2008/06/03

Mästerskap i ego

KRÖNIKAN Fotboll på tv är inte samma sak som att bevittna fotboll på plats. Speciellt när det handlar om internationell toppfotboll. På arenan känner man vibrationerna som spelarna omges av, du hör spelarnas rop, läktarens sång ekar omkring dig och doften av det nyklippta gräset känns i näsborrarna.

Men EM i fotboll går på TV4. Därmed är vi soffsupportrar längre bort från matcherna än någonsin tidigare. Vi hamnar istället framför ego-show med fyran. Fotboll på TV4 är inte som att bevittna fotboll på en vanlig tv-kanal. Istället erbjuds vi en mutation mellan American Idol och American Gladiators, där muskelberg är utbytta mot en kraftigt inoljad och nervöst flackande Patrick Ekwall. Välkommen till sommarens mest självkära tv-fest.

TV4 har i sin korta karriär som ”fotbollskanalen” hunnit med att avbryta en pågående match för exlusiv Ekwall-intervju med målskytten, förhala matchstarter för att Ola Wenström inte varit klar med studiosnacket, samt vid minst ett tillfälle fått en avspark att gå om då sändningen inte hunnit rulla igång efter ett reklamavbrott. Oj vad det andas genuin fotbollskänsla på sportredaktionen på fyran. Vilken respekt för idrott på hög nivå. Fotbollschef Per Nunstedt är så belåten med att ha lyckats låna in populära Jens Fjällström från ärkerivalen Canal Plus att han glömmer vilken klen tröst det är i sammanhanget.

Fyran har satsat på live- Ekwall-intervjuer med tränare under pågående match och dessutom instiftat ”exklusiva” direktsända presskonferenser efter matcherna. Presskonferenser som stjärnreporter Ekwall startar från sin plats framför podiet. En märklig slags pseudokonferenser före ordinarie pressträff som tränarkåren i allsvenskan helt uppenbart ser som framtvingade spektakel. Tillställningarna tycks dessutom mest vara till för att leda in i sändningarnas sextiosjunde omgång av studiosnack. Där sex-sju av landets drygaste fotbollstyckare samlas för att dela med sig av sina åsikter.

Jag gillar fotboll. Jag älskar till och med fotboll när den presenteras i en exklusiv förpackning med magnifika spelare, organiserade lag, taktisk briljans och passionerade supporterskaror på innehållsförteckningen.
Men trots detta känner jag ångest för det stundande mästerskapet, då jag inte är en i den lyckliga lilla skara fans som har nöjet att följa turneringen från första parkett nere i alperna.

Istället blir mina påtvingade vänner under de kommande veckorna herrarna Wenström, Hedman, Ekwall och Lundh. Där fokus inte kommer att ligga på den underbara fotbollen – utan på herrarna Wenström, Hedman, Ekwall, och Lundh.
Plus ett obligatoriskt svenskt rekord i märkliga inslag om reportrar som hoppar i hotellsängar och äter Österrikes nationalrätt. Det är möjligt att en del av er njuter av dessa journalistiska krumbukter, men ni är nog felaktigt medicinerade. Jag hoppas Sverige åker ut snabbt så vi slipper se på eländet.

Krönikan är även publicerad i Fria Tidningarna.

62 kommentarer:

  1. "Det är möjligt att en del av er njuter av dessa journalistiska krumbukter, men ni är nog felaktigt medicinerade. Jag hoppas Sverige åker ut snabbt så vi slipper se på eländet."

    hahahahahahahahaah MOTHERFUCKING WORD!

    SvaraRadera
  2. AVGÅ TV4, AVGÅ Lagerbäck, AVGÅ hela förbundet!!

    SvaraRadera
  3. Fotbollskanalen fick aldrig chansen

    SvaraRadera
  4. hahaha ekwall har blivit helt rasande över den här krönikan, kolla in hans blogg!!

    SvaraRadera
  5. Alternativt så stänger du av tv så slipper du se eländet samtidigt som vi slipper höra om dina förhoppningar att vårt landslag åker ur.

    Dra för gardinerna, bunkra upp med konserver, stäng av internet och tv samt göm batteriet till din mobiltelefon så kan du sitta och lösa korsord utan att någonsin behöva befatta dig med någon av TV4s sportsändningar..



