2011/03/18

Är allt katastrof?

SMÅTT & GÔTT. Frågan är hysterisk, men enkel. Svaret? Ja. Allt är fan katastrof. Alla vill höra motsatsen, men jag tycker det är jävligt tillrättalagt att säga generella positiva saker som "det är lugnt gubbar, serien börjar snart och det är då det gäller". Alltså faktum är ju att det sistnämnda stämmer till punkt och pricka och det är även något jag har bloggat om tidigare i vinter här på BaraBen.com.

När allvaret börjat skiljs agnarna från vetet. Innan dess är allt en kuliss av förberedelser. En upptakt till premiärkvällen och publiken har ännu inte bjudits in, i bästa fall till meningslösa repetitioner. Men till dem har inte kritikerna fått några inbjudan. Så det kvittar liksom vad för galenskaper huvudrollsinnehavarna ställer till med, hur mycket de inbjudna skolklasserna än gapar och skriker på regissörens inkompetens.

Om det blir en smash hit på premiären är allt förlåtet. Om.
Men fram tills dess är allt naturligtvis katastrof, panik och kaos.

BaraBen.comBaraBen.comBaraBen.comBaraBen.com

För snart sex år sedan bildades BaraBen.com och under dessa år har vi sett en hel rad efterföljande sajter dyka upp, leva ut och oftast rasa samman efter någon säsong. Under den här perioden har vi även sett att det vi gjort många gånger blivit stilbildande för en supporterjournalistik och den fans-blogosfär som växt fram under åren. Så precis som de stilbildare vi försöker vara kommer vi under 2011 att försöka oss på ett flertal nyheter här på "Blåvitt-bloggen".

En av dem har varit att lansera helt nya profiler i webb-tv-magasinet Kanal Glenn under försäsongen. Nästa steg är att ge läsarna total makt över Frankie's krönika. Just nu kan du rösta på ett av två alternativ till krönika, i två vitt skilda – i detta fall rätt motsatta – inriktningar som du vill att jag ska skriva om i slutet av nästa vecka. Jag står för bägge dessa synpunkter som jag är beredd att leverera och kommer agitera för den sak ni röstat fram med brinnande passion. Så nu har ni all makt.

BaraBen.comBaraBen.comBaraBen.comBaraBen.com

Gais fans tar i vanlig ordning sig själva på alldeles för stort allvar. Nu har de med pompa och ståt förhandlat fram en deal med krogen Queens Head långt ner på Andra Långgatan, för att det ska bli deras officiella häng på matchdagar. Att Kings Head (vägg i vägg med samma ägare) under många år varit ett tillhåll för blåvita verkar inte bekymra dem det minsta. Linnéstaden är ju "Gaisland" enligt de grönsvarta. En oroad blåvit inne på Kings Head sa i helgen till mig att "kan inte ni på BaraBen göra något åt att Gais:arna ska springa omkring här nu?" och jag funderade på det i ett par sekunder. Sedan kom jag att den samlade grönsvarta truppen motsvarar ungefär en sektion på en Blåvitt-match, ja det kan vi la smyga med..? Blåvittfans som känner sig illa till mods av att Kings Heads ägare låter sin mindre systerpub bli ett Gais-hak då och då kan väl säga det till personalen där? Själv bryr jag mig faktiskt inte nämnvärt. Gais fans kan hålla till precis vart fan som helst, utan att det rör mig i ryggen.

"Det är ett fritt land", vi lever i.

Det ska dock bli intressant att se vilka effekter den här flytten har för Gais mytiska självskapade varumärke som bevarare av undergroundkultur bland fansen i stan. Hur många (utöver deras mindre skara av inflyttade hipstermodefans) skinnvästar som faktiskt passar in i miljön. En mediegaisare (kvinna, som går på ungefär 0,1 match om året) sa till mig här om dagen: "Det känns som Avenyfolket flyttat in på Kings head". Jag log och svarade: "Vänta bara tills Harry Hjörnes plats-folket kommit till rätta". Då blir det åka av. I alla fall på stripp-porrklubben som ligger vägg i vägg åt andra hållet. De lär gnida sina händer framöver och skratta hela vägen till banken. Ska väl även bli skönt för en del krogägare på Långgatorna som oroat sig över att hyrorna skulle höjas i takt med att alla porrbutiker/sexklubbar försvinner, en efter en.

Nu dyker ju en ny grupp upp som garanterat lär dra ner fastighetsvärden och marknadshyror till nya bottennivåer. Således ett stort grattis till Kellys, Sejdeln och Kings Head. Och strippklubben i samma hus som slår två flugor i en smäll.

