2009/02/18

BaraBen listar historiens största fuskare

MYGEL Något som alltid stört mig inom idrotten är fuskare. Det mest uppenbara är ju naturligtvis att dopa sig till fördelar, men naturligtvis finns det andra sätt att mygla sig till framgång. Att ta en genväg till framgången, knö sig före i kön. Detta är en artikelserie i tre delar, där dessa idrottens gold-diggers ställs vid skampålen. Först ut är idrottare i största allmänhet. Del två koncentrerar sig på fotboll, och den tredje delen handlar enbart om allsvenska fuskare.

På femte plats genom alla tider: Vijay Singh, golf
Nu är han hyllad som en av de allra bästa. Så har det inte alltid varit. 1985 var Vijay 22 år gammal och ganska misslyckad. Han var oceaner från PGA-tourens räkmackor och exklusiva klubbhus. Istället var han bara en av alla andra spelare på Asientouren. Ära och berömmelse var inte att tänka på. För att klara cutten under en tävling i Jakarta ändrade Singh helt enkelt en femma till en fyra i sin score. Tyvärr för Vijays del upptäcktes det av en markör.
Idag beskriver Vijay Singh denna perioden av hans liv som ”en enda stor besvikelse”.

På fjärde plats genom alla tider: Ben Johnson, löpning
Året var 1988. Ben Johnson står i startgroparna. I kroppen har han mer steroider än hjärnceller. Det är OS-final. Några sekunder senare ska han krossa världsrekordet med 16 hundradelar. Ärkerivalen Carl Lewis, också han dopad, hade inte en chans. Tre dagar senare offentliggörs det positiva dopingtestet. Att Ben Johnson dessutom varit personlig tränare till Diego ”Guds hand” Maradona gör att han är självskriven på den här listan.
1993 stängdes Johnsson av på livstid efter att ha åkt fast ytterligare en gång. Han hävdar än idag att han blev utsatt för en konspiration.

På tredje plats genom alla tider: Stanislawa Walasiewiczowna, löpning
Stanislawa Walasiewiczowna. Ännu en 100-meterslöpare och ännu en fuskare. Stella Walsh som hon kallade sig när hon emigrerat från polen till USA, var en av 1930-talets mest lysande stjärnor inom friidrotten. Det blev OS-guld i Los Angeles och ett silver under spelen i Berlin. Silvermedaljen var dock ingenting som gladde Stella. Hon krävde att vinnaren skulle köntestas eftersom hon var ”för snabb för att vara kvinna”.
Långt senare mördades Stella Walsh. Vid obduktionen gjordes en i sammanhanget paradoxal upptäckt. Stella Walsh var en Stellan! En man alltså.

På andra plats genom alla tider: Boris Onischenko, modern femkamp

Han föddes i Ukraina och tävlade för Sovjetunionen i modern femkamp. 1972 var han med i laget som vann OS-guld. I Montreal fyra år senare blev det ingen medalj. Under fäktningsmomentet ställdes Boris mot hatobjektet, britten Jim Fox. När värjan träffar kroppen lyser en lampa som indikerar poäng. Problemet var bara att lampan lös när Boris inte var i närheten av att träffa. Till slut tog domaren Boris vapen och hittade en käck liten knapp vid handtaget. Tryckte man på knappen så lös poänglampan. Boris stjärnstatus i Sovjet dalade snabbare än du kan säga Vodka. Fäktsporten införde genast vapenkontroller på tävlingar, där de tävlande fick lämna in sina vapen för inspektion innan tävlingsstart.

På första plats genom alla tider: Johann Mühlegg, längdskidor Den tyskfödde spanjoren flög iväg snabbare än startskottet. Det var masstart under OS i Salt Lake City. Svenske Per Elofsson var ensam om att orka följa. Men luften gick ur Per när Mühlegg bara drog ifrån och drog ifrån. Svensken bröt och spanjoren krossade allt och alla på den extremt höga höjden.
– Why are you always asking about doping? Sa han med sin Schwarzeneggerengelska till SVT direkt efter loppet. Problemet var bara att han var dopad upp till tänderna och lite till.
Under spelen vann han tre lopp, och satte minst sagt en något tråkig stämpel över skidsporten.

