2009/02/16

Stanna på ståplats, Änglar!

KRÖNIKAN. Är du över 23 och har inte köpt årskort ännu? Bra. Den här texten är en uppmaning till dig. Det är INTE, jag repeterar INTE, en diss av våra yngre fans.

Trenden började redan när Gamla Ullevi revs. Polaren fick något drömskt i blicken när vi stod och frös på den gamla brädhögens sista allsvenska match någonsin, en verkligt förfinad uppvisning i meningslöshet av Halmstad BK och IFK Göteborg (0-0 och plågsamt dålig fotboll.)

”När nya arenan kommer”, sa han i pausen mellan en ramsa och nästa, ”då jävlar ska jag ha mig en stol. En stol som är min som ingen annan jävel ska få sitta i, och så ska jag sitta i den på varje hemmamatch tills de bär ut mig från bygget.”

Jag höll med, såklart. När nya arenan kom skulle jag vara 25. En perfekt ålder för att lämna det frusna klacklivet med sin bristande komfort, sitt inbördestjafsande, och oförmågan att faktiskt kunna snacka med gubbarna man stod bredvid.

Sedan flyttade vi in på betonghelvetet, och sittplatsivrarna i bekantskapskretsen blev allt fler. ”Det är dags att ta det steget nu”, ”Nästa år blir det fan sittplats”, En hel generation – min generation – av blåvitt klackfolk tog vår nya arena som den perfekta ursäkten för att äntligen få sitta ner och sjunga lite när de ville. Inte stå och bli hetsade av en tonåring med en trumma (sorry ultras). De skaffade sig kompromisser: Levande Sittplats. Kurvan närmast klacken. Nästan alla påstod att hetsen och sången, det fick man ju ändå på bortamatcherna.

Jag ville dit. Men när nästan varje blåvit bekant mellan 24 och 30 sållade sig till den stora migrationsvågen så flög fan i mig. När jag så köpte årskort gjorde jag det till ståplats. Klacken.

Varför? Dels för att jag ville uppleva aukustiken från klacksidan på vår nya borg. Och dels för jag tror att vi äldre har ett visst ansvar för att ståplats lever kvar.

Stämningen på en arena lever och dör med sin klacksektion, iallafall i Sverige. Under ett par års tid har vi – och kanske framför allt de lite yngre fansen – gjort ett beundransvärt jobb med att styra upp stämningen på Sveriges sämsta hemmaklackläktare.

Men vi har också i flera års tid haft en ovanligt låg medelålder i klacken. (”Varför är alla här i femtonårsåldern?” – en kompis som följde med på sin första match för ett par år sen) En konsekvens av ett tidigare generationsskifte som aldrig riktigt reparerades. Vi har bra bortaföljen och håller ganska ofta rätt hög klass trots dåliga förutsättningar på vår hemmaplan, men ska man vara ärlig har vi nog aldrig riktigt levt upp till vår verkliga potential klackmässigt.

Givetvis är det dags att ändra på det nu. När spelarna marscherar in på den nya arenan ska de mötas av en rytande blåvit vägg längs hela kortsidan, en mullrande ljudvåg som kör över allt i sin väg.

Men det kan man inte åstadkomma med sextonåringar. Jag är ledsen, du som går i gymnasiet och älskar Blåvitt så högt, så högt och går på varje match du kan: du tillhör det här laget lika mycket som jag gör, men det kan inte bara vara du och dina polare. Vi måste finnas några kvar som minns nittiotalet. Några som kan ta i när det går dåligt. (Det är de lite äldre fansen oftast bättre på.) Några som kan ryta ifrån mot idiotier och ta plats på ett annat sätt.

Och det känns som att det inte finns så många sådana kvar. Min skräckvision av den nya arenan är att jag står ensam kvar på klackplats med tvåtusen tonåringar som allihop rusar över till sittplats såfort de fyller tjugo. Målbrottsröster, rökande flickvänner, mobilfilmande. Och det gamla hånfulla epitetet ”Blåvitts sjungande småpojkar.”

Men det kan inte tonåringarna göra något åt. De älskar Blåvitt, och det är klart att de ska få stå i klacken. Problemet är att min generation har övergivit dem eftersom vi i flera år har odlat en kultur där man inte står i klacken efter 23 års ålder, och där den nya arenan blivit den perfekta orsaken till att aldrig behöva stå där igen.

Jag tycker att det är fel. Jag tycker att det går emot vår gemensamma vision om en levande, mullrande arena. Jag hoppas att du som är över 20 och ännu inte har köpt årskort går emot strömmen och söker dig till våra klackläktare.Knappt tusen årskort har sålts till klacken. Det finns gott om plats kvar.

Stanna på ståplats. Hjälp till att förverkliga visionen om Sveriges bästa hemmaarena. För Levande Sittplats är en bra idé. Men den räcker inte. Sångerna föds på stå. Var med och skapa dem.

78 kommentarer:

  1. Tyvärr är klacken redan "sjungande småpojkar". När jag kom till klacken för ett antal år sedan var det en blandning av goa gubbar/gummor, män/kvinnor i mellanåren och en skön ungdomsgeneration med mig själv inkluderad. Alla var vi intresserade av fotbollen, och att stötta och sjunga.