    Dock är det helt jävla snett hur saker och ting går till nu för tiden.. Klart TV4 och TV3 vinner budkrigen om sändningrättigheterna när dem har den överlägset billigaste produktionen... Borde finnas någon form av påtvingade minimivilkor när det gäller kvalitéen på sportsändningar..

    SvaraRadera
  6. jävla positiva vi var här då... långe lundh ser ut att vara aspackad på bilden, men det kanske han är så få rät han har...

    http://vadskajagblinarjagblirstor.blogg.se/

    SvaraRadera
  7. Bara att instämma. Det bästa som skrivits på den Bloggen på länge. Tv4 får folk att sluta se på fotboll. Lagrell tänk om, gör om och avgå.

    SvaraRadera
  8. http://www.goteborgsfria.nu/node/73242

    krönikan ligger även uppe på göteborgs fria...

    SvaraRadera
  9. kommer perlskog få en egen artikel? han är ju överlägset sämst av alla på tv4:as sportredaktion

    SvaraRadera
  10. Alternativt så stänger du av tv så slipper du se eländet samtidigt som vi slipper höra om dina förhoppningar att vårt landslag åker ur.

    Du kanske inte ska läsa en raljerande krönika så bokstavstroget. Det är pikar och sarkasmer i ett i denna text...

    SvaraRadera
  11. En sak är säker saknar TV4:s sändningar från VM 2002. då var de bra, Peppe, Tysken och Bojan så jävla mycket roligare att kolla på en Lundh,Ekwall och Wenström.

    Förövrigt anser jag att Peppe och Tysken måste komma tillbaka.

    SvaraRadera
  12. Vilket bottennapp på en annars utmärkt site

    SvaraRadera
  13. Haha, Ekwall kallade dig en tjomme, nolla å lallare i sin blogg... Dags å kontra Frankie?

    SvaraRadera
  14. Haha. Skön där.

    Välkommna in på www.foulplay.se. Kanske vill Du bli våran näste bloggare?

    SvaraRadera
  15. Tacka vet jag tiderna då Bosse Hansson eller Arne H ensam satt och kommenterade matcherna.

    Direkt efter slutsignal av första halvlek lämnades det direkt tillbaka till Stockholm för Sportnytt. Sportnytt och viss programinformation drog alltid över minst 45 sekunder som man missade.

    Direkt på slutsignal lämnades det åter tillbaks till Stockholm och Christer Ulfbåge eller vem fan det nu var.

    Ja fy fan vad bra det var förr. Tänk om vi sluppit införsnack, mellansnack och frossande i eftersnack. Det vore jävligt skönt att få återgå till den tidens sunda fotbollsjournalistik.

    Satan vad det gnälls!

    SvaraRadera
  16. gotjo/ jag hade tio gånger hellre sett den gamla goda tidens snack på svt än dessa jävla pajassändningar i 1 timme med 14 löjliga inslag om allt annat än vettiga saker och en timme trav och en timme fan och hans moster som de bakar in och så 65 reklaminslag i varje sändning. man vill ju se lite fotbollssnack, fotboll, intervjuer och efteranalys. ekwall är helt överflödig i sändningarna, som människa med.

    SvaraRadera
  17. Jag kommer störa mig på den enorma mängden reklam som kommer sändas i samband med EM-sändningarna.

    SvaraRadera
  18. wenström, bojan, wenström, ekwall, reklam, lundh, wenström, ekwall, reklam, hedman, bojan, hedman, bojan, ekwall, wenström, reklam, wenström, inslag, wenström, lundh, ekwall ekwall ekwall, hedman, reklam, wenström, reklam, bojan, hedman

    MATCHSTART...

    välkommen till sommarens tv-em. fyyyyyyy fan.

    SvaraRadera
  19. Det är inte ofta du är rätt ute Frankie, men här är du det. Vi får aldrig sänka garden mot Wenström och hans vidriga gäng.
    Det är Wenström som är den verkliga boven, Ekwall är bara ett slags gycklare.

    SvaraRadera
  20. "Men 1) jag gjorde ALDRIG de där målintervjuerna, de gjordes via headset o gjordes alltså som ett försök en enda gång under en cupmatch som ingen jävel brydde sig om 2) jag gör inga tränarintervjuer under matcherna 3) vi sänder från den presskonferens med tränarna som hålles efter varje match.
    Någonstans får han in att jag är "kraftigt inoljad" också, men då utgår jag från att han önskedrömmer.
    En av mina chefer tycker att jag inte ska skriva om någon nolla som lyckas få in några rader i Göteborgs Fria Tidning, men jag gör det ändå; jag tar skit, men inte när någon ljuger ihop skiten."

