2009/02/18

Inför IFK Göteborg - Fredrikstad FK

KNOW YOUR ENEMY I morgon torsdag är det dags för en ny träningsmatch på Valhalla IP och norska Fredrikstad FK (FFK) står för motståndet. FFK har efter ett flertal år på dekis lyckats rycka upp sig rejält och kan nu räknas in som ett av topplagen i Tippeligaen. I fjol kom man tvåa och 2006 vann man norska cupen.

Anders Grönhagen är tränare och övriga svenskar i laget är Patrick Gerrbrand, Abgar Barsom och Andreas Tegström. Barsom är skadad för tillfället och kan räknas bort inför morgondagens match.

FFK spelar 4-4-2 utan större överraskningar. Man har ett fyrtorn på topp att mata långa bollar eller slå inlägg mot och man har en snabb djupledslöpare bredvid så att man kan variera sitt spel. Ytterbackarna uppmanas gå upp för överlapp så att man kan komma runt på kanterna för inlägg. Kort sagt kan man säga att de spelar 4-4-2 som de flesta andra lag gör. Igår skrev man ett lånekontrakt med Levon Pachajyan från Gais. Grönhagen motiverade värvningen att man efterlyste hans snabbhet på högerkanten och man vill ha en spelare som på egen hand kan ta sig förbi sin försvarare. (Att han sedan inte kan slå inlägg verkar dock inte bekymra Grönis.) Pachajyan ansluter till truppen först 1 mars så han är inte med imorgon, om man nu inte gör nån specialöverenskommelse med Gais i och med man ändå är i Göteborg och spelar. Vad vet jag?

FFK bildades 1903 och har blivit norska mästare 8 gånger, senast 1961. Norska cupen har man vunnit 11 gånger. Näst senaste gången man vann den var 1984 och det blev början på en rejäl kräftgång för klubben. Man åkte ur serien och fastnade i underdivisionerna ända till 2001 då man bestämde sig för att göra nånting åt saken. Mer om det nedan.

För övrigt har vi revansch att utkräva. Försäsongen 2006 var IFK med i en miniturnering uppe i Fredrikstad där man i finalen ställdes mot just FFK. När matchen gick mot sitt slut stod det 1-1 och Fredrikstad fick straff (säkert feldömd) och med matchens sista spark avgjorde FFK. Nyförvärvet Ali Gerba gjorde Blåvitts mål, vilket var det enda jag fick se honom göra. Å andra sidan var målet ett konststycke i sig där han fick en pass från vänsterkanten, chippade bollen över sig själv, vände på klacken och klippte till bollen på volley rätt upp i första krysset stenhårt. Det målet lovade mer än vad han kunde leverera senare, det...

Nåväl. En gammal skolkamrat till mig vid namn Amund Lunde är fanatisk fredrikstadsupporter så jag passade på att ställa några frågor till honom. Ni får ursäkta norskan i hans svar, men jag tror det är hyggligt lättförståeligt även om jag inte översätter.. Jag lät översätta texten nu när minstingen sov middag. Det hann jag inte igår.

Vad har ni för förhoppningar inför säsongen 2009?
- Personligen är målsättningen medalj också i år. Det tror jag är klubbens målsättning också. När det gäller cupen är målet i varje fall att nå semifinal och allra helst finalen. I Europacupen är jag nöjd med om de kommer vidare från kvalet.

Hur har truppen förändrats sen 2008?
- Det har inte skett så väldigt mycket med truppen sen säsongsavslutningen i fjol. Målvakten Daniel Örlund som gjorde en väldigt bra säsong som ersättare för skadade Lasse Staw har försvunnit då FFK inte mäktade med att lösa in optionsavtalet om ett köp. Det betyder väl att Lasse Staw nu är tillbaka mellan stolparna efter ett skadeavbrott. Det kommer att bli bra för han visade innan han blev skadad att han är en väldigt bra målvakt.

FFK köpte två anfallare i höstas som jag hoppas blommar ut i år. Ghanesiske Dominic Adiyiah har ännu inte fått så mycket speltid, men han skall vara en stor talang och är därmed en spelare för framtiden.

Brassen Éverton da Costa spelade en del matcher på slutet förra året och gjorde bra intryck. Otroligt teknisk och kan göra magiska saker framför mål men har haft problem med avslutningarna. Jag tror mycket på honom inför 2009. Han har fått mer erfarenhet vad gäller den nordiska spelstilen, har blivit tryggare och lugnare, vilket medfört att han sätter avslutningarna. Toppscorer 2009!

Igår blev det också bekräftat att Levon Pachajyan från Gais kommer på lån från 1 mars till augusti. Det är en spelare jag inte känner så väl till, tyvärr.

