2008/09/14

Talangspecial: Året så långt med u-laget

U-TRUPPEN Det var ett tag sedan nu som vi tog oss en rejäl koll på framtidens Blåvita stjärnor, de som idag håller till vår mycket talangfulla u-trupp. Därför har det nu blivit dags att följa upp säsongens insatser så här långt, och att titta vad som hänt med spelarna. Vilka som tagit klivit upp, vilka som lämnat och vilka som varit bra och mindre bra.

En sak som varit bra är att bevakningen av u-laget utökats på Baraben i år. Förutom Erling är nu även Olof ute och ser en del matcher och det är även han som tagit alla bilder som ni ser här nedan. Vi tänkte därför utnyttja detta genom att vi båda ger vår syn på året så långt med u-truppen, och framförallt vad vi tycker om de enskilda spelarna.

Vi kan börja med att summera läget i truppen och följa upp den ranking som skrevs i februari när vi rankade de tio hetaste talangerna i u-truppen. Läs gärna igenom den först innan du scrollar vidare...

Vid den tiden så såg u-truppen i sin helhet ut så här:

Målvakter:

Markus Sandberg (1990).
Markus Bengtsson (1990)
Joakim Busi (1992)

Försvarsspelare:

Petter Björlund (1989)
Kristian Bentén (1989)
Patrik Hansson (1990)
Mikael Andersson (1990)
Mikael Gonzalez (1991)
David Johansson (1992)
Nicholas Andersson (1991)
Malband Mohideen (1991)

Mittfältare:

Tobias Nilsson (1990)
Ali Selim (1990)
Ludwig Torkelsson (1990)
Johan Lundgren (1991).
Kamal Mustafa (1991)
Nicklas Martinsson (1991)
Martin Nilsson (1991)
Jesper Otterstedt (1989).

Anfallare:

Mathias Etéus (1990)
Nicklas Bärkroth (1992)
Robin Söder (1991)
William Atashakade (1992)


Vad har då hänt sedan dess? Till att börja med skall sägas att det inte är lätt att hålla koll på exakt hur truppen sett ut genom året, men detta var den trupp som presenterades officiellt vid den tidpunkten. Spelare flyttas upp till a-truppen, vissa lämnar och vissa tillkommer därmed också, genom värvningar eller uppflyttning från egna led. En spelare som anslöt ganska snart efter att den truppen presenterades var till exempel backen Mikael Dyrestam, född 1991.

En annan spelare som är född 1991, Nicholas Andersson, som var med redan i p90-laget som vann Gothia Cup 2006, har däremot lämnat truppen. Han har nu bytt ner sig för spel med lokalkonkurrenten BK Häckens u-trupp. Under sommaren lämnade även Jesper Otterstedt för division tre-laget SG 97, och Kristian Bentén för Skärham i division ett. Även Rolles son Martin Nilsson har lämnat, oklart var, men en inte helt omöjlig gissning är han numera bor och spelar i Malmö-trakten.

Petter Björlund var den förste som steget upp i a-truppen, också det ganska tidigt efter att förra artikeln skrevs. Efter att han inte fått chansen att spela en minut med a-laget så tog man beslutet för inte så länge sedan att låna ut Petter till Västra Frölunda. Där är han numera helt ordinarie som mittback, sedan han petat upp Vladimir Majdanzic till en position som defensiv innermitt. VF som för övrigt innehåller en rad av föredetta blåvita u-truppsspelare, med både nämnda "Vladde" och Petter men även Moses Sewankambo på topp och Erik Dahlin i mål, den sistnämnde också han som bekant utlånad från vår a-trupp.

Sen finns det ju också två små, snabba talangfulla anfallare i det här gänget som väl ingen har missat att de numera tillhör a-truppen helt och hållet. De var nummer ett och två på talanglistan i vintras och visade direkt varför det var rankade så högt. De har inte bara tagit klivit in i a-truppen utan även fått spela och gjort det fantastiskt bra. Speciellt den ene av dom som gjort sådan kometkarriär att det nästan saknar motstycke. Robin Söder och Nicklas Bärkroth lämnas således utanför denna sammanställning. Låt oss nu därmed fokusera på de spelare som huvudsakligen spelat med u-laget under året.

