2008/09/02

Gästkrönika: Storebror trots allt

GÄSTKRÖNIKA I Metro läste jag igår, innan derbyt att Gajs målsättning inför säsongen var att placera sig på den övre halvan och slå Blåvitt minst en gång. Med andra ord, deras mål är att komma bättre än åtta och slå oss en gång på två möten. Detta säger ju en del om deras lillebrorskomplex. För oss är det snarare motsatsen för känns det som. I alla fall när man tittar på spelarna på planen. Förlusten har egentligen legat i luften rätt länge. Från att ha varit det bättre laget i derbyna det första året när Gajs gick upp i allsvenskan har man successivt spelat sämre och sämre mot detta mediokra motstånd. Igår satt man och undrade om de blåvita spelarna brydde sig alls.

Men det är inte det det ska handla om.

Det handlar om våran position som storebror. Egentligen blev jag inte så ledsen över förlusten. Säsongen har vart kör en längre tid, även om jag försökt hålla hoppet uppe hela sommaren. Det jag blir ledsen över är att se hur glada Gajsarna blev. De hade gjort det omöjliga liksom, de hade slagit stora stygga Blåvitt. Och helt ärligt tror jag att det har varit betydligt hårdare för alla gajsare där ute att år efter år behövt gå hem från Ullevi som förlorare. Att vara tvåa, eller trea hela tiden. Det måste vara surt.

Samma tankar kan föras till Elfsborg. Som ser matcherna mot Blåvitt som Derbyn. Är matcherna mot Gajs också derbyn då eller? Är ju en spontan fråga. Men hur som helst. Matcherna mot Blåvitt är årets matcher för dem. Deras lag är tyvärr rätt bra just nu. Med betoning på just nu. För även om Blåvitt gjort en fiaskosäsong i mitt tycke, så vet jag att vi kommer tillbaka. Vi är Blåvitt. Men Elfsborg däremot. Boråsarna lever med den ständiga vetskapen om att deras lag kanske aldrig blir lika bra igen som det är nu. Även om de flesta inte vill erkänna det, så är det så. Samma gäller väl framför allt Kalmar FF, som är en fluga om något.

Jag säger inte att dessa lagen kommer bli värdelösa lag om några år som aldrig vinner igen. Men risken finns.

Hur som helst. Gajsarna ser derbyt som mot Blåvitt som årets största match. Boråsarna ser ”derbyt” mot Blåvitt som årets största match. Ljungskile ser matchen mot Blåvitt som årets största match också för den delen. Nu är det ju så ironiskt att vi förlorat alla dessa matcher i år. Men vad säger det om dem? De andra lagen. De kan gnälla hur mycket de vill om att de är störst, för innerst inne vet de, lika väl som vi, att det inte är sant.

Jag har aldrig skickat några SMS till kompisar som håller på motståndarlaget efter attvi vunnit. Igår fick jag elva SMS på tio minuter. Det säger egentligen allt.

För Gajs är det större att vinna mot oss än vad det är för oss att vinna mot Gajs. Samma gäller Elfsborg. Visst, man vill ju alltid att folk och framför allt lillebröder ska veta sin plats, men att det betyder så mycket för dem att vinna mot oss visar bara hur underlägsna de känner sig mot oss. Förlusten mot Gajs var bara ytterligare en förlust mot en mindre och obetydlig klubb.

Det är en Elfsborgare som börjat skicka en massa konstiga mail och skit till mig och en annan som sitter och kommenterar min blogg hela tiden, som påstår att han tjänar nästan en miljon om året på att inreda båtar ”av modell större” runt om i världen. Inte nog med att killen antagligen inte ens är byxmyndig, men han visar ju på ett ypperligt sätt hur han inte känner sig tillräcklig i jämförelse med oss blåvita.

Så kära blåvita bröder och systrar. Gräm er inte över att Gajsare försöker få deras ”1-0 och slå bort bollen i 85 minuter”-seger att verka som ett VM guld. Vi vet vilka det är som är storebror och vilka som alltid kommer ligga i skuggan.

// Pihlbaoge

Gillar du inte krönikan? Skriv en egen gästkrönika.
Maila in den till BaraBen.com här.

39 kommentarer:

  1. Så sant... Så sant..

    SvaraRadera
  2. Otrolig humor här!

