2011/03/21

Föraningar om framgång

KRÖNIKA. Det är märkligt, men det känns nästan provocerande att skriva det här, så som den allmäna opinionen kring vårt lag tycks vara. Jag tror nämligen att det kommer gå förbannat bra för Blåvitt i år. Det känns lite ensamt som optimistisk Blåvittsupporter. Men ju fler gaisare som formulerar dödsrunor åt oss, ju fler högröda och onyanserade forumsupportrar jag ser gasta om Jonas Olssons avgång innan vi hunnit spela om en enda poäng, desto mer övertygad blir jag. Blåvitt är med och slåss om titeln till sista spark i årets allsvenska.

På upptaktsträffen i dag sa Olsson som enda tränare att Blåvitt vinner SM-guld i år. De flesta andra tog chansen att i vanlig ordning lämpa över förväntningarna på Elfsborg, ett tacksamt lag får sådana uttalanden. Men Jonas Olsson vet vad som förväntas av honom och laget, han vet att besvikelsen var nära att nå bristningsgränsen efter förra årets misslyckande och att den funnit ny energi efter rader av förluster i träningsmatcherna. Han vet att laget den här säsongen spelar utan marginaler, att Blåvitt måste visa resultat redan tidigt under våren, annars är det uppenbart att förändringar i tränarorganisationen måste ske. Därför sa han det, vi vinner guld i år.

Jag vet att han tror på det, jag vet att laget tror på det, och jag tänker själv tro på det. Jag vet inte i vilken mån ni går och ser träningsmatcherna, eller om ni ens vill ta med i beräkningen att det är en handfull riktigt bra lag vi mött (utifrån ett allsvenskt perspektiv), men det jag själv sett är en högstanivå som jag inte sett hos Blåvitt på länge. Det hade varit skönt och tryggt för laget att dessutom få med sig resultaten eftersom det är det enda arga män bryr sig om. Resultattavlan har dock efter nittio minuter visat negativa siffror, det är jävligt trist, men det känns skönt att ha skitförlusterna avklarade innan själva tävlan början. Och det är ju det elitidrott handlar om, att prestera när det är tävling, samt när det inte är tävling förbereda sig inför tävling.

Det har hänt att jag fått en känsla när jag läst kommentarer och foruminlägg, att blåvita supportrar närapå önskar att Jonas Olsson ska misslyckas, bara därför att man hyser en sån avsky för honom. Att man önskar att det ska gå åt pipan av anledningen att man offrat så mycket stolthet i att dumförklara mannen med glasögon. Den egna hedern blir något viktigare än lagets bästa. Känslan kan vara överdriven, men tillräckligt påtaglig för att jag ska känna behov av att nämna det.

Med det sagt måste jag bara slutligen understryka det självklara. Om vi spelar lika dåligt under våren 2011 som under våren 2010, då måste det ske förändringar. En förlorad säsong är förlåtligt och till och med förståeligt om det efteråt i den historiska statistiken står där som ett undantag. Om det i sommar inte visar sig ha varit ett undantag, utan en tendens, då kommer jag också vilja se förändringar. Men att göra det innan tävlan, att göra det innan vi spelat om poäng, tycker jag är dåraktigt. Med knappt två veckor kvar innan premiär hyser jag istället en känsla. Jag känner föraningar om framgång.

18 kommentarer:

 1. Bra skrivit tycker jag och jag hoppas att vi går samman och stöttar vårat älskade Blåvitt nu istället för hojtande om avgångar. Jag börjar i alla fall känna den där goa pirriga känslan i magen och längtar till den 4 april.

  SvaraRadera
 2. Helt rätt och riktigt!

  SvaraRadera
 3. du är inte ensam!
  klart det blir sm-guld 2011!!!!!

  SvaraRadera
 4. Jag har precis samma känsla! Nu ställer vi oss bakom blåvitt alla vi som vill se blåvitt lyckas så kan detta bli en riktigt bra säsong. Om man inte tror på det, så kommer det inte hända!

  SvaraRadera
 5. jag har kritiserat jo som fan den senaste tiden vilket jag tycker han ska ha, men jag tycker ändå att vi ska ge det en chans, ge han till uppehållet på sej att mot bevisa oss alla! :)

  SvaraRadera
 6. Det är kul att de som ville att tränarna skulle avgå i somras sa "men ge honom säsongen ut" och sedan krävde avgång efter katastrofal höstsäsong sa "ge honom försäsongen på sig" och sedan krävde avgångar efter en katastrofal försäsong nu börjar snacka om att "ge dem till sommarn på sig"... Snacka om ryggradslösa kappvändare.

