2008/09/08

Mythbusters: Blåvitt 2008 är INTE sämre än 2007

MYTHBUSTERS Stampenfans.com hade idag en gästkrönika på ämnet: "Står allting rätt till uppe på Kamratgården? Hur kunde Blåvitt vinna guld förra året och sjunka så mycket i år?" Det här funderar Jonas Klang på i sin krönika. BaraBen.com svarar på hans funderingar, här och nu.

BaraBen Mythbusters ser över sakernas tillstånd.
"1) Självförtroendet Hur kunde det orubbliga självförtroendet som gav dem 14 raka matcher utan förlust och en känsa av total oslagbarhet bara försvinna?"
MYTHBUST: Nu vet inte vi hur noga Jonas Kling och Klang följer Blåvitt men fram till andra omgången av kvalet i Champions League var vi med i guldracet i Allsvenskan i allra högsta grad. Vi hade dessutom en bra återstart efter EM och saknade verkligen inte självförtroende.
"Redan i första matchen såg man att laget var besvärat och helt saknade självförtroendet. När försvann det? Varför försvann det? Står allting verkligen rätt till uppe på Kamratgården?"
MYTHBUST: Que? Say whooot? Was? Blåvitt började säsongen med sex raka matcher utan förlust. Laget var besvärat och saknade helt och hållet självförtroendet? Vi krossade Norrköping med 4-0, slog AIK som vi hade svårt för 2007 med tydliga 2-0 och mosade Örebro. Ingenting av "analysen" av säsongsstarten stämmer överens med verkligheten.
"2) Spelidén
Ingen verkar veta vad de ska göra. Ingen ser trygg ut i sin roll. Ingen ute på planen lyckas instruera de andra i vilka löpningar som man ska ta. Det ser ut som att alla bara springer omkring i blindo utan att ha en aning om hur spelet ska gå till. Var tog spelidén vägen?"
MYTHBUST: En blåvit supporter kan väl omöjligtvis ha missat hur flera spelare- öppet i pressen- diskuterat en del av de problem vi haft med spelsystemet. Därmed har alla ganska klart för sig hur vi ska spela enligt vår tränarduo, dock har brister i genomförandet förekommit stundtals. Men att spelarna inte skulle veta vad vi har för taktik och vilka roller de har på planen, kan jag inte klassificera som något annat än direkt skrattretande.
Att förlora matcher är inte samma sak som att sakna en spelidé.
"3) Viljan att hjälpa varandra
Bäst exempel är nog mittbackarna Bjärsmyr & Sigurdsson som i fjol var det tätaste mittlåset. I år så gör de bara det de ska och inget annat. Det är nonchalant och viljelöst att ge det där lilla extra. Står allting verkligen rätt till uppe på Kamratgården?"
MYTHBUST: Ok, fair enough. Vårt försvarsspel har inte glänst som under 2007. Orsaken är till stor del att Ragnar hade sin livs form under 2007 och idag saknar lite av den snabbhet som gjorde honom outstandning då. Det här i kombination med att en spelare som Hjalmar Jonsson behöver styrka omkring sig för att kunna fungera, gör att vi har en lite svagare backlinje.