    Att vi skulle ha lillebrorskomplex? Snälla ni, ni fattar ju ingenting... och det kommer ni aldrig att göra.

    Vi är grönsvart, vi är mycket bättre.

    Fatta det.

    Och vilket snack om att förlusten mot GAIS inte svider hos vissa personer... har aldrig hört så många blowita gnälla på jobbet som idag.

    Underbart.

    Kram på er, lillebror.

    SvaraRadera
  3. Gajsare läser Blåvittbloggar och kommenterar.

    Lillebror hej hej.

    SvaraRadera
  4. Den segern jag njuter mest av är mot aik.
    Vad kan det betyda måhända?

    SvaraRadera
  5. Gajs är bäst! Dom har tagit två SM-guld för 60 år sen och varit nära på att få spela i Europa. Dessutom har dom inte varit nere i andra divisionen på 3 år. Starkt!

    SvaraRadera
  6. amen på den krönikan!

    SvaraRadera
  7. Anonym 21:13/ Haha, ni gaisare är alltid roliga. Lillebror? Kolla in tabellen.

    SvaraRadera
  8. Visst, dröm att Torbjörn gör comeback, men ni fick stryk igår, utan chans! Fröken Wernblom är en fin efterföljare till Wålemarks filmningar...

    SvaraRadera
  9. riktigt sant! det stämmer till största del, men varför sk dom spela propaganda fotboll när dom leder med 1-0? gjorde vi det förra året?

    SvaraRadera
  10. Ja, vi fick stryk igår. So? Vår mittback styrde in en tåfjutt som annars hade resulterat i intet. Det var allt Gais åstadkom.

    Och det är du nöjd med. Nu är ni "bäst i stan"...

    Vi är INTE nöjda, och det är den stora skillnaden mellan er och oss. Vi kräver helt andra saker än en 1-0 vinst i ett gaisderby för att kunna vara nöjda med vårt lag. Men det är ju gaisfilosofi i ett nötskal, man får vara nöjd med det lilla.

    Så grattis och kram. Fortfarande förjävla fula tröjor ni har. Hur kan det heta grönsvart när allt man ser är reklamloggor i regnbågens alla färger?

    SvaraRadera
  11. Ha ha ha!
    Du skriver bra och roligt. Oj, va många fiskar du gör griniga nu. Helfestligt!
    Jag hade igår oturen att hamna intill en gajsare som motsvarade allt för många av de välkända kännetecknena: han rörde sig ryckigt som en f.d narkoman, luktade sur öl, gapade fel namn på spelarna i sitt eget lag och blev ett flertal gånger så upprörd att han skrämde sina egna barn som satt intill.
    Besvärande.

    SvaraRadera
  12. haha de roligaste av allt är att de är gajsare som läser och kommenterar.

    SvaraRadera
  13. Jag vet inte vad jag skall tycka om denna krönika, jag själv satt på ullevi långt efter alla gått och bara stirrade rakt fram in i tomheten. betyder det att jag är lika " lillebror " som gais då? för denna match har tagit mig lika mkt på mig som det gjorde under 2002 när vi höll på att åka ur. mått piss hela dagen idag. men men jag är väll lite av en lillebror då kanske!?! men det är sån jag är!
    Älska blåvitt!

    SvaraRadera
  14. Nu tar vi nya tag Gaisarna.. beteer sig som om dom tagit Sm Guld. Var ute på ärrende tidigare idag i Majorna där jag bor. Gissa vad som satt på olika uteserveringar. Jo. Gaisare i match tröjor - Alkisar. PÅ Jeffreys pub & bar finns det ett maffigt alkis gäng i träskor skinn västar som aldrig går på hemma matcherna :) Dom sitter där och super istället.


    HAHA

    GGG ÖÖÖ III SSS

    HEJA GÖIS

    SvaraRadera
  15. Jag satt också kvar på Ullevi länge igår. Det var surt. Jag visste ju precis hur det skulle vara att träffa gajsare idag. Jag insåg för första gången på allvar att säsongen var körd. (Även om vi vinner svenska cupen är säsongen körd)

    Men som sagt, det ä rinte att vi förlorade mot gajs jag blev sur över. Det var att gajsarna skulle komma och tro att de är bäst i världen nu. Vilket många kommentarer här bara visar.

    De visar ju även att gajsarna har just det lillebrorskomplexet när de måste gå in på blåvita supportersidor och se om de blåvita hyllar makrillarna till skyarna.

