2006/12/28

Det blåvita publiksnittet- kan det dubblas?

GÄSTKRÖNIKA IFK Göteborg är Sveriges populäraste och framgångsrikaste lag genom alla tider. Vi har ett konstant publiksnitt på runt 10.000 och det är mycket tack vare derbyn mot Öis och nu även Gais som håller siffrorna uppe, trots att derbypubliken har minskat det senaste. Men ärligt talat? Borde inte ett lag av Blåvitts kaliber ha ett mycket högre publiksnitt?

Med Blåvitts tradition och historia, stadens storlek och det faktum att man även är Sveriges populäraste lag så borde man väl nästan ha det dubbla på varje match? Nu vet jag att vi har spelat på Gamla Ullevi och det är väl inte direkt den attraktivaste arenan i fotbollsvärlden men ändå? Alla gnäller kring att det på Nya Ullevi är långt till planen och det blir dålig stämning med mera. Men se till at fylla ut de 27.000 platserna det kommer bli nästa år då? Vad gör exempelvis AIK som inte vi gör? Vi har ändå många fördelar i Göteborg. Jag själv bor i Uddevalla cirka en timme från Göteborg. Det är inte långt från centralstationen till något av Ullevi:erna. Det passar perfekt att ta bussen eller tåget ner till Göteborg och hem lika smidigt utan problem. Men varför gör inte fler som jag?

Nu när IMG är med oss och skall jobba med marknadsavdelningen så hoppas jag inte bara att det är för att ragga sponsorer utan även att hjälpa oss att marknadsföra oss bättre. Mer publik ger mer utrymme i media och mer utrymme i media betyder större intresse för sponsorer fler/större sponsorer betyder mer pengar , mer pengar betyder bättre ekonomi som betyder höjda löner som i sin tur betyder att man kan locka hit bättre spelare och förhoppningsvis bättre resultat.
Om man nu vill tillbaka till Europa och spela dem stora matcherna igen så krävs det en början. Den nya arenan är ett steg på vägen, nu gäller det bara att fylla den till sista plats på VARJE match! Det skall vara fest att gå på blåvitt! Efter det hoppas jag att arenan blir för liten för oss så vi verkligen visar vem som är storebror i stan! Så förhoppningsvis vi kan bygga våran egen arena.

För att öka snittet hoppas jag att man kan göra det attraktivare för kvinnor att gå på fotboll. Är det så att kvinnor kräver mer än en plankhög att stå på? Jag tror det, därför kan kanske snittet gå upp nästa år när vi spelar på "moderna" Nya Ullevi. Ett snitt på 15.000 nästa år låter det orimligt? Inte i mina ögon, inte om alla drar sitt strå till stacken.

Väl mött på Nya 2007!

//Christoffer Augustsson, 16 år och Stolt Ängel!

Vill du säga DIN åsikt om Blåvitt eller fotboll?
Maila dina tankar till kontakt@baraben.com...

21 kommentarer:

 1. Kloka ord ifrån en 16 åring. Själv tror jag faktiskt att publiksnittet kommer sjunka 07.

  SvaraRadera
 2. Det blir inte guld nästa år!2006-12-28 14:58

  Jag tror att publiksnittet nästa år beror helt på hur det går i allsvenskan för oss. Ligger vi i absoluta toppen och spelar "rolig" fotboll så kommer marginalarna.

  SvaraRadera
 3. Nu när IMG är med oss och skall jobba med marknadsavdelningen så hoppas jag inte bara att det är för att ragga sponsorer utan även att hjälpa oss att marknadsföra oss bättre. Mer publik ger mer utrymme i media och mer utrymme i media betyder större intresse för sponsorer fler/större sponsorer betyder mer pengar , mer pengar betyder bättre ekonomi som betyder höjda löner som i sin tur betyder att man kan locka hit bättre spelare och förhoppningsvis bättre resultat.

  riktigt så enkelt är det inte - men visst..

  SvaraRadera
 4. Med toppstrid i allsvenskan och ny arena så tror jag man kan komma upp i 15000 (vi hade iofs 14000 2004 men det berodde på ett hypat derby och en toppmatch mot MFF på Nya).
  Tror det finns en stor potential i orterna runtomkring. Räknar vi in allt folk från Uddevalla till Alingsås och Falkenberg så har man väl nästan en miljon människor?

  SvaraRadera
 5. Alla ska gilla Blåvitt också, hehe. Glöm inte det.

