2008/02/14

BaraBen rankar: De tio största talangerna i u-truppen!

TALANGSPECIAL Det har nu blivit dags för en ännu en lista här på BaraBen.com. Det är nu läge för oss att ranka u-truppens tio största talanger. Årets u-trupp är sannerligen väldigt spännande och det var längesedan vi såg så många extrema talanger i samma trupp. Till exempel är samtliga spelare på listan mer eller mindre bofast i sina respektive landslag, några är topp tre i sin åldersklass räknat på hela landets talanger. Vilka spelare är närmast en plats i a-truppen? Vilka egenskaper har grabbarna? Vem är backklippan, målvaktstalangen, anfallsesset eller mittfältsstrategen?

Till att börja med kan vi titta på hur u-truppen för i år ser ut. Den består utav 23 unga grabbar som är födda mellan 1989 och 1992. Tre grabbar är födda 1989, åtta stycken 1990, ytterligare åtta 1991 och de fyra yngsta är födda 1992. I vanlig ordning kommer det med största sannolikhet att ske en del skiften i u-truppen under året. Nya namn kan tillkomma på lån eller som värvningar, spelare kan lämna för andra klubbar eller bli uppflyttade till a-truppen. U-truppen ser hur som helst just nu ut som följer, födelseår inom parentes:

Hela truppen:

Målvakter:
Markus Sandberg (1990).
Markus Bengtsson (1990)
Joakim Busi (1992)

Försvarsspelare:
Petter Björlund (1989)
Kristian Bentén (1989)
Patrik Hansson (1990)
Mikael Andersson (1990)
Mikael Gonzalez (1991)
David Johansson (1992)
Nicholas Andersson (1991)
Malband Mohideen (1991)

Mittfältare:
Tobias Nilsson (1990)
Ali Selim (1990)
Ludwig Torkelsson (1990)
Johans Lundgren (1991).
Kamal Mustafa (1991)
Nicklas Martinsson (1991)
Martin Nilsson (1991)
Jesper Otterstedt (1989).

Anfallare:
Mathias Etéus (1990)
Nicklas Bärkroth (1992)
Robin Söder (1991)
William Atashakade (1992)

Att göra en sådan här lista är inte lätt. Anfallare och mittfältare rankas ofta högre än försvarare och målvakter. I detta fall förvisso helt korrekt då årets upplaga av u-truppen verkligen har sina styrkor just offensivt. Och hur går rankingen till? Först och främst går jag på vad jag med egna ögon sett. Jag väljer helt enkelt de jag tycker är bäst och har störst potential. Dock kan även en sådan som nummer två på listan komma in trots att jag inte sett han spela en minut. Detta beror givetvis på en annan faktor i sammanhanget, nämligen det man får höra i andra hand, och läsa om, att spelarna har presterat. Sen är det ju så, att hur mycket man än vill så finns det inte plats för alla att ta plats i a-laget. Några kommer att falla bort, några kommer att byta klubb. Men det är just det som också är så spännande, att se vilka som verkligen har viljan och beslutsamheten att bli bäst. Det kan svänga snabbt i de här åren och jag har mer än gärna ”fel” när jag bedömt vissa spelare, som senare tar det stora klivet. Så ni unga grabbar i u-laget som läser det här, ta den inte på för stort allvar... Nog om detta, här är nu 2008 års version av listan:

De tio mest talangfulla spelarna i u-truppen!

Bubblare:

Kristian Bentén
Högerbacken som kan bli aktuell för a-laget med tanke på just bristen på högerbackar där, samt att han har ”åldern inne”. Naturligtvis är även han en mycket duktig fotbollsspelare.

David Johansson
Ny, ung, spännande back. Värvad från Näset inför i år. Även han med i 92-landslaget. Under året lär vi få svar på om David lyckas ta en plats på nästa års topp tio-lista.

Mikael Andersson
Vänsterback från de egna leden. Mycket duktig i de matcher jag sett, men det som talar emot Micke är att den ett år äldre Sebastian Eriksson nyligen fått ett fyraårskontrakt med a-truppen, och att det sedan tidigare även finns en viss islänning på vänsterbacken i a-truppen. Tre vänsterbackar i a-truppen är nog för mycket.

Topp tio:

10. Joakim Busi
Enda målvakten på listan och här väljer jag att ta med Joakim Busi, trots att Markus Bengtsson redan suttit på bänken i en a-lagsmatch, och Markus Sandberg varit med och tränat med a-laget även han. Anledning är att Joakim är två år yngre än de andra och är förstemålvakt i 92-landslaget. Vem vet dessutom vad som händer på målvaktsfronten i a-truppen de närmsta åren? Håller Dahlin eller Stenman, eller blir det någon värvning? Joakims fördel är att han fortfarande är väldigt ung och kan utvecklas ett par år i lugn och ro innan det möjligen kan vara läge för en uppflyttning till a-truppen.

