2008/09/18

Hankins: Lägg ner Svenska Cupen

KRÖNIKA Någon gång måste misskötseln av cupen få ett slut. Personligen ser jag en stor charm med cupspel. Det är där David från division fyra får en chans att mäta styrkan med en allsvenska Goliath. En fotbollsfest för en dag. So far, so good.

Problemet är bara att alla behandlar cupen som om den vore pestsmittad. Cupen här hemma i Sverige misshandlas årligen brutalt av både förbund och storlag, med resultat i att ingen bryr sig om cupen. Svenska Cupen är idag - och har nästan alltid varit - ett stort skämt.

Det saknas vettiga prispengar.
Det saknas fasta speldagar.
Det saknas satsning från förbundet.

Mer eller mindre så saknas hela cupidén.

En idé är en tanke som präglas av nyhet och unik känsla. Cupidén har tyvärr överbelamrats med idéer. En idé är alltså ofta ny och unik. Det finns dock också så kallade "fixa idéer" som präglas av att en individ "hängt" upp sig vid att tillvaron är på ett visst sätt.

Det är här Svenska Cupen borde finna sin tillvaro. I den fixa idén. De europeiska cuper som är framgångsrika och populära har nästan i samtliga fall anammat den fixa idén framför den unika idén. De har fasta speldagar för cupspel och de har prestige för cupen genom bra prispengar och tv-avtal.

I Sverige är det tvärtom. Här har vi döpt om cupen stup i kvarten, vi har ändrat spelsystemet i cupen, vi har experimenterat med dubbla finaler, enkla finaler på neutral mark, vi har lagt cupmatcher mitt i täta spelprogram och på alla sätt och vis försökt panikförnya den svenska cupidén.

Någon gång får det vara nog. För mig är det nu. Jag har sett en rad cupfinaler på Råsunda, Ullevi och även en på Fredriksskans. Tyvärr så har varje upplevelse lämnat en besk eftersmak av något slag. Dåligt med publik, sargade lag utan inställning eller knappt något medialt intresse. För en final. Sådant här sprids som ringar på vattnet.

Lägg ner Svenska Cupen i den form den finns idag.

Nog får vara nog, vi får aldrig en cupsuccé om dess uppbyggnad och idé ska återrevolutioneras årligen. Starta istället om från början och bygg en långsiktigt attraktiv cup med rejäla prispengar via sponsorer och tv-avtal. Bestäm med kraft om fasta speldagar för alla cupomgångar fram till finalen.

Gör även systemet logiskt för både fans som deltagande lag. En start vore att vi slapp se cupomgångar eller cupfinaler inklämda mellan två redan täta allsvenska omgångar. Först den dagen som Svenska Fotbollsförbundet börjar ta cupen på allvar kan de positiva ringarna sprida sig ut i fotbollssverige.

Så snälla fotbollspampar, sluta misshandla cupen. Lägg ner och börja om. Svensk fotboll är värt att ha en cup som vi fans, föreningar och elitfotboll är intresserade av. Ge oss en ny svensk cup, en cup där segraren bär sin medalj med stolthet istället för likgiltighet.

20 kommentarer:

  1. Håller med dig... Kolla bara på England!

    SvaraRadera
  2. hur är de övriga nordiska ländernas nationella cupspel??
    Förslag: Alla lägger ner och så kör vi ny "scandinavian cup" på vår-höst säsong. MAO allt som Royal leuge inte var förutom prispengarna...

    SvaraRadera
  3. Mitt givna förslag är höst-vår. Det finns inga avgörande matcher i serien i maj månad jämfört med nu och dessutom är chansen till ett strålande väder, dvs bra inramning, betydligt större i maj. Och hur svårt kan det egentligen vara med fasta speldatum? Det är ju bara att införa det.

    Som det är nu känns enda anledningen till att cupen finns att cupsegrarna får känna på Europaspel. Såvida man inte håller på lag som återfinns i lägre divisioner. De lagens kassörer ser nog hellre att ett topplag i allsvenskan kommer på besök än att Hertzöga eller Sirius gör det.

    SvaraRadera
  4. i norge är cupen skitstort, men jag har aldrig fattat deras upplägg...

    SvaraRadera
  5. anonym
    i Norge är cupfinalen skitstor, cupen i övrigt är lika misslyckad som i Sverige.

    Så egentligen, vart är cupen stor? Englands FA cup, visst den är stor. Men sen? Det finns inte många länder där cupen är lyckad. Så sverige är inte unikt på något sätt i detta. Så frågan är vad man kan gör för att lyckas.

    SvaraRadera
  6. toll- i italien och spanien är cuperna mycket större än de är här uppe i norden...

    SvaraRadera
  7. Tycker finalen bör spelas någon vecka efter Allsvenskans sista omgång. Då kan lagen lägga allt fokus på cupfinalen och har man misslyckats i Alssvenskan kan det ses som ett sätt att "rädda" säsongen.

    SvaraRadera
  8. höst-vår på cupen med mer prispengar är nog lösningen. den måste få fasta speldagar med (dvs söndagar exempelvis), har den inte det visar ju förbundet att de ger blanka fan i cupen.

    SvaraRadera
  9. anonym
    större är dom helt klart, men det är deras ligor också.
    Och sätter du deras liga i jämförelse med cupen så är det ju inte så mycket succe där heller.

    SvaraRadera
  10. Låt alla matcher mellan lag av olika divisioner spelas hos det lägst rankade laget. Då blir det mer publik, storlagen får vissa upp sig och fotbollen når ut till bredden.

    SvaraRadera
  11. Om Kalmar vinner Allsvenskan, så får väl blåvitt ueafacupsplatsen oavsett hur det går i finalen?

    SvaraRadera
  12. jävligt bra krönika frankie

    SvaraRadera
  13. Hmm, hur kan en match som blåvitt spelar vara ointressant? Jag som är ett riktigt fan vill se så många matcher som möjligt.

    SvaraRadera
  14. jävlar va revolutionerande... ingen annan har ju någonsin skrivit en krönika om detta ämne...

    SvaraRadera
  15. anonym 10:22- Om du anser att allt som skrivs måste vara "revolutionerande" kan man ju fråga sig vad du läser för något i medieväg? Den tidning eller site som är revolutionerande i varje andetag skulle jag gärna vilja stöta på...

    SvaraRadera
  16. Som "anonym" 18/9/08 23:07 frågade, borde inte IFK få UEFA-cupspel om Kalmar vinner Allsvenskan?

    Hade inte mycket att tillföra här egentligen, men har inte reflekterat över detta tidigare. Det borde vara som du skriver...

    SvaraRadera
  17. Känns som du är två år efter alla andra "krönikörer" i denna fråga bara.
    Annars har du intressanta vinklar på dina texter, men detta känns redan som en uttömd diskussion.

    SvaraRadera
  18. tobbe- det kanske kaaaaanske har lite att göra med att det är cupfinal imorn som ämnet tas upp igen...

    SvaraRadera
  19. Anonym 22:58/ Exactamundo.

    SvaraRadera
  20. Likväl är det en redan uttömd diskussion.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.