På gång


torsdag 23 september 2010

En liten domartabbe kan bli döden för en hel klubb

MATCHANALYS. I slutminuterna sker det som inte får ske. Domaren missat en helt solklar straff som faktiskt hade gett Blåvitt årets första "upset" på lådarenan i Borås. På Frankie's GBG kallar jag det inte bara en domarskandal - utan en rättsskandal av seriösa mått.

Men domarna i all ära, vem fan är så dum att han tar ett grepp om motståndarens midja i ett avgörande läge? Nu kom de förvisso undan med sitt fulspel, Elfsborg, men det kunde ha kostat dem dyrt. Samtidigt kan domartabben komma att kosta Blåvitt en Europaplats och därmed stora ekonomiska intäkter.

En liten miss i fel ögonblick kan avgöra en hel framtid för en klubb. Där har ni ansvaret som vilar på våra domares axlar. Det är utan tvekan dags att tysta de konservativa krafterna inom fotbollen och införa fler domare eller videogranskning. Fotboll är alldeles för viktigt för alldeles för många för att behandlas som en medeltida sport.

@BaraBen.com@BaraBen.com@BaraBen.com@BaraBen.com@

Jag satt just och såg matchen en gång till och överraskas av Jonas Olssons nya verbala framtoning. Nu låter han precis så som vi på BaraBen efterlyst i många år. Han talar som en segrare, som ett hungrig lejon och lägger inga fingrar mellan.

Canal + reporter Jonas Dahlquist frågade "Är du nöjd?" efter matchen och fick svaret:
– Nej. Vi vill alltid vinna!

På samma sätt blev han helt vansinnig på bänken när Martin Ingvarsson missade straffen i slutet av matchen. Jonas brann helt plötsligt till på ett sätt som verkligen smittade av sig i energiväg. Wow. Hans svar på vad som brast vid baklängesmålet var inte nådigt heller, det lät som både Hysén och Jakob skulle få sig en grundkurs i att agera mur inom kort...

@BaraBen.com@BaraBen.com@BaraBen.com@BaraBen.com@

På Blåvitts klackläktare var det kinesisk nyår. Eller svensk påsk. För någon annan förklaring till alla smällare (aka "bangers") finns väl inte? Inte kan det väl vara så att vuxna män tycker det är häftigt när en smällare smäller? Att det ger en adrenalinkick? Det kan väl inte stämma? Däremot kan det fullt möjligen bli så att Blåvitt får böter för de "tuffa" smällarna. Smart pajashatt.

@BaraBen.com@BaraBen.com@BaraBen.com@BaraBen.com@

I dessa post-Hjalmartider (ja, det här är faktiskt första gången sedan Arne Erlandsen släppte fram Oscar Wendt på Hjalmars bekostnad som han är petad "på riktigt") så söker de ilskna grupperna av supportrar en ny hackkyckling. Så här långt i år har Jakob Johansson fått utstå detta mått av spott och spe, vilket gjorde att jag kände stor glädje när han spelade bra som fan i första halvlek.

Tyvärr, för den unge Trestadssonen så är han ännu inte i närheten av den spelare som Hannes Stiller är. Mister late bloomer gav omedelbart Blåvitts anfallsspel nya alternativ och en extra tyngt när han kom in i andra halvlek. Har vi flyt så löser sig hans magtrubbel i god tid före nästa säsong och vi kan få se den då 33-åriga Stiller spela en eller två hela säsonger i Allsvenskan innan det att han börjar bli till åren.

Det kan vara precis det lyft som Blåvitt behöver i sitt anfall, förutsatt att toklöparen Hysén stannar i stan. Vi kan inte göra en hel säsong på ett framgångsrikt vis om anfallsspelet byggs kring en spelare, hur duktig han än må vara i djupled.

@BaraBen.com@BaraBen.com@BaraBen.com@BaraBen.com@

Här hittade jag en superhemlig länk till AIK:s nya reklamfilm inför 2011:@BaraBen.com@BaraBen.com@BaraBen.com@BaraBen.com@

I nästa match reser vi ner till Malmö samtidigt som AIK tar emot Helsingborg på Råsunda. Det innebär att förra årets två guldkandidater nu kan vara med och avgöra även årets serie, den här gången genom att sno poäng från någon av skåningarna. Kvällsposten hade för övrigt en översyn av Malmö FF:s nya generation av talang som är mycket läsvärd.

