2006/12/07

Torsdagskrönikan: Zidanes y Pavones

TORSDAGSKRÖNIKAN Jag vet inte vad det är men det är något charmigt med att debattera vilka spelare som är bra och vilka som inte är det. För oss supportrar som inte kan påverka vilka spelare vi får se spela i vårt favoritlag så kan det ju tyckas vara ganska ointressant att verkligen stöta och blöta detta i all oändlighet. För en sportchef och tränare är det desto viktigare då de är dem som bestämmer vilka som i slutändan skall köpas in och vilka som ska få spela.

Magnus Kihlberg lämnar med största sannolikhet laget inför nästa år. Det är ostridigt att han har spelat en hel del matcher i år och varit i stort sett ordinarie på mittfältet den gångna säsongen. Men betyder detta att han tillräckligt bra för att vara kvar? Det kan tyckas oviktigt att diskutera nu, när redan ”nästa” år är igång, men jag tror det finns en poäng som trots allt är viktig att belysa. Det handlar om att se potentialen. Kihlberg är till spelsättet en typisk städgumma och visst har han varit nyttig en del matcher i år. Dock är han 33 år och blir knappast bättre med åren.

Årets silly season har än så länge inte bjudit på något mer spektakulärt än en del lösa rykten men det känns trots allt som att Håkan Mild har spikat in riktningen för framtiden. Kanske handlar det om Real Madrids gamla paroll - Zidanes y Pavones. Det handlar om att handla in de riktiga stjärnorna och ”fylla ut” laget med egna talanger. Nu kommer vi visserligen aldrig ha råd att knyta en riktig storstjärna till oss men egna talanger det har vi, så det räcker och blir över.

En tanke med detta är att man skall slippa att göra de medelmåttiga värvningarna ala Kihlberg. Att man antingen plockar in någon riktigt vass på denna position eller låter någon av klubbens egna talanger fylla luckan. För hur man än ser på det så är inte Kihlberg någon Emerson, det kan bara någon med ett riktigt skevt verklighetsperspektiv tycka.

Därför är årets löjliga säsong lite väl underlig. Från både supportrars och klubbens sida lät det för någon månad sedan att man verkligen skulle satsa på klubbens egna talanger, vilket som jag påpekat i all oändlighet tycker är helt rätt. Vad som har hänt nu är dock att det spekuleras i att köpa andra lags talanger till ofta högt upptrissade priser. Det susas om Toivonen, Sjöhage och Djuric. Frågan är då varför inte vi kan vara den klubben där dessa talanger får sina genombrott och där det sedan är vi som säljer de vidare för stora pengar?

Visst kan man köpa talanger som redan visat en del, som Djurgården när de köpte Källström, men återigen så kan det inte poängteras nog att det är våra egna killar som jag anser skall prioriteras först och främst. Annars kommer vi hela tiden hamna i den onda cirkel där vi tvingas köpa in spelare. Ingen vet ju riktigt hur bra de är förrän de får en ordentlig chans. Enligt mig så ersätter Pontus Wernbloom eller Gustav Svensson Kihlberg sju dagar i veckan.

20 kommentarer:

  1. Jag håller med i stort sett. Tycker dock att Wernbloom måste visa betydligt mer. Blåvitt är ett så pass bra lag att det skall krävas bra prestationer i varje match för att få spela, inte som i Wernblooms fall lite då och då. Ja, jag vet att han är lovande och att han måste få spela för att kunna utvecklas...men det är inte med underpresterande talanger man vinner SM-guld.

    SvaraRadera
  2. "Enligt mig så ersätter Pontus Wernbloom eller Gustav Svensson Kihlberg sju dagar i veckan."

    Ja det får vi verkligen hoppas. Bloom är inte så dålig som han var i den avslutande delen av säsongen. Tjänstefel att låta han spela när han var totalt ur form. Jag räknar med att han kommer vara dubbelt så bra nästa säsong.

    Att Gustav skulle ta Kihlens plats sju dagar i veckan tvivlar jag på. Iofs har jag knappast 100 procentig koll på han. Jag håller tummarna.

    SvaraRadera
  3. Håller med, även om det är sjukt svårt att få offensiva talanger att blomma ut. Är ju inte direkt så att det snöar lika många sådana talanger i Sverige som det regnar defensiva motsvarigheter.

