På gång


fredag 3 september 2010

Matchrapport: Halmstads BK - IFK Göteborg (U19)

MATCHRAPPORT. Det blev förlust för IFK Göteborgs juniorer i bortamötet mot Halmstads BK. Trots att man fick spela med en man mindre under 50 minuter stod man upp bra mot ett tungt motstånd, men man tvingades till slut vika sig. Matchen slutade 3-2 till Halmstads BK.

Arkivfoto: August Strömberg
I skuggan av diverse landskamper och Boom-Boom-succé åkte IFK Göteborgs serieledande juniorer ner till Halmstad för att möta slutspelsplatskrigande Halmstads BK.

Blåvitt inleder matchen bäst och tar ledningen efter 26 minuter efter avslut från Joel Allansson efter att ha kommit till skottläge efter riktigt fint växelspel efter marken. IFK fortsätter att spela bra och har avslut i såväl ribban som i stolpen innan HBK repar sig och lyckas kvittera genom Marcus Antonsson efter 33 minuter. Blåvitt vill ha det till offside på Antonsson men domaren godkänner målet.

Strax därefter förändras matchens förutsättningar dramatiskt när Niklas Andersén åker på ett gult kort efter ojust spel. Eijlert Björkman kommenterar:
- Första varningen är helt riktig, men när Niklas går därifrån muttrar han ”pinsamt” för sig själv – något som jag och assisterande hör. Assisterande lyfter då flaggan och pockar på huvuddomarens uppmärksamhet varpå Niklas åker på ytterligare ett gult kort och så var den matchen slut för hans del. En löjlig bestraffning enligt mig.

Nu tar Halmstad över matchen
och börjar trycka in bollar bakom Blåvitts backlinje, men resultatet står sig halvleken ut.

I omklädningsrummet är irritationen hög i det blåvita lägret men ledarteamet manar på sina spelare att släppa tankar på domarens mindre bra prestationer och koncentrera sig på spelet. Man gör ett byte i paus då man tar ut Bragi Bergsson till förmån för David Moberg Karlsson, ett byte man bestämt på förhand att det skulle göras efter att Bergsson varit sjuk i veckan.

Andra halvlek börjar på sämsta möjliga vis för Blåvitt. Redan i tredje minuten missar man ett uppspel och HBK kan kontra in 2-1 genom Viktor Ljung. IFK jobbar sig in i matchen och lyckas till slut kvittera i mitten av halvleken efter ett mycket vackert passningsspel med fyra passningar mellan lika många spelare där Robin Alnäs till slut trycker in bollen snyggt.

Blåvitt byter ut en slutkörd Andreas Petersson mot Muhamed Dizdar. Dizdar går in på topp samtidigt som David Moberg Karlsson går ner på vänsterkanten. Halmstad är tunga att möta och Eijlert Björkman vill ha in mer fysik på topp för att på den vägen få till längre anfall. Men det hjälper inte. I 76:e minuten slarvar Blåvitt igen på egen planhalva och Marcus Antonsson kan öka på sin och HBKs målskörd för kvällen och göra 3-2 genom en snabb omställning.

IFK Göteborg ger sig inte utan gör ett sista försök att få med sig nånting i poängväg hem genom att byta ut mittbacken Tobias Bratt mot snabbe högeryttern Björn Linde. Man lyckas få till ett tryck mot slutet men tyvärr blir det inga mer mål.
- Halmstad var precis så tunga som vi förväntade oss, men vi spelar ut dem fullständigt i stora delar av första halvlek. Vi orkar inte riktigt spela på samma sätt med en man mindre – ändå är det nära att vi får med oss en poäng, säger Eijlert Björkman

Björkman ville efter matchen speciellt lyfta fram August Strömbergs, Joel Allanssons, Robin Alnäs och Sam Larssons insatser ur ett tappert kämpande Blåvitt. Han ville även ge Bragi Bergsson bra betyg efter sin halvlek på en ovan position.
Halmstads BK: 3 – IFK Göteborg: 2

Nästa hemmamatch är nästa lördag mot Östers IF på Bergsjövallen kl 14.00.

Halmstadsbloggens matchrapport.

8 kommentarer:

 1. Jag tittade lite på statistiken och detta är femte eller sjätte röda kortet i juniorallsvenskan om jag inte minns alldeles galet några timmar senare. Det är några för mycket kan jag tycka, framför allt när det ändå är så här onödiga (säga vad man vill om det är hårt eller inte, men onödigt är det mer eller mindre) och vi pratar om killar som inom några år ska konkurrera om en plats i a-truppen. Var det inte nåt i senaste matchen också med någon onödig kommentar? Det där måste slipas bort.

  SvaraRadera
 2. Sant. Å andra sidan vet jag att Eijlert instruerat Andersén att fortsätta spela som han gör. Domarnivån och dess tolerans är en annan i Juniorallsvenskan än Allsvenskan. I juniorsammanhang är hans spelstil en belastning men det kommer lösa sig när han kommer upp i seniorsammanhang. Där blir hans fysiska spel till en fördel istället.

  Jag tar med mig frågeställningen och ser om jag kan reda ut några frågetecken framöver.

  SvaraRadera
 3. ...däremot såna idiotgrejer som snackvarningar måste givetvis väck. Det är en disciplinfråga snarare än att man spelar tuffare än vad domartrion gillar.

  SvaraRadera
 4. Ja, nu är det inte spelstilen jag är ute efter. Det är just det här snacket, onödiga ord som slinker ut. Det är lätt, men ska man spela på allsvensk nivå så har man inte råd med det.

  SvaraRadera
 5. Sen å andra sidan. Jag kan tycka, oavsett vad regelverket säger, att domaren ska ge fan i vad spelare muttrar för sig själva.

  Och är kommentaren den som Eijlert nämnde, så tycker jag fan domare ska kunna ta det.

  Hela historien känns bara pinsam. Här kommer assisterande ridandes på sin höga häst med paragrafen i högsta hugg och påpekar att spelaren precis muttrat något som skulle kunna tolkas som negativt om dommaren.

  SvaraRadera
 6. På junior (och för all del även u21) matcher är domarnivån ibland pinsamt låg. Senaste u21 kampen mot Värnamo kunde man inte annat än skratta åt linjemannen på "publiksidan" han hängde ju inte med spelet en enda gång...

  SvaraRadera
 7. faan vad bra jobbat Olof. Dina rapporter och införartiklar är underbar läsning och har skapat ett stort intresse för våra yngre änglar.

  SvaraRadera
 8. 10:02: Tackar. Din kommentar är en av de som värmer allra mest. Det är min förhoppning att genom att försöka skriva insatta och seriösa artiklar om U-laget så skall ett intresse väckas hos fler än de allra med inbitna "nördarna". U-matcherna förtjänar mer uppmärksamhet än de får enligt mig.

  Så det är kul att höra att intresset sprids! Det känns motiverande.

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.