Vår resa till Malmö blir lite problematisk av att vår just nu bäste mittfältare - Sebastian Eriksson - är avstängd. Kan det innebära att Stiller startar på topp, med Hysén till vänster och Elmar i mitten? Eller får Faltsetas gå rakt in i elvan? Kanske är det läge att flytta ner Jakob och sätta in Stiller som släpande anfallare? Men håller Stiller för 90 minuter med tanke på magskadan? Frågorna är många...

@BaraBen.com@BaraBen.com@BaraBen.com@BaraBen.com@

I tabellen noterar jag följande:

## Blåvitt är tätast bakåt i hela serien, tillsammans med HIF, trots att vår ordinarie målvakt stack.
## AIK lyckas inte bryta sig loss från bottenstriden trots flera bra lägen för segrar på hemmaplan.
## Gais är nu i högsta grad indraget i bottenstriden, bara två poäng från kvalplats.
## Sju poäng efter Örebro blir det svårt att knipa en "ordinarie" Europaplats för Blåvitt. Dock kan ju MFF vinna ligan och HIF ta hem Svenska Cupen varpå Blåvitt är i räckhåll för den fjärdeplats som i så fall innebär tidigt kval till Europa League.

34 kommentarer:

 1. 9 poäng?

  Sen så vill jag nog ha en mer kreativ spelare på Stillers position.
  Vi kan inte ha en kille som "bara" är bra i boxen...

  SvaraRadera
 2. Optimus Prime23/9/10 03:22

  Anonym 03:14/ Nej, för Pontus Wernbloom var ju väldigt "kreativ" som spelare. Manager är inte samma sak som verkligheten, bara så du vet!

  SvaraRadera
 3. "Blåvitt är tätast bakåt i hela serien, tillsammans med HIF, trots att vår ordinarie målvakt stack."
  Trots att Lund och Hjalle spelat rätt många matcher och ni gnällt som fan på dem. Handlar inte backspel om att först och främst rädda egna målet från påhälsning? Heja firma Hjallelund!

  SvaraRadera
 4. Pontus var väldigt kreativ och hittade ofta fina lösningar med få tillslag. Samtidigt var han otrolig på att komma in i boxen med rätt timing. Problemet post-Wernbloom är att vi har försökt stöpa andra spelare i hans roll men det har ju inte gått alls. Angående straffsituationen så kanske det var lika bra att vi inte fick någon, vi hade väl i vanlig ordning missat den.

  SvaraRadera
 5. Stiller fyller ingen funktion i ett spelande blåvitt. Kanske om Hjalle kommer tillbaka och vi behöver nån som stångas för att vinna långbollar.

  SvaraRadera
 6. Optimus Prime :
  Nog för att du har ett lustigt nick men:

  Tycker du verkligen inte Werner hade andra bra egenskaper? Det var just det som gjorde Werner så grym mot slutet. Han hade lyckats bli målskytt, framspelare, skarvare, köttare m.m.

  Nu vet jag inte om första anonym spelar "manager" men hur gick tanken hos dig där med det påståendet?

  /Fnyq

  SvaraRadera
 7. Smällare på läktaren är grymt!

  Mer sådant! *BOOM BOOM BOOM*

  SvaraRadera
 8. Om JO nu blev så upprörd och inte var nöjd med 1-1 varför fan väntade han så länge med bytena?
  Varför kommer Falsetas in?
  Var inte Sana med i truppen?
  Undrar lite vad man tänker när man sätter upp Stiller och tar ner en trött Hysén på vänsterkanten.
  Elmar hade inte sin bästa match men han springer och kämpar. Kan han inte lära Sella hur man gör det?

  SvaraRadera
 9. Bra idé att beklaga sig över domslut och mena att vi aldrig drabbats positivt av dom, bara negativt.

  Not!

  SvaraRadera
 10. Smällare är ju skitfräckt! Pyro is not a crime, jag bara måste få smälla smällare och bränna bengaler annars är jag ingen riktig supporter. Och om någon vuxen (läs förbundet) säger något annat får jag DAMP-ryck och blir obstinat. För DET mina kamrater är vad supporterskap handlar om.

