2008/09/09

It's a fan's world (but for how long?)

KRÖNIKA Den moderna fotbollen har de senaste tio åren tagit Europa med storm, utom det bistra Sverige som genom historien ständigt hamnat i bakvattnet när nya, moderna, teknologier och tankar svept över kontinenten. Svensk fotboll har hamnat näst intill hjälplöst efter i fråga om arenor, ekonomi, administration och spelarmaterial. Vår Uefaranking är skrämmande dålig och i klass med C-länder som Cypern som—tillsammans med Vitryssland (fucking Vitryssland!)—i år, till skillnad från oss, har ett lag i Champions Leagues gruppspel.

Vi har inte bara blivit ifrånsprungna, utan även omsprungna, av länder som insett att fotbollen inte bara är ett folkligt nöje med amatörideal, utan faktiskt även en enorm apparat med i det närmaste oändlig kommersiell potential. Länder där ägare pumpar in pengar i sina lag som om de aldrig gjort något annat. Länder där ligan sedan länge drivs avskild från bromsklossar som förbund och småklubbar. Och inte verkar det inverka negativt på publiken heller. Arenorna fylls till sista stol som de aldrig gjort förr.

Och Sverige ligger och guppar där bakom—med förbundsstyrd högstaliga, med Stefan Lundin som "riksinstruktör", med medlemsägda föreningar där bara ett fåtal i administrationen jobbar heltid och där ordföranden samtidigt driver en livsmedelsbutik i ett av stans finare områden—och undrar när vi ska få ta del av denna moderna fotboll, utan att inse att vi kanske måste göra något själva för att få fart på skutan.

Men. Vill vi verkligen det?

Vill vi verkligen ha en fotbollskultur där det kan gå så illa att en klubbs ägare och ordförande blir så maktgalen att han stämmer lagets egna supportrar på miljonbelopp för att de uttalat sig om den misskötsel klubben utsätts för? Vill vi ha en ordförande som kallar lagets egna supportrar för "cretins" och "scum" i nationell tv när de inte vill sälja av aktier i klubben? Det är baksidan av den moderna fotbollen.

Vill vi verkligen ha en fotbollskultur där det kan gå så långt att snittåldern på arenorna är 43 år, och att bara nio procent av besökarna är 24 år eller yngre? Vill vi komma till ett läge där flera generationer aldrig sett elitfotboll live, för att de helt enkelt aldrig haft råd att växa upp med ett favoritlag på en favoritarena? Det är baksidan av den moderna fotbollen.

Vill vi verkligen ha en fotbollskultur där det kan förekomma att du förlorar ditt årskort för att dina radgrannar anmält till klubben att du skrikit och svurit, eller rent av ställt dig upp? Vill du efter fem, tio, femton eller tjugo års passion på läktaren helt plötsligt bli åtsagd att dämpa dig av en matchvärd? Det är baksidan av den moderna fotbollen.

Vill vi verkligen ha en fotbollskultur där allt är så kommersialiserat att du inte längre vet om tifot du medverkar i stöttar ditt lag, eller ett multinationellt företag? Vill du ha en match där varje spelsekvens sponsras av ett utvalt företag, och där storbildsskärmen inte längre är till för att visa nyttig information, utan bara ytterligare ett sätt att ösa reklam över dig? Det är baksidan av den moderna fotbollen.

Vill vi verkligen ha en fotbollskultur där fotbollsligan är så kåt på pengar att man vill lägga till en extra omgång—utanför det vanliga spelschemat—som kan spelas på en annan kontinent där intresse, men främst av allt pengar, finns för ligan i fråga? Vill vi devalvera hela meningen med ligaspelet, att alla ska möta alla lika många gånger, för lite extra uppmärksamhet? Det är baksidan av den moderna fotbollen.

Den moderna fotbollen är ingen ny modern teknologi eller tanke som sveper över kontinenten. Det är en ny digerdöd som sprids över Europa, smittan har bara inte nått Sverige än. Låt oss se till att den aldrig gör det heller.

Därför blev jag oerhört glad när det i helgen kom uppgifter om att Djurgårdens ordförande Bo Lundquist med lakejer kommer att avstå från omval till sina poster vid nästa årsmöte. Just att Bo kommer kliva av är inte det mest glädjande—även om det alltid varit diskutabelt att en man som är ordförande för en svensk elitförening samtidigt sitter på tunga poster som ordförande i Svensk Elitfotboll och som vice förbundsordförande i SvFF—nej, det mest glädjande är att det är supportrarna som tvingat fram det hela.