BaraBen.comBaraBen.comBaraBen.comBaraBen.com

Blåvitt gör för närvarande reklam för tröjsponsorn Adidas kampanj "all in" på officiella hemsidan. Ni som inte sett kampanjen ännu kan kika på den här, där Leo Messi är i fokus i första hand:BaraBen.comBaraBen.comBaraBen.comBaraBen.com


TT kom med ett telegram: "Premier league-laget Fulham meddelade på onsdagen att klubbens arena Craven Cottage snart kommer att husera en staty av Michael Jackson.
”The king of pop” var god vän med Mohamed Al Fayed, fotbollsklubbens ägare.
– Michael Jackson var, och kommer för evigt att vara, speciell. Jag hoppas att Fulhams supportrar kommer att uppskatta att se världens bästa artist bland dem — de bästa supportrarna i världen, säger Al Fayed till Fulhams hemsida."

Seriöst, ska man skratta eller gråta?

BaraBen.comBaraBen.comBaraBen.comBaraBen.com

På officiella hemsidan har det kommit en och annan sporadisk rapport från träningslägret i Turkiet. Under den senaste träningsmatchen rasade hela live-rapporteringen ihop totalt och mängder med fans hörde av sig till oss på BaraBen, med olika grader av raseriutbrott. Men eftersom ryssar (!) har en annan känsla för det här med klubbmedier kunde många av oss se matchen livestreamad på nätet, bland annat här på BaraBen...

Det här med media har dock Blåvitt vari inne på nere i Turkiet.
"Efter drygt en och en halv timme är träningen över. Dusch och lunch väntar innan truppen gruppvis ska få en föreläsning om media."
Lite svårt att inte hånle lite åt humorn i det hela. Här har spelarna minsann fått lära sig om hur medierna fungerar och vilka tillrättalagda frågor man kan förvänta sig av sportjournalister. "Hur känns det", "hur är känslan i kroppen", "vad tänker du nu" och "hur ska ni göra för att vända detta", är alla därmed hanterade. De oerhört snälla och sävliga sportjournalisterna i Göteborg lär knappast ställa mycket mer aggressiva frågor än dessa.

Jag har varit på mängder av presskonferenser där reportrar, krönikörer och redaktörer inte ens har ställt dessa frågor. Oftast står eller sitter de flesta i rummet helt tysta och bara väntar in den information som tränarna matar dem med. Det är inte speciellt ansvarsfullt mot läsarna, mot fansen – som läser tidningar, webbsajter och följer rapporteringen på andra vis.


Men jag vädrar morgonluft. Något säger mig att "hur känns det" inte är en naturlig fråga efter Blåvitts första träningsmatcher, oavsett resultat. Vid seger mot Örebro känns frågan "hur lättade är ni", i alla fall lite mer logisk. Vid förlust kan det bli riktigt intressant att se hur de medietränade blåvita spelarna ska svara på frågorna som kommer. Om nu de sävliga reportrarna vågar fråga det som alla fans vill ha svar på...

BaraBen.comBaraBen.comBaraBen.comBaraBen.com

Blåvitt och Gais skall samarbeta lite mer inför årets derbyn. De senaste säsongerna har ju varit publika fiaskon med tomma platser på läktarna, något som ter sig helt obegripligt för dem som enbart ser på tidigare publikfester på Ullevi som underlag. Åter igen saknas diskussionen om de skenande biljettpriserna helt och hållet. I Göteborg sätter bara lagen ett pris från luften och förväntar sig att ingen skall klaga.

En liten fågel viskade dock att det är drygt 1000 kronor dyrare att köpa en klackbiljett till Blåvitt än vad det är att göra det till Helsingborgs matcher. Så tro fan att det finns något märkligt med prissättningen i hela Göteborg, inte bara hos Gais som jag (/vi på BaraBen) tidigare kritiserat skarpt. I förhållande till det som levereras i underhållningsvärde men även sett till arenans utbud och komfort så är biljettpriserna redan extremt höga.

Derbyupplägget kring Levande Sittplats/Tipsläktaren.

Samarbetet kring årets derbyn innebär dock något helt annat och det är att Levande Sittplats får se sig omringade av bortasupportrar (om de nu fyller sina sektioner) på hemmaderbyt. För till skillnad från tidigare (nya Gamla Ullevi)-derbyn så får bortasupportrarna hela tipsläktar-sektionen tilldelade sig redan på förhand. Därmed får LS bortasupportrar både under sig, som bredvid sig. Tidigare har det funnits sporadiskt med bortasupportrar bredvid LS, men inte en helt avdelad sektion.

