2008/09/20

Chansen finns fortfarande: Så tar vi allsvenska guldet!

GULDKRÖNIKA Med åtta allsvenska omgångar och fjorton poäng upp till toppen så är det inte helt svårt att plötsligt bli total pessimist. "Det kommer aldrig gå", "Det är för långt upp", "Kalmar är för bra" och så vidare. Och så skiter man i att gå på matcherna för att det inte är spännande, kanske på sin höjd sätter sig med en lättöl framför ppv och ser de återstående debaclentv. Ja, men vi har ju cupfinalen imorgon att se fram emot imorgon, vinner vi den så är vi ju klara för Europaspel. Eller så kan vi förlora den så vinner Kalmar allsvenskan och vi kommer inte sämre än femma, eller hur det nu var, så är vi ändå klara för Europaspel. Fuck that.

IFK Göteborg är en vinnarförening. Vi är aldrig nöjda med förluster, tioendeplatser eller för den delen andraplatser. Vi skall kämpa till sista poängen är spelad för att vinna för att vi vet att chansen finns. Vi har gjort det omöjliga förut och kan göra det igen.

Den senaste tiden har det dock andats andra budskap både från spelare, ledare, styrelse och supportrar. Det verkar på alla som att det är cupen som skall vinnas och att allsvenskan är körd. Inställningen är beklagansvärd och när till och med föreningens tillförordnade ordförande säger att "Kalmar vinner i år" så kan man verkligen fråga vart vi är på väg.

Allsvenskan är inte på långa vägar körd ännu. Det får inte vara supportrarnas, styrelsens eller spelarnas inställning. För tror man det, då förstår vem som helst att den verkligen är det, och då är det bara att blicka rakt ner i tabellen direkt.

Det är inte kört i år och anledningen till det är att det ligger ett ytterst delikat spelschema framför oss. Det är åtta omgångar kvar och framförallt de närmsta fem av dom är ett riktigt smörgåsbord av toppmatcher. Tittar man på det så ser man att alla topplag möter varandra, varje match är en "sexpoängsmatch" och det kommer stjälas poäng fram och tillbaka för att klyscha vidare. Det är i dessa fem omgångar det kommer avgöras och skall man lägga ytterligare en klyscha "en match i taget" åt sidan och istället kalla den "fem matcher i taget" så är det så här det kan se ut.

I omgång 23 möter vi Ljungskile hemma samtidigt som Elfsborg möter Hammarby och Helsingborg tar emot Kalmar. Vi skall givetvis köra över Ljungskile samtidigt som man kan hoppas att Helsingborg kan ta Kalmar.

Omgång 24 efter möter vi det lag som ligger näst sist - Sundsvall - på bortaplan. Förvisso en svår match och det är inte bara att åka dit och hämta poäng, men det är ett bottenlag och vi skall vinna. I samma omgång tar Kalmar emot Elfsborg. Vinner vi mot Giffarna tar vi alltså garanterat in poäng på toppen här. Helsingborg spelar i samma omgång svårt "derby" borta mot Malmö. En av få matcher kvar för Malmö som gäller något i år. Hammarby spelar här hemma mot Trelleborg.

Omgång 25 inleds sedan med mötet Helsingborg-Elfsborg. Vi spelar hemma mot Hammarby. Minns bara förra årets utskåpning, kanske dags att leta fram de rosa ställen igen? Här har Kalmar bortamatch mot Trelleborg. En möjligen "enkel" uppgift på pappret men mot ett Trelle som kämpar för sin överlevnad på Tjongavallen vet man aldrig hur det kan gå.

I omgång 26 möter vi sen Kalmar borta. Detta kan verkligen bli en nyckelmatch om vi har tagit en del poäng på kalsongerna fram tills dess. Låt oss ponera att vi inför den matchen "bara" ligger 7-8 poäng efter Kalmar. Vid en vinst där kan vi alltså vara 4-5 poäng efter med fyra omgångar kvar. Hey, ingenting är omöjligt... Elfsborg möter Trelleborg som fortsätter vara indirekt inblandat i toppstriden. Dock bör det här bli tre enkla poäng för Ellos varför nästa omgång blir än mer betydelsefull.

För i omgång 27 möter vi Elfsborg hemma. En match som vid rätt tabell-läge kan dra ofantligt mycket folk till Ullevi. En match som kan bli helt avgörande för utgången av allsvenskan för de båda lagen. Dagen efter åker Kalmar till Stockholm och möter Djurgården. I det läget kan vi vara väldigt nära Kalmar i tabellen och vem vet vad lite press kan göra för ett lag som inte är vana vid att vara i guldsits. Helsingborg har hemmamatch, återigen ett "derby". Mot vilka? Trelleborg såklart.

Till de sista tre omgångarna upphör sedan de intensiva matchandet topplagen emellan. I omgång 28 möter vi Trelleborg (givetvis) borta samtidigt som Ellos och Kalmar har hemmamatcher mot Djurgården respektive Gefle. Fördel för de två bondelagen där. I omgång 29 är det sedan hemmamatcher för alla tre topplagen. Vi möter Djurgården, Kalmar mot Norrköping och Ellos mot Halmstad. Fortsatt fördel för bönderna där.

