2011/03/08

Jonas Olsson: "Jag tror vi har en chans att vinna, jag har en känsla!"

ÅRSMÖTE. Blåvitt hade som kanske bekant årsmöte under måndagskvällen. Mötet inleddes med ett käckt och inlevelsefullt föredrag fyllt av episoder av förre domaren Karl-Erik Nilsson, tillika karln som IFK backar då denne spås ta över efter Lars-Åke Lagrell. Nilsson förnekade inte att han var sugen på ett sådant uppdrag om han tillfrågas. Ordföranden Kent Olsson tog sen över och årsmötet rullade igång...

Undertecknad kladdade ner lösa citat och tog lite anteckningar så håll tillgodo. Nedan följer lite saker som avhandlades, beslutades eller blev känt på årsmötet...
 • IFK är mycket stolta över sina supportrar som de tycker sig ha ett mycket gott samarbete och en fin dialog med. Föreningen är extra glada över Young Fellows som slagit så väl ut.
 • Föreningen har nolltolerans mot säkerhetsöverträdelser i samband med match. Det skall vara tryggt att gå på match.
 • 2011 finns ett nytt läktarkoncept i form av "Seniorläktaren" som även innebär träff i tennishallen innan match för dessa silverrävar.
 • Arbetet att hyra Gamla Ullevi "Clean Court" fortgår men denna säsongen blir det att gilla läget. Kent förklarade uttrycket pedagogiskt och enkelt med att IFK helt enkelt vill hyra arenan till ett fast pris och själva kontrollera och sköta all försäljning av mat, dryck, reklam och loger etc. I nuläget betalas en hyra per åskådare samt de andra intäkter säljs och kontrolleras av GU.
 • Styrelsen har bestämt att en arbetsgrupp kan och skall bildas med uppdraget att utvärdera och se på förutsättningarna för att eventuellt bygga en egen arena om Clean Court verkar omöjligt kommande säsonger. Kent tillade dock att dialogen känns mycket enklare nu när GU drivs av Got Event som har bättre förståelse för evenemang.
 • Änglagårdskolan hade fått väldigt högt betyg från skolinspektionen vilket var glädjande och viktigt.
 • IFK har numera en CSR-kommitté.
 • Bortgångna kamrater nämndes vid namn samt hedrades med en tyst minut. BaraBen-bloggaren Mattias Agnesund fick ett särskilt omnämnande där Kent citerade ett av Mattias absolut sista privata blogginlägg om hur han passerat Gamla Ullevi med längtan i bröstet.
 • Finansieringen av nya Kamratgården "avslöjades". IFK går in med kontantinsats på fem miljoner kronor och lånar trettio miljoner av Nordea. Huvudsponsorn SEFA bygger. Den 1 oktober planeras en "happening" då kamratgården fyller 50 år även om nybyggnationen inte kommer vara helt klar.
 • En "Kamratsten"i form av en svart obelisk med fyrkantig IFK stjärna i toppen kommer att resas utanför kamratgården där varje kant av stjärnan kan köpas för en halv miljon. Billigare namnskyltar kommer gå även finnas att köpa som privatpersoner bör kunna ha råd med.
 • Föreningen är mycket glada över plusresultatet för 2010 trots vikande publiksiffror (fem miljoner mindre i intäkter än 2009) samt att utrangeringen av kamratgården innebar en kostnad om tre miljoner. Även SEF pengarna blev mindre 2010 främst pga sämre placering i serien. Varuförsäljningen sjunk också vilket förklarades av att spelet vacklade samt att försäljningen under i december (julhandeln) gick sämre än vanligt.
 • 2011 planeras och budgeteras för ett minusresultat men blåvitts kassa är stabil. Egna kapitalet är 35 miljoner och likviditeten (cash på kontot) är 29 miljoner.
 • Styrelsen fortsätter jobba ideellt. Revisor får betalt enligt "räkning". Gamle blåvittspelaren Jerry Carlsson blev invald som förtroendevald revisor.

Tränaren Jonas Olsson intervjuades där han mestadels berättade sånt som typ redan är känt:
"-Laget är mycket längre fram i år vid denna tiden."
"-Vi använder fotbollen mycket mera på träning i samband med fys."

"-Med korsbandskillarna tillbaka känns det nästan som vi har en massa nyförvärv."

"-Jag tror vi har en chans att vinna, jag har en känsla!"

"-I anfallet spelar vi 2-4-4, i försvar spelar vi 4-2-3-1."