18 kommentarer:

 1. Blåvitts biljettpriser är vansinniga i förhållande till andra svenska och tex tyska lags priser. I tyskland kostar det ofta 50 procent av priset i Sverige och de får fotboll på världsnivå och kan fylla jättearenor. I lilla Sverige höjer vi och höjer vi, tro fan att publikboomen dött ut.

  SvaraRadera
 2. håller med om att medierna känns rädda i den här stan. lagen (och speciellt Blåvitt/Frölunda indians) kommer jävligt lätt undan när det går uselt för dem. Är sportjournalisterna kompisar med lagledningarna eller?

  SvaraRadera
 3. Jag tycker att man borde ha som inom vissa lag i bandyn. Man sänker priset på matcher som man på förhand vet att de inte drar så mycket folk. På så sätt kan man lättare få fullt på samtliga matcher. T ex matchen mot Mjällby kan vara billigare än den mot AIK.

  SvaraRadera
 4. Till enskild match kostar en klackbiljett till IFK 180 kr, till GAIS 120. 120 känns klart rimligt.

  IFK får nog sigven tankeställare efter att antal årskort sålda i klacken för närvarande inte ens uppgår till hälften av förra årets.

  SvaraRadera
 5. vart fan röstar man då???

  SvaraRadera
 6. Ang. resultaten på försäsongen och huruvida det är katastrofchockpanik eller inte: Visst är det sant att spelet är viktigare än resultaten på försäsongen. Men... Skulle ni känna er övertygade om en maratonlöpare sa två veckor innan OS att "jag visserligen inte tagit mig runt hela banan än. Men det är ju försäsong, och jag ser positiva tecken i varje nytt försök. Häromdagen sprang jag jävligt snyggt första milen innan jag inte orkade springa mer. Och för nån vecka sen tog jag kurvorna väldigt bra. När det gäller nåt ska ni se att jag höjer mig det där lilla extra och presterar!"

  Nä, inte jag heller. Kan man inte få till det sista tredjedelen eller försvara sig mot hörnor sista kvarten när man möter Qviding eller Luch Vladivostok (eller vad dom heter) så kan man det inte när man möter ÖSK, MFF eller för den delen Syrianska. Det är helt enkelt inte förtroendeingivande att säga att "vi kommer skärpa oss när det gäller nåt". Om något så blir det svårare efter ett par torsk när 12000 fans börjar bua match efter match. Är det nångång man borde kunna spela ut utan press så är det när man möter Qviding. Som för övrigt är en mycket fin förening. I Superettan.

  /rant

  SvaraRadera
 7. anonym 19:46/ Det är en omröstning under chatrutan på sajten. Kollar du ens innan du frågar?

  SvaraRadera
 8. I LOVE GUYS

  SvaraRadera
 9. Vi kommer att ta över krog efter krog i Götet eftersom vi blir fler och fler och ni färre och färre. Passa er!

  GAIS är Götet

  SvaraRadera
 10. Hallå eller2011-03-19 01:01

  anonym 21:59/ Passa oss? Haha, passande att säga det just efter att ni blivit utsparkade från er stammiskrog för att det varit så mycket stök och skadegörelse där när ni varit på plats och förpassats till en sketen liten nystartad plastkopia på en engelsk krog längst in på andra lång...DÅ tycker du att det är läge att snacka om att ni blir fler och tar över? Haha, som Frankie sa, noll självinsikt där ja.

  SvaraRadera
 11. Är väl bara bra om GAIS har valt Queens Head till sin "officiella" pub, det måste ju rimligen innebära att de nu äntligen har insett att de helt enkelt inte har mer är något hundratal supportrar eftersom det inte går in så många mer på stadens kanske minsta pub...

  SvaraRadera
 12. "Själv bryr jag mig faktiskt inte nämnvärt. Gais fans kan hålla till precis vart fan som helst, utan att det rör mig i ryggen."

  Försökte du intala dig själv det här före eller efter du skrivit ytterligare en halv krönika om GAIS?

  SvaraRadera
 13. GAISGAISGAISGAISGAIS

  SvaraRadera
 14. 1000 spänn för ett årskort till GAIS klack för en ungdom.

  SvaraRadera
 15. Baraben är fascinerade av GAIS - med all rätt! Bläskit är bara en blek kopia!

  SvaraRadera
 16. Gais:arnas mindervärdeskomplex mot stora hemska stygga Blåvitt är ju helt jävla otroligt. Förstår ni att ni sitter och häckar på en blåvit supporterblogg och försöker intala alla hur stora och tuffa ni är? Förstår ni inte ödets ironi i detta?

  SvaraRadera
 17. Förstår du inte ironin i att nästan hälften av allt material på en blåskitig blogg handlar om GAIS? Vi förstår givetvis intresset men ni?

  SvaraRadera
 18. bygg en egen arena!

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.