Någon spelare du tycker man bör hålla extra mycket koll på på torsdag?
- FFK har varit ofarliga så här långt i träningsmatcherna i år. Jumboplats i La Manga Cup bland annat. De har spelat bra defensivt men det offensiva spelet har inte riktigt kommit igång. Jag tror att det kommer bli bättre med den biten på torsdag och att Éverton kommer att skapa problem för Blåvitt framför mål.

Ni har tre svenskar i laget. Gerrbrand och Barsom tror jag de flesta här känner väl till, men Andreas Tegström är relativt okänd i Sverige. Vad är det för spelare?
- Han värvades till Sandefjort efter säsongen 2004 från division 2-laget Husqvarna där han gjorde 22 mål. Han blev korad till årets bästa spelare det året i div 2. Sandefjord spelade då i Adeccoligaen (=andradivisionen). Han gjorde omedelbart succé och var starkt medverkande till att Sandefjord avanceradet till Tippeligaen och att de klarade kontraktet året därefter. Sen han kom till FFK hösten 2007 har hans prestationer varierat och han har haft svårt att få förtroende från tränaren. FFK har en likartad spelare i Gardar Johanssón som har varit bättre och därmed fått mer speltid.

Fredrikstad harvade länge i underdivisionerna och 2001 kom man fyra i division 2 (=tredjedivisionen). 2006 vann ni norska cupen och 2008 kom man tvåa i högsta ligan. Vad är det som har hänt under dessa åren som lett till en sådan utveckling?
- Division 2, det var tider det! Man har många goda minnen från den gamla fallfärdiga stadion. Kvalitén på fotbollen var väl lite sisådär och det var sällan mer än 1000 människor på matcherna, men det var väldigt trevligt. Ingen brydde sig om man hade med sig en kasse pilsner på matcherna heller. På den tiden bestod laget mest av lokala spelare.

FFK åkte som bekant ner till division 1 efter cuptriumfen 1984 och ända ner till division 2 1992. Sen var de fast i fotbollens bakgård ända tills de bestämde sig för att satsa 2001.

Då anställdes Eggen jr som ny tränare (tidigare spelare i Rosenborg och son till rosenborgslegenden Nils Arne Eggen). Man köpte även in några nya spelare, bland annat svenske Marcus Ringberg från Mjällby, som gjorde stor succé och spottade in mål. Det resulterade i två avancemang på rad, först till Adeccoligaen 2002 och vidare till Tippeligaen 2003. De första säsongerna i Tippeligaen var rätt svajiga, saker och ting hade gått lite väl fort, klubben var väl egentligen inte riktigt klar för Tippeligaen, men man klarade kontrakten de följande säsongerna. Emellertid växte klubben och blev proffsigare. Drillo blev tränare 2005, men fick väl egentligen inte ut så mycket bortsett från att bli av med några nyckelspelare...

Eggen jr kom tillbaka som tränare 2006 och laget slutade åtta i serien. Det året vann man Norska Cupen. I Norge är cupen stort och har långa traditioner.

2007 blev en helt ny arena färdig och nu ligger publiksnittet på över 10000. Den för oss okände Anders Grönhagen (Grönis) tog över som tränare. Eggen hade skaffat sig hjältestatus efter det han gjort för klubben, så många var spända på vad den nya tränaren skulle kunna få till. Hans första säsong slutade med en åttonde plats, men i fjol blev det silver. Så nu är Grönis vår nya frälsare!

Jag är spänd inför årets säsong och har egentligen en något dålig magkänsla och tycker truppen verkar något tunn. Man får hoppas att de värvar några bra spelare under säsongen. Det blir i vilket fall spännande att mäta våra krafter mot Blåvitt på torsdag. Lycka till och må bästa laget vinna!
-------------

I morgon kl 19.00 17.30 på Valhalla IP, IFK Göteborg - Fredrikstad FK. Var där! Och om du mot förmodan inte skulle vara det så kan du se matchen över webben för 50kr.

30 kommentarer:

  1. Alla till Valhalla!!

    Inga ursäkter.

    SvaraRadera
  2. Matchen spelas väll 17:30 och inte 19:00?

    //Lundquist

    SvaraRadera
  3. AAH! My bad. Jag korrigerar omgående.

    Tack Lundquist!

    SvaraRadera
  4. Ibland förstår man varför man läser den här bloggen. Idag är en sån dag. Tack Olof!

    SvaraRadera
  5. 12:14: Äsch! Du gör mig bara generad. ;)

    SvaraRadera
  6. hehe...det må vara hänt...men bra jobbat iaf :)

    /12:14

    SvaraRadera
  7. Oj de har en mötande forward o en som går i djupet. Sen vill de komma runt på kanterna. Hur fan anpassar man försvaret efter nått sånt?