9. William Atashakade
William var mycket duktig i Gothia Cup redan 2006, i förra årets turnering var han stundtals outstanding. Detta trots att han spelade med ett år äldre grabbar. Stor, snabb och teknisk anfallare som i konkurrens med killar i samma ålder ibland gjort lite som han vill på plan. Nu ska det bli intressant att se om William kan fortsätta leverera även när det vankas tuffare motstånd. Givetvis är även han med i sitt landslag, pojkar födda 1992.

8. Johan Lundgren
Ytterligare en talang från Trollhättan som kom till truppen 2007. En slitstark mittfältare, inte helt olik en viss Gustav Svensson. Behöver komma in mer i spelet och lägga på sig lite mer fysiskt spel. Gör han det på rätt sätt kan Johan möjligen nå upp till Gustavs nivå så småningom. Även han med i 91-landslaget allt som oftast.

7. Petter Björlund
Då anfalls- och mittfältstalanger oftast rankas högre är det först på en sjundeplats vi hittar första försvarare. Man skall även tänka på att försvaret tömdes på sina två bästa under förra året, då både Oskar Gustafsson och Sebastian Eriksson fick ta steget upp till a-truppen. Petter är en stark och snabb back som till och från varit med a-truppen och tränat. Man skulle kunna säga att om Oskar är lik Bjärsa i spelstilen, så är Petter den som har mest likheter med Ragnar. Han var även med på ett av fjolårets utlandsläger samt blev under hösten uttagen för första gången till 89-landslaget. Om det flyttas upp en försvarare under året så är chansen ypperligt stor att det blir Petter Björlund.


6.
Mathias Etéus
Den djupledslöpande och smarte anfallaren Etéus har stundtals liknats vid den flyktade skyttekungen Marcus Berg. En inte helt dum jämförelse då Mattéus främsta egenskap, precis som Marcus, är att göra mål. Inte den mest spektakulära att titta på men med Etéus på plan är det i stort sett alltid målgaranti. Även han med i 90-landslaget allt som oftast. Etéus är grym men konkurrensen på anfallssidan är ännu grymmare. Det ska bli mycket spännande att se vem av dem som tar det stora steget i år och verkligen visar att man vill åt en plats i a-truppen. Det kan mycket väl bli Mathias Etéus.

5. Ali Selim
Anfallaren som på senare tid mer och mer spelat högermittfältare. Oerhört tekniskt och tämligen snabb. Då Selim aldrig ger sig är han en duktig spelare defensivt och han tvekar heller inte att sätta in en tackling då det behövs. Ständigt uttagen till 90-landslagets samlingar. Hans slit och framåtanda belönades nyligen då han fick chansen att åka med a-truppen på Englands-lägret. Det var ett tydligt tecken från tränarstaben och Håkan att Selim mycket väl kan vara en kandidat för uppflyttning till a-truppen inom en inte alltför avlägsen framtid.

4. Tobias Nilsson
Hade Tobias spelat i näst intill vilket annat allsvenskt u-lag som helst hade han varit given etta på en sån här lista. Gick från Frölunda, där han mer eller mindre hade spelat till sig en ordinarie plats i division ett under sena 2006, till Blåvitts u-lag inför förra året. Stark och passningsskicklig mittfältsstrateg. Given i 90-landslaget. Utan Tobbe på plan tappar ofta u-laget allt spel genom det centrala mittfältet. Överglänste under fjolåret Jakob Johansson under vissa matcher, många är de som anser att man borde satsa på Tobbe i a-truppen istället för Jakob. Det ska bli oerhört intressant att se om Tobbe, som även han tränat med a-truppen, fortsätter att briljera i år under u-lagets matcher. Gör han det är det bara en tidsfråga innan man väljer att flytta upp ynglingen i a-truppen.

3. Kamal Mustafa
Här hittar vi en vindsnabb vänsteryttermittfältare med exceptionell teknik. När Kamal sätter fart är det få som hänger med. Har ett fantastiskt driv i steget och kontrollerar bollen på ett mycket bra sätt. Bra skott med båda fötterna men framförallt en härlig vänsterfot. Har även han redan varit med och tränat en del med a-truppen. Är, precis som Söder, också han given och mycket tongivande i 91-landslaget. Hur bra Kamal kan bli bestämmer enbart han själv.

2. Robin Söder
Det omskrivna nyförvärvet går rakt in på listan andraplats. Robin tog under förra året en näst intill ordinarie plats i Stenungsunds IF, ett lag i division tre, då endast 16 år gammal. Men det är framförallt för Robins insatser i 91-landslaget som gjorde att han under vintern blev ett hett eftertraktat byte för både inhemska och utländska klubbar. Det blev många mål i landslagsdressen och det rapporteras även att Robin övertygat spelmässigt och varit stundtals dominant. Konkurrensen om anfallsplatserna i u-truppen är nu som synes benhård, samtliga fyra anfallare är till exempel med på denna topp tio-lista. Att Robin Söder skulle vara en av dem var givet, nu är bara frågan om han lyckas leverera så som många tror och hoppas att han skall göra.


