2013/03/31

Plötsligt händer det

REFLEKTION. Det var ju det här med hoppet – att vad som helst kan hända, när som helst, så länge det bara lever.
 
På ett sätt känns det fel
att lyfta fram en enskild spelare en dag som denna. Bjärsmyr, Jakob, Tobbe, Waehler och Alvbåge levererade alla imponerande insatser idag. Fler än så, till och med. Fotbollslaget IFK Göteborg var helt enkelt jävligt bra mot den favorittippade fjolarstvåan (hör ni hur sinnessjukt det låter?) Häcken. Men jag måste ändå. Jag kan inte låta bli.

Idag tändes en ny stjärna
på det blåvita himlavalvet och jag avundas er som fick vara där och uppleva detta fantastiska på plats. Jag har nämligen en känsla av att just Sams insats idag kommer att stå sig som ett av de tydligaste minnena ni har när det är dags att summera säsongen senare i år.

"Vi har inte gjort underverk än"
, kommenterade matchhjälten själv saken när han blev intervjuad efter matchen. Och visst, det stämmer såklart. Det gäller både för Sam och för laget IFK Göteborg – för oss alla. Men nog fan var det ett vackert och viktigt steg på vägen.

Hoppfullt, längtansfullt.

/
@johannerman

Vi är Blåvitt, bäst i Sverige!


Jag vill inte missa en sasong till


Ungefar sa langt tillbaka jag kan minnas har manniskor sagt at mig att jag inte kan lata Blavitts spelschema styra over mitt liv. Det finns viktigare saker i livet, har de sagt, och de tar jus a manga matchen pa en sasong sa om jag missar nagon da och da sa ar det faktiskt inte hela varlden. Jag har aldrig riktigt varit enig med dem dar. Sjalv vill jag inte missa en enda sekund, atminstone inte sa lange hoppet lever. Jag menar, en bollvinst pa mittplanen eller ett inkast i sjuttonde minuten borta mot Atvidaberg kan ocksa vara matchavgorande. De kan ocksa sakra ett SM–guld. Sa sa lange det finns hopp ar varje ospelad matchsekvens en av tusentals sma Bingolotto–luckor med Tobbe–hattricks, fantomdubbelraddningar och vunna motlagg bakom – ett potentiellt stycke magi att bara med sig for alltid. Jag haller som sagt inte med dem, men det betyder inte att jag vagrar lyssna. Man far ju kompromissa ibland. Man far ju tanka pa andra an sig sjalv.

Min allsvenska sasong 2012 tog slut en natt i mitten av april pa ett hotellrum i Peking, innan den ens hade hunnit borja. Andra raka domarranet pa hemmaplan innebar 2-2 mot Orebro och 0-2-2 I tabellen. Hoppet var dott. Inte en enda gang under forra aret fick jag blicka ut over Ullevis grasmatta och tanka att det ar har, nu alldeles strax, det hander, det som vi kommer att minnas nar pokalen bargats pa andra sidan sommaren.

Nytt ar nu, men samma forutsattningar. Klockan ar 02.26 har i New York pa denna arets forsta allsvenska matchdag. Snart ska ni vakna, ata frukost, vanta, langta, vandas, gora vad ni nu gor innan match, for att sedan ta pa er era halsdukar och bege er mot Nya. Hoppet – den dar underbara kanslan som allt det har handlar om – har ateruppstatt. Jag hoppas verkligen att det blir mer langlivat den har gangen, for jag star inte ut med att missa en sasong till.


Alla (utom jag) till Nya!

Startelvan mot Häcken

 
Då var dagen med stort D här. Äntligen dags för premiär. Mina tankar kring startelvan kan ni läsa om här. För er som inte orkar läsa så är min gissning på startelvan följande;

Alvbåge
Adam - Bjärs - Kjetil - Dyre
Emil - JJ - Haglund - Sam
DMK - Hysén

Startelvan jag hoppas på har en förändring och det är att Stiller går in istället för DMK. Jag tror helt enkelt att Stiller har större möjlighet att hota Häckens backlinje än vad DMK har. Men DMK får gärna komma in efter dryga timmen och röja runt ordentligt!

Truppen är som följer: John Alvbåge, Emil Salomonsson, Logi Valgardsson, Kjetil Waehler, Philip Haglund, Tobias Hysén, Nordin Gerzic, Adam Johansson, Daniel Sobralense, Marcus Sandberg, Jakob Johansson, Sam Larsson, Hannes Stiller, Pontus Farnerud, Mikael Dyrestam, David Moberg Karlsson, Joel Allansson, Mattias Bjärsmyr, Hampus Zackrisson.

Så hur ser din startelva ut?

Ställ om klockan!

SOMMARTID. Gör inte en gaisare, utan ställ om klockan och kom i tid till matchen.
(Om det är någon gaisare som läser kan vi upplysa er om att klockan ska ställas fram en timma.)

Nu kör vi!

2013/03/30

Lund till Örebro - 3 landslagsmän kvar

HÖGERBACK. Att Erik Lund skulle bli utlånad (Örebro) var nog ingen större överraskning. Som tur är har Hamrén fortfarande 3 högerbackar kvar att välja på till nästa landskamp.

Hamrén - gör ett vettigt beslut nästa gång eller avgå!

Know your enemy: Häcken borta

Äntligen dags för premiär! 146 dagar har gått sedan den senaste allsvenska matchen. Efter förra årets bottennapp, det tredje raka, med en mängd nya värvningar och favoritskap är tongångarna helt andra inför årets säsong. Endast två värvningar har gjorts och åtminstone en av dessa var på en position som behövdes förstärkas rejält. Att vi dessutom får en Adam igen är en ren bonus!

Att döma av försäsongen så har vi ett betydligt stabilare försvarsspel, anfallsspelet är svårt att säga något om då kvalitén varit ganska låg nivå på motståndet vi mött. Men i matchen mot Kalmar fick vi se två helt olika sidor av Blåvitts anfallsspel, i första halvlek rörlighet och skapade målchanser. I andra, inget. Om vi istället släpper träningsmatcher och cupmatcher och fokuserar på kommande motstånd istället. Derby direkt i premiären, nåja så nära ett derby i år i alla fall. För egen del känns det inte mer speciellt än vilken annan premiär som helst. Det är helt enkelt inget speciellt att möta Häcken.

Hur formerar vi vårt lag? Alvbåge i mål är given. I backlinjen finns det ju helt plötsligt lite alternativ. Men med Ludde skadad, troligtvis även Hjalmar så är nog backlinjen ganska klar också. Adam till höger, Bjärsmyr och Kjetil i mitten samt Dyrestam till vänster. Det man skulle kunna ha invändningar emot är om Adam ska starta istället för Salomonsson. Men min gissning är att det blir så, samtidigt som Emil istället spelar på mittfältet. Även om Adam inte varit med i truppen särskilt länge och att Dyre har gjort det riktigt bra som högerback så tror jag ändå man väljer att flytta över Dyre. Alternativen vi har som vänsterbackar är helt enkelt sämre än vad Adam i icke matchform är och Dyre har visat tidigare att håller hög klass som vänsterback också.