  SvaraRadera
 11. Håller med mik!
  Om man nu vill vinna? Hur i helvete tänker man när man gör de byterna och så sent? Vi ska vara glada för en poäng med den coachningen, vi ska vara glada att vi inte blev överkörda siffermässigt också..och det tål att upprepas att man hoppar inte i muren, MAN HOPPAR INTE I MUREN!
  Faan för en urusel jävla coachning om det nu över huvudtaget coachades..
  Det går an att stå efter matchen att säga att man alltid vill vinna och så men AGERA som en vinnare är något helt annat och som jag respekterar fan så mycket mer än något raljerande efteråt, AGERA!

  SvaraRadera
 12. Man hoppar inte i muren? Fråga sorkarna vad de tyckte om Banguras stillastående mot ÖSK. Det är så jävla enkelt att sitta framför en dator och berätta vad man ska och inte ska. MUPP!

  Vi ligger där vi ligger i tabell pga uselt spel, främst under våren. Att domaren var kass igår är förvisso sant, men det är en del av spelet.

  Blåvitt visade igår att man inte är underlägsna någon motståndare utan skapade mer än Elfsborg i en av årets tuffaste bortamatcher.

  Fortsätter Blåvitt såhär, så kommer vinterns träning gå lättare och spelarna kommer bära med sig en bra känsla till våren.

  SvaraRadera
 13. "Blåvitt visade igår att man inte är underlägsna någon motståndare utan skapade mer än Elfsborg i en av årets tuffaste bortamatcher."

  Såg vi samma match igår? Och vad menar du med mupp? För att jag skriver att man inte hoppar i muren, om du spelat fotboll själv eller var äldre än 12år skulle jag ta dig på allvar! MAN HOPPAR INTE I MUREN!

  SvaraRadera
 14. Varför diskutera huruvida det var straff eller inte? Vi hade missat den ändå!

  SvaraRadera
 15. Kanske är det inte så att en domarmiss gör att vi missar europa. Vi har ju faktiskt (hittills) spelat 15 matcher där vi inte vunnit, vissa katastrofalt dåliga. Tror snarare att förklaringen till eventuellt missat europapel ligger någonstans där...För att inte tala om alla straffar vi bränt...Och murens agerande vid 1-1...osv...Men igår tyckte jag vi var bra. Vi krigade!

  SvaraRadera
 16. Anonym som kallade dig mupp här!

  Jag är bara så trött på alla experter på diverse forum som bäst.

  Hade man följt din princip att alltid göra på ett visst sätt, så hade vi inte sett någon skillnad på en match från 1860 och igår.

  Spelet utvecklas!

  Vissa skjuter frisparkarna högt i förhoppning att muren inte hoppar, andra satsar lågt då de tror att muren ska hoppa.

  Svårare än så är det inte.

  Ska målvakten slänga sig åt höger på alla straffar också??

  Spelet är lite mer komplext än att man ska kunna följa en mall i varje situation för att vinna.

  Blåvitt visade bra inställning och vågade gå framåt igår, det värmde.

  SvaraRadera
 17. Det hör väl till med knallar på läktaren i Borås? Inget att bli upprörd över.

  Angående hoppa eller inte så är det absolut läge att hoppa då skytten vill knorra över muren. Men när en bomber som Jon Jönsson skjuter så gör man nog rätt i ha fötterna på jorden. Vi lärde oss en läxa kan man väl säga.

  SvaraRadera
 18. Mer bengaler men smällarna kan man dumpa! Vi är som en kristenklack! http://www.youtube.com/watch?v=VO406_QxAd4 tungt!

  SvaraRadera
 19. BOOM...BOOM...BOOM!

  Vi skall smälla mera!

  SvaraRadera
 20. Anonym..du måste skämta!!
  Alla som spelar fotboll kan skjuta hårt och lågt! Långt ifrån alla kan knorra den över muren, därför HOPPAR MAN INTE NÄR MAN STÅR I MUREN!

  SvaraRadera
 21. Startar vi med Faltsetas i nästa match kan vi ge upp. Iofs, han kan ju bytas ut tidigt och då kan man må bra i vetskapen att han inte kommer in mer i den matchen åtminstone.

  SvaraRadera
 22. Asså, jag far inte illa av smällare... men ska vårt kära ifk få böta e de sååååå inte värt de!! Lägg ner!