    För de som undrar vad Ekvall svarade. Samt lite extra.

    BTW. Ekvall, att intervjuva en målskytt genom ett headset är fortfarande en interjuv. Ungefär som ett samtal på telefon är lika verkligt som ett samtal i en park.

    Jag kommer inte ihåg om det är ekvall som gör dom men någon tattare på fyran är det ändå som gör det.

    Tror "Skitmatchen" som han nämner är en tävlingsmatch i Svenska Cupen mellan Djurgården och Gefle. Plockade av målskytten under pågående spel för intervjuv.

    SvaraRadera
  21. Nu förstår jag inte...
    1, hellre höra hemska henrik strömblad som dregglar över glenn?
    2, alla ni som läser detta lapar ju i er all den info ni vill ha.. det lilla som dom producerar kan ni ju välja bort?
    3, Ekwall kan lite mer än fotboll, har självdistans och vill sticka ut lite.. är det så farligt bland alla andra supergrå supernördar som vi annars skulle få stå ut med.. bosse p, chriss h?
    4, var har all ironi och de goa tjötet försvunnit på baraben?? varför flytta fokus från transferrykten och taktiker och börja med rätt hårda påhopp på motståndare och krönikörer? var är kritiken mot det egna laget???

    SvaraRadera
  22. Se inte matcherna på tv4 då!!!
    Se matcherna genom Sopcast eller TVU!!!
    www.myp2p.eu

    SvaraRadera
  23. WORD!

    TV4 kommer försöka tvinga UEFA att införa paus efter halva tiden av halvlekarna?

    SvaraRadera
  24. anonym 18:51/ kritiken mot det egna laget? vi är regerande mästare, vi är med i toppen i år igen, vi ska spela champions league och vi har EM-uppehåll. Då efterlyser du att BaraBen ska ägna sin tid åt att såga Blåvitt? Skärp dig.

    SvaraRadera
  25. anonym 18:52- internetstreamade matcher kanske inte är så möjligt för andra än datanördar, majoriteten av människorna i det här landet brukar faktiskt se landslagsfotbollen på storbildsskärmar och pubar, ditt geni.

    SvaraRadera
  26. Nu finns en tredje vända i den här blogg-soppan med: Hankins.se haha heeeeeeeeets!

    SvaraRadera
  27. Hur fan kan du glömma att nämna bögen Perlskog.. tvi vale

    SvaraRadera
  28. Men för fan!

    Ni vet ju när matcherna börjar.. Ge fan i att se allt annat än 2 x 45 minuter..

    Jag hatar mongobandet KENT, alltså köper jag inga KENT-skivor och laddar inte ner deras jävla musik.

    SvaraRadera
  29. gotjo/ hela poängen är ju att SJÄLVA FOTBOLLEN lusas ner av intervjuer under match, av kommentarer från plankanten, av studioinlägg osv osv. har du ens läst krönikan?

    SvaraRadera
  30. att fotboll är pengar är väl inte så svårt att fatta?
    ingen reklam, ingen fotboll i tv. Ingen fotboll i tv, inga feta pengar in i förbundet. inga feta pengar in i förbundet, inga pengar till svenska klubbar.

    sluta vara så själviska i tanken å tänk lite större!

    självklart vill tv4 vända sig till breda massan för att kunda sända fotbollen. vill ni hellre se EM i canal+? tror inte det!

    SvaraRadera
  31. anonynm 20:22/ vem fan skulle INTE hellre se em och vm i typ svt eller canal+??? de är ju MIL bättre än tv4, hur fan resonerar du. antigen jobbar du på tv4 eller så skämtar du hoppas jag?!?!

    SvaraRadera
  32. säger en egoist som kanske har canal+? tänk större! nee tar tillbaka egoist, vill inte sänka mig till andras ankdammsnivåer.

    SvaraRadera
  33. det handlar väl för fan om att få kvalité och inget annat? låt det gå på SVT om alla ska få se det, låt det gå på Canal+ om vi ska få bästa fotbollsbevakningen.

    SvaraRadera
  34. ja herregud... den är ju lixom brist på fotbollsbevakning... svt har ingen alls? alla andra medier skiter i Em? haha guu' så kul du är! saknar iofs strömberg. men det går ju att åtgärda.

