2008/06/04

Det är inte lett att vara balt

NATIONALSÅNGSKAOS För några dagar sedan lirade Tjeckien träningslandskamp mot Litauen, men förbundet saknade koll på vilka de spelade mot och hissade inför matchen Lettiska flaggor på arenan. Som om inte detta var nog fixade Tjeckerna ett beskt grädde på Balt-moset som heter duga- de spelade även upp Lettlands nationalsång.

Nu kanske ni inte blir så upprörda, för vem bryr sig om sådana gamla små Sovjetstater egentligen? Men tänk er följande scenario i EM-premiären om en vecka:

Svenska landslaget springer in på arenan sida vid sida med de grekiska spelarna. Lagen ställer upp i led för nationalsånger och blickar bort mot flaggstången för att se den blågula fanan hissas. Kameran zomar in Ljungbergs, Zlatans och de andra gubbarnas ansikten för att porträttera fotbollsspelarnas nationalsång, men när de första tonerna ekar ut mot läktarna så sprider sig en förvirring och förvånade miner kablas ut runt hela världen.

Istället för du gamla du fria så dundrar Schweiz nationalsång ut ur högtalarna och en rödvit fana glider uppför flaggstången. Det vore en humoristisk situation för en hånleende grekisk publik. I Sverige vore krönikörer så ilskna att "Premiärskandalen"-rubriker skulle skrivas i extra stor font. Sverigedemokraterna skulle kräva en EM-bojkott och kungen skulle förmodligen abdikera i protest. Nationell hysteri vore bara förnamnet. Sverige- Schweiz- Schweden- Sweden-Switzerland. Ja helt tydligt är det ju inte. Dessutom har mer besynnerliga saker skett. Det blir nog rätt spännande att se nationalsången mot grekland. När EM dessutom har Schweiz som värd lär det finnas gott om schweiziska flaggor runt arenorna att ta fel på...

Så hur var det nu då? Vilken baltstats flagga är Litauens? Vilken är Lettlands? Vilken nationalsång är vilken? Jag vet i alla fall hur Estlands ser ut, tror jag. Nej, det är inte lett att vara Est, men det är balt. Nästa gång kanske tjeckerna ska hissa Sovjetunionens flagga istället. Same shit different name ändå ju...

7 kommentarer:

  1. Så jävla klockrent skrivet, Keep up the good work Frankie=)

    SvaraRadera
  2. Lettland styr hela världen!!

    SvaraRadera
  3. Litauen

    Estland

    Lettland

    SvaraRadera
  4. ... ja så är det.

    SvaraRadera
  5. Haha, bra skrivit. Det hade sannerligen blivit skandal, den svenska nationalismen är svenskarnas bäst bevarade hemlighet, vi vet knappt om den själva, men shit vad känslig den är.

    SvaraRadera
  6. En liten rättelse bara:
    Det är inte Lett att vara Est, det är Balt.

    SvaraRadera
  7. Haha, roligt inlägg.. Gött att du lyckades få med ltie hets mot SD och knugen..

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.