  SvaraRadera
 7. Skönt att att höra ett annat perspektiv som omväxling. Tack!

  Det kan bli guld och det kan bli skit. Så länge chansen finns att nå guld föredrar jag att fokusera på det.

  Bra sagt!

  SvaraRadera
 8. Jag har alltid gillat JO både som spelare och när han stod bakom Rehn.
  Men han använder sig av en retorik som i princip dumförklarar alla som försöker bry sig!
  Jag gillar inte arrogans, så är det bara!
  Jag tror heller inte laget tar livet av sig om han sågar spelet som presterades.
  En ledare skall vara lyhörd, tydlig och ta svåra beslut.
  Det gör inte JO!

  Om blåvitt vinner guld i år under Jonas Olssons inslagna retorik, kommer jag aldrig yttra mig igen!

  Men jag tvivlar oerhört på sådan ledarstil som JO använder sig av, därför är jag skeptisk till topplacering över huvud taget.

  Men jag vill, men jag vill, men jag villl uppriktigt ha fel !!

  Sadist

  SvaraRadera
 9. En sak är säker: Den 4e april står vi på GU och sjunger för fulla halsar fram vårt Blåvitt!

  SvaraRadera
 10. Härlig läsning - jag är så trött på allt jävla gnällande!

  Till och med omröstningen på Baraben, om man vill ha en krönika om varför JO får sparken. Hur kan så många se allt så svart kring blåvitt?

  @ Peter (19.07)
  Ryggradslösa kappvändare? Kontinutet är ganska viktigt, eller? Men det kanske viktigaste, vem ska ersätta?

  När man kommer med nyanserad kritik är det ok. Men när folk bara gnäller blir det jäkligt tröttsamt.

  SvaraRadera
 11. Bra skrivet, jag tror också på guld!

  SvaraRadera
 12. Det finns publiksiffror även på försäsongsmatcherna, ska väl inte vara så svårt att rota upp dem? Vad är det för insikter som drabbat dig och på vilka grunder? Vad är det för nivåer du sett som vi andra uppenbarligen inte sett? Är det Elmars styrka i närkamperna och snabba beslut som imponerar? Pär Ericssons målfarlighet? Jakobs någonting överhuvudtaget?

  Det här var den luddigaste smörjan jag läst i år. Nästan religiöst.

  SvaraRadera
 13. "Men att göra det (ge upp)innan tävlan, att göra det innan vi spelat om poäng, tycker jag är dåraktigt" Framförallt denna meningen är bra. Nu har föreningen bestämt sig för att fortsätta satsa på JO. Då ska vi för fan ge vårt fulla stöd till honom och laget!

  SvaraRadera
 14. Det hör till att gnälla lite innan säsongen börjar! Men jag börjar redan könna det i kroppen och räkna ner till säsongsstart nu! Jag vet i alla fall att jag kommer vara på plats. Och sedan dagen efter vara stolt för att jag inte har röst nog att hälsa på chefen!

  SvaraRadera
 15. Precis som jag också tänker, bevisa att han ska vara tränare för oss till sommaren och ge oss Guld till hösten då blir det en hyllning som hette duga!!

  ALLA TILL GU 4:e april

  SvaraRadera
 16. Starka lag med allsvenska mått mätt? Landskrona Bois och Qviding? Jo,tjenare.
  Kritiken handlar ju inte bara om försäsongen det handlar om att fjolåret var kasst och att försäsongen fortsatt på det spåret.

  SvaraRadera
 17. Gött! Det finns andra människor än de gnälliga sura människorna som gnäller livet ur sig på JO, JJ, HJ etc. Det finns nog en hel del faktiskt. Det är nog så att vi inte är lika tvungna att tjöta hål i huvudet på andra om våra åsikter.Till saken, jag har också sett en del matcher under försäsongen och jag håller med till fullo, vårt spel ser mycket bättre ut än det gjort på länge! Det kommer att resultera i mål och vunna matcher. Var så säkra! I år blir Blåvitt att räkna med.

  SvaraRadera
 18. Bra skrivet. Vi behöver börja tänka positivt nu. Jag är så jävla trött på allt jävla gnäll. Inklusive mitt eget gnäll i detta meddelande.

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.