Målvakter:

Erling: "Markus Sandberg, Markus Bengtsson och Joakim Busi är ganska svårbedömda. En sak är i alla fall säker, det är dubbel-Markus som stått de flesta - om inte alla - matcher i år i juniorallsvenskan. Varken jag eller Olof har nämligen sett Joakim Busi spela, och han har dessutom "tappat" sin landslagsplats i p92 sedan i våras. Statusen på dubbel-Markus är dock att de står ungefär varannan match i dessa sammanhang, och att båda varit med till och från och tränat med a-truppen under året. Vem som är bäst är svårt att säga men kanske har Sandberg något större potential i mina ögon."









Försvarsspelare:

Mikael Dyrestam

Olof: "Vill man vara fördomsfull kan man tycka att han är något liten till växten för att vara mittback, men han är spelskicklig och lyckas så gott som alltid hitta en utväg när han är utsatt för press. Jag har inte riktigt funnit hans storhet som andra gjort. Detta främst för att jag alltid står nere vid motståndarmålet och fotograferar på matcherna och därför inte haft möjligheten att närstudera hans ageranden. "

Erling: "Den elegante mittbacken Dyrestam har på kort tid hittat många nya beundrare. Med ett stort lugn och en graciös pondus har 16-åringen inte bara tagit en helt ordinare plats i u-laget, utan även allt som oftast dominerat. Dessutom nu även uttagen i p91-landslaget. Med Dyrestam i försvaret känns det nästan alltid lugnt, även om hans spelstil ibland gränsar till nonchalant. Känns just nu som nästa stora mittbackstalang."

Patrik "Fox" Hansson

Olof: "Backbjässe som har fysiken för att vara mittback. Har, likt fallet Dyrestam, även där haft svårt att bilda mig en uppfattning om hur han agerar. Men han har inte gett mig en negativ uppfattning i vilket fall."

Erling: "Att Fox är en bjässe går knappast att ta miste på. När han väl kommer upp ordentligt i luften är han ibland en halvmeter ovanför sina motståndare i duellerna. Men Hanssons problem har också varit i samband med detta - att han som många stora spelare haft lite mindre smidigt rörelsemönster. Detta är fortfarande ett problem för Patrik och det märks inte minst i ett sådant lag som IFK Göteborgs u-lag, ett lag som domineras av rörliga, snabba och tekniska spelare. Dock är inte hoppet ute för det. Kan Fox hitta ett sätt att kontrollera sin stora kropp och utnyttja de styrkor det innebär, så kan det bära långt. Kanske, kanske till en plats i a-truppen till nästa år."

Mikael Andersson

Olof: "Lagets vänsterback som vid första anblicken inte känns speciellt atletisk i sina rörelser, men skenet bedrar för han är anfallsvillig som få och han löser likväl sin defensiva uppgift med bravur. Juniorlagets svar på Adam Johansson som alltid är tillgänglig för överlapp från vänsterkantkollega Mustafa."

Erling: "Micke är lagets kapten och en av få spelare som inte bytt position alls de senaste åren, och dessutom en av de som vart i Blåvitt hela sin karriär så vitt jag vet. Det brukar ju annars vara en del positionsskiften i den här åldern men Micke har hela tiden hållt fast vid sin vänsterbacksplats. Och han gör det väldigt bra. Som Olof skriver är han hela tiden offensiv - en synnerligen "modern" ytterback - men klarar även allt som oftast av att vara tillbaka på sin rätta plats innan motståndarna hinner komma till anfall. Har inte exploderat i utvecklingen under året men tar hela tiden jämna kliv framåt och är ALLTID en av de bästa och mest stabila i de matcher jag ser. För mig finns det ingen anledning till varför Micke inte bör testas minst ett halvår på riktigt i a-truppen, när han anses vara redo för den uppgiften.