    Nu, ett par år senare har klacken redan gått bortom räddning. Massa jävla tonårs-tjejer som är mer intresserade av att kolla på killarna än att kolla på matchen, coolingar som tror att man uppskattar att få rök i ansiktet, en klackledare som är mer intresserad av att visa sin bara överkropp och att skälla på klacken.

    Och sångmässigt ska vi inte prata om. Det var någon som skrev någon artikel om den på baraben förra året som slog huvudet på spiken, monoton och riktigt svag.

    Att vi har ett bra bortastöd beror på att studiebidragen inte räcker till att åka på de resorna och att alla "hemma-sittplatsare" vet att känslan på borta-stå är som de gamla goda dagarna var hemma!

    SvaraRadera
  2. matchen efter klackkrönikan här på baraben var det mkt engelskt inspirerat, gamla sånger, större variation, stor diskussion mellan ultras och baraben-gänget osv osv. sedan var vi tillbaka på ruta ett matchen efter det. ultras måste se till vad "de äldre" vill om de inte vill tvinga fram en allt yngre klack.

    SvaraRadera
  3. Jag är 18 år och håller med om varenda stavelse i den här artikeln. Hoppas verkligen fler från den äldre skolan söker sig till klacken nästa år för det är en nödvändighet för att inte hela grundkonceptet skall dö.

    För många idag handlar det inte primärt om att leverera bästa, möjliga stöd till Blåvitt utan snarare om att hoppa sönder stolar, röka folk i ansiktet och skrika pubertala ramsor helt ensamma. Då behövs det lite äldre människor som kan ryta till och visa hur man skall bete sig i VÅR klack.

    Till er som är missnöjda med Ultras (lägger ingen värdering i huruvida det är befogad kritik eller inte): Var där själva och lär de yngre hur det skall gå till. Jag och många med mig är väldigt angelägna om att lyssna.

    SvaraRadera
  4. Mycket bra skrivet, kan hålla med om allt! Är själv inne på mitt 33e år och har tappat väldigt många polare som haft årskort innan. Så iår skiter jag i dom och köpte årskort i klacken trots att jag riskerar att få stå där utan polarna.
    Köp din plats i klacken!

    SvaraRadera
  5. Håller helt med i artikeln. Det här "skällandet" på klacken kanske skrämmer en och annan fjortis att sjunga, men får på det hela taget en negativ effekt.

    Sedan, ingen kritik eller hån men jag har alltid undrat vad meningen är med att ta av sig tröjan på match. Någon som vet?

    SvaraRadera
  6. Ha ha, stämmer så jävla bra in på mig! Jag och mina kompisar stog alltid i klacken när vi var yngre. Fram till vi var 19. Efter det var det lite blandat stod en del på norra när vi hade gamla kvar. Sen under Nya ullevi eran har vi suttit och nu köpt årskort på sittplats. Varför? Ja det är väl för att det är bekvämt.

    Om man försöker se positivt på detta fenomen så borde det finnas många på sittplats som absolut kan tänka sig att sjunga ibland. Alltså en mer levande arena.

    SvaraRadera
  7. Ligger en hel del i det du säger. Dock skall man inte underskatta de yngre, i många fall tillför de jävligt mycket mer än trötta gubbar som inte vill hänga med i utvecklingen utan fortfarande skriker om en engelskatmosfär på diverse forum utan att försöka få in nya ramsor eller sånger på läktaren.

    (Snygg bild förresten, känner igen den från någon annan Blåvittsida... Men varsågod, låna den.)

    SvaraRadera
  8. OAOOAOOAOOAOAOOOAO
    Många äldre avskyr ultras-prylen. Inte konstigt att folk flyttar.

    SvaraRadera
  9. Är 53 och överger nu ståplats,mest beroende på att de "goa" gubbarna är borta.
    Levande sittplats kommer förmodligen att överrösta klacken lätt ;)

    SvaraRadera
  10. Jag är 25 år och valde Levande Sittplats. Tycker klacken är för ung och har också haft svårt för Ultrasprylen. Ultras är bra och behövs, känner många killar som är med, men det passar inte mig bara... Kommer ihåg när man började gå på matcher för 12-13 år sedan. Då vågade man inte ställa sig i klacken pga åldern. Vi stod vid räcket och beundrade dom äldre ståplatskillarna och visste att tiden snart var inne för oss.

    När man väl stod i klacken och var yngst så blev man uppfostrad av dom äldre. Vad man skulle sjunga och hur. Stod man och mumlade någon match så fick man höra det. Vad händer när alla vi äldre försvinner från ståplats nu? När dom yngre inte har några bortahistorier att snappa upp i halvtid som dom äldre berättar? All heder till er som väljer ståplats! Ni har en hel generation ståplatskids att uppfostra!

    SvaraRadera
  11. Fint att någon vågar berätta vad problemet är. Jag har årskort i klacken och hoppas få står där med några fler än Ultras.

    SvaraRadera
  12. Bra artikel Barbara! Tror inte det finns någon risk att stämningen kommer tryta på Gamla Ullevi. Jag skiter i hur medelåldern är i klacken. Det viktiga för mig är att de gamla goa ramsorna lever vidare, och det kommer LS se till!
    Typ: 'Vi har vunnit svenska cupen, vi har 18 SM guld- SM guld.....GRYM!