1. Nicklas Bärkroth
Given etta på listan. Yngste spelaren i någonsin i Allsvenskan. Lagkapten och målkung i 92-landslaget. Har varit med en hel del och tränat med a-truppen redan, där han bland annat just nu tillbringar sitt sportlov med att träna med de stora pojkarna på Marbella. Det är sagt Nicklas, som nyss fyllt 16, ska få gå klart nian innan man tittar på hur man skall göra med supertalangen framöver. En rimlig tanke är därför att man därför låter Nicklas just gå ut nian i början av juni och att han sedan i stort sett direkt börjar träna med a-truppen mer eller mindre på heltid. Om man sen väljer att flytta upp grabben ”på riktigt” redan i sommar, under hösten eller till nästa år beror självklart på en del övriga faktorer, såväl som på Nicklas egen utveckling. Men att han kommer flyttas upp till a-truppen så småningom råder det knappast några rimliga tvivel om.


24 kommentarer:

  1. Tack för denna! Skitbra för oss som inte ser alltför mycket av u-laget.
    Mycket intressant artikel.

    SvaraRadera
  2. Lagerbäck rasar;

    Finns ju ingen talang som är 25 år på listan!

    SvaraRadera
  3. Väldigt intressant läsning!...mer artiklar om vårt talangfyllda U-lag på baraben! :)

    SvaraRadera
  4. Kabba Samura då??

    SvaraRadera
  5. Dusan Djuric då? Trodde hans talang skulle vara tillräcklig för att ta med honom på även listan över IFK Göteborgs talanger.

    SvaraRadera
  6. Erling:

    Klass som vanligt!

    Fortsätt att följa våra talanger, det behövs såna här artiklar!

    / Jocke

    SvaraRadera
  7. Ser bra ut inför framtiden.

    SvaraRadera
  8. Jävligt intressant. Som ngn skrev så är det bra när man själv inte kan vara på plats...

    SvaraRadera
  9. Bra lista Erling! Mer av denna vara

    SvaraRadera
  10. Fruktansvärt bra! Sånt här gör det verkl.igen värt att kolla Baraben flera gånger om dagen!

    SvaraRadera
  11. Tobbe är en personlig favorit, såg han ett par matcher i Frölunda..
    Tyckte redan då att han var värd en träningsplats i blåvitts a-trupp.

    SvaraRadera
  12. Riktigt fint jobb Erling.
    Iår får det väll bli första gången man ser Blåvitt U-lag spela då.

    SvaraRadera
  13. Säger som alla andra - mkt intressant och läsvärt! Keep up the good work =)

    SvaraRadera
  14. Man blir verkligen glad när man läser att vi har så "grymt" många spelare som är så talangfulla. Flera av dom här spelarna kommer säkerligen vara startspelare i IFKs A-lag inom 4-5 år.

    En fråga till någon som har bra koll också.
    Vilken klubb kom Mikael Gonzalez i från?

    SvaraRadera
  15. Tack för en intressant artikel, ser spännande ut.

    SvaraRadera
  16. "Gonza" är ifrån Kungälv så han borde spelat i Kongahälla eller nått innan, är inte helt säker. Han var den som skadade sig under Gothia Cup 06 och kastade kryckorna efter finalsegern. Riktigt duktig kille med rätt inställning!

    SvaraRadera
  17. hahaha fy fan med så mkt talang så känns det som om vi vinner champions legue 2012 :)

    Mkt bra läsning om våra ungtuppar.

    Denco.

    SvaraRadera
  18. Kvalite Baraben! Mer av den här varan.

    SvaraRadera
  19. Har Ali Selim blivit tjock eller något? För ett och ett halvt år sen var han grymt snabb, nu är han bara "tämligen snabb" tydligen..
    :S

    SvaraRadera
  20. Av det jag sett av dom här spelarna så måste jag nog säga att Tobias Nilsson är den som jag tror kommer flyttas upp först.

    Många skriker efter Martin Ericsson, och jag visst skulle han förstärka men i Tobias har vi en spelare som om max 2 år kommer vara mer eller mindre ordinarie i A-laget(Om han klarar sig från skador vill säga).

    Tycker defenitivt att Tobias är en större talang än t ex Jakob Johansson.

    SvaraRadera
  21. Jävligt bra artikel !

    Ryktas övrigt, att en i BlueWhiteBoys `06 spelar i blåvitts P-trupp (knackar på dörren till U truppen).

    SvaraRadera
  22. Vart tog Annelundsspelaren Edvig Salihi vägen, fick han inte förlängt?

    SvaraRadera
  23. Tydligen har ni inte sett Sandberg i mål. Varit riktigt bra på många A-lagsträningar och given till Marbella om han inte skadat sig veckan före. Nyopererad tydligen men snart med igen. Kan bli en skräll?

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.