2006/12/07

Stoppa rivningen av Gamla Ullevi!

ARENAN Nyligen beslutade Göteborgs kommunfullmäktige att avsätta 180 miljoner kronor för att bygga en ny fotbollsarena i Göteborg, en arena som ska ersätta den gamla och slitna klenoden Gamla Ullevi. I vanlig Göteborgsanda har de olika parterna i frågan under en lång tid diskuterat hur den här arenan skall se ut. I den "vanliga Göteborgsandan" har hela processen likt en EU-remiss avhandlats bakom lyckta dörrar där den inbjudna eliten haft information och där den tiotusenhövdade publiken inte fått reda på vad som skett.

Den före detta styrelseledamoten i Supporterklubben Änglarna, Anders Almgren, som hoppade av Änglarnas styrelse i protest mot att diskussionerna kring den nya arenan fördes bakom lyckta dörrar istället för i offentlighetens ljus, gick på torsdagen (7/12) ut i ett upprop på fotbollshemsidan Svenskafans.com för att få till mer pengar till arenabygget här i stan.

Almgren har som representant för Supporterklubben Änglarna tidigare varit en av de få med tillträde till information från Alliansens fotbollsklubbar (IFK, Öis, Gais) och byggherren HIGAB om hur arenaprojektet utvecklats. Någonstans har det brustit och det riktigt rejält. Nu börjar HIGAB:s slutgiltiga planer för arenan att klarna och då gick först Supporterklubben Änglarna ut med en skarp kritik på sin hemsida mot arenans planerade utformning för att följas upp av den avhoppade tidigare styrelseledamotens upprepning av en likartad kritik.

Det är allt från dåligt planerade entréer in till läktarna, väldigt små nedre läktaretage, avstånd mellan läktare och plan, gångar framför publiken och så vidare som nämns i Almgrens massiva kritik. Undermåliga kioskfaciliteter, inga barer och restauranger utan simpla kiosker där korv och bröd förväntas vara fotbollssupporterns enda behov planeras i dagsläget. Arenabyggets nuvarande plan ger en sur försmak till oss tiotusentals Göteborgare som vill se Gamla Ullevi bytas ut mot en ny och modern fotbollsarena. En arena som lyfter stadens fotboll och inte sänker den till en undermålig nivå som till och med lilla grannen Borås kan se ner på med sin nybyggda "Borås arena".

Almgren själv skriver i sin kritik att: "Den arena som nu ligger på ritbordet, är i mina ögon inte tillräckligt bra. Den håller en standard som åtminstone som jag ser det motsvarar en arena byggd på 80-talet." Evenemangsstaden Göteborg kan inte tillåta att ett nybygge av en fotbollsarena, år 2007, från startskottet blir ett kapitalt misslyckande. Då ingen annan verkar göra någonting åt den uppkomna situationen uppmanar jag den fotbollsintresserade Göteborgspamp som faktiskt kan få saker att sättas i rullning.
Göran Johansson, det är dags att agera!
Vill du sätta avstamp i Göteborgspolitiken under din avslutande mandatperiod ser du nu till att den nya fotbollsarenan får tillräckliga resurser för att inte vara totalt förlegad och uruselt planerad innan det första spadtaget ens satts i marken. Någon måste stoppa att hundratals miljoner spenderas på en arenaprodukt som i bästa fall är undermålig och som i nuläget kritiseras av alla utanför den bastuklubb i Göteborgseliten (fotbollsklubbarna inkluderade) som tycker att den nuvarande planen är bra. Någon måste se till att Göteborgs enorma grupp av fotbollssupportrar (och väljare, glöm inte det) inte ska behöva vistas på en undermålig och lågkvalitativ arena de kommande decennierna.

