2008/06/09

Hur ska Blåvitt ta sig till Champions League?

CHAMPIONS LEAGUE Portugisiska Porto och bulgariska CSKA Sofia är utslängda ur årets Champions League. Porto på grund av en mutskandal från 2003 års säsong, Sofia på grund av en katastrofal ekonomi. Hur som helst är det två av de bättre lagen i kvalet som mister sina platser och IFK:s chanser att kvalificera ökar marginellt utan att de så mycket som snuddat vid en fotboll. Ersättare till de utsparkade lagen blir Benfica och Levski Sofia, bägge flyttas upp från UEFA-cupen.

Den 27 Juni lottas första och andra rundan av kvalet till årets Champions League. Då går IFK Göteborg in i Champions League för första gången på 2000-talet och förutsättningarna ser ut så här:


Runda 1 (Match 1: 15 & 16 Juli, Match 2: 22 & 23 Juli).
I första kvalomgången är Blåvitt ett av de seedade lagen vilket innebär att vi möter turneringens sämsta lag. Det är alltid lätt att säga men det måste lik förbannat fram: Blåvitt ska slå samtliga av dessa motstånd varje dag i veckan. Går inte Blåvitt vidare från första omgången är det en sanslös skandal. Här gäller det bara att koncentrera sig, visa att man tar sin uppgift på allvar och inte ställer ut skorna. Jag har personligen sett ett av våra "bättre" potentiella motstånd, Levadia Tallinn, vid ett par tillfällen och kan väl säga så mycket som att de håller kanske hög superetta-klass, i bästa fall. Blåvitt måste visa vart skåpet skall stå i den första rundan, oavsett vilka vi får möta.

Resvärdesanalys: Belfast och Tallinn är de två städer som lockar mest sett till resväg och prisläge. Detta är två städer som har stort utbud för turistande supportrar i både krog, hotell som resväg. Mardrömmen är väl Armenien, Albanien och liknande ännu ganska underutvecklade östländer där maten är sisådär, kommunikationerna är obefintliga och service är något man i bästa fall fikar ifrån.

Runda 2. (Match 1: 29 & 30 Juli, Match 2: 5 & 7 Augusti) En * (stjärna) betyder att laget gått vidare från förra omgången. Dessa platser fylls i våra exempel för att på ett enklare sätt visa hur kvalomgångarna kan komma att fortlöpa.

Om Blåvitt tar sig till andra rundan står en hel rad medelstarka lag som motståndare. Bland dessa lag finns ett flertal väldigt svårspelade motståndare som Fenerbahce, Partizan Belgrad, Glascow Rangers och Panathinaikos. Att lottas mot en av dessa fyra lag skulle med all sannolikhet innebära respass ur turneringen. Vårt hopp står till att få en hyffsat enkel motståndare i den andra omgången för att ha en rimlig chans att gå vidare till gruppspelet. Prestationen att slå ut ett storlag måste till i den tredje omgången och därför vore det oerhört skönt att slippa göra om den prestationen två gånger vid en olycklig lottning här. Dessutom finns en uppenbar risk att vi tömmer laget på energi ifall vi skulle slå ut ett av topplagen i den här rundan, vilket skulle kunna lämna oss som ett sårat lamm för tredje kvalrundans monsterlag att anfalla.

Resvärdesanalys: Drömscenariot är väl Ålborg, inte bara för att det är mänskligt motstånd rent sportsligt, utan för att det är nära och skulle kunna bana väg för en klassisk bortaresa för tusentals änglar över havet till vår västra granne. Ser vi på Belgrad, Zagreb, Krakow och speciellt Istanbul är det vackra städer med billiga priser, dock med hemmasupportrar som inte tvekar på att få knivbeväpnade på matchdag. Krakow vore dock intressant med tanke på att det går billighetsflyg mellan Säve och Warsawa. Ett fullbokat supporterplan? Tanken gör mig till ett nervvrak redan.


Runda 3.(Match 1: 12 & 13 Augusti, Match 2: 26 & 27 Augusti) Två ** (stjärnor) betyder att laget gått vidare från kvalomgång två. Dessa platser fylls i våra exempel för att på ett enklare sätt visa hur kvalomgångarna kan komma att fortlöpa.