På det centrala mittfältet får vi återigen se Jakob tillsammans med Haglund, till vänster gissar jag på Sam. På topp blir det nog Tobbe tillsammans med DMK. Även om rapporter från dagens träning tyder på att det blir Stiller. Jag hade i dagens läge nog ändå valt Stiller, men Stahre jag tror Stahre kör på DMK.

Alltså får vi följande startelva;
Alvbåge
Adam - Kjetil - Bjärs - Dyre
Emil - JJ - Haglund - Sam
Tobbe - DMK


Sen förra säsongen har det hänt en del i Häckens trupp. Man har bland annat tappat skyttekungen Waris Majeed och mittbacken Tom Söderberg. Man har även gjort sig av med e viss Andreas Drugge som nu återfinns i Gais... För att stärka upp truppen har man plockat in namn som Moestafa El Kabir, Mika Ojala, Fredrik Björck och Reuben Ayarna.

Man har alltså fått behålla stora delar av sitt lag och man har som förhoppning att man ska kunna fortsätta vara det målglada lag man var förra året. Ser man till försäsongen så har det varit lite upp och ner. Segrar mot bland annat Elfsborg och Gais har blandats med förluster mot Lilleström och Falkenberg. Just förlusten mot Falkenberg blev extra kostsam då det innebar att man åkte ur cupen redan i gruppspelet.

Till matchen på söndag saknar man viktiga Oscar Lewicki som förra året gjorde en mycket stark säsong. Istället lär det bli någon av tvillingarna Gustafsson, nya från Fässberg, som kommer att få chansen från start. Alternativt blir det Ayarna som spelas där. Offensivt har Häcken en rad alternativ att välja på. På topp lär det bli El Kabir men på de tre platserna bakom honom är det öppnare. Eller åtminstone på en av dem. Martin Ericsson har sin roll och det samma gäller Makondele. Den sista platsen är den som är osäker. Min gissning ligger på Mika Ojala eller Björn Anklev.

FRÅGETECKNET Den stora frågan är om man lyckats ersätta Waris Majeed, att El Kabir är en bra spelare är det ingen fråga om. Men kan han ersätta Majeed? Som lag tror jag att Häcken mycket väl kan komma att göra lika många mål som man gjorde förra året. Att El Kabir blir bäste målskytt är högst troligt, men det blir nog inga 20+ mål från honom. Istället tror jag att Häcken kommer att han en rad spelare som ligger på kring tio mål vardera.

UTROPSTECKNET Häcken har många individuellt skickliga spelare, men också ett starkt kollektiv. Det kanske största individuella hotet är nog ändå Makondele. Han gjorde sin kanske bästa säsong förra året. Både poängmässigt och spelmässigt. Han har en förmåga att agera både målskytt och framspelare. Det är absolut en spelare som Bjärsmyr och de övriga försvararna får hålla koll på.

Eftersom att Häcken verkar ha snurrat till det lite så får jag passa på att förtydliga lite. Matchen spelas alltså på påskdagen klockan 15:00 på Ullevi. Inte Stora Ullevi, utan kort och gott Ullevi. Biljetter köps via Ticnet och går loss på 150-200:-. I fredags var ca 10 000 biljetter sålda, större delen av dessa är givetvis blåvita, men bättre kan vi väl?

MED LÄNGTAN I BRÖSTET!

Kort träningsrapport - Härlanda 30/3

INFÖRRAPPORT. Jag var på Härlanda Park idag tillsammans med dryga hundratalet andra rättrogna (samt några trötta AB-folk i Laul, Bank och Wulcan). Det bjöds på ett strålande väder (om än fortfarande jävligt kallt), gott humör, SF-påskgodis och fantastisk söndagsmacka på en lördag.

Specifika händelser från träningen kunde ni följa i livefeeden från BaraBen Live, således tänkte jag mer försöka luska ut någon form av trolig startelva och vilka spelare som kändes lite hetare än andra. Först och främst kunde man direkt förstå att det är nära nu. Det var en oerhörd spänning i luften, ett fokus och en laddning som kändes riktigt jävla bra. Det är nu det gäller.

De som ska göra det då? Jag tror att elvan kommer att formeras på följande sätt i morgon:

John
Adam - Bjärs - Kjetil - Dyre
Emil - Haglund - JJ - Sam
Stiller - Tobbe

Positionerna som känns något öppna är som "vanligt" nu då vänsterbackspositionen, högeryttern/-backen samt vem som lirar med Tobbe. Under träningen gjorde dock Logi en hel del bra insatser och skulle kunna vara en joker på vänsterbacken. Adam känns given på högern, vilket borde leda till att Emil spelar ytter. Samtidigt, trots att Nordin är lite matchovan såg han het och sugen ut på träningen...

Snart är det slut på spekulationerna ändå. Inte många timmar kvar till avspark av Allsvenskan 2013. Det är nu det gäller. Det är nu vi återigen samlas för att följa våra blåvita hjältar.

Mot 3 poäng!

Följ dagens träning live

TWITTER. BaraBen närvarar vid dagens träning. Följ kontot @barabenlive på Twitter eller kolla in flödet nedan.

Nu börjar det!

HETS. En dag kvar! Nu börjar det! Med längtan i bröstet!

Skit i förra säsongen.
Skit i alla träningar.
Skit i alla träningsmatcher.
Skit i alla skador.
Skit i alla rykten.

Det är nu det gäller och vi är med från start!

Snart skiner Poseidon

2013/03/29

ÄNTLIGEN

Även om det bara är ett år så känns det bra mycket bättre. Jag tror fortfarande att han försvinner till sommaren men då får vi bra mycket bättre betalt innan. Om det är någon jag unnar att få pröva spel utomlands så är det Jakob Johansson. Från att ha varit så bespottad som han varit till nyckelspelare och att trots det förlänga för att klubben ska få bättre betalt, för jag tror att det är vad det handlar om. Det är stort!


2013/03/27

Video: Med längtan i bröstet...

Det blir rätt även på danska



Og snart skinnede Poseidon!

Backlinjen på söndag

INFÖR. Med Adam Johanssons ankomst blev det helt plötsligt angenäma problem med att formera backlinjen. Här kommer några alternativ inför matchen på söndag. Det finns säkert fler än så, men räcker gott och väl:
  1. Emil - Bjärs - Dyre - Adam
  2. Adam - Bjärs - Kjetil - Dyre (stalltips)
  3. Adam - Bjärs - Dyre - Logi
  4. Emil - Bjärs - Dyre - Logi
  5. Emil - Bjärs - Kjetil - Logi
  6. Adam - Bjärs - Hjalle - Dyre
  7. Adam - Bjärs - Kjetil - Hjalle
  8. Emil - Bjärs - Kjetil - Hjalle
Hur tror du att vi kommer starta?

Live från dagens träning

TWITTER. BaraBen närvarar vid dagens träning. Följ kontot @barabenlive på Twitter eller kolla in flödet nedan.

Titta hit Hamrén!

Bäste Erik Hamrén!