Bo Lundquist själv hävdar att supporterklubben Järnkaminerna tvingat fram beslutet med hänsyn till att Bo gått för hårt åt DIF:s "problemsupportrar". Sanningen är snarare Djurgårdens krassa sportsliga resultat i kombination med oförmågan att hantera den ständiga kritik riktad mot Djurgårdens säkerhetsorganisation, uppbyggd av Lundquist, och som varit i blåsväder ett antal gånger med incidenter där vanliga supportrar misshandlats av vakter.

Skulle Blåvitts ledning agera på samma sätt så hoppas jag att det finns tillräckligt starka krafter i våra supporterled som—utan hot och terror—tvingar fram en förnyelse i styrelsen. Men hur ska vi kunna göra det när vår förening blir börsnoterad och köpt? Hur ska vi supportrar som, som klyschan säger, "är föreningen" kunna avsätta en ordförande när vi inte längre har makten? Det är vad den moderna fotbollen är.

Den moderna fotbollen flyttar det reella maktcentrat som från tidernas begynnelse legat hos oss, supportrarna, som brinner för fotbollen och alla de värderingar som följer i dess spår, till en affärsman, som inte brinner för annat än pengar och alla de avsaknader av värderingar som följer i dess spår.

Allt har en gräns och jag skiter fullständigt i alla de titlar IFK skulle ta om det skulle innebära en höjning av biljettpriset med flera hundra procent, förbud mot att stå upp på läktaren, en enväldig ordförande och företagssponsrade tifon. När utvecklingen har gått för långt, när vi hamnar farligt nära gränsen till det som i dag tyvärr inte bara är ett skräckscenario utan även sanning på sina håll, då kommer jag vara evigt tacksam att utvecklingen ännu inte tagit ifrån mig min möjlighet att som supporter sätta ner foten och säga
Nej, det här vill jag inte vara med på!

Rekommenderad läsning:

50 kommentarer:

  1. Jag tycker att det till stor del är nostalgiska supportrar som du som bromsar fotbollens utveckling i Sverige.

    Om vunna titlar förutsätter att vi offrar ståplats, huliganism och föreningsdemokrati tycker jag att det är helt okej!

    SvaraRadera
  2. Anonym 10:10/ Har du överhuvudtaget läst krönikan?

    SvaraRadera
  3. I Italien vinner man titlar. Hur ser supporterkulturen ut där? Där kan vi snacka kärlek från både supportar och lednings sida.
    Detta fenomen "den morderna fotbollen" ter sig som tur är, än så länge, till dom brittiska öarna men lag från t ex italien är ändå med och slåss om titlar i europa år efter år.

    Man behöver inte alltid vara "mordern" för att vinna titlar.

    SvaraRadera
  4. Tyskland är annars det land som ligger mig varmast om hjärtat. Där har man likt i Sverige ett förbud för bolag att äga mer än 49 procent av en förening. Där har supportrarna en oerhört stark ställning inte bara gentemot den egna föreningen utan även gentemot förbundet. Tysk fotboll är fortfarande billig att gå på, för att supportrarna kräver, och kan kräva, det. Tysk fotboll sänds fortfarande i det vanliga utbudet av tv-kanaler eftersom supportrarna kräver, och kan kräva, att rättigheterna inte säljs till betalkanaler. Det går att kombinera en sådan värld med nya arenor, stark ekonomi och organisation, men utan att behöva se avarter av det som en gång var folksporten fotboll.

    SvaraRadera
  5. mkt bra skrivet!

    SvaraRadera
  6. I stort sett briljant. Precis den typen av genomtänkta och genomarbetade inlagor vi behöver. Debatten är alldeles för viktig för att reduceras till "SVFF, fotbollsmördare!" versus "Här dör fotbollen."

    SvaraRadera
  7. mycket tänktvärt och bra skrivet! mer sånt här tack

    SvaraRadera
  8. bästa krönikan på länge, bra jobbat, och man ryser av obehag när man tänker på hur det ser ut på t.ex. vissa engelska arenor i dagsläget

    SvaraRadera
  9. Helt å hållet rätt!
    Se till att banka in det här tänket i övriga landet nu!
    Tjo!

    SvaraRadera
  10. feldgaru:

    Å andra sidan är Tyskland det kanske mest genomkommersialiserade landet vad gäller reklam i anslutning till match. Sponsrade matchsituationer är vardagsmat och alla de stora lagens arenor/läktare bär företagsnamn.

