2006/01/04

Oförväntade resultat?

FOTBOLLSVETENSKAP Att sätta fingret på vad som får mig att älska sporten fotboll kan vara svårt. Det är säkerligen mängder av faktorer som får mig att med ett leende på läpparna stå en stund på vägen hem från jobbet och kolla på en b-lagsmatch i de lägre divisionerna där lagen är helt okända för mig.
En faktor kan vara ovissheten i sporten. Att matchen inte slutar med det förväntade resultatet. Spänningen som man känner med tio minuter kvar av en match och ens lag leder med två mål. Den gnagande oron i bakhuvudet att detta är fullt möjligt att förlora.

Nu till min huvudpunkt idag, fotboll är en oviss sport. Forskare med för mycket tid över har analyserat resultaten i 300 000 matcher under 100 år inom 5 olika sporter. De studerade sporterna var fotboll i engelska högsta ligan, amerikansk fotboll i NFL, baseball i MLB, ishockey i NHL och basketball i NBA. Resultaten finns publicerade i en artikel på arxiv.org och kommenteras denna vecka i den högt ansedda vetenskapliga tidskriften Nature.
Vad man studerade var hur ofta ett lag vann en match som under den givna säsongen fick en sämre placering totalt än det laget som de mötte.
När man jämför de olika sporterna så kommer man fram till att fotbollen var den sport där man oftast fick ett oväntat resultat. Baseball var den sport som hade näst mest oväntade resultat. Amerikansk fotboll var den sport där man hade minst oväntade resultat.

Mängden oväntade resultat var 45% i fotboll och 36% för amerikansk fotboll.

Trenden för fotbollen i England är att resultaten har blivit allt mer förutsägbara sedan 1940-talet. Man kan anta att topplagen blir allt starkare i förhållande till de svagare.

Tack till [cmh] som tipsade om denna notis.

10 kommentarer:

  1. Varför är Am Fotboll så mkt mer förutsägbart?

    SvaraRadera
  2. De bästa lagen vinner sina matcher. Kombinationen av utnyttjande av spelarmaterial och strategier kanske? Känns som om coacherna har ganska stor betydelse inom Am Fotboll.

    SvaraRadera
  3. Fast å andra sidan. Basketen ligger inte långt från den Am fotbollen i statistiken. Är rätt kass på basket, men det känns inte som om systematiseringen av strategierna är i närheten av nivån i den Am fotbollen.

    SvaraRadera
  4. Dvs så är det samtidigt enklare att spela på och lägre odds på Am Fotboll än tex fotboll i Europa. Detta får mig att undra lite kring om det inte finns en lite outnyttjad spelmarknad för euopeiska spelbolag i USA...

    SvaraRadera
  5. Bandy & Innebandy måste väl ha en ganska "förutsägbar" statistik?

    SvaraRadera
  6. Stellham:

    Glöm inte Krocketgolf(Uppfann den själv)

    Är obesegrad av tre utövare.

    SvaraRadera
  7. Nu verkar Aftonbladet nappat på detta blogginlägg och skrivit om forskningsrapporten, eller rättare sagt n24.se

    SvaraRadera
  8. androvic:
    Problemet för n24.se är att de inte läst källorna ordentligt och skriver att det handlar om vändningar i matcher, när man i forskningen bara tittat på slutresultaten i matcherna och kollat hur lagen hamnat i sluttabellerna.

    SvaraRadera
  9. De har alltså läst, med största sannolikhet, detta blogginlägg (slarvigt) och skrivit en artikel om det?

    SvaraRadera
  10. androvic:
    n24.se verkar citera BBC News felaktigt. Inte denna bloggen, tyvärr.
    Fast baraben.com var före n24.se. :)

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.