2008/09/06

Hankins: Norlings sista kvartssamtal

KRÖNIKA Nästa lördag kan Charlie Granfelts tålamod ta slut. AIK ska ha beröm för sitt tålamod. Ett normalt AIK hade sparkat Rikard Norling för länge sedan. Men nu är risken stor att AIK återvänder sitt klassiska normalläge redan nästa lördag. Då kan Rikard Norling uppleva sitt sista kvartssamtal.

Norling har under flera säsonger växt fram som Stockholmsmediernas egna lilla gullegris. Han lyfts fram som en lite speciell och udda figur som når framgångar på sina unika och detaljerade metoder. Den röda mattan har långsamt rullats ut för Norling att promenera på, ända fram till Svenska Fotbollsförbundets portar.

En AIK-tränare som är populär bland press och supportrar. En AIK-tränare som dessutom kan kategoriseras som nytänkande och ung. En våt dröm för fotbollsförbundets framtidsplaner. Det kallas Lex Tommy Söderberg och är en gyllene väg från allsvensk lunk till en position som en av svensk fotbolls mäktigaste män. Mäktig antingen i styrelse- eller omklädningsrum. En förbundsfotbollens påläggskalv. Som har en hemlig lönndörr in i Lagerbäcks kontor. Men den nyckeln får han bara om de sportsliga resultaten går hans väg.

Nästa lördag kan den drömmen ta slut.

AIK:s starke man, Charlie Granfelt är en klok influens i ett smådampigt AIK. Ett AIK som tidigare har agerat kortsiktigt och stundtals till och med delvis styrts av sina högrisksupportrar. Spelare och ledare har tidigare rykt så fort en tillstymmelse till motgång har uppenbarat sig. Och motgång har inte direkt varit någon bristvara för klubben som senast blev mästare i en tid innan Champions League ens hunnit startas. Frågan bör ställas varsamt, eftertänksamt men skyndsamt. Någon gång tar allt slut. Kanske behöver Charlie ta inspiration från sina supportrars benhårda kvartssamtal för att klara av uppgiften. Nu undrar vi bara hur stort tålamod Charlie har?

Nu spekulerar medierna vilt i en begynnande konflikt mellan Norling och flera av hans spelare. Även om spekulationerna inte har någon som helst sanning i sig så kan det här snacket i sig självt bli grundplåten för en framväxande spricka inom AIK. En spricka som till slut tvingar ut Norling ur leken.

Nu kommer ett IFK Göteborg på besök till Råsunda. Ett IFK som fallit samman totalt efter Champions League-kvalet. En situation som gör att all press nu ligger på Gnaget. De släpar precis efter Blåvitt i tabellen och har dessutom revansch att utkräva från förra årets snöpliga hemmaförlust mitt i guldstriden. En förlust som fansen förvisso krävde för att stoppa Djurgårdens gulddröm, men ett segermål som trots det ältats ända sedan dess. "Var bollen inne?" Nu har Blåvitt både en match mindre spelad än hemmalaget och kan vid en eventuell seger rycka ifrån AIK i tabellen.

Rikard Norling sitter inte bara löst. IFK Göteborg kan ge honom sin karriärs sista kvartssamtal. Från både firma som chef. Då försvinner förmodligen det guld som kan bana väg för honom enligt Lex Söderberg. Då stärker Roland Nilsson sin i år allt försvagade position som Lagerbäcks påläggskalv. Då är Norlings hopp att likt de flesta andra AIK-pampar få sin suktade makt inom förbundet via ett toppjobb på kansliet och en dag till och med styrelserummet.

När tar Charlie Granfelts tålamod slut? När lynchas mediernas gullegris? Förbundets påläggskalv? Firman Boys favorittränare? Hur långt ner i tabellen kan AIK sjunka innan någon agerar med kraft?

Tränarpositonerna i Blåvitt och Gnaget är utsatta. Kraven i de här två föreningarna är enorma och att inneha femte eller sjätteplatserna är inte något som imponerar på supportrarna. Här räknas bara segrar. Men ändå känns det som att Stefan Rehn och Jonas Olsson sitter bergsäkert trots den senaste tidens svaga resultat. Blåvitt andas tålamod. Samtidigt känns det som att Norling sitter väldigt löst efter förlusten mot Trelleborg.

Nästa lördag kan tålamodet ta slut. Nästa lördag kan Norling kallas in till Charlie Granfelts kontor. Det kan vara dags för det sista kvartssamtalet.

35 kommentarer:

  1. Bra krönika! Men lite löjlig bild Markus ;)
    Krönikan las upp precis när VM-kvalmatchen slutade - tittade du inte på den?!

    SvaraRadera
  2. Vadå landslaget- skecka Blåvitt!

    SvaraRadera
  3. Ja bilden var ingen höjdare. Men texten var brå!

    SvaraRadera
  4. riktigt jävla bra krönika.

    SvaraRadera
  5. är risp och hankins polare?? bägge är ju vänster och skriver på fotbollsverige.se tillsammans? kan inte hankins börja tjöta på risp att återvända till blåvitt snart då...