    SvaraRadera
  13. Jag är 24 och har själv tröttnat på att stå i klacken. Det jag stör mig mest på är att de viktigaste ibland verkar vara att framhäva sig själv och vilken supporterskara man tillhör istället för att stötta Blåvitt. Och då har det gått å helvete fel!

    SvaraRadera
  14. Bra artikel som skapar mycket fundering. Och rätt nivå utan att förnedra någon. Vi behöver alla åldersgrupper och även här skapas en segration mellan åldrar. Vill vi det?

    SvaraRadera
  15. När man uppnått en viss mognad tröttnar man på tjafset och småpojksmentaliteten i klacken.

    Ska man etablera en annan, mognare, kultur i klacken krävs att folk orkar stanna kvar. För det sker inte över en natt.

    SvaraRadera
  16. För det först måste jag bara säga att bilden från Olympia är underbar, saknar tiden med hederliga kravallstaket ;)
    Ang artikeln så är det som jag befarat länge vi äldre rör oss i större grad bort från klacken. Personligen är jag så jäkla trött på mentaliteten där, firma wannabes och almänt tuffa sket ungar. Faktiskt lite synd att levande sittplats inte är i anslutning till klacken för det är nog så att det är där det riktiga trycket kommer att vara.

    SvaraRadera
  17. Hur fan kan så många klaga på Ultras?? Tycker det är sååå synd, att dom skäller på er att ni ska sjung.. FAST ANNARS SÅ SJUNGER NI JU INTE!!

    Klacken har blivit mkt bättre de senaste åren med unga eller utan, det spelar ingen roll bara folk sjunger.

    SvaraRadera
  18. Det är en myt att klacken blivit bättre, den har blivit bättre efter en stor dipp för ett par år sedan, men på 90-talet hade vi en klack som krossar dagens fjortisklack.

    SvaraRadera
  19. Då vet jag inte om du var med på 90-talet... För vi hade inte många ramsor då, dessutom blev det oftast helt tyst långa stunder under matcherna, speciellt om vi låg under. Helt enkelt en väldig medgångsklack hade vi, Men det är inte detsamma som en bra klack...

    När jag säger att klacken är bra idag eller att den blivit bättre, så menar jag inte som många andra att vi är den bästa klacken i Sverige. För det är vi långt ifrån. Vi kommer först efter alla Stockholms lag samt Malmö..

    SvaraRadera
  20. Fan va bittert det var här då. Jag är tjugofem och har haft årskort i klacken sen jag var 15, tycker inte trycket har blivit sämre med undantag för att flytten till stora Ullevi så klart var ett steg bakåt. Men förra året ser jag som ett bra år där det ofta sjöngs hela matcherna igenom även när det inte var jättemycket folk på läktaren. Hur ofta skedde det -98? Vi måste såklart få bort folk som inte sjunger men klaga fan inte på pojkarna under 20! De flesta av dem är jävligt engagerade till skillnad från en del äldre som mest står och gnäller på hjalmar. De så förhatliga eventturisterna blir färre då en stor del av klackplatserna kommer vara sålda som årskort eller tidiga förköp av djupt engagerade folk. Det här blir bra gubbar! Mindre gnäll och mer glädje! Sen kan vi snacka italiensk och engelsk kultur men vi ska väl ha våran kultur? Vad det är vet jag inte, men jag gissar att det borde handla en hel del om tradition, arbetarideal, goa gubbar, men också mångkultur och ungdomlig kaxighet. Själv ser jag gärna en blandning av italienskt och brittiskt med lite större tonvikt på text..

    SvaraRadera
  21. anonym 12:42/ Högriskmatcherna på 90-talet var dubbel röststyrka mot idag. Vi hade inte så mkt sånger för sångerna som finns idag är ju helt enkelt idiotiska, så kunde vi ha växelsång på "kom igen blåvitt" i 20 minuter och det bara växte och växte i styrka...

    SvaraRadera
  22. Inga konstigheter i att de äldre söker sig bort från klacken. Den har ju tagits över av äckliga teens som tror dom är tuffa. När jag var 16-17 så ordnade vi in oss i ledet och klacken leddes av de äldre. Det är den naturliga ordningen. Nu är det istället småkriminella förortsungar som håller i megafonen och skäller på alla som inte hoppar till hata-gais-ramsor. Klart som fan vi inte vill stå i klacken då.

    //Bengtsson

    SvaraRadera
  23. Men problemet är ju att flytta till en annan läktare inte löser någonting. Man kan tycka vad man vill om ultras och kidsen, men vi äldre har ingen rätt att gå omkring och sura om vi själva aktivt väljer bort att stå på klackplats. Om man tycker att nuvarande klackkultur är problematisk och bristande, exakt hur löser man det problemet genom att flytta till en annan läktare?

    SvaraRadera
  24. Och hur produktivt är det att kalla det unga gardet för "äckliga teens" och "småkriminella förortsungar"?
    Min poäng med den här artikeln var att försöka bidra till ökad ömsesidig förståelse och minska ålderssegregationen, inte att det skulle köras ännu ett varv på temat "det är bara barn i klacken/ultras är jobbiga" för den attityden hjälper inte ett dugg.

    SvaraRadera
  25. disco

    Att flytta till en annan läktare är inte ett sätt att lösa problemen i klacken. Det är ett sätt att slippa handskas med störiga småungar.