Jag vet inte om du fått fel styrka på glasögonen eller om det är åldern som har gjort sitt, men här kommer några alternativ till högerback som är bättre än de du testat hittills: Adam Johansson, Emil Salomonsson, Mikael Dyrestam och Erik Lund.

Det bästa är att de kommer från Sveriges bästa stad, spelar i Sverige bästa lag och är bättre än alla andra.

Erkänn bra?

Med vänlig hälsning,
En blivande förbundskapten (hur svårt kan det vá?)

2013/03/26

Mikael Stahre om Adam Johansson

INTERVJU. Denna vecka är tung för mig personligen. Mycket arbete ligger framför fötterna och jag hade tyvärr tro om att inte kunna ägna Blåvitt en endaste liten minut innan söndag - fram tills för ett par timmar sedan, då min mobiltelefon fullständigt överbelastades av SMS och telefonsamtal där det sades att Adam Johansson kritat på för Blåvitt och att han - "just i detta nu" - tränar på Härlanda Park.

Då var det fan bara att ta sig dit.

Adam som skymtades iklädd mundering uppmärkt med siffran nio (9) såg ut att vara i riktigt bra form. En viss "herr chef" kom leendes fram och hälsade, så jag passade på att fråga honom om hans tankar kring den nya spelaren och veckan som kommer.

Mikael Stahre, stort grattis till ett riktigt bra nyförvärv.
- Stort tack! Det känns bra att vi lyckats knyta honom till oss nu. Blåvitt har ju en tradition att kunna locka hem gamla spelare när de kommer från utlandsuppdrag, och det känns oerhört bra att kunna fortsätta med det.

Vad tror du Adam kan tillföra laget? 
- Adam är en erfaren spelare som spelat över en längre period i Blåvitt. Han har med sig erfarenheten och stabiliteten. Som jag ser det är det oerhört viktigt att vi har täckning, att vi har backup och att vi har en konkurrenssituation bland de defensiva positionerna. Det är klart att man alltid vill ha en supervass konkurrenssituation över hela planen, men just i backlinjen. Alltså - vi får inte bli sårbara i vissa positioner, så det känns jättebra att kunna knyta honom till oss.

Går han rätt in i startelvan på söndag?
- Hehe, det återstår ju att se.. om man säger såhär. Jag ser inte att Adam kommer behöva någon lång "preseason-del". Han har varit här någon vecka och fått köra lite individuellt och efter att ha sett honom idag tycker jag han ser fit ut, så ge honom bara några träningspass. Sen är det klart att han blir mer och mer varm i kläderna allt eftersom han spelar fler matcher. Samtidigt så är det en kille som varit såpass länge i miljön här gör att han väldigt snabbt smälter in i de Blåvita kläderna, om man säger så. Det är faktiskt också en aspekt. Han behöver ingen lång introduktionsfas. Även om jag inte haft honom under en längre tid hann vi ändå bekanta oss under januari, februari nånting innan han försvann, vilket gjorde att även jag hann få en ganska tydlig bild av honom både som spelare och person.

Är det nu Emil Salomonssons omskolningsresa mot yttermittfältet börjar?
- Emil är ju en ytterspelare, jag menar han är ju ytterback eller yttermittfältare och det har han alltid varit. Han har faktiskt lirat lite forward också, men generellt är han en ytterspelare och han har spelat några matcher här under försäsongen, så det är inte otänkbart att han kan spela på en kant också.

Hur laddade är ni inför söndag?
- Vi är jätteladdade - självklart. Vi skall se till att få träna bra de resterande dagarna och sen har vi fått några spelare tillbaka som nu kör aktiv rehab och är påväg tillbaka. Sen är det några spelare som kör lite mittemellan för att vara försiktiga. Philip är en sån spelare. Det skall egentligen inte vara några problem. Han har gjort ett genomtramp i hälen som kan påverka honom lite grann, så just därför är vi lite extra försiktiga just nu. Sen har Kjetil deltagit under vissa övningar, men hålls tillbaka för att inte riskera att överbelasta - men det skall inte vara något problem till söndag överhuvudtaget.

Stort tack.
- Stort tack.

Jag vill vinna!

INFÖR. På söndag gäller det. Allt som har förberetts ska omvandlas till 3p. Kommer det bli lätt? Inte det minsta.

Häcken i första matchen och sedan Helsingborg i cupen. Det är förmodligen det bästa eller sämsta som kunde hända. Är vi ordentligt rustade och vinner mot båda har vi en fantastisk möjlighet att växa och bli ännu starkare. Förlorar vi.. ja, då känns det som om en repris av förra året.

Det börjar kännas i kroppen att något är på gång. 5 dagar kvar nu. Jag är nervös. Jag vill vinna! Jag vill inte ha en skitsäsong till.

Det är många tankar som cirkulerar nu. På söndag börjar det. Det är då vi släpper loss allt. Det är nu det gäller. Kämpa!

2013/03/25

Var spelar vi premiären?

Nya Ullevi
Gamla Ullevi


Stora Ullevi

2013/03/24

Veckan då man ber folk dra åt helvete

Egentligen borde man ha tagit semester nästa vecka. Från allt. Ni vet, det har krupit under skinnet en lång tid, men det är nu det börjar skava på allvar. Riktigt ordentligt dessutom. Häcken på Ullevi om en vecka. Deras hemmamatch, deras evenemang. Men vår mark, vår kamp. 

Nog känns det att det är nära nu. Och jag vet precis hur det blir. Man skulle behöva dra sig undan, åka upp till stugan eller bara vara borta. Man blir vresig, pillar på iphonen i tid och otid, man reagerar på fel saker, vänder på resonemang och blir allmänt osocial. I de värsta stunder rent otrevlig. Man släpper dörrar framför näsan på pensionärer, skriker idiot åt bilister i trafiken, reagerar med förakt på till synes normala tilltal, man nonchalerar, man lyssnar inte. Man är kort sagt, väldigt mörk och ostrukturerad vad gäller sina egna känslor.

Och ändå är det bara för en god sak. Det handlar ju trots allt om kärlek. Man vill bara släppa lös den, ge den fritt spelrum. Och låta Blåvitt spela upp till dans. Det är då vi är där igen. Med frustrationen, glädjen, euforin. Och nerverna.

Det är som sagt en vecka kvar. Men jag vill redan nu be om ursäkt till er som råkar komma i vägen för mitt väntade instabila humör. Jag vill er inget illa, jag hatar er inte, jag ser er inte som smutsig luft. Ta inte ett "dra åt helvete" ordagrant.

Det är "bara" en premiär i antågande.

2013/03/22

Äntligen! - Nya bortatröjan presenterad!

Flera månaders väntan är över.
Alla spekulationer, gissningar och förhoppningar är förbi.

IFK Göteborgs bortatröja 2013-2014 ser ut enligt följande;

Så, vad tycker ni? 

Något gick fel med nya tröjan...



Är Adidas det nya Göteborg?

ANONYMITET. Är det inte IFK Göteborg som lanserar sin tröja och är Göteborg eller är Adidas det nya Göteborg?