Men vem som helst kan ju även se att den stora skillnaden mot 2007 är att Blåvitt idag saknar en målvakt som är bra i luftrummet. 2007 var vi defensivt Sveriges bästa lag när det kom till huvudspelet. Idag märks att backlinjen inte är trygg på fasta situationer och att Kim tyvärr saknar den pondus i luftspelet som ger rätt harmoni. På linjen är Kim grym, men i luften var Bengan flera klasser bättre.
"4) Nyckelspelarna är för dåliga
Thomas Olsson, spelgeniet som får mittfältsspelet att bli såväl lugnt och behärskat, men även genialt och med det där avgörande momenten. "
MYTHBUST: TO är inte dålig, men lik förbannat föreningens mest överskattade spelare. Så nu får vi se honom lite närmare sin normala kapacitet, mycket som ett resultat av att omgivningen inte har samma flyt som under 2007.
"5) Management
Var är det goda ledarskapet i år? Håkan Mild är helt osynlig. Rehn & Olsson verkar handfallna. De agerar likt spelarna förvirrat och har ingen konsekvens i sina uttalanden...
...En tränares främsta uppgift är att få ut maximalt av truppen. Detta får man genom att ha tydlighet i sitt ledarskap. Ofta bygger man sin spelidé på en filosofi. Sitt ledarskap ska skapa glädje i truppen, det ska ge spelarna möjlighet att växa. De ska få ut det yttersta av varje indivd och väl där ska de få allt att fungera i symbios och harmoni. Av detta lyckas Rehn & Olsson just nu (och hela året) med inget och noll. Står allting verkligen rätt till uppe på Kamratgården?"
MYTHBUST: Ärligt talat? "Goda ledarskapet", "Mild är osynlig", Rehn verkar handfallen", "förvirrat", "ingen konsekvens", "få ut maximalt", "tydlighet i ledarskap", "bygga spelidé på en filosofi", "ledaskap ska skapa glädje", "möjlighet att växa", "yttersta av varje individ", "fungera i symbios och harmoni".

Har vi hamnat på en mässa för hippies eller är det kliché-VM i Göteborg den här veckan?

Fungera i symbios och harmoni? Personligen tycker jag att hela den här "analysen" stinker av floskler. Det här betyder inte ett jävla skit, det är bara sådant crap man lär sig på ledarskapskurser där någon jävla 21-årig SevenEleven-företagare med svartarbetare och pakistanska slavar som städar hans butik på nätterna ska berätta för världen om hur man blir framgångsrik gruppledare.

Det är humbug. Bullshit. Floskler.
"6. Står allting verkligen rätt till uppe på Kamratgården?
Baserat på ovanstående får jag en känsla av allt inte är så bra uppe på idylliska Kamratgården. Klarade inte organisationen framgången? Klarade inte spelarna framgången? Drog alla åt samma håll förra året? Styrs laget av tränarna? Styrs laget av Håkan Mild? Styrs laget av några starka individer bland spelarna? Frågorna hopar sig och det är inte lätt att hitta några svar. Har årets motgångar så totalt vänt upp och ner på harmonin? Vem tar tag i problemet? Det känns som att alla gömmer sig och ser till att bara göra sitt eget."
Förra året hade Blåvitt 33 poäng efter 20 matcher. 34-21 i målskillnad.
I år har Blåvitt 33 poäng efter 20 matcher. 30-21 i målskillnad.

Hela snacket med att Blåvitt har rasat samman är därmed en fabrikation. Vi ligger till mer eller mindre exakt som vi gjorde vid samma läge 2007, med "fördelen" att ha fler matcher att spela i år- då Allsvenskan fått fler lag. Den stora skillnaden är inte Blåvitt eller någon bred kris i vår förening, utan det faktum att ett par lag haft en avsevärt mycket bättre säsong än i fjol. Samtidigt som vi presterat ungefär som vi gjorde under förra året.

Därmed inte sagt att vi ska vara nöjda med att ha tappat kontakten med guldstriden, tvärtom. Vi ska naturligtvis ställa höga krav på Blåvitt. Men dessa krav måste baseras i verkligheten, inte i fabricerade skräckscenarios som framställer vår säsong i år som rena katastrofen jämfört med förra årets guldsäsong.

Vi var minuter från tredje omgången i Champions League-kvalet.
Vi är i ännu en Svenska Cupen-final.
Vi har chans på en medalj i Allsvenskan.

Fiasko och katastrofsäsong? Ja, på planeten Championship "jag fuskar när jag spelar för det är kul att vinna alla matcher" Manager, kanske. Men inte i IFK Göteborgs sfär 2008. Där var vi ett stort europabakslag från en helt fantastisk säsong med guldstrid och gruppspel i Champions League. Säg den svenska spelare som inte hade hamnat i en formsvacka efter det snöpliga europautträdet.