    SvaraRadera
  4. Tycker inte riktigt som dig Erling, jag tycker du drar det för långt när du bara vill satsa på de unga som finns i den Blåvitta organisationen idag. Visst drömmen ju att talangerna värvas redan i unga år och stöps till äkta Blåvittare i u-truppen för att sedan blomma ut i a-laget. Det viktiga enligt mig är att man fortsätter enligt den filosofi Håkan hittils har visat, att man hellre satsar på spelare som är påväg framåt i sin karriär istället för spelare som redan börjat peaka. Eldin, Ranegie och Sigurdsson bör vara hungriga och har förhoppnigsvis inte på länga vägar nått sin högsta potential än. Det har knappast Toivonen, Sjöhage, eller Djuric heller även om den sistnämde stått och stampat ett tag nu känns det som. Sedan är det la så att allt inte heller är svat eller vitt, ibland behövs värvingar av redan etablerade spelare (typ Arneng), och så länge dessa talanger och etablerade spelare går att lösa till rimliga kostnader kommer vi inte ifrån att gå den vägen. Det som jag dock håller med dig om i din krönika och det var kanske det som var dens verkilga syfte är att det är helt idiotiskt att satsa på medlmåttor som passerat 30.

    SvaraRadera
  5. Erling:

    Jag tycker du har rätt i att Kihlberg inte är någon Emerson, men ärligt talat vem i allsvenskan är det? Skulle dock likna honom vid den spelartypen fast av lägre standard förstås. Dvs. en porsche och en volvo är båda bilar inte brödrostar eller båtar.

    Samtidigt måste jag säga att jag tycker det är direkt fel att göra sig av med 30+ spelare enbart med motiveringen att de inte kommer att utvecklas. Själv tror jag att en ung spelare utvecklas mer om han har en rutinerad spelare bredvid sig och får se o lära.

    Wernbloom skulle kunna få Kihlbergs positionsspel och bli en tydligare tvåvägsspelare exempelvis. Gustav Svensson och Pontus Wernbloom ser jag som ett svagarae innermittfält än det orutinerade mittfältet Sebastian Johansson och Martin Ericsson från 2002. Med andra ord spelar det ingen roll om de båda har potential det är ett svek mot de etablerade spelarna att snåla så på kvalitéen och straffar sig således vid kommande förhandlingar med andra spelaren. Man måste sända ut signalen att ambitionen är toppstrid, sedan om guldet ska komma år ett eller år två är en senare fråga. Spelare brukar i regel, Kihlberg undantaget, ha tålamod att vänta en säsong för att ta guld året efter. De väntar dock inte fyra år i samma förening på en ungdomssatsning där ungdomarna i fråga har 2- eller 3-årskontrakt och likförbannat lämnar som Bosman när de blivit tillräckligt bra.

    SvaraRadera
  6. tack för dina torsdagskrönikor, alltid läsvärda!

    SvaraRadera
  7. Bara Wernbloom får ordning på passningarna så är det lungt, han försökte med snygga yttersidor förra säsongen, istället för enkla pass. Han har sett för mycket på tv helt enkelt. Kommer Seb hem så kan vi lika gärna värva Jimmy och Seb Henriksson också. Aldrig mera Seb!!!

    SvaraRadera
  8. Att tro att Wernbloom ersätter Kihlberg är väl sådär realistiskt. Helt ofattbart vad våra unga grabbar blir bra mellan säsongerna. Visst ska vi slussa in unga spelare men det måste finns lite mera verklighetsförankring annars kan vi lika gärna spela med U-laget om de är så duktiga. Det blir billigt också samt att vi kan skryta med vår fina ungdomssatsning.

    SvaraRadera
  9. Helt ofattbart vad kihlberg är bra också då eller? Snacket om Gsutav är ganska lit överdrivet då han inte gjort många matcher från start men Wernblom har trots altl varit ordinarie trots att han inte rosade marknaden på slutet. Att unga spelare som slår igenom med duner och brak får en lite svacka är dock inte speciellt ovanligt som erikeb skrev har kanske Pontus försökt lite svårare vägar än nödvändigt, kanske gått på kurs hos Dennis som efter sitt genombrott mot ganget började envisas med allt försöka slå yttersidor säsongen efter. enligt mig är det inte helt negativt visar att spelarna vill vara fantastikst bra spelar och försöker vara det, just detta är faktiskt en förrutsättning att bli riktigt bra även om det får vara med måtta! Hade det sedan varit fi**or som envisats med dessa passningar hade det vait värre med dennis och pontus är spelare som knappst förtjänar det epitetet.