 • Lars-Rune Bohlin (så stavas faktiskt hans efternamn kära officiella hemsida!) valdes in i styrelsen. -Undertecknad bytte några ord efter mötet med Bohlin och han såg väldigt fram emot uppdraget och att han varit medlem sedan länge men han "liksom fått smyga med sympatierna..." Lars-Rune sade även att det ännu inte är klart vem som tar över hans jobb som supportpolisansikte utåt men att tjänsten kommer annonseras ut om någon vecka.
 • BAKSLAG FÖR STYRELSEN: Styrelsens förslag om stadgeändring och förslaget om att att "tvinga ut" de små sektionerna skidor, orientering samt bowling ut ur föreningen för att bilda egna IFK föreingar tog sedan (som väntat) en hel del tid då det var en hel del känslor inblandade. Orienteringssektionen påtalade att det faktiskt var de som tog inititivet till kamratgården och att fotbollskillarna i början inte ville åka dit för det var för långt från stan. Styrelsen lovade dock att sektionerna fortsätt skulle vara välkomna till kamratgården även om de drivs som "egna" föreningar. Från bokstavligt talat vänsterflanken i salen talades det även om kamratskap och upplystes även om det intressanta faktumet att IFK-föreningarnas centralorganisation verkar tagits på sängen till Blåvitts initiativ medans styrelsen ansåg att det inte skulle vara något problem då förslaget inte går emot RF eller SvFF. Det var även intressant att höra Kent Olsson motivera styrelsens inställning med bl.a. motiveringen "Skall vi hållas tillbaka av ett föråldrat regelverk? -Vi måste själva kunna bestämma hur vi går in i framtiden." Skidsektionen påminde även om att det faktiskt på 60-talet visst skall varit så att det var skridskosektionen som höll upp fotbollssektionen. Flera blåvittspelare fick väldigt tunga ögon när denna diskussion vandrade fram och tillbaka och årsmötet valde tillslut att återremittera motionen till styrelsen. Noterbart var att ljudnivån var relativt lika i salen för samt emot förslaget men votering begärdes aldrig och det slapp därmed bli dålig stämning. Men en spricka finns givetvis nu mellan huvudstyrelsen och de små sektionerna som lär känna sig än mer styvmoderligt behandlade.
 • 51% REGELN. Motionen om att IFK Göteborg tydligt uttalar sitt stöd för att behålla 51%-regeln inom RF:s och SvFF:s stadgar tills dess ordentligt beslutsunderlag presenterats, samt att IFK Göteborgs styrelse ges i uppdrag att inom SvFF, SEF och RF verka för att 51%-frågan fortsättningsvis hanteras på ett öppet och demokratiskt sätt var samtliga medlemmar rörande överens om att bifalla. Gunnar Larsson klev även upp i talarstolen och rev av ett sakligt och formellt men ändå ett brandtal där han var väldigt kritisk mot SvFFs inställning till att lätta upp denna regel helt utan förankring bland föreningarna ute i landet.
 • -Årsmötet beslutade även att årsmötets beslut och föreningens numera extremt tydliga inställning till bevarande av 51%-regeln skriftligen skulle meddelas SvFF på Gunnars initiativ.

Mötet avslutades med att en massa blomsterbuketter delades ut till en himla massa folk och spelare som tex gjort något extra bra såsom varit medlem i 50-år eller gjort landslagsdebut. Kent satte på Snart Skiner Poseidon och samtidigt kommenderades A-truppens spelare till utgångarna för att dela ut en ICA-goodietygbag med årsboken för 2010, en adidasblåvitt vattenflaska samt en rolig diodficklampa som projicerar klubbmärket på väggen.

19 kommentarer:

 1. Det finns alldeles för många bakåtsträvare i föreningen, tröttsamt är ordet!!

  SvaraRadera
 2. Tack för denna sammanfattning! Bra info för oss som inte var där.

  SvaraRadera
 3. Jag har en känsla att JO kommer tvingas att avgå efter påtryck från fans efter en dålig inledning på allsvenskan.
  Detta skulle enligt mig redan ha hänt redan i slutet på förra året så att en ny tränare kunde få en chans att bygga upp ett nytt lag och en ny ide. Nu är det för sent och man har mer en känsla för fiasko, en att ha en chans att vinna. Hoppas jag har fel men det har jag svårt att tro när de e JO som drar i spakarna.

  SvaraRadera
 4. IFK hade årsmöte, inte styrelsemöte.

  SvaraRadera
 5. Jojo, givetvis! korrar bums...

  SvaraRadera
 6. Till Anonym 11:03;

  Som aktiv medlem i en mindre sektion i klubben, ska du veta att jag är minst lika mycket IFK-are (om inte mer) än många fotbollsfans. Du ska veta att det är en stor ÄRA att få bära den finaste av alla tröjor när man tävlar. Annars skulle jag tävlat för en annan klubb...