42 kommentarer:

  1. Rent spelmässigt är det den sämsta säsongen på flera år. 20 minuter bra fotboll har vi presterat, och det i premiären.

    Dock är det lugnande när man ser att vi är exakt lika bra poängmässigt vid samma tillfälle förra året.

    SvaraRadera
  2. kan inte mer än hålla med. att sitta och gasta om att de inte vet vad de sysslar med året efter ett guld, när vi är i cupfinal och var med i guldstriden mer än halva säsongen är inte speciellt nyanserat.

    det är idiotiskt och fjortisaktigt.

    SvaraRadera
  3. Det jag är rädd för är att det blir som 2006. Då vart vi också med innan allt rasade samman. Iofs tog vi guld året efter.

    SvaraRadera
  4. Fast spelet har kännts sämre detta året.

    Man behöver inte såga IFK totalt iofs som gjordes av Klang. Lite nyansering kan vara trevligt. :-)

    Denna säsong har det funnits några riktiga släggor man fått i pungen, Basel, ÖSK borta, GAIS m.m, men ändå kan jag känna optimism då vi har mycket på gång i klubben. Tråkigt att beöva vänta, men vad fan. ;-)

    SvaraRadera
  5. Håller me.. Chans på dubbel och så snubblande nära som det var i Basel. Grämer mig fortfarande nåt fruktansvärt. Är nästan säker på att det blivit champions league spel om vi vunnit där. Next time...21 sep står jag i kalmar och njuter när blåvitt lyfter bucklan!

    SvaraRadera
  6. -Spelmässigt har det inte alls funkat år.
    -Poängskörden på bortaplan suger (så glöm cup-guld).
    -Rehn/Ohlsson är i mina ögon dåliga match-coacher.
    -Vi är lika lättlästa som Metro.

    SvaraRadera
  7. Förra året så vann vi väl i stort sätt över alla bottenlag? Känns som att vi förlorat bra mycket poäng mot pisslag detta år: Örebro, Ljungskile, Trelleborg och Norrköping....

    SvaraRadera
  8. vilken idiot som helst kan se att vi spelat mycket sämre än ifjol. Även om det inte sprudlade varje match ifjol heller. Vi tog guld därför att några andra lag underpresterade, och vi hade flyt.
    Men i år... visst, vi tog ok med poäng i början, trots uselt spel. Men kom igen, det fungerar inte lika bra i år.. Sen kan ni raljera med stampenfans.com bäst ni vill, klarar ni inte av att :

    1)se det, och därefter
    2) våga kritisera Blåvitt och ifrågasätta hur IFK sköts

    ja då kanske ni inte ska vara på baraben?

    SvaraRadera
  9. Kom igång bra efter EM-uppehållet?? Om man tycker 0-2 mot Trelleborg och 1-1 mot Helsingborg (båda hemma) e godkänt så måste man ju hålla på Ljungskile!

    SvaraRadera
  10. Helt rätt Frankie, många supportrar gillar att måla fan på väggen utan att se det med lite distans.
    Så jävla illa är det inte.
    Lägg till att vi i år är jagade av alla andra lag och har mer press på oss att prestera.
    Men folk förväntade väll att vi skulle köra över alla lag i år.
    Vi har dessutom släppt fram ännu flera unga spelare i år. Seb Eriksson lär t.ex vara ordinarie nästa säsong. För att inte tala om Robin Söder

    SvaraRadera
  11. klarar ni inte av att :

    1)se det, och därefter
    2) våga kritisera Blåvitt och ifrågasätta hur IFK sköts

    ja då kanske ni inte ska vara på baraben?

    8/9/08 22:06


    Smart att kritisera de enda som faktiskt jämt ligger på Blåvitt (Baraben.com) om förbättringar på alla områden för att inte våra kritisera Blåvitt. Är det första året du följer IFK eller? Verkar så.

    Du missar poängen med att det faktiskt inte är en katastrofsäsong som han den där Kling och Klang påstår, det visar ju fakta. Vi har haft en formdipp och det kan alla lag få, det betyder ju inte att det är jordens undergång.

