett flertal personer valt att skriva genomtänkta saker som:
Anonym sa...
Den ända rövar pajasen i detta är du frankie, sitter och internetbögar dig, ta snackat på läktaren med det anhöriga istället för att sitta här och fjöddra på tangenterna.
23/1/11 15:06
"Rövar pajasen"? "Internetbögar"? "Ta snackat på"? "Anhöriga"? "Fjöddra"? Ärligt talas så vet jag inte om man ska skratta eller gråta. Särskivningarna, de påhittade orden, homofobin, felstavningarna och totalt felanvända uttryck pekar ju på att den här pojken är väldigt ung. Nu är det inte det minsta kul att håna en tonåring för att han "skriker" av sig på nätet, utan jag tycket den här typen av kommentarer är ganska oroväckande för den generella intelligensnivån bland debattörer på fotbollssajter och forum. Vem tror den här personen att han ska få medhåll från? För många fler än dem i hans klass lär ju inte ens förstå vad det är han försöker säga. Det här är bara tragiskt, på så många nivåer och en signal om att vissa supportrar borde börja med att tänka till före de lägger sig i debatter. Vare sig de är på BaraBen.com, Änglarna.se eller Alltid Blåvitt. Nivån är många gånger så jävla låg att en tung suck är enda vettiga reaktion från omgivningen.

Sedan stötte jag på en tjomme som på ett extremt märkligt vis försöker ge stöd för Frankies bloggpost:
Anonym sa...
Spärra in idioterna på psyket för det är tydligen där dom hör hemma!!!
23/1/11 15:26
Här väljer killen att kalla motståndaren i debatten för "idioterna" och säger att de är psykiskt sjuka och gör hemma på institution. Därmed har han effektivt idiotförklarat sig själv och den ståndpunkt han kan tyckas representera. Problemet med anonyma nätkommentarer är att samma person ofta skriver flera olika inlägg, ibland dessutom debatterar med sig själv från olika perspektiv. Det gör att jag frågar mig om inte den typen av nätdebattör gör bäst i att undersöka sig själv, för vad jag vet kallas det där för schizofreni...

Härnäst fick jag syn på ett inlägg med grova övertramp mot BaraBens kommentarsregler. Men till min förvåning hade inlägget inte raderats av sidans många moderatorer:
Anonym sa...
Seriöst frankie. Vad fan är du ute efter eller? Dom inblandade har yttrat sig och sagt sanniingen att det som hände i jönköping inte var okej men likförbannat ska du elda på ännu mer.
Jävla journalistpack som bara är ute efter ännu mer osämja bland oss blåvitta.
23/1/11 16:29
Här har vi en person som BaraBen borde stoppa, alltså radera. I kommentarsreglerna står det tydligt följande: "Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede." Hur och var i sunt förnuft och "netikett" får begrepp som att kalla en person för pack rum? Sedan påstå att den som håller med IFK Göteborgs officiella ställning på ett problemområde är den som skapar osämja, ja det är innehållsmässigt så ogenomtänkt och förvirrat att jag åter igen skakar på huvudet. Men här bör BaraBen få sig en känga, för när ni tillåter rent ut sagt uppviglande och korkade grejer som "jävla journalistpack" så fortsätter de som håller en dagisnivå att diskutera på det här viset. Därmed efterlyster jag en strängare policy från BaraBen.com:s sida. Radera dem som inte kan hålla sig till de enkla kommentarsreglerna! Det gynnar den generella debatten på BaraBen och skrämmer bort dem som håller på med dagisinläggen från sidan. Låt dem hålla till på annan plats så vi kan få se seriösa och väl formulerade diskussioner här, som ofta sker när vissa element inte (ännu) hittat till tråden...