Tankar inför seriestarten

ANALYS/DIALOG. Så är det redan fredag igen. Tiden går fort när man har roligt sägs det, i synnerhet när vi sett en oerhört spännande intensifiering av BaraBen Live och vilka oerhörda potentialer den mediekanalen kan bjuda på framgent. När det kommer till övriga happenings kring Blåvitt har det grymma supporterinitiativet blavitstad.se vaknat upp ur sin dvala, det har officialiserats att ett Blåvitt radioprogram rullar i FM 103,1 varje tisdag klockan 19:04, gajs har återigen visat vilken pajasförening de är och till slut har det bekräftats att bortatröjan lanseras i shopen i morgon lördag.

När det kommer till sportsliga händelser har den gamle Kjetil åkt på lite lårtjall och en hel drös med spelare är på olika landslagsuppdrag. Således har det varit en vecka där sår har slickats, bortamatchen i U21 mot Mjällby ställts in p.g.a. väderkaoz och sillyrykten om både Adam, Seb och till och Ragge florerat och tagit plats. Intressant är ordet.

Ett par dagar har således passerat sedan kvartsfinalavancemanget mot Kalmar i söndags. Jag har inte funderat så mycket på matchen egentligen, mer än att det grämer mig något djävulskt att gamla synder passerade revy på tok för tydligt i andra halvlek. Och. Att. Vi. Är. Så. Jävla. Dåliga. På. Att. Sätta. Våra. Chanser. Jag vet inte om det var ett tillfälligt olycksfall i arbetet med tanke på att vi, som tur är, inte sett allt för många flashbacks i år från tidigare tre dyngsäsonger, eller om det faktiskt är något vi bör oroa oss mer över?

Jag väljer initialt att se det som ett olycksfall i arbetet och den dumnaiva hoppfulla hjärtkänslan får vara styrande. Åtminstone ett tag till. Samtidigt är förnuftet och ångesten som vanligt otroligt nära till hands när det kommer till Blåvitt under 2000-talet...

Hur ska Blåvitt då ta sig an Real Röv i hemma-borta-derbyt på Ullevi söndagen den 31/3 och tillika påskdagen? Jag har i dagsläget inte allt för stor koll på hur Häcken presterat under försäsongen och deras status är inför Allsvenskan 2013. Samtidigt, de har ju under senare åren haft ett våldsamt flyt i att vaska fram målsprutor ur "random spelare" så vi borde väl således vara inställda på ett offensivt och gasande motståndarlag. Det kan alltså bli lite åka av för vår försvarslinje som i dagsläget då är lite oklar med tanke på Kjetils status. Visst, Dyrestam är mittback egentligen, men efter hans insats i närkampen som föranledde målet mot Kalmar är jag ju i nuläget inte jättekonfident.

Det får således bli en liten "dag för dag"-analys gällande hur vi ska och borde formera backlinjen inför Häcken. Spelet måste i alla fall vara koncentrerat, jobbinsatsen måste vara minst 100% från samtliga och vi måste sätta våra förbannade målchanser. Annars kommer vi uppleva äckligt mycket premiärmatchdejavu från 2011 och 2012.

Hur tycker du att vi borde formera och spela laget i premiären?

Grattis Bebben!

FÖDELSEDAG. Stort grattis till Bertil "Bebben" Johansson som idag fyller 78 år! Med tanke på detta kör vi favorit i repris:



Samtidigt passar vi även på att gratulera Stefan Pettersson (50år!) och Philip Haglund (28år) som också fyller år idag.

Grattis!

2013/03/21

Vad ska gaisarna göra sen?

Som ni kunna läsa de senaste dagarna så är Gais ekonomi riktigt illa. Som det är just nu så verkar frågan vara när snarare än om Gais går i konkurs. Skulle det bli konkurs så har alltså Göteborgs näst största och tredje största fotbollsföreningar gått i konkurs inom loppet av ett par år. I och med att Öis var ett aktiebolag var det degradering till division 1 som gälde för deras del. Skulle Gais gå i konkurs så är det tack och hej helt och hållet som gäller. För öisarna var det nog inte så svårt, att följa ett lag i division ett är inget konstigt, man har samma logga, samma namn och till stor del även samma spelare.

Alla som följer ett lag vet att det tar mycket tid. Både när det gäller att gå på matcher men kanske främst när det gäller tankeverksamhet. Man går och funderar en hel del på förra matchen, nästkommande matchen och eventuella nyförvärv. Det blir därför ganska mycket tid att fylla upp med annat. Därför har jag tänkt komma med en liten lista för att hjälpa “alla” gaisare med detta.

Nytt fotbollslag?
Jag tror inte det finns allt för många gaisare som känner sig sugna på att börja följa något av stadens övriga herrlag. Vad sägs om Kopparbergs Göteborg? Spelnivån är ungefär den samma som Gais har haft. Publiksiffrorna är inte mycket sämre än vad Gais haft på Gamla Ullevi.

Börja gå på hockey?
Inte samma säsong som fotbollen, men skulle det gå bra för Fröluna så håller ju säsongen på nästan hela april ut. Tycker du att det är för många matcher? Skit i ett par matcher, det är väl det gaisare gör bäst?

Känna på vinnarkultur?
Det är ju ingenting som gaisarna är vana vid men det kanske kan vara kul att känna på? Sävehof är Sveriges bästa handbollsförening både på dam och herrsidan.

Man kanske vill komma bort från sportens värld? Vore ju inte så konstigt som gaisare. Då finns det ju ett gäng aktiviteter man kan roa sig med i Göteborg.

En sväng till Feskekörka
Har man haft som största intresse att se “Makrillarna” spela på Gamla Ullevi så måste ju det här vara perfekt. Man får se makrillar, men utan risk att förlora!

Årskort på Universeum
Kolla på hajar, göra lite fysikexperiment och ta en sväng i regnskogen. Lite taskiga öppetider om man jämför med hur allsvenska matcher spelas. Men det kanske man kan ha överseende med om man inte längre kan gå på fotboll?

Fortsätta kolla på tavlor
Har man haft Dime Jankulovski som målvakt de senaste åren har man fått se en och annan tavla. Varför sluta upp med det? På Världskulturmuséet kan man dessutom få se tavlor från riktiga världsartister.

Göteborgs Konserthus
Konserthuset har en ruggig akustik och även Gamla Ullevi har det. Men på Gais matcher får man inte uppleva det. En ny upplevelse efter att fotbollen hos Gais har försvunnit.

Har du fler tips till vad alla gaisare där ute kan göra när fotbollen inte längre kommer att finnas där? Kommentera!

2013/03/20

Följ BaraBen Live

TWITTER. Nu har du chansen att följa BaraBen Live på Twitter. Kontot kommer användas vid direktrapporteringar från träningar, matcher, möten, förfester och andra tillställningar där BaraBen närvarar.

Använd knapparna nedan för att följa oss:



För er som inte har Twitter kommer vi även vid vissa tillfällen lägga ut direktrapporteringen här på hemsidan. Nedan får ni ett smakprov från dagens träning:

BaraBen presenterar: Radio BlåVitt



Stort grattis på födelsedagen, DMK

Tonåring

Vi vill ta tillfället i akt och gratulera David Moberg Karlsson på 19-årsdagen.
David hördes tidigare under morgonen yppa; "Fan, det hade vart bättre å fylla 20..."