Mikael Gonzalez

Erling: "Gonza som han kallas är ingen av de som varit mest framträdande under året, utan har mest agerat backup till de mer ordinare Hansson och Dyrestam som mittback. Dock har han absolut inte gjort bort sig de gånger han fått spela. Inte jättestor men löser ofta situationer bra med fin teknik. Men som sagt - ofta tredje alternativ som mittback och chanserna att från det avancera upp till att gå så långt upp som a-truppen känns just nu väldigt små"

David Johansson

Erling: "Den långe högerbacken David Johansson imponerade en del på mig i våras i ett par matcher. Efter det har det svängt om rejält. I två-tre matcher i somras var David helt ur slag och gjorde verkligen inga bra insatser. Har även han - precis som Busi - inte synts till i p92-landslagets trupp på senaste tiden. En formsvacka kan alla ha och David lär komma igen. Är ung och lär få stå på tillväxt ytterligare minst ett år i u-truppen."

Malband Mohideen

Erling: "Malband är en liten, teknisk rackare som fått flytta runt på en del positioner senaste åren. Nu senast har han vikarierat en del för nyss nämnda David Johansson på högerbacken och han har gjort det med bravur. I grund och botten en offesiv spelstil och det märks när han ofta är uppe och ger Ali Selim bra offensivt understöd. Men räcker fysiken till för att så småningom få vara med och leka med de stora grabbarna? Eller kompenserar han upp det genom att ha tillräckliga övriga spetskunskaper? Ganska tveksamt faktiskt, och konkurrensen om högerbacksplatsen är dessutom benhård. Det blir tufft att hänga i för Malband."


Mittfältare/anfallare:

Ludwig Torkelsson

Erling: "Ludde är en kille som ofta får stå lite i skymundan av de mer namnkunniga spelarna på mittfältet i u-truppen. Dock inte sagt att alltid gör mindre bra insatser än de andra för det. Lite lik Johan Lundgren i spelstilen, teknisk men samtidigt en fighter. Det som saknas hos Ludwig är enligt mig spetskunskaperna, tror han är lite för allround för att kunna platsa i a-truppen på sikt. Har inte utvecklats så mycket i år heller jämfört med tidigare år som man kanske kunde hoppats."

Johan Lundgren

Olof: "Högerback de gånger jag sett honom spela. Känns något liten och tunn än så länge, men han är snabb och ettrig. Går inte upp i anfall alls lika mycket som kollegan på andra kanten, utan koncentrerar sig på att hålla defensiven intakt."

Erling: "Olof säger att han bara sett Johan som högerback, själv har jag bara sett Johan spela innermittfältare. Ganska utpräglad defensiv sådan. Trots det är han tämligen kvick i steget och har även god teknik och mycket bra spelförståelse. Det är dessa egenskaper som givit Johan viss speltid i p91-landslaget i år, och även träningstid med a-truppen. Johan känns som en ny spännande variant av Gustav Svensson, fast lite mer rörlig. Lite som en spindel som alltid är överallt. Tagit stora kliv i år och fortsätter utvecklingen nästa år så lär Johan så småningom bli svår att hålla tillbaka från a-truppen. Dessutom från Trollhättan, och således tränar- och sportchefsfavorit..."

Niklas Martinsson

Olof:
"Jag har haft svårt att bilda mig en uppfattning om honom. Jag vet att han brukar hålla till på innermittfältet, men trots det har jag aldrig riktigt lyckats lägga märke till honom -varken i positiv eller negativ bemärkelse. Nu tillhör det saken att jag inte sett honom spela på denna sidan sommaren. Men innan det tyckte jag inte han stack ut nämnvärt. Har han utvecklats, såsom Erling säger, så ser jag fram emot att få se honom nästa gång."


Erling: "Här har vi en kille som tagit enorma kliv i mina ögon, nästa bara de senaste matcherna jag sett nu efter sommaruppehållet. Innan lade man knappt märke till att Niklas var på plan - som Olof skriver - men nu är han stundtals dominant på innermittfältet. Med både offensivt och defensivt, gör både mål, tacklingar och dribblingar. För mig är Mikael Martinssons son tillsammans med en viss anfallare sommarens stora utropstecken."