  Bra krönika annars

  SvaraRadera
 6. Finns inte en chans att snittet kommer höjas nästa år om inte drastiska åtgäder kommer ske.
  Det bästa som kunde hända var att Öis och BKH åkte ur. Derbyt mot gais borde locka stort. Det räcker med 2 derbyn per år. Vi har ändå ellos och HBK som ligger nära.

  SvaraRadera
 7. Ett alternativ kan vara att halvera priserna (eller motsvarande) och satsa på mer aktiviteter kring matcherna som kan generera intäkter.

  SvaraRadera
 8. mkt bra inlägg/artikel hur man nu säger ! ja absolut så lär det komma fler folk, har dock 52 mil och var på 9 matcher i fjol, en del bortamatcher med närmasre avstånd dock.

  SvaraRadera
 9. Bra skrivet Uddevalla.

  En sak som jag inte förstår är hur lite man ser av blåvitt som klubb (läs spelarna) utanför matcharenan. Ett exempel på en klubb som drar grym nytta av sina spelare är Ajax. I deras kontrakt står inskrivet vissa åtaganden som de ska uppfylla. Alltifrån autografskrivningar på köpcenter till att beöka sjukhus och inte minst skolor för att träffa "gamla" och ragga nya fans. Jag menar inte att SnyggeBengan och co ska dra runt som ett gäng ambulerande clowner.
  Men det skulle kanske inte skada att dra lite nytta till klubben på ett sånt här sätt. Både och gratis (och vill jag tro) effektivt. Tack för ordet.
  /Larsa

  SvaraRadera
 10. Vet inte vad jag skall tro? Tycker faktiskt att man måste till att börja med spela en mer attraktiv fotboll. Kollar på enormt mycket fotboll från många olika ligor. Och jag fattar att Blåvitt inte kan mäta sig med de stora ligorna. Men man måste ju kunna bjuda på en bättre underhållning? För inte spelar man någon gladfotboll? Och vinner man då inte ligan på 10 år och dessutom inte bjuder på något extra så tröttnar ju många att betala dyra pengar? Sen finns det väl många fler orsaker? Men jag tror att grunden till att folk skall komma till matcherna är att man spelar en mer attraktiv fotboll. Måste bli mer tempo i passningarna. En bättre variation i spelet. Måste ju ha lite spelare som kan bjuda på något extra. Många matcher i år har ju varit under all kritik underhållningsmässigt. Och då kommer inte de allmänt fotbollsintresserade och kollar. Det måste bli roligare att se Blåvitt spela. Och man borde köpa någon spelare som kan bjuda på det där extra. Tror inte Blåvitt slog in en enda frispark direkt i mål på hela säsongen? Man måste ju kunna ha en spelare som kan skruva över muren i mål? Tycker det saknas en hel del teknik och snabbhet i dagens Blåvitt. Skulle troligtvis kunna hålla på hur länge som helst? Kan bara hoppas att de nya tränarna inför ett mer varierat anfallsspel.

  SvaraRadera
 11. "Räknar vi in allt folk från Uddevalla till Alingsås och Falkenberg så har man väl nästan en miljon människor?"

  har läst nånstans av "pendlingsområdet" runt göteborg innefattar omkring 1,5 miljoner personer, så om siffrorna kring ifk:s popularitet stämmer så finns det gott om publik att ta från.

  "Tycker faktiskt att man måste till att börja med spela en mer attraktiv fotboll."

  det skulle ju onekligen vara trevligt, men att det skulle ha med publiksiffrorna att göra köper jag inte. framgångar och trogna supportrar är generellt det som gör att man får mycket publik. titta på aik t.ex, dom har ALDRIG spelat rolig fotboll, men dom har alltid bra med publik och i år när det gick bra så fick dom kanonsiffror.
  vi kan hata dom hur mycket vi vill, men av nån anledning lyckas dom.

  SvaraRadera
 12. Tror en del har att göra med image också! Blåvitt måste bli mer city och mindre kranskommun. Ett coolare blåvitt med andra ord. Strategiskt så lämnar ju blåvitt hela city området öppet för gais att ta "marknadsandelar".