    SvaraRadera
  12. Vi har som någon annan skrivit inte varit de bästa laget spelmässigt, vi har förlorat mycket på detta och vi vet att vi hade kunnat ligga mycket bättre till.

    Det som förstörde var en pajas vid namn Charles Edward Richmond i domarkostym. Efter den matchen så märkte man på spelarna att de är nåt som ligger och tränger. Vi har samma poäng som förra året, men de känns som att spelarna känns obekväma.

    Våran kärlek till blåvit är evig, den är större än va ni kan tro, åh vi sjunger för laget vi älskar, och vi följer er vart ni än går!

    SvaraRadera
  13. Gott med lite distans och inte en massa medgångssupportersdravel. Marginaler hör till en av tjusningen med fotboll. Den andra är BLÅVITT

    SvaraRadera
  14. face the fact!

    SvaraRadera
  15. bra resenserat bb

    SvaraRadera
  16. Sett till frågeställningen/rubriken "Blåvitt 2008 är INTE sämre än 2007" så ser det ju ut (poängskörden) att detta stämmer. Vi är inte sämre i år, men vi är heller inte bättre fast vi inte tappat så många spelare. Vi har haft tränare som haft ett år till på sig att utvecka spelidén, putsa på individuella spelares brister och slipa på spetskompetenser.
    Ändå:
    - Spelidén (finns den?) suger
    -Spelarna utvecklas inte (Jag vet att alla kommer säga "Men Söder då?", men se på Gurra, JJ, Bjärsa, Hysén mfl alla är, enligt mig, sämre i år)
    - Coachingen - Ofta fattar jag inte vad de sysslar med (och det beror inte "bara" på min inkompetens). Byten, laguttagningar, formationer, samt att under pågående match ha förmåga att byta taktik. När man lyssnar på intervjuerna efteråt med tränarna så undrar man om de var på samma match.

    Så, nu har jag gnällt färdigt. In och hugg på mina påståenden eller håll med...

    /Ljungan

    SvaraRadera
  17. Tycker att blåvitt va rätt kassa i första delen av säsongen förra året, och det var jag fullt beredd på för jag tycker inte truppen var tillräckligt bra och jag tippade dom faktiskt som 5a.

    Sedan kom dom in i en ruggig/brutal formtopp och var i stort sett oslagbara under hösten!

    Nu är man tillbaka på samma nivå som innan guldhösten, och det sägs ju dessutom att guldet kom "för tidigt".
    Så detta är inget att hetsa upp sig för.

    Vi är trots allt i cupfinal, vi har fortfarande chans på topp 4 och vi har FRAMFÖRALLT framtiden för oss i och med Sveriges bästa ungdomssatsning och ny modern arena nästa år! =)

    Kontinuitet är det som gäller och jag tror att spelet förr eller senare kommer lossna..

    SvaraRadera
  18. Bra skrivet men behövs verkligen dessa texter? Ni (BaraBen) har länge mätt kuk med SvenskaFans - en tävling som ni vunnit flera gånger om - men behöver ni daska er manslem i pannan på dem också?
    Krönikorna där håller inte bra klass - vilket ofta påtalas i deras forum - så läs dem inte då?! Jag har slutat läsa deras texter för länge sedan..

    Måhända att någon behöver redogöra för alla påtagliga bevis på att Janlind och Klang m.fl. har fel när de målar fan på väggen så att de supportrar som inte är så insatta får reda på det, men är det inte lite väl onödigt ibland? För inte fan går Offside och redogör för alla journalistiska missöden som Aftonbladet dagligen livnär sig på!? Det är ungefär sådan klasskillnad det är BB och SF emellan. Ni behöver inte visa klasskillnaden..

    Det mest skitnödiga var att tracka ner på CM, det gjorde mig ledsen i ögat..

    Ha det!

    SvaraRadera
  19. Förra året hade Blåvitt 33 poäng efter 20 matcher. 34-21 i målskillnad.
    I år har Blåvitt 33 poäng efter 20 matcher. 30-21 i målskillnad.