Tobias Nilsson


Olof: "
Innermittfältare med såväl god fysik som speluppfattning. Agerar med pondus. Är bollvinnare och spelfördelare i ett. Utmärker sig inte verbalt, utan genom sitt spel. En spelare man lägger märke till tidigt. Jag har svårt att förstå varför jämnårige Jakob Johansson är given i A-truppen men inte han. Jag tycker de känns rätt så jämbördiga."

Erling: "Förra året när man såg u-laget så var Tobbe Nilsson ofta dominant. En central pjäs på mittfältet som styrde och ställde totalt. I år har det känns det som att det hänt något, och tyvärr känns det som att utvecklingen ibland gått åt fel håll. Tobbe har inte alls varit bra i flera matcher jag sett i år. Nonchalant, ibland lite loj och de sidor som var hans starka förra året - passningarna, tekniken och spelförståelsen - har ofta lyst med sin frånvaro. Skall dock inte såga 18-åringen totalt för det, man märker ibland när han smeker fram djupledsbollar framförallt att det fortfarande finns där. Men som sagt, inte alls lika dominant som förra året och det har gjort mig lite besviken. Ser fram emot att se en ny Tobbe i höst som lyft sig från formsvackan och visar det spelet vi vet att han kan prestera. Då ligger a-kontraktet inte långt borta."


Kamal Mustafa

Olof: "Avig och riktigt teknisk vänsterytter som lika gärna går inåt i banan för skott eller för att släppa upp vänsterback Andersson, som att gå själv ner till hörnflaggan för inlägg. Har hygglig fart under fötterna, men styrkan är helt klart tekniken och förmågan att göra det oväntade."

Erling: "Vänstermittfältaren Kamal, som även på senare del fått spela en del anfallare, är alltid sevärd. Utmanar ständigt "sin gubbe" med fart och kommer i stort sett alltid runt och till inlägg. Nästan kriminellt teknisk och skaffar sig därmed ofta väldigt snabbt en otrolig bollkontroll. Har även ett väldigt snabbt och hårt skott. Ska man peka på några svagheter hos Kamal är det möjligen storleken. Behöver lägga på sig några kilo muskler i vinter. Kanske, kanske inte lika dominant längre som när jag sett u-laget innan, men å andra sidan så är nu nivån så hög även där att det är väldigt svårt att vara. Om Kamal visar viljan att fortsätta utvecklas och förbättras så är jag övertygad om att han kommer att testas i a-truppen nästa år. Säkert redan till försäsongens träningsmatcher, annars senare till sommaren, beroende lite också på vad som händer i a-truppen gällande värvningar och försäljningar."

Ali Selim

Olof: "Spelar numera högerytter. Gillar att nyttja sin teknik, men framförallt sin fart, för att komma förbi sin back och sen rusa rakt mot mål - antingen för avslut eller också för passning inåt bakåt till anfallare."

Erling: "När jag såg Ali första gångerna i Gothia 2006 var han tillsammans med Haris Dedic, som numera återfinns i Gunnilse IS, ett riktigt farligt vapen i anfallet. Snabb, teknisk och målfarlig. Dessa egenskaper har han kvar än idag. Men i takt med att Selim mer och mer fått byta position till högerytter - givetvis på grund av den benhårda konkurrensen på anfallssidan - så har hans spel utvecklats ytterligare. Nu utnyttjar han tekniken och dribblingarna till att gå förbi sin försvarare - och dessutom sätta fart rakt på mål. Detta är ofta en fröjd att se och det är inte sällan man ser Ali göra just detta och dessutom bonka upp bollen sedan i nättaket. Som om det vore det enklaste i världen. Men ibland funkar det inte riktigt så enkelt och då fastnar han istället på första gubbe och man tycker att det var rätt så onödigt att dribbla i det läget. Men det är väl kanske så det är med en sån som Selim - en crowdpleaser - i mina ögon. Det är vad han har blivit. Om Alex slutar till nästa år så tror, och hoppas jag verkligen, att Selim får en plats i a-truppen. Och att han är med och slåss om en plats på högerkanten. Förhoppningsvis går Selim i spetsen för vad som skall bli det nya, snabba och tekniska IFK Göteborg. I ett sådant lag borde det definitivt finnas plats för minst en crowdpleaser som Ali Selim."