Att IFK Göteborg, Gais och Öis fullständigt har misslyckats med lobbyarbetet gentemot och informationen till Göteborgs Kommun är alldeles uppenbart till och med för en enkel lekman. Att man i god ro gick med på att låta kommunen klubba igenom en kostnad på projektet till 180 miljoner kronor när man inte visste vilket horribelt budgetbygge dessa pengar skulle resultera i är väl inte annat än tjänstefel av alla inblandade representanter. Men även om belsutet rent formellt är taget så blir det allt klarare för oss fotbollsfans, i samband med att mer och mer information kring projektet blir offentligt- att den plan som idag finns för en ny arena, redan innan startskottet bär en tung fiaskostämpel på sig.

Nu återstår bara att se vem, om någon, som har ambition nog att försvara Göteborgs ställning som ledande evenemangsstad genom att öppna för tillskott av pengar till det nya arenabygget.

Vi kräver att rivningen av Gamla Ullevi stoppas tills en ordentlig finansieringslösning finns tillhanda och en öppen process för ett nytt arenabygge inleds. När Alliansföreningarna vill hasta fram första bästa halvmesyr är det av yttersta vikt för oss tiotusentals Blåvita, Öisare och Gaisare- att arenan byggs så att den blir något vi alla kan vara stolta över, inte något vi måste skämmas för. Det är trots allt vår hemvist de kommande 30, 40 kanske 50 åren.

Stoppa rivningnen av Gamla Ullevi innan det är för sent!

//Markus Hankins
Redaktör och grundare av Baraben.com
Sveriges största supporterblogg om fotboll med över 40 aktiva skribenter.

34 kommentarer:

 1. Bästa inlägget på denna blogg på ett väldigt bra tag även om jag motsätter mig många av dina tankar.

  När får klubben del av pengarna i Supporterfonden? Vad händer med fonden efter det?

  /Mackan

  SvaraRadera
 2. När får klubben del av pengarna i Supporterfonden? Vad händer med fonden efter det?

  När ett år är passerat, i Mars/Aptil 2007 har de sagt hela tiden. Fonden kör väl vidare på ett nytt år/säsong efter det...

  SvaraRadera
 3. Personligen tror jag att det bästa vi supportrar kan göra är att på något sätt göra sina röster hörda antingen genom en hederlig mail/brevbombning, en protestmarch i UG style, ringa upp lokala medier som kan få 'civila' att bry sig.(Har hört att namninsammlingar på internet är populära nuförtiden, vet inte hur verkningsfulla de är dock)

  Helt enkelt säga ifrån så att pamparna måste lyssna.

  /Lundquist

  SvaraRadera
 4. Förstår inte varför hela arenan ska finansieras helt och hållet av kommunen. Stadens tre största klubbar ska tillsammans bygga en ny arena. Med sponsring till denna kommer man nå ut till i princip samtliga av stadens fotbollsfans och övriga fotbollsbesökare. Måste ju finnas enorma möjligheter att få fram företag som är villiga att bidra med finansieringen.

  SvaraRadera
 5. Kurt Olsson2006-12-08 00:40

  Måste ju finnas enorma möjligheter att få fram företag som är villiga att bidra med finansieringen.

  Då måste det ju finnas en gnutta till entreprenörskap hos folket på KG också, just nu är dom FULLT UPPTAGNA med att göra det mysigt på nya ullevi under 2007, nya arenan är inte så viktig.

  SvaraRadera
 6. Vårt missnöje måste fram till KG och till media.

  Tillsammans med de två andra allianslagens supportrar måste vi kunna se till att våra röster blir hörda, för de kan väl inte heller vara nöjda med hur Alliansparken ska se ut?

  Vi måste samarbeta med Öis- och Gaissupportrarna för att göra våra röster hörda hos våra klubbledningar och hos kommunen! Det är ju trots allt oss som arenan är till för.

  SvaraRadera
 7. Skriver under på allt. Protestmarscher, upprop, ALLT för att stoppa det här katastrofbygget.

  SvaraRadera
 8. Bygg ett stort jävla Ikea, intill ikea ligger en stor fin fotbollsarena. Allt vad namn och skit heter tillfaller ikea.