    SvaraRadera
  26. För en gubbe på 44 som gått på matcher sen -79 låter det som att det finns en del att hämta i varje gruppering. Går numer med barn på varje match och än så länge blir det sittplats för att de skall slippa stå och glo in i en röv hela matchen. Sen skall det väl sägas att man inte vill att de skall förknippa fotboll med en del ap-individer på ståplats, fast jag upplevde de flesta som ganska trevliga. Vad jag dock inte förstår är varför det finns grupperingar bland oss. Är vi inte alla änglar? Det är väl för att uppleva dramatiken och känna stolthet och gemenskap som vi går till ullevi varje gång. Skulle gärna få mig till livs vad de olika grupperingarna heter o vad de står för. Kanske ett ämne för en artikel av någon insatt. /Gubbe som gapar ibland

    SvaraRadera
  27. Tycker vi skall fokusera på frågan ''Hur skall vi få till ett bra tryck på den nya arenan?''

    SvaraRadera
  28. Personligen förstår jag inte alls hat ramsors värde jag skiter väl i GAIS!! I synnerhet när de inte ens spelar mot oss. Det gör mig väldigt avtänd i stödet. FOKUS PÅ BLÅVITT!!

    SvaraRadera
  29. Gubbe på 44:

    För oss lite äldre är det ju dramatiken, känslorna och upplevelsen av en Blåvittmatch som står i centrum. Men tittar man på tonåringarna som dominerar klacken idag så finns det andra lojaliteter, såsom Ultraz, Supras, GYD, YCG etc etc och det verkar nästan vara viktigare med den egna gruppens prestige. Blåvittmatchen är bara en plattform för att uttrycka sin egen lilla grupptillhörighet. Så mitt svar är nej, vi är inte alla där för samma sak.

    SvaraRadera
  30. alltså det finns nästan inte ord för hur mycket jag ogillar klacken. visst joey funkar väl men den andra fete som står och skriker åt alla hela tiden med hotfull blick gör fan ingen nytta. alla fanboys som ska vara lycka tuffa som honom är också en av anledningarna till att det i år blir sitt.

    SvaraRadera
  31. HATramsor hör till fotbollen, man måste väl för fan få utrycka känslor, o det gör man lättast genom att få HATA tex motståndarna lite... E så trött på att folk inne på blåvitts forum o dylikt jämt sak vara så präktika..
    Vi Hatar gais, aik, dif, bajen och många mer.. Då måste vi väl få uttrycka det också, vad är det som e så farligt med det!?!?

    Jag vet att dom flesta i klacken vill få uttrycka sina känslor utom några restriktioner om vad man får o inte får säga. Varför måste då ett fåtal personer jämt skriva o klaga på vad man ska säga o inte ska säga??

    Vi HATAR vissa så enkelt e det!

    SvaraRadera
  32. Tycker att det här med folk som kollar snett på mig för att jag inte alltid sjunger med hela tiden är lite småjobbigt, dessutom gillar jag inte att kolla på fotboll från kortsidan. Det är mina argument för att gå från klacken till sittplats, sedan får folk tycka som de vill.

    Kommer förövrigt sjunga med så gott jag kan ändå...

    SvaraRadera
  33. Anonym 14:26 /
    Visst hatramsor kanske tillhör fotbollen och självklart ska man kunna få uttrycka sina känslor. Dock har jag aldrig känt under exempelvis en match med Trelleborg att "Fan vad jag hatar GAIS. Jag måste verkligen sjunga om det." Jag fokuserar hellre på att se mitt älskade Blåvitt och stötta dem.

    SvaraRadera
  34. Anonym som gillar Hatramsor - Det är klart det är din rättighet, hata på du. Men då får du väl okcså acceptera att ett stort antal på läktaren inte tycker det är så jävla charmigt med 500 Casual-klädda kids som endast sjunger hatramsor. Ok för en "alla som inte hoppar" per match, men när hatramsorna blir dominerande blir det bådet tröttsamt och pinsamt. I mina ögon har alltid "hata, hata, hata göteborg" som andra klackar sjunger varit ett fint bevis på lillebrorskomplex, de bryr sig mer om att vi vinner än vad de bryr sig om sitt lag. Därmed får jag samma känsla när vi sjunger massa hatramsor, lite ovårdat, bonnigt och komplexfyllt alltså.

    SvaraRadera
  35. Till och börja med kan ja hålla med folk om hatramsorna, möter vi inte gais vill man inte stå o skrika att man hatar gais. Så enkelt e det, då kan man istället försöka stöta blåvitt, som meningen egentligen är.

    Alla som gnäller på "klackkidsen" och som väljer sittplats nu, om du inte försöker bidra till något bättre, då kan du fan inte sitta o gnälla. Stanna kvar o ta tag i det istället.
    Och alla coola wannabe huliganer som går för att det finns en risk att det blir stökigt är lika mkt omtyckta av oss yngre som av er äldre, dra inte alla över en kam.

    Det finns så mkt o tilläga i den här diskutionen, men vi borde istället engagera oss i hur stämningen ska bli bättre!

    För övrigt mkt bra skrivet.

    SvaraRadera
  36. jag har linte fråga. kommer biljetterna till klacken ta slut för oss random suportar man e ju i exil i kälmäh nu.och när man komemr hem så e ståplatss en självklarhet det är där jag e fostrad

    SvaraRadera
  37. En bättre arena åt folket!