Men som om inte det här vore nog fanns det självklart någon som ville vara värre. Det är möjligt att samma person skrev det föregående debattinlägget som följande, det vet vi inte. Men när Frankie nämnde grottmänniskor i sin bloggpost så slog han i alla fall huvudet på den här spiken:
Anonym sa...
Frankie, du måste vara den största golbögen i hela sverige, inte nog med att du är en äcklig journalist.
Vad fan sysslar du med egentligen ? Sitter på internet och skriver massa skit.
Detta säljer du inga lösnummer på, Du skapar enbart splittring bland blåvita supporptrar och bygger på hatet ännu mer mot BaraBen. Känns som du gått över gränsen lite nu va?
Tror vi alla vet vem "Läktarclownen" är...
23/1/11 16:59
Nu har vi begreppen "golbögen", "äcklig journalist", "vad fan sysslar du med", "skapar splittring", "bygger på hatet", "gått över gränsen". Samma typ av retorik som förekommer i varje debatt där BaraBen kritiserar dumheter som våld eller beteende som resulterar i böter till IFK Göteborg. I debatterna om andra ämnesområden, som ofta kan bli långa och vilda, förekommer aldrig den här fängelseretoriken av personer som tycker att det är tufft och annorlunda att vara "mot etablissemanget". Jag undrar vad det är som driver de här personerna till att försöka ta debatt genom att kränka, hota, förtala och attackera den som de inte håller med. Tror han som skrivit den här kommentaren någonting annat än att både Frankie som skrev bloggposten och alla vi andra som skrev i kommentarstråden kommer ta hans så kallade inlägg på allvar? Nej, jag tror bara den här personen är ute efter att hävda sig själv och att visa sin omgivning hur tuff och annorlunda han är.

Jag har följt debatterna på BaraBen i flera års tid. Ofta slänger jag in en åsikt, kritiserar eller hyllar det som skrivs. Men varje gång bloggen skriver om någon incident, gruppering eller åsikt som ens gränsar till ämnen som huliganism, pyroteknik, fotbollsrelaterat våld, interna grupperingsskiljaktigheter och ultraskultur så spårar debatterna snabbt ur. Ofta slängs åsikten "öööh kom och säg det till oss då om ni törs" fram som ett argument av samma a n o n y m a nätdebattörer som kastar skit på bloggarna för att de skriver sina åsikter här.

Jag vill minnas att en handfull av BaraBens skribenter tog en rätt högljudd debatt med ledande personer i Ultras på en hemmamatch på Nya Ullevi för ett par år sedan. Då hade skribenten "Peeman" kritiserat klackens ledargestalter och då ville Ultras kräva svar från BaraBen-skribenterna om vad de menade. Jag minns detta för jag stod precis bredvid platsen där Frankie och 4-5 andra "BaraBen:are" diskuterade bloggposten med drygt ett tiotal i Ultras. Om jag inte missminner mig slutade det hela med leenden och handskakningar, om inte så med helt nöjda miner på alla håll så i alla fall nära inpå. Då krävde Ultras svar från Frankie med flera för ett inlägg som de inte ens hade skrivit, som inte ens var deras egna åsikt. Men fick ändå en rak och öppen debatt på läktaren.

Där fanns inte de som skrev anonymt hat i samma kommentarstråd till bloggposten som ledde till att debatten "behövde" tas. I varje fall så vågade de inte uttrycka den åsikten till vare sig sina egna eller till debattens motståndare när alla stod och diskuterade. Hur tror någon inom fotbollens sfär och läktarkulturen kring Blåvitt att man gynnar sig själv eller kollektivet genom förtäckta hot på internet? Genom att i anonyma kommentarer gasta om hur folk ska komma och "ta det med oss då". Vi lever inte i barbari utan i en demokrati med yttrandefrihet. Där här är inte vilda västern utan Göteborg. Alla ska ha rätt till sin åsikt utan att någon lågpanna ska få förtäckt av anonymitet hota motdebattörer, förtala bloggare och förstöra debatten. Därför vädjar jag till BaraBen att bli mycket strängare i modereringen av alla debatter här på Blåvitt-bloggen. Och så vädjar jag till debattörerna själva att försöka fråga sig själv, kommer jag att skapa mer förakt med min kommentar, eller kan jag formulera om den för att på så vis respektera andra blåvita supportrars åsikt.