  Så klart, nu har jag löst det!

  SvaraRadera
 9. FD Elitspelare2006-12-08 01:10

  Disco/ Starta en namninsamling med texten:

  Stoppa rivningen av Gamla Ullevi!

  Arenabyggets nuvarande plan ger en sur försmak till oss tiotusentals Göteborgare som vill se Gamla Ullevi bytas ut mot en ny och modern fotbollsarena. En arena som lyfter stadens fotboll och inte sänker den till en undermålig nivå som till och med lilla grannen Borås kan se ner på med sin nybyggda "Borås arena".

  Det är allt från dåligt planerade entréer in till läktarna, väldigt små nedre läktaretage, avstånd mellan läktare och plan, gångar framför publiken och så vidare som nämns i Almgrens massiva kritik. Undermåliga kioskfaciliteter, inga barer och restauranger utan simpla kiosker där korv och bröd förväntas vara fotbollssupporterns enda behov planeras i dagsläget.

  Vi kräver att rivningen av Gamla Ullevi stoppas tills en ordentlig finansieringslösning finns tillhanda och en öppen process för ett nytt arenabygge inleds. När Alliansföreningarna vill hasta fram första bästa halvmesyr är det av yttersta vikt för oss tiotusentals Blåvita, Öisare och Gaisare- att arenan byggs så att den blir något vi alla kan vara stolta över, inte något vi måste skämmas för. Det är trots allt vår hemvist de kommande 30, 40 kanske 50 åren.

  Stoppa rivningnen av Gamla Ullevi innan det är för sent!


  Mottagare: Göteborgs kommun, HIGAB, GAIS, IFK Göteborg & ÖIS.

  Rubrik/Beskrivning: Stoppa rivningen av Gamla Ullevi!

  SvaraRadera
 10. Charles Banan2006-12-08 01:20

  Riktigt viktigt och bra inlägg. Jag hoppas verkligen att de som fattar besluten läser igenom kritiken och tänker igenom arena bygget ännu en gång.

  SvaraRadera
 11. Bra initiativ!
  Arenan är en panikreaktion på Boråsarnas ekonomibygge.
  Bygg en arena värdig Göteborg och Änglarna.
  Bygg rätt från böjan, tills dess kan vi uthärda ett par säsonger till på Gamla.

  SvaraRadera
 12. Ryktas att IFK skall dela försäljningsintäkterna (kiosk, restauranger mm) med övriga alliansklubbarna även när försäljning sker på IFK-match.

  SvaraRadera
 13. Word som fan Frankie!

  SvaraRadera
 14. Bra att det börjar koka lite i leden nu. Jag är dock inte förvånad över bygget. Det krävs ingen raketforskare för att förstå IFK:S samt dess arena representant är rejält sammanflätade.

  Det var faktiskt så att det funnits alternativ och folk ifrån IFK ledning som kritiserat detta men det är nu borta (ej MP).
  /Fredrik

  SvaraRadera
 15. Hellre spel på Gamla än ett halvmesyr till nybygge.
  Varför kan man ALDRIG bygga riktigt bra här i Göteborg.
  Scandinavium är helt OK men vilka arenor finns det sedan?
  Åk till Köpenhamn-titta på parken-åk hem och rita-bygg något som är bättre!
  Parken är i grund och botten en gammal arena som moderniserats och nu skall vi bygga en arena som säkert får stå minst lika länge som Nya dvs över 50 år!
  STOPPA rivningen!!!!

  SvaraRadera
 16. KRÄV offentlig kommentar av IFK GÖTEBORG, vad deras vision är av de som skall byggas, de kan ju inte gärna ljuga om något som kommer finnas besvisligen om 2 år!

  Är arenan som herr Almgren skriver, då kan det IFK spela i superettan, så vi har samma satsning på båda PLANEN!