    Även i Tyskland finns en stark kritik mot den moderna fotbollen.

    Att gå på Schalke idag är att jämföra med att gå på hockey i Sverige, även om det går att få genuina fotbollsupplevelser med bra läktartryck fortfarande på flera arenor.

    Dessutom dras man med relativt stor huliganproblematik. Mycket med anledning att kombinationen ståplats-starköl fortfarande förekommer på arenorna.

    Dock, Europeisk toppfotboll för en hundralapp, Europas högsta hemmasnitt i Dortmund, fler lag än Bayern München på frammarsch i Europa. Visst finns det många anledningar att blicka söderut.

    SvaraRadera
  11. felgradu, du har precis skrivit den bästa krönika jag har läst på baraben o tidningar tillsammans!

    TACK

    SvaraRadera
  12. Kanske den allra bästa krönika jag läst på BaraBen.com under det år jag hängt här. Lysande!

    Priset är alldeles för dyrt för vad man kallar "den moderna fotbollen"!

    SvaraRadera
  13. Jag sitter gärna ner och håller käften och kollar in reklam då och då samt betalar en 600 spännf ör en biljett i utbyte mot att Blåvitt går till CL eller UEFA-cupens gruppspel.

    Fotboll handlar om att vinna och stämningen på många engelska arenor helt okej.

    SvaraRadera
  14. anonym 12:43...

    Så sant!

    SvaraRadera
  15. senaste anonym,
    isåfall har vi skrämmande olika syn på vad fotboll handlar om.

    frölunda indians börjar väl spela om någon vecka tror jag, kolla in det, du kanske trivs!

    SvaraRadera
  16. bull 12:14/ Du har förmodligen rätt, jag har inte mer kunskap om tysk fotboll än det jag läst mig till. Dock är ju "kommersialismen" ett separat problem så man kan i det fallet både äta och ha kvar kakan. :)

    Anonym 12:43/ Och då får du förmodligen sitta ganska ensam på arenan, eller tillsammans med slipsgubbar som hellre diskuterar börsen än kollar på matchen. Är det vad du vill, så visst. Jag vill då inte dit.

    SvaraRadera
  17. Varför är det så många som tror att "slipsgubbar" är de enda som skulle vara beredda att betala för att se ett mer framgångsrikt Blåvitt?

    1. Man behöver inte vara fattig för att vara en "riktig supporter".
    2. God inkomst behöver inte automatiskt betyda att man skiter i fotboll och bara bryr sig om börsen.

    Sluta generalisera!

    SvaraRadera
  18. Manifestationen på Borås Arena är ett klockrent exempel hur det skulle bli med en modern fotbollskultur på svenska läktare. Helt tyst, ibland lite klappande men inget mer. Det var nästan en skrämmande upplevesle.

    SvaraRadera
  19. Är baraben en vänsterblogg, eller är baraben en vänsterblogg.

    Forza Blåvitt eller ska vi ha sosseblåvitt?

    SvaraRadera
  20. Anonym 13:11/ Ok, omformulering. Hur många studenter tror du har råd att lägga ut 600 kr per match? Hur många familjer tror du har råd att lägga ut ett par tusenlappar på att se en match? Vill du ha en situation som England där snittåldern är 43 år och det bara är nio procent på arenorna som är 24 år eller yngre? Är det så vi säkrar fotbollens framtid?

    Anonym 13:23/ Baraben har ingen politisk inriktning överhuvudtaget. Själv röstade jag på moderaterna i det senaste riksdagsvalet. Vad det nu har för betydelse.

    SvaraRadera
  21. Nu gav du oss nått o bita i- gillas skarpt! Tack för bra krönika:)

    SvaraRadera
  22. Jag förstår inte vad i avsättandet av en man som vågar stå upp mot huliganer och pack som skrämmer bort vanliga människor från att gå på fotboll du tycker är beundransvärt?. Människor som sitter i styrelsen för klubbar har betydligt större kunskap om hur en klubb bör skötas än supportrar och om man låter supportrarna få bestämma vem som ska styra klubben så är man ute på hal is. Betänk att det är dessa människor som med sina goda kontakter ser till att laget får rätt förutsättningar för att lyckas. Det var väl ingen som klagade på Bosse Lundqvist under åren då Djurgården dominerade svensk fotboll. DIF hade knappast blivit lika framgångsrika utan honom.