    SvaraRadera
  35. anonym 20:39/ vad yrar du om? svt har ju inte rättigheter till matcherna, i så fall hade vi ju alla sett dem där istället för på pajas-reklam-fyran.

    SvaraRadera
  36. ..Tv4(sport) har dessutom lyckats att sända reprisen mellan USA-Sverige på morgonen och precis vid matchstart rullat slutresultatet i en nyhetsremsa..BRA GJORT!!

    Ang. att vårat svenska landslag ska slänga in handuken och lämna turneringen så snabbt som möjligt innebär inte att herrarna från 4:an gör det, Jag som Du älskar fotboll och kommer inte bli av med dem tidigare än den 28:e el. 29:e Juni då finalen går oavsett lag! Nä, Stäng av ljudet och lyssna på radion samtidgigt som du ser på tv unge herr Hankins..;)

    HEJA SVERIGE!!

    SvaraRadera
  37. Klockrent Hankins...!!!

    SvaraRadera
  38. Du har så rätt Hankins. Så rätt. Nu får vi dras med Ekwall och co. hela sommaren. Det känns rätt hemskt. Istället för grymma komentatorer som Lindeborg, Strömberg och Härenstam, dessutom intresannt mellansnack (Bortsett från äcklet Pohjanen) får vi nu se amatörernas afton och reklamavbrott. Det är hemskt att utvecklingen går mot detta hållet, men man får väl göra det bästa av situationen och försöka att hålla sig borta från soffan när dessa pajasar visar sig.

    SvaraRadera
  39. Frankie eller någon annan, kommer ni att streama matcherna?

    SvaraRadera
  40. altså jag hittar inte Fetwalls blogg där han går på Frankie. Ser inget om det på fotboll(k)analen!

    SvaraRadera
  41. jag ser stora likheter mellan hankins och ekwall... båda älskar sig själva.. men ekwall är öppen med det.. därför kan och ska ekwall komma undan med det. kan man hylla Lindeborg???

    SvaraRadera
  42. senaste anonym har en klockren poäng. den mediakåtaste av dem alla, p**dar*n hankins, borde stänga av tv:n istället isf. hade tv4 velat anställa dig hade du tagit jobbet på stört, det vet alla.

    SvaraRadera
  43. Tack Markus Tack!!!!

    SvaraRadera
  44. Jävligt bra krönkia, som på ett bra sätt beskriver hur riktigt pisskassa óch värdelösa TV4s sändningar är. Allt med TV4 är genomruttet, och att de får rätten att sända årets höjdpunkt är fan sorgligt.

    En av Sveriges grundlagar borde vara: TV4 får inte någonsin sända fotboll av något slag.

    Nej det skall SVT eller Canal + göra. De har kommentatorer och bisittare som är både kunniga och som bryr sig mer om fotboll än den senaste Bossjackan, vilket TV4 motsvarigheter inte gör.

    De som klubbade igenom rätten för TV4 att finnas måste ångra sig nu...

    SvaraRadera
  45. Inatämmer totalt, TV4-sändningarna är i regel bedrövliga och får mig ganska ofta att skippa matcher.

    SvaraRadera
  46. Hur orkar någon vara negativ så här nära EM, för faan, det börjar ju på lördag. Jag älskar att TV4 redan igår började direktsända inför EM och idag visar de Sveriges presskonferens. De kunde gjort det väldigt mycket bättre men de visar i alla fall engagemang. Vill minnas viss kritik mot SVT när det väl begav sig i de kanalerna. Men vissa tycker ju alltid att gräset är grönare på andra sidan.

    SvaraRadera
  47. Att Ekwall bryr sig så är rätt kul att se..

    SvaraRadera
  48. Måste gå i brallan på Hankins nu när han får vara med de stora grabbarna i 15 minuter och leka.

    Som ett par skrivit innan mig så verkar ju egot vara minst lika stort på båda. Och inget fel med det.

    Skillnaden som sagt är ju att Frankie försöker göra sig till någon sorts underdog här men misslyckas stort bl a tack vare rena faktafel. Avundsjukan över Ekwalls position lyser igenom. Tyvärr.