Om Blåvitt kvalificerar sig för den tredje kvalomgången ställs vi mot bästa möjliga motstånd. Alla seedade lag i den tredje rundan har kapacitet att hävda sig förhållandevis bra i gruppspelet till Champions League. Får vi Liverpool, Arsenal eller Barcelona snackar vi om en chans på miljonen att avancera, men samtidigt finns möjligheten att lottas mot Olympiakos eller Anderlecht, motstånd som på pappret känns klart mer hanterliga. Men oavsett motstånd slår vi ur rejält underläge och måste anpassa vårt spel till motståndarnas, detta för att inte bli överkörda på ren tyngd. Underskattning från motståndarna, kontringsfotboll, tur och storartat målvaktsspel känns som nyckelkomponenter för att skrälla in oss i gruppspelet.

Resvärdesanalys: Bukarest ser jag som en lockande stad i sammanhanget då vi får se en lite annorlunda del av Europa med ett acceptabelt, nåja, någorlunda "humant" motstånd. Jag vill inte åka till Barcelona eller London, hur fantastiska dessa världsmetropoler än är. Dem ska vi ju ändå besöka när vi spelar gruppspelet sedan, eller hur?

28 Augusti lottas grupperna till Champions League 2008/2009.
Förhoppningsvis med IFK Göteborg som ett av de deltagande lagen.

12 kommentarer:

  1. Soundtracket till inlägget

    Är man pessimist om man har svårt att se hur ett svenskt lag skall kunna kvalificera sig till gruppspelet igen?

    SvaraRadera
  2. Var det inte så att om man slår ut Panathinaiakos eller Fenerbache i andra kvalomgången så får man bättre seedning i tredje och slipper möta dom stora drakarna?

    Eller vad det andra lag som tjänade på det kanske?

    SvaraRadera
  3. Jag har för mig..Rätta mig om jag har fel men får man itne motståndarens koefficient om man slår ut dem?

    SvaraRadera
  4. Jo, om man som oseedad i en runda slår ut ett seedat lag tar man över dess rankingpoäng, så det kan bli lättare motstånd i tredje rundan än man hade i andra.

    För övrigt tycker jag det är lite dåligt att inte ge cred till Bert Kassies vars hemsida är upphov till alla tabeller och rankingpoäng som finns med i inlägget.

    SvaraRadera
  5. Ett SKETLAG som Fucking Arsenal måste vi slå.

    SvaraRadera
  6. Man vill ju möta ett lag som FC Basel som vi kan spöa för att sedan ta över deras koefficient så att vi sedan kan få möta Petrzalka Bratislava och sedan, pang i gruppspelet etta i samma grupp som Man U, Galatasaray och Barcelona!

    SvaraRadera
  7. anonym 15:53/ fast vi lär ju inte slå ut fc basel, därmed är det ju bättre att gå på tur i lottning snarare än att slå bra lag för att få poäng. i sista rundan blir det ett topplag lik förbannat, det gäller att ta sig dit först bara......

    SvaraRadera
  8. 14.57: Och Blåvitt står för la joga bonita, va? Är det nåt lag som inte är skitlag så är det ju Arsenal. Lag som Arse är det enda som står ivägen för Fotobllsdöden. Tur att det finns ett och annat lag som fortfarande är intresserade av att SPELA fotboll.

    Jag önskar innerligt att Blåvitt en dag kunde sälla sig till den skaran. Undrar vad som hände med förra årets experiment? Alltså det där vi spelade bollen efter backen och skapade våra egna anfall av egen kraft. Nu verkar vi vara tillbaka i skyttegravsfotbollen. Heja heja.

    SvaraRadera
  9. FAN va sugen man blir nu.....
    MOT THE FUCKIN CHAMPIONS LEAGUE!!!

    SvaraRadera
  10. Hur många miljoner blir det om de tar sig till gruppspelet? Är det värt förnedringen laget kommer att få utstå där?

    SvaraRadera
  11. chanslösa naturligtvis, men det får nog bli en tur till ullevi i alla fall.. Får hoppas de inte åker ut mot ett korplag från Malta i alla fall..

    SvaraRadera
  12. 11:11: Klart det är värt det. Skrällchans finns alltid, och även om det blir 11-0-förluster så tänk att få se boom-boom köra över Ronaldhino eller whatever :P

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.