  SvaraRadera
 13. Självklart behöver man inte spela en attraktiv fotboll om man vinner allsvenskan år efter år. Då kommer ju säkert en hel del folk ändå? Nu spelar vi varken attraktiv fotboll eller vinner allsvenskan och då stannar många hemma. Det gäller ju att få fler folk till matcherna. Och då tror jag att man måste bjuda på mer underhålning på planen. Har en hel del bekanta som gillar fotboll. Men dom väljer att se andra matcher en Blåvitts. Varför? Dom anser att Blåvitt spelar en tråkig fotboll. Dom tycker det saknas profiler i laget som kan göra något extra värt att gå på matchen. Och jag är beredd att hålla med. Jag hade inte heller betalat pengar för att se Blåvitt om jag inte hade varit ett stort fan av Blåvitt.

  Jag tycker man begära mer undehållning av en klubb som Blåvitt. Man spelar inte som ett topplag. Man agerar ofta som ett bottenlag. Man väntar på motståndarnas misstag. Vi har ju problem mot bottenlagen. Vi har inget eget spel och kan inte föra matcherna mot de sämre lagen. Och i allsvenskan borde man ha råd att satsa på en attraktiv fotboll och ändå ha chans på guld?

  Vi snackar ju om hur vi skall få folk till matcherna. Och det är väl bara att inse att Blåvitt inte har de bästa spelarna eller det roligaste spelet? Bra spelare står inte längre i kö för att komma till kamratgården. Fnns andra klubbar som satsar mer och är ett bättre skyltfönster mot europa? Blåvitt måste bli bättre på mycket. Man behöver inte bara bli attraktivare på planen utan också utanför. Känns som draget och magin runt laget Blåvitt försvunnit? Som någon tidigare sa. Spelarna måste ut och synas. Alla måste hjälpa till och få klubben intressant.

  SvaraRadera
 14. 28/12/06 15:22
  Hur är det då? Tell us great hero, but please make it brief...

  SvaraRadera
 15. Allt beror på resultaten. Alla lag får mycket publik när det går bra. Grejen är att vi borde kunna ha iaf 12000 varje match..kan Indianerna så..
  Alltså, bygg tak på nya arenan så den kräsne väderkänslige Göteborgaren kan tänka sig att bli fotbollssupporter till stans största lag.

  SvaraRadera
 16. Ett stort problem som jag ser med blåvitt är att det inte finns nån 'hause' kring klubben, vi har inga lokala profiler som knatar omkring på stan i blå/vit halsduk osv. (gajsarnra har ju om inte håkan) det är liksom inte 'cool' att vara blåvit... Som jag tolkade det nån sa; det är för mkt torslanda-bönder och för lite city-folk...

  SvaraRadera
 17. Jag, Homer & Borat2006-12-29 22:27

  vad är det för fel på bönder? Sverige består ju av 99% bönder..resten e ju gay!
  :)

  SvaraRadera
 18. eftersom Hudds säger det jag skulle sagt så.. skiter jag i det..

  SvaraRadera
 19. Var inne på IFK Göteborgs hemsida och där önskade dom gott nytt år. Fick en del viktiga datum så som första träningsmatchen osv. Sen avslutade dom med att guldet skall hem till Göteborg. Det har dom väl sagt ett tag nu? Men när skall dom säga hur det skall gå till? Att snacka om guld är ju lätt. Det kan ju Trelleborg och Gefle också göra om dom vill sätta onödig press på laget. Tycker faktiskt det börjar bli pinsamt att snacka om guld utan att man motiverar hur det skall gå till. Och nyförvärven är för mig osäkra kort. Är ingen som presterat något på hög nivå. Visst hoppas jag också att det skall vara årets fynd. Men för mig är inte laget starkare på pappret i år en förra.

  Köpte GT imorse. Kunde läsa en del om ÖIS och Gais men ingenting om Blåvitt. Känns som det inte händer mycket inom Blåvitt? Är dom klara och nöjda med spelartruppen? Om inte. Vad söker man efter för spelare? Vilken position och egenskaper hos spelare är intressanta för Blåvitt? Finns det någon som vet?

  SvaraRadera
 20. En vänsterback borde vara högprioriterat, men känns som att Håkan fortfarande litar på Hjalmar(Tyvärr)...
  En annan position borde väl vara defensiv innermttfältare, och nu när Arneng inte är så het längre, vem kan man vara ute efter då?
  En till mittback skulle inte skada heller...
  Och en anfall...nej, vänta nu, det var där vi hade 3 man för varje position...

  SvaraRadera
 21. Runt 10 000? Det hade vi i Superettan. Blowit är inte Sveriges populäraste lag, längre. Ni börjar likna Halmstad och Öster mer och mer. /AIK

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.