Till sista omgången sedan har vi match mot Helsingborg borta, samtidigt som Elfsborg spelar borta mot Gefle och Kalmar borta mot Halmstad. Här kan det krävas att vi vinner samtidigt som något av de andra lagen förlorar för att vi skall ha chansen på guldet, eller så är vi närmre eller längre bort än så. Hur som helst så känns det oviktigt i dagsläget.

För nu handlar allt om inställningen. Det handlar om att ta fram den där vinnarkänslan igen från förra hösten när vi gick fram som en ångvält och vann de sista fem matcherna och inte förlorade en match de sista 14 (!) omgångarna. Det är samma spelare i år, det är samma tränare, styrelse och supportrar. Vi har gjort det förut, vem säger vi inte kan göra det igen?

19 kommentarer:

  1. word..sträck på er!

    SvaraRadera
  2. Det finns hopp! Nu måste vi fans visa att vi inte har gett upp. Imorgon tar vi Kalmar FF och en titel. På onsdag Ljungskile. Jakten har börjat...

    SvaraRadera
  3. I mitt hjärta är det aldrig kört, men det som är oroande är ju precis det du säger att delar av föreningen IFK Göteborg har börjar sprida ut det budskapet.

    // Franky

    SvaraRadera
  4. Åh, vad gött att höra en till positiv supporter! Väldigt mycket onödigt negg här annars.

    SvaraRadera
  5. vem säger vi inte kan göra det igen?

    Reality. Verkligheten.
    It will catch up with you Erling. ;)

    Det handlar ju inte om att vi inte kan göra en lika bra slutspurt. Eller jo, vi har redan sumpat att kunna göra en lika bra slutspurt som förra året, men ändå. I år är ju problemet att Elfsborg och Kalmar varit mycket bättre och främst vunnit mer än våra konkurrenter om guldet gjorde i fiol. Det innebär ju att vi inte kan avgöra själv genom en fantastiskt slutspurt, utan måste även lita på att två lag som är framför oss faller samman totalt och börjar rada upp skitmatcher.

    Det är tyvärr en högoddsare. Vilket du naturlitvis redan känner till, så därför är det extra uppmuntrande med ditt brandtal till att ta i och kämpa in i det berömda kaklet i höst. Våra spelare kan behöva den typen av tändvätska så att inte säsongen rinner ut i någon slags meningslöshet i mittens rike...

    SvaraRadera
  6. Kan inte Erling få skriva en krönika dagen efter guldpytten och säga "Vad var det jag sa?"

    Osannolikt? Ja. Omöjligt? Nja.

    SvaraRadera
  7. Se till att komma mot Ljungskile nu då så sjunger vi gubbarna till seger! Lata jävlar

    SvaraRadera
  8. anonym 10:34- var inte det vad frankie gjorde efter att ha tippar Blåvitt som seriesegrare förra året? känns bekant.

    SvaraRadera
  9. Efter lunch måste jag revidera min skepticism från i morse: klart som fan vi kan ta guld, KROSSA ALLA!

    SvaraRadera
  10. Tror att IFK Göteborg "släppt" guldet utåt för att minska pressen på alla ungdomar

    SvaraRadera
  11. inställningen är horribel! tror man inte att man kan vinna så gjör man heller inte det! lite mental vård på kamratgården skulle inte skada

    SvaraRadera
  12. peppar peppar men det här låter ju som att det skulle kunna gå, ehehehehe

    SvaraRadera
  13. detta borde alla på kamratgården läsa.

    SvaraRadera
  14. Ja -med flyt KAN det gå.Men när vi ändå är igång så siktar vi väl på DUBBELN!

    SvaraRadera
  15. Ja skall vi vinna så måste hela Elfsborgs lag köra rattfulla och hela kalmars lag heta Elm och bli sålda under säsong...visst hoppet är det sista som överger människan.Men i min värld är det finito..tyvärr. Bra och inspirerande krönika annars.

    Don Fabio

    SvaraRadera
  16. haha, Erling förfan nu är det dags att vakna upp till verkligheten. Visst har du några poäng i din krönika va, men inser man inte at guldloppet är kört så har man nog inte följt de allsvenska lagen så hårt den här säsongen ;)

    Sen att HOPPET är det sista som överger människan och att AMBITIONEN alltid ska vara att vinna och ta guld, det är en annan femma!

    SvaraRadera
  17. Tänker inte ens läsa denna artikel...

    SvaraRadera
  18. Suck... som att tro på tomten.

    SvaraRadera
  19. visserligen är sannolikt elloskatalogen och kalmar bättre i årets serie, men du tar fasta på något som är väldigt viktigt när det väl gäller, nämligen vinnarmentalitet. så småningom har dessa små youngsters börjat anamma denna viktiga egenskap som sipprar ur föreningens ådror. just därför är det inte omöjligt och nu har de ingen press. däremot tror jag inte kalmar och ellos börjar torska båda två. de har spelat alldeles för stabilt, vilket blåvitt inte gjort. tabellen ljuger inte det minsta, förutom att mff borde legat längre ner om de inte haft domaren med sig i varje match.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.