    SvaraRadera
  38. Man måste väl inte vara huligan för att man vill skrika hatramsor???

    Sen säger jag inte att man bara ska skrika hatramsor, naturligtvis inte. Bara at man får uttrycka sig utan att vara huligan eller sämre än någon annan bara för det.
    En fråga - E det fulare att ropa tex domardjävel ( som vi förövrigt alltid har gjort) än domarskandal?? Vissa verkar tycka det iaf.

    SvaraRadera
  39. Klacken i sig är ung och har alltid varit ung. och helt naturligt att folk "flyttar ut" till egna ställen, ex fyllehörnan innan betongklumpen.

    Jag vet inte om det är är ett problem, tror folk köper mer lösbiljetter till klack sektioner.
    Men jag kan ha fel.

    I så fall är det nog mer ett återväxtproblem.

    SvaraRadera
  40. Det är viktigt att BB och FML är kvar i klacken. Känns som om de leder oss på ett naturligt sätt. Skulle väl dock inte bli helt förvånad om LS överröstade klacken iår, likt "Gubbhörnan" gjorde det samma på Gamla.

    SvaraRadera
  41. Det är intressant att begrunda faktumet att en överväldigande del av de äldre som har kommenterat artikeln nostalgiskt ser tillbaka på sin egen ungdom och förklarar hur man växte in i klacken och uppfostrades av de äldre, till synes helt utan insikt om att det idag faktiskt är de själva som borde ha axlat de som tidigare var "äldres" (vuxna om man så vill) mantel.
    Krav ställs upp angående de yngres beteende och sång men viljan att själv dra sitt strå till stacken lyser med sin frånvaro. Ett viss mått av självrannsakan torde rimligtvis vara önskvärt, så kanske (men bara kanske) man inser att det inte finns någon annan som kommer att göra jobbet åt en och att man med detta i åtanke kanske borde ta sig i kragen och försöka åstadkomma en förändring. Så som jag ser det finns det två alternativ, sticka huvudet i sanden eller göra något, och valet bör vara fullständigt självklart.

    SvaraRadera
  42. Bra skrivet. Jag är en av de som flytt klackläktaren efter 10 år eftersom jag är trött på den. Jag går på matcher för att i första hand se på fotboll och i andra hand stötta laget. Saker som jag kommer att klara mig utan är: fjortisbrudar som tror att Ullevi är en datingservice, att få en öl kastad på sig, att bli uppmanad att stå åt fel håll ett par minuter, att hata gais varje match mm.

    Jag vet att flytta på sig inte hjälper till men det skiter jag faktist i. Klacken får klara sig utan mig på hemmamatcherna i fortsättningen.

    SvaraRadera
  43. Det kommer att bli ett grymmt tryck i klacken i år!


    Har stått i klacken de senaste åren (va på sittplats när jag var yngre) och tycker att det blivit bättre och bättre drag.

    Köp årskort!

    SvaraRadera
  44. Kommer Baraben grabbarna stötta i klacken??

    SvaraRadera
  45. Levande Sittplats. Kurvan närmast klacken.

    Inte rätt placering för Levande sittplats, utan snarade längst ifrån klacken.

    SvaraRadera
  46. Det var nog lättare förr att fostra yngre utan att vara moralist så är det nog så tyvärr!

    Åtgärd 1 borde vara naturlig och det är att dra åt samma håll som änglarna. Göra som på ett arbete debatt javisst men håll ihop.

    SvaraRadera
  47. Håller med
    När jag började gå på blåvitts matcher på gamla Ullevi på 90 talet så kunde man höra blåvitts klack ett par kvartér bort när man steg ur bilen 15-30 min innan match start "HÄR É ÄNGLARNA!" Det var mäktigt, något var på gång... väl inne på arenan och ståplats gick man förbi klacken och ställde sig bredvid, ljudet var tungt och öronbedövande. Medelåldern på den klacken är var inte vad den har varit de senaste 4 åren... Minns jag slogs av tanken 2006 att det bara var massa 14 åringar som smällde smällare och de som sjöng på 90 talet är nån annanstans, men tänkte, jag ger det tid... om 5 år så kan även dessa hävda sig. Ett bra exempel var matcherna hemma mot malmö och djurgården 2004/2005... lika stora klackar (visst bortasupportrnar brukar ta i) men i vår klack står 15 åringar och barnfamiljer i deras klack står 25 åriga män som druckit bärs på bussen dit och kan vråla.
    Skapa en egen sektion för alla tjejer 14-18 som bara vill mingla med killar eller nått, de tar också för stor plats i vår klack.
    Själv är jag snart 26 och kommer stå kvar i klacken och alltid ta i!

    SvaraRadera
  48. Ratar klacken tills de obligatoriska gympa-danserna läggs ner. sitt sitt sitt. alla ska sitta, visa hjärta, dansa dansa dansa, sitt sitt sitt. Stå still och ta en öl som folk!!

    SvaraRadera
  49. blir less när jag ser alla klaga på att det e för mycket ungdomar eller för mycket hopp och liv i klacken, och att dom pga det lämnat ståplats, tror ni det blir bättre av att ni lämnar?

