2013/03/16

Know your enemy: Kalmar hemma

Avgörande cupmatch mot Kalmar FF. Det blir säsongens första "riktiga" match, även om det varit tävlingsmatcher även mot Brage och Nyköping så var det inte riktigt samma grej. Var inte själv på plats i Nyköping och kan inte säga något om matchen. Men sett till de rapporter som inkommit så var det ingen höjdartillställning direkt, trots 4-1seger.

Lag som AIK, Häcken och Malmö har redan försvunnit ur cupen och vi har ett riktigt bra utgångsläge inför ett eventuellt slutspel. De fyra bästa gruppsegrarna kommer att få fördel i form av hemmamatch i kvartsfinalen. Följande lag är redan klara för kvartsfinal och har följande poängrad:

Grupp 2 Falkenberg 9 poäng +5
Grupp 3 Öster 7 poäng +7
Grupp 5 Norrköping 7 poäng +6
Grupp 4 Öis 6 poäng +3

Vid ett oavgjort resultat hamnar vi som fjärde bästa fyra, men då ska ytterligare tre grupper avgöras. I och med Sirius storseger mot Ljungskile(1-7) kan det mycket väl bli så att både Elfsborg och Gais, som spelar mot varandra imorgon, åker ur.


Likt tidigare cupmatcher har jag tagit ett snack med en representant från motståndarna. Från Kalmars sida blev det deras SLO Johan Akinder. Nedan följer hans tankar kring matchen. Håll till godo!

Johan Akinder, SLO hos Kalmar FF, cupen har inte riktigt artat sig som ni tänkt er, även om ni fortfarande har möjlighet att gå vidare. Ni behöver vinna med 2 mål för att gå om Blåvitt för att kunna gå vidare. Hur ser du på era chanser till avancemang?
- Det finns givetvis lättare uppgifter än att åka till Göteborg och möta Blåvitt. Dessutom behöva vinna med minst två mål. Men ingenting är omöjligt och skulle vi göra ett mål så kommer säkerligen en viss nervositet smyga in sig hos Blåvittspelarna. Göteborg har gjort det bra under försäsongen och får trots allt räknas som favoriter i matchen. 

Ni fick sämsta tänkbara start i och med förlusten mot Nyköping. Men en rejäl uppryckning mot Brage innebar en säker 3-0-seger. Hur var din bild av matchen?
- Jag var inte på plats och såg matchen eftersom jag befann mig i Stockholm på en SLO-konferens. Men rapporterna talade om att laget ryckte upp sig rejält och spelet såg stundtals riktigt bra ut. Kommer vi bara upp i samma standard som mot Brage så tror jag på en jämn och spännande match. Jag ser med tillförsikt fram emot matchen mot Göteborg på Valhalla IP. 

Vad var den stora skillnaden jämfört med matchen mot Nyköping?
- Matchen mot Nyköping får vi helt enkelt lägga in i facket ”ett olycksfall i arbetet”. Vi skapade en hel del chanser, men var alldeles för ineffektiva framför mål. Mot Brage satte vi dit chanserna och segersiffrorna kunde varit större sett över 90 minuter. Laget gör en bra insats med tanke på att yttre förutsättningarna inte var helt optimala. Fem minusgrader, en styv kuling och under andra halvlek även snöfall.

Hur har det sett ut i övrigt under försäsongen?
- Fem segrar på sju försäsongsmatcher och då räknar jag in de två gruppspelsmatcherna i Svenska Cupen. Det får räknas som helt okej, även om man inte ska dra för stora växlar på matcherna så här tidigt in på säsongen. Även ifjol stod vi för en bra försäsong, men fick inte till det i det allsvenska spelet som till slut resulterade i en tionde plats. 

Hur är läget i truppen för tillfället?
- Det ser bra ut, förutom att vi har drabbats av två bakslag senaste veckan. Först kom beskedet att mittfältaren Tobias Eriksson troligtvis blir borta hela vårsäsongen på grund av en syndesmosskada och i U21-premiären mot Göteborg fick målvakten Zlatan Azinovic kliva av i slutet på matchen. Det visade sig sedan att han hans hälsena var av och nu väntar operation. I övrigt är det en frisk trupp även om det kan hända något i truppen fram till matchstart.  

Tror du att vi kommer att få se en kraftig offensiv direkt från start på söndag?
- Vi måste vinna med minst två mål för att gå vidare, men trots det tror jag det blir lite avaktade spel till en början. Göteborg kommer nog ha ett stort bollinnehav och för oss gäller det att ha ett solit försvarsspel och satsa fullt ut på att ställa om snabbt och satsa på kontringarna. Det tror jag blir vår melodi på söndag. 

Vad tror du om den kommande säsongen för Kalmars del?
- Besvikelsen var stor bland supportrarna efter förra säsongen. Trots en bra trupp som andades harmoni havererade allt i en härva av systembyten, rotationshysteri och dålig attityd. Truppen har nu rannsakat sig och renoveringsarbetet är i full gång. KFF har en allsvenskan mest intressant trupper, där nio av spelarna är födda på 1990-talet och nu gäller det för många spelare att kliva fram och visa rätt inställning till uppgiften. Personligen tror jag på en bättre säsong och när vi summerar Allsvenskan 2013 så hittar vi Kalmar FF på en tabellplacering mellan 5-7. 


Morgondagens match är viktig på så sätt att vi vinner fördelen av att ha hemmaplan vid vinst. Samtidigt är det ett första riktigt prov på hur långt framme laget är och vad som behöver jobbas med innan premiären mot Häcken.

För er som inte kommer kunna vara på plats imorgon så sänds matchen på SVT1 med start klockan 15:50. Matchen sänds även på SVTPlay, med start samma tid.

Snart skiner Poseidon!