    SvaraRadera
  23. Det finns inte utrymme att höja biljettpriset "flera hundra procent". Vi bor i en håla med ~500k människor, som finns i ett land som knappt är mer befolkat än staden London.. så glöm, att det inte finns utrymme för "oss riktiga".

    SvaraRadera
  24. Daniel 14:49/ Har jag sagt någonting överhuvudtaget om att det är beundransvärt att avsätta någon som tar i med hårdhandskarna mot "problemsupportrar"? Nej. Det är du som läser dåligt. Däremot är det helt förkastligt att Bo Lundquist under en längre tid helt skitit i att ta tag i det problem som vanliga hederliga Djurgårdssupportrar (utan våldstendenser) har haft med DIF:s säkerhetsorganisation. Och när en ordförande inte bryr sig om föreningens supportrar längre, då måste han bort. Oavsett vilka sportsliga resultat föreningen haft under hans ledning.

    ukryyteyukrevxcz 15:36/ Inte? En biljett på långsidan i Scandinavium kostar 320 kronor. En biljett på långsidan på Ullevi kostar 120 kronor för en vanlig match. Vi spelar 15 matcher hemma, hockeyn spelar över 30 matcher inklusive slutspel. Vi har ett snitt på strax över 10 000. Hockeyn har ett snitt på strax över 10 000. Vad är det som säger att fotbollen om några år inte tar 300-400 kr för en biljett på långsidan? Vilket är en ökning med just "flera hundra procent".

    SvaraRadera
  25. Herrejävlar! Att man som Öisare skall behöva genomlida något så uppslitande som att tvingas hålla med om precis allting i en blåvit text... Nej, så här får det inte gå till. (Bra skrivet, herr Fältgrå!)

    SvaraRadera
  26. Strålande krönika! Verkligen påläst skribent som vet vad han snackar om. Riktigt bra research och problembeskrivning.

    SvaraRadera
  27. Mycket bra skrivet! Håller med till 100%

    Låt aldrig den "moderna" fotbollen nå Sverige!

    Skit samma om vi inte skulle nå CL så jätteofta, hellre en brinnande läktarkultur i Allsvenskan.

    SvaraRadera
  28. Kan vara bästa artikeln som någonsin publicerats på Baraben.com.
    Grymt bra feldgrau, denna artikel påminde mig om varför jag en gång la till baraben på "mina favoriter".
    Sammanfattade på ett bra sätt de saker jag själv tänker....

    SvaraRadera
  29. Helt jävla klockren analys. Håller med i varenda ord.

    Skulle Blåvitts ledning agera på samma sätt så hoppas jag att det finns tillräckligt starka krafter i våra supporterled som—utan hot och terror—tvingar fram en förnyelse i styrelsen.

    Låt dem försöka. Vi har lärt oss av Mats Persson- Bengt Halse skandalen. Det kommer inte få upprepas ostraffat.

    (Michael Wagner, det här är icke ett hot mot berörda parter.)

    SvaraRadera
  30. Anonym 9/9/08 10:10.

    Din jävla idiot. När det skriv något bra och du är så negativt inställt det är då fotbollen bromsar. När människor som du som inte vågar inse att fotbollen har försämrats, det är du din idiot som ser till detta!

    SvaraRadera
  31. Riktigt bra krönika! Jag är för mycket nytänk inom fotbollen i Sverige men det är en farlig balansgång. Vi måste göra något här i Sverige för att konkurrera med de andra ligorna, men det gäller att vi tar rätt väg. Jag tror att liknande frågeställningar kommer bli väldigt aktuella inom den närmaste framtiden nu när det exempelvis byggs nya arenor runt om i landet.

    SvaraRadera
  32. Tack till feldgrau, med din bloggpost återuppättades allt det förtroende för andra supportrar som jag sedan år tillbaka förlorat.

    SvaraRadera
  33. Väl skrivet, precis som så månag gånger förr. Jag är extremt glad att jag får uppleva de senaste årens Blåvita upplagor där man känner tillhörighet till laget. Jag skulle aldrig, jag säger aldrig aldrig kunna känna för Chelsea, City eller Man U som jag känner för Blåvitt. Själen är borta och den själ som påstås finns kvar är resultatet av en smart marknadsförning som supportrar utan titankoll köper.

    SvaraRadera
  34. Till Feldgrau!

    Vad är det som säger att de extrema ytterligheter du beskriver är effekterna av den moderna fotbollen?