  SvaraRadera
 23. Bengaler är ju visuellt iallafall, men smällare??
  Så jävla barnsligt.

  SvaraRadera
 24. Förbannat löjligt att riskera böter för vår förening, både för smällare eller om man skulle använda bengaler eller annat. Vi andra i klacken stödjer inte sån skit! Dessutom verkar det jävligt intelligent att kasta en smällare mot vår egen målvakt när han försöker placera muren på den frispark som det f.ö. blir mål på.. Hade vi gaisare i klacken igår?

  SvaraRadera
 25. Till anonym 06.38

  Det smärtar mig att du så totalt lyckats blunda för hur exeptionellt opassande Erik Lund är för elitfotboll. Han vinner inte EN löpduell, inte EN luftduell, han tar sig ALDRIG förbi sin motståndare en mot en..såg du hur mycket farligheter det skapades på hans kant? SÅ ÄR DET VARENDA MATCH.
  Killen skulle inte vara stjärna i div 4...

  SvaraRadera
 26. Alltså med den mentala efterblivenhet som vissa av ungdomarna i samhället har är det fan inte konstigt att ett fascistparti tagit sig in i riksdagen. "det är häftigt att kasta in smällare i en fullpackad läktare med människor". jävlar vad efterblivna en del är.

  SvaraRadera
 27. Hoppa eller inte hoppa är ju ganska enkel ekvation.. Om motståndaren ställer upp sig för hårt skott hoppa inte. Ställer han upp sig för knorr. Ja hoppa då. Vi är i sverige inte i världes bäst liga. Hysen och Jakob skall ha kritik. Sen förstår jag inte vad jakob gjorde som var så otroligt bra. Han spelade bort mest bollar, han tappade bollen åtskilliga gånger men visst han var bättre än vanligt om det nu är så jäkla bra. Utan stiller har vi helt plötsligt börjat spela fotboll för vi har inte skickat upp den mot honom varje chans vi fått. Nu hoppas jag vi brutit trenden och kan fortsätta med detta spelet även med stiller. Då kan det blir grymmt bra för stiller är smart dock är han långsam och inge vidare spänst men killer är han ju.

  SvaraRadera
 28. Det är bara att bocka och buga för ett riktigt bra spel och en jävligt underhållandde match Blåvitt! Jävla oflyt dock vid ellos mål.. Men vi visade fan att vi skall höra till i toppen av AS!

  Framåt kamrater!

  Vi ses i Malme!

  SvaraRadera
 29. Jag förstår dem som vill ha smällare!

  Bara att inse att vi ligger 5-10 år efter andra ligor i Europa både på läktaren och på plan.

  Vi har en bedrövlig stämning i klacken så det kan behövas smälla på lite för att öka stämningen!

  SvaraRadera
 30. ha ha 35 sek in klippet BOOM

  http://www.youtube.com/watch?v=qb1Stnxe1t0&feature=related

  SvaraRadera
 31. Anonym 15:04/ Du är ju efterbliven på riktigt. Skulle det bli bättre stämning bara för att det smäller?

  Och en mer begåvat att kasta det mot en målvakt som har en näst intill obefntlig rutin från seniornivå...

  SvaraRadera
 32. till anonym 13:04

  E du go eller? Vem tog sig förbi motståndare innan målet mot aik på råsunda? Inte fan blir det fler baklängesmål på hans kant än Adams! Får han bara nå´n att spela med på kanten samarbetar han mycket bra, som med Elmar! Kamma dej!

  SvaraRadera
 33. Herrejävlar vad korkat att tro att det blir bättre stämning av smällare. Jag själv blir bara sur på sån skit och kommer av mig i nån minut istället.
  Nej, jag slutar inte sjunga för att "straffa" dom som kastade smällarna eller nån sån skit, utan för att jag blir så jävla lack. Har verkligen ALDRIG förstått vad smällare ska tillföra. Bengaler förstår jag iallafall tanken med. Herrejävlar...

  SvaraRadera
 34. Det konstaterades igår att Råttan skulle varit utvisad redan i situationen med gaisarn. Så när allt kommer omkring ska vi nog hålla käften om "domartabbar" hit och dit och istället kanske fokusera på att vinna matcher utan dylik hjälp? Nå? Vad sägs? Inte sant? Ärtor.

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.