41 kommentarer:

  1. Kom igen Baraben... Såg jag inte exakt den här listan på aftonbladet för någon vecka sedan?

    SvaraRadera
  2. Och detta har med Blåvitt att göra..??????

    Christian

    SvaraRadera
  3. Hur kan Ba*el-incidenten inte vara på förstaplats?

    SvaraRadera
  4. Ni har ju inte med Ungerns prämier minister.

    SvaraRadera
  5. haha, en ifk göteborg-blogg där man hänger ut fuskare? Tillåt mig att skratta...

    SvaraRadera
  6. Är det verkligen fastslaget att även Carl Lewis var dopad?

    SvaraRadera
  7. Jepp, denna läste jag på AB tidigare i veckan, den är bättre här.

    SvaraRadera
  8. Ert fusk då? :)

    SvaraRadera
  9. håller med finns inget värre än dom som fuskar inom idrotten.

    SvaraRadera
  10. Jag brukar inte klaga för jag tycker att BaraBen (fortfarande) är en frisk fläkt i blåvittkretsen och jag kollar dagligen efter nya inlägg..

    Men vad gör den här artikeln här?

    SvaraRadera
  11. Vill jag läsa om allmän idrott så gör jag det någon annanstans, här vill jag läsa om i huvudsak Blåvitt och fotboll!

    SvaraRadera
  12. Läste ni som gnäller den övre texten? Det kommer fotboll lugna er, det här var ju bara startskottet på en artikelserie. Bra artikel!

    SvaraRadera
  13. Anonym 18.49.

    Nej, det kan man verkligen inte. Denna lista känns rätt saltad måste jag säga, och det är ett rent faktafel att säga att Carl Lewis var dopad. Misstänka får man göra, men man kan inte hänga ut någon utan fakta i ryggen. Carl Lewis har ALDRIG ertappats med doping och har heller ALDRIG erkänt.

    SvaraRadera
  14. Carl lewis har själv erkänt att han HAR använt doping men däremot aldrig fällts för dopingbrott.

    SvaraRadera
  15. w20:37/ Oroa dig inte. Det är inte folk som inte är läskunniga, det är, tro det eller ej, blåvitt-gruppen "Ingbritt.com" som systematiskt skriver skit här i kommentarerna på Baraben. Ryktas att de blivit avslöjade med denna hobby nyligen...

    SvaraRadera
  16. Rätt idiotiskt att nämna Ben Johnson som en storfuskare när i princip hela startfältet i OS-finalen 88a var dopade.

    Det faktum att friidrottare från länder som bidrar med mycket pengar (i detta fallet: Carl Lewis) inte fälls har väl inte ni någon aning om?

    SvaraRadera
  17. "Ärkerivalen Carl Lewis, också han dopad"??????????? Gith B? Silke Möller??? Vår egen golfare...var det Tumbas son va? Adriano häromdan?

    Släng gärnabtw in ännu en top-50 ;)

    SvaraRadera
  18. Och vem fan i den stora världen skulle ranka skidnissen som etta? Han är där bara för att det drabbade en svensk - och det vet ni om! De flesta utanför swe har aldrig hört talasom karln. Nä nu har jag agerat arg ung man tillräckligt för idag (nåja 2 av 3 var i alla fall korrekt)

    SvaraRadera
  19. Stanislawa Walasiewiczowna var väl ingen fuskare på det sättet? Hon var väl mer som en hermafrodite, dvs tvåkönig och inte en man.

    SvaraRadera
  20. Var är Juventus? Eller åtminstine Moggi?

    SvaraRadera
  21. anonym 00:21/ han skriver ju att fotbollseuropa och allsvenskan KOMMER I DEL TVÅ OCH TRE. hur kommer det sig att folk som inte läser ändå kommenterar lite på chans?

    SvaraRadera
  22. Tack för jag slipper läsa om blåvitt. Det är fel på nr 1. Ska vara Glenn Strömberg, hans filmning mot portugal.
    Att detta är kopierat rakt av från annan källa spelare väl ingen roll.

    SvaraRadera
  23. JAg vet att ingen av er här minns det men den största fuskaren i mina ögon är:

    Dimitri Saravakos, Panathinaikos.

