2013/03/15

Gästkrönika - IFK Göteborg, mer än en klubb.

GÄSTKRÖNIKA. I dag välkomnar vi signaturen "Simon" som serverar en gästkrönika gällande värdegrunden inom fotbollen. Vill du delge dina åsikter eller tankar i form av ett kåseri, en krönika eller en analys? Maila oss din text eller din bild på:kontakt@baraben.com så kan den bli publicerad här - på Fotbollsgöteborgs största och bästa blogg!


Jag vill förmedla min bild av IFK Göteborg, laget i mitt hjärta. Jag vill förmedla hur jag vill att IFK Göteborg skall vandra in i framtiden. Men innan jag gör det ber jag er kolla på den här presentationen av Simon Sinek. Ta er tiden. Låt mig också betona att jag varken håller på Barcelona eller Real Madrid.


Ni som tror att Barcelonas framgångar uppkommit ur en generation spelare som råkar vara bäst i världen (CR7 exkluderad) samtidigt, i samma klubb, som om det vore en tillfällighet - har fel. Ni kan delvis ha rätt att det är en gyllene generation, men det är framför allt ett resultat av en klubb och organisation som genomsyras av värden. Dessa värden styr ALLT. Inget och ingen i klubben är större än dessa. Det är dessa värden som gör att folk som delar dessa värden kan skapa något mycket större än den sammanlagda och kompletterande kunskapen och kompetensen. Dessa värden skapar passionen, de skapar kulturen, de skapar klubbens identitet. De skapar en miljö där människor tillåts växa och utvecklas. Där människor tillåts misslyckas. Där resultatet av ett misslyckande är en dunk i ryggen och uppmuntran för god intention istället för utslagna armar. Utan dessa värden är klubben i mina ögon ingenting. Dessa värden går inte att köpa och de byggs upp under en lång lång tid.

Om man köper en spelare till en klubb med starka värden, en spelare som är bland de bästa i världen men inte delar dessa värden kommer allt haverera. Klubbens identitet sätts i gungning och människor kommer tappa sin tro och tillit till varandra. Zlatan är ett exempel på detta. Han varken delade eller respekterade Barcelonas värden. Ronaldinho och Deco, två av världens bästa spelare på sin tid delade värdena, men förlorade dom. Barcelona anpassade sig inte till dessa spelare. Barcelona förväntade sig det motsatta.

Köpelag finns, lag utan värden och själ, och en del lyckas, mycket på grund av skickliga ledare som lyckas skapa värdeöar. Öar i en organisation som inte bryr sig om annat än resultatet, att vinna. PSG är ett bra exempel. Gamla supportrar som delade PSG:s värden har bytts ut mot nya, medgångssupporters. Köpelag kan också lyckas, jag försöker inte förringa styrkan i kompetens, men det är inget att skapa något långsiktigt på. Kraften ligger i värdena och kulturen! Klubbens själ. Den som lever vidare när vi andra försvinner.

IFK Göteborg är laget jag hållit på sedan jag föddes. Jag vill tro att IFK har värden som jag delar i mitt privatliv och i mitt yrkesliv. Jag kan identifiera mig med dessa värden. Jag vill att IFK ska marknadsföra sig utifrån dessa värden. För att vara konkret kommer här en listning av de värden jag ser.

Alla är lika mycket värda - Detta är en värdegrund som är självklar för många, men som inte alltid är självklar i ett fotbollslag. Det finns stjärnor och dessa måste få finnas, men de är inte större eller bättre människor för det. Alla är lika mycket värda som människor och alla förtjänar att behandlas med respekt. Detta gäller även supportrar. Man behöver inte komma från en viss stadsdel, stad eller land för att hålla på IFK. Alla är välkomna,  oavsett kön, läggning, ursprung, hudfärg och allt annat man kan rabbla upp. Man behöver bara ställa upp på våra värden.

Alla tar ansvar - Att skylla på saker (oavsett om det är personer, omständigheter eller ren lättja) är att INTE ta ansvar. Att inte göra sitt bästa i alla lägen är att INTE ta ansvar. Att lämna saker man kan påverka åt slumpen är att INTE ta ansvar. Att chansa är att INTE ta ansvar. Att hata, att vara dåligt föredöme, att fokusera på saker man inte kan påverka är att INTE ta ansvar. Det är INTE OK och det skickar fel signaler.

Alla är hyggliga mot, och tar hand om varandra - Oavsett vem du är, oavsett vilket lag du håller på, oavsett ursprung förtjänar du att bli behandlad med respekt. Om någon inte visar dig den respekten du förtjänar enligt dina värden sätts din karaktär på prov. Vänd ryggen till. Visa att du är större. Visa självkänsla, och om du saknar den, jobba på den, det finns studier och självövningar i det. Ingen ska känna sig utanför. Ingen ska behöva känna sig mobbad.

Ha kul - Att skratta tillsammans är sammansvetsande och får en att må bra.

Från början hade jag tänkt skriva "Alla vill vinna" som värde men insåg att det är ett resultat och inte ett värde. Resultat uppnår man när en grupp människor som delar värden arbetar tillsammans.

IFK Göteborg står INTE för en machokultur och har aldrig gjort. Hat, hot och våld genomsyrar INTE (!!) vår klubb. Det finns andra lag som står för de bitarna. Nästa gång du säger eller tänker "Jag hatar ***!". Tänk om och omformulera dig till "Jag hatar inte ***, jag delar bara inte deras värden!". De får stå för sitt, vi står för vårt.

Vänligen / Simon

PS. Fundera på vilka värden du tycker är viktiga och som du förknippar med IFK. Fundera också på vilka lagkaptener och ledare vi haft de senaste åren och vilka värden de förmedlar till sin omgivning.