    Visst, men sen förlorade vi inte någon match sen dess. om det blir så i år igen så ok, då e det inte så farligt..

    SvaraRadera
  20. Blåvitt har ganska tuffa matcher kvar AIK, Kalmar, Helsingborg borta. Lägg därtill Sundsvall och Trelleborg borta.
    Det är matcher som normalt inte genererar full pott om man säger så.

    Elfsborg, Djurgården , Halmstad hemma låter inte heller som full pott. Skall bli mycket intressant att se hur hösten utvecklas och hur serien ser ut i november. Svårt att ta in 15 pinnar på Kalmar dock.

    SvaraRadera
  21. Bengan var inte så säker alla gånger i luftrummet. Tappade flera bollar och orsakade ensam onödiga poängtapp ett par säsonger i rad. Lätt att helgonförklara honom när han slutat....

    SvaraRadera
  22. http://www.facebook.com/photo.php?pid=1046042&op=1&view=all&subj=561500241&id=590236183

    Detta är den beryktade Klang, I rest my case...

    SvaraRadera
  23. Jag älskar det. Flytet från förra året, ja från hela er historia, är bortblåst i år. Utträdet ur Europa var majestätiskt. FiaskoTobbe, fallerpladask-dampbloom och gråt i rätten-Sella personifierar er säsong så snyggt.

    Vi är bäst i stan!

    (Ja, jag var tvungen att skriva det här. Jättekonstigt att gaisare läser och skriver här, men så är det.)

    SvaraRadera
  24. KROSSA GNAGET

    SvaraRadera
  25. Kul med alla gajsare som hela tiden tycker att dom är bäst i stan.
    Har man slutat räkna poäng i allsvenskan? `
    Jag trodde det var i cuper man räknade segrar och där är vi i final och gajs åkte ut mot... Nyköping?? Om Nyköping spelar sina matcher i Göteborg blir dom bäst i stan då?

    SvaraRadera
  26. BaraBen visar prov på en "sticka huvudet i sanden-mentalitet" som inte skådats sedan officiellas matchrapporter 2002. Nej, det kanske inte skiljer något i poäng i förhållande till 2007 och nej, den här säsongen är så här lång inte katastrofal resultatmässigt. Alldeles oavsett detta är tendensen en oerhörd besvikelse.

    SvaraRadera
  27. Säg vad ni vill - vi är sämre än i fjol. Försvarsspelet är ett skämt.

    SvaraRadera
  28. Instämmer att krönikan på SF var riktigt kass, men Frnakie ansträngde sig liiiite för mycket för att racka på alla hans punkter.

    "Men vem som helst kan ju även se att den stora skillnaden mot 2007 är att Blåvitt idag saknar en målvakt som är bra i luftrummet. 2007 var vi defensivt Sveriges bästa lag när det kom till huvudspelet. "

    Que? Say whooot? Was? Att Ragges och Bjärsas svaga mittbacksspel i år skulle bero på att Kim är dålig i luften är ju bara löjligt. Dessutom var vi så fan heller bäst i luftspelet i det defensiva. Vi fick ju byta ut vår maniska zoommarkering vid hörnor och frisparkar mot oss eftersom det var målchans varje gång för motståndarna. Arne tog med sig magin vid både offensiva och defensiva härnor när han drog, vi var usla även förra året. Hade du glömt det Frankie eller hoppades du att alla andra glömt det?

    SvaraRadera
  29. vad fan aer ert problem med svenskafans forresten?

    Kronikan i sig ar inte varldens mest valskriva, men absolut inte dalig. Ger mig fan pa att om denna kronika blivit publicerad pa baraben sa hade den helt plotsligt hyllats av alla javla nickedockor pa detta forumet.

    Svenskafans behover kritik, ja. Janlind ar ett skamt. Denna kronika behover dock inte en lada dynga over sig.

    Ja, Blavitt ar mycket samre i ar.