    SvaraRadera
  50. var på match i somras med en amerikansk kompis så kommer en häftig "ultras" som först pekat på honom i 15 minuter och hotar honom med stryk för att han inte kan sångerna.... skön klack och läktarkultur grabbar!!

    SvaraRadera
  51. @ 20.45

    Frågan är om ni ska ställa er i klacken från början. De flesta har säkert en jävligt god anledning att inte sjunga, men problemet är att alla enskilda fall gör att klacken tunnas ut. Det kan aldrig bli en tight och sångstark klack om folk ska släpa med polare, flickvänner, mormödrar och husdjur i klacken.

    Personligen vacklar jag mellan klacken och LS, det enda som gör att jag tvekar inför klacken är alla fjortisar som är mer intresserade av att tjuvröka och filma med mobilkameran än att fokusera på matchen.

    Är förövrigt 24 om det spelar någon roll i sammanhanget.

    SvaraRadera
  52. Stackare e ultras dumma mot er!!

    Själv tycker jag ultras gör ett nödvändigt men väldigt otacksamt arbete för att skapa bättre stämning..

    Det ultras säger är en viskning jämfört med vad man får höra i Stockholm om man inte sjunger.

    SvaraRadera
  53. Om den gamla goda stämningen skall tillbaka så börja med att skicka iväg den förbannades trumman och den hesa megafonen.
    Trummor hör endast hemma på Brasiliens läktare, om ens där.

    SvaraRadera
  54. Sluta lev i dåtid, den gamla goda stämningen har dessutom aldrig varit speciellt god, tro mig jag var där...

    Trumman var borta en match då gnälldes över det, pust!!

    SvaraRadera
  55. Anonym sa...

    Kommer Baraben grabbarna stötta i klacken??

    16/2/09 18:59


    BaraBen består inte av en och samma grupp människor som hänger ihop hela tiden. Tvärtom har BaraBen bloggare, skribenter, aktiva och hangarounds från flera olika delar av läktarna och från flera olika så kallade läktargrupper.

    Dock kommer ett 20-tal så kallade "BaraBen:are" (inkluderar både skribenter och närstående på olika sätt) att välja ståplats, ett 30-tal har valt sittplats (dock inte Levande Sittplats) och ett tiotal har valt andra läktarsektioner. Så "vi" är väldigt utspridda på läktarna i år.

    SvaraRadera
  56. 21:11
    Håller helt med dig i första stycket!
    Vill man inte sjunga alls eller tar med folk som ej brukar gå på matcherna så kan man faktiskt välja en annan sektion.

    SvaraRadera
  57. "Sångerna föds på stå. Var med och skapa dem."

    Så jävla bra sagt! Du är min gud!

    SvaraRadera
  58. Hata är missbrukat ord. Liksom mycket annat vi trissar upp till nivåer som inte är värt motivet
    Går man runt och hatar i ordets rätta bemärkelse har man problem och missat innebörden i supporter

    SvaraRadera
  59. Vilken jävla massa smutskastning på ultras här inne!?

    Ultras gör ett riktigt bra jobb och jag beundrar er lika mycket varje match, tack för att ni finns.

    Jag har ingen som helst koppling med ultras eller någon annan grupperinger men jag älskar det ni gör!

    Nu jävlar blir det röjj på stå!

    Jag är 20 för er som tycker det är viktigt.

    SvaraRadera
  60. Själv e man 31 och har inte en tanke på att flytta från stå ! och ja trumman ska stanna och vi ska hoppa och HATA å sjunga högre länge och bättre än alla andra nästa år !
    Cat - C

    SvaraRadera
  61. haha så nu är wisemen trumfans? jag minns när några wisemen, eller "firmankillar" som det hette då, skulle slå ultras bulldogs på käften för att de tagit med sig trumman mot roma hemma........

    SvaraRadera
  62. Det var ett jävla massa gnäll. "Det är för ungt", "ultras tar för stor plats", istället för att gnälla och snacka om den gamla goa tiden så kanske det är dags att ta sig i kragen och börja leva i nuet. Jag får känslan av att alla "äldre" använder ultras som en ursäkt för att komma ifrån klackläktaren med en godtagbar motivering.

    För det är ju trots allt så jävla lätt att lägga skulden på andra. Om det var så mycket bättre på den gamla goa tiden så blir det ju verkligen inte bättre av att man tar sitt pick och pack och sticker så fort det börjar blåsa lite i seglen eller nåt inte faller en i smaken. Så är det överallt.

    Jag är 19 år gammal och förespråkar som alla andra här inne en så skön stämning på läktaren, men balansen mellan ungt och gammalt behövs och just nu känns det som att de äldre över ger ett skepp med en spricka istället för att stanna kvar och dra sitt strå till stacken.

    Var och en borde rannsaka sig själv, jag som du, och tänka vad kan vi göra för att gemensamt förbättra det här ständigt återkommande problemet istället för att gnälla så förbannat mycket, det leder ingenstans.

    Visst är det jobbigt att få ciggarettrök i ansiktet, men vad fan, vi är inte där vecka ut och in för att klaga på ciggarettrök, vi vill hjälpa vårat lag.

    En för alla, alla för Blåvitt.

    /Hugo

    SvaraRadera
  63. Riktigt bra och relevant text.