    Vad är det som säger att det inte går att vara kommersiell och samtidigt bevara passionen, traditionen och kulturen?

    Vilka effekter tror du att en konservering av svensk klubbfotboll i dagens tillstånd får på kort- respektive lång sikt?

    Tror du på fullaste allvar att det inte finns ett samband mellan ekonomiskt resultat och sportslig prestation över tiden inom svensk fotboll?

    Allt är inte svart eller vitt. Det finns en framtid för både företag, nostalgiker, personer utan krav på komfort, personer med komfortkrav, i alla åldrar från samhällets samtliga kategorier.

    Din domedagskrönika skapade debatt. Det är bra!

    /Spaceman

    SvaraRadera
  35. Jag tror att fotbollen för eller senare kommer "leda sig själv rätt" så att säga.

    Situationen i england t ex kommer inte hålla, för för eller senare kommer folk tröttna, intresset kommer gå ner.

    Kolla bara på Man Utd där supportrarna startade ett eget lag efter att Glazer köpt upp klubben. Nu vann ju Utd. Ligan två år på raken sen dess och CL i våras, så det har ju gått rätt bra för dem ändå, men det är ingen omöjlighet att den trofasta publiken tröttnar snart och skiter i att gå, och när då de som är där för att det är populärt att gå på fotboll slutar gå, så är engelsmännen fast.

    Det jag menar är i huvudsak att fotbollen blivit en bubbla, med England i pole position. Fotbollen omsätter så sanslöst mycket pengar nu så det finns inte. Men det kommer inte vara för alltid. Det gör det aldrig. Och när bubblan väl spricker kommer de ligorna där man skyddat de mer trofasta supportrar, vilket man generellt sett nog ändå får säga är ståplats snarare än sittplats, tjäna på det.

    Sen kan man givetvis inte luta sig tillbaka och säga att "Det löser sig" och låta skiten skena iväg. Det är ju ändå en tid vi ska vänta på att det ska lösa sig.

    SvaraRadera
  36. Spaceman/ Jag gratulerar dig till din slutsats! Nej, jag är inte ironisk eller så. Det var skönt att läsa orden "Din domedagskrönika skapade debatt. Det är bra!". Det var precis min mening.

    Naturligtvis vill jag inte, som vissa i kommentarerna verkar tro, behålla svensk fotboll exakt som den är, med slitna arenor, inkompetent ledning, usel ekonomi och så vidare.

    Meningen med krönikan var, precis som du säger, att skapa debatt. Att få folk att öppna ögonen och se vad som faktiskt händer på sina håll i Europa, när supportrarna reagerat för sent, eller inte reagerat alls.

    Jag kommersialiserar gärna fotbollen. Men till en viss gräns. Och gärna så att det fortfarande är supportrarna som har "sista ordet", så som det är i (redan nämnda) Tyskland, och i t ex FC Barcelona.

    Jag hoppas du ursäktar att jag inte svarar på alla dina frågor, men att ovanstående text ger dig förståelse för varför jag inte svarar på dem.

    SvaraRadera
  37. Feldgrau, när du skriver att föreningen har vidtagit säkerhetsåtgärder som inte har fallit den vanlige supportern i smaken så måste du ju förstå att det har funnits en anledning till detta. Som alltid så är det vissa rötägg som har förstört för alla vanliga supportrar som inte går på matcher för att slåss. Om supportrarna nu var så angelägna om att få bukt med problemet så borde dem först och främst ha gjort allt för att förhindra dessa människor från att gå på matcher istället för att rikta sin ilska mot en styrelse som har vidtagit åtgärder för att rensa bort detta avskum.

    SvaraRadera
  38. Daniel 01:36/ Förklara gärna vad anledningen bakom att slå ner oskyldiga supportrar är. Det vill jag väldigt gärna veta anledningen till. Förklara gärna även hur det hjälper till att rensa bort rötäggen.

    SvaraRadera
  39. Daniel: Bosse Lundqvists fick inte avgå för hans insatser mot "problemsupportrar", den enda som hävdat något sådant är han själv i Aftonbladet. Två av de tre personer som rapporterats ha varit de som framfört det stora missnöjet med Lundqvist är dessutom anställda av föreningen. Och att "supportrar" inte ska styra vem som leder klubben - tja, än så länge är det en förenings medlemmar som bestämmer det. Hade Bosse L velat sitta kvar till årsmötet om ett halvår och bli bortröstad då istället hade nog knappast ngn hindrat honom...