    /Jonas Klingklongklang

    SvaraRadera
  30. zoom-markering? hahahah

    SvaraRadera
  31. Tyvärr Frankie, tycker att många av dina krönikor är bra, men här är du fel ute. Det finns mycket sanning i Klangs krönika. Skall inte gå in på detaljer, men mycket av det som tas upp i krönikan har jag själv reflekterat över.

    SvaraRadera
  32. Jonas Klingklongklang:

    Du har nästan rätt, det är om Frankie skrivit Svenskafans-artikeln så skulle den hyllats ordentligt härinne. Han är en ikon för många tonåringar som läser på Baraben.

    SvaraRadera
  33. Zoom-markering är det vi borde ha. Jag hade tänkt skriva zoon, men "m" sitter för nära "n". Det skall väl dessutom bara vara ett "o" när jag tänker efter så vi skiter i det. Zoom får bli det nya försvarspspelet.

    SvaraRadera
  34. Det mest oroväckande är att vi 2007 hade ett eget spel på g, för att i år vara tillbaka i att tjonga långt och hugga på motståndarnas misstag. Vi har väldigt få tillfällen då vi spelar oss förbi motståndarnas mittfält. Dessutom har vårt försvar gått från rätt bra till mediokert.

    Egentligen är det väl samma misstag som vi begick i slutet på 90-talet. Vi slår oss till ro när vi gjort nåt bra, som om man inte behöver utveckla spelet mer då. Well, I've got news: Vårt övertag var inte större än att Kalmar, Ellos och några till redan är förbi mer råge. Dags att vakna.

    SvaraRadera
  35. Jag har läst BaraBen i flera år och gillar det arbete ni gör. Den här krönikan är ett undantag och ger en fadd eftersmak.

    Självklart är det bra att ni kommenterar en felaktig krönika men det här är lite för mycket påhopp för min smak.

    SvaraRadera
  36. Frankie har helt rätt i att Kim är en totalt värdelös målvakt på ALLA sätt. Däremot borde han veta att Fotball Manager är spelet som gäller, inte Championship Manager.

    SvaraRadera
  37. Man var ju faktiskt mer nervös inför en hörna eller frispark med Bengan i målet än vad man är när Kim står där!
    Dessutom känns det som att vi alltid detta året försöker komma runt på kanten.. Ingen av yttermittfältarna vågar skära in i planen och gå på avslut direkt. Vi använder oss bara av inlägg. Det slutgiltiga beviset är att Walle gjort flest mål iår.

    SvaraRadera
  38. Alla med IQ över 12 fattar ju att svenskamugs-folket spammar den här tråden. Idiotjävlar, skaffa ett liv (eller ännu bättre: ett jobb.)

    SvaraRadera
  39. anonym 11:16, skillnaden är väl att frankie faktiskt haft kontakt med verkligheten om han skrivit den, vilket författaren nu helt verkar sakna...

    SvaraRadera
  40. Anonym sa...
    Alla med IQ över 12 fattar ju att svenskamugs-folket spammar den här tråden. Idiotjävlar, skaffa ett liv (eller ännu bättre: ett jobb.)

    9/9/08 18:08


    Alla med IQ över 12 fattar nog att folket på SF har en betydligt högre medelinkomst än besökarna härinne, så uppmaningen att "skaffa ett jobb" var att skjuta sig själv i foten.

    SvaraRadera
  41. anonym 17:57- hahahahahaha dagens bästa. det är alltså snorrika människor inne på svenskafans redaktion och forum? aaaahahahaha.
    mer lobotomerade företagare får man ju i alla fall leta efter.

    SvaraRadera
  42. Anonym sa...
    anonym 17:57- hahahahahaha dagens bästa. det är alltså snorrika människor inne på svenskafans redaktion och forum? aaaahahahaha.
    mer lobotomerade företagare får man ju i alla fall leta efter.


    Snorrika? Vem sa det? Jag har bara noterat att medelåldern är högre därinne, en stor del är ju 30+. På Baraben är det mer ungdomar. Behöver inte vara Einstein för att förstå att fler har arbete, och därigenom inkomst, i den förstnämda kategorin?

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.