    Att säga att man lämnar klacken för att man är trött på
    alla "skitungar" är ju fan så korkat, om alla som är över 20 skall till sittplats istället
    innebär det ju att klacken för all framtid endast kommer bestå av unga. Stanna kvar
    och bidra med era röster och ert engagemang istället.

    Sen blir jag rätt irriterad på alla
    som skall gnälla på folk som tar med sig polare till matcherna, hur fan skall de kunna få
    en första upplevlse i klacken om de inte får följa med? Befängt att tro att sjungande supportar
    dyker upp som svampar ur marken, alla har vi haft en förstagångsupplevelse i klacken. Ju fler som
    blir bitna av den överväldigande och sköna känsla det innebär att skrika halsen hes med ett par kalla
    pilsner i kroppen desto bättre är det. Jag brukar försöka alternera mellan ett par polare som har ett
    fotbollsintresse i hopp om att de skall bli lika bitna som jag. Alla åldersgrupper behövs i klacken för att vi skall kunna hålla klacken vid liv. Utan de äldre tappar vi tryck och utan de yngre försvinner förnyelsen.
    Tycker att det är gött att se unga skrika som om det vore för livet, det ger ett visst hopp för framtiden.
    Om folk bara hade vett nog att stanna kvar i klacken, tänker själv stå så länge benen bär mig oavsett ålder och som jag har fattat av denna texten kan jag väl räknas in till de äldre då jag är född på åttiotalets början.

    Fly inte ståplats, hjälp istället till att skapa den stämning och det tryck som våra tappra änglar förtjänar.

    Klacken for life

    SvaraRadera
  64. Att stamniningen var battre forr ar en javla stor myt. Borjade sta i klacken 88 och da kunde den besta av 200 man vissa matcher. Klacken gjorde en enorm uppryckning forra aret. Vi var ett gang som satt pa sittplats mittemot och manga matcher var vi djupt imponerade av klackens sangstyrka.

    SvaraRadera
  65. 04:45 - Håller med, förra året var vårat bästa, tänker framförallt på matchen mot Basel hemma.. Riktigt bra tryck hela matchen trots att vi hamna i underläge.

    Ultras ni gör ett grymt jobb!

    SvaraRadera
  66. Stämningen mot Basel berodde på att hela publiken var taggad och sjöng. Ultras lät väl varken mer eller mindre än vanligt?

    SvaraRadera
  67. Själv kommer jag välja bort klacken, är 34 år, pga allt jäkla svineri.
    Minns under guldsäsongen när vi åkte upp till Stockholm för att möta AIK på Råsunda. Vi vann matchen och på resan hem hade vi lite nattamat efter halva vägen.

    Någon idiot bland oss får för sig att kasta något på en kvinna som satt längre bort. Minns inte vad det var han kastade, men det hamnade i hennes mat. Det var riktigt pinsamt. Antagligen inte för idioten, han brydde sig inte, utan för oss andra.
    Det finns allt för många omogna svin bland våra fans. Då menar jag inte bara 15-20-åringarna utan även 20-25-åringar.

    När vi mötte Elfsborg för två år sedan i Borås. Var det en idiot i vår klack som bara stod och pekade fingret åt läktarna hela matchen. Vad fan! Är man där för att stötta laget och se matchen eller göra dålig PR för Änglarna?

    Nä det blir LS!

    SvaraRadera
  68. Anonym 11:19/
    Hur gammal var du sa du 34 eller 65år man tro det sistnämda, kasta mat är väl onödigt men om ngn vill peka fingret mot en annan läktare, vad spelar det för roll!?! Dålig Pr, hehe. Ojoj! I så fall finns det nog ingen klack i hela sverige som inte har fått dåligt PR...

    SvaraRadera
  69. Fortfarande bara pajkastning och inga konstruktiva förslag på att få till ett bra tryck i klacken på den nya arenan.

    SvaraRadera
  70. klacken var som bäst 1994-1997, vilka sanslösa jävla hemmaklackar vi hade på gamla. hög medelålder, grym röststyrka, bra sånger (inga jälva pippi långstrump och tjalalalalala). sedan hade vi dippar, men som bäst var vi hästlängder före det som vi är i dag. samma sak på en del högriskmatcher åren därefter, aik hemma 1999 exempelvis var elektrisk.

    SvaraRadera
  71. Anonym 14:40/
    Bra sånger 94-97 ??? På den tiden hade vi ju bara "Här är änglarn" och den kördes med bra styrka 4-6 gånger efter varje mål.. Sen kunde det vara tyst i evigheter, iaf kändes det så!!!

    Ni som hela tiden säger att det var så himla bra tryck på 90-talet. VAR NI DÄR SJÄLVA?

    Hata, peka finger, gör vad ni vill. Bara ni inte är tysta o helt oengagerade.

    SvaraRadera
  72. Jag har inget emot att man pekar finger åt någon. Vem fan gör inte sånt i stundens hetta? Däremot kan man ifrågasätta syftena hos en person som konstant håller fingret uppe en hel match. Eller som gör runktecken åt publik/spelare bara för att han sett att dom gör så på nån töntig film där Frodo är huligan? Jag vill bort från den typen av sketungar. Mest för att det är så pinsamt och bonnigt att jag skäms för att ens vara där.

    Det har tillkommit väldigt många dåliga element i klacken på senare år. Vem fan är du att säga att vi inte har rätt att söka oss bort från dem?