    SvaraRadera
  8. Så de vill altså komma rurnt på kanterna och göra inlägg?

    Då är det ju bara titta vad som blev fel för oss 3/4 av förra säsongen då vårat spel var totalt katastrof, göra som motståndarna gjorde mot oss då. och göra så mot ffk i morgon.

    idiotsäkert!!

    SvaraRadera
  9. Segrarna firar med valböf och måsägg. Mums!

    SvaraRadera
  10. Strålande Olof, härlig comeback

    SvaraRadera
  11. Materialarn: Tack! Men... comeback? Hmm.. jag borde nog blogga lite oftare, tror jag. :)

    SvaraRadera
  12. Olof / Ja, med tanke på kvalitén i dina inlägg så mycket gärna!

    SvaraRadera
  13. Ett ord, och jag talar av veckogammal erfarenhet: raggsockar.

    SvaraRadera
  14. Åhh så skönt att slippa läsa om blåvitt. Tack baraben.

    SvaraRadera
  15. Det verkar som om higabgruppen läser baraben.com!
    Efter den enorma uppståndelsen kring avbytarbåsen här på sidan så har higab skrivit följande på gamla ullevis hemsida:

    "De avbytarbås som nu står på Gamla Ullevi är lånade från Ullevi för att siktvinklar o d ska studeras. Det är alltså inte de nya avbytarbås som permanent kommer att finnas på Gamla Ullevi. Även andra befintliga delar lånas från Ullevi för att göra fullskaleprov."

    SvaraRadera
  16. eller så är det så att higab har svarat på en HEL del mail.

    SvaraRadera
  17. Så kan det oxå va, det låter mer logiskt!

    SvaraRadera
  18. Denna artikeln engagerar inte ett smack, sorry!!!

    SvaraRadera
  19. 16:52. Det var inte syftet heller. Syftet är rent informativt, ingen hets.

    När det är fråga om träningsmatch kan det ligga ett intresse i att veta vad det är för obskyrt lag man skall möta.

    Avsaknaden av blåvit info beror helt enkelt på att jag inte vet mer än ni om hur läget ligger i IFK för tillfället och jag har ingen möjlighet att luska i det heller, men jag hade information om Fredrikstad och därför blev det den som delgavs. Take it or leave it.

    SvaraRadera
  20. Jag är OERHÖRT tacksam för din artikel Olof. Du serverar kunskap jag aldrig orkat samla in själv. Det skapar längtan och ger ökad glädje på plats imorgon på Valhalla.

    Tack än en gång!

    SvaraRadera
  21. Veldig bra skrevet. Du har full kontroll på FFK. Artig med saklig info fra en motstander.

    SvaraRadera
  22. Glemte å spørre om hvor denne A Lunde bor

    SvaraRadera
  23. Bra jobbat! Intressant att få reda på lite mer om motståndarna, speciellt från en FFK-supporters synvinkel.

    SvaraRadera
  24. Nästan sjukligt bra information. Måste ha tagit en hel dag att sammanställa detta. Och då snackar vi Fredrikstad/träningsmatch.

    Jag förväntar mig en hel webbplats nästa gång vi spelar en match i Europa.

    Tack och bock.

    SvaraRadera
  25. håller med Anonym 16:52/
    Orkar inte ens läsa mig igenom all norska.. Eller så skiter jag fullständigt i Fredriksdal¨

    Vi syns på Valhalla!

    SvaraRadera
  26. 21:30/ det visar ju bara vilket pucko du är. Här levereras grym info om motståndet och då orkar du inte läsa igenom det för att en del är på norska? Men kommentera orkade du, varför? Vad tillför din idiotkommentar?

    SvaraRadera
  27. Tror på en komfortabel 3-0-seger.

    Wernbloom, Sella och Bärkroth gör målen.

    Kim storspelar utan för den sakens skull ha jättemycket att göra.

    SvaraRadera
  28. Tack för bra artikel! Det är sånt som gör en ännu mer taggad att stå i kylan och glo på träningsmatcher.

    Måste säga att jag är hoppfull inför morgondagen. Förra veckans match stillade min oro inför säsongen något. Det känns som att vi har en stark trupp med många som kan ta ett steg framåt i år.

    Några exempel:
    Seb visar attityd och kommer vara ett helvete att möta på mitten.
    Bärken, vad säger man? Han och Sella kommer om vart annat att (o)roa mängder med vänsterförsvar i år.
    Erik Lund tar för sig och ger oss en grym breddning i backlinjen, medan Kalle med sin klokhet och ledarförmåga tar udden av farliga lägen.
    Matteus, William och JJ blir giftiga framåt.

    Och då har jag inte ens nämnt många av de ordinarie.

    Nä, det ser ljust ut. Men å andra sidan, det tycker man ju alltid så här års...

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.