/Wellington

42 kommentarer:

 1. Wellington, du har en väldigt korrekt analys av de här debatterna som spårar ur. Det är tyvärr väldigt unga och väldigt arga personer ur BokstavsBlåvitt som flippar ut här. För de där resonemangen finns ju inte i andra debatter, men så fort det är kritik mot bengalbrännande eller våld så kommer de som ett brev på posten.

  Vänta tills diverse "supras" och allt vad de kallar sig hittat den här tråden så kommer du få smaka på samma medicin...om inte baraben.com lyssnar på din sista vädjan och sätter stopp för vansinnet.....

  SvaraRadera
 2. Lite fel har du faktiskt, schizofreni är bara en personlighetsstörning, man har defekter i t.ex. verklighetsuppfattningen. Du tänker snarare på en dissociativ identitetsstörning, alltså någon som uppvisar distinkta multipla personligheter :)

  SvaraRadera
 3. Vad är ditt syfte med denna texten?

  Dem få som ens orkar öppna kommentarerna kan nog räkna ut det där du skrev där utan din hjälp.

  SvaraRadera
 4. Tack Wellington! Det är hög tid att Baraben.com börjar med lite aktivt modererande på dessa anonyma idiotkommentarer. Det blir ofta svårt att föra vettiga diskussioner för visst folk har så jävla svårt för att inte lägga det hela på dagisnivå.

  Radera dem som tror att förtal och könsord är normalt.

  SvaraRadera
 5. Haha, en meta-debatt! Det var fan annorlunda.

  SvaraRadera
 6. anonym 21:28/ Så få är de knappast med tanke på att det ofta är 50-150+ kommentarer på bloggposterna...

  SvaraRadera
 7. SIGNATUREEEEEN2011-01-23 21:32

  En annan sak folk borde lära sig är att sätta en enkel jävla pseudonym som signatur för sitt meddelande. Man klickar på "Namn/URL" och skriver in vad som helst. Då vet nästa person vem de ska rikta meddelandet till.

  SvaraRadera
 8. Du vill själv få bort näthatet och klagar på anonymiteten på internet. Själv skriver du under Pseudonymen Wellington.
  Men, dubbelmoral har väl vi alla?...

  SvaraRadera
 9. Well, well...

  SvaraRadera
 10. anonym 21:32/ Han klagar inte på anonymiteten utan på att de som gnäller på anonymitet på nätet i princip alltid är anonyma själva. Rätt stor skillnad.

  Sedan, vad har kritik mot näthatet att göra med att man väljer att vara anonym? Ska bara de som framträder med namn vara ohatiska på nätet? Vad menar du?

  SvaraRadera
 11. Problemet är att man från barabens sida späder på osämjan hela tiden, som frankies sista text kändes helt onödig då en del av dom inblandade redan har tagit på sig sitt ansvar och bett om ursäkt varför då fortsätta älta?
  Och om han nu var tvungen att skriva det han skrev, varför utelämnade han ultras ställningstragande?
  Varför kunde han inte hållt texten lite mer nyanserad istället för att vara så frän i tonen?
  För jag utgår ifrån att alla vill få en lösning på problemen och då funkar det inte att skriva som man gör.

  Och sen så är antagligen många av folket i tex ultras och supras trötta på att dom får skit för att dom är skitungar, fjuniga, har gröna jackor och därför måste hålla på gais, flaggviftande m.m.