    SvaraRadera
  10. När det gäller Pontus så skedde det som är brukligt. Säsong två skall ha åtminstone en tung period. Går Pontus enligt "mallen" får vi le mycket 2007.
    Den enda faran gällande Pontus är att någon klubb i europa kan betala för bra. Så han inte blir kvar i IFK Göteborg.

    Den killen går inte av för hackor. Det blir med glädje jag skall mysa av hans framfart på Ullevi. Våra andra unga grabbar som Andres och Marcus.B kommer även de att höja sig. Det är den här säsongen som gör grabbarna till män!

    SvaraRadera
  11. " Anonymous said...

    Tycker inte riktigt som dig Erling, jag tycker du drar det för långt när du bara vill satsa på de unga som finns i den Blåvitta organisationen idag...
    7/12/06 14:43"


    Tror vi tycker ganska lika ändå. Men nånstans vill jag ändå behålla den där drömmen om att det är vi som ska få fram stjärnorna och sedan få bra betalt för dem, istället för att tvingas köpa dyrt från andra klubbar.

    Sen är det klart att det kan vara nödvändigt också att värva spelare i "mogen" ålder för att spetsa till det lite. Det är just dessa som kallas för "Zidanes". Men då snackar vi om folk med rätt karaktär i rätt ålder (~25-30), och inte några 30plussare utan någon motivation kvar. Där finns dock också undantag, alltså de somk har motivationen kvar, exempelvis Alex. Kihlberg hade det inte och därför ryker han nu.

    Det besvarar också "Anonymous 7/12/06 15:52". Alltså ha gärna kvar äldre spelare, men de måste de också vara tillräckligt bra och motiverade för att vara värda att ta efter.

    SvaraRadera
  12. varför skulle gustav svensson starta på innermittfältet? vi har ju värvat eldin som, före han hamnade i konflikt med hif, var ordinarie offensiv innermittfältare, och dessutom har vi kvar wernbloom. de två borde väl vara givna?

    2007:
    bengan
    adam-bjärsa-sigurd-vem som helst förutom hjalmar
    alex-wernbloom-eldin-vasquez
    sella-mourad

    SvaraRadera
  13. Ingen kommer sakna Kilhberg. Kilhberg var trots allt navet i det lag som rasade samman totalt i höst, mycket sämre insats som mittfältsgeneral kan man inte få än när hela spelet bryter samman.

    SvaraRadera
  14. hade wernbloom spelat lika bra som på vårsäsongen även nu i höst så hade han varit jävligt svår att hålla kvar.

    SvaraRadera
  15. "Den enda faran gällande Pontus är att någon klubb i europa kan betala för bra."

    En konstig mening kommandes från en supporter till det lag som gång efter annan släpper lovande spelare för kaffepengar.

    SvaraRadera
  16. Våra värvningar hitills är inga Zidanes direkt va?

    SvaraRadera
  17. 7/12/06 18:10 JE said...

    För bra betalt till Pontus avsågs i min kommentar.

    SvaraRadera
  18. kihlberg och wernbloom har ju inte samma speluppgifter öht..

    WB skall upp och stångas och löpa i djupet. kihlberg har varit en rensare typ.linderoth.

    eller som BoJo sa till anders.linderoth, på min tid var den defensiva mittfältaren idioten i laget.

    SvaraRadera
  19. "kihlberg och wernbloom har ju inte samma speluppgifter öht..

    WB skall upp och stångas och löpa i djupet. kihlberg har varit en rensare typ.linderoth."

    Mjo, men pontus är väl tänkt att agera tvåvägsspelare, som håkan brukade göra (och tidvis tillsammans med rehn, som hade en uttalat offensiv roll). jag har svårt att tro att vi kommer att satsa på någon linderothroll varken för pontus eller någon annan, utan ett mer offensivt lagt mittfält, där pontus dock tar ett större defensivt ansvar (som håkan) och den andra innermittfältaren går mer offensivt (som rehn).

    SvaraRadera
  20. mmm, det ska bli jäkligt spännande att se vad rehn kan tillföra, vi borde ju verkligen kunna få fram ett riktigt bra mittfält med både mild å rehn på KG...

    För övrigt borde det vara hög tid att införskaffa en ny zidane nu, alex hänger inte med hur länge som helst och när han försvinner så försvinner också så väl kvaliteten som erfarenheten. dessutom försvinner den siste som minns hur riktig pytt smakar...

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.