  GLÖM INTE DET när du kallar vissa för "bakåtsträvare".

  Bara för att majoriteten av IFK´s medlemmar är fotbollsfans (även jag själv) betyder inte det att man kan ha en BREDD i en förening, det om nåt är väl vad som är just en KAMRATFÖRENING!?

  SvaraRadera
 7. Jag fattar inte vad styrelsen håller på med, vad fan skulle vi tjäna på att pissa på vår egen historia och sparka ut våra mindre sektioner??? Styrelsen verkar ha för lite att göra när de sitter och kommer fram till skit som det här, vi i fotbollssektionen tjänar inte ett skit på detta.

  SvaraRadera
 8. @ Anonym 13:02

  Jag har själv ingen koll på det här, men stycket "Skidsektionen påminde även om att det faktiskt på 60-talet visst skall varit så att det var skridskosektionen som höll upp fotbollssektionen." ANTYDER att det i nuläget är fotbollssektionen som täcker kostnaden för andra sektioner.

  Om så är fallet skulle ju pengar kunna frigöras för fotbollsdelen genom att separera alla delars ekonomi från varandra.

  Jag har däremot ingen som helst koll vilka belopp vi pratar om, och har ingen som helst åsikt vilket beslut som är det rätta..

  SvaraRadera
 9. "ICA-goodietygbag med årsboken för 2010, en adidasblåvitt vattenflaska samt en rolig diodficklampa som projicerar klubbmärket på väggen."

  Haha, sikken goodiebag! :)

  SvaraRadera
 10. Hoppas att vi får en så "schyst" supporterpolis till nu efter Bohlin, han va bra för att han faktiskt lyssnade på ALLA supportrar och alla fick en chans att yttra sig på ett bra sätt inför honom.

  SvaraRadera
 11. IFK Göteborg är verkligen en JÄTTESTOR förening med alla dessa sektioner, tänk att fotboll, orientering, skidor och bowling ryms under samma namn!

  /avd ironi...!

  SvaraRadera
 12. 1-1mot qviding talar inte mot något guld 2011...

  SvaraRadera
 13. Tycker det låter konstigt att plocka bort övriga sektioner från klubben. Bortsett från det ekonomiska så är det väl skitbra att vi är framstående även inom andra sporter. Det är väl bara att separera ekonomierna om det nu är så tungt ekonomiskt och låta sektionerna ansvara för egen ekonomi. Sedan kan väl "fotbollsdelen" sponsra övriga sektioner med kläder och lokaler.

  SvaraRadera
 14. Vi gör återigen en usel match. Ta en titt på JO:s alla matcher sen det där SM-guldet som Arne E bäddade för. Det är fan ingen läcker fotboll vi har sett, gubbar. Vakna för helvete. Hysén har förmågan att spela i ett Premier League-lag. I IFK får han inte röra bollen.

  SvaraRadera
 15. Det roliga är att ni är fan inte bättre än Qviding! Inte ens om ni sparkar JO! Patetiskt

  SvaraRadera
 16. "Jag känner att vi kan vinna"

  Vadå om vi får ett division 3 lag i svenska cupen då eller?

  Din jävla trähatt JO, försvinn!

  SvaraRadera
 17. Håller med. För många i ledningen talar om bra spel,att föra spelet och Europaspel? Verkar som om man lever kvar i det gamla. Ynkligt spel sedan SM-guldet är en verklighet. T o m under guldåret fanns många matcher med uselt spel. Men inget görs. Sorgligt. Bara tjongbollar upp hela tiden. Vem lurar man ???

  SvaraRadera
 18. Ingen tillfällighet att så många valt att inte förlänga sitt årskort i år! Med den här usla kvalitén på spelet (läs: spelidén) så lär väl inte inte ens hälften av befintliga årskort komma ens på matcherna. Kvalité säljer, vi har ingen kvalité!? Den här säsongen känns redan som ett stort fiasko!

  SvaraRadera
 19. Blev nyfiken på om de andra sektionerna utom fotboll kostar nånting eller inte och kollade i verksamhetsberättelsen. 2010 anges på koncernen en nettokostnad för de andra sektionerna på 142 000:- totalt. Den totala kostnaden för IFK:s verksamhet 2010 är 95822000:- Så 0,15% av den totala kostnaden går till de andra sektionerna.

  Om man sen roar sig med att räkna att de andra sektionerna totalt kanske bidrar med 500 st medlemsavgifter a 350 kr så ger det 175 000:- i intäkt till klubben.

  Min slutsats, Sektionerna kostar inte klubben något extra alls.

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.