  Min slutsats: Ta bort kommentatorsfunktionen eller se till så att man måste regga sig för att få skriva

  SvaraRadera
 12. Michael Olsson2011-01-23 21:41

  anonym 21:35/ Problemet är snarare att vi har fans som beter sig jävligt illa åt och sedan blir skogstokiga så fort någon kritiserar dem. Vad har ultras ursäkt med något att göra? Så om jag gör något dumt och sedan ber min bror om ursäkt för mig, innebär det att ingen ska kunna säga "de här dumheterna måste vi få bukt med framöver"? Det är verkligen ingen som helst logik i detta och det verkar vara vissa som anser att de står över alla andra fans och är viktigare än Blåvitt självt. Det har jag väldigt svårt att relatera till för det är bara totalt nonsens. Tro fan att majoriteten av oss fans kommer hålla med Blåvitt i det mesta de kommer fram till gällande vad som faktiskt är stöd eller ej och där röt Frankie ifrån på Baraben. Innebär det då att det är fritt fram till total dagisnivå på den efterföljande debatten? För det enda som sker är ju att vi andra som inte är ultras tappar ännu mer respekt för er som är det när ni kastar skit på dem som vågar stå upp och kritisera beteendet. Nu säger ni "varför tog ni inte upp ultras ursäkt" och många andra gånger har det varit "varför blandar ni in ultras/wisemen/whatever i detta, vad har ni för bevis på att de var dom...". Det finns ingen som helst konsekvens eller logik i det här efterhandskacklandet. Klarar man inte av att kritiseras bör man inte syssla med sådant som majoriteten anser vara fel. Och om man ändå gör det bör man nog lära sig att argumentera för sin sak på ett annat sätt än att kalla dem som tycker beteendet är fel för "golbögar". Det är ju bara så tragiskt dumt att man baxnar.

  SvaraRadera
 13. Ett icke-problem...

  Som spelarna får veta, bör även du få veta (och alla andra som tar åt sig)
  Det kan lika gärna vara en gaysare som skrivit som en blåvit. Bara att skaka av sig.

  SvaraRadera
 14. I like turtles.

  SvaraRadera
 15. anonym 21352011-01-23 22:06

  Är inte med i någon grupp öht utan sitter på sittplats.
  Ultras ursäkt är mycket relevant då den visar att dom trots allt har lite självinsikt och det måste väl ända vara bra inför framtiden, det var ju folk som struntade i folk i sin egna grupp och jag kan tänka mig att dom ansvariga får en hel del skit för sitt agerande. Men självklart så ska dom inblandade få kritik men det jag menar är att om man vill nå fram till människor så måste man vara lite smart och inte låta känslorna styra allt för mycket utan hålla kritiken på en vettig nivå. Om vi någon gång ska lyckas få enighet så måste vi skötsamma visa att vi är dom vuxna och inte balla ur totalt med påståenden om att folk är gaisare, fotbollsmördare, småbarn osv, och är det någon som missköter sig så förklarar vi på ett vettigt sätt att det inte är okej och sen så får dom ta konsekvenserna tex en avstängning.

  SvaraRadera
 16. Jag fattar inte detta med "enighet" osv. När vi väl är på matcher så är väl "enigheten" att vi håller på Blåvitt allihop?? Vad mer än så för enighet behövs? Ska alla grupper, personer, åsikter och strömningar vara vänner och bästisar utanför fotbollen? Varför då? Jag har ingenting gemensamt med tusentals personer på Blåvitts matcher och skiter i vad de gör utanför Ullevi. Där är jag för Blåvitts skull, inte för att uppleva någon "enighetskänsla"...

  SvaraRadera
 17. Bra där! "kom och ta det med oss på läktaren" funkar inte riktigt. Känns lite som Frankie fått stryk då och sedan hade man i bästa fall bett om ursäkt på ngn hemsida. Lite trist att våld och hot om detsamma ska få styra läktarkulturen. Vi är för f-n alla blåvita och borde kunna prata med varandra om saker och ting.

  Låt 2011 bli Kamratunionens år!