  DDR here we comes

  SvaraRadera
 17. Göta Tunneln

  Pris 3,2 Miljader!

  SvaraRadera
 18. Låter som att bästa alternativet är att fortsätta på Gamla Ullevi, tyvärr!!!!

  SvaraRadera
 19. Frankie: Om du skulle iscensätta en blockad av Gamla Ullevi samma dag som de första grävskoporna dyker upp, så skulle jag och många andra sluta upp bakom dig!

  SvaraRadera
 20. vart e bildtävling semifinal 2

  SvaraRadera
 21. Det kanske vore bra med ett kvartsamtal med vissa herrar.
  Blir så trött på denna pissarena

  SvaraRadera
 22. det är synd att att inte klubbarna var mer intresserade av detta.
  http://expressen.se/index.jsp?a=228601

  SvaraRadera
 23. Blockad, kvartsamtal! Allt för att få detta stoppat.

  SvaraRadera
 24. Svennebanan2006-12-08 11:53

  Stena Arena

  jag läste i tidningen för nån vecka sen att den nya bossen på stena fastigheter sökte bra investeringsobjekt, kan inte de pytsa in en lika stor del som kommunen? då skulle vi ju komma upp i över 300 mille, nästan en tiondel av vad nya råsunda beräknas kosta!

  SvaraRadera
 25. Det tragiska är ju att den här arenagruppen har varit på studiebesök på några av världens bästa arenor (Allianz Arena och arenan i Dortmund). Att se hur tyskarna bygger sina arenor och sedan presentera ett arenaförslag som är sämre och sämre gör ju att man undrar varför det skall åkas på flotta resor om inte gruppen fattar det är allvar (att de måste ge oss en bra arena med pub och andra faciliteter). Kan de inte leverera en bra arena borde pengarna för resan betalas tillbaka. Att de inte löst finansieringen innan är också skandal. Hade de inte 300 miljoner från början att bygga för? Varför har budgeten skurits ner med 120 miljoner? Varför göra något halvbra?

  SvaraRadera
 26. ljungrenius

  Budgeten var från start 180 miljoner + ytterligare ca 50 milj för kommersiella lokaler. De senare är så att säga en del av byggets gatuplan och på så sätt en del av arenan, men de pengarna gör inget för att vi ska få en bättre standard inne på arenan.

  SvaraRadera
 27. Varför inte satsa på en 25000 arena med utfellbart tak för en fyra till femhundra miljoner.stoppa rivningen.

  SvaraRadera
 28. Varför inte satsa på en 25000 arena med utfellbart tak för en fyra till femhundra miljoner.stoppa rivningen.

  SvaraRadera
 29. Jag tycker att Borås arena är ett snålbygge, vad kommer då inte denna arenan att bli?

  SvaraRadera
 30. Först tjatas det i år ut och år in om att bygga en ny arena. Och när ni äntligen sätter igång så vill ni inte ha den och det blir pannkaka av alltihop men till en jättedyr kostnad.
  Mest patetisk är Göran Johansson som kände sig tvingad att kasta fram Arena-bygget i media, som i stort set klart, samma vecka som vi invgde Borås Arena för att själa uppmärksamhet. Det var 1.5 år sedan (för övrigt lika lång tid som det tog för oss att bygga arenan)och fortfarande har i princip ingenting hänt. Patetiskt av Göteborgs politiker och klubbar och trist för fans.

  SvaraRadera
 31. Så går det med sossar vid makten.

  Den enda vettiga lösningen är att kommunen upplåter mark och klubbarna får ordna sin egen finansiering.

  SvaraRadera
 32. Marcinho said...

  Så går det med sossar vid makten.


  Vafan har det med saken att göra? Det är ju knappast Sossarnas ansvar att springa IFK;s ärenden utan kommunens. Blåvitt är de som har misslyckats totalt med att kräva vad "vi förtjänar". Jävla klåpare på Kamratgården.

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.