William Atashakade

Olof:
"Ettrig anfallare som springer på allt och har riktigt bra fart under fötterna. Verkar ha god uthållighet för de gånger jag sett honom har han sprungit likt en vinthund på alla bollar i 90 minuter."

Erling: "Ska jag vara helt ärlig så har jag inte sett William på ett tag, inte sen i våras faktiskt. En lång löpvillig anfallare som är rakt på mål. En av de yngsta i u-truppen och lär få stå på tillväxt minst ett år till innan det börjar hända grejer. Men med den långa kroppen William har finns det möjlighet att bygga på dig lite kraft och bli lite av en Elmander-typ. Om nu det är bra eller dåligt vill säga."

Mathias Eteús


Olof:
"Jag upplever honom som en anfallare som känns lite loj, dock inte loj som i ointresserad utan snarare som i lugn och cool, men som blixtrar till när det verkligen gäller - ungefär som om han invaggar försvararna i nåt slags falsk trygghet. Han har utvecklat sitt målsinne rejält under sommaren och stänker in bollar för jämnan numera. En trivial detalj är att jag har ett flertal bilder på honom mitt under match där han står med händerna i sidan ca 40 meter från mig och tittar förvånat rätt in i kameran. Han undrar nog vad jag är för en som knäpper som en tok på juniormatcher."

Erling: "Vi sparade det bästa till sist. Mathias Eteús har alltid gjort mycket mål, men efter sommaruppehållet har han exploderat. Jag har tappat räkningen men det är säkerligen 20 mål på 15 matcher eller något liknande. Dessutom gör han mycket rätt i spelet. Vändningar, bollmottagningar, passningar och så vidare. Eteús har verkligen varit i hysterisk form senaste tiden. Frågan är inte om - utan när - han skall få sätta sin första pyts i a-laget. För övrigt är ett starkt u-lagsminnen från i somras när jag ser u-laget l-e-k-a fotboll mot Tuve i DM och vinna med 11-2(!), efter fantastiskt spel och otroligt snygga mål. Hur många mål gjorde Eteus? Inte ett enda, märkligt nog. Han tyckte väl att de andra grabbarna skulle få vara med och leka lite också."

30 kommentarer:

  1. Grym sammanställning! Tack.

    SvaraRadera
  2. Jag tror du har förväxlat bilden på Tobias Nilsson med en bild på Tollan.

    SvaraRadera
  3. Tack för en gedigen genomgång av spelarna i u-laget. Det är sådana här artiklar som gör att man dagligen väljer att kika in på barabens hemsida.

    SvaraRadera
  4. "bytt ner sig för spel med lokalkonkurrenten BK Häckens u-trupp"

    Därför Glenn Hysén placerar sina grabbar hos BK Häcken? Just det ja, Torbjörn Nilsson också.

    Lite märkligt eftersom ni brukar hävda att dessa har blåvita hjärtan?

    SvaraRadera
  5. Grymt Baraben!

    Och som vanligt när det gäller U-lagsbevakningen så har Erling ett kvalitativt finger med i spelet.

    Grymt Olof och Erling!

    / Sillstryparen

    SvaraRadera
  6. Mycket bra rapport. Uppskattas alltid.
    ///Kaiko

    SvaraRadera
  7. Tackar! Nästa match för killarna är på lördag kl 13.00 på Lemmingvallen. Kom dit du också!

    SvaraRadera
  8. Alltid kul att läsa de här rapporterna!

    Stort tack!

    SvaraRadera
  9. Hoppas att ni fortsätter att följa talangernas utveckling. Mycket intressant, tack!

    SvaraRadera
  10. bra skrivet...

    btw, finns det inga svenskar i laget ;p

    SvaraRadera
  11. bra skrivet...

    btw, finns det inga svenskar i laget ;p

    SvaraRadera
  12. "btw, finns det inga svenskar i laget ;p"

    Vad jag vet så är alla svenskar i U-laget.

    SvaraRadera
  13. Tack för detta. Kul att iaf läsa om dessa gubbar när man inte har möjlighet att se deras matcher.