    SvaraRadera
  49. "Hur hett är EM egentligen?
    ...som jag skrev i mitt föregående inlägg så ligger allsvenskan på is. För egen del har det blivit lite av en dvala och om jag inte saknat den synnerligen lyckosamma förmågan att ha framförhållning, så hade jag nog haft semester just nu.

    Då hade min sambo förmodligen sluppit uppleva sensommarsemestern(bakombrödbutiken!) på ett internetcafé någonstans i europa, bara för att jag bara måste följa upp vad som har hänt i allsvenskan. Fjolårets semester på Poros, Grekland innebar fyra (visserligen korta) internetcafé-besök på tio dagar.
    Just nu har jag inte semester. Just nu rullar jag tummarna. Och inväntar den EM-feber. Men det går inget vidare...

    Och ni ska veta att jag verkligen har försökt pigga upp mig själv. Så mycket fotbollslitteratur och tidskrifter jag plöjt igenom under de senaste dagarna är bara ett tecken på desperation.

    Jag har till och med börjat konsumera de stora kvällstidningarnas sportbilagor och extrabilagor. Men jag kan inte förmå mig själv att bli extra laddad.
    Och vem kan klandra mig....."

    Klicka på länken och kom direkt till bloggen..

    SvaraRadera
  50. sätter 1000 spänn på att "anonym 11:23" är patrick ekwall själv, lyser igenom gamska tydligt... LOSER!

    SvaraRadera
  51. Pinsamt Hankins. Brukar hålla med dig annars men det här är som sagt rent nonsens. Håll dig till fakta och sluta dröm dig tillbaka till 70-talet. När gjorde SVT nåt bra senast? Hellre Ekwall än självutnämnde experten Chris Härenstam, Lindeborg, Mats Nyström o CO. Bara Glenn som har någon koll där.

    SvaraRadera
  52. anmonym 11:41/ Pinsamt Hankins? Och så följer du upp med att såga SVT (och därmed TV4) själv? Hmmm. Du är rätt jävla pinsam själv ska du veta.

    SvaraRadera
  53. 11:41- alla de du nämner är ju på sin sämsta dag KLASSER bättre än ekwall?!?!

    SvaraRadera
  54. "sverige är janteland sa...
    sätter 1000 spänn på att "anonym 11:23" är patrick ekwall själv, lyser igenom gamska tydligt... LOSER!"

    Gillar du inte Ekwall?

    Han går ju stick i stäv med vad som är jante. Ibland förstår jag inte mig på dina sågningar, om det inte är så att du förespråkar jantelagen..

    SvaraRadera
  55. tv4 är experter på att förstöra sporter, kolla tex på deras innebandysändningar där dom filmar från kortsidorna, helt jävla sjukt!

    SvaraRadera
  56. men va e grejen, cash is king den som betalar far sandningarna till em..

    och far darmed bestamma nar och hur mkt reklam osv dem far visa..

    Sjalvklart borde det visdas em pa svt ,men dem ville ju inte betala dem pengarna som tv4 gjorde.

    hade oppna kanalen betalat dem miljoner det kostar att visa em sa hade det gatt dar..

    SvaraRadera
  57. anonym 12.32 innebandy ar ingen sport..

    SvaraRadera
  58. tydligen vill inte mertalet av de som kommenterat att blåvitt ska få några pengar från förbundet, som kommer från tvrättigheterna.. dom vill hellre använda ord som "pissa" och "bög" och störa sig på dom som snackar innan, mellan och efter de 2x45 minutrarna som själva fotbollen är. vad är det med er? ett stort gäng 14åringar?

    SvaraRadera
  59. Kör en klassiker...
    Fyran med avstängt ljud och radiosporten.
    Funkar fortfarande.

    SvaraRadera
  60. Anonym 11.46 och 11.47

    Konstaterar bara att SVT tappat något brutalt. Är det någon som ser fram emot en fjantig OS Studio med Christer Ulfbåge ännu en gång?
    SVT började apa efter tv4 fjanteriet för längesedan så enda skillnadfen är egentligen reklamen.
    Det är en helt annan sak och då borde man beklaga sig över kommerisaliseringen av idrotten istället för att göra personangrepp.

    SvaraRadera
  61. Fy va jag kommer sakna lindeborg och strömberg. Det är och kommer nog alltid vara det bästa kommentaroerna jag hört. Framför allt strömberg, han pratar när det behövs och han har nåt att säga.

    SvaraRadera
  62. det blir eurosport för hela slanten i sommar...

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.