    SvaraRadera
  24. Stanislawa Walasiewiczowna var kvinna enligt sitt polska födelsebevis, växte upp som kvinna och levde som kviunna hela sitt liv. Dock så avslöjades det vid obduktion efter dödsskjutningen att hon inte hade en klar könsidentitet, samt att hon hade både XX- och XY-kromosoner. Inga av hennes rekord blev heller strykna, utan stog alla kvar. Hon har fortfarande det kvinliga världsrekordet på 100 yards.

    Tänk vad wikipedia kan berätta...

    SvaraRadera
  25. Nämn ALDRIG namnet på den fuskande greken igen! Jag klarar, än idag, inte att se, höra, läsa om det gröna laget från Aten. Vidrigt.

    SvaraRadera
  26. ludmila enqvist då?? Den duktiga Svenskan med dalahästar som örhängen..
    Men just det ja, nu när hon blev fast för doping, ja dåå är hon inte svensk längre..

    SvaraRadera
  27. Finns det ingen boll så är det ingen sport! Det finns ingen anledning att skriva om friidrottare och skidåkare här. Varför är ni förvånade förresten, alla skidåkare och friidrottare är dopade men vissa åker fast,. ja även de svenska. titta på Klüfts hy en gång så får ni se. Jag känner ingen 22 åring med den hyn...

    Den största SPORT-fuskaren genom tiderna måste vara Juventus.

    SvaraRadera
  28. Just det GOTJO, det namnet som min hjärna tänker på är också tjuven från Aten, SARAVAKOS!!!

    Äckliga äckliga människa!

    SvaraRadera
  29. Tycker det är väldigt svenskt att tycka att Mühlegg är största fuskaren. Hade han inte krossat Elofsson hade han fallit i glömska, precis som de sex finska skidåkarna som fälldes samma VM. Tycker för övrigt också att Ludmilla kan kvala in på en plats. Att först skylla på dåvarande maken och sen sjutton år senare tokdopa sig när man ska åka pulka är väl inte helt normalt.

    SvaraRadera
  30. Alla idrotter som endast består av att vara starkast eller snabbast kommer aldrig bli fri från doping.
    Därför är de rätt meningslösa för oss då Sverige aldrig kommer vara världsledande i att dopa utan att bli avslöjade.

    Vi gör bäst i att ignorera dessa avarter till sporter (+ alla andra som inte är fotboll) tills de försvinner.

    SvaraRadera
  31. TILL: "haha, en ifk göteborg-blogg där man hänger ut fuskare? Tillåt mig att skratta..."

    Han ska ju lista allsvenskans största fuskare också. Inte helt omöjligt att Ijeh-Persson-Nilsson är med där?! Så vänta lite med att skratta. de borde vara med där annars är denna skribenten ute å cyklar.

    //Carl

    SvaraRadera
  32. Visste inte att Carl Lewis har erkänt doping. Källa?

    SvaraRadera
  33. Antingen är Carl naiv, korkad eller bara ute efter uppmärksamhet.

    Om han hade haft den minsta lilla inblick i hur mycket pengar som är oskattade inom idrotten hade han kanske låtit bli att skriva sin pubertala kommentar. Det är inget försvar, men faktum är att nästan vilken klubb som helst hade kunnat varit den avslöjade. Nu blev det vi. Kul för sådana som Carl (idioter).

    SvaraRadera
  34. Nu sa ju någon tidigare i kommentarerna det jag skulle säga; Den största fuskaren är Saravakos. Utan konkurrens. Listan är inte seriös utan honom.

    SvaraRadera
  35. "Pussy Saravakos" sjöngs det på Ullevi

    SvaraRadera
  36. Skönt att jag inte är själv om mina Saravakos-sympatier.

    Hmm, måste omedelbart in och se om det finns en hata Saravakos-grupp på Facebook.

    SvaraRadera
  37. Vijay Singh skall bytas ut mot Johan Tumba på listan. Vijay har ju minst sagt visat att han kan prestera utan fusk. Det har däremot inte Tumba som försvann. Hårresande att lägga in Vijay på listan. En av historiens största golfspelare utan mygel.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.