    SvaraRadera
  14. Grymt kul med artiklar om u-truppen, stort tack!

    SvaraRadera
  15. Ang, Joakim Busi så har han besvärats med en knäskada.
    Han är på väg tillbaka. När han blir frisk igen så bör han ta sig tillbaka till landslaget.

    Han spelar för det mesta med P-truppen i Pojkallsvenskan.

    /Magnus

    SvaraRadera
  16. Jävligt uppskattat. tack!

    SvaraRadera
  17. Martin Nilsson spelar nu mera i Helsingborgs IF u-trupp

    SvaraRadera
  18. Tackar! Grymt med bevakningen av U-truppen. Gärna fler sådana sammanställningar!:)
    Kanske en ny "tio hetaste"?

    SvaraRadera
  19. Hur ser en "toppad" laguppställning ut för U-truppen? Jag förmodar att de kör 4-4-2?

    SvaraRadera
  20. BaraBen när BaraBen är som bäst. Sjukt bra artikel om Blåvitts snara framtid.

    Obegripligt att hitta detta alster bara några rader under fotot på den uthängda tjejen.

    Kontrasternas blogg.

    SvaraRadera
  21. David: Oj, svår fråga. En toppad elva innehåller Söder, Bärkroth och Jakob Johansson i min värld. De får trots allt vara med i Juniorallsvenskan fortfarande.

    Målvakt: Markus*

    HB: Johan Lundgren
    MB: Dyrestam
    MB: Patrik Hansson
    VB: Mikael Andersson

    HM: Ali Selim
    IM: Jakob Johansson
    IM: Tobias Nilsson
    VM: Kamal Mustafa

    A: Nicklas Bärkroth
    A: Robin Söder

    Det är en svår elva att återge på flera poster. Martinssons pojk har tydligen varit bra på sistone, så han skulle kunna spela på innermitt. Mathias Etéus stänker in bollar och kanske borde vara med i anfallet. I sådana fall får Bärkroth spela högermittfältare.

    Oavsett toppad startelva så har juniorlaget en rejäl bredd, så vad de än ställer upp med så blir det ett rejält svårslaget lag.

    *Ta vilken Markus du vill. De är högst jämbördiga.

    SvaraRadera
  22. angående Mikael Gonzalez
    så har han varit skadad nästan hela säsongen och dom gångerna jag har sett han så är han helt klart med i mittbacksparet tillsammans med Dyrestam.

    SvaraRadera
  23. Målis Sandberg
    hb: lundgren
    MB: dyre
    mb: fox
    vb: micke
    vmf: bärken
    imf: jacob
    imf: martinsson
    Anfall: Söder
    anfall: Etéus

    om nu "a-lagsspelarna" skall vara med!

    SvaraRadera
  24. visste ni att Mikael Dyrestam har en pappa vid namn Dennis dyrestan som även han var en stor talang i ung ålder. Dennis spelade med if elfsborgs a-lag, tråkigt nog skadade han ryggen och fick lägga av vid tidig ålder. Men vi får hoppas att mikael "dyre" dyrestam kommer så långt som han bara kan som verkar bli väldigt långt!

    SvaraRadera
  25. Visste ni att Niclas Martinsson fått ett nytt smeknamn :D "Loskan" kallas nu denna unga talang. "Loskan" är son till den store Mikael Martinsson som gjort några fina matcher i a-lags tröjan.

    SvaraRadera
  26. "Loskan" och Dyre bäst i Blåvitt!!!

    SvaraRadera
  27. Min startelva:

    Markus Sandberg
    Johan Lundgren-Mikael Gonzalez-Mikael Dyrestam-Mikael Andersson
    Nicklas Bärkroth-Tobias Nilsson-Nicklas Martinsson-Kamal Mustafa
    Robin Söder-Mathias Etéus

    SvaraRadera
  28. Fan va trist att Tobias Nilsson har tappat motivationen. En speluppläggare av hög klass, man blir jävligt besviken när man vet vilken jävla potiential han har.

    Han vill tydligen tillbaka till Frölunda, där han kom i frpn.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.