    SvaraRadera
  6. vann inte aik sm 1998? då fanns ju cl.

    SvaraRadera
  7. Vart hittar man så man kan läsa om "omklädningsrumsbråket" från em 2006?

    SvaraRadera
  8. anonym 21:06- det handlar nog mer om en metafor än exakta datum.

    SvaraRadera
  9. tung krönika. riktigt tung för norling med, hehe.

    SvaraRadera
  10. Mycket bra krönika. Dessa krönikor vill vi se mer av!

    SvaraRadera
  11. Jo men hur kul är det att läsa en krönika publicerad på annat håll för snart en vecka sen?
    Trött.
    Och visst är det ok om saxen går in och redigerar bort mitt inlägg....
    //Farsan

    SvaraRadera
  12. farsan- men hade du läst den innan då? om inte, vad fan snackar du om?

    SvaraRadera
  13. Vem i helvete bryr sig?? Trodde denna bloggen skulle fokusera på Blåvitt. Ge inte dom äckliga råttjävlarna mera mediautrymme!

    SvaraRadera
  14. väldigt bra krönika, känns som att den pekar ut ett problem som många lag har i att balansera sitt tålamod mot de kortsiktiga kraven. även vi har haft de problemen stundtals, även om det känns som vi växt ifrån dem...

    SvaraRadera
  15. anonym 09:54, du kanske inte känner till, eller inte läste dig till i texten- att det är VI som spelar mot AIK härnäst och därmed kan bli vi som ser till att deras tränare får sparken. Hmm, det är ju vad hela texten går ut på att spekulera i. Gomorron.

    SvaraRadera
  16. Anon 07:36, googla gärna rubriken så hittar även du "förlagan"

    SvaraRadera
  17. Löjlig krönika...
    Norling får aldrig sparken!

    SvaraRadera
  18. jävligt bra krönika. mer sånt här!

    SvaraRadera
  19. är GT smarta fixar de kontrakt med dig frankie nu när du är där innan någon i huvudstan kommer med jobberbjudande......

    SvaraRadera
  20. ryktas att hankins vid två tillfällen redan tackat nej till huvudstaden. kanske är blåvitt som håller honom kvar?

    i alla fall.

    krönikan var bra, men jag önskar att den hade kommit först här på baraben!

    SvaraRadera
  21. All press på AIK? Säsongen redan körd för både AIK och blåvitt. Så det finns väl ingen press på något av lagen då sm-guld och uefa plats är körd.

    Norling lär knappast få sparken under säsong. Stahre utpekad som ersättare efter säsongen. Tror inte Charlie vill upprepa tidigare kaos som du nämde i din artikel.

    Men intressant artikel helt klart.

    SvaraRadera
  22. jävligt bra krönika det här!

    SvaraRadera
  23. Våt dröm- Frankies journalistdröm?

    SvaraRadera
  24. Varför bara skriva om Blåvitt?

    Tycker det är bra att ni tar upp saker som sker i andra klubbar. Vi spelar trots allt i Allsvenskan och inte på Heden div 6.

    Jag har aldrig gillat Norling det skall erkännas, arrogant, dryg typisk 08:a men han är duktig. AIK fullkomligt spelade ut oss förra året, och hade de inte varit för att det är kaos, spelarflykt etc så skulle jag inte vara förvånad om det var AIK som skulle vinna guld.....men så är det i denna branschen.

    FORZA BLÅVITT!

    SvaraRadera
  25. anonym 15:03- han skriver redan för GT/Expressen, så det är väl en sanndröm i så fall...

    SvaraRadera
  26. ["Jättekul" att en del visar ett sådant envist intresse för min person istället för texten. Håll er till ämnet eller så går saxen loss.]

    SvaraRadera
  27. Trodde du var lite bättre påläst än att skriva att aik inte vunnit sm-guld under cl-tid. Dom vann ju 98 och kvalade ju tom in i till champions leagues gruppspel året efter, mötte barca, arsenal och fiorentina.. Skärpning! I övrigt en bra krönika.

    SvaraRadera
  28. alex- det är ju inte fakta utan en medveten överdrift för att visa på att det var länge sedan de tog guldet.

    SvaraRadera
  29. grym jävla krönika!

    SvaraRadera
  30. Jag vill ha tillbaka fem minuter av mitt liv. Gudars vilken tråkig krönika.

    SvaraRadera
  31. Någon ser ut att vara höggravid och lite illamående på bilden.
    Grönt mot vit bakgrund..

    SvaraRadera
  32. klass, mer sånt här killar!

    SvaraRadera
  33. jävligt bra skrivet hankins!!
    nu är de dags att krossa gnaget!!
    efter säsongen får rhen o olsson gå, vi behöver folk som inte bara tänker kantspel och inlägg!!

    /B

    SvaraRadera
  34. Grönt mot vit bakgrund? Självklart, Hankins och de flesta är ju givetvis smygbajare. Smygs in både här och där och då och då ;)

    Bajarna, Sthlms kållar!

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.