    SvaraRadera
  73. Bara att lära sig att acceptera att klacken består av olika grupper numera...

    Så sluta klaga över vad andra gör hela tiden, vi håller på samma lag e det så svårt att få in. Sen har vi olika åsikter om hur man ska vara eller vad man ska säga på läktaren.

    Hellre lite osämja än att vi blir som Goa gubbar, där man måste vara på ett visst sätt. Känns som hela Sverige skrattar åt deras koncept. Den dagen jag inte får uttrycka känslor och säga vad som faller mig in på läktaren så har jag gjort mitt där, för visst e det skönt att bara få ut alla aggretioner som man samlar på sig på jobb o dylikt, över ett piss lag som aik tex.. Det får aldrig försvinna.

    SvaraRadera
  74. Jag gick på matcher med släktingar under 90-talet och så vitt jag kommer ihåg var jag aldrig speciellt imponerad av att folk sjung, har inte ens några minnen av någon direkt klack så det kan knappast varit så bra.

    Klacken har haft en riktigt tung period men nu har dom som var 12-13 för några år sedan när det var som värst blivit lite äldre. Det märks, för klacken förra året var jämförelsevis mycket mycket bra.
    Jag fyller 23 i år och kommer fortsätta stå i klacken. Jag tänker inte sjunga hela tiden och jag kommer tycka att det är pinsamt när massa tuffingar sjunger "hata gais" hela matchen. Men eftersom jag är vuxen nog att ha överseende med att alla är ungdomar en gång och inte riktigt är med i matchen och att jag dessutom förstår att vissa individer aldrig kommer bli vuxna, men att det är så det är i samhället kommer jag inte göra någon grej av det.

    Jag tycker mycket av gnällandet från många av de äldre ligger i att saker "inte är som dom var". Det är andra slags sånger, det är andra kläder och det är massa människor där som dom inte känner igen och inte riktigt har något gemensamt med. Det är fullt acceptabelt att känna att det inte är så kul för att saker man gillat(och gärna i efterhand glorifierar) ändras men det är sådant man får ta. Vill man att något ska vara på ett sätt så får man göra något åt det, inte ställa sig på andra sidan floden och skrika att det var bättre förr. Tycker det känns som att många bara tar vissa saker som en förevändning att sitta ner, vilket är behagligare.

    Sedan tycker jag att civilkuragen är skrämmande låg bland många. Är det så himla jobbigt att någon står och röker så säg till på ett trevligt sätt så löser det sig säkert. Annars kan man faktiskt ta saken i egna händer, eller hämta en funktionär. Samma gäller med att sjunga: skit i de tre-fyra sånger man inte gillar och kläm i mer i de andra. Om någon kommer och skriker så är det väl bara att säga att det inte är något slags fascistläger.

    SvaraRadera
  75. anonym 15:36/ Du var ju uppenbarligen inte med på den tiden. För vi hade en jävla massa ramsor, varifrån tror du sådant som

    Ut från bastun hörs ett rop sug min kuk Olle Goop alez alez alez forza Blåvitt

    kommer ifrån? Det var i slutet av 80-talet och fram till kaoset 1998 som vi utvecklade en läktarkultur, där Elig och ÄT stod i centrum för informationen, där änglarna var aktiva på souvenirförsäljningen och i den egna puben, där Ä.L.S.K.A. var vår första läktargrupp, där vi fick megasize-flaggor och så vidare.

    1990-talet var startpunkten till hela den läktarkultur som finns idag, på gott och ont. Utan den utveckling vi hade då skulle vår klackkultur vara helt oexisterande. Jag var en av dem som uppfostrades på Gamlas läktare och även om jag håller med om att en hemmamatch mot aik då hade en röststryka som var tredubbel den vi har idag så var våra dippar rätt djupa på ett sätt vi inte har idag. Så att säga förr var bättre eller sämre är skitsnack, det var annorlunda helt enkelt.

    SvaraRadera
  76. Jag tycker det är intressant att alla som har något negativt att säga om klacken får höra att de smutskastar, att de inte har nån lösning. Om 90% av blåvittfansen väljer bort att stå i klacken så borde ju det vara intressant för klacken att förstå varför. Men icke.

    För egen del går jag på sitt av den enkla anledningen, att ju äldre jag blev, desto mer intresserad blev jag av matchen, spelet, blåvitt, och desto mindre intresserad av att stå och gapa och trängas. Det var kul ett tag, men sen fick man andra prioriteringar.

    SvaraRadera
  77. Ett annnat stort problem som gör att iallafall jag överväger att sitta i år är den behandligen som ståplatspubliken är tvungen att utstå. Vi blir visiterade ytterst noggrant på en jävla träningsmatch i februari och blir allt som oftast behandlade som krimnella. Denna tråkiga behandling kan man stå ut med under tonårstiden men mitt mått börjar bli rågat. Som igår på matchen (fredrikstad) så är det jävla idiot till matchvärd som skall kolla igenom min datorväska samtidigt som han insisterar på att jag måste slänga min tomma vattenflaska därför att det kan användas som vapen, hur paranoida är IFK Göteborg/matchvärd? När jag tycker att han beter sig som en idiot och förmedlar detta, då hotar matchvärden med att inte släppa in mig på arenan... herregud.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.