    Säger inte heller att Gajs inte gjorde rätt som spelade skitfotboll, men det finns ingen gajsare så vitt jag vet som någonsin kommer erkänna att de spelade på resultatet i 85 minuter.

    SvaraRadera
  16. Kan ju också lägga till att jag sett en mängd gajsare på stan idag i gajsartröjor och hela kittet som om det vore match.

    Också något som visar hur stolta de är över att faktiskt för en gångs skull ha slagit storebror.

    SvaraRadera
  17. Visst var det surt att få pisk igår. Men - om man ser det hela i ett större perspektiv tror jag det kan vara bra för intresset i Göteborg om Gais blir bättre och spöar oss då och då. Vem vet, om några år kanske man ser Gais-derbyna som något stort och utmanande. SKulle gärna se 2 mer jämnbördiga lag i Gbg.

    SvaraRadera
  18. vill bara tillläga en sak :D

    Sedan Gais vann SM-guld 1954 har...

    ...människan har åkt ut i rymden.

    ...förbud mot rökning på krogen införts.

    ...bland annat videobandspelaren, mobiltelefonen och persondatorn uppfunnits.

    ...Sverige fått fler än en tv-kanal.

    ...internet uppfunnits.

    ...discon kommit, setts, segrat och dött ut.

    ...statsminister Olof Palme har mördats.

    ...hela Göteborg har fått rinnande vatten.

    ...så har Blåvitt spelat Champions League ett halvdussin gånger, vunnit och sedan slarvat bort cirka 100 miljoner kronor på spelaraffärer. Men ändå kommit tillbaka och tagit nya guld.

    ...Kalla Kriget är över. USA har startat ännu ett slaktkrig i Irak.

    ...svenska kyrkan har delats från staten.

    ...-60, -70, -80, -90 talen har passerat. Troligtvis passerar 2000-talet med.

    ...Marcus Berg fötts, lärt sig gå, börjat med fotboll, gått ut skolan, förlorat oskulden, debuterat i Blåvitt, misslyckats i Blåvitt, vunnit skytteligan med Blåvitt, blivit proffs och landslagsaktuell. Utan konkurrens från grönsvarta.

    ...Blåvitt vunnit UEFA-cupen två gånger och vunnit 14 SM-guld.


    VI SES PÅ ULLEVI!

    SvaraRadera
  19. Blir alltid lika hedrad när min lista över landvinningar sedan Gais senaste guld citeras. Men notera att du missar det viktigaste Blåvitt har fyllt troféskåp med pokaler sedan dess...

    SvaraRadera
  20. gais gjorde en bra match igår! en taktiskt väl genomförd match(för deras del). det är våra spelare vi ska vara arga på och skämmas över!

    det är inte "bara" en förlust mot gais! hade blåvitt bara spelat fotboll så hade dom aldrig förlorat!

    vad är skillnaden sen förra året? dom kan la inte vara mätta redan?

    SvaraRadera
  21. Problemet är väl att Blåvitt inte spelat fotboll i år. Förra året tyckte jag att man under andra halvan av säsongen såg embryot till ett gediget passningsspel, men i år verkar man ha drabbats av kollektiv demens.

    Jag vet inte vad man använde försäsongen till, men se för guds skull till att göra allting precis tvärtom inför nästa säsong.

    SvaraRadera
  22. Inse fakta änglasketar: GAIS är på väg upp, ni är på väg ner. GAIS kommer att ta över tronen i Götet. Ni hamnar nere i skiten där ni hör hemma!

    GAIS tar över!

    SvaraRadera
  23. Pihlbaoge 2/9/08 22:14

    Har också uppmärksammat det idag, väldigt mkt gaiströjor runt om på stan och på jobbet på folk som jag inte hade en aning om att dom va gaisare. Det går bra att ta fram tröjorna en sån här dag när dom har något som helst att komma med.

    SvaraRadera
  24. Alltid roligt när dem mindre lagen slår de större lagen. Man kan inget annat än att känna lite för just sådana lag. Annars vinner IFK sådana här matcher 9 av 10 gånger.

    Ett litet sidospår. Skönt att U21 landslaget inte fegade ur och tog med Robin Söder. Grabben har verkligen gjort sig förtjänt av platsen. Hoppas han nu får spela.