  SvaraRadera
 18. Wellington, tänk på att Frankie själv ofta använder tillmälen i sina texter. I förra bloggposten hittar vi både "dumjävlar" och "barbröstade grottmän med lätt övervikt, solglasögon när det regnar, och diverse fula tatueringar-typen". Något som kanske bidrar till fortsatta netikettbrott från de som känner sig träffade?

  SvaraRadera
 19. Johan/ Det ligger något i det du säger, det är i viss mån Frankies medvetna provokation som lockar fram en del av dessa debatter. Men nu hävdar jag snarare att det inte hjälper att tillåta grövre debatt i trådarna bara för att bloggaren sticker ut hakan. Det sabbar bara för den allmänna debatten och får knappast någon att tycka att det man skriver är smart om man säger "golbög" eller liknande till nån...

  SvaraRadera
 20. "De anhöriga", ahahahahah!

  SvaraRadera
 21. Nu kommer jag ses som en utan "ultras grabbarna" bara för att jag vågar yttra mig i frågan, men va fan, jag gör det ändå!
  Jag tycker att du Wellington, är en duktig debattör, med många bra åsikter, men också många dåliga. Du tar upp exempel där alla personer som har skrivit har gjort fel, och således gjort ett övertramt mot barabens.com:s regler, men! Det går alldeles för snabbt från att säga "så här vill vi inte att diskussionen ska se ut" till "jag har rätt och alla andra har fel" retoriken, som lyser igenom ganska snabbt i ditt inlägg. Men fine, jag accepterar det du skriver, för du har en viss poäng i att jag, du ultras/supras, han, hon, den och det skriver för jävla mycket skit här inne i kommentarerna, det kan både du och jag vara överrens om, eller?
  Det som jag slutligen vill komma till i detta inlägg är att, jag gillar din kritik men inte sättet du framför den på.
  För när du pratar så låter du som en utav "dom". Alla dessa personer som inte "hör hemma" på ett forum enligt dig. Vilket jag tycker är fel. Visst de ska inte ske personangrepp i form utav hot eller något sådant, men jag tycker inte häller man ska börja rens ur de man inte vill ha, bara för de inte ska höra hemma på bloggen. Då har baraben gått för långt, då har man tappat sin grundprincip, principen med att alla ska komma till tals, principen om att diskussionerna ska vara hetsiga.
  Men visst, du har rätt och jag har fel, för då blir det ju enklast så ur ditt, trångsynta perspektiv!
  Som grädden på moset har jag säkert gjort en massa felskrivningar och postar inlägget som a n o n y m!

  /B

  SvaraRadera
 22. anonym 23:11/ Fast jag tror inte han menar att man ska ta bort saker för att man inte håller med om dem, tvärtom säger han ju att man ska ta bort hot, förtal och liknande galna övertramp som allt för ofta får stå kvar i dag... Folk ska väl kunna debattera "hetsigt" om ämnen utan att kasta skit på varann? Det är liksom inte samma sak att elda upp sig som det är att kalla folk för "bögar" och "fittor" osv. Det leder liksom ingenvart. Det tillför ju inget alls.

  SvaraRadera
 23. Kom ändå ihåg att det är Wisemen som är IFK och det är vi som styr. Alla andra ni fjollor och töntar har bara att lyda eller ni kommer att tillrättavisas synnerligen strängt!

  SvaraRadera
 24. anonym 23/1/11 23:17
  Jo visst, det är säkert det som han vill ha fram i sitt meddelande, men jag tycker det sker på ett klumpigt sätt, vilket i sin tur leder till att man nästan låter som en utav dom när man i själva verket vill stävja detta!
  Men visst, det kan vart så att jag i "fyllan" o villan inte riktigt tänkte mig för i vad jag skrev, men meddelandet i sig blir lite förkastligt.