Baraben vill dock understryka att 19 inte är en ålder att förringa!
Från och med idag får du;

  • Ta ballongflygscertifikat. 
  • Delta i Vasaloppet.
  • Förtära alkohol i Kanada, Mexiko, Nicaragua, Sydkorea och några få stater i Indien.

Ja, det var typ det..

Hipp Hipp Hurra!

2013/03/19

Det är en myt...

... att statyer saknar känslor.



(Prins Gustaf, stationerad utanför Carolina Rediviva i Uppsala, har förmodligen hörsammat kampanjen Blåvit stad. Han är fast där han är, men har uppenbarligen gjort vad han har kunnat. Hatten av.)

Gais gais gais...

Coincidence? I think not... 

"Blåvit stad" - ett supporterinitiativ

SUPPORT. Vi är många som på sociala medier skrikit högt om vad vi tycker om bristen på fantasi från ansvariga i klubben vad det gäller marknadsföring av årskort och IFK Göteborg i stort. Det måste finnas mycket mer vi kan göra. Detta inlägg manar till en enad front i frågan kring hur vi skall marknadsföra oss från nu och som tidigast fram till påskhelgen.



Påskriset skall prydas av fjädrar i blått och vitt, äggen skall målas i de vackraste av färger och i övrigt lämnar jag det i era händer att se till att inte bara Göteborg, utan också andra delar av landet färgas blåvitt den närmaste tiden.



För att hjälpa till och för att samlas kring en sida och en sak så har blåvita eldsjälar gått samman och skapat www.blavitstad.se. Gå in på sidan. Gilla, dela, var busiga och glöm inte: Färga staden blåvit och ta bilder på på spektaklet. Maila bilderna till undertecknad på daniel.sjogren@baraben.com för visning här och vänd er till Facebook-sidan för att ha koll på tävlingar och annat matnyttig information kring detta lilla event. Sist det arrangerades ett event under samma namn blev resultatet riktigt lyckat. Kör hårt!

2013/03/18

KanalGlenn IFK vs Kalmar



Varför inte köpa en ny tröja från vår shop som vårpresent till dig själv eller någon annan?

Marknadsför spelarna

PUBLIK. Vi fortsätter titta in på aktiviteter som förhoppningsvis hade utmynnat i nya åskådare och framtida årskortsinnehavare. På BaraBen har två artiklar tidigare publicerats, Usel årskortsstatistik och Prestera prestera!, där vi lyft frågan om att vi säljer för lite årskort och hur man skulle kunna få mer publik. Här kommer ytterligare 3 förslag från mig:

Visa upp spelarna
Den enda gången man ser spelarna utanför planen är när de kanske dyker upp i Blåvittshopen eller säljer lite merchandise en gång per år. Detta räcker naturligtvis inte för att marknadsföra Sveriges populäraste och bästa lag. Här gäller det att hitta aktiviteter för den breda massan där folket får en chans till att träffa och prata med sina framtida idoler. Detta måste ske på månadsvis basis och inte sporadiskt under ett helt år. Ha straffsparkstävling i Nordstan eller på andra stora shoppingställen, arrangera tvspelsträffar, utmana spelarna i tekniktävlingar etc.

Fadderverksamhet
Låt spelarna ansvara för vissa av de grundskolor och fotbollsklubbar (ungdom) som finns i Göteborg. Skapa en relation och samtidigt visa upp ett socialt ansvar. Vem hade inte blivit glad om spelaren dök upp på skolan eller träningen, stöttade och tog sig tid till barnen? Bjud in barnen till matcherna och jag lovar att de kommer generera framtida intäkter för klubben samt kommer ge en bättre inramning på arenan.

Studenter
Visa goodwill och gör något mer för Göteborgs alla studenter. Att studenter ofta har det illa ställt är ingen nyhet och här finns en stor grupp att vända sig till. Sänk priserna ytterligare och fler kommer ta sig till arenan.

Har du några ytterligare förslag?

Kalmar, Helsingborg och avsaknaden av målskyttar

ANALYS. Förlust i cupen och mot allsvenskt lag. Är detta en engångsföreteelse eller ska vi börja oroas? Det jag vill framhäva är om vi är på väg mot en repris av senaste säsongerna med ängsliga spelare, dåligt spel och poängtapp eller om vi kommer vara starkare än 7-7-7.

Vi var bättre än Kalmar. I första halvlek tycker jag att vi har bra kontroll på deras spelare och stundtals även visar upp ett varierat och bra spel. Tyvärr är det sedan som vanligt att vi är alldeles för dåliga framför mål. I andra halvlek gör vi som så ofta de senaste åren - går ner oss, släpper in mål och blir tafatta.

Att vi förlorar hoppas jag var en liten väckarklocka för Stahre och spelarna om att man aldrig får slappna av.

 ********************

Missad straff i tävlingsmatch - känns det igen?

********************

Var det framtida backlinje vi fick se i andra halvlek?
Salo - Bjärs - Dyre - Ludde

********************

Vi möter Helsingborg i nästa cupmatch. I media kan man läsa att detta var mardrömsmotståndaren. Jag är inte helt överens om det... Helsingborg på bortaplan är kanske det bästa vi kunde få:
  • Vi har oddsen emot oss.
  • Det är tidigt på säsongen.
  • Vi ska inte förlora två matcher i rad.
  • Vinner vi är det sämre lag kvar i turneringen.
  • OM vi förlorar finns det tid att agera och förhoppningsvis rädda den allsvenska säsongen.
Jag vill inte ha en likadan början som förra året med flera poängtapp, missnöjda supportrar och ytterligare en avslagen säsong.

********************

Vem/Vilka, förutom Tobbe, ska göra målen i år? Är det så att vi får vänta till sommaren innan Mackan Berg blir klar och Tobbe får en ny anfallskollega?

Kriga!

2013/03/17

Highlights: IFK Göteborg - Kalmar FF

IFK Gbg - Kalmar FF, Sv Cupen

Vidare till kvartsfinal i Svenska Cupen trots 1-0 förlusten idag. I kvarten väntar Helsingborgs IF på Olympia. När vann vi där senast? Dags att ändra på det.

2013/03/16

Know your enemy: Kalmar hemma

Avgörande cupmatch mot Kalmar FF. Det blir säsongens första "riktiga" match, även om det varit tävlingsmatcher även mot Brage och Nyköping så var det inte riktigt samma grej. Var inte själv på plats i Nyköping och kan inte säga något om matchen. Men sett till de rapporter som inkommit så var det ingen höjdartillställning direkt, trots 4-1seger.