    SvaraRadera
  25. "Jag bryr mig så lite över förlusten att jag ett dygn senare nödgas skriva en lång och meningslös text som handlar om att jag inte bryr mig!"

    SvaraRadera
  26. GAIS-matten flödar i kommentarerna. Min personliga favorit är:
    "Inse fakta änglasketar: GAIS är på väg upp, ni är på väg ner. GAIS kommer att ta över tronen i Götet. Ni hamnar nere i skiten där ni hör hemma!

    GAIS tar över!"

    Vad exakt baseras det här uttalandet på?

    Att man vann derbyt?
    Placeringar i Allsvenskan senaste åren?
    Årets tabell?
    Antal titlar de senaste åren?

    Hjälp mig att förstå GAIS-matten, för jag vill verkligen förstå den!

    SvaraRadera
  27. peeman:
    Eftersom Gais slog Blåvitt med 1-0 och Blåvitt tidigare slagit KFF (som leder serien) med 3-2 innebär det att Gais enkelt skulle kamma hem Allsvenskan, och därefter vinna Charity Shield.

    SvaraRadera
  28. Jag förstår att gaisarna är glada. De hade inte upplevt en derbyseger mot Blåvitt på 16 år.
    Jag var jävligt glad förra året när vi tog SM-guld, och då hade ändå bara gått elva år sedan sist...

    SvaraRadera
  29. Precis! Håller med, bara det att det var ett Sm guld (:

    SvaraRadera
  30. ......Marcus Berg fötts, lärt sig gå, börjat med fotboll, gått ut skolan, förlorat oskulden, ...

    Detta är väl ren spekulation, eller finns det dokumenterat någonstans?

    SvaraRadera
  31. haha.. Adrian din lille tönt... :)

    SvaraRadera
  32. Jag skulle vilja veta hur ni får det till att ni skulle vara någon sorts "storebror"? Ni räknar ju i senaste inlägget, hur räknar ni bort tio års åldersskillnad? Kallar ni de vars småsyskon är större fysiskt sett för "lillebror" också? Är det komplex över att ni bildades först på 1900- talet?

    Eller är det liiite bitterhet? Fortfarande? Kan väl inte vara möjligt?

    SvaraRadera
  33. Här lipas det för fullt, ojojoj, det låg i luften blablabla. Vilken ironi. Du skriver ju en hel uppsats i konsten att lipa

    SvaraRadera
  34. vill bara påpeka att vi tagit 13 guld sedan gais tog sitt senaste guld. Inte 14 som det stod på listan.

    SvaraRadera
  35. sant så sant

    SvaraRadera
  36. Är ni lite bittra över förlusten? Vi var överlägsna i första derbyt och vann andra ..

    tycker fortfarande det är överdriven hysteri bland många gaisare! Men låt det vara och ta det med ro!

    SvaraRadera
  37. Visst är vi bittra, inte så mycket för att vi förlorade mot GAIS utan hur sorgligt vi spelat hela säsongen bortsett från 2-3 matcher.

    Det har som sagt inte mycket med GAIS att göra och mer med IFK.

    SvaraRadera
  38. Hade vi inte varnat er om att vi kan spela ut er, som vi gjorde i våras hade ni säkert tagit denna förlust hårdare :)

    Sedan ser man hur okunnig/enögd denna bloggförfattaren är när han skriver: ”1-0 och slå bort bollen i 85 minuter”-seger. Vad jag såg så spelade vi finare fotboll än er i hela första.

    Och ni skapade i princip INTE en enda het målchans på hela matchen.

    Peeman// Jag vet att vi syftar på utvecklingen av klubben sedan Wallin tog över som ordförande 2001. Men IFK-matten kan vara bedrövlig ibland, även detta fall :)

    SvaraRadera
  39. Känner igen mig precis. Det var nästan så jag kunde glädjas med lillebror, betänk att de flesta av gajsarna på Ullevi aldrig, jag säger ALDRIG upplevt något större än detta. Jag minns ju hur det var när jag själv var lite yngre och man fick se Tobbe o de andra hjältarna spela ut det ena storlaget efter det andra. Vad Barca, Man U och Inter är för oss är vi för gajsarna.
    Så gläd er med de små liven, någon vecka av lycka kan de väl få i den eviga jämmerdalen det innebär att vara grönsvart.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.