  /B

  SvaraRadera
 25. Samtidigt som du är inne på rätt spår, misslyckas du. Du gör inte ens ett försök till förståelse för eller rimlig härledning av dessa kommentarer. Du hade behövt detta för att ge dina åsikter en grund. Din ensidighet liknar en Public service-journalists. Tyvärr.

  SvaraRadera
 26. Uppmärksam2011-01-23 23:46

  Micke/ Varför ska man härleda och förstå kommentarerna för att konstatera att de är skit som man inte vill ha? Måste man "härleda och förstå" varför folk tycker det är tufft med bengaler för att tycka att det är fel att bränna dem? För att inse att de kan vara farliga och att de ger Blåvitt massa böter? Din kritik känns som en Sverigedemokrats där du säger "du förstår inte problemet, så du är PK". Inte speciellt väl upplagt själv om jag får säga min åsikt.

  SvaraRadera
 27. Den som tycker det är smart och bra med dagisnivå och pajaskränkningar kan väl hålla till på flashback istället? Svårare än så är det inte.

  SvaraRadera
 28. Känns som ett word är på sin plats, WORD! Det är inte ofta jag orkar bry mig om att kommentera några texter trots att jag ofta tänker på det eftersom man vet att det i många fall inte går att hålla en normal debatt. Att debattera överlag på internet är alldeles för långt ifrån de vanliga debatterna man har irl, dock ska det väl sägas att det finns en hel del människor som bara häver ur sig saker som "bögjävel", "hora", "idiot" och så vidare i verkliga livet också. Det kan tyvärr mycket väl vara så att det är de personerna som gör det här inne också. Vi får väl hoppas på att hårdare tag får dem att antingen dra eller börja skriva något vettigt.

  SvaraRadera
 29. Jag kommenterar i princip aldrig på bloggposter, artiklar, etc. och det beror enbart på att det finns alldeles för många som inte har något konkret att säga, men måste öppna käften ändå. Det är en av nackdelarna med internet. Jag hade inte haft något emot om man fixade Facebook-integration på BaraBen, som visar vem det är som kommenterar. Då hade jag definitivt varit mer intresserad av att delta i diskussioner. Argumentet om rätten till anonymitet är egentligen inte relevant eftersom bloggen inte är "allmän plats" och förhållningssätten för den sätts av ägaren till bloggen, i detta fall "redaktionen" på BaraBen.

  SvaraRadera
 30. Bli kvitt de som skadar varumärket ifk och drar på klubben massa böter...

  SvaraRadera
 31. Väl skrivet Wellington.

  Jag kan inte för mitt liv förstå hur vissa människor kan försvara något (bengalerna i JKPG) som kostar Blåvitt pengar och anseende.

  SvaraRadera
 32. Är det någon som är förvånad att det finns svagbegåvade som gillar fotboll? Förutom krönkören förstås.

  SvaraRadera
 33. Kan vi inte bli som AIK Solna och verkligen fightas med varandra på läktaren?

  Det där med att "ta det med oss på läktaren" låter mer som om det kommer med tillägget "om du vågar"

  SvaraRadera
 34. Redknapp, precis. Känns inte så konstruktivt för vår supporterkultur om det är den starkes rätt som gäller.

  SvaraRadera
 35. Håller i sak med dig men innan du klagar på andra personers stavning kanske du bör se över din egen.

  SvaraRadera
 36. Undrar vad högpanne-folket skall komma med näst?

  Vad fan är en lågpannekommentar?

  SvaraRadera
 37. BaraBens kommentarsfunktion kanske kan följa LS exempel och ha 18års gräns...

  SvaraRadera
 38. Wellington din politisktkorrekta SOPA!!!!! Mvh Petter

  SvaraRadera
 39. We are Anonymous. We are Legion. We do not forgive. We do not forget.

  SvaraRadera
 40. Idiot, alla är inte likadana!

  SvaraRadera
 41. Eftersom all konstruktiv kritik alltid nonchaleras av alla i blåvitt toppen blir kommentarerna hårda och låga.

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.