Lag som AIK, Häcken och Malmö har redan försvunnit ur cupen och vi har ett riktigt bra utgångsläge inför ett eventuellt slutspel. De fyra bästa gruppsegrarna kommer att få fördel i form av hemmamatch i kvartsfinalen. Följande lag är redan klara för kvartsfinal och har följande poängrad:

Grupp 2 Falkenberg 9 poäng +5
Grupp 3 Öster 7 poäng +7
Grupp 5 Norrköping 7 poäng +6
Grupp 4 Öis 6 poäng +3

Vid ett oavgjort resultat hamnar vi som fjärde bästa fyra, men då ska ytterligare tre grupper avgöras. I och med Sirius storseger mot Ljungskile(1-7) kan det mycket väl bli så att både Elfsborg och Gais, som spelar mot varandra imorgon, åker ur.


Likt tidigare cupmatcher har jag tagit ett snack med en representant från motståndarna. Från Kalmars sida blev det deras SLO Johan Akinder. Nedan följer hans tankar kring matchen. Håll till godo!

Johan Akinder, SLO hos Kalmar FF, cupen har inte riktigt artat sig som ni tänkt er, även om ni fortfarande har möjlighet att gå vidare. Ni behöver vinna med 2 mål för att gå om Blåvitt för att kunna gå vidare. Hur ser du på era chanser till avancemang?
- Det finns givetvis lättare uppgifter än att åka till Göteborg och möta Blåvitt. Dessutom behöva vinna med minst två mål. Men ingenting är omöjligt och skulle vi göra ett mål så kommer säkerligen en viss nervositet smyga in sig hos Blåvittspelarna. Göteborg har gjort det bra under försäsongen och får trots allt räknas som favoriter i matchen. 

Ni fick sämsta tänkbara start i och med förlusten mot Nyköping. Men en rejäl uppryckning mot Brage innebar en säker 3-0-seger. Hur var din bild av matchen?
- Jag var inte på plats och såg matchen eftersom jag befann mig i Stockholm på en SLO-konferens. Men rapporterna talade om att laget ryckte upp sig rejält och spelet såg stundtals riktigt bra ut. Kommer vi bara upp i samma standard som mot Brage så tror jag på en jämn och spännande match. Jag ser med tillförsikt fram emot matchen mot Göteborg på Valhalla IP. 

Vad var den stora skillnaden jämfört med matchen mot Nyköping?
- Matchen mot Nyköping får vi helt enkelt lägga in i facket ”ett olycksfall i arbetet”. Vi skapade en hel del chanser, men var alldeles för ineffektiva framför mål. Mot Brage satte vi dit chanserna och segersiffrorna kunde varit större sett över 90 minuter. Laget gör en bra insats med tanke på att yttre förutsättningarna inte var helt optimala. Fem minusgrader, en styv kuling och under andra halvlek även snöfall.

Hur har det sett ut i övrigt under försäsongen?
- Fem segrar på sju försäsongsmatcher och då räknar jag in de två gruppspelsmatcherna i Svenska Cupen. Det får räknas som helt okej, även om man inte ska dra för stora växlar på matcherna så här tidigt in på säsongen. Även ifjol stod vi för en bra försäsong, men fick inte till det i det allsvenska spelet som till slut resulterade i en tionde plats. 

Hur är läget i truppen för tillfället?
- Det ser bra ut, förutom att vi har drabbats av två bakslag senaste veckan. Först kom beskedet att mittfältaren Tobias Eriksson troligtvis blir borta hela vårsäsongen på grund av en syndesmosskada och i U21-premiären mot Göteborg fick målvakten Zlatan Azinovic kliva av i slutet på matchen. Det visade sig sedan att han hans hälsena var av och nu väntar operation. I övrigt är det en frisk trupp även om det kan hända något i truppen fram till matchstart.  

Tror du att vi kommer att få se en kraftig offensiv direkt från start på söndag?
- Vi måste vinna med minst två mål för att gå vidare, men trots det tror jag det blir lite avaktade spel till en början. Göteborg kommer nog ha ett stort bollinnehav och för oss gäller det att ha ett solit försvarsspel och satsa fullt ut på att ställa om snabbt och satsa på kontringarna. Det tror jag blir vår melodi på söndag. 

Vad tror du om den kommande säsongen för Kalmars del?
- Besvikelsen var stor bland supportrarna efter förra säsongen. Trots en bra trupp som andades harmoni havererade allt i en härva av systembyten, rotationshysteri och dålig attityd. Truppen har nu rannsakat sig och renoveringsarbetet är i full gång. KFF har en allsvenskan mest intressant trupper, där nio av spelarna är födda på 1990-talet och nu gäller det för många spelare att kliva fram och visa rätt inställning till uppgiften. Personligen tror jag på en bättre säsong och när vi summerar Allsvenskan 2013 så hittar vi Kalmar FF på en tabellplacering mellan 5-7. 


Morgondagens match är viktig på så sätt att vi vinner fördelen av att ha hemmaplan vid vinst. Samtidigt är det ett första riktigt prov på hur långt framme laget är och vad som behöver jobbas med innan premiären mot Häcken.

För er som inte kommer kunna vara på plats imorgon så sänds matchen på SVT1 med start klockan 15:50. Matchen sänds även på SVTPlay, med start samma tid.

Snart skiner Poseidon!

2013/03/15

Gästkrönika - IFK Göteborg, mer än en klubb.

GÄSTKRÖNIKA. I dag välkomnar vi signaturen "Simon" som serverar en gästkrönika gällande värdegrunden inom fotbollen. Vill du delge dina åsikter eller tankar i form av ett kåseri, en krönika eller en analys? Maila oss din text eller din bild på:kontakt@baraben.com så kan den bli publicerad här - på Fotbollsgöteborgs största och bästa blogg!


Jag vill förmedla min bild av IFK Göteborg, laget i mitt hjärta. Jag vill förmedla hur jag vill att IFK Göteborg skall vandra in i framtiden. Men innan jag gör det ber jag er kolla på den här presentationen av Simon Sinek. Ta er tiden. Låt mig också betona att jag varken håller på Barcelona eller Real Madrid.


Ni som tror att Barcelonas framgångar uppkommit ur en generation spelare som råkar vara bäst i världen (CR7 exkluderad) samtidigt, i samma klubb, som om det vore en tillfällighet - har fel. Ni kan delvis ha rätt att det är en gyllene generation, men det är framför allt ett resultat av en klubb och organisation som genomsyras av värden. Dessa värden styr ALLT. Inget och ingen i klubben är större än dessa. Det är dessa värden som gör att folk som delar dessa värden kan skapa något mycket större än den sammanlagda och kompletterande kunskapen och kompetensen. Dessa värden skapar passionen, de skapar kulturen, de skapar klubbens identitet. De skapar en miljö där människor tillåts växa och utvecklas. Där människor tillåts misslyckas. Där resultatet av ett misslyckande är en dunk i ryggen och uppmuntran för god intention istället för utslagna armar. Utan dessa värden är klubben i mina ögon ingenting. Dessa värden går inte att köpa och de byggs upp under en lång lång tid.