    SvaraRadera
  40. Feldgrau, missförstå mig rätt nu. Jag har inte på något sätt antytt att det finns ngn anledning att slå ner oskyldiga supportrar jag tycker bara att supportrarna borde ha lagt mer kraft på att få bort såna som har tvingat klubbstyrelsen att höja säkerheten och indirekt orsakat detta beteende även om det naturligtvis är helt oförsvarligt att straffa oskyldiga människor. Förstår du vad jag menar bättre nu?

    SvaraRadera
  41. Daniel 11:30/ Jag tycker inte det är realistiskt att hoppas på att publiken ska klara av att rensa bort "problemen" själva. Vet du ens hur mycket kraft Djurgårdens supportrar lagt ner på det? Eller gissar du bara på att de inte gjort någonting? Jag vet inte, och därför uttalar jag mig inte heller i frågan.

    SvaraRadera
  42. Stående ovationer, helt jävla klockrent

    SvaraRadera
  43. Inne på UGs hemsida finns en krönika som påminner starkt om denna.. Jag kan bara instämma i det du säger Feldgrau

    SvaraRadera
  44. Supportrar som följer sitt lag noga vet oftast vilka det är som ställer till med problem. Jag hoppas innerligt att blåvittsupportrar skulle konfrontera typer som ställer till massa besvär som får gå ut över folk som enbart är på matcherna för att stödja sitt lag så jag förstår inte varför du hävdar att man själv inte skulle kunna ingripa mot dessa bråkmakare. Nu är jag inte helt insatt i djurgårdsproblematiken men eftersom alla stockholmslag har brottats med samma problem i flera år så har man ju tydligen inte lyckats göra något åt det. Missförstå mig inte jag håller med dig helt och hållet om att oskyldiga människor inte bör råka illa ut, saken är bara den att det är dem som är skyldiga, och inte dem som försöker återställa ordningen som ser till att det blir så.

    SvaraRadera
  45. Daniel 00:33/ Oavsett hur mycket civilkurage alla på läktaren skulle ha så skulle det ändå inte hjälpa tillräckligt långt eftersom vi inte har någon reell makt att göra någon stor insats just på läktaren. På årsmötet har vi däremot den makten.

    SvaraRadera
  46. Med den moderna fotbollen så kanske man kan gå på fotboll med sina barn utan att vara rädd för skitungar. Det finns för mycket kids som bråkar i Sverige. Höj priserna och in med den moderna fotbollen så man slipper allt jävla bråk.

    Feldgrau, med all respekt, väx upp.

    SvaraRadera
  47. s 20:55/ Med all respekt, kör upp ett finger nånstans. Så, då var var artigheterna avklarade.

    Ärligt talat, jag vet inte hur du lyckas, men jag, som är i precis rätt ålder för att råka illa ut, som inte bryr mig om att gå "rätt väg" till arenan, som inte bryr mig om vilken sektion jag står på, och som egentligen inte gör något för att minska risken att råka ut för dessa "skitungar" du pratar om, har aldrig råkat ut för något. Visst kan man ha extremt otur, oavsett om man är jag, eller en småbarnsfarsa, men det kan man ha var som helst, och jag tycker det är löjligt att använda det som en ursäkt för att inte ta med barnen till Ullevi och sätta sig på familjeläktaren.

    Har du andra erfarenheter så är det bara att berätta.

    SvaraRadera
  48. Ja mina erfarenheter är att jag inte tycker att fotbollsarenan nuförtiden är en speciellt trevlig miljö för barn att vistas på. Ofta är det hotfull stämning och rå attityd.

    Tror du jag kan ha på mig min IFK-tröja när tar mig hem från matchen på Råsunda imorn? Förmodligen, men inte en möjlighet att jag chansar.

    Som sagt, bort med skitungarna. Dom är ju extremt patetiska och en skam för hela samhället, och om höjda biljettpriser är ett sätt så är jag happy med det.

    SvaraRadera
  49. Kan tillägga att när jag "marcherade" till IFK - Trelleborg i höstas så var det några IFK-"kids" som skrek åt en mamma med sina två barn med GAIS-utstyrsel...

    "GGG-AAA-III-SSS, hata GAIS"

    ...rakt i ansiktet på dom. Dom var inte mer än 8-10 år. Fy fan säger jag bara. Det är så jävla lågt och fegt så man spyr. Inte för att jag gillar GAIS, men så gör man inte mot barn, oavsett vad...

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.