Om man köper en spelare till en klubb med starka värden, en spelare som är bland de bästa i världen men inte delar dessa värden kommer allt haverera. Klubbens identitet sätts i gungning och människor kommer tappa sin tro och tillit till varandra. Zlatan är ett exempel på detta. Han varken delade eller respekterade Barcelonas värden. Ronaldinho och Deco, två av världens bästa spelare på sin tid delade värdena, men förlorade dom. Barcelona anpassade sig inte till dessa spelare. Barcelona förväntade sig det motsatta.

Köpelag finns, lag utan värden och själ, och en del lyckas, mycket på grund av skickliga ledare som lyckas skapa värdeöar. Öar i en organisation som inte bryr sig om annat än resultatet, att vinna. PSG är ett bra exempel. Gamla supportrar som delade PSG:s värden har bytts ut mot nya, medgångssupporters. Köpelag kan också lyckas, jag försöker inte förringa styrkan i kompetens, men det är inget att skapa något långsiktigt på. Kraften ligger i värdena och kulturen! Klubbens själ. Den som lever vidare när vi andra försvinner.

IFK Göteborg är laget jag hållit på sedan jag föddes. Jag vill tro att IFK har värden som jag delar i mitt privatliv och i mitt yrkesliv. Jag kan identifiera mig med dessa värden. Jag vill att IFK ska marknadsföra sig utifrån dessa värden. För att vara konkret kommer här en listning av de värden jag ser.

Alla är lika mycket värda - Detta är en värdegrund som är självklar för många, men som inte alltid är självklar i ett fotbollslag. Det finns stjärnor och dessa måste få finnas, men de är inte större eller bättre människor för det. Alla är lika mycket värda som människor och alla förtjänar att behandlas med respekt. Detta gäller även supportrar. Man behöver inte komma från en viss stadsdel, stad eller land för att hålla på IFK. Alla är välkomna,  oavsett kön, läggning, ursprung, hudfärg och allt annat man kan rabbla upp. Man behöver bara ställa upp på våra värden.

Alla tar ansvar - Att skylla på saker (oavsett om det är personer, omständigheter eller ren lättja) är att INTE ta ansvar. Att inte göra sitt bästa i alla lägen är att INTE ta ansvar. Att lämna saker man kan påverka åt slumpen är att INTE ta ansvar. Att chansa är att INTE ta ansvar. Att hata, att vara dåligt föredöme, att fokusera på saker man inte kan påverka är att INTE ta ansvar. Det är INTE OK och det skickar fel signaler.

Alla är hyggliga mot, och tar hand om varandra - Oavsett vem du är, oavsett vilket lag du håller på, oavsett ursprung förtjänar du att bli behandlad med respekt. Om någon inte visar dig den respekten du förtjänar enligt dina värden sätts din karaktär på prov. Vänd ryggen till. Visa att du är större. Visa självkänsla, och om du saknar den, jobba på den, det finns studier och självövningar i det. Ingen ska känna sig utanför. Ingen ska behöva känna sig mobbad.

Ha kul - Att skratta tillsammans är sammansvetsande och får en att må bra.

Från början hade jag tänkt skriva "Alla vill vinna" som värde men insåg att det är ett resultat och inte ett värde. Resultat uppnår man när en grupp människor som delar värden arbetar tillsammans.

IFK Göteborg står INTE för en machokultur och har aldrig gjort. Hat, hot och våld genomsyrar INTE (!!) vår klubb. Det finns andra lag som står för de bitarna. Nästa gång du säger eller tänker "Jag hatar ***!". Tänk om och omformulera dig till "Jag hatar inte ***, jag delar bara inte deras värden!". De får stå för sitt, vi står för vårt.

Vänligen / Simon

PS. Fundera på vilka värden du tycker är viktiga och som du förknippar med IFK. Fundera också på vilka lagkaptener och ledare vi haft de senaste åren och vilka värden de förmedlar till sin omgivning.

Prestera prestera!

DEBATT. Jag spinner vidare på Peter Johanssons inlägg från i måndags angående årskortsförsäljningen, eller avsaknaden av densamma. Även patricw var inne på spåret innan jul (och vi har ju läst liknande resonemang genom åren från hel drös med andra skribenter också... ). Vad är det som gör att så få invånare, individer, "fotbollssupporters" och vanligt folk inte köper årskort? Inte alls lätt att sätta fingret på det. Finns det ens något "det"? Undersökningar visar ju att det finns, eller åtminstone borde finnas en väldans massa personer som på ett eller annat sätt, mer eller mindre sympatiserar med vår kära förening.

Fine, i grund och botten hamnar vi ju i att "produkten" som erbjuds, fotbollen som IFK Göteborgs A-lag presterat senaste säsongerna inte direkt är självsäljande. Det kan man ju utan varken högskolepoäng eller raketforskarutbildning ganska lätt konstatera. Vi 4117 personer som i dagsläget säkrat vår plats inför säsongen 2013 selekterade dock rätt lätt bort föregående års resultat när vi tog beslutet att köpa/förnya våra årskort. Således är vi en plättlätt målgrupp för markadsavdelningen. Vi kommer (nog) även att fortsätta köpa våra årskort år efter år, oavsett hur det går.

Vad som dock förvånar mig är ändå marknadsavdelningens avsaknad av offensiva aktiviteter och kampanjer inför denna säsong (åtminstone vad jag sett) mot den skaran som (ännu?) inte köpt årskort. Tanken slog mig rätt hårt när jag lyssnade till "Allegretto from Palladio for String Orchestra" som agerade hjältemusik i "Nästa Mästarna"-kampanjen (som i och för sig gjordes av/med Baraben.com/Adidas, om marknad var inblandade i denna vet jag faktiskt inte) för dryga 3 år sedan. Visst, den kanske inte föll fantastiskt ut med tanke på resultatet den säsongen. 

Det enda vi sett denna säsongen är backdropbilden (som i och för sig är rätt snygg) med det något tafatta budskapet "Återerövra Göteborg". Sen då? En banner på officiella hemsidan och årskorten och haussen/intresset/snacket löser sig själv? Tror inte det va?

Samtidigt ska vi inte sticka under stol med att det körts en hel del riktigt grymma upptåg och kampanjer genom åren, där jag direkt kan rabbla filmklipp som när Wernbloom rensar makrill och det genialiska "Gaisblommanprojektet". Kompetensen och kreativiteten finns ju. Uppenbarligen. Dock, dessa kampanjer kördes då det fanns ett annat lag i stan som skulle dra folk till hemmaderbyt. I år har vi inget sådant. I år måste vi agera ändå och skapa samma typ av hauss/intresse/hets och drag kring matcherna, laget och föreningen.

Likaså var kampanjen kring senaste hemmatröjan riktigt lyckad där vi som supportrar skulle "gilla" på Facebook och således belysa upp den vackraste av tröjor. Strålande agerat! Frågan är, var har den typen av aktiviteter/kampanjer varit i år? Det ska lanseras en ny bortatröja inför denna säsongen, vad händer/har hänt kring den? Visst, hemlighetsmakeri drar intresse för oss nördar som verkligen är "inne i skiten", men för den breda massan?

Så, eftersom jag är både en vän av ordning samt tycker om att göra rätt för mig kommer härmed några fem minuter gamla brainstormförslag som är helt utanför boxen och kanske något sinnesfrånvarande, som skulle kunna skapa ett intresse och bli "snackisar" på stan för att promota Blåvitt. Betänk att jag kan egentligen ingenting om reklam och marknadsföring, men jag är ändock en "konsument" som vet vad jag hade gått igång på. Så, se dessa förslag som en input och kanske något att spinna vidare på i arbetet med att skapa en hauss, ett intresse och ett drag kring IFK Göteborg. 

- Måla en spårvagn blå och vit (riktig blå och riktig vit). Förslagsvis linje 7 (tack SF-Peter för tipset) och släng på en text a'la "#7, nu är det sista gången vi ses...". Eller kör något med #7 och Tobbe?

- Färglägg Svenska Mässan/Gothia Towers i rättmätiga färger. Swedish House Mafia gjorde det ju...

- Generellt, kör något storslaget. Lisebergstornet? Använd de kommunala kontakterna... Göran J kan säkert supporta med något.

- Använd LS-bananerna! Skicka ut dem på stan, räcker att visa sig (lex Polisen) för att det ska bli ordning och reda.

- Kör något knäck med en kändis (profil från media, musik, showbiz what ever) som ställer upp i något filmmaterial för att köra på Youtube. Behöver inte vara TV- eller radiosänt. Kör på snabba kanaler som är gratis.

- Fler rörliga bilder, klipp, inslag, "hjältemusikvideos" (Laglund kan ju det där ofantligt bra).

Det finns samtidigt en hel del konstruktiva förslag för att öka försäljningen också som jag hoppas att marknadsavdelningen tar med största intresse och seriositet, vi har läst många av dem i tidigare kommentarsposter, och här följer kanske några till:

- "Lojalitetsbonus" för oss som förnyat årskortet många år i följd. Ge oss mer mervärde i att vara en återkommande "kund".

- Kontakta de personer som (ännu) inte förnyat och hör efter varför de ännu inte slagit slag i saken, eller varför de inte tänker att förnya?

- Prissättning. Precis som det diskuterades på årsmötet, var mer öppen och "smart" i rabatteringen. Låt 25åriga (!) medlemmar få rabatt oavsett sektion. 25 år är lång tid...

- Prissättning. Sänk undre stå till löjligt lågt pris, både årskort och lösbiljetter. Folk drar folk. Finns säkert någon som är villig att lägga lite mindre pengar för att få lite sämre sikt.

- Mer mervärde. Fler friplåtar för oss med årskort så att vi kan dra med vänner.

- Fler kampanjer. Cupmatchen med gratisbiljetter för kids är skitbra! Mer sådant, kanske än mer offensivt? X antal fribiljetter för alla?

- Temporär kampanj. Prissänkning av årskort under kort period - "REA"? Exklusivare paket?

- Finns otalet med idéer. Bjud gärna in till en workshop eller liknande där dessa idéer kan dryftas, med högt i tak och nytänk!

Så, till er i "korridorslaget", Kurzwelly, Rignäs, Häggblad, nu är det dags för er att agera. Jag är övertygad att gänget på planen kommer att "köra som fan" i år, och nu är det dags att visa att vi inte kan leva på gamla meriter längre. Vi vet att kvalitet kostar och ska få kosta. I detta fallet måste vi nog dock omvärdera lite och inse att även kvantitet ska få kosta. Tillsammans skapar vi förutsättningar för att lyckas, folk drar folk, folk driver folk till framgång. Framgång föder framgång. Framgång leder till intresse. Intresse renderar i kvalitet.

Tillsammans måste vi agera, leverera, prestera!

Alla till Valhalla på söndag!

2013/03/14

Robin Söder - Ett marknadsanalyserat skadehelvete

ANALYS. Okej. Vart skall jag börja...
Fan, vi sammanfattar lite.
För att göra det så enkelt som möjligt skrivs alla statistiska siffror i sifferform.


  • December 2007 klargjordes det att IFK Göteborg värvat supertalangen Robin Söder. Robin överaskade snabbt och gjorde i sin (kontrakterade) A-lagsdebut mål mot Djurgårdens IF - Den där magiska 6-0-kvällen på Gamla Ullevi. Robin visar hunger, vilja och har hur mycket som helst att ge.
  • 26/6-2009 Ådrar sig Robin Söder en korsbandsskada efter att ha tvingats fortsätta spela under semifinalen mot England i U21-em under Jörgen Lennartssons järnhand. Robin hann spela 12 matcher och gjorde 2 mål den Allsvenska säsongen 2009. 
  • 05/01-2010 Rör Robin Söder en fotboll igen för första gången på ett halvår. Robin producerar 3 mål  på 13 matcher under den Allsvenska säsongen 2010.
  • 29/5-2011 Ådrar sig Robin Söder ytterligare en knäskada, eller ja, han drog upp den gamla. Var ganska snabbt tillbaka i spel. Robin producerade 0 mål (...) på 18 Allsvenska matcher 2011.
  • 14/7-2012 Ådrar sig Robin Söder en lårskada vilken skulle visa sig vara ett återkommande problem under resten av säsongen. Gjorde även illa knä och fick en misstänkt meniskskada under Mars månad. Ändå spelade Robin 23 Allsvenska matcher och producerade 2 mål den Allsvenska säsongen 2012.
  • 16/2-2013 Annonserar IFK Göteborg att de förlänger med Robin Söder. Ett kontrakt som sträcker sig över 2015.
  • 11/03-2013 Meddelas att Robin Söder har en meniskskada. Operation väntar. Rehab fyra-sex veckor.

Misstro mig nu inte. Det hyses inget personligt agg mot Robin. Tvärtom.
Ingen skulle bli gladare än undertecknad om han återhämtar sig fort, gör sig spelklar och spottar in ett par mål. Om Robins sällan skådade potential återuppbyggs med 50% vore han vid detta laget fortfarande topp tre i den aktuella truppen. En spelare med ett riktigt jävlar anamma som aldrig skrämdes över att gå in hårt i situationer, hade en otrolig spelförståelse och hittade till avslut likt ingen annan.

Hur ser då Robins marknadsvärde ut? Vilka nytta tillför han truppen?
Det kan tyckas märkligt att förlänga en spelare med den skadehistorik Robin besitter.
Det kan tyckas märkligt att förlänga en spelare med den poänghistorik Robin besitter.
Det kan tyckas märkligt att uppehålla en plats åt en spelare under en så lång tid i den bantade trupp IFK Göteborg besitter, och då med motiveringen; "Den som väntar på något gott".

Vilka möjligheter finns det till vidareförsäljning med ovanstående facit? Vilken klubb är intresserad, och framför allt - vilken läkarundersökning passeras prickfritt?
IFK Göteborg är ingen rehabskola - Det är en elitförening där tillgänglighet och prestation är ett måste.

Tyvärr spås undrens tid vara förbi, och jag undrar om inte Robin borde sändas ned ett par divisioner där han kan producera, experimentera och framför allt rehabilitera i lugn och ro för att sedan göra en eventuell comeback vid ett